- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magyarított Android alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Carasc0
őstag
Üdvözlet!
Hol találok olyan oldalt, ahonnan terminalon futó alkalmazásokról tudok olvasni? Tudom hogy egy csomó parancs egyben egy hasznos programot jelöl, de pl. szeretnék terminálba (tehát GUI nélkül) pl. zenét hallgatni. Nagyon alapok érdekelnek. Én terminálba tanulom a linuxot ezért gondoltam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15792 üzenetére
No felraktam azt a csomagot. Érdekes, korábbi időszakban is sokat próbálkoztam velük, de akkor nem mentek.
Na most ezt tapasztaltam:
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDEz után újrafordítottam az FFMPEG-et vaapi és vdpau (mondjuk erre nincs szükségem) támogatással, majd kipróbáltam a VLC-t:
vlc --ffmpeg-hw
VLC media player 2.0.4 Twoflower (revision 2.0.3-289-g6e6100a)
[0x171e108] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
kfilemodule(11819) KSambaSharePrivate::testparmParamValue: We got some errors while running testparm "Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Error loading services.
"
kfilemodule(11819) KSambaSharePrivate::findSmbConf: KSambaShare: Could not find smb.conf!
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
No accelerated IMDCT transform found
xvba_video: XVBA_GetSurface(): status 2
[0x7f494cc02a78] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.Szóval papíron működik, de a proci terhelés pont annyi, mintha nem használná a HW dekódert. Próbáltam az smplayert is, ott sem tapasztaltam eltérést a terhelésben, bár oda még hiányzik a vaapi-s gstreamer, azt még forrásból sem tudtam feltenni.
mszl: milyen DE-t használsz? A KDE alap hálózatkezelője pontosan kiírja az aktuális sebességet.
-
mszl
aktív tag
Sziasztok!
Tud valaki valami progit ami kiirja a wifi kártya kapcsolódási sebességét, mint pl. a winben??
(Nem az elérhető sebességek listájára gondolok. pl iw list -ből)a képet Laca012 társtól kölcsönöztem.
-
Csabee.
nagyúr
Tudok ajánlani egy olyan leírást amely részletesen leírja egy linux tűzfal telepítését és annak konfigurálását?
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #15788 üzenetére
Alapvetően nem használom csak valamikor régen kipróbáltam ezért nem nagyon emlékszem mit csináltam és hogy volt-e bármi probléma. Egyébként a vainfo ezt adja:
libva: libva version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: Trying to open /usr/local/lib/dri/fglrx_drv_video.so
vainfo: VA API version: 0.32
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDAz xvba-va-driver csomagot felraktad?
-
RaZroX
addikt
Üdv! Bodhi linux telepítésekor ki lehetett választani, hogy milyen jellegű legyen a desktop. 3 féle volt, az egyik, hogy tálcával, a másik hogy Dock volt tálca helyett, a harmadikat meg már nem tudom.. mindegy nem is ez a lényeg, hanem hogy ezt utólag hol tudom átállítani ? mert tálca helyett inkább Dock-ot használnék csak nem találom, hogy hol lehet ezt átállítani.
Előre is köszi!
-
ludla
őstag
Na feladom ezt akár hogyan hegesztem nem jön össze
Marad egyenlőre a Xubuntu azon gond nélkül megyen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15787 üzenetére
A Xorg log az nálam is stimmel:
[ 11.286] (II) LoadModule: "fglrx"
[ 11.286] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[ 12.833] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 12.833] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 12.833] Module class: X.Org Video Driver
[ 12.842] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[ 12.842] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[ 12.842] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[ 12.913] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 12.914] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.98.2
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.982 $
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Jul 27 2012 20:37:56Ellenben a vainfo nem, és eddig minden disztrón pontosan ezt a problémát tapasztaltam:
vainfo
libva: va_openDriver() returns -1Ezt hogy oldottad meg?
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #15781 üzenetére
Xorg.log
[ 38.485] (II) LoadModule: "fglrx"
[ 38.486] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[ 38.573] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 38.575] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 38.575] Module class: X.Org Video Driver
[ 38.576] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[ 38.576] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[ 38.576] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[ 38.579] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 38.579] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 38.579] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.98.2
[ 38.579] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.98
[ 38.579] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Jun 11 2012 11:57:59xbmc
libva: libva version 0.32.0
libva: Trying to open /usr/local/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0(AMD 605e 2.3GHz, HD5770)
-
Hogy tudok kilőni egy olyan folyamatot amit a killall parancs nem lő ki? Nem mond semmit csak nem öli le a process-t. A htop F9 (kill) billentyűje se...
-
Vladi
nagyúr
-
ludla
őstag
Na elkezdtem telepíteni Debian XFCE és feltelepült rendesen eth hálózatról, most viszont egy TP-link wn721n wifi adaptert szeretnék beüzemelni de nem látja
ebben tudtok segíteni? valamit fel kell esetleg raknom hogy menjen? -
-
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy linket, hogy a Kendek mester rendszermentjét honnan érdemes letölteni.
Mint 13 XFCE-n eddig mindig hibaüzenetet dobott Gdebi-ben.
Köszi! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vinibali #15760 üzenetére
Nem hiszem, plusz egy mai normális disztrón már a Catalyst telepítése teljesen automatikus, nem kell kézzel feltenni. Még Debian alatt is csak ki kell adni a csomag telepítés parancsot terminálban és megy minden magától.
Azt nem tudom, hogy html5 alatt mi történik, majd megnézem.
-
vadcoca
tag
válasz
bambano #15759 üzenetére
Synaptic-ot soha nem tudtam igazán megszokni, de lehet ez már a begyöpösödés kezdete
Illetve grafikus felület nélkül is ugyanott vagyok vele, ahol egy synaptic-kal.
Függőség feloldásában is vannak olyanok, amit synaptic-ban nem találtam (vagy nincs). Csak egy pl.: lehet több "megoldás" közül választani ha törött csomagok vannak, vagy akár kézzel beavatkozni és közben az adott csomag függőségeiben lehet "előre-hátra" mozogni.
Kb. olyan, mint a synaptic-ban az "előnézet", hogy mi fog történni a telepítéskor, csak ebben a nézetben még be lehet avatkozni, és közben látom is hogy mi fog történni. -
-
bambano
titán
ha valakinek grafikus csomagkezelő kell, az használjon synaptic-ot.
szerk: most megnéztem az aptitude-t, ez komoly? ilyennel ki lehetne kergetni a világból.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vinibali #15757 üzenetére
A Catalyst az a zárt driver.
Amihez létezik vaapi Linuxon, az az mplayer és a gstreamer, mindkettőt fel kell tenni vaapi-s verzióban, akkor lehet pl. Smplayerben használni a vaapi-t. Per pill a gstreamer-vaapi -t nem tudtam felrakni még forrásból sem, így nem értem a dolog végére.
Hogy a Chromeban lévő flashplayer mit használ GPU gyorsításra, arról fogalmam sincs, de szerintem nem fog működni.
-
vinibali
őstag
válasz
rybank #15755 üzenetére
köszönöm a válaszokat.
fontos lenne nekem, hogy ne egy külön progival, hanem pl chromeon belül tudjam nézni rendesen a videókat. ezért is kérdeztem a VAAPI-t.
SSD-nél nem kimondottan a sebességre vonatkozóan, hanem az élettartam monitorozása kerestem volna valamit, a fejlett kernel miatt erre nem is gondoltam
a Drivereket tekintve, zárton kívül melyikhez használható a Catalyst vagy van külön ehhez hasonló konfiguráló programja? -
vadcoca
tag
Ha már szóba került a dselect (brrr
), akkor sokkal inkább aptitude. Opciók nélkül indítva egész használható kezelőfelülete van (ha elindítottad, azért érdemes először a súgó menüből a bill parancsokat meglesni), és grafikus felület nélkül sem vagy gondban vele
Ha éppen nem is tudod a neked kellő csomag nevét, a nézetek menüben van "szép" kategória böngésző, vagy ha felteszed a debtags csomagot, akkor debtag nézet (pl works-with-format::mp3, vagy uitoolkit::gtk, és még ezer kategória).
A tag-ekre szűrögetni még jobb a packagesearch csomag. Ez már grafikus, de qt-s, úgyhogy ha kipróbálod magával fog húzni néhány qt-s függőséget.
És persze van software-center csomag is (különben az ubi-ban honnan lenne ?
)
-
rybank
senior tag
válasz
vinibali #15739 üzenetére
Én amit így mondani tudok, hogy az elején legyen még ott mellette a Windows. Ha elfogy a türelmed ott minden kézre áll. Aztán egyszer csak el fogod hagyni.
Szoftverközpontot telepíthetsz bármelyik ubuntura. software-center csomag.
Youtube HD-ra, meg ott a minitube program.
Ellenőrizd, hogy a nyílt, vagy a zárt meghajtó a jobb neked. Teljesítmény és melegedés szempontjából nekem különbség van.
jockey-gtk-t elindítva tudod felrakni a zártat. Ne egyéb forrásból!
Hangkártya: Utána kell olvasnod, asszem pulseaudio.
A felületek erőforrásai: Azt gondolom, hogy a súlyos DE-ek használhatóak a legjobban. Ők funkcionaliltást tekintve kielégítőek, de lassabbak. Ilyen a KDE, Gnome.
Könyebbek az XFCE4, az LXDE, de van még alternatíva grafikus felületre. Openbox, Fluxbox, Elighment.
Nagytól a könnyű felé haladva, rondább és kevesebbet tudóbbak a környezetek.
Ha nagyon könnyű asztali környezetre van szükséged kézzel kell összeraknod az egyes összetevőit.
SSD-re ezt javaslom. Itt a tmpfs lépés legyen az utolsó, amit megcsinálsz.
Még ezer dolgot kéne írnom. Próbálkozz, legyen mellette a windows, ha elmegy a türelmed és mindenre rá fogsz jönni te is! -
ludla
őstag
XFCE alatt lehet szerkeszteni hogy milyen programok jelenjenek meg benne, vagy új program indítókat ide berakni?
-
-
rigo88
aktív tag
sorry, csak viccnek szántam
az "apt-get install <csomagnév>" és az "aptitude install <csomagnév>" parancsokkal tudsz programokat telepíteni xterm-ből.mod "aptitude <csomagnév>" -> "aptitude install <csomagnév>" me' én az apt-get installt használom.
hasznos még az "apt-cache search <csomagnév-részlet>" ami kidobja ha van több ver vagy + extra csomagok hozzá.
-
ludla
őstag
Egy dologban azért kérnék még segítséget Debian XFCE alatt nem találok szoftverletöltő alkalmazást ez külön kell letölteni?
-
rigo88
aktív tag
válasz
bambano #15734 üzenetére
a távoli fájlnevek tele vannak speciális karakterekkel, wget kilőve. van gui jó lenne egy használható gui ftp hozzá
most épp csináltam egy tiszta install netinst-el, updateltem egy újabb kernelre, eltávolítottam a régit updateltem a grubot reboot és azóta nem elérhető a távoli gép. ebédidő meg csak 13tól...
mi történhetett? persze tuti nem tudom megoldani távolról csak érdekel hogy hol lehet a hiba? (új kernelnél gondolom nem kell újra beállítani a networkot!?)
-
vinibali
őstag
sziasztok!
régóta tervezem már a NAGY ÁTÁLLÁST
segítséget kérnék. nyomogattam különböző Ubuntu kiadásokat, de nem tudom eldönteni melyik lenne a legjobb megoldás. 12.04-es Ubit hosszabb ideig néha használgattam(egy külön partíció volt neki), jó volt windowshoz képest heggesztgetni és nyomogatni. Ubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Xubuntu és a Gnome-os kiadások 12.10-es változatait raktam fel egy külön vinyóra. most legjobban az Ubuntu(+Studio) és Xubuntu tetszik, a Unity nem nagyon jön be, de ha effektív nagyobb támogatás állhat a fő disztró mellett, majd megszokom
Szóval:
X és Ubuntu(+Studio)nak van Szoftverközpontja, a K+L+Gnome-osnak csak package installere van?
VAAPI támogatást lehet csinálni? Elég cink, hogy egy APU-n szaggat a YouTube HD
És értelmes Radeon driver van rájuk? Én a zártat próbálgattam Windowsoshoz képest semmit sem tud szinte...
Van olyan hangkártya driver vagy program amit lehet komolyabban konfigurálni? Fontos lenne azonos csatornákat kiküldeni különböző jack dugókon (Realtek ALC899)
Különböző felületek hogyan állnak az erőforrás használathoz?
SSD-hez hogyan viszonyulnak? Van esetleg SSDLife-hoz hasonló progi is?
Köszi -
-
bambano
titán
válasz
rigo88 #15730 üzenetére
"ha ezt megcsinálom, sem kezeli az ékezetes betűket a gftp és nem tudja folytatni a 2g-nél nagyobb fájlokat a filezilla": írtam, hogy az általad felvázolt problémacsokorból melyik az az egy, amit ez gyógyít.
én wget-tel szoktam letölteni.
annak utána kellene járni, hogy a sysctl -w permanensen csinálja a változtatást, vagy következő reboot után megint kell.
-
rigo88
aktív tag
válasz
bambano #15729 üzenetére
nem nem tudtam, h mi ez v hogy ez baj lehet.
ez helyes?
Scaling can be turned off by issuing the command sysctl -w "net.ipv4.tcp_window_scaling=0" as root.
ha ezt megcsinálom, sem kezeli az ékezetes betűket a gftp és nem tudja folytatni a 2g-nél nagyobb fájlokat a filezilla
egyéb egyszerű ftp client ötleted volna? -
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15727 üzenetére
Ha Linuxon van ilyen hiba akkor ennek windózon is elő kell jönnie.
Én utoljára több mint 1 éve használtam aktívan ezt a konfigot.
Utána faternál volt netezős gépnek, ő meg ugye nem mozgatott nagy adatokat vele, így nem tűnt neki fel...De biztonság kedvéért majd felrakok rá szerintem egy windózt is hogy ott is elő jön-e...
Bár jó lenne ha nem HW hiba lenne.
-
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15725 üzenetére
Érdekes másik lemez is visszapottyant UDMA2-be és arról mégsem karattyol.
Rátoltam a rendszer diszkre egy dd-t a /dev/zero-ból és nem telt bele 1-2 perc és már udma2-be is volt.
Szerintem tök mind1 melyikre dugom mert a másik kettő is vissza esett udma2-re.
Pedig akkor nem is a WD-ről copyztam rá.
Egyszerű dd a dev/zero-ból...Am döglött lenne a SATA vezérlő?
-
rigo88
aktív tag
...és így felraktam egy desktopot a remote elérés miatt, így keresek JÓ ftp klienst.
filezilla crap (2gnél nagyobb fájlokat nem tudja folytatni, nagy fájloknál "stalled" egy idő után), gftp crap (szétkapcsol, ha folytatja is rosszul tölti le)
HA még is jók ezek a kliensek és a mikrofos ftp szerver a hibás, mások hogy szednek le? ha windows kliensre töltöm le a dolgokat total commanderrel hiba nélkül lejön akár egy 50gigás image is.
tehát keresem a megfelelő gui-s ftp klienst. mit ajánlotok? elsősorban nagy (2-4-8-10-50 gigás) fájlokhoz.
rupdate: és ha esetleg tudnátok ajánlani az ubuntu-desktop (kb750mb) helyett egy tiny desktopot amit egyszerűen (apt-get install) lehet telepíteni azt megköszönném!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ludla
őstag
válasz
CPT.Pirk #15714 üzenetére
Köszi még debiant nem használtam soha
de most virtualboxba felrakok egyet és át nézegetem mi hogy van benne.
Ezt kellet leszednem? http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.6/i386/iso-cd/debian-6.0.6-i386-netinst.isoNa felment a telepítés de nekem Gnome felület lett nem tudtam választani felületet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én nem ajánlok senkinek Ubuntu alapú disztrót. Ha rám hallgatsz, akkor maradsz a Debian mellett, nem véletlen van annyira sok leszármazottja. Leszeded a netinstallos telepítőt, az elején kiválasztod a neked tetsző alternatív DE-t a "gyári" Gnome2 helyett, és minden meglesz. (a köv. Debian kiadás egyébként XFCE-t fog használni)
Írtam két cikket korábban Debian témában, pont kapóra jön ide. Mondjuk ez a két módszer univerzális minden disztrón.
Itt megtalálod az fstab beállításait: [link] itt meg a ramdisket: [link] -
zoltanz
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor már inkább maradj Debiannál a neked tetsző DE-vel, nem az ördögtől való az. Nekem nagyszüleim is azt használják már kb. 2 éve, semmi gondom nem volt azóta.
Mondjuk a 20G-s vinyó valszeg nem nevezhető gyorsnak, így érdemes majd beállítani a "noatime" opciót az fstab fájlban, megcsinálni a ramdisket pl. böngésző számára. (mondjuk ezek minden gépre érvényesek)
-
ludla
őstag
Sziasztok! Még egyszer ki kérném a tanácsotokat
Ma telepíteném a gyereknek a gépét.Proc: Pentium4 2.4ghz 512/400
Ram: 2 x 512 Sdram
Vga: 32mb
Vinyó: 20GbErre melyiket érdemes raknom?
Az már tiszta hogy debian alapút tanácsoltok, de legyen Lubuntu vagy Linux Mint MATE/Cinnamon, vagy Linux Mint XFCE.
vagy ti mit tanácsoltok? Annyi fontos lenne hogy ami jobban beállítható grafikusan és a magyarosítás is jobban áll. -
-
RaZroX
addikt
Üdv! Felraktam a Bodhi linuxot mert ez szép és gyors is
Viszont én eddig csak Ubuntu változatokat használtam és nem tudom, hogy itt hogyan kell programokat fel tenni. Néhány alap program fent van rendszer weblapján, szóval azokat sikerült felrakni, de ha olyasmit akarok felrakni ami nincs fent, akkor nem tudom hogy lássak hozzá.
Először is Pidgin-hez szeretnék hozzá adni Gfire plugint. (Xfire linux alá) Sajnos nem sikerült még feltennem, valaki el tudja magyarázni, hogy hogyan kell ?
-
software-es raidet szeretnék linux alatt beállítani (RAID 1-et) két vinyóra menne de mivel nincs hardveres raid vezérlőm ezért maradt a software-es lehetőség... neten már utánna néztem, hogy hogyan kell ennek megfelelően bekonfolni a telepíténél a partíciókat.
egy dolog vagyis kérdés motoszkál bennem, hogy vinyó probléma esetén így is cserélhető egyszerűen az egyik vinyó és a linux megoldja a duplikálást vagy mit kell tennem ha gond lesz az egyik vinyóval (illetve honnan fogok róla tudni?)
-
Speeedfire
félisten
Feladtam, újra raktam a rendszert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest