- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FeriPapa2
tag
válasz
Fecogame #37173 üzenetére
Ezt már tegnap próbáltam, meg ehez kapcsolódó egyéb parncsokat is de egyik sem oldotta meg. Erre ez volt az eredmény:
pi@raspberrypi:~ $ sudo timedatectl
Local time: szo 2020-04-11 07:26:58 CEST
Universal time: szo 2020-04-11 05:26:58 UTC
RTC time: n/a
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
Network time on: yes
NTP synchronized: no
RTC in local TZ: no
Erre gondolsz?: "stretch" -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #36705 üzenetére
Most sajnos nem tudok ellenpróbát , bár erősen gyanítom ezt az smb1 dolgot, mert a merevlemezem elhalálozott és én a pi4-en áttettem az oprendszert rá így lesz egy komplett install... ha megjön az új winyó
De talán Macs_70 kolléga ha megoldja akkor megírhatná hogy kell-e smb1smb.conf -om:
# "testparm" to check that you have not made any basic syntactic
#======================= Global Settings =======================
[global]
## Browsing/Identification ###
workgroup = otthon
netbios name = Pi4
server string = pi4
wins support = yes
#### Debugging/Accounting ####
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
logging = file
####### Authentication #######
server role = standalone server
map to guest = bad user
usershare allow guests = yes
############ Misc ############
idmap config * : backend = tdb
idmap config * : range = 3000-7999
#======================= Share Definitions =======================
[nas]
guest ok = yes
only guest = no
guest only = no
read only = no
path = /nas
browseable = yes
writeable = yes
delete readonly = yes
public = yes
comment = árvíztűrő tükörfúrógép
create mask = 0777
force create mode = 0777
directory mask = 0777
force directory mode = 0777
force user = pi
hide dot files = no
delete readonly = yes
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #36427 üzenetére
qbittorrent is nagyon jó, nekem is 26MB környékén van a letöltés, amit aztán samba-val osztok meg. megy nonstop. ugyanazon a pi4-en közben még filmnézés is folyik.
ha külső 2.5 dobozt akarsz venni javaslom (AXAGON EE25-XA ALINE)
még egy fontos dolog, a partíció ext4 legyen. -
PistiSan
addikt
válasz
Fecogame #36407 üzenetére
Nem lehet, a szolgáltatómnál 1 lehetőség van, ha kérek FIX ip-t akkor kapok egy publikusat (plusz pénzért), hosszasan leveleztem már az ügyfélszolgálattal, hogy szeretnék publikus ip-t, erre sokszor jött a válasz, hogy ők dinamikusan osztanak nekem ip címet, írtam is hogy ez nem gond, csak a dinamikusan kiosztott ip cím legyen publikus ip, persze hogy ilyenre nincs lehetőség. Nem emlékszem fejből, de valami 255.255.0.0-át osztanak, szóval az ideális 255.255.255.255 helyett ez van. Igazából ha nem lennék olyan rohadtul elégedett az árral, és az elérhetőséggel, akkor még lehet váltanék is telekoma, de élénken él még bennem az emlék, amikor a 10/0,5-ös telekom netért 6000ft-ot fizettünk, és délután 4 és este 11 között használhatatlan volt, tehát amikor kb mindenki használta munka után, és a szolgáltatót ez nem érdekelte.
-
KrAt
veterán
válasz
Fecogame #36369 üzenetére
A pi ugyanúgy fut, ssh simán él tovább. Arra még tippeltem, hogy az ssh hibatűrőbb esetleg..
A TV eleinte Wifin volt összekötve, de azt módosítottam kábelre, annak a hibáját kizárva.
Majd nyilván külső HDD-n lesz minden, de most próba erejéig marad az SD-n. A bitráta azért nem lehet gond, mert ha visszatekerem oda, ahol eldobta előbb, akkor szépen lejátssza.
A topológia: ONT egyik portjába van dugva a Pi, onnan a másik portból jön le egy kábel a földszintre, ott egy router AP módban, abból megy a TV.
Pi fix IP-n, TV DHCP-n. -
syler123
veterán
válasz
Fecogame #36192 üzenetére
Igazad van, maradok annál
cigam:
Olvasva a leírásodat, egy érdekes dologra lettem figyelmes. Független az előző kérdéstől.Free parancs:
total used free shared buff/cache available
Mem: 3999784 133124 232036 4772 3634624 3708924
Swap: 102396 41984 60412Miért használ swap-ot a rendszer 4gb rammal? Ezt át fogom tenni akkor külső merevlemezre.
A mérete úgy néz ki nem változik, tehát többször futtatva a free parancsot, semmi sem változik, csak a használt ram, a használt (used) swap változatlan, így gondolom maradhat a kártyán, úgysincs írogatva.
-
válasz
Fecogame #36044 üzenetére
Vagy ott van pl. ez a leírás
(nem mellesleg magyarul).
-
duffbeer
őstag
válasz
Fecogame #36031 üzenetére
Ezért írtam, hogy "vagy valami batár passzív bordát" .
Egyébként ez is tervezési hiba... Terhelve figyelgetem, lassan kúszik fel a maghő 60+ fokra, de a procira ragasztott hűtborda simán csak kézmeleg, max 40 fok. Tuti mielőtt nagyon belefognék hűtögetésbe, először lekapnám a 'csába a proci kupakját és vagy újrapasztáznám, mint az intel procikat, vagy fedél nélkül oldanám meg a hűtést, közvetlenül a magon...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Fecogame #35611 üzenetére
A Raspbian-t be lehet úgy konfigolni, hogy csak egy alap image-et használjon az SD-ről + egy külön persistence partíciót beállítva oda tesz mindent, amit mi extrán csinálunk, de menet közben logolásra és ilyesmikre mindent RAM-ban végez, nem ?
Vagy alapból ő egy klasszik Debian, ami szeret frekventáltan írogatni ki a háttértárra ?
(Inkább látnám annak értelmét, mint Live Linux-oknál, hogy betölt és lehetőleg minél többmindent RAM-ban lévő tempfs-ben elintéz, ami a mindennapi futáshoz szükséges, és csak az eredeti live image + user módosítások közti különbséget teszi le SD-re egy egyszeri írással, így kímélve az SD-t).
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
Fecogame #35526 üzenetére
Köszönöm a választ. Amit találtam az sajnos nem vezetett sikerre.
Azt javasolták, hogy a boot/config.txt -ba Írjam be az alábbi kiegészÍtést:gpu_mem_256=112
gpu_mem_512=368
cma_lwm=16
cma_hwm=32
cma_offline_start=16Ahogy a Youtub -ot nézem egyébként 420p fölött már egyből szaggatnak, belassulnak a videók, ami teszt 4K videó lenne ott meg sem jelenik ez a forrás.
-
Latitude
aktív tag
válasz
Fecogame #35149 üzenetére
Sajnos elég kezdő vagyok ,ezért több problémával is meg kellett küzdenem. Pl. olyan apróságokra rájönni, hogy php7.3-at kell/tudok Buster alá telepíteni. Nincs libav-tools Buster alá. Illetve az apache2 sem akart elindulni, de az meg azért volt, mert ngnix futott (Cigam kolléga leírása alapján telepítettem korábban, és a háttérbe futott). Szerintem a problémát az okozhatja, hogy a mappák és az file-ok jogusltságát nem állíthattam be jól, mert miután a WebGui elindul azt írja, hogy: unable to start rTorrent, illetve hogy unable to read .rtorrent.rc. Ugyan is egy előre megformázott HDD-t használok, ahol a korábban OSMC alatt használt mappákra hivatkozok, és erre mentettem a korábban említett .rtorren.rc filet.
Szóval egy nagy katyvasz most az egész. Szerintem fogom és letörlök róla mindent, lehet újra megformázom, hogy a jogosultságok tuti jók legyenek. -
_q
addikt
válasz
Fecogame #35043 üzenetére
Köszi, utána olvasok még egy kicsit, de az útra szerintem már ráléptem
(#35044) wassermann
Megpróbálhatod úgy is, hogy csak ESP32-t használsz. Van egy fő egység ami a Pi helyetti vezérlést oldja meg és van a többi "slave" aki a "master"-re kapcsolódik, ebből annyi ahány konvektort akarsz vezérelni. Wifin keresztül kommunikálnak egymással az egyégek. A Pi akkor jön jól, ha esetleg szeretnéd monitorozni is mi történik.(#35045) :AMF:
https://malnapc.hu/ oldalát nézegessem? -
zsolt_64
senior tag
válasz
Fecogame #34821 üzenetére
nekem kellett még amit a RASPBERRY PI 4 ONLY TWEAKS -ban van leírva, mert az egeret sem bírtam tolni olyan lassú volt, de meggyógyult.
Ha filmet játszok le és nyomok egy o billentyűt akkor kiírja:
videó dekóder:mmal-mvc(HW)
és alatta a cpu-kat %-ban amik gyakorlatilag henyélnek : 3-13%
ugyanez a cpu kodi 17-ben 81-90% volt és a videó dekóder ff-h264(SW) volt -
válasz
Fecogame #34820 üzenetére
Megoldva. Frissítés lépései:
sudo su
apt remove kodi*
echo "deb http://pipplware.pplware.pt/pipplware/dists/buster/main/binary /" > /etc/apt/sources.list.d/pipplware.list wget -q -O- http://pipplware.pplware.pt/pipplware/key.asc | apt-key add -
apt-get update && apt-get dist-upgrade -y
-
CoroStar86
senior tag
válasz
Fecogame #34595 üzenetére
Köszönöm a választ. Végül a 4GB-os mellett döntöttem (ha már lúd, legyen kövér). Proci felületét hogyan tudnám megtisztitani a zsirtól? Miközben telepitettem rá a Kali frissitéseket, kézzel ellenőriztem a hőmérsékletet és borzasztóan felforrósodott (megjegyzem, le is fagyott, talán pont a processzor túlhevülésétől). Az ujjamról rárakódott szennyeződést szeretném letakaritani róla egy későbbi hűtőborda optimális felrakása céljából. Más: rendeltem Amazonról egy armor case-t a Pi 4-hez, de a hűtőmatrica mérete és vastagsága sem megfelelő + a bordán elhelyezett tapaszhelyek sincsenek jó helyen (talán a Pi 3-hoz való kiteket "matricázták át"?). Tudnátok ajánlani egy 100% kompatibilis, hasonló megoldást? A korábban általam kivánt Flirc ház bár jól hűt, de fontos lenne, hogy a Pi 4-en található tűk és portok később kényelmesen hozzáférhetőek legyenek. Előre is köszönöm a válaszokat!
-
lkristóf
senior tag
válasz
Fecogame #34501 üzenetére
A torrentek seedelése nem indult el, mert valami rakoncátlankodott a vinyó felcsatolással, de most már megy és 57-58 fokos, jelentősen jobb mint az eredeti házában. Előtte próbáltam sima kis hűtőbordákkal csökkenteni a hőfokot, de szinte 0 hatása volt ennek.
atiska007 Esetleg ez segíthet: [link]
-
-
válasz
Fecogame #34226 üzenetére
Ezt nem teljesen értem. Nem az lenne a cél, hogy ugyanakkora, vagy még kevesebb energiahasználattal nagyobb számítási teljesítményt nyújtsanak az eszközök?
Nekem még csak Pi 2 van, de abból 3 mag 100%-on pörög egy törést számol (distributed.net), a mardék 1 magra jut az összes többi feladat (torrent, pi-hole, samba,...) A pi-hole dashbordja szerint 55 fokos:syler123
Szívesen! -
Latitude
aktív tag
-
Latitude
aktív tag
-
válasz
Fecogame #34108 üzenetére
Nekem gyárilag így néz ki.
ls /etc/sudoers.d/ -la
összesen 32
drwxr-xr-x 2 root root 4096 aug 2 21:03 .
drwxr-xr-x 123 root root 12288 aug 2 21:20 ..
-r--r----- 1 root root 36 ápr 29 11:45 010_at-export
-r--r----- 1 root root 27 okt 18 2016 010_pi-nopasswd
-r--r----- 1 root root 367 júl 18 18:02 pihole
-r--r----- 1 root root 958 jan 12 2019 READMEsudo cat /etc/sudoers.d/010_pi-nopasswd
pi ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL -
edari
őstag
válasz
Fecogame #34087 üzenetére
ext4-es fájlrendszerrel, gyors pendrive:
pi@naspi:~ $ sudo dd if=tempfile of=/dev/sda1 bs=1M count=1024
1024+0 records in
1024+0 records out
1073741824 bytes (1.1 GB, 1.0 GiB) copied, 23.4488 s, 45.8 MB/sfstab bejegyzése pedig:
UUID=934dc63d-d24a-d501-1048-c63dd24ad501 /media/JF/32 ext4 defaults,nofail 0 0
-
edari
őstag
válasz
Fecogame #34087 üzenetére
Már annak is örülnék, ha az rpi tudna egy eszközre annyival írni vagy olvasni, nem hogy hálózaton...
De megnézem délután ezt a felállást is.azbest: Persze.
Amúgy az az érdekes, hogy egy másik micro sd-re felraktam egy új telepítést, és azzal se tudtam ilyen értékeket produkálni.
-
Ezekiell
veterán
válasz
Fecogame #34066 üzenetére
Hát ezzel nem biztos, hogy egyetértek: bekapcsolod az NFS-t windowson, mountolod a shared foldert mint network drive, és kalap-kabát
Ez minden csak nem bonyolult - a jogosultságok más kérdés, azzal el lehet szórakozni, ha akarsz.
Vigyorka: parancsolj
-
atiska007
senior tag
válasz
Fecogame #33976 üzenetére
Bocsi, még most jutottam a kütyü közelébe
deb http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/ buster main contrib non-free rpi
# Uncomment line below then 'apt-get update' to enable 'apt-get source'
#deb-src http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/ buster main contrib non-free rpi -
Archttila
veterán
-
válasz
Fecogame #33915 üzenetére
Itt az aprón is árulnak, de bármely számítógépes boltban kapható. De a piboltokban is árulnak komplett hűtés megoldásokat.
Arra figyelj, hogy van amelyik nem szereti az aluminiumot!
-
files32
tag
válasz
Fecogame #33879 üzenetére
Az 5V-os ventik áramfelvétele kb 20mA.
Ha fél gőzzel akarod pörgetni 2,5 V kell thát 2,5 V-ot elfűtünk egy ellenálláson.
U=2,5V
I=0,02 A
R=?R = U /I
R = 2,5V /0,02A
R = 125 Ω
A szabvány ellenállások: 80, 100, 120 Ω.
értelem szerűen minék kisebb az ellenállás annyival gyorsabb a venti.
Esetleg egy 200 Ω-os trimmer poti is működik és állítható a sebesség.
-
pube111
senior tag
válasz
Direktbe rá lehet dugni, de ezek a kis ventik eléggé visítanak max fordulaton. Én 12 voltos ventit dugtam a gpio ra, Semmi hangja nincs, viszont így be kell dobozolni, hogy a légáramlás hatásosabb legyen. A dobozból szívja ki a levegőt. Igaz, hűtőbordák is vannak a chipeken, de 40 fok fölé sosem megy a cpu.
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Fecogame #33876 üzenetére
(#33876) Fecogame és (#33877) jerry311, köszönöm a hűtésvezérlési útmutatókat! Lehet, hogy fel kell készülnöm rá, mert a Pi4 sokkal nagyobb hőt termel.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Szerintem ugyanugy ra lehet kotni, mint a Pi 3-ra.
Nekem ez a tervem a PWM-es ventilatorommal, csak meg a PWM scritpet is beizzitom ra.maestro87
A fajlrendszer nem attol doglik meg, hogy a lefagyott Pi ujrainditasakor ujraindul a HDD is.
Attol doglik meg, hogy a fagyott LibreElec nem fejezi be az irast... -
-
Archttila
veterán
válasz
Fecogame #33789 üzenetére
Persze!
- TP-Link Archer C7 with latest OpenWRT
- CAT6 kabelAz RPI B+ alatt volt h hozta a 16-17MB/s sebesseget, szoval szerintem a dist-upgrade kavarhatatott el valamit mert most 7-9 a max.
Bongeszgetem a hivatalos forumot de eddig semmi...
Nyilvan egy fresh install megoldana de ahhoz (foleg igy telefonon keresztul) semmi kedvem -
válasz
Fecogame #33773 üzenetére
Azért ott sincs minden rendben:
Not Found
The requested URL /raspbian_lite/images/raspbian_lite-2019-07-12/2019-07-10-raspbian-buster-lite.zip.torrent was not found on this server.
Ahogy láttam ez a legnagyobb változás:
E: Repository 'http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian buster InRelease' changed its 'Suite' value from 'testing' to 'stable'
N: This must be accepted explicitly before updates for this repository can be applied. See apt-secure(8) manpage for details.
Do you want to accept these changes and continue updating from this repository? [i/N] i -
-
Fastfact
csendes tag
válasz
Fecogame #33531 üzenetére
Nekem LibreElec 9.0.2 alatt a Deluge 2.0.3 nem működött rendesen. Hiába volt beállítva a port forward, mintha passzív módban lett volna, az *Core "stopped"-ként látta az amúgy seedelt anyagokat.
Vissza kellett tennem az 1.3.15-ös Deluge-ot.
Raspbian-on nem tudom mi a helyzet vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest