- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Próbáld, de kérdezd le OMV-be belépve konzolon, root-ként, a vm.swappiness értékét, megnemmondom, mennyi a default, de lehet 60-on hagyták, mint Ubuntuék, passz.
cat /proc/sys/vm/swappiness
Ha ez nagyobbegyenlő, mint 5, vagy 4-3-2-1-0, akkor tedd tetszőleges értékre, 0-nál kvázi letiltod az oprendszert a swap használatától, de lehet komplett is tiltani a swap-et, említett optimalizálási útmutató szerint (vagy először echo "0" > /proc/sys/vm/swappiness és ez kiüríti a swap-et, majd swapoff után fstab-ból is kikommentelni a swap-et és kész is vagy).
Ha swap-et végszükség esetére mégis hagynál a rendszer alatt, csak nem akarod, hogy gyakran nyúljon hozzá, akkor leviheted mondjuk 5-re az értékét a swappiness-nek és béke.
Tartósan pedig /etc/sysctl.conf- ba beadni valahova új sorként, hogy
vm.swappiness = 5
(vagy amit akarsz, de 5 elég jó).Ekkor csak akkor kezd el swappelni a kernel, ha 100%-5%, azaz 95% -ot elér a fizikai memória kihasználtság. Defaulton már jóval korábban is, hiába van még bőven szabad fizikai memória, ergo kicsit jobban ki tudod tömni a ram-ot programokkal, lehet meglódítja OMV-t is. Persze ez cache-ek és bufferek rovására megy, de van, amikor így is sokkal gyorsabb lesz és pattogósabb minden, mint amikor már jóval korábban swap-et is használ.
-
Dißnäëß
nagyúr
A hivatalos Raspberry OS-t. Ő egy Pi-re "herélt" Debian lényegében, amúgy rengeteg minden megvan benne ugyanúgy, mint az x86-os rendes Debian-okban, szóval fullos disztró.
OMV is Debian alapú, de ha azt soknak érzed, lehet Pi4-en már jobban érezné magát, mindenesetre Raspberry OS-el kézzel kell összemókolnod a tervezett dolgokat (nyilván, hiszen ő nem egy dedikált NAS-jellegű oprendszer, csak simán a pucér OS, se csicsafelület, se semmi).
Raspberry OS minimál verzió is van, ott még Desktopot sem ad. Ha ez kell...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Tarokk79 #41513 üzenetére
Apám 2.5" USB 3 tokba tett SSD-je is hülyült a Pi4-en (Volumio-val, ami egy Debian amúgy), végül kapott egy saját külső tápos másik házat az SSD és elmúlt minden baja.
Random le-le hullott meg minden baja volt, elég sunyi módon, amiből következtettél mindenféle bajra, holott "csak" a táp volt karcsú neki. Pedig Blue, semmi teljesítmény SSD.
Szerintem BÁRMIT is köt rá az ember HDD/SSD, illik saját táppal küldeni, ne a Pi etesse, akkor is, ha speckón belül van a rákötött eszköz áramfelvétele. (Mi is speckón belül voltunk vele).
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
született egy Logout blogbejegyzés RPi optimalizálásról, szerintem érdemes lenne a linkjét felvenni az összefoglalóba, sokunknak tetszett a hsz-ek alapján.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
jézusom #39877 üzenetére
Attól függ. Nagy SD kari is elviszi a fájlokat, ha elég a tárhely. Ha csak olvasás várható, írás szinte semmi, és nem sok kliens egyszerre, tökjó.
Sata hat a Pi gpio-jára megy, nincs natív sata tüske egyébként a Pi-n, de stabil megoldásnak mondják ezeket. Amúgy szvsz az USB-vel sincs gond, performanciához úgysem Pi-t használ az ember, sima külsô usb sata dokkoló is elviszi szépen az ilyen jellegû igényt.
Esetleg ha raid-ezel, egy kétportos valami, de sztem ilyen komolyabb dolgokhoz nem Pi akkor már úgysem..
De kis egyszerû projektekhez, otthonra, ahol nem kell magas rendelkezésre állás, se brutál performancia, kiváló.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, van egy Pi4/4G-m. Tudok rá varázsolni valahogy Kodit, illetve azalatt Netflix-et nézni ? Szülőknek szeretném összedobni a hétvégi házba, van ott egy 50-es régi (de kiváló) 1080p-s Panasonic plazma, wifi is adott. Melyik disztrót telepítsem az SD-re ehhez ? (Gondolom, nem a standard Raspbian-t).
-
Dißnäëß
nagyúr
A macskák szarenergia-gyűjtők, minden ránk káros izét imádnak, ők ezt szervezetükben és energetikailag (ez a spiri-vudu rész most) tudják a javukra hasznosítani. Ezért is jó macskát tartani, ahova ő fekszik szívesen, oda érdemes inkább nem feküdni, kivéve mikor az ember lábára, hasára, mellkasára telepedik tv nézés közben, mert azt akkor szeretetből teszi, nem azon paraméter mentén, hogy "ott van egy kis káros sugárzás, megyek oda akkor"
(Bár amikor az ember beteg, vagy csak a lelke szarul van, akkor is hihetetlen, mit megéreznek - mondjuk majd' 2x annyi agysejtjük van, mint a kutyáknak, csak k*ra máshogy vannak drótozva)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
bollokcs80 #39622 üzenetére
Enyém fel van téve az egyik a szekrény tetejére, majd leveszem onnan vagy ilyesmi, 2-3 hete. Lefújom a port néha róla. Semmi komolyabb melegség, de ez CPU használat függő is, torrent pl. mindig járatja, pláne ha titkosítás ON.
Throttling bőven 80 fok maghőmérséklet felett kezdődik valahol, szóval ami már a kezünknek húha-meleg, a Pi-nek még így is valszeg tök oké, hiszen pucéron meg totál befékezi magát, simán elmegy a CPU azonnal a 90 fok magasságba és kezdi le-le építgetni a teljesítményt, hogy hűljön.
Fiókban minden megfő. Szobalevegőre tedd valami fene se tudja milyen helyre, ha ennyire fontos és el akarod rejteni.. TV mögé is mehet.. alá, akármi ilyesmi .. az ideális lesz neki.
Illetve ha szoba légtérben van, a bordái (ha a wifi, stb. engedik) függőlegesen álljanak, így kicsit még segít is az ember abban ,hogy lentről felfele végigmenjen egy nagyonfinom természetes légáramlás a két oldalán, ahogy a melegebb levegő felfele száll és alulról a hidegebb jön. Szóval radiátorokon sem keresztben állnak lamellák általában, itt se ez legyen.
De ha már bevált a fiókban, jóvanazúgy. Majd nyáron azért légy észnél.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
bollokcs80 #39618 üzenetére
Nagyon jó kütyü, ez van nekem is. A ventiseket érdemes elfelejteni, vagy pedig ha feltétlen muszáj, mert melegben lesz a Pi + púpon mind a 4 CPU mag, akkor egy ilyen, megspékelve szemből egy 12-centis csendes (vagy nemcsendes) ventivel.
Szobahőmérsékleten is szépen elviszi a P4-et, ha házba teszed (például én DIY "erősítő" házba fogom tenni, akkor érdemes alulfelül lyuggatni a házat, egy természetes lassú légáramlást így kap, ennyi elég is neki). Viszonylag sok fém van benne, jó a hőtehetetlensége, tehát lehet, hogy terhelt állapotban és melegebb/zártabb helyen 40-50 fok a kütyü, de hirtelen CPU terhelésnél sem történik semmi throttling, attól messze van még ilyenkor is az ember.
Nálam nagyon bevált, viszont fém mivolta miatt a wifit/BT-t kicsit árnyékolhatja, nem mindegy, hogy van forgatva a nyákon lévő antenna rész, ami egy kis résen lát ki a borda alja-teteje között lényegében.
A legtöbb átlagos felhasználásra vehető, úgy pedig mindenre is, ha meg van fújva normális külső ventivel (van ebből ventis is, de az nem ugyanaz: csoffadt kis zajos ventillátorok nem versenyeznek egy külső normálissal nyilván + a két kis venti a ventis modellen elvesz a lamellákból, ergo a hűtőfelületből).
A GPIO lyukat én reszelni fogom az enyémen szélesebbre kicsit, mert a régi IDE kábelekre hajazó 40 tűs GPIO breakout kábel széles műanyag feje nem megy át ezen a bordán, ez szerintem epic fail (sajna). De ha nem kábellel toldod meg és viszed ki a GPIO tüskéket, egyenkénti kábelekkel/erekkel rámehetsz, abban nem akadályoz.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
megszűnt a TV-m válás miatt
, egy felesleges monitorom viszont van. És egy Pi4/4G -m is. Van Pi-re Android, tudtok róla ? Netflix-eznék főleg.
Találtam egy LineageOS mókolást (unofficial), Android 10-es, de hátha van más is.
[link] -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
wassermann #39487 üzenetére
Köszi, felélesztem-felpörgetem
Az van, hogy node.JS-el ismerkedek, backend ugye. De az gyönyörűen megy a Pi-n is, nem tudom, mivel nyújt többet egy x86. Ubuntu is van Pi-re, a saját Raspbian-ja is pláne tökjó, szóval .. igazából .. nem is tudom. A HDMI sem olyan fejlett, mint egy P4-nél, meg .. hmm. Na mindegy, ellamentáltam kicsit rajta.
Köszi, ne is folytassuk itt, átmentem vele oda.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, bár nekem is van két Pi-m, ez most nem az.. remélem elfér itt pár gondolat erejéig.. volt már korábban hasonló próbálkozás ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
PistiSan #35879 üzenetére
Barmelyik mai "meno" nyelvet tanulhatod, a python-al nem losz melle, nyugi
, nagyon jol meg lehet elni belole, es sajat projektekben is szuper cucc.
En pl. a JS csillio zarojelet, kapcsos zarojelet es hasonloit GYULOLOM, undorito egy szar, de megis elvezet dolgozni vele/rajta vmiert, most ezt tanulom.
-
Dißnäëß
nagyúr
Késleltetni lehet csak, akár hangot, akár képet.
NyilvánA lényeg nem az, hogy élő adás mennyit késik RELATÍV (mert ott úgyis kapsz a tényleges élő eseményhez képest akár 5-10 mp-et is, mire a vevődbe elér)...
..hanem hogy egymáshoz képest a video és audio stream-ek hogyan vannak szinkronban.
Ezzel nemigen mondtam újat, gondolom. Csak akkor a kérdés, hogy ezen miért csodálkozunk ?Ha van egy külön video és audio stream-em, ezek megfelelő bufferelésével egymáshoz képest be lehet késleltetni egyiket, vagy másikat és az máris hozza a szinkronban látás-hallás élményét. Nincs ebben semmi nagy mágia. Ha a hang késik a képhez képest, a képet késleltetem. Ha a kép késik a hanghoz képest, a hangot késleltetem. Előre hozni nem lehet semmit, késleltetni igen.
Az egész rendszerbe pedig lehet akkora buffert vinni "gyárilag" - úgymond offset-elni a mókát, hogy soha ne kelljen képet késleltetni (mert ez nagy adat igény), hanem csak hangot (amit egyszerű olcsón megtenni). Ekkor lehet olyat eljátszani, hogy ELEVE egy jó adag késéssel adják le a képet a hanghoz képest a források, defaultban, és egy jókora, ettől eltérő skálájú hang késleltetés offsett-el érkezik minden tv, amit nullának mutat a user interface-en és Te úgy érzed, minden mindennel szinkronban. Ami eddig igaz is.
Ezt követően viszont már csak csicsamágia dolga, hogy "minuszba" is lehessen késleltetni, azaz valójában "siettetni" a hangot a képhez képest, ami igazából csak annyit tesz, hogy az eleve beépített gyári késleltetés mozgásterén belül engedi a felhasználót mozogni - ami tökéletesen elég mindenre, így lehet a negatív offset olyan, ami elsőre hülyének tűnik, csak nem tudjuk, hogy mögötte eleve van egy offset és az általad látott negatív offset a gyárit veszi kisebbre, ennyi történik... más a baseline-ja a kép és a hang késleltetésnek.
-
Dißnäëß
nagyúr
Azért mielőtt általánosítanánk, jó lenne megtudni, milyen tv-je van, mert nálunk spec. Philips tv-n késleltetés sem észlelhető, nemhogy az utánaállításhoz kéne nyúlni (amit a tv egyébként lehetővé tesz).
Jogos a felvetés, csak nem érdemes farkast kiáltani, míg nem látjuk, hogy tényleg az jön-e.
Ki kéne próbálnia, leginkább, valami kölcsön kütyüvel.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
body007 #35849 üzenetére
Meg is van a megoldás akkor. Bluetooth 5 van a Pi4-en, ha a házikója nem árnyékolja agyon a megoldást, tök jó lehet. Az más, hogy ilyen célra nem kell a Pi: Neked egy sima szimpla, tv által maximálisan támogatott Bluetooth szabványt tudó Bluetooth vevő kell (verziója 4 ? 5 ? tv függő, mit tud mint legjobbat). A bluetooth vevőre kapcsolódik a TV, a vevő pedig RCA-n (vagy jack - RCA-n) megy analóg módon az erősítődbe és jó. Bluetooth-on a hangerőszabályzás is megoldott, legalábbis nálunk a kis JBL kockára hangerőt szabályoz a teló, mikor feleségem belövi konyhai főzéshez
tehát a tv is tudna hasonlót, akkor pedig csak beállítod valami középhangosra az erősítő hangerő potit és elfelejted kb.
Ez jobb szvsz, mint a Pi, mert a Pi-hez még szoftver is kell, ami ezeket lekezeli, + ide szerintem overkill.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
body007 #35819 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy mire képes a tv-d és egy egyszerű HDMI -> analóg DAC, amit linkeltek is előttem, de talán van esélyed arra, hogy a tv hangerőszabályzójával tudod a kiküldött digitális jel szintjét is szabályozni, vagy legalábbis használni ilyen módban is és olyanban is, ki tudja.
Ha ez menne, meg lenne oldva a távszabályzásod.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
corvin1984 #35801 üzenetére
Grat, tetszeni fog.
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem tökjó hozzá, melegszik rendesen a ház, cserébe hűl a Pi és nyúzva a magokat sem fog vissza teljesítményt, tök oké, tehát a gyári szilárd (puha párnácskákhoz hasonló) hővezető akármik tökéletesek - szerintem.
Nem ragacsos, semmi ilyen és a chip-eken sem hagy nyomot. Használd egészséggel, mármint a Pi-d egészségével
.. tökjó hűtés megoldás, nem ragacs, nem szemetel, nem vacak.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Archttila #35792 üzenetére
Én most adom el az Armor-t, mert célt módosítok a Pi4-el és be "kell" építenem az említett audio erősítő házba + jön rá a szalagkábel, azon keresztül meg további HAT-ek. (Csak nem rá mennek a pi-re, hanem kábellel).
Szóval nemsokára lesz egy passzív 1 hónapos Armor-om eladó
Egyébként ez a LEGJOBB szvsz, pláne gyöngéden csendesen megfújva. De szabadon is.
-
Dißnäëß
nagyúr
Én egy Armor passzív házat vettem, ez kicsit pucér, de jó + GPIO szabadon marad, igaz nem kábellel, csak egyenkénti csatlakozásra (40 tűs GPIO szalagkábel nem megy fel rá sajna ezzel a házzal).
Ennek saját kis hővezető lapocskái vannak, amik enyhén összenyomódva felülnek a chip-ekre, mikor összecsavarozod a Pi alatti és Pi feletti felét.
A többi házzal nincs tapasztalatom, de 99% hogy gyárilag adnak hozzájuk az érintkezési pontokra vmi hasonló hővezető tulajdonságú anyagot, meg kell nézni a termékleírásokat.
Műanyag házak melegszenek, fém házak jók, de a wifit leárnyékolják (külső USB3-as wifi stick-re van szükséged, ha kell a wifi és nem kábelen van), az Armor ház meg nem árnyékolja a wifit teljesen + piszok jó hűtés, de a GPIO-t csak korlátozottan lehet használni.
Egyik házban sem működnek extra hat-ek, bár ezt sztem nem kell mondani.
Melyiknek mi az előnye-hátránya, ezt a felhasználás céljával kell összhangba hozni és úgy választani.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
corvin1984 #35788 üzenetére
Nekem árukereső alapján volt a döntés pár hete, de még eBay-en is körülnéztem, postával együtt nem érte meg kintről + akkor oda gariztatod, ha van valami.
Táp a gyárija ajánlott, vagy olyan, ami képes 3A körülit adni neki.
Állítólag az 5.1V - 5.0V kérdés is kényes, gyári tápja 5.1V-os, míg én sima Honor 20-as telótöltővel is hajtom, mikor olyanom van (5V kereken). De a 3A-t illik tudnia (kevesebbel is megmoccan, külső USB3-as nagyobb fogyasztók nélkül).
A Pi4 melegszik
, gyárilag borda nélkül is elmegy, de agresszívan throttlingol, azaz veszi vissza a kütyü a proci sebességeket a kevesebb hőtermelés miatt. Ha nem csak álldogál egyhelyben, valami semmittevő IoT dologban, hanem mondjuk titkosított diszkeket kezelve miniszerver vagy router, akármi ilyesmi, ami a CPU-t már terhelgeti, be kell hűteni, különben a teljesítménye a throttling miatt nagyon berogyik és egyszerűen szar lesz.
Ha csak zenehallgatás a cél, mondjuk egy Volumio-val, oda pucéron is jó például.
De amint csinál vele az ember vmi félkomolyabbat, egyből kell a CPU, a Raspbian Desktop-hoz is alapból, szóval én inkább behűteném.
Gyári ház felejtő, felfő benne nagyon. Vannak alternatív fém házak, melyek egyben hőelvezetőként is használhatók, érintkeznek a 3 fő melegedő chip-el és ily módon átveszik azok hőjét, illetve a ház mivel fém + nagyobb felület, szépen leadja ezt a hőt körbe a környezetnek. Így asztalon, monitor hátuljára felcuppantva és hasonló nyitott környezetben oké.
Ha beépíted szűk helyre, akkor bordák + venti egyaránt kell. Vannak gyári pici ventis megoldások is, zúgnak + élettartam, beszerezhetőség.... ha barkács hajlamod van, inkább megfújnám a bordákat és az egész Pi-t egy 8-12cm körüli csendes, lassú fordulatú ventivel, például egy 12V-os 12cm-es PC ház ventit 5V-ról etetsz, vagy ilyesmi. Én is ezt az utat járom most, egy hifi alu ház moddolásával-faragásával.
Mindenesetre az elődökhöz képest lényegesen forrófejűbb terhelve.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
KaiotEch #35768 üzenetére
Szerintem lófaszt se hűt, a hőtehetetlenséget picit növeli azáltal, hogy plussz fémtömeg a pocin, de elég rövidek a lamellák, így nagy felületnövekedést nem érsz el vele, ha mondjuk képzeletben kiteríted.
Én most a nagy, ultracsendes ventivel megfújt Pi4-et ilyesmikkel tervezek behűteni: [link]
De lehet, hogy a CPU kap egy chipset hűtőt, DIY módon rögzítve stabilan és a maradék melegedő 2 másik kis alkatrészre megy 1-1 ilyen borda.
Szvsz sokkal jobb, mint az aliexpress-es linkelés.
A legkomolyabb amivel találkoztam és amit mértek is, az Armor "házikó", ami egy passzív hűtés (azaz aktívban is van, de szerintem az lófaszjóska és zúg és nemhatékony), csak nekem az volt a gondom vele, hogy a 40 tűs GPIO kábel nem tud rámenni a csatlakozókra a kialakítása miatt, márpedig én a Pi mellett használok HAT-et, nem pedig rajta, így maradnak az egyenkénti kis hűtőbordák.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Archttila #35716 üzenetére
Én is a normál verziót ajánlanám, LXDE nálam nem csak Pi kapcsán, de amúgyis bevált. Már egy gyenge PC-n is pattogós, gyors, Pi-re ideális.
Régebben Fluxbox-ot is próbáltam és XFCE-t is, én spec mondjuk az XFCE-t nagyon megszerettem.. de ezek a kis pehelysúlyúak mind jók szvsz.
"Note" alkalmazásnak pedig ott egy LibreOffice, elég lesz ?
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
van egy Pi4, ajándékba vettem. Volumio a 4G micro SD-n + külső HDD, szupi minden.
1. ha a legfrissebb új firmware-t szeretném a Pi4-be beletolni, kell Raspbian hozzá, csak úgy megy ? (A volumio is egy Pi-s Debian, ezért kérdem).
2. Raspbian-nak mekkora SD kari az optimális ? Van egy 8G-s elfekvőben, kísérleteznék vele kicsit, mit tud.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Fecogame #35611 üzenetére
A Raspbian-t be lehet úgy konfigolni, hogy csak egy alap image-et használjon az SD-ről + egy külön persistence partíciót beállítva oda tesz mindent, amit mi extrán csinálunk, de menet közben logolásra és ilyesmikre mindent RAM-ban végez, nem ?
Vagy alapból ő egy klasszik Debian, ami szeret frekventáltan írogatni ki a háttértárra ?
(Inkább látnám annak értelmét, mint Live Linux-oknál, hogy betölt és lehetőleg minél többmindent RAM-ban lévő tempfs-ben elintéz, ami a mindennapi futáshoz szükséges, és csak az eredeti live image + user módosítások közti különbséget teszi le SD-re egy egyszeri írással, így kímélve az SD-t).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Zsombe #35579 üzenetére
Oracle VirtualBox-ban (vagy a tényleges PC-den, telepített vagy live Linux) egy Linux konzolból dd-vel írd felül az SD kártyád elejét.
Előtte fdisk -l -el listázd ki, mit lát a rendszer, az SD kártya /dev/sdb, sdc, akármi egyéb lesz, szóval sdx .. a partíciók mögötte ahogy szokás, számozottan.. azzal nem kell foglalkozni.
Root-ként kiadod a parancsot mondjuk pl. így:
dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M count=256
(ahol sdx értelemszerűen sda, sdb, sdc, akármi, aminek látja az SD kártyádat a rendszer).Ez butába felülírja az első 256 megát a karin, lehet sokkal kevesebbet is, de mikor hülyül valami kari, én mindig kicsit "mélyebbre vágok".
Ha megvolt, kártya ki és használhatod, mint valami pucér zsírúj karit (feltételezve persze, hogy jó)
De ha biztosra akarsz menni, bs=1M mögé a count paramétert nem teszed be és akkor végigmegy a teljes kártyán. Ha látni is akarod, hol tart, de ezt linuxa válogatja, mutatni fogja-e:
dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M status=progress
(Ubuntu 16.04-től Ubi tudja ezt, Debian is sztem már rég, Raspbian is valszeg).Windows-os alternatív opció:
Hard Disk Sentinel-ed ha van és regisztrált verzió, Disk Surface Test-et indítasz az SD kártyára és felkonfigurálod a felnyíló ablakban, hogy milyen mintával írja felül. Random is lehet, nullák is, tökmindegy. WRITE művelet kell Neked és ízlés szerinti mennyiségig, vagy tökvégig hagyod, hogy menjen. Ha WRITE-READ-et választasz, ugyan nem 10 perc alatt, de valós képet kapsz a karid állapotáról, hogy használható-e még, vagy kuka, túl azon, hogy természetesen törli a picsbe a tartalmát.Mindkettő fentebbi módszer eléggé brute-force. A kártyának nem igazán árt, annak töknyolc, mit írnak rá, viszont az összes logikai hibádra és vackodra megoldást ad. Néha járok én is így spéci image-ek kártyára írása, több partíciókkal machinálás után, hogy rakoncátlankodik egyik-másik, ez mind csak logikai izé és fentebbi módszerekkel kb. katonai bakanccsal lépsz bele az arcába és rendbejön.
-
Dißnäëß
nagyúr
Szia, Neked a [link] Dolphin Emulator kell, pont múltkor Mario Kart-oztam a családdal egy jót rajta. De van marhasok retro gép emulációja benne, az öreg C64-et én sem húzom már feltétlen elő a pincéből.
Youtube video-kat is nézd meg, mielőtt beleugrasz esetleg és ha még nincs Pi, jól jön alá a Pi4-es szvsz (megfelelő hűtéssel).
-
Dißnäëß
nagyúr
Régi LG-je van, nem lejátszós. De nem is nagyon filmezősek. Vele együtt DIY-ozok, ez úgy lesz neki meglepi, hogy egyrészt újdonság, másrészt ő fogja bővíteni majd, ha szükségét érzi.
Csak ő villamosmérnök, nem kütyübuzi és jelenleg egy geotermikus komoly rendszert épít Arduino-kkal és Pi-kkel, a hifiről leszállt idő miatt.
Az egyszerű, könnyen kezelhetőség hogy jön ide ? Elnyomkod bármit az öreg
a Volumio meg nem egy űrtudomány, 40-es feleségem ha első látásra "jééé .. de jóóó.." és már nyomkodja is, csak nem okoz gondot az öregnek
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
azbest #35506 üzenetére
Igazából egy átlagos "jutyúber" gépre, Raspbiannal, valami szép desktoppal szvsz tökéletes lehet, csak amíg nincs VP9, és 360p-vel is nyög egy video, na meg a minősége, az úgy még nem az igazi így 2020 előtt kicsivel.
De jó hallani, hogy tudja ezt is elvileg. A szoftver majd kiforrja magát. Addig is ezt a mostanit összerakom faternak, nekem pedig lehet hoz még egy Pi4-et a Jézuska.
Megjött az új Armour házikó, kézlangyi sincs a kütyü, pedig megy már vagy fél órája, letéve a sarokba. Nagyon-nagyon ajánlott. (Mondanám, hogy melegen ajánlott, de ne szórakozzunk a meleggel ez esetben)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
azbest #35497 üzenetére
Így a partvonalról: pucéron, Volumio alatt (tehát kvázi-terheletlenül) 56 fok a proci, szabadon a levegőben lógva.
A gyári házában felfő a Pi és throttlingol, egy teszt alapján lőttem hozzá egy passzív Armor nevű "házat" ami hűtés is egyben, ezzel szép konzisztens 4 mag púpon terhelés esetén is a hőmérséklet és tartja a gyári max órajeleket.
No meg élettartamot növel (már akinek ez számít).
[link] A teszt.
Én egy 5V-ra lekötött 12V-os PC házventivel meglegyezem az Armour passzív hűtést és tökjó lesz mindenre.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
golya87 #35493 üzenetére
Egy aliexpress-es alu erősítő ház féleségbe teszem, HDD is jön mellé, vagy SSD + DAC hat (szalagkábellel mellette). A jövőtállóság miatt döntöttem emellett, lehet alaptalanul, de a 4G az azért sokáig jó lesz még nagyon, akár egy 5-10 évvel későbbi sokadik Volumio-s verzióhoz is.
Apámnak készül a cucc, nem ilyen hobbi piszkálós. Beállítom és kész.
Nem tudtok esetleg hátlapot Pi4-hez, vagy úgy egyáltalán, Pi-khez ? Csinálnék egy lyukat a házon házul, amire felcsavarozom a panelt belülről, aminek nekitolom a Pi-t és ollé, csinos megoldás lenne.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, vettem egy Pi4-et, egyelőre Volumio-zgatok, marhára tetszik. Első Pi-m, nem gondoltam, hogy ennyire kicsi. Mókás
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
vettem egy Pi4-et és media lejátszó lesz a kütyüből, egy nagyobbacska szép alu házban, amiben lesz még pár dolog mellette. Apámnak csinálok egy mindent lejátszó eszközt az erősítő elé, még mindig CD játszón a lelkem, nem halad a korral
.
Ehhez szeretnék egy olyan passzív hűtés megoldást, hogy mikor felcsavarozom a kis távtartókkal a Pi4 alaplapot az erősítő ház falára, a CPU-t és GPU-t 1-1 kis alu kocka blokk szerűség kösse össze az erősítő falával.
Így a CPU és a GPU egyaránt átadja a hőjét a vastag falú alu erősítő háznak és nincs throttling anomália vagy forrófejűség + élettartam nő. (De lehet a RAM-ot kell még a CPU mellett hűteni, nem is a GPU-t, nem tudom, ... általában 2 egységre tesznek kis bordákat, azt néztem).
Szóval ilyen komplett alu blokkokat keresek, tömör kockákat. Lehet ilyet valahol szerezni ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Autós topik
- iPhone topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Egérpad topik
- További aktív témák...
- Eladó Konfig Ryzen 7 9700X 32GB DDR5 1TB SSD RX6900XT 16GB!
- Eladó Gamer PC i7 14700, RTX 5070, 32 GB 6000mhz RAM, Vizhűtés, 850W 80+ Táp, 2 év Garanciával
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged