- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Asztee
aktív tag
válasz
Csicsóka #27295 üzenetére
Természetesen szétnéztem a fórumán és ahogy azt írtam korábban egy csomó dolog nem működött úgy ahogy ott írták ezért nem az ott leírtak szerint sikerült életre keltenem. A fórumnak csak az első 6 oldalát néztem át és addig nem volt szó az autostart-ról.
Most megnézve a 12.(!) oldalon lévő leírást az egész hasonló ahoz amit én csinaltam. (Csak én közben benéztem egy-két zsákutcába is.)
-
válasz
bwin.party #27296 üzenetére
"Mi szükséges ahhoz, hogy egy 3,5-es belső HDD-t tudjon fogadni?"
Külső USB-s keret.
-
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
Ma délelőtt megrendeltem az első Raspberry Pi-m. Sajnos SATA port nincs rajta, de ezt szeretném áthidalni. Mi szükséges ahhoz, hogy egy 3,5-es belső HDD-t tudjon fogadni? Ha tudja fogadni akkor milyen méretbeli korláta lehet? Elsőre egy 4 TB-os WD-re gondoltam.
Köszönöm szépen!
-
Csicsóka
őstag
válasz
Asztee #27290 üzenetére
26 éve ültem először SCO Unix elé, de ilyen tákolt rendszert, ami ennyire szembeszáll a standard megoldásokkal mint ez a Rune, még nem nagyon láttam.
Próbáld cigam kolléga javaslatát, és megoldódik a téma.Az elérési utat írd át benne, mert nálad nem a /root/... alatt van a progi.
-
válasz
Asztee #27292 üzenetére
http://www.runeaudio.com/forum/lcd-display-and-buttons-in-python-tutorial-and-code-t1191-110.html
Hja, én azt hittem a fórumán is szétnéztél, vagy eleve onnan jött az ötlet az LCD-re... Nem nagyon figyeltem oda, csak néha belevau
-
válasz
Asztee #27290 üzenetére
Mi nem volt jó ezzel?
9) Create a startup service “ rune_lcd.service” in /usr/lib/systemd/system/
Type in the following command:
nano /usr/lib/systemd/system/rune_lcd.service
and paste#######################################################
[Unit]
Description=RuneAudio I2C LC-Display
After=mpd.service
[Service]
ExecStart=/usr/bin/python2 /root/RuneAudioLCD/start.py
TimeoutSec=0
Restart=always
RestartSec=1
StartLimitInterval=30
StartLimitBurst=20
[Install]
WantedBy=multi-user.target
#######################################################10) enable the new service :
systemctl enable rune_lcd.service11) reboot
-
Csicsóka
őstag
válasz
Asztee #27288 üzenetére
Ebből azt látom hogy megvolt a szolgáltatás engedélyezése, (systemctl enable rc-local.service) de mégsem tudott elindulni. Valszeg túl korán szeretne indulni, mert még a hálózat sincs felállva, a dátum 1970.01.01.
Várakoztassuk kicsit, és meglátjuk mit lép.Az /etc/rc.locale-ba a python sor előtti sorba írd be ezt:
sleep 30
Ez 30 sec. várakozás lesz addig fel kell állni mindennek.
-
Asztee
aktív tag
válasz
Csicsóka #27283 üzenetére
systemctl start rc-local.service
-re elindult !
A másodikra :
Loaded : loaded (/usr/lib/systemd/system/rc-local.service; enabled)
Active : active (runing)
Process : 758 ExecStart=/etc/rc.local
Main PID : 759 (python2)
CGroup : /system.slice/rc-local.service
'759 python2 /lcd/RuneAudioLCD-master/start.py -
Crvsh3R
senior tag
válasz
toth_janika #27277 üzenetére
Miért ne férnél hozzá? A képeken sajnos nem látszik, de van egy szalagkábelnyi rés a GPIO csatinál.
-
Csicsóka
őstag
válasz
Asztee #27280 üzenetére
Ez a Rune, nem akar úgy működni mint ahogy illene, lássuk mit mond erre?
systemctl start rc-local.service
Majd erre:
systemctl status rc-local.service
Ha működne a Rune zero w alatt, feldobnék egyet SD-re, és kideríteném mit lehet tenni, de nincs hozzávaló image, az A model img nem bootol.
Ha vki tud rá hegesztett img-t, ne tertsa magában! -
-
válasz
Crvsh3R #27276 üzenetére
"Ezek a hűtőbordák max. a felemelegést illetve a lehülést lassítják le mnimálisan, de a méretük miatt szintén szinte az elhanyagolható kategória."
Tekintettel arra, ezek a SoC rendszerek bárminemű hűtés nélkül elmennek, ahhoz képest ezek a bordák jelentős hőkapacitást visznek a rendszerbe. Nem minimálisat.
És eme bordáknak továbbra se az a szerepe, hogy szoba hőmérsékleten tartsák az alatta található IC-t / IC-ket, hanem hogy az idő függvényében történő hőmérséklet változást integrálják, ezzel növelve az eszköz várható élettartamát. -
toth_janika
őstag
válasz
Crvsh3R #27276 üzenetére
Én is szeretnék egy "hűtős házat", mert mostanában elég sokszor jön elő a kis hőmérő, főleg, ha hálózatról nézek full HD filmeket. Viszont az a bajom ezzel a házzal, hogy nem férek hozzá a GPIO sorhoz, ami meg kéne nekem... Megoldás lehet erre a problémára a "ventillátoros ház"? Ha igen, tudnál/tudnátok ajánlani egy értelmeset, amivel hozzáférek a GPIO-hoz is?
-
Crvsh3R
senior tag
Pasztából a ház érintkezési pontjaira kentem egy nagyon vékony réteg ARCTIC COOLING MX-4 pasztát, eddig mindig tökéletesen bevált az asztali gépnél is.
#27275 DBob
Ezek a hűtőbordák max. a felemelegést illetve a lehülést lassítják le mnimálisan, de a méretük miatt szintén szinte az elhanyagolható kategória. Ellenben a fent linkelt ház tökéletesen teszi a dolgát és halk, nem úgy mint az aktív hűtéssel szerelt házak.Az álmom egy ilyen ház lenne, de ennek az árát is rendesen megkérik. Fele ennyiért még talán elgondolkoznék rajta.
-
-
Csicsóka
őstag
válasz
Asztee #27268 üzenetére
Köszi az infót, nekem egy rpi zero w-n van egy JustBoom DAC, ha lesz sok időm, kipróbálom az LCD-t.
"A loadkesy az a prog. start előtt van"
Akkor pedig le kellene neki futni, kicsit érdekes ez a dolog.
Bele néztem a rune SD image-ba, teljesen mellőzve van a régi System V init rendszer, tisztán Systemd-re épül az egész. Ezért sincs /etc/rc.local, amiből simán lehetne indítani a python progidat, mit ahogy a debian esetében lehet is.
Körül néztem a systemd háza táján, mivel innen indul valamennyi szolgáltatás, és hagytak benne egy kiskaput, egy szolgáltatást rc-local.service néven. Ez lehetővé teszi még is az /etc/rc.local-ban lévők futtatását. Ebből adódik a lehetőség, létre kell hozni az /etc/rc.local-t, futtathatóvá kell tenni, és akkor azt majd a systemd bootolás alatt szépen elindítja.Mind ez kivitelezve:
nano /etc/rc.local
A fálj tatlama a következő:
#!/bin/sh
/program/indító/parancs &Mentés, kilépés, majd futási jogot neki:
chmod + x /etc/rc.local
Ha reboot után nem indul, akkor alapból nincs engedélyezve az rc-local.service. Ezt így engedélyezd:
systemctl enable rc-local.service
Így működnie kell.
-
Asztee
aktív tag
válasz
Csicsóka #27267 üzenetére
A loadkesy az a prog. start előtt van.
Próbáltam Raspbian-nal megoldani ,de nem jártam sikerrel. Az sd kártya boot partícióját sikerült mount-olnom ,de a többire hibát dobott.
Utána megpróbáltam "dózerrel" és tálaltam egy progit amivel sikerült megoldanom.
Ez alapján kezdtem neki ,de sok minden nem működött úgy ahogy ott írták - gondolom az eltelt két év alatt volt néhány frissítés a rendszeren és azért - azután keresgettem még és tálaltam ezt és ezt és ezekből sikerült nagynehezen összekovácsolni. (majdnem 0 linux tudással !!!
) Tapasztalt még nincs ,még csak ott járok ,hogy végre "működik" ! Lehet finomhangolni/testre szabni ,de ott még nem járok. Egyenlőre örülök hogy sikerült feléleszteni ,ráadásul úgy hogy egy digi card is rá van dugva !
Az autostartra van valami tipped esetleg ? -
Csicsóka
őstag
válasz
Asztee #27262 üzenetére
"(Egyébként beírtam az is a profile-ba , hogy "loadkeys hu" és az is csak a bejelentkezés után lett érvényes.)"
Pedig ennek is le kell futni a profile-ból, ha csak nem a Python program sor után írtad, mert akkor odáig már el sem jut a végrehajtás, mivel nem ment háttérbe a /lxy/xy/start.py.Igen minden procesz háttérbe küldhető, ez is, ahogy írtad.
"Nincs valami win-os segédprogram ami tudja kezelni az ext4-es sd kártyákat ?"
Biztos van, de a 90-es évek óta nem foglalkozok dózerrel, így nem tudom.Raspbiannal bootolva simán megoldható a probléma.
Rádugod az olvasóban az SD-t, majd
root@moode ~ # blkid
/dev/mmcblk0: PTUUID="fc60a126" PTTYPE="dos"
/dev/mmcblk0p1: SEC_TYPE="msdos" LABEL="MOODE" UUID="947B-B89A" TYPE="vfat" PARTUUID="fc60a126-01"
/dev/mmcblk0p2: LABEL="MOODE_ROOT" UUID="eda95d8a-9cdd-4224-96d0-890b4791600c" TYPE="ext4" PARTUUID="fc60a126-02"
/dev/sda1: LABEL="Adata3" UUID="7507-692A" TYPE="vfat" PARTUUID="c22567f4-01"Ez az én Moode playerem ami debian alapú, de az rune (arch) is hasonló.
Itt a /dev/sda1 a rádugott pendrive.
Neked valszeg a /dev/sda2 lesz az ext4 partíció.
Ezt felmountolod, és szerkeszted a profile-t.cd /tmp
mkdir mnt
mount /dev/sda2 mnt
nano mnt/etc/profile
umount mntEz az LCD vezérlő progi engem is érdekelne, lehet hogy beruházok majd egy ilyenbe, biztos megy Moode alatt is . Mi ez a progi, és van hozzá vmi doksi? Tapasztalat vele kapcsolatban?
-
RazoR
veterán
Ma rendelem meg a Pi 3-at, mivel járnék jobban, a hozzá való hűtőborda kitt-tel vagy az alu házzal amit korábban linkelt valaki ami hozzárék a chip-ekhez?
-
doberman
senior tag
válasz
Asztee #27264 üzenetére
amanóba... ez érdekes... akkor a legegyszerűbb megoldást Csicsóka fórumtárs javasolta: egy linuxos gépben javítod a kártyát... ha van kéznél hirens, linux live módban indítod a pc-t és felcsatolod a kártyaolvasóba helyezett memóriakártyát, javítod a hibás filét és kész.
-
Asztee
aktív tag
válasz
doberman #27263 üzenetére
De nem ám sajnos.
Azért is mertem belebabrálni a /etc/profile-ba ,mert előtte amikor elindítottam a progit (manualisan) és nem tudtam leállítan , akkor ssh-n még tudtam rá hatni, de most ssh-n belépve is (gondolom szintén lecsekkolja mi van a profile-ban) elindul automatikusan (és mégegyszer !!!
gondolom , mert onnantól értelmetlen dolgok vannak az LCDn) a kis progi ,amiből nem tudok kilépni.
Az egyébként miért van hogy a ctrl+c nem működik ? Vagy az nem egy álltalános python kilépő bill.komb. ? (Más kis python proginál működött)
-
doberman
senior tag
válasz
Asztee #27261 üzenetére
no várjunk csak, nem értem. egy pc-ről ssh-n bemész akkor nem egy promt-ot kapsz??
(ha igen akkor ps ax listájából kinézed a téged bántó process pid -jét majd kill pidszám - ezután jövet a kérdéses file szerkesztése - tetszés szerint vi - nano - bár a MC editora is jó eree a célra.) -
Asztee
aktív tag
válasz
Csicsóka #27253 üzenetére
Nem tudom hogy milyen szintű , de ez egy Python progi azt tudom. Ez van beírva az etc/profile-ba ,hogy "python2 /lxy/xy/start.py" és amikor bekapcsolom a pi-t (most ideiglenesen rá van dugva a tv-re) akkor bootolás után várakozik a bejelentkezésre. Akkor a telefonos app-pal már tudom használni a RuneAudio-t ,de az LCD kijelzokijelző még üres amíg be nem jelentkezek. (Egyébként beírtam az is a profile-ba , hogy "loadkeys hu" és az is csak a bejelentkezés után lett érvényes.)
Az a "&" egy ilyen python-os proginál is működik !? (Pl. "Python2 start.py &" ?)
"Kiveszed az SD-t, beteszed egy Linuxos gépbe"
Sajnos nincs kéznél linuxos gépem.Nincs valami win-os segédprogram ami tudja kezelni az ext4-es sd kártyákat ?
Vagy az lehetséges lenne -ez most jutott az eszembe-, hogy egy masik sd kártyáról bebootolok a RPi-n (raspbian) és ezt a mostanit meg usb-s kártyaolvasóval bedugom és akkor ott átszerkesztem. Gondolom igen csak fogalmam sincs, hogy hol találnám meg... -
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27257 üzenetére
Puttyval belépve cd .config, oda bemásoltam
pcm.!default {
type hw
card sndrpihifiberry
device 0
format S16_LE (itt mi az S16 LE? Nekem a Kodi 17.3 a Libreelec 8.0.2)
}ctrl o, majd enter, majd ctrl x
ezután a raspberry-n nyomtam egy rebootot a tv távirányítójának segítségével,
majd a hálózaton belépve a configfiles-on belül notepad++-szal megnyitva az asound.conf-ot az általam puttyval a fentiekben bemásolt adatokat látom. szóval, szerintem sikerülta dac-on csak akkor jön hang, ha az van kiválasztva, de akkor csak onnan jön. ha a hdmi vagy hdmi/analóg van kiválasztva, akkor nem jön hang a dac-on - viszont a tv-n igen.
Anyám, én nem ilyen lovat akartam! Ha a hangfalakon keresztül akarom hallgatni a Pi-t, akkor előtte be kell mennem a menübe. Majd újra, ha vissza akarom állítani... Mindez 50+ svájci frankért... :-( -
-
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27249 üzenetére
Köszönöm, így - szerintem - sikerült beírni, de nem változott semmi.
Azt látom a problémának, hogy ebben a választási lehetőségben:1. HDMI
2. analóg
3. HDMI és analóg
4. ALSA: Default (snd_rpi_hifiberry_dacplus Analóg)
5. Pulse: Default, Bluetooth audio (Pulseaudio)Vagy-vagy van csak, egyedül az eredeti analóg/hdmi esetében van is-is választási lehetőség.
Vagy olyat lehetne, hogy kiválasztom a "4. ALSA: Default (snd_rpi_hifiberry_dacplus Analóg)"-t, de emellett nem veszi le a HDMI-t. Viszont, ahogyan a 4-est választom, már a Kodi menüben sincs hang... -
dan1
tag
Bocsi itt a teljes email,csak a "pimoroni-made" cuccokra,végül így már nem olyan jó.Telefonon nem hozta be a teljes emailt .
-
Zozzer888
addikt
válasz
balaaazs #27247 üzenetére
RP2:
Nekem egy desktop rendszerrel van felrakva, onnan indítom a KODI-t. Transmission így tud a háttérbe futni, sőt még netezni is lehet róla. Youtubeot Kodi alól intézem.
Netezni amúgy nem olyan vész vele, sokkal inkább alkalmas rá, mint a netbookom
(Na jó...ha nem is sokkal inkább, de legalább annyira)
-
Csicsóka
őstag
válasz
Asztee #27252 üzenetére
"így sem ibdul teljesen automatikusan csak ha bejelentkezek."
A /etc/profile-ból induló programok rendszer szinten root jogokkal futnak, nem is kell bejelentkezés a futásukhoz. Nem sima felhasználó szintű progi ez?
Azért nem tudsz kilépni, mert ilyen esetben a háttérbe kell küldeni a folyamatot, így nem fogja el a promptot.Pld.:
ympd &
A lényeg, a parancsot követő sor végi &. Ez küldi háttérbe.
"Vagy hogyan tudnám kitörölni az etc/profile-ból az indítást ?"
Kiveszed az SD-t, beteszed egy Linuxos gépbe, az látja az ext4 partíciót rajta, és kitörlöd amit a profile-ba írtál. Vagy teszel a parancs után egy &-t és valszeg jó is lesz minden.
-
Asztee
aktív tag
Sziasztok !
Nagynehezen sikerült RuneAudio-val/ban életre keltenem az i2c-s LCD kijelzőmet.
DE ! Kérdéseim még azért lennének. A program ,ami vezérli az ugyebár magától alapból nem indul el ,ezért hát próbálkoztam valamilyen autostart-tal. Egy weboldalon azt olvastam ,hogy írjam be az /etc/profile-ba amit indítani akarok. Ez meg is tettem ,de kár volt ugyanis így sem ibdul teljesen automatikusan csak ha bejelentkezek.
A következő problémám az meg az ,hogy az előző problémámon még változtatni sem tudok ,mert ha bejelentkezek ,akkor ugye rögtön el is indul a program amiből sehogyan sem tudok kilépni. (A ctrl+c nem vált be)
Hogyan tudnék kilepni a programból , van erre valami más opciói a ctrl+c-n kívül ? Vagy hogyan tudnám kitörölni az etc/profile-ból az indítást ? Az (is) baj hogy ha ssh-n próbálok belépni,akkor ott is elindítja a programot és ott sem tudok parancsolgatni.
Please help !!! -
Csicsóka
őstag
válasz
BB9360 #27243 üzenetére
"Hol találok ilyen Configfiles könyvtárat?"
PC-n, SAMBA hálózaton elérhető többek közt ez a megosztás is, akár dózer, mac, vagy Linux alatt. Egyszerűen csak beledobod és kész.
"-sh: mcedit: not found"
Mert az rpi LE nem tartalmazza az mc (Midnight Commander, leánykori nevén Norton Commander, férjezett nevén Windows Commander) programot, így nincs mcedit sem. De van nano, ami szintén megfelel.
nano .config/asound.conf
A megnyíló szerkesztőbe bemásolod:
pcm.!default {
type hw
card sndrpihifiberry
device 0
format S16_LE
}Ctrl + o a mentés, Ctrl + x a kilépés.
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Segítséget kérem. Van egy Raspberry Pi 3-asom amire RetroPie-t telepítettem és egy Rii i8+ vezeték nélküli billentyűzet+egér kombóval használok (a játékokhoz nem). A rendszerhez telepíthető csomagként elérhető a KODI 17.3 és az asztali felület is (Raspbian alapú a RetroPie). Az lenne a problémám, hogy alapból ha KODI-t indítok RetroPie alól, akkor a billentyűzeten nem működnek a média billentyűk KODI alatt, de ha elindítom az asztali felületet (itt már minden billentyű működik) majd abból kilépek és elindítom a KODI-t már az össze billentyű kifogástalanul működik. Szerintetek mi lehet a gond? Valahogyan be lehet konfigurálni, hogy már a rendszer indulásakor minden billentyű működjön és ne kelljen desktop-ot indítanom ahhoz?
Előre is köszönöm a segítséget! -
-
balaaazs
senior tag
Sziasztok!
Gondolkozom egy PI 3 vásárláson, hogy TV-re kötve tudjam használni, egy kérdésem lenne. Ha felteszem a raspbian op rendszert, akkor pl HD videókat gond nélkül le fogok tudni játszani? Hardveresen/szoftveresen elég erős hozzá?
Köszönöm,
Balázs -
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27241 üzenetére
Köszönöm.
Próbáltam mindkét variációt, de mindkettőnél elakadtam.
Az elsőnél eljutottam a 4-es pontig, de ezt "4. Az OE samba server kiszolgálja a Configfiles könyvtárat. Ebbe csak egyszerűen be kell másolni az asound.conf fájlt." nem értem. Hol találok ilyen Configfiles könyvtárat?Próbáltam a másodikat is, de ott meg a "mcedit asound.conf" után nem tudtam továbblépni, "LibreELEC (official) Version: 8.0.2
RPi3:~ # cd .config
RPi3:~/.config # mcedit asound.conf
-sh: mcedit: not found"
Illetve ha ennek ellenére elkezdem írni, amit írtál, szintén nem megyek vele semmire (ha entert ütök az új sorért, akkor azt ugye parancsként értékeli, jön a hibaüzenet a következő sorban, ha shift entert, akkot ugyanez, a folyamatosan írom be, akkor is...)..
Biztos nem csinálok valamit jól, de nem tudom, hogy mit és hogyan kellene jól csinálni. Szóval addig sem jutok el, hogy kiderüljön, működne-e amit javasolsz... -
BB9360
aktív tag
válasz
Csicsóka #27239 üzenetére
Köszönöm, jó lenne, ha érteném, de megpróbálom.
Nekem most ezt adja SSH-n:
"RPi3:~ # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sndrpihifiberry [snd_rpi_hifiberry_dacplus], device 0: HiFiBerry DAC+ HiFi pcm512x-hifi-0 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0"A Kodin belül az audio output beállításoknál 5 lehetőségem van:
1. HDMI
2. analóg
3. HDMI és analóg
4. ALSA: Default (snd_rpi_hifiberry_dacplus Analóg)
5. Pulse: Default, Bluetooth audio (Pulseaudio)Hang jön a HDMI-n, ha az 1. vagy 3. van kiválasztva, de az erősítőn keresztül csak akkor jön hang, ha a 4. Ha a 4. van kiválasztva, akkor nincs hang HDMI-n, ez természetes.
A te eseteddel annyiban más (más?), hogy nekem jön hang az analógon és a hdmi-n egyszerre, csak a dac-on (itt ALSA) ÉS a hdmi-n egyszerre nem.
Amit linkeltél, az erre lenne megoldás? Ha igen, akkor azt hova és hogyan kell beírni, illetve pontosan mi(ke)t kell beírni és hova? Mint egy újszülöttnek, csak azzal a különbséggel, hogy olvasni tudok... :-) -
Csicsóka
őstag
válasz
BB9360 #27235 üzenetére
Korábban Amlogic S905 alatt volt hasonló problémám. A HDMI-n kiadott hang mellett, netrádiózásra kelett volna az analog kimeneten is a jel, de az alapból az LE csak a HDMI-re tette ki. Itt leírom hogy oldottam meg. Módosítás után, mindkét kimeneten egy időben volt hang.
SSH-n belépve az aplay -l kilistázza az elérhető hang eszközöket, talán ott lesz az is a mi neked kell majd.
Itt két péda hogy mire gondolok, az első S905, itt látszik hogy van 3 playback eszköz.
LibreELEC-T95m:~ # aplay -l
card 0: AMLM8AUDIO [AML-M8AUDIO], device 0: I2S.36 dummy-0 []
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: AMLM8AUDIO [AML-M8AUDIO], device 1: SPDIF.37 dit-hifi-1 []
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: AMLM8AUDIO [AML-M8AUDIO], device 2: PCM.38 pcm2bt-pcm-2 []
Subdevice #0: subdevice #0Itt pedig az rpi zero-m látszik moode player alatt.
Ezen a vason nem volt soha sem LE, de még csak a HDMI-be sem volt semmi dugva, így itt nem tudom mit mutatna LE alatt.root@moode ~ # aplay -l
card 0: sndrpijustboomd [snd_rpi_justboom_dac], device 0: JustBoom DAC HiFi pcm512x-hifi-0 []
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0Az analog kimenet azért nincs itt, mert letiltottam a snd_bcm2835 kernel modul betöltődését.
-
-
válasz
alfa20 #27228 üzenetére
Ne add fel ilyen könnyen, biztosan megvan a trükkje. Sajna tegnap behalt a memóriakártyám(vagy csak a rendszerem, ahány kábel/olvasó annyi eredmény, de egyiknek sem az a vége, hogy minden oké) így nem tudom megnézni, de kíváncsi lettem (kihívás!)
Így csináltad, vagy a felületén keresztüé próbáltad hozzáadni?
1.) when your pi is powered on and connected, use your normal computer to open the network folder which is named "volumio". (In windows: open the explorer and type \\volumio\ in the address line)
2.) you'll find 4 subfolders, one of it is named "WebRadio". It contains all the .pls or .m3u files for the pre-installed webradio stations. For any station you want to include, simply add the corresponding .pls or .m3u file.
(Even better: You can rearrange your streams in further subfolders. I will post a separate entry for that).3.) Just open your browser and go to the volumio WebUI, click on BROWSE and then use the little menu at the right hand side of your entry on WEBRADIO. There is an option "UPDATE THIS FOLDER", which is needed to make volumio recognise the changes.
4.) Refresh your browser and navigate to the WEBRADIO folder. The streams should be there.
-
BB9360
aktív tag
Sebaj, én sem... :-)
Én csak azt szeretném, hogy az eddigiekkel ellentétben (HDMI-n kimenő jel a tv-be, nekem megfelelő; fejhallgató kimeneten kimenő analóg jel, de az túl halk volt), ha zenét szeretnék hallgatni, akkor amellett, hogy a HDMI-n is jön ki hang, jöjjön ki hang a dac analóg kimenetén IS!
Mplayer és egyéb dolgokra nincs szükségem, ahogy tapasztaltam, a dac-on keresztül jóval erősebb a jel (ha a hifi hangerejét 00-ra veszem, akkor is hallani, csak a némítom, akkor nem), de így a TV-re nem küldi a hangot a HDMI-n.
Később persze rájöhetek, hogy van szükségem van mplayer és társaira, de most nem ez a fő szempont... -
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #27230 üzenetére
A config-ba beírtam, és a Kodiban a systems settings/audio/audio output device-nál alsa néven feladja, mint default. Ez ok, de ha így van, akkor jól kiszúrtam magammal, mert így a hdmi-n nem ad ki hangot. Az volt a terv, hogy film megy a tv-re hanggal együtt, zene meg a hifibe.
Ugye van olyan megoldás, hogy minden egyes eset előtt ne kelljen kapcsolgatni? Zene hallgatásakor nekem nincs szükségem a tv-re, viszont filmeket mindegy, hogy a tv hangszóróin, vagy sztereó erősítőn keresztül nézek (hallgatok), viszont az utóbbihoz be kell kapcsolni a hifit és az aktív hangfalakat, amihez nincs kedvem - ritkán ad lényegeset hozzá a filmhez a hangfalakból jövő hang...
Köszönöm!
PS: a Puttyn keresztül beírtam a másikat (sudo apt-get install mplayer), sudo nélkül kérte, de ezt az üzenetet kaptam:
" There is no working 'apt-get'.'apt-get' is a command to install, update and remove software which
is stored in a non local repo. 'apt-get' does nothing then connecting to such
repo, downloads the software, unpacks the software, updates a big
local database with all filepaths and other informations about the
installed software or removes or updates installed Software.With LibreELEC it is not possible to change the system for security and
stability reasons so even 'apt-get' would not be able to do this.
We also dont have and want to maintain such a repo for various other
great reasons.Also Ubuntu or Debian packages are often outdated and not compatible
with LibreELECTIP: use XBMC's addon browser to enhance your LibreELEC system"
Akkor ez most mit is jelent?
-
BB9360
aktív tag
válasz
vadkörte #26567 üzenetére
Szia, és sziasztok!
Megvettem és meg is érkezett a hifiberry dac+, köszönöm az ötletet!
Ez ugye nem plug-n-play...Mit kell tennem, hogy legyen hang az rca kimeneteken? És, hogy szabályozni is tudjam? Ezt? Ha igen, akkor hogyan? Azt írja, hogy a boot/config.txt-be írjam be a "dtoverlay=hifiberry-dacplus" szöveget. OK, de hova? Akárhova, akárhogyan?
Olyat is olvasok, hogy mp3, flac stb. fájlok lejátszásához mplayert kell használni. Ezt írja: sudo apt-get install mplayer. Ezt Puttyval belépve kell megadni?
Köszönöm! -
alfa20
senior tag
válasz
cinemazealot #27224 üzenetére
azt nem tudom
hogy tudom megnézni illetve ha kell beállítani? -
alfa20
senior tag
sziasztok!
használ valaki smbwebclient-et?
Sehogy nem tudom beállítani, hogy lássam a megosztott meghajtótaz 'smbwebclient.php' fájlban az alábbi sort állítottam már sok mindenre, de nem jó sehogy:
var $cfgSambaRoot = ''
eddig ezeket próbáltam:
var $cfgSambaRoot = '192.168.0.157/'
var $cfgSambaRoot = '192.168.0.157/mnt/'
var $cfgSambaRoot = '192.168.0.157/mnt/AdataHDD/'
var $cfgSambaRoot = 'RASPI/mnt/AdataHDD'
var $cfgSambaRoot = '/mnt/AdataHDD'az a problémám, hogy nem jelennek meg a könyvtárak, ha az '/mnt/AdataHDD/' szerepel a fenti sorban akkor a legördülő menü eljön de nem jelennek meg a mappák.
-
-
footy
addikt
sziasztok
netradio akarok összerakni raspberryből. kipróbáltam már a volumio és a runeaudiot is, de mindkettőnél ugynaz a két problémám van.
1. a netradio nem működik kétféle streamet fűztem be a listába és egyik sem megy. (m3u, pls)
2. azt szeretnem elérni, hogy a rendszerrel automatikusan induljon az utolsó hallgatott állomás.Valakinek van ötlete?
köszi
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
megoldható az, hogy egy servicenek megmondhassam, hogy ő az analóg hangkimenetet használja, de minden más esetben HDMI-n keresztül menjen a hang? (pi2, osmc)
előre is köszi
-
Crvsh3R
senior tag
Hűtés problémára tudom ajánlani ezt a házat. Ez előtt egy FLIRC házam volt, de annak a műanyagszerű alsó része büdösödött és csak a procit hűtőtte (és így is 61 C fok körül volt a max. hőmérséklet + drága és a microSD kártya nehezen hozzáférhető). Ezzel a házzal legextrémebb helyzetben is 54 C fok fölé nem ment a hőfok, mind3 chipet hűti sima Arctic pasztával és még az microSD kártyához is simán hozzáférek. Normál használat közben olyan 46-49 C fok.
-
Pé
senior tag
Én most kaptam egy 3-ast. Ötletem nem volt, hogy mire lenne jó, így először összedobtam egy hálózati médialejátszót belőle, abszolút profi. Sőt a Raspbian gyakorlatilag minden nyűg nélkül használható. Annyi hogy a CPU hőmérséklete gyakran felmegy 87-88 fokra úgyhogy valami hűtést kell neki intézni.
-
RazoR
veterán
válasz
azbest #27209 üzenetére
Ezt értem és igazad is van, de egyrészt a Pi1 7 éves, meg amíg ment addig is voltak vele gondok, akadozott a film, stb. az már hardveresen gyenge ehhez a feladathoz. A Pi2 is használt és úgy kaptam meg, hogy valami nem jó vele mert sokszor kifagy bármit csinálnak vele, de ha kell megkapom ingyen és játszak vele, hozzáteszem a 2-est még egyszer sem sikerült életre lehelni, max a szívárnyvány színű képernyőig eljutni!
AZ 1-el mindent ugyanúgy csináltam ahogy legelőször és ahogy 2 hónapig ment gond nélkül!
Szerintem egyszerűen csak bekakkantott mindkettő....
-
azbest
félisten
Van másik kártyaolvasód? Azért elég misztikus, ha minden egyszerre romlik el
A próbálgatás úgy célravezető, ha tervezetten, lehetőségeket kizárva végzed. Ha tú sok midnent variálsz közben, akkor lehet pont a valós okot nem veszed észre.
A kártya és kártyaolvasó tesztjére az is jó, ha h2testw segítségével az üresre törölt kártyát leteszteled, hogy ugyanazt olvassa -e vissza, mint amit ráír. Vagy a kiírt kártyáról img-be két külön mentést csinálni és checksumot számoltatni rájuk (pl total commander is tud ilyen ellenőrzőösszegeket generálni). Ha különböző, akkor a kártya vagy az olvasó hibás.
Ha a pi2 a kártya kiíró programmal sem indul, esetleg próbálj meg más rendszert rajta, hátha eleve hibás képet töltöttek fel.
Szóval lépésről lépésre kell kizárni a hibalehetőségeket. Lehet, hogy jól csináltad, de lehet, hogy nem, abból nem derült ki, ahogy mesélted az eddigieket.
-
azbest
félisten
Úgy tudom belemegy. Csak a ledek kerültek másik oldalra a 2 után a 3on.
A pi1 kapcsán esetleg nézd meg, hogy nincs-e por rajta vagy bármi, ami zárlatot okozhat. Ha pi2re sikerül felvarázsolni, akkor azzal a módszerrel próbáld az egyre is a megfelelö rendszert.
Eseyleg próbáld meg SD formatterrel törölni a kártyát és leválasztás, visszadugás után, ha újra a korábbi rendszer fájljait látod, akkor a kártya hibás. Van amelyik így pusztul el. -
RazoR
veterán
A Pi2 dobozába belemegy a Pi 3?
-
-
-
azbest
félisten
gzip-pel van tömörítve az image. Kitömörítve próbáltad? Rufust nem tudom alapból ki tudja-e tömöríteni, a win32 img progi viszont biztos nem. Vagy használd a getrasplex-et.
A full képernyős szivárvány nem az áramra utal, hanem, hogy nem tudja betölteni a megrelelő kernelt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- DELL T40 EMC Szerver
- Eladó a csótány PC! i5-12400, 16GB RAM, GTX 1660 Super, SSD + HDD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest