-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
doberman
senior tag
van egy megoldás az OMV alá amit előszeretettel használnak sd kártyáról futó Openmediavault használók - Flash Memory plugin... esetleg olvass utána, hogy hátha portolni tudod a rendszeredre- egyébként pont erre készült.
de lehet, hogy jár erre egy guru aki tud ajánlani kész megoldást. -
-
doberman
senior tag
válasz
2thletme2day #31544 üzenetére
igen,de:
az rpi3 már 2A-es táppal ajánlott ellátni (főleg az usb-s terhelések miatt), a fenti stab ic 1,5A max kimeneti áramot tud - ha nincs usb-s terhelés akkor jó lehet megfelelő hűtőbordára szerelve, de ne felejtsd az ajánlott 10-100 nF -os kondit a kimenet és a gnd közé...upsz.. wassermann megelőzött, de pl rizsföldről egy "marék rizsért" rendelhető készen ilyen céláramkör... csak azt azt a néhány hetet kell kivárni míg ideér...
-
doberman
senior tag
válasz
cinemazealot #31126 üzenetére
nem nagyon szokott változni főleg nem naponta (tréhóm), sőt ha újra indítom a kábelmodemet 99%-ban ugyanazt kapom vissza.
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31124 üzenetére
nálam már 24 óra múlva is elhallgat. ilyenkor - webes felületen- stop a zenére és ismét play...
hogy mi okozza azt nem tudom, de nem lefagy a pi hanem a zene áll le...
(nálam rp2 és nevesincs usb-s hangkártya a hw) -
doberman
senior tag
pl:
alap netinst debian 2-300 mega + mjpegstreamer...
régen csináltam de kb ennyi.. (tud ftp-re, smb-re menteni képet, videót, de beépített webszerveren live stream is megy, van hozzá motion is..) egy a lényeg: linux friendly legyen a webcam... még openwrt-re is van csomag hozzá - akár routerre is felhúzhatod és marad egy rpi-d.. -
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31004 üzenetére
van egy "régi" zerom... átteszem a kártyát a pi2 -ből... este kipróbálom...
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #31000 üzenetére
öööö melyik zerón? a "régin" vagy az "újon" ?
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #30922 üzenetére
a legegyszerűbben telefonról:
Yatse vagy Kodi Remote.
kicsit drágábban:
Microsoft Remote -
doberman
senior tag
-
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #30338 üzenetére
mindenkit IS...
-
doberman
senior tag
szervusztok.
pi zero tv out kimenetét próbálkozom rávarázsolni egy projektor rca videobemenetére - egyenlőre nem sok sikerrel...
a zero tv out kimenetére forrasztottam 2 tüskét az alábbiak szerint.
szerkesztettem a config.txt-t:# Make display smaller to stop text spilling off the screen
#
# Note that the overscan settings only affect the splash screen and not Kodi.
#
# If you experience overscan/underscan issues the best solution is to adjust
# your TV settings ("full pixel", "1-1 pixel" etc.). Alternatively, there is a
# calibration menu in the Kodi GUI.
# disable_overscan=1
# Force HDMI even if unplugged or powered off
# hdmi_force_hotplug=1
# Doesn't sent initial active source message.
# Avoids bringing CEC (enabled TV) out of standby and channel switch when
# rebooting.
# hdmi_ignore_cec_init=1
sdtv_mode=2a projektor várja az rca bemeneten a jelet de semmi...
a szoftver az libreelec 8.2.5
még a boot előtti színes négyzet sem jelenik meg... de ugyan akkor az LE biztos, hogy elindul mert a (letiltott) CEC kapcsolat hangüzenete a hangszóróban hallatszik, persze ha csatlakoztatom a hdmi-n a monitort már ott fogad a hadrakész Libreelec.. - kiérti ezt?lehet, hogy a libreelec-et nem is lehet tv-out-ra küldeni?
-
doberman
senior tag
válasz
Egy-két #30243 üzenetére
nem mértem... de a zeron-n futó libreelec-kodi viszi a média tartalmakat - pl a házi stream-szerverről a hd adások... - igazából nagyobb vas kellene mögé, hogy ki lehessen hajtani, nem ilyen harmat gyenge zero.. papír szerint 100-as. linux ismeri, kodi megy a többi nem számít...
-
doberman
senior tag
válasz
borsodika #30226 üzenetére
esetleg Kodi remote valamilyen okos eszközről...
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #29911 üzenetére
ha jól értem:
vagy a BanánPi-nek mondod meg, hogy engedje az smb3 -2.1 alatti klienseket is, vagy a rpi-re kellene magasabb verziójú kliens...
látom közben meglett a megoldás... -
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #29909 üzenetére
mintha benne lenne a válasz a log-ban...
az SMB verziók nem stimmelnek. -
doberman
senior tag
válasz
Ben4444 #29882 üzenetére
nem tudom milyen lehetőségeid vannak, de a következőket csinálnám meg sebességmérésből:
- rpi -> router
- rpi -> router -> pc
- rpi -> pc (keresztkábel)
- rpi -> switch -> routeriperf-el mérve, lehetőleg több kábelt használva... jó lenne ha a routerre is tudnál tenni iperf-et.
-
doberman
senior tag
válasz
Ben4444 #29870 üzenetére
szia.
ellenőrizni kellene a kábeleket, a sima cat5 az lassú. min cat5e kellene a belső utp hálózathoz, hogy azt az 6-700 megabitet elérd - bár az ajánlott az bizony a cat6-os kábel.
egy nem régi kaland egy ismerősnél: a szolgáltatói eszköz és a saját router egy 4(!) eresen bekötött cat5-el volt összekötve - ezt a kábelt a szolgáltató szakembere adta, mondván : itt jön ki azinternet... ezért nem is nyúltak hozzá évekig. persze, ahogy emelgették évek alatt a csomagokat (mondván, hogy még mindig lassú) egyre inkább nem ment... -
doberman
senior tag
-
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29575 üzenetére
nézted a múltkor általam ajánlott megoldást? ez a weewx nagyon sokoldalú... van benne mysql, apache2. python-ban íródott, nyílt forráskód, teljes doksi... mindez elszaladgál a pi-n. sőt nálam zero-n. egy picit beleásod magad az input részbe és mindent megcsinál, grafikont,táblázatot... kávét.. Nálam az adatbázis mérete 3 és fél év alatt 21 mega most. (hőmérséklet bent-kint tizedes, légnyomás, szélirány,szélsebesség, csapadék, páratartalom.) 5 perces mentésekkel.
-
doberman
senior tag
válasz
peternac #29515 üzenetére
na azért van még :
A 1.4GHz 64-bit quad-core ARM Cortex-A53 CPU
Dual-band 802.11ac wireless LAN and Bluetooth 4.2
Faster Ethernet (Gigabit Ethernet over USB 2.0)
Power-over-Ethernet support (with separate PoE HAT)
Improved PXE network and USB mass-storage booting
Improved thermal managementlehet majd hálózatról vagy usbről bootolni? na meg a poe... végre.
-
doberman
senior tag
öööö, lemaradtam valamiről?.
De már itthon is írnak róla. -
doberman
senior tag
válasz
janesz64 #29481 üzenetére
az első képen kérdezi, hogy elfogadod-e az ssh kapcsolathoz a kiszolgáló által küldött tanusítványt...
igen, el kell fogadnod ahhoz, hogy kommunikálni tudj vele...
(cikket mindjárt végig olvasom..)
csak egy kérdés gyorsban: jól látom, hogy a felhasználói név úgy kezdődik, hogy rasp... nem pi a felhasználói név és raspberry az alapértelmezett user/pass?? -
doberman
senior tag
válasz
janesz64 #29478 üzenetére
nem használtam még kitty-t. de user - pass a belépés.
melyik oprendszert tetted az rpi-re? ( a root belépés legtöbbnél tiltott, felhasználóként kell loginolni majd su. keresem cigam fórumtárs cikkét csak még nem leltem meg...)
egyébként ha először kommunikálsz ssh-n egy szerkentyűvel akkor egy tanusítvány elfogadása az első amit látnod kellene.
esetleg próbáld ki a Putty-ot, Kitty helyett. -
doberman
senior tag
válasz
toth_janika #29456 üzenetére
win felöl: parancssorban: net view \\szerver.ip.cím mit ad vissza?
-
doberman
senior tag
válasz
Norby-007 #29356 üzenetére
szerintem a kérdésed fogalmazd át..
mit értesz gateway-en? az itt forgolódó emberek zöme ip átjárót ért ez alatt...
milyen érzékelők? hova vannak kötve? a gatewayre , de ez alatt a routert "szoktuk" érteni. akkor ip alapúak a szenzorok? /akkor miit is csinál az Rpi?/ bennem ezek a kérdések merültek fel első olvasatban. egy egyszerű topológiai rajz - akár kézi rajz lefotózva- sokat lendíthetne a problémádon.
egyébként magát a pi-t ütemezve újraindíthatod beállított időközönként - pl a cron szolgáltatással... -
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29204 üzenetére
nem rádión jönnek a jelek a kültéri egységtől? ez új.. a leírásban 433 mHz -et említenek... csak azért tünt fel mert a kültéri egység jeleit egy dvb-t stick-el sdr üzemmódban el lehetne kapni majd a weewx dekódolná és feldolgozná.. erre egyébként van sw modul hozzá.
átalakító: én egy aten-t használok már több éve, semmi gond vele. ilyen -
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29201 üzenetére
hmmm soros port... mondjuk egy soros-usb átalakítóval talán.. egy próbát kellene tenni. vagy van egy elég nagy kupac tudás összehordva weewx fejlesztői fórumán is. de szerintem megérné áttérni pi-re. ja nálam most már 2 éve egy pi zeroval megy wifin,(adatgyüjtés meg persze a webszerver is azon fut...)
-
doberman
senior tag
válasz
MaCS_70 #29199 üzenetére
van pontos tipusod?
a pi-n egy jessie van, és a weewx fut mint szoftver. támogatott hw
Nézem ezt a HeavyWeather-t, ez win-re van... hát ha pi-re lesz kötve akkor linux-osat kell keresned.
(a fent említett program letölti az adatokat, számolgat,grafikont készít, skinelhető.. bele lehet nyúlkálni..stb) -
doberman
senior tag
válasz
jogaman #29195 üzenetére
szia!
igen, kivitelezhető. kérdés az, hogy Te magad építed az időjárás állomást, vagy készen veszed? Az előbbi sok bütyköléssel jár de nem lehetetlen. A szenzorok megvásárolhatók, csak az a fránya mechanikai kivitelezés...
Az utóbbira meg vannak már jól működő megoldások.
Pl egy ilyet akcóban 25-27 ezerért megvehető. Ennek van usb portja. hostkábellel csatlakozik a pi-hez. Én is ezt az utat követtem, az eredmény itt és itt megnézhető... az előbbi a pi-n futó webszerver, míg az utóbbi Weather Undergroundra feltöltött adatokból származik...
ha bővebben érdekel, kérdezz. -
doberman
senior tag
válasz
drbubo0017 #29083 üzenetére
egy projekt ismertetőt írj... többeknek adna inspirációt... nekem is..
-
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #28838 üzenetére
a kártyapc topikban adtam egy-két ötletet. ez amit linkeltél nagyon jó a tvheadend-hez de még az SDR rádiózáshoz is tökéletes. ha van belőle 2 még passzív radart is farigcsálhatsz belőle...
-
doberman
senior tag
válasz
apezka #28380 üzenetére
vannak panelek pl Alin is 20-30$-ért aminek van hdmi bemenete, szalagkábel kimenete.
Természetesen utána kell olvasni. hogy az adott lcd panel meghajtására alkalmas legyen. a tapipad lehetséges, hogy 4 vezetékes usb. de a klaviatúra... azt nem tudom... próba szekerce, szép projektnek néz ki.. -
doberman
senior tag
válasz
drbubo0017 #27636 üzenetére
igen, a libreelec a tvheadend client pluginnal képes megjeleníteni a tvheadend szerver által streamelt adásokat.
a saját felállásomat vázolom:tv antenna, dvb-t stick egy RPI -be dugva, ethernet hálózat , több végpont. a végpontokon médiacenterek.. mindenhol nézhető a tv adás...
a streamszerver:
az álmoskönyv szerint annyi dvb-t vevő kell ahány transzponder van az adótornyon (mifelénk 5) tehát 5 stick. (erre azért van szükség mert 1 stick egy időben 1 frekvenciára tud állni, ha netalán többen néznék a tv-t és nem ugyanazon a transzponderen lévő adókat akkor valakinek nem jut stream.. ebből ugye az is következik ha te vagy az egyetlen aki nézi akkor elég egy stick - de akkor nem megy a más csatorna rögzítés, mert ezt is tudja szolgáltatásként. tehát kell egy megfelelő jelet szolgáltató antenna, kell egy dvb-t stick, RPi nálam 2-es, van egy linux "friendly" usb- kártya olvasó, benne egy mindig tv előfizetői kártya.
Az RPi-n debian jessie fut, alkalmazások: tvheadend + oscam, a tvheadend intézi a tv adások vételét, míg az oscam a kártyával kommunikál és az előfizetésnek megfelelően "nyitja" a kódolt adásokat. a nyitott adásokat visszaadja a tvheadend-nek amely streameli a hálózatra. kb ennyi dióhéjban és elég pongyolán fogalmazva. ha komolyabban érdekel van fórum ahol kicsit részletesebben taglalják ezt a témát itt és itt. Érdemes a kapcsolódó fórum indító cikkeket is elolvasni Azbest fórumtárs klaviatúrájából... -
doberman
senior tag
válasz
drbubo0017 #27634 üzenetére
streameli a hálózatra, "okos" eszközök -telefon,tablet,laptop, médiacenter- megjeleníti...pl sokan használjuk úgy, hogy van egy eszköz pl nas,router stb ami a tvheadend segítségével streameli a hálózatra pl a mindig tv adásait (akár érvényes előfizetői kártya segítségével a kódolt adásokat is) és pl egy RPi-ből épített médiacenterrel nézi. De ezt akár az ország(világ) túlsó feléből.
ja, csak a lényeget hagytam le: igen kell egy "input" egység, ami lehet pl usb-s tuner kártya.. -
doberman
senior tag
válasz
Asztee #27264 üzenetére
amanóba... ez érdekes... akkor a legegyszerűbb megoldást Csicsóka fórumtárs javasolta: egy linuxos gépben javítod a kártyát... ha van kéznél hirens, linux live módban indítod a pc-t és felcsatolod a kártyaolvasóba helyezett memóriakártyát, javítod a hibás filét és kész.
-
doberman
senior tag
válasz
Asztee #27261 üzenetére
no várjunk csak, nem értem. egy pc-ről ssh-n bemész akkor nem egy promt-ot kapsz??
(ha igen akkor ps ax listájából kinézed a téged bántó process pid -jét majd kill pidszám - ezután jövet a kérdéses file szerkesztése - tetszés szerint vi - nano - bár a MC editora is jó eree a célra.) -
-
doberman
senior tag
válasz
Flowtation #26619 üzenetére
az időjárás menüponthoz: több féle addon van hozzá, ki kell próbálni, hogy kinek melyik jön be. a lényege, hogy először az addont be kell állítani: a tartózkodási hely az lényeges mert az előrejelzéseket ennek függvényében tölti le. Van amelyik egyszerűen város nevet kér de van amelyik WMO város kódot kér (5 jegyű szám- gugli a barátod). Van olyan is amelyik friss műhold - radar képet is tölt le. van amelyik egészen rövidtávú 6-12-24 órás előrejelzést ad de van amelyik 30 napost. ( néha jó móka, hogy pl a kínai addon mit mutat itthonra. Nyilván az benn a pláne, hogy a kiindulási adatsor ugyanaz a wmo -n keresztül, viszont az előrejelzési modellek már különböznek.. )
-
doberman
senior tag
Tud valaki ajánlani bevált micro usb hub- ethernet adaptert zerohoz? (van sok féle, mint olvasgatom az RD9700-as chippel szereltek nem igazán váltották be a reményeket (ez a 2 -3 $-os kategória..legalábbis az alin)
-
doberman
senior tag
válasz
toth_janika #25718 üzenetére
Van pl RealVNC, de szerintem a szerver oldal licenszes... asszem ha free verzióban telepítik akkor is működik csak az kommunikációs adatok AES kódolása nem megy... vagy mi szösz..
néhány éve próbáltam, rég volt. -
-
doberman
senior tag
válasz
guliver83 #25121 üzenetére
kevés volt az info...
nem pi verziótól függ. ez carpc egy skin a kodihoz.
az általad linkelt fórumon 15-ös és 16-os kodihoz van ez a skin... ellenőrizd, hogy milyen kodit telepítettél.
ja: szerintem utána kellene járni annak is, hogy jessie-kodi-carpc skin vagy libre-openelec carpc a jobb....(csak a jegyzőkönyv kedvéért kérdezem: mit telepítettél a kártyára, rendszer,kodi,skin? a színes négyzet mikor jelentkezik? rögtön bekapcsolás után? a boot folyamata látszódik? jessie-hez telepítettél x-et? )
-
doberman
senior tag
válasz
schferenc77 #24974 üzenetére
azbest
(PH! nagyúr) a te embered....tv stream mestere...
-
doberman
senior tag
válasz
vadkörte #24735 üzenetére
azt a kör én is végig szaladtam tegnap az omv+pms -el... egy banánpivel. szerintem is az rpi-ről a legjobban a natív sata és a "rendes" háló kártya hiányzik... az usb-s megoldás az szükségmegoldás. a banánpi m1 + sata hdd = szegényember nas-ja... de legalább hozza a "papírformát és az elvárásokat.. ha pms fan lennék szerintem az is gördülékenyen menne ha nincs szükség transzkódolásra. ha az is kell akkor már valami 8 magos arm vagy mini-itx...
-
doberman
senior tag
válasz
toth_janika #24653 üzenetére
lényeg, hogy rájöttél...
-
doberman
senior tag
válasz
toth_janika #24649 üzenetére
az ip jó?
(ha dhcp-n kap akkor lehet, hogy mást kap..)
ping -re válaszol? -
doberman
senior tag
válasz
joczo1337 #24618 üzenetére
nálam ugyanilyen üzemel.
tegyél rá sata-s hdd-t. simán kihajtja a 120-as netet a gigabiten. én Openmediavault-ot használok rajta teljes megelégedésre... Portolták rá, rendben jönnek a frissítések is. Sok plugin van hozzá (transmission is - remote-al csatlakozhatsz hozzá), magyarul is tud.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vezetékes FEJhallgatók
- Óra topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest