- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Yettel topik
- Mobil flották
- Második bétánál jár a One UI 8
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Honkydoo
őstag
válasz
betyarr #8095 üzenetére
Én azt láttam a videókon, hogy konkrétan akadt az egér, ahogy húzta a felhasználó. Bár ez még eléggé a pi-s korszak elején volt, lehet azóta történtek változások.
De az hogy a pi le van terhelve, és mellette egy gui + mégy egy sokat zabáló böngésző. Háát.. Nem tűnik túl biztatónak..De biztos lesz itt olyan akinek van tapasztalata ebben, és valódi infókkal tud szolgálni.
-
betyarr
veterán
válasz
Honkydoo #8094 üzenetére
valójában azért érdekelne,mert 7/24-ben menne egy elképzelés szerint,mint asterisk szerver.és az volt az ötletem,hogy ha úgyis megy éjjel-nappal,akkor akár használható lenne egy kis netre,ha épp megakar az ember nézni valamit a neten és csupán ezért nem kéne bekapcsolni az asztali gépet.
de ezek szerint nem életképes az elgondolás... -
Honkydoo
őstag
válasz
betyarr #8093 üzenetére
Nekem nincs ilyen, de mindenhol azt olvastam, hogy sza@r.. Ilyen célra szerintem egy atomos/Brazosos használ pc is jobb, mondjuk egy olcsó ssd-vel. Vagy ha új, akkor az előbb említett confignál kevesebbet fogyasztó, és legalább kétszer nagyobb teljesítményű PC-ket is lehet építeni.
-
betyarr
veterán
mennyire gördülékeny a netezés ezen a masinán?mondjuk egy ubuntuval?
-
Honkydoo
őstag
Uhh, azt nem is néztem...
Igen, emlékszem arra amit linkeltél. Végül is az a legjobb.
Talán attól lehet tartani, hogy nem megy át rajta a HDMI-CEC. Olvastam már hasonlót más, drágább átalakítókról.
Szerk.: Vagy akkor marad a "fullos" usb-coax adapter, amit egy fórumtárs linkelt régebben, vagy a hifiberry.
-
Cinibn
csendes tag
válasz
moli.hu #8090 üzenetére
Szia moli.hu!
Ez a program a WebGrab++.
A hibaüzenet pontosan ez, időzónát természetesen beállítottam.
A parancs, amit futtatni szeretnék Pi felhasználó alatt: sudo mono WebGrab+Plus.exe "$(pwd)" .
Ha ugyanezt a parancsot kiadom a terminálban, akkor gond nélkül lefut.
Mellesleg a Webmin-en keresztül állítottam be az ütemezést.Köszönettel!
-
azbest
félisten
válasz
Honkydoo #8087 üzenetére
25 dolcsi a szállítás díja, 16 az usb-spdif kütyü... 41 a szumma.
A raspi usb-je elég problémás, szóval benne van a pakliban, hogy nem lesz stabil. Korábban linkeltem olyan spdif kimenetes kütyüt, ami a hdmi-ről választja le. Nem próbáltam, de 22 dolcsiért egész jól hangzik. -
Cinibn
csendes tag
Sziasztok!
Próbálom beállítani a Crontab-ot, el is indul a program futása, de a következő hibaüzenet olvasható a log-ban:
Load timezone data error!Majd a programfutás megáll.
Megnéztem az NTP beállításokat, de rendben vannak, remélem....
Valami javaslat????
-
Honkydoo
őstag
Nem tudom ismeritek e? Ezt most találtam, vannak rajta finomságok.
Szerk.:
Ez szerintem kimondottan hasznos lehet a pi-s tulajoknak is!
-
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #8083 üzenetére
"""y kábelt adat részét a pi-be a másikat, amin csak áram folyik"""
biztos vagy te ebben?
itthon 7 y-kabelem van, ebbol most 6-ot mertem meg multimeterrel (1 elegge el van asva, lusta voltam).
a 6-bol 5-nel mindharom csatlakozora be van kotve a tap, 1-nel nincs, ezert mar tudom, hogy azzal a kabellel miert nem porog fel a hdd-m, amikor a pc-re van kotve. Szarul szereltek meg azt a kabelt (eddig azt hittem, hogy a hossza miatt, mert 1 meteres raadasul usb3-as). Ha a wdtv-n van az a kabel, akkor megy a hdd, talan a wdtv tobbet ad ki, mert eleve arra szamit, hogy hdd-ket fogsz rakotni?de ha nem a gyakorlatot vesszuk, hanem csak az elmeletet, en nem ertek az elektronikahoz, de ugy gondolom, hogy pont az a lenyege az y-kabelnek, hogy mindket portbol kap aramot.
ha viszont igy van, akkor nem jo, ha 2 kulonbozo korbol is taplalod ugyanazt a rendszert.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #8083 üzenetére
Jó
-
DrojDtroll
veterán
Rpi-men van most egy külső vinyó(usb-s beépítőkeretbe épített laptop winyó), de mivel nincs aktív usb hubom, úgy oldottam meg, hogy a winyóhoz kapott y kábelt adat részét a pi-be a másikat, amin csak áram folyik külső áramforrásra (5v 500mA) dugtam.
(A winyó laptopon és pc-n 1 usb-ról is működik)
Jó lesz így, vagy károsodhat valami?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
wassermann #8079 üzenetére
Tehát a billentyűzeten az i betüt vagy a távirányító i - info gombját?
Na, mindegy. Ma kipróbálom ha hazaértem.
-
Cinibn
csendes tag
válasz
Kavinton75 #8077 üzenetére
Köszönöm Kavinton75!
Megvan, egyszerűnek tűnik így első olvasatra.
-
Cinibn
csendes tag
Sziasztok!
A Rapsbian alatt be lehet állítani, hogy egy bizonyos programot ütemezetten futtasson?
Pl.: 3 naponta egyszer fusson le.
Mint a Windows alatt az ütemezett feladatok. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
wassermann #8073 üzenetére
Hát persze, de maga a funkció kell, csak van hogy hibázik és azt kéne manuálisan felülbírálni.
-
Sziasztok!
I2C buszon kell külső felhúzó ellenállás?
-
itanczos
senior tag
válasz
UsagiYojimbo #8064 üzenetére
Szerintem egy kicsit a falra kellene irányítani a led-eket! Kb 10-15 fok kellene. Ha teljesen párhuzamos a tv síkjával, a legtöbb fény az oldalfalakat világítja, illetve tenné, ha közelebb lennének.
Max 3 cm 2 led között?!?!
Szerintem annál közelebb kell, mert különben kevés a fényerő! Persze a fenti dolog befolyásolhatja! Nekem most kb 3-ra vannak az 50-es verzióban, de a sarkokon kevés most! Oda minimum 1-el több kell sarkonként, de lehet, hogy 2-vel. -
harry
veterán
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
golya87 #8066 üzenetére
Van olyan opció valahol, hogy ne a médiainformációt hanem a lokális elnevezést használja. - Én is találkoztam vele, de nem emkékszem, hogy hol.
Hát az van, hogy pl van egy dokumentumfilm mappa, azon belül dokumnetumfilmek, esetenként almappákban. Úgy van beállítva, hogy a mappa cím alapján keressen filminformációkat, mert a feleségem rendszeresen lesz.rja,hogy normálisan elnevezze a filmeket, illetve több cd-s verzióknál ez gondot szokott okozni.... na, most a dokumentumfilm törzsmappát az xbmc úgy gondolta,hogy jobb ha "Varga Ágota válogatott dokumentumfilmjei" -nek hívja. Hát ez kicsit b.ssza a csőrőm, mikor David Attenborough filmek és egyéb válogatott cuccok vannak, Varga Ágota meg sehol szóba se jön. De van ilyen meséknél is,hogy valami oltári ökörség van ott.
-
golya87
őstag
válasz
V.Stryker #8065 üzenetére
Rossz filmhez társította a te általad birtokolt fájlt? Információ az adott filmen és frissítés, ekkor te is kiválaszthatod, vagy begépelheted az adott film címét.
Az első kérdésedet nem igazán értem. Van olyan opció valahol, hogy ne a médiainformációt hanem a lokális elnevezést használja.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
XBMC-nél hol kell beállítani, hogy ne nevezze át a mappát/fájlt filminformáció alapján? Mármint nem nevezi át, de azt látom, amit ő megtalált és nem tudom átírni, pedig egy ökörség.
Illetve egyetlen filmtől, hogy lehet a filminformációt törölni? -
UsagiYojimbo
tag
válasz
itanczos #8063 üzenetére
Én a 42"-os TV-hez kipróbálom az 50 db-ost, aztán ha nem tetszik, akkor még veszek hozzá... (Valószínűleg max. 25 db-ost, szerintem 3cm-nél közelebb nem szabad őket tenni egymáshoz.)
Rögzítéshez egy ismerős asztalostól kértem egy pozdorjalapot, amire majd kötözővel akarom rögzíteni a LED-eket. (Az első próba inkább zsinórral lesz...
)
Amint meglesz, megírom a tapasztalataimat vele... -
itanczos
senior tag
Megjött az újabb 50db-os ledfüzér!
Indul a 100db-os Hyperion projekt!
Egy 55"-os tv-hez szerintem már kell a 100db. Az 50 még úgy is épphogy, hogy alul nincsenek. -
szalay_1
csendes tag
"Sziasztok. Nálatok az új kiadású xbmc disztrókkal minden rendben?"
Köszi a megjegyzést! azt hittem, hogy csak nálam vannak bajok.
Felraktam az új built-tot és teljes a káosz, kipróbáltam az összes
xbmc-14-2014XXXX és a Gotham-Beta-X et tele van hibával.
pl nem találom az LCD bekapcsolást a szokásos menü alatt, sehol nem találom.
Bővítették a menüt beállítások "haladó" "expert" stb.. azt egy csomó dolgot kihagytak.
Felraktam a régebbi xbmc-rbp...Frodo és minden helyre állt. -
lord.lakli
őstag
2-3 hete én is így szenvedek. Rendszeresen leválasztja ad-hoc módon a vinyót. Raspbmc, 13.x-es XBMC disztróval. Én is vissza vettem, mert raspbmc alapból elkezdte 850-re felhúzni, de csak rövid ideig volt siker. Többször van olyan, hogy csak hang indul el, majd reboot és utána meg megy.
-
DeniL
tag
Sziasztok. Nálatok az új kiadású xbmc disztrókkal minden rendben? (13.1 alapú). Raspbmc és openelec szintúgy válogat.....smb megosztást tallózok be, amivel korábban semmi gondom nem volt, most meg minden másodikat ha elindítják. (Nincs húzva, de volt, visszavettem. Már a harmadik kártyával tesztelem.....) Táp: az egy 1,2A-es, semmi sincs ráaggatva, csak egy wifi stick.
Most töltöm a rasplex-et, mert kicsit kiakaszt, hogy elkezdtem nézni egy filmet, jöttek ismerősök, lekapcsoltam, és azóta ugyan azt a filmet nem képes elindítani, rámegyek, forgó kis karikácska, majd semmi változás.....és azóta nem folytattam a filmet, mert most elkapott az
agyérgörcsmi lehet ezzel a ....... -
moli.hu
őstag
válasz
UsagiYojimbo #8050 üzenetére
a pi automata, es ma mar a legtobb hardware is, igy ma mar nem szukseges cross-kabel.
de nem is ez a legnagyobb baj ott.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
UsagiYojimbo #8049 üzenetére
Jah, nekem nincs ilyen, én HDMI CEC-en tolom.
Illetve openelec.....
Na mindegy.
-
UsagiYojimbo
tag
válasz
DrojDtroll #8006 üzenetére
A sima kábel alatt ugye keresztkábelt értesz?
Különben nem fognak szóba állni egymással... -
harry
veterán
válasz
V.Stryker #8044 üzenetére
Nem tudom RPi / adott os / program alatt hogy van, de amikor én lirccel játszottam, minden gombot egyesével tanítottam meg a vevőnek, tehát el kellett indítani a vevő konfigurálását, beírni a gomb nevét, majd nyomni a gombot pár másodpercig, eltárolta, következő neve stb, egy parancssoros felületen, noha lehet ez már kulturáltabban megy manapság.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok, mostanában az új Openelec-et használom, 4.0.3 , és az új négyes verzió óta mintha halkabbak lennének a filmek....sőt, biztos, mert eddig 12-es hangerőn néztük átlagosan, most meg 21-esen.
Mik lennének az optimális hangbeállítások, mert szerintem ott lesz valami.
-
azbest
félisten
Korábban volt szó a különféle raspi-hoz i2s lábakon kapcsolódó hangkártyákról... Akkor azt hiszem linkeltem, hogy hdmi -> vga + stereo jack átalakító 2ehuf alatt is van már, ha valakinek megfelel. Most viszont láttam ebay-en hdmi -> hdmi + audio (analóg jack és spdif is állítólag). Ez 5 eft körül versenyezhet már a többi digitális megoldással is: [link]
Nem próbáltam, így nem tudom, hogy hány csatornás digitális kimenetként lehet használni.
-
footy
addikt
-
moli.hu
őstag
válasz
DrojDtroll #8022 üzenetére
Nagyon helyes, hogy tanulni akarsz, de nem ez a legjobb modja. Ott kell kezdeni, hogy telepitesz egy linuxot az asztali gepedre, es az hasznalod, azon bongeszel, videozol, eleg a napi eleted. Aztan nehany honap mulva, ha megvan a linux, atterhetsz egy olyan specifikus, korlatozott hardware-re, mint a raspi. Egyebkent is ezek a kerdesek nem ebbe a topikba valoak, hanem ide es az, hogy milyen ip-t ad egy windows, az meg vegkepp nem! A tanulas nem azt jelenti, hogy ha valami kerdesem van, akkor beirom a forumba, ha kell az ip, akkor megkerdezem, hogy mi az ip, hanem azt, hogy elkezdesz magadtol utanaolvasni. Eloszor is hogy kap ip-t egy szamitogep? Pl az a minimum, hogy elolvasod a wikipedia ip-cimrol szolo szocikket, ahol kulon szekcio szol errol. Az elso esetben ugyanis tovabbra is csak egy felhasznalo maradsz, aki beirja a megadott parancsokat, csak a masodik esetben fogod erteni, hogy mi tortenik, es tanulsz barmit is. Pelda: monitorozo/grafikonozot akartam a pi-hez, es a tobbi szamitogepemhez. Felinstallaltam mindet, ami a linux repositoryban van, mind szar. Ezert elkezdtem utanaolvasni, hogy hogy tudom megoldani magam, es 1 hetig rrdtool dokumentaciokat olvastam, es mivel a dokumentacioban hibak voltak, ezert irtam a fejlesztonek javitasokat, aki el is fogadott tobb, mint 1 tucatot. Aztan a grafikont meg kellett jelenitenem valahogy, ezert kellett egy webszerver, amire itt a ph forumon a nodejs programozasi nyelvet ajanlottak, ami nekem vadiuj, ezert 1 hete olvasom a nodejs dokumentaciot, sikerult megirni. Itt szivesen segitenek neked, de nem google-robotok vagyunk, es nem tudunk mindent megcsinalni helyetted.
-
azbest
félisten
Ha csak médialejátszóként használod és sikerül a kártyára írni az ahhoz való kész rendszert, akkor relative egyszerű még. Ha viszont valami nem működik simán és hibátlanul, akkor a hiba feltárása már azzal jár, hogy megpróbálod a logokból megtudni mi a baj, fórumokat bújsz hasonló esetet keresve, konfigurációs fájlokban matatsz vagy éppen fordítani próbálsz más verziót valamiből.
Itt az előző kommentekből is látni, mennyire más egy windows pc előtt megszokott logikával egy arm fejlesztői board-dal boldogulni egészen egyszerű problémákkal is
-
harry
veterán
válasz
DrojDtroll #8022 üzenetére
Google. Végtelen infót találsz, és sokkal többet tanulsz abból, amit magadnak keresel meg, mint amit itt leírnak neked.
-
DrojDtroll
veterán
raspberry pi case
-
harry
veterán
válasz
DrojDtroll #8018 üzenetére
Bootolni nem tudnád, magát a fájlrendszert lehet elérnéd, és konfig fájlokban lehetne matatni. De ahogy olvasom, ez nem neked való.
De nem is értem, mit szeretnél - ha a notidra van kötve, akkor vagy kap a gépedtől IP-t, vagy nem. Normál esetben, nincs DHCP kiszolgáló a windowson, így nem ad a Pi-nek, és biztos nem tudod elérni (hacsak nem drótozol be egyet egy konfig fájlba, ha tudod esetleg valahogy olvasni a mem kártyát a notiról, de ez nem tudom, mennyire körülményes).
A legegyszerűbb szerintem jelen helyzetben, hogy letöltesz valami dhcp kiszolgálót a winre, az majd ad neki IP-t, és ezt a program felületén úgyis látni fogod, hogy milyen címet osztott ki, és akkor azzal elérheted a Pi-t.Én használtam aksiról, a raspberry mellett 5db saját Arduino Uno volt még rajta, két kis kétsoros lcd (háttérvilágítás nélkül), meg pár kis mozgásérzékelő. Az RPi egy kis kapcsüzemű dc-dc konverterről kapott 5V-ot, a többi cucc egy-egy 7805-ös fesz. szabályzóról. Az egész rendszert egy MeanWell AD-55A táp vezérli, ami van hálózati áramról megy, vagy a rákötött 12V-os Yuasa aksiről, ami talán 7-8Ah.
Az egészet 10 órán át üzemeltettem, addig az aksin a fesz 13.3V-ról 11.3V-ra esett, ekkor inkább visszakötöttem a hálózati betápot (megjegyzem, a tápegység védelme lekapcsolta volna a rendszert, ha nagyon lemerítettem volna az aksit, de ezt nem akartam megvárni).
-
Honkydoo
őstag
válasz
DrojDtroll #8018 üzenetére
Hát nem hiszem..
Ez akkor működne, ha a pi-ben is x86-os proci lenne. Mivel más a processzor architektúrája, más gép kódra kell lefordítani a programokat, ezért nem működik.
Többiek:
Elvileg léteznek szimulátorok, amivel lehet emulálni egy arm cpu-t. Ismer valaki ilyen programot linux alá? Egy másik projekthez kellene. -
moli.hu
őstag
egyikonk a helyedbe tudja kepzelni magat, a masikunkat pedig elragadja a lelkesedes, az elmenyek megosztasanak vagya, a kozosseghez tartozas bovitese - hisz annal ertekesebbnek erzi o is sajat magat.
csinald, hisz hajt a vagy, mar nem elsore jossz ide rakerdezni, motoszkal benned. szand ra ezt a penzt, mert ha nem teszed, ugyis zavarni fog. csak tudd, hogy a tanulas nem lesz ingyen (ezert is probaltam csokkenteni a koltsegeidet a konkret belinkelt arakkal). de a beirt 30000-es osszeg is mutatja, hogy kozel sem elegge olvastal utana, hogy mi ez az egesz.
-
moli.hu
őstag
az alaplapi led vezerlese: (erdekes modon ez meg nem volt a topikban a kereso szerint)
memoriakartya-aktivitas:
echo mmc0 > /sys/class/leds/led0/triggercpu-aktivitas:
echo cpu0 > /sys/class/leds/led0/triggerszivritmus-utanzas:
modprobe ledtrig_heartbeat
echo heartbeat > /sys/class/leds/led0/triggermanualis iranyitas:
echo none > /sys/class/leds/led0/trigger
for rate in {1..6} ; do for state in {0..1} ; do echo $state > /sys/class/leds/led0/brightness ; sleep $(echo "scale=1 ; 1 / $rate" | bc) ; done ; done -
-
Honkydoo
őstag
válasz
DrojDtroll #8008 üzenetére
Valszeg van, de ez lehet nem is jó neked .
Most jutott eszembe, hogy csak az a gép fog válaszolni neked, amelyiknél ezt engedélyezed.Ha meg a pi-n kézzel beállítod, (rádugod a monitort) akkor már egyszerűbb, ha beírod hogy ifconfig, és akkor látod az ip-t..
-
vargalex
félisten
válasz
Szia!
A laptopon fut DHCP szerver? Ha igen, akkor annak a logjában / felületén. Ha nem, akkor nincs IP-je a PI-nek, mivel nem tud kitől kérni. Ekkor csak a loopback interface él (127.0.0.1), ami csak lokálisan (azaz csak a Pi-n) érhető el.
-
DrojDtroll
veterán
Microsoft network managerrel megoldható?
-
Honkydoo
őstag
válasz
Linux alatt egyszerű:
1. engedélyezd a broadcast válaszokat: [link]2. pingesd meg a broadcast címet, általában x.x.x.255
pl.: ping -b 192.168.0.255 -
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #8004 üzenetére
Szia!
A routereden a DHCP-n kiosztott IP címeknél.
-
zzola
titán
A farnell szállít Magyarországra?
-
DrojDtroll
veterán
Valaki használta már aksiról? Ha igen,akkor milyen aksiról és menyit bír?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G6: i7-8G I 16GB I 256-512 SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged