- Unlimited Power! Megnyitotta a Honor a 8000 mAh-s mobilok sorát
- Fotók, videók mobillal
- Milyen GPS-t vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Helios
tag
válasz
BB9360 #47671 üzenetére
Azért vágja le mindegyiket, mert együtt nem tudja meghajtani őket. Ha rádugod az újat is, akkor túlterheled és „lekapcsol” egy pillanatra az USB és így mindegyik meghajtó is. A két HDD ezután nem fog elindulni, hiszen nincs elég nafta. (Megnéztem most egy random 2.5” 2TB Seagate HDD indulási árama 1A. Ez eleve határesetnek számít, mert a külső háznak is kell valami áram.)
-
válasz
BB9360 #46452 üzenetére
Nem hülyeség, csak a megfelelő tudás hiánya miatti értelmezhetetlen kérdés. De igen, jól mondod
miért csak akkor látszik a tv, ha be van kapcsolva
Ezt a kérdést is átfogalmaznám.
Nem kellett volna azon végigmenni, mert feleslegesen eltekerted a kormányt egy másik irányba, pedig ahogy írod, már volt egy működő jól beállított megosztásod. Ezt ki kellett volna hangsúlyoznom
Arra gondoltam, hogy itt meglátod, hogy a kodin belül hová kell kattintgatni. Egyáltalán miért mentél bele a Windows-os megosztás beállításai közé, amikor a routerre dugott HDD-t akarod elérni?!
A legegyszerűbb, ha visszacsinálod, amit eddig betekertél, pl. minek plusz 1 felhasználó?
Az a baj hogy itt nem tudom leírni, mennyi minden tudást kellene felszívnod, mert az, hogy vakon követed a lépéseket anélkül, hogy tudnád mit csinálsz, nem sok jóra vezet. Fogalmam nincs mit hol tekertél el, így a helyes irány megtalálásában sem tudok sokat segíteni (plusz ez nem is a Pi topikba való, hanem inkább az Otthoni hálózat és internet megosztás-ba.)pl. a "hálózat felderítése és fájl- és nyomtató megosztást" érdemes bekapcsolni, mert ezáltal "láthatóvá" válasz a hálózaton, és te is szétnézhetsz hálózati erőforrások után kutatva.
[link]A "WORKGROUP" (MUNKACSOPORT) a helyi hálózat alapértelmezett neve. Egyáltalán nem kell foglalkozni vele, csak egy a fontos: Mindegyik eszköz hálózati beállításában ugyanaz legyen a munkacsoport neve. Mindegy hogy WORKGROUP, DANILAN, vagy HALOZAT a neve (az ékezeteket nem szereti)
Ennek folyománya, hogy a névfeloldás is esetleges (lehet) egy helyi hálózatban, ezért ha nem megy valami névvel, próbáld ki IP-vel. Pl. ha a routerre kötött HDD-t akarod elérni, akkor írd be, hogy \\routerneve\hdd
és nincs eredmény, akkor írd be a router IP címét:
\\192.168.1.1\hdd
A megosztásnak lehetőleg ne az legyen a neve, hogy "eztlemezt tavalyvettemegyakciókereténbelüligyrengetegpenztmegsporoltamvele" hanem egyszerű rövid nevet amiben nincs se szóköz, se speciális karakter, mert ez is rengeteg probléma forrása lehet. Miért nem az lett a megosztás neve, hogy HDD?!fa4hu
Milyen op.rendszeren fut? Van rajta GUI? Honnan/hogyan lett telepítve?
Amúgy a hibaüzenetből nekem úgy tűnik, hogy a "jack" csomagot (daemont) hiányolja. -
válasz
BB9360 #30059 üzenetére
2-3 méteren túl már elég gyenge a jel, a szomszéd már csak zörejeket tud fogni.
Az enyém is autós cucc, én csináltam hozzá usb kábelt a szivargyújtó kábeléből (a szivargyújtó 5V-ot adott ki, így egyszerű volt), a tv-ről kapja a tápot.
Mivel analóg, semmi késés nem lesz az tuti. Különben a használata sem körülményes, a telefont zsebre vágod és járkálhatsz a házban nyugodtan. -
petya220
senior tag
válasz
BB9360 #30059 üzenetére
A raspberry tud fm transmitterként is működni
ahhoz nem kell ilyet venni.Sőt, ha ráteszel egy egy 10 centis rézkábelt valamelyik gpio-ra akkor az utca végén is vehetik az adást.
Csak ez nem biztos hogy ajánlott.. Nem tudom, hogy hogy van a törvény, hogy mekkora távig legális.
-
válasz
BB9360 #30049 üzenetére
Én a következő filléres vezeték nélküli megoldást használom tvnézésre:
- 1500Ft-os kínai sztereó Fm transzmitter a tv fülhallgató kimenetére kötve
- a telefonom rádió appja a transzmitterre hangolva
- tetszőleges fülhallgató a telefonba dugvaEgy pici statikus zajt leszámítva teljesen rendben van a hang, éjszakai tvnézéshez tökéletes.
-
Egy-két
tag
válasz
BB9360 #30049 üzenetére
Amúgy hosszú kábeles fejhallgató nem játszik? Tudom hogy csúnya meg kicsit kényelmetlen is lehet, de pl nekem a sennheiserem 5 m kábellel született, nincs emiatt jelzaj plusz, és a nappaliból a fürdőig kiér a kábel, ha szűkösen is.
Másik hogy tényleg próbáld meg lebutítani a média lejátszó hangkimenetelét, hátha akkor bírja a már meglévő fülesed
. Kodi expert módban mutatja csak az ilyen extrább funkciókat.
Ha nem felejtem el; akkor ránézek este erre a részére; bár nekem pi 0-m van. -
Egy-két
tag
válasz
BB9360 #30040 üzenetére
Akkor lehet hogy saját adó egységgel rendelkezőre van neked szükséged.
Amilyet a tv-hez szoktak venni, van egy vezetek nélküli fejhallgato és egy bázis állomása, ami pedig csatlakozik jack-en keresztül a Pi-d hez.Megértem hogy kissé kompromisszumos :/
Vagy a másik, bár csak egy ötlet, hogy szofveresen butítani a bt-n kiküldött hangot. Kodi azt hiszem állítható ilyen szempontból. Bevallom ilyet még nem csináltam -
zsopu
tag
válasz
BB9360 #30026 üzenetére
nekem is bluetooth-os fejhallgatóm van, pc hátuljára kötött usb BT vel akadt a hang 2m-től.
Kivezettem egy 1m kábellel távol a géptől, jobb lett... most kb 5m a hatótáv.
Ami még nálam érdekes, hogy a fejem is eléggé "árnyékol"
(ha nincs közvetlen rálátás az adó és vevő között, mert ott a fejem, akkor be-beakad a hang, elfordítom a fejemet 180 fokot és jó) -
apezka
aktív tag
válasz
BB9360 #30026 üzenetére
Próbálj meg más bluetooth-os fülest, hangfalat a Pi-vel, valamint anélkül szaggat-e a hang? Minden tartalomnál, több forrásból (youtube, film, online rádió stream, hdd-ről, pendrive, wifi, lan) is ezt csinálja? Ugyan azt a tartalmat próbáltad Pi-n és telefonon is?
Nem nem akarunk segíteni csak nem ismerjük a fülest (legalább is én). -
stopperos
senior tag
válasz
BB9360 #30026 üzenetére
Próbáltad már egy USB-n keresztül csatlakoztatott bluetooth-tal, hogy ne azt használd ami az alaplapon van?
Nem a fejhallgatóddal van a gond, a Raspberry bluetooth-ját szerintem nem erre tervezték.
Amikor filmet játszol le, akkor wifi-ről, vezetékről, külső hdd/pendrive vagy sd kártya a forrás? -
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #29998 üzenetére
Azt lenne jó tudnom, hogy a bluetooth-os fejhallgató vagy a Pi3 a hibás a hangátvitel hiányosságaiért, mert ha a Pi3, akkor nem érdemes visszaküldjem és másik fülest vegyek, mert nem lesz változás.
Maga a füles bluetooth-on pl. telefonnal tökéletes.
Ha a Pi3-on zenét hallgatok, akkor azt jól hozza, csak néha van benne akadás. Ha filmet nézek, akkor viszont élvezhetetlen!
Mivel kizárólag a Pi3-mal történő használatra vettem, így nincs értelme. Ugyanakkor, ha csak tudatlanságom okán nem tudom, használni, akkor jó lenne tudnom róla, hogy ha lehetséges (pl. akár csak vmi beállítás lenne szükséges), akkor változtassak.Nagyon köszönöm a segítséget!
-
-
Csicsóka
őstag
válasz
BB9360 #27243 üzenetére
"Hol találok ilyen Configfiles könyvtárat?"
PC-n, SAMBA hálózaton elérhető többek közt ez a megosztás is, akár dózer, mac, vagy Linux alatt. Egyszerűen csak beledobod és kész.
"-sh: mcedit: not found"
Mert az rpi LE nem tartalmazza az mc (Midnight Commander, leánykori nevén Norton Commander, férjezett nevén Windows Commander) programot, így nincs mcedit sem. De van nano, ami szintén megfelel.
nano .config/asound.conf
A megnyíló szerkesztőbe bemásolod:
pcm.!default {
type hw
card sndrpihifiberry
device 0
format S16_LE
}Ctrl + o a mentés, Ctrl + x a kilépés.
-
Csicsóka
őstag
válasz
BB9360 #27235 üzenetére
Korábban Amlogic S905 alatt volt hasonló problémám. A HDMI-n kiadott hang mellett, netrádiózásra kelett volna az analog kimeneten is a jel, de az alapból az LE csak a HDMI-re tette ki. Itt leírom hogy oldottam meg. Módosítás után, mindkét kimeneten egy időben volt hang.
SSH-n belépve az aplay -l kilistázza az elérhető hang eszközöket, talán ott lesz az is a mi neked kell majd.
Itt két péda hogy mire gondolok, az első S905, itt látszik hogy van 3 playback eszköz.
LibreELEC-T95m:~ # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: AMLM8AUDIO [AML-M8AUDIO], device 0: I2S.36 dummy-0 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: AMLM8AUDIO [AML-M8AUDIO], device 1: SPDIF.37 dit-hifi-1 []
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: AMLM8AUDIO [AML-M8AUDIO], device 2: PCM.38 pcm2bt-pcm-2 []
Subdevice #0: subdevice #0Itt pedig az rpi zero-m látszik moode player alatt.
Ezen a vason nem volt soha sem LE, de még csak a HDMI-be sem volt semmi dugva, így itt nem tudom mit mutatna LE alatt.root@moode ~ # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sndrpijustboomd [snd_rpi_justboom_dac], device 0: JustBoom DAC HiFi pcm512x-hifi-0 []
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0Az analog kimenet azért nincs itt, mert letiltottam a snd_bcm2835 kernel modul betöltődését.
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #27230 üzenetére
A config-ba beírtam, és a Kodiban a systems settings/audio/audio output device-nál alsa néven feladja, mint default. Ez ok, de ha így van, akkor jól kiszúrtam magammal, mert így a hdmi-n nem ad ki hangot. Az volt a terv, hogy film megy a tv-re hanggal együtt, zene meg a hifibe.
Ugye van olyan megoldás, hogy minden egyes eset előtt ne kelljen kapcsolgatni? Zene hallgatásakor nekem nincs szükségem a tv-re, viszont filmeket mindegy, hogy a tv hangszóróin, vagy sztereó erősítőn keresztül nézek (hallgatok), viszont az utóbbihoz be kell kapcsolni a hifit és az aktív hangfalakat, amihez nincs kedvem - ritkán ad lényegeset hozzá a filmhez a hangfalakból jövő hang...
Köszönöm!
PS: a Puttyn keresztül beírtam a másikat (sudo apt-get install mplayer), sudo nélkül kérte, de ezt az üzenetet kaptam:
" There is no working 'apt-get'.'apt-get' is a command to install, update and remove software which
is stored in a non local repo. 'apt-get' does nothing then connecting to such
repo, downloads the software, unpacks the software, updates a big
local database with all filepaths and other informations about the
installed software or removes or updates installed Software.With LibreELEC it is not possible to change the system for security and
stability reasons so even 'apt-get' would not be able to do this.
We also dont have and want to maintain such a repo for various other
great reasons.Also Ubuntu or Debian packages are often outdated and not compatible
with LibreELECTIP: use XBMC's addon browser to enhance your LibreELEC system"
Akkor ez most mit is jelent?
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #27029 üzenetére
nem elég beírni, újra is kell indítani. A firmware betöltésekor dolgozza fel a config.txt tartalmát, akkor aktiválódik.
(#27035) dew28
ááEgy kép többet mond ezer szónál. Erre nem is gondoltam, hogy a kommentjel ott maradt nála.
pedig úgy emlékszem a kóddal együtt vagy rendeléskor küldenek dokumentációt is, hogyan kell beírni. Igaz, angolul.
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #27022 üzenetére
Tényleg én vagyok ennyire hülye?!?
Nagyon rendesek voltak, ma küldték az újabb kulcsokat.
Belépek PuTTY-val SSH-ban (ha jól mondom...).
Beírom, hogy decode_MPG2=ide a 10 jegyű kulcs, majd enter, ugyanez a WVC1-re is.
Ellenőrzöm (vcgencmd codec_enhanced MPG1 és enter, erre disabled. A WVC1-nél szintén.
Ok, sd ki, pc-be be, config.txt kinyit, hát persze, hogy a régi kulcs volt benne. Ok, átírom a config-ban, elmentem, újra megnyitom, már az új van benne, szuper. Megy vissza a Pi-be, újra vcgencmd codec_enhanced MPG1 és enter, és újra disabled... WTF?!?
A filmek továbbra lassított felvételként mennek, szóval az sem jó...
Valaki tud segíteni? -
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #27017 üzenetére
Hát én ezt nem értem: próbálom létrehozni az SSH-t, a login as:-nél beírom, hogy root, nyomok egy entert, kéri a password-öt, de onnan nem megy tovább, csak az enter billentyűre csinál bármit is (access denied, természetesen), de egyik másik billentyűre sem történik semmi...
Mi a gond?Settingsben SSH on, disable SSH password off állapotban van...
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #26996 üzenetére
ha tudod hogyan kell belépni ssh-val, akkor ott ki tudod olvasni és be is tudod majd szerkeszteni a config.txt-be [link]
Ha jól emlékszem a kodi felület libreelec alatt valamelyik info oldalon kiírja a sorozatszámot is.
Beírni pedig a kártyát kivéve és akár win gépbe dugva is meg lehet szerkeszteni a config-ot. Lehet addon is van rá persze, de szerintem a legegyszerűbb simán kézzel beleírni. -
azbest
félisten
válasz
BB9360 #26993 üzenetére
Egy blu-ray képe bármelyik fajta codec-kel lehet ezek közül
H.262/MPEG-2 Part 2
H.264/MPEG-4 AVC
VC-1Ebből a h264es az, amit alapból tud a pi. A vc1 és mpeg2 az külön licenszes, kb 1500 forint, ha jól emlékszem. Ha van licenszed, azt a config.txt-ben meg kell adni.
Talán a pi3 már proci erőből is boldogulhat mondjuk mpeg2 filmmel, de azért elég izzasztó úgy neki, szerintem megéri az a kis pénz, hogy ha ez a probléma oka.
-
vadkörte
addikt
válasz
BB9360 #26564 üzenetére
Ha ragaszkodsz a csöves erősítők jellegzetes hangjához, akkor nagy valószínűség szerinte igen. Ha nem, vagy ne mszeretnál 170$-t + járulékos költségeit elverni rá, akkor ilyet, esetleg ilyet...
De a Raspberry Pi + DAC szókapcsolatra keresve, több ezer (~661.000) találat van. Csak találsz Neked megfelelőt.
(#26565) aryes:
Nem vagyok audiofil, de én ezt inkább kihagynám a képből -
vadkörte
addikt
válasz
BB9360 #26555 üzenetére
Az eredeti kérdésedet úgy értelmeztem, hogy egy asztali Hi-Fi erősítőbe megy a Pi hangja. Ezért ajánlottam, hogy digitális kimenettel rendelkező GPIO portot hangkártyával próbálkozz. A késóbbi hozzászólásaidból jött le, hogy jelenleg analóg jel megy be a Hi-Fi-be - nem mondtad, hogy nem képes fogadni digitális jelet
- De ha az erősítő csak analóg jel fogadására képes, akkor olyan DAC kellene, ami képes ilyen kimenő jelet adni. Így nem kellene a Pi kombinált analóg kimenetével szórakozni. Mellesleg nálam is halk a Pi kombinált kimenetéről jövő hang. Hiába tolom max-ra a Kodi-ban, de még megoldom az hangcucc master hangerejének feljebb tekerésével.
(#26556) azbest:
Hétfő reggel van még nálam...
A user manual letöltő linkje nem jó!
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #26555 üzenetére
más is panaszkodik hasonló eszköznél a halk auxra [link], a tévé lehet magasabb jelszintet ad ki. A 36-os oldalt nézd meg [link], talán lehet valamit állítani a hifin.
Bár lehet ez ilyen "buta" csak távirányítaná a gyártó másik eszközét, amit így kötsz rá, nem ő változtat a hangerőn. Ha máshogy nem megy, akkor valami füles erősítőt a pi és a hifi közé tehetsz.
szerk: köszi, javítottam a linket.
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #26550 üzenetére
a config.txt ott is megvan, ha ssh-val módosítanád, akkor [link]. Vagy egész egyszerűen átteszed a kártyát pécés olvasóba. A windows is látja a boot particióját (a win mást nem is).
Lehet, hogy van annyi mellékhatása, hogy videó indításkor az első másodpercek kicsit furán szólnak (mélyül, magasodik), míg szinkronba kerül a kép és hang. Ahogy érzed, visszacsinálni is ugyanolyan egyszerű.Hát, nézegetni kell a beállításokat. Meg a hifit, hogy nincs -e külön hangerő az analóg bemenetére.
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #26548 üzenetére
audio_pwm_mode az a beállítás, ami a magasabb analóg minőséget aktiválja. Főleg úgy hallani a zajt, amikor nyitva van tartva a kimenet, de nem játszik le épp semmit.
A sima stereo jack is teljesen jó, kompatbilis visszafelé az aljzat.
(#26547) wassermann
a kiosztáson is látszik, hogy visszafelé kompatibilis. A videó a földre van zárva, amikor sima jack van rádugva.Milyen programmal játszod a zenét? Nem lehet, hogy le van tényleg halkítva a pi-n a hangerő? Próbáltad úgy is, hogy csak analógra van állítva?
-
válasz
BB9360 #26544 üzenetére
Először győződj meg róla, hogy rendesen be van-e dugva a jack az aljzatba, attól is lehet halk, ha a föld nem érintkezik. Könnyű észrevenni, mert mono-ban szól minden. Vagy rossz a kiosztása/méretezése a csatlakozónak, és a föld helyett a videó jel lábára kerül a jack földje.
-
golya87
őstag
válasz
BB9360 #22662 üzenetére
LEHETnek vele gondok, de ha nincs nagy peched, akkor stabil verziót fogsz ki. Mindegyiknek van valami nyűgje, ebbe vagy belefutsz, vagy nem.
Ahogy http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=269814, már megeszi a tar fájlt is az updater.Btw mi a gond a hálózatba kötéssel?
Hálókábel/wifi csatlakoztat, IP cím lekérdez és kész. -
golya87
őstag
válasz
BB9360 #22653 üzenetére
Biztos, hogy akarsz te egy fejlesztői LibreELEC-et használni, minden nyűgjével együtt?
Egy windows gépen, ami egy hálózatban van a bekapcsolt, működő Pi-vel, hozz be egy intézőt, ott \\RPi.IP.címe, itt lesz sok mappa. Keress Update mappát, ide másold be a Milhouse honlapjáról letöltött tar fájlban lévő target mappa tartalmát (SYSTEM és KERNEL fájlok). Ezután az RPi-t indítsd újra és frissíteni fog magától a Milhouse verzióra.
Az egész processz előtt én csinálnék egy backup-ot az SD kártyáról. -
golya87
őstag
válasz
BB9360 #22649 üzenetére
Ha nem vagy benne nagyon járatos, akkor egy mezei LibreELEC-et tegyél fel SD kártyára, indítsd el.
Majd az Update megosztására tedd fel a Milhouse build target mappájában található fájlokat.
Restart és már frissít is Milhouse build-re.Vagy ez jó lehet B verziónak. (Régen volt OpenELEC-hez hivatalos leírás, de már nem találom.)
-
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #22641 üzenetére
Az elsőre nem tudom hogyan áll a hivatalos release-ekben a BD3D támogatás. A másodikra sem tudok konkrét megoldást azon kívül, hogy google. Ahogy nézem kicsit barkácsolni kell hozzá.
A harmadikra viszont tudok válaszolni. Egyszerűen ne állítsd le a rendszert, és hagyd bedugva a Pi-t. Kb havi 50 forint áramot fogyaszt.
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #22640 üzenetére
Na, elvileg fenn van a Libreelec.
Viszont, továbbra sem tudom, hogy hogyan tudnám azt a filmet lejátszani 3d-ben. Mit kell éshol beállítani? Vagy felejtős?A másik, hogy amikor elindítok ez zeneszámot, akkor nem adja ki teljes képernyőre, azaz ha pl. szöveget szeretném nézni, akkor manuálisan kell teljes képernyőre lépni. Ezen lehet vhogy állítani?
Szintén más: ki és hogyan oldotta meg, hogy ne kelljen minden használat után áramtalanítani majd újra áram alá helyezni a Pi-t, hogy használni lehessen? Elég kényelmetlen ki-bedugdosni a konnektorba/ból...
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #22636 üzenetére
Jaj, azt nem írtam, hogy elvileg wifin látom a Pi-t, csak nem tud csatlakozni. Lan nem játszik egyelőre, mert nincs kábelem... Egy netgear wnr2000 router osztja az elérést.
Amikor régebben valahogy sikerült összehoznom, akkor is csinált érdekeseket. Nem látott minden fájt, mappát. A megosztott mappákon belül, természetesen.
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #22634 üzenetére
Mert particionálva van, de ennek semmi jelentősége, mert úgyis felülvágod az egészet.
1. Ha le akarod menteni a jelenlegi beállításaidat, akkor indítsd el az Openelecet, Programok/Openelec settings -> backup.
Azt is megteheted, hogy egy hálózati mappába készíted a backup-ot, így a 2. lépés kihagyható.
2. A hálózaton betallózod a "Backup" mappát és a backup fájlt lemented valahova a saját gépedre.3. Letöltöd a Libreelec new install fájlt, kicsomagolod és win32diskimager programmal kiírod az SD kártyára.
Az SD kártya korábbi tartalma ezzel elvész. Ne ijedj meg, ezután más csak 512megásnak fog látszódni a kártya.4. Elindítod és belakod az új rendszert. A korábbi backup fájlt hasonló módon visszaállíthatod, mint ahogy lementetted. Mivel az Openelec régebbi, az inkompatibilis addonok nem lesznek telepítve. Mondjuk jobban jársz, ha inkább mindent újraraksz.
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #22629 üzenetére
Ha eddig Openelecet használtál, akkor válts Libreelec-re a többire pedig nincs szükség. Mivel ilyen kombinált noobs kártyád van, upgrade helyett csinálj egy friss telepítést.
Az Openelec/Libreelec tud teljes mentést/visszaállítás, Készíts az OE alatt egy backup fájlt, telepítsd egy szűz Libreelec-et és töltsd be a backupot. -
azbest
félisten
válasz
BB9360 #22629 üzenetére
Használhatsz másik sd kártyát is, hogy a régi dolgaidat ne rontds el. Ha nincs másik, akkor is lementheted előbb a teljes jelenlegi kártyát, hogy vissza tudd állítani.
A topicban a win32diskimager -re keresve megtalálod, de a hivatalos oldal leírása is segíthet.
(a tar.gz -ben lévő img fájlt kell kiírni)Gondolom most valami noob-os több rendszeres megoldásod van. Olyat nem használok, nekem egy kártyán egy rendszer van. Valószínűleg valahogy libreelec-kel is meg lehet oldani, ha a másik két rendszert is meg akarod tartani.
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #22625 üzenetére
Az openelec név tulajdonosa és a fejlesztők közötti konfliktus miatt gyakorlatilag leállt az openelec fejlesztése.
Helyette a közvetlen közösségi folytatás ajánlott a libreelec. Azt folyamatosan fejlesztik tovább onnan, ahol az openelec-et abbahagyták. Elvileg át is frissíthető, de lehet érdemesebb tiszta telepítéssel feltenni.3d támogatás terén úgy emlékszem, hogy az openelec 7 béta (6.95) kezdett valamit, de az utána jövő 7-es libreelecekben lehet már megvan oldva.
7.0.2 legfrisebb stabil [link]
Kísérletező kedvűeknek az oldal alján ott a következő 8-as kísérleti változata (7.9) -
Celtis
veterán
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #20658 üzenetére
A pi-t úgy indítom, hogy áram alá helyezem
Egy sd kártyára csak egy rendszert telepítek, a noobs csak megzavar a több helyen lévő config.txt-ivel.
Én raspbian-t használok különböző szerver jellegű dolgokhoz. A tévé tunerjeim ezzel mennek. Nas van felcsatolva, oda rögzítenek adást. Oda ment a transmission. Régebben nyomtatómegosztást is ezzel csináltam, de az új nyomtatóm már wifis eleve.
A másikon openelec stabil verziót használok. Csak youtube és a tévézéshez szükséges addon van fenn. Az általánosabb kodi dolgokat más fórumokon is nézheted, mert pécétől kezdve sokmindenen használják. Az általános pluginok egyfomán használhatók mindenütt.
A lan 100-as a pi-n. Szóval cat5 is megfelel bőven.
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #20653 üzenetére
korábban írtak a többiek a hd-idle programról.
Nekem például a tunerjeim ledje is kialszik, ha nincsenek használatban. Ehhez persze az őket használó programban engedélyeznem kellett hogy engedje el őket inaktivitálskor.A tévé kapcsán, ha kikapcsolt tévé mellett indítva a pi-t, utána a tv nem látna jelet a hdmi-n, akkor az azért van mert nem érzékeli valamiért a pi, hogy a tv be van dugva. Néhány tévével megesik (hdmi kábel vagy béna tévé). Ilyenkor a config.txt-ben lehet megadni, hogy mindenképpen a hdmi legyen aktív.
-
BB9360
aktív tag
válasz
BB9360 #20652 üzenetére
Ez viszont ide tartozik: fentebb volt szó róla, hogy nincs kikapcsolási lehetőség, pontosabban: kikapcs után nem megy a bekapcs. Ezek szerint csak úgy kellene hagyom a Pi-t, bekapcsolva? Mindösszesen pl. csak a tv-n kellene bemenetet váltani, majd, ha már nem nézem, akkor a tv-t kikapcsolni? Majd, amikor újra használni akarom a Pi-t, akkor csak odakapcsolni, az meg folytatja ott, ahol abbahagyta? Van olyan lehetőség, hogy gépkikapcs, de ilyenkor a külső hdd-t, tv-t kapcsolja csak le, legalábbis a Pi-n a ledek változatlanul égnek tovább...
Apropó, ha nem kapcsolom ki a Pi-t, akkor a külső hdd is folyamatosan bekapcsolva marad, igaz? Nem tesz ez rosszat? -
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #20377 üzenetére
Nekem is van 2015-ös androidos Sony TV-m. Szerintem elég jól fut rajta a Kodi. A filmeket elég jól viszi, de a HDs TV csatornáknál gondok vannak. Inkább kísérletezgetés szintjén van egyelőre. Sajnos nem tudom én sem kiváltania HTPC-t a TV-n futó Kodival. Érdemes lehet még feltenni az SPMC-t, amit egy Kodi oldalág, a Kodi volt androidos fejlesztője hozta létre és viszi tovább. Tudtommal a Kodi-n meg is állt az androidos vonal.
Továbbá érdemes kipróbálni a video/gyorsítás menüben a "surface" HW gyorsítást kikapcsolni.
Mindazonáltal a Pi-n a Kodi sokkal-sokkal kiforrottabb.
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #20364 üzenetére
Hosszútávon, ha több minden is kipróbálnál, akkor érdemes lehet még pár micro sd kártyát beszerezni, hogy kísérletezéskor ne kelljen mindig backupolni és újraírni a kártyát. Kínából például tőle szoktunk olcsón rendelni, nem sok panasz volt még rá.
Mostanában nem nagyon látok nála uhs-i sandiskeket (boardokhoz sokszor azok az ajánlottak), a samsung evókra még pikkelt a pi pár hónapja, de azóta elvileg javították a rendszerben a kompatibilitást, nem vettem észre én sem problémát az egyik ilyen kártyámmal.
Most a toshiba exceria kártyái tűnnek még jó vásárnak, 3-5 dolcsi közt 8-16GB. Valaki tesztelt is ilyet, állítólag jó sebességgel megy [link]
-
cinemazealot
addikt
válasz
BB9360 #20364 üzenetére
Tartani nem szabad tőle, nem harap.
A netes leírások (vagy akár ez a topic is) elég infót tartalmaznak ahhoz, hogy kereshess rájuk és a kapott infók alapján összerakd a cuccot. Én is csak kb. 1-2 éve foglalkozom Linux-szal, azelőtt kizárólag Windows-t használtam, de nem volt szükség linuxos tudásra az RPi beüzemeléséhez.
A finomhangolás, testreszabás már más kérdés, de az "első médialejátszóm"-ként történő beüzemelés nem igényel majd ilyen mély tudást.
-
cinemazealot
addikt
válasz
BB9360 #20356 üzenetére
Osztom (#20362) Celtis véleményét: én is NOOBS-os csomagban vásároltam a Pi2B-met, de az első néhány próbálkozás után tönkrement a telepítés (szerintem hálózati problémák miatt, itthon ugyanis nem dinamikus IP-cím kiosztást használok, hanem statikusat, arról meg semmilyen infót nem találtam, hogy NOOBS-nál hogyan kell beállítani a statikus IP-t). Végeredmény az lett, hogy egy PC-n töröltem az előtelepített kártyát és felraktam rá az OpenELEC-et. Annak az első indulásakor máris a Kodi felületére kerülsz, aminek a beállításaira aztán millió instrukciót találhatsz a neten.
-
Celtis
veterán
válasz
BB9360 #20356 üzenetére
Szerintem teljesen felesleges noobs SD-t venned. Mivel te médialejátszónak akarod használni, ezért vegyél inkább egy üres SD kártyát és írd ki rá az Openelec vagy OSMC képfájlt ízlés szerint. (Mindkettővel kapsz egy Kodi futtatására optimalizált és az egységsugarú felhasználó számára láthatatlan Linuxot, tehát gyakorlatilag ez a Médialejátszó SW.)
Inkább érdemes olyan SD-t választani, ami gyorsan kezeli a kis méretű fájlokat. Nemrég voltak itt a topicban benchmark eredmények, képekkel. Kicsit olvass vissza
-
válasz
BB9360 #20354 üzenetére
Én geekbuyingról vettem pi2-t januárban, EU warehouse-ból, +5$-os driver nélküli usb wifi-vel (mindegyik rendszer gond nélkül felismeri, jó minőségű és picike is), összesen 40$ volt szállítással(=ingyen hozták). Itthon talált usb töltőfejjel és egy ismerőstől ajándékba kapott (!
) 2gb sandisk microsd-vel használom, a legdrágább kiadásom, amin faraghattam volna, ha a pi-vel együtt rendeltem volna, egy boltban vett hdmi kábel volt, ami drágább volt a wifi sticknél... Így cakkpakk 15ezerből kijött minden. Házat kartonpapírból hajtogattam egy neten talált pdf alapján (max 10ft ha a nyomtatófestéket is beleszámolom).
Ettől ma már szerintem lehet jobb ajánlatokat is kifogni, mióta kijött a pi3. -
azbest
félisten
válasz
BB9360 #20352 üzenetére
Hát, a pi-ből bármi lehet, csak idő és pénz kérdése
Az androidos boxok tényleg változatosak, ha peched van és problémás fajta, akkor nehéz vele mit kezdeni. Azért érdemes olyat nézni, amire esetleg van hivatalos openelec, abból meg nem sok fajta van (a wetek gyárt hivatalos openelec boxot is)
Nekem nagy fájdalmam, hogy pi-vel nem lehet netflixet nézni. Androidos boxból is lutri, hogy mivel menne legalább HD minőségben, de például a wetek core box állítólag fullhd netflicet is viszi, amellett hogy openelec 7 is támogatni fogja (beta azt hiszem megy már rajta).
-
azbest
félisten
válasz
BB9360 #20341 üzenetére
A farnelles linked nem jó, mert a belépett felhasználód kosarára mutat.
Ha nem érzel hajlamot a barkácsolásra, akkor lehet valamilyen androidos médiajátszót kellene keresned. 30-50 dolláros sávban már vannak. Nem ilyan rugalmasak, mint a pi, de azt csak bekapcsolod és működik. Azok eleve dobozban vannak és távirányító is jár hozzájuk, azokon is szokott lenni Kodi. Aztán persze lehet, hogy nem mindent úgy játszanak, mint a pi, különbségek lehetnek. De ha nincsenek speciális igények, spéci hangrendszer, akkor még akár egyszerű megoldás is lehet. Az openelec-hoz pedig van hivatalos box is, amire adnak frissítéseket és az a rendszer fut rajta, mint amit a pi-n is használunk médialejátszásra. Persze különbség akkor is lehet köztük, mert más a hardver.
-
doberman
senior tag
válasz
BB9360 #20341 üzenetére
magánvéleményem, hogy jó a választás, talán csak annyit jegyeznék meg azt is csak halkan, hogy talán felesleges pi3-at venned elég lenne a p2 is - talán néhány ft-t megspórolhatsz... ( a különbség csak annyi, hogy a pi3-on van bluetooth és wifi, ha nincs szükséged rá, és elég a vezetékes hálózat akkor elég a pi2. a proci és a ram a felépítés ua.)
pl itt is megkaphatod.
(majd aki használja megmondja, hogy pl a wifi tudja-e azt a sebességet amire szükséged lehet).
A Kodi-t itt is le tudod tölteni. De megemlítenék neked egy másik alternatívát:
Libreelec. ez is kodi de "light". ha csak médialejátszást akarsz, akkor bőven elég...
(ez is kodi - de semmi sallang..) -
jkutya
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged