- iPhone topik
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Külföldi SIM-ek itthon
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
ok, köszi, mivel hurcolós gép, jó lett volna ha nem kell mindig utp-t is dugdosni,
a wifi usb meg elfér benne.
de akkor hagyom -
azbest
félisten
válasz
vadkörte #28191 üzenetére
mondjuk a 30 dolcsis winyó tartó nem tűnik jobb választásnak, mint egy 6-10 dolcsis usb3-as, UASP tudó mobilwinyó keret (példa). Esetleg a tápellétás lehet közvetlenebb.
(#28192) Márton
valamivel gyorsabb lehet az ac-s kapcsolat. Peresze ehhez az oprendszernek támogatnia kell azt a chipsetet. (ami egy jó találókérdés, hogy vajon milyen chipsetes, talán újabb fajta realtek változat). A Lan mindig jobb, ha lehetséges. -
kutga
félisten
válasz
vadkörte #28191 üzenetére
Nálunk valamivel bonyolultabb a helyzet, mert vidéki városban a Telekom kábeles hálózatára váltással együtt igényeltek egy TV-t, szintén rajtuk keresztül...vagy egy éve. Aztán azóta se T hálózat, se TV, csak ígéretek.
MOD
Akkor nézek otthon egy tápot, ha más nem, rendelek én is. -
-
Márton
nagyúr
üdv
Rpi2-n egy N-es wifi adaptert használok, de AC-s router felől csak kb. 4-5MB/sec a másolási sebesség, lanon 10MB/s.
Ha veszek egy ilyen adaptert azzal lesz 2-3x gyorsabb sebesség? Vagy kell ehhez Rpi oldalról is támogatás? (Kodi, openelecet használok)
Szerintem mennie kell mivel az usb2 csati nem tud arról milyen gigákon jön a wifi, csak gondoltam inkább rendelés előtt kérdezek rá, mint utólag.köszi!
-
vadkörte
addikt
Pont tavaly karácsonykor játszottam el ezt Velük.
Egyik este beballagtam a helyi kék/sárgákhoz (Euronics, mivel itt nincs más
) és vittem haza egy TV-t. Volt nagy szemmeresztegetés. Ez volt asszem egy szerdai napon, előző este lerendeltem a saját 43"-osomat. Azt kihozta a DPD szombaton, aznap elvitték az én 25"-os SONY-m. Még akkor este beüzemeltem nekik az újat, mivel nem volt tartalék SCART kábelem, a beltérijük, meg nem HDMI-s. Másnap már köszönték, hogy ennek mennyivel szebb a képe.
Az a táp kevés lesz. 5V / 2-2,5A kell a Pi2-nek és a mobiltöltő nem biztos, hogy jó. Én E-bay-ről vettem egy 2,5A-es "butatápot". Azóta nem nyafog a Pi, hogy kevés a ménkü, pedig előtte egy 2A-es Huawei töltő etettem.
Más:
Raspberry Pi alapú NAS építgetők figyelmébe ajánlom:
Suptronics X820 2,5" SATA HDD board.
Már csak egy ipari aluház kell neki egy megfelelő táppal és kész is az indusztriális minimál NAS -
vadkörte
addikt
+ (#28186) Gombinyó:
Nem kell ahhoz aktív konverter. A nagyPi-ken van analóg kimenet. A 3,5"-es csatlakozó egyik pólusa az analóg videokimenet, az első Pi-n ez volt a "sárga"csatlakozó. Egy normális minőségű 3 pólusu 3,5-es csatlakozó kell hozzá, aminek a másik vége három RCA csati. (sárga a video, a piros/fehér a hang) Onnan tovább tudod vinni a jelet egy kapcsolós Scart adapterbe. Ha nem kapcsolóst kapsz, akkor figyelj, hogy bemenetes legyen.
DE! Egetrengető képminőségere ne számíts! Próbáltam egy 25"-os SONY FD Trinitron TV-vel. A k****a szar volt a leggyengébb hasonlat, ami eszmbe jutott. Valószínűleg jobban jársz, ha veszel egy olcsó kategóriás 29-32"-es LCD TV-t.
Szüleim is így gondolkodtak. A vége az lett, hogy kidobtam a TV-jüket - valami ótvar 32cm-es vacak volt - és kaptak egy 29"-os LG-t. Eleinte morogtak, de a második naptól már nemigazán. -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPi2-t régi típusú, crt tévéhez scarton keresztül lehet valamiképpen csatlakoztatni?
-
drbubo0017
kezdő
válasz
Csicsóka #28180 üzenetére
Szia,
Ahogy latom a moode az mpdt hasznalja. Az lcdproc pedig azzal kommunikal. Igazabol moode nelkul is megy vagy menne es ugyanugy mukodne az lcd kijelzes. En igy csinaltam a sajat webradiomban. Szivesen kiprobalnam a moodeot de amit kuldtel leirast hogyan kell mostmar osszebarkacsolni, nagyon nincs kedvem hozza -
AcCEsS
senior tag
Először a "Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)" fórumban tettem fel a kérdést, de beírom ide is, hátha ti gyorsabban választ tudtok adni rá.
Szóval:
Raspberry-n futtatom a Kodi-t Raspbian Lite alatt, hibátlanul megy. Milyen módon tudom távolról elérni a Kodi grafikus felületét? Létezik erre valami kiegészítő csomag? Fontos, hogy X nincs telepítve. Hogyan lehet megoldani? Ugyanúgy kellene, mintha pl. VNC-vel néznék egy távoli gépet. Tehát, hogy azt a képernyőt kapjam meg, ami egyébként hdmi-n a TV-re megy ki. Az android appok inkább irányításra valók, a böngészős felület meg minimális lehetőségeket ad. A gyűjtemény részletes beállítására és átalakítására kellene, de távolról.
-
azbest
félisten
válasz
Primary92 #28181 üzenetére
semmibe sem kerül kipróbálni, csak egy plusz paraméter a config.txt-ben [link]
A pi1 és zero változatokon persze nem annyira jó, az újabb változatokon elektronikailag is igazítottak a kimeneten. A pi1-eseknél is hozhat azért javulást. A zeronál meg, ha valaki külön elkészíti a pwm-hez az elektronikát, akkor megy.
-
Primary92
senior tag
válasz
wassermann #28179 üzenetére
Tényleg CD minőségű? Egyébként akad itthon I2S DAC, gondoltam felhasználom.
-
Csicsóka
őstag
válasz
drbubo0017 #28123 üzenetére
Megérkezett az aliról a 20x4-es LCD. Hát, valóban jó nagy nyák lemez van a kijelző mögött, nem fog beleférni nekem sem a lapos Thomson műholdvevő házba. A zero W egy apróság hozzá képest. Még nem volt időm vele foglalkozni, de a szoftveres előkészület lcdproc, mpdlcd, i2c engedélyezés megvolt. Már csak az összekötés van hátra, és teszt.
moOde alatt kiváncsi leszek rá mit csinál majd. -
-
-
válasz
Primary92 #28173 üzenetére
Miért lenne ágyúval verébre? pl. a zero-n van analóg hangkimenet?
Ahhoz, hogy "WEB felületen" konfigurálni tudd, előbb csatlakoztatni kell a helyi hálózatra. Persze elképzelhető, hogy első induláskor csinál magának egy saját WiFi hálózatot, és arra kell csatlakoztatni, de ez elég macera, könnyen "elvesztheted". Elég egy elírás, vagy rossz biztonsági protokoll beállítása, és máris eltűnik. Persze lehet valami kapcsolatfigyelő (watchdog), de ha valamiért elmegy az otthoni wifi, biztos jó ötlet, hogy visszamegy konfigurációs módba?
-
Primary92
senior tag
Hogyan lehet megoldani, hogy földi halandók (tehát nem az itteni fórumtagok jelentős része) is meg tudják adni, hogy melyik hálózathoz szeretné csatlakoztatni a Pi-t?
Olyat csinált már valaki, hogy mondjuk egy gomb megnyomásával átváltott webszerverre a Pi, és hozzá csatlakozva wifi-n keresztül megadható annak a hálózatnak az adatai, amihez csatlakozni kellene a Pi-nek? Ezen az egyszerű weboldalon akár be lehetne állítani a rádió adókat is. Csak sajnos ilyen téren nincs tapasztalatom, meg ha már valaki megoldotta, akkor minek találjam fel a spanyolviaszt. -
Primary92
senior tag
válasz
drbubo0017 #28172 üzenetére
Ha elküldenéd, azt nagyon megköszönném. Van nekem is 3-as, de az szerintem is ágyúval verébre, meg annak más célja lesz.
-
drbubo0017
kezdő
válasz
Primary92 #28169 üzenetére
Szia,
Hogy melyik RPI mire jó illetve elég-e a webrádióhoz én nem tudom.
Nekem RPI3-al volt építve olyan rádió mint amit te írsz.
Lehet, hogy ez ágyúval verébre.... :-)
Sajnos szétszedtem és csináltam belőle egy KODI-s lejátszót. Azért sajnos, mert őszintén szólva hiányzik egyszerűen csak bekapcsoltam és már mentek is rajta a rádiók.
Én is tervezem visszaépíteni és több variációban gondolkodom. Pl. veszek a egy dobozos média boxot és kiváltom vele az RPI3-at és abból építem vissza a rádiót, Vagy veszek egy RPI Zero W-t és azzal.
Mindenképpen fontos hogy WIFI-s legyen. A hangzás miatt elképzelhető, hogy maradok az RPI3-nál és mellé egy DAC. Ez neked most nem fontos, mivel nem magadnak csinálod. Csak szóljon.Annyit tudok neked segíteni, hogy ha privátban megkeresel küldök egy pár instrukciót illetve végülis a forrás fájlt is elküldhetem magáról a rádióról. Amire felhívnám a figyelmedet, hogy ez RPI3-ra készült nem tudom más típuson működik-e? Illetőleg biztosan működik csak a HW-nek megfelelően itt-ott bele kell nyúlni. RPI3-nál van 3,5jack audio kimenet így a hanggal különösebben nem kellett foglalkozni.
Az enyém 2 gombbal működött (csatornaváltás előre hátra) és egy LCD 16x2-es kijelzővel és a leírásban fogod látni, hogy készült hozzá egy távirányító is.
Ü
-
kovbandi82
őstag
-
Primary92
senior tag
Szeretnék építeni egy wifi kapcsolattal rendelkező web rádiót. Hangilag mindenképpen az I2S kimenetet használnám. Idős embernek szánom, szóval mindenképpen gombbal kellene váltani a rádiók között, és jó lenne valamilyen formában megjeleníteni, hogy éppen melyik szól. Ide mondjuk egy 7 szegmenses kijelző jó lenne, de ha nem kell sokat mókolni, akkor jobb lenne talán egy karakteres kijelző.
Szerintem egy RPi Nano W-nek elégnek kell lennie a feladatra.
Van valakinek működőképes megoldása, vagy legalább olyan, amin viszonylag keveset kell módosítani?
A wifi csatlakozást hogyan lehet megoldani? -
törölt tag
válasz
Csicsóka #28166 üzenetére
Nem teljesen. A lircd_args ures. Regebben (jessie alatt) sem hasznaltam, most pedig mar ugy nezem az uj lircnek nincs is ilyen parametere. A tobbi ilyen. Kozben tobbszori telepites utan megfigyeltem, hogy az elso IR vetelt kovetoen valami vezerlokarakter-t kezd el kiszorni a konzolra, ezert ugral a kodi. Ssh-n hasznalom, de ezeket a karaktereket a sajat kepernyojere tolja ki. Ha jol emlekszem ezt: ^@
Ebbol csinal vegtelen mintat. Visszarakva a jessie-t jol mukodik az IR.
Olvasgattam picit a neten es par user szerint a stretch gpio kezelese finoman szolva is bugos.Az uj lirc is fura nekem. Kapasbol nincs hardware.conf. A /usr/share/lirc alatt van egy script ami a regi beallitasbol kreal ujat. Annak kell a hardware.conf, de amugy valami mas modon konfigolt mar az uj verzio.
-
Csicsóka
őstag
válasz
#68216320 #28163 üzenetére
hardware.conf így néz ki?
# /etc/lirc/hardware.conf
#
# Arguments which will be used when launching lircd
LIRCD_ARGS="--uinput"
#Don't start lircmd even if there seems to be a good config file
#START_LIRCMD=false
#Don't start irexec, even if a good config file seems to exist.
#START_IREXEC=false
#Try to load appropriate kernel modules
LOAD_MODULES=true
# Run "lircd --driver=help" for a list of supported drivers.
DRIVER="default"
# usually /dev/lirc0 is the correct setting for systems using udev.
DEVICE="/dev/lirc0"
MODULES="lirc_rpi"
# Default configuration files for your hardware if any
LIRCD_CONF=""
LIRCMD_CONF="" -
Csicsóka
őstag
válasz
drbubo0017 #28164 üzenetére
A legutolsó 3.8.4 stabil változat volt, ez fizetős komplett rendszer volt. SD image formában volt letölthető. Már nem látom hogy elérhető lenne, van most az új beta. Ezen leírás alapján kell raspbian-stretch-lite alapokból kiindulva összelegózni. Nem 5 perces folyamat, még nem néztem meg én sem.
-
törölt tag
válasz
stopperos #28162 üzenetére
Igazából működik a Lirc, csak a Kodi-t villámgyorsan ide-oda lapozza és olyan, mintha folyamatosan inputot kapna. Irw 2-3-4 inputot jelez egy rövid gombnyomásra viszont a kodi folyamatosan kattogtatva adja a léptetésnél megszokott hangot.
A régebbi kártyát a másikból átrakva az újba, mindenrendben van. Azon egy régebbi raspbian és lirc van.
Valahogy ezt a helytelen inputot kellene megszüntetni.[ 7.255142] lirc_rpi: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
[ 7.385028] gpiomem-bcm2835 3f200000.gpiomem: Initialised: Registers at 0x3f200000
[ 7.583818] lirc_rpi: auto-detected active low receiver on GPIO pin 18
[ 7.584182] lirc_rpi lirc_rpi: lirc_dev: driver lirc_rpi registered at minor = 0
[ 7.584189] lirc_rpi: driver registered! -
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #28161 üzenetére
A /boot/config.txt fájlhoz hozzáadtad a dtoverlay=lirc-rpi sort?
Újraindítás után a dmesg-ben ilyet kellene látni:
lirc_dev: IR Remote Control driver registered, major 245
lirc_rpi: module is from the staging directory, the quality is unknown, you have been warned.
lirc_rpi: auto-detected active low receiver on GPIO pin 18
lirc_rpi lirc_rpi: lirc_dev: driver lirc_rpi registered at minor = 0
lirc_rpi: driver registered!
input: lircd as /devices/virtual/input/input2 -
törölt tag
Kis technikai segítség kellene. Egy új Rpi3-ra telepítettem egy Raspbian Lite rendszert. Egy TSOP38238 IR vevőt szeretnék életre kelteni vele, de a legutóbbi ilyen megoldásom óta nagyon megváltozott a Lirc.
Nem ugyanazt a könyvtárszerkezetet használja és nem tudom bekonfigolni. Az IR receivert a 3.3V, GND és GPIO18-ra kötöttem.Valaki csinált mostanában ilyen megoldást?
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
RPi2-t honnan érdemes most rendelni? KIT-ben leginkább, házzal, töltővel, sd kártyával.
-
Sn4k388
tag
Sziasztok egy retro konzolt akarok csinallni ami a retropie programot futtatja.
Gondoltam az alitól lerendelek egy szettet van valakinek tapasztalata vele?
-
demars
addikt
válasz
z123456789 #28149 üzenetére
Szia.
Itt az aprón találni néhány eladó példányt, még garis is akad. -
Csicsóka
őstag
válasz
drbubo0017 #28126 üzenetére
A moOde 10 dollár, de nekem bőven megérte. Az egyik legjobb audio player. A zero w zenélésre bőven elég, wifin csatlakozik a belső hálózatomhoz, web rádió, mp3, FLAC megy gond nélkül. HDMI-n sohasem volt rákötve semmi, nem tudom így hogy teljesít. Filmezni Amlogic S905 boxot használok.
-
golya87
őstag
válasz
z123456789 #28149 üzenetére
Akkor fdh.hu, https://www.rpibolt.hu/, https://malnapc.hu/.
Kb ez az ár szerinti növekvő sorrend is. -
z123456789
addikt
válasz
csubyy #28147 üzenetére
Köszönöm.
Azt elfelejtettem mondani, hogy bár sosem szoktam türelmetlen lenni ilyen rendelésekkel, de jelen estben a pár napos szállítást részesíteném előnyben inkább.
Szóval ha lenne valami közelebbi rendelési lehetőség, szívesen fogadnám ötletként.Elnézést.
(#28148) Egy-két
Uh, egyre jobb ajánlatok pedig.A fene!
-
Egy-két
tag
válasz
z123456789 #28146 üzenetére
https://m.gearbest.com/raspberry-pi/pp_488334.html
Kuponnal 29,9$
Kód: RPi3EST -
csubyy
tag
válasz
z123456789 #28146 üzenetére
-
z123456789
addikt
Sziasztok!
Pi3-at szeretnék vásárolni. Van jelenleg best buy linkje valakinek?
Vagy honnan érdemes vásárolni?
Külföld is jöhet.Előre is köszönöm!
-
azbest
félisten
válasz
kovbandi82 #28136 üzenetére
A pi2 is teljesen jó médiajátszónak, csak ott lehet minimális különbség, amit proci erőből próbálna lejátszani, de az nem gyakori és van amihez egyébként is licenszet érdemes venni (mpeg2, vc1 codec-ekhez, ha olyat néznél).
A pi2-ből két felé is van. Az eredeti pi2 BCM2836 soc-os. De később ennek a gyártását beszüntették, de az ipari megrendelők miatt továbbra is biztosítanak vele kompatibilis pi2-őt, ami valójában a pi3 visszabutított változata, v2.1. BCM2837 soc-os. Szóval ez utóbbi csak azért jött létre, mert több évre garantálták, hogy elérhető lesz pi2 (alakja, fogyasztása, képességei vele egyezőek), így aki kifejezetten pi2-re épített terméket, az nem maradt hoppon.
A ma újonnan kapható pi2 mind az újabb fajta és mivel újonnan nem olcsóbb, mitn a pi3, ezért szokták mondani, hogy a pi3 jobb választás. Csak, hogy érthető legyen a reakció
-
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #28141 üzenetére
Amit lehet én is külföldről szerzek be. A leírtak sajnos személyes tapasztalataim. A mostani vitás dologban ott hibáztam, hogy külföldi tartózkodás miatt 1 nappal csúsztam ki az E-bay 30 napos védelméből. Az eladó néhány levélváltás után már nem reagál, refound-olni nem akar. Most már PP-lal levelezek ezügyben.
Ilyen kis "apróságok" azért nem veszik el a kedvem a külföldi vásárlásoktól. -
Archttila
veterán
válasz
Egy-két #28141 üzenetére
Én amikor csak tehetem külföldről rendelek.
Legutóbb miután megérkezett egy BT fejes kiderült, hogy hibás. Felvettem az Amazonos eladóval a kapcsolatot, aki még másnap útnak indítottak egy brand new példányt, a régit pedig megtarthattam.Na ilyen mikor lesz itthon kérem szépen?
-
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #28140 üzenetére
Augusztusban rendelt Pi Zerom 3 napon belül az ajtón kopogott.
Egy ismerős is a Pimoronitól rendelt szintúgy Pi Zerot, neki is három napon belül személyesen köszönt a csomagjaVan hogy valaki megjárja a külföldi rendeléssel, de ezért vannak a vásárlói érdekvédelmi szervek.
Akár eBay, eladói értékelés, akár a PayPalos pénz visszafizetési biztonság.
Ha meg valaki átutalással fizet közvetlenül az rá...hat, de meg is érdemli, amiért ilyen hülye volt. Saját hibából majd tanul. -
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #28134 üzenetére
RPi2, MálnaPC-s SD-re telepített Raspbian-nal, szoftvertárolóból telepített Kodi-val volt. Vele párhuzamosan egy 1GB-os Class 1-es kártyára tettem egy LibreElec-et, azon kívül, hogy lassan töltődött be, sok hátrányát nem éreztem.
Lehet, hogy beállításbeli probléma volt, nem állítom, hogy nem. Leírtam, hogy nálam mi vált be. Ennyi.(#28136) kovbandi82:
fHD tartalmakat is nézek RPi2-n NAS-ról, 100-as hálózaton streamelve. Meg sem kottyan neki.(#28139) Egy-két:
Egyébként, ha Pi és külföldi rendelés, akkor inkább Pimoroni. Ott tuti nem ba***k át, bár a Királyi Magyar Debilintézetet - gyk. posta - ott sem tudod kivédeni, csak, ha futár szállítja.
Augusztusban rendelt 3 csomagomból 3 eltűnt...Ennyit a postáról.
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28136 üzenetére
Az eladónál majd ha ott nem jutsz dűlőre PayPal megemlítesével újra nála, akkor PayPalnál kérsz pénz visszatérítést. Akár a szállítási díjakat is vissza tudod kapni
Itt tudsz segítséget találni:
https://rendeljkinait.hu/lexikon/garancia-termek-visszakuldese -
kovbandi82
őstag
válasz
Egy-két #28135 üzenetére
Külföldről nem akarok rendelni mostanában értékesebb dolgot, konkrétan elveszetek rendes követési számmal rendelkező csomagjaim. Használtan 8-9k között megveszem, wifi bt nem lényeg, mivel mindent vezetéken használok itthon. Főleg azért kell egyelőre, hogy ne kelljen pendriveról bootoltatni a laptopot, ha Linux kell az Openwrt-s Banana pimhez. Ha meg annyira megszeretem, vagy kevés lenne, akkor megy a gyerekeknek medialejatszonak, oda ugyis max hd filmek mennek.
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28133 üzenetére
Hogy hogy Pi2 ?
Amikor én vettem a Pi3 olcsóbb volt az újabb mint a régi
Pl Pi3 Gearbesten 29,9$~7000 Ft ingyenes szállítással, Farnell-től pedig cakk und pakk 14 ezer Ft volt -
Egy-két
tag
válasz
vadkörte #28132 üzenetére
Azt nagyon kétlem hogy a hivatalos Rpi operációs rendszer alatt nem menne tökéletesen a kodi.
Én Rpi3on próbáltam, szerintem nálad valami beállításbeli probléma lehetett.
Valamelyik Raspberrypi.comos dokumentumban is ki van emelve hogy az első generációtól kezdődően arra lett tervezve hogy native vigye a legelterjedtebb videó formátumokat (pl x264).
Saját tapasztalat, hogy Pi Zeron is megy debian alatt rendesen a kodiMás hogy azóta frissítés történt a debian repoban és már a legfrissebb kodi telepíthető onnan
-
kovbandi82
őstag
PI2-t akarok venni, szval akkor a raspbianra telepített kodit felejtem. Mondjuk utána arra gondoltam, 2 sd-n tárolom a rendszereket, mivel a KODI nagyon ritkán kell, azt félrerakom, és inkább egy raspbiant használnék. PI2-n a Libreelec sztem jó választás lenne lejátszónak. Simán a TV-re lenne rákötve, nincs házimozi, a TV továbbítja egy HIFI felé a hangot. Raspbiant gondoltam volna elsődleges rendszernek, nem tudom van-e másik LINUX alternatíva, ami szerintetek jobb.
-
vadkörte
addikt
válasz
kovbandi82 #28130 üzenetére
A Raspbian+LibreELEC dual boot NOOBS-zal (is) megoldható. őt, ha elég nagy a kártya még nagyon sok mindent tudsz rátelepíteni. Ha nem zavar a manuális - ims bemásolós - frissítés a Berryboot is elég nagy szabadságot tud nyújtani. A LE egy a végletekig kiherélt rendszer, viszont médiatartalmak lejátszására nagyon jó. Nem mellesleg kis helyigényű.
"Raspbian alatt is lehet telepíteni kodit, s tökéletesen működik onnan indítva"
Pi3-nál lehet, Pi2-n Istenkísértés. Nálam még a 480p-s filmet is PPT tempóban vitte 100% SoC és 90% RAM felhasználtság mellett, úgy, hogy 256MB VRAM-ot kapott. Egy kilépés átlag 2-3 perc volt. Ugyanennyi VRAM mellett a sima LE fHD tartalmat - max x264 kódolású - max. 30% SoC és max. 50% RAM felhasználtság mellet viszi.
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28130 üzenetére
Nekem teljesen új az az alkalmazás amit említettél, de os választásban tudok segíteni.
Raspbian alatt is lehet telepíteni kodit, s tökéletesen működik onnan indítva (parancsikon az asztalon), az rémlik még nekem hogy az alap debian tárolóban ( apt-get install kodi) egy verzióval le van maradva a libreelec legfrissebb telepítőképéhez képest. De természetesen a készítőktől beszerezve a telepítő csomagot ide is fel telepíthető a legfrissebb kiadásEz alapján én a raspbiant ajánlom, hiszen széleskörűbben használható, s a dualboottal sem kell bajlódnod.
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok. Raspberryn valaki használ mjpg-streamert? USB webkamerával, nem a sajátjával. Ha igen, van valamilyen működő leírás? A jövő héten megveszem mostmár, igazából a webcamot szeretném áttelepíteni rá, néha fhd filmet játszanék le vele, de csak nagyon ritkán, ha a TV médialejátszója nem kezeli rendesen a hangsávokat. Milyen rendszert javasolnátok rá? Dual boot - pl raspbian és Libreelec - megoldható?
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van olyan tool ami Pi alatt futtatva képes a teljes SD kártyáról backupot készíteni?
Van kártyaolvasóm, csak eléggé kényelmetlen minden egyes backupnál kikapcsolni a Pi -t, kivenni a kártyát, kártyaolvasóba be, kártyát klónozni, kártyát ki majd Pi -be visszarakni.
A terv az lenne, hogy a Pi -re kötött HDD -re, automatikusan létrehozzon saját magáról 2-3 hetente egy teljes backupot. -
Csicsóka
őstag
válasz
drbubo0017 #28123 üzenetére
Nekem is volt korábban 16x2 LCD-m, ami meghalt, minden előjel nélkül. Az én kijelzőm még nem érkezett meg, de már az ali szerint úton van. Látom, hogy az ékezetes karaktereket is szépen megjeleníti. Kellett ehez valamit hegeszteni a konfogion? Én majd rpi zero, moOde player alá teszem majd.
-
drbubo0017
kezdő
válasz
Csicsóka #28019 üzenetére
Szia,
Csak tanulságképpen a 20x4-es LCD kijelzőt I2C vezérlővel együtt nagyon baráti áron rendeltem. 1000 Ft körül tokkal vonóval 09.23-án. Aztán jött az üzenet, hogy postára adták, majd 10.13-án, hogy a kínai posta törölte a kézbesítést. Írtam az eladónak, de semmi válasz nagyon sokáig. kb. 4 levél ment neki. Az Alin lévő Tranzit információ ellenére egyszercsak meghozta a posta. Érdekes módon ugyanaz nap reagált az eladó is. Ebből a tanulság, hogy a tranzit információra nem lehet hagyatkozni.
Üröm az örömben, hogy az LCD kijelző bent az üveg mögött picit megvan hajolva. De ez inkább esztétikai hiba, működésre nincs hatással. Bár levelezek ez ügyben még az eladóval.
Viszont ég és föld a 16x2 és 20x4 kijelző. Így már minden információ ott van kint lejátszáskor. LCDd.conf-ban kellett állítani a HITACHI drivernél 16x2-ről 20x4-re illetőleg az LCD.xml-t szabtam egy kicsit át.
Borzasztóan nagy a kijelző mögötti lapka így kereshetek másik dobozt a házi média lejátszónak.Ü
-
Gombinyó
őstag
válasz
kgabor3000 #28121 üzenetére
Milyen userrel?
root-al se megy? -
kgabor3000
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni.
már végig próbáltam lassan mindet kezdem feladni.
szeretnék a pi3-mamra Apache HTTP Servert tenni de márr az NGINX is jó lennea szoftver telepítés sikerül de a php beállítás és telepítés totál nem.
+ már csak az alap var mappába sem tudok egy honlapot sem tenni hisz a hozzáférés nem engedélyezett.
raspbian van most de ubuntu mate-val sem sikerült.
-
vadkörte
addikt
válasz
pvt.peter #28118 üzenetére
A LAN csatin nehezen.
Az USB-s megoldást meg nem szeretem. Mellesleg nálam felesleges is lenne, hisz a routerem is csak 100-as swich-csel szerelt. Ezért pl. a NAS-om is csak 10-11MB/s-cet tud, pedig gigás a LAN-ja.
Wi-Fi-n meg nem szórakozok a Pi-vel, bár valamerre van egy körömnyi noname 500 Ft-os E-bay-es Wi-Fi dongle, lehet kipróbálom egyszer. -
Egy-két
tag
válasz
pvt.peter #28118 üzenetére
Jó, persze USB-s ,,gigabites" hálózati kártya ... de normális körülmények között ez nem játszik, hiszem akinek a 100 Mbit kevés annak ennek a duplája is kevés lesz, s nincs megállás Gigabitig, ahol Hello megváltás/korlátlan sebbesség érzet keletkezik a felhasználóban.
(Azért mondom hogy 100 Mbit duplája, mert kb 40 Mb/s tud közlekedni az usb porton s ez oszlik a plusz hálózati kártya, valamint a Pi-re kötött usb-s winyó között.) -
soldi3r
veterán
válasz
vadkörte #28110 üzenetére
Meg fogom nezni a szomszed topikot is. Igen, a Lenovo is hasonlo felepitesu gep, csak talan ott 1 SATA port van, de tobbre nem is nagyon van szuksegem egyelore.
(#28109) Egy-két, Ezzel egyelore egyutt tudok elni szerintem. Ha keves lesz, akkor vagy nezek egy NAS-t, vagy egy Tiny PC-t.
Koszonom a segitsegeket.
-
vadkörte
addikt
válasz
soldi3r #28108 üzenetére
NAS "építés" előtt én is kipróbáltam több NAS operációs rendszert. (FreeNAS, NAS4Free, OMV, stb...) De az OMV-nél maradtam. Pi-n "csak" az image-et kell eltölteni és telepíteni (kiírni, mint a többi oprendszerét) majd elindítani.
Ha valami nem kerek, van egy jó kis topikja, nézz be oda is.A Pi3-mal az előttem szólóhoz hasonlóan mondva a 100-as LAN lesz a szűk keresztmetszet.
Hosszabb távon lehet nem lenne haszontalan egy régebbi alacsony fogyasztású vékonyklienst nézned. Pl.
Igaz a fogyasztás nem ugyanaz, mint egy Pi-nél, de a teljesítmény sem. Ezeknél azonban a tárhely korlátozott lehet (ennél pl. 1+1 SATA van csak) -
Egy-két
tag
válasz
soldi3r #28108 üzenetére
A Pi3al csupán annyi lesz a szűk keresztmetszeted, hogy a hálózati kártyája 100Mbites, így olyan 10-11 Mb/sec hálózati fájlmásolást tudsz vele elérni maximum.
Szerintem kezdésnek próbáld ki, lehet hogy téged nem fog zavarni ez a ,,szűk"keresztmetszet
Ha nem elég akkor még mindig tudsz venni egy alacsony fogyasztású x86os gépet ilyen célra, s többet tud a rendszered mint egy nas, s olcsóbb is
Engem másfél évig szolgált ilyen felállásban egy Pi3 mire rájöttem hogy nekem azért több kéne egy kicsivel -
soldi3r
veterán
válasz
vadkörte #28106 üzenetére
3-as verzio. A masik opcio egy Lenovo ThinkCentre M72e lenne, GT640-nel es 4GB memoriaval, ilyet latok hirtelen ebayen 20 ezer huf alatt. Az meg mindig egy NAS aranak a fele, de a teljesitmeny a tobbszorose. Igaz, az is csak 1 lemezes, bar van 5 USB pluszban.
De azert inkabb ha lehet, maradnek egy teljesen passziv, alacsony fogyasztasu eszkoznel, ha eleg. Plane ugy, hogy ez van is egy kihasznalatlan Pi a szekrenyben.(#28105) Patice, Nem vagyok nagy letoltos, szoval nekem a 30 mar eleg extrem.
Az OMV-n kivul masnak is erdemes utana nezni?
-
vadkörte
addikt
válasz
soldi3r #28104 üzenetére
Egyszerre kellene torrenteznie és NFS-sen, vagy DLNA-n stream-elni a TV felé?
Melyik Pi-ről lenne szó, mert egy Pi1 nem biztos, hogy boldogulna vele, egy Pi3-nak nem hinném, hogy nehezére esne.
Én otthon egy dual core Atom-os Dell Optiplex 160-ból építettem NAS-t, azért az azért egy x86-os architektúra 10-20% CPU terheléssel futtat ||-an 10-30 torrentet, streamel TV-re (Pi2-re) mellett backurálhatom legalább 2-3 eszközről. Igaz a fogyasztása sem annyi, mint eg yPi-nek, de egy 50W-os passzív táp van benne és az is elég neki.
A Pi2 a mediaplayer, ő x264-es 1080-as tartalommal ~30% SoC 40% RAM terheléssel dolgozik. -
soldi3r
veterán
Jo reggelt! Olvasgatom a topikot es latom azert megoszlanak a velemenyek az OMV-vel kapcsolatban.
Mivel van itthon egy Pi, ezert gondolnam kiprobalom, ha erdemes. Mennyire alkalmas 20-30 torrent futtatasara es egy TV kiszolgalasara (nem 1080 tartalommal)? Erdemes egyaltalan vele kiserletezni? Nezegetem az olcsobb NAS-okat, de egyikre sem mondhato, hogy sokkal erosebb hardwaret tettek ala, 1.1-1.3GHz proci es 512-1024MB memoriat latok. -
Celtis
veterán
válasz
zzotto #28101 üzenetére
Nem cikk volt, csak itt egy poszt, legalább egy éve vagy még régebben.
Annyi volt a lényeg, hogy mérve is nagy a szokásos USB töltőkábelek ellenállása, és már a Pi által felvett 0,4-0,5A hatására is néhány tized Volt feszültség esik rajtuk. Volt itthon vagy 10 különböző kábelem, és mind rossz volt ilyen szempontból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged