- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ozsi88
csendes tag
-
Pé
senior tag
Nem ismerem a Win10 IOT-ot de biztos nem ezt választanám.
-
Ozsi88
csendes tag
Sziasztok!
Átfutott a fejemben, hogy üzembe helyeznék egy raspberry pi 3 servert otthon.
Szeretnék írni egy alkalmazást ami adatokat tárol, illetve jelentéseket küld emailben.
Viszont elgondolkodtam azon, hogy elég lesz-e számára ez az erőforrás.
win 10 iot szeretnék rárakni, prostgre sql-t illetve .net-en futó apit, ami feldolgozza az adatokat.
Az érv mellette amiért erre gondoltam az az hogy helytakarékos, illetve kevesebb áramot fogyasztana.
Valaki elkövetett már hasonlót, tapasztalatok, mennyire elég ez az erőforrás?
Előre is köszi a segítséget és a tanácsokat.
-
melan
senior tag
Végül sikerült kellőképpen leteszteltem a Digi+ . Teljesen jól működik, a lényeg, hogy engedélyezni kell a hangfolyam továbbítását. Sajnos nekem a TV nem tudja ezt így lekezelni, csak a hangprojektor, emiatt mindig be kellene kapcsolni (az asszony meg a gyerek hülyét kap) és a TV-n nincs hang, szóval marad a HDMI elosztós megvalósítás.
Így a Digi+-t eladom, 3000Ft-ért, ha valakit érdekel az optikai kivezetés megvalósítása.
-
Csicsóka
őstag
válasz
Szakbarbár #27991 üzenetére
Volumio-t nem ajánlom zéró alá, olvass vissza kicsit, nemrégen értekeztünk róla. Hang kimenetek, ha nincs komolyabb minőségi igény, egy filléres, usb hangkártya is megfelelő lehet neked.
-
drbubo0017
kezdő
válasz
ger1895 #27992 üzenetére
Szia,
Érdekelne, hogy az mp3-at hogyan oldottad meg? Nem fizikálisan értem hanem menü szinten.
Pl. beleteszel egy pendrive-ot és rekurzív kereséssel végig keresteted, majd menüből választható, hogy mit akarsz lejátszani?Előző hozzászólásokhoz: A PI ZERO-nál nincs audio kimenet.
Lehet fabrikálni hozzá úgy látom, de alapból csak a HDMI-n jön a hang.Ü
-
ger1895
csendes tag
válasz
Szakbarbár #27969 üzenetére
Szia. Nem túl elegáns de nekem megfelel. 5 gomb van: 2 hangerő, 2 választó és egy menu gomb. Kezeli a netes rádiókat, a playlistet előre kell definiálni ssh-n de utánna gombbal váltogatható. Kiírja az állomás címét és az aktuális számot. Tud lejátszani sd kártyáról és usb-ről is mp3-at. Mpd nek hála telefonnal is vezérelhető. Sima raspbian lite fut egy Raspberry 1B-n (26 pin GPIO, 2 USB).
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
drbubo0017 #27987 üzenetére
Köszi a tippeket, igazából a sima FM rádió kiváltása a cél szülőknél, mert iszonyatosan gyenge nálunk az adás (völgyben van az utca). Másra nem lesz használva. Webes felület nem fontos, nem értenek hozzá, még a távirányító sem kell. 4 gombot gondoltam rátenni: 2 db hangerő, 2 db playlist választó. Már úton van egy Zero, remélem annak is elég lesz a teljesítménye.
Viszont, ha sikeres lesz a projekt, akkor csinálok egy sajátot is :-) És a melóba is.
A Volumio-t viszont mindenképp kipróbálom. -
bence1024
tag
Sziasztok.
Adott egy Raspberry Pi3, amit letöltésre használok, az adatok pedig egy ntfs hdd-n foglalnak helyet.
Az utóbbi időben (amióta nagyobb fájlokat is töltök) észrevettem, hogy a Transmission válaszideje nagyon lelassult. Megnéztem a cpu kihasználtságát és láttam, hogy a mount.ntfs-3g 80-90%-ra terheli a cpu-t.
Kíváncsiságból leformáztam EXT4-re a hdd-t. Minden jónak tűnt, egy dolgot viszont nem értek. Az ntfs rendszernél egy idő után lekapcsol a hdd, ha nincs terhelés. Itt viszont ha felcsatolom az adott helyre a vinyót, akkor folyamatosan "tölt", a hdd led is folyamatosan villog. Ha viszont lecsatolom, akkor megszűnik és egy idő után lekapcsol a hdd.Mit tudnék tenni, hogy ne "tekerjen" folyamatosan?
-
drbubo0017
kezdő
válasz
Szia,
Én is csináltam ilyen WIFI-s rádiót 16x2 soros LCD-vel és távirányítóval. Op.rendszernek megteszi a legújabb LITE, ha csak erre használod nem kell hozzá grafikus felület. Lirc segítségével gyakorlatilag bármilyen távirányító működésre bírható amit otthon találsz csak be kell tanítani.
Nyilván kell hozzá egy infra vevő is, de ez filléres dolog és akár régi kütyükből is kiszedhető.Először Volumioval próbálkoztam. Ez gyakorlatilag mindent tud viszont nagy hibája, hogy az online rádiókból nem lehet playlistet létrehozni. Az azt jelenti, hogy távirányítóval vagy esetleg külső gombokkal nem tudsz váltani az állomások között. Viszont ha neked jó a Volumios webes kezelő felület akkor a legkevesebb munka ezzel van. LCD kijelzés vezérlésre az LCDProc használható.
Én végül a fentiek miatt nem a volumiot használtam, mert nekem kényelmetlen volt a webes felülettel bíbelődni. Ha esetleg azóta megoldották a rádiós playlistet akkor viszont erősen javaslom azt használni.
Ja és az RPI3 bőven jó erre a célra.
Sajnos képet nem tudok küldeni, mert időközben szétszedtem a rádiót és KODI irányba mentem el szintén LCD kijelzővel, de tervezem, hogy újra építem.
Ü
-
melan
senior tag
válasz
Egy-két #27985 üzenetére
Minden lehetőséget kipróbáltam. Ha továbbengedem a nyers hangot, 3 állítási lehetőségem van: AC3 kompatibilis vevő, Dts kompatibilis vevő és Ac3 kódolás. Ha kiveszem az Ac3 kódolást, akkor a DTS nem jön át, és a hangproji ki is írja a forrást, hogy 3+2. Ha bekapcsolom, akkor dolbíban átmegy. Még kipróbálom ezt a sor módosítát, hátha...
-
melan
senior tag
válasz
Egy-két #27981 üzenetére
jogos a kérdés a Dolby és a Dts "kihallására" vonatkozóan, főleg a hangprojektor esetén... namost nagyon hangyányi eltérés hallható a két leképezés lejátszása során, a Dts kicsit erőteljesebb, de nem akkora az eltérés, hogy a kardomba dőljek miatta
inkább csak azért problémázom rajta, mert szeretem, ha "rendjén" működnek a dolgok, ez kicsit nálam a
maximalizmus, túlzott precízségrigolyaA hangprojektor nem Hdmi-s, akkor sokkal könnyebb dolgom lenne - optikai bemenet van rajta 2. Jelenleg úgy néz ki a felépítés, hogy a Pi2-ből megy Hdmi-n a jel egy "elosztóba", ami leválasztja a Hdmi jelről a hangot és továbbítja optikán is. Ebből továbbmegy Hdmin a kép és a hang a Tv-re, illetve optikán a hangprojektorra. Ezt az elosztót szerettem volna kiiktatni (külön áramforrás, egyszer majdnem hazavágta a Pi2 Hdmi csatiját egy áramkimaradás/visszatérés során). Most úgy néz ki, hogy vagy a Digi+ marad bekötve, és "elviselem", hogy nem tudtam kihozni azt a rendszerből, amit lehetne
vagy visszateszem a kis elosztót, és marad a régi felállás - és lesz egy eladó Digi+ csatim
-
Egy-két
tag
Na kis off:
Mi a hallható különbség a dolby 5.1 és dts 5.1 között ?
Én nem rendelkezem high-end 5.1el, de szerintem ilyen körülmények között nem jön ki hallható különbség, nem ?Tényleg, s más dolog, hogy miért nem elég ha a hangprojektorra hdmi-n megy át a hang és kép, s utána onnan egy másik hdmi-n a kép még eljut a tv-dhez is
?
Vagy van 5.1 házimozi is; ami csak optikai bemenettel rendelkezik ? -
melan
senior tag
-
DonCosta
tag
válasz
Yoshida #27903 üzenetére
Köszönöm a segítséget neked, Celtis és Azbest fórumtársnak is. Tegnap éjjel volt időm foglalkozni vele és sikerült megoldani a problémát. (RPi - Soundbar - Tévé összekötés) Először új HDMI kábelekkel próbáltam, majd miután nem változott a helyzet beleírtam a config.txt -be az alábbi sorokat:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_drive=2
CONFIG_HDMI_BOOST=7Ezzel megoldódott a problémám (később kipróbáltam a boost nélkül is és megy úgy is). Köszönöm még egyszer a segítséget.
Más:
Időközben feltettem a legújabb Libreelecet (8.1.2) is, mert jelenleg 7.x volt fent. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a 8-es verzióban az elmúlt fél év során nem javították azt a problémát, hogy ha a képeim között videók is vannak akkor a slideshow a videónál "kiakad" (háttérben megy de előtte egy sötét képernyő látszik). Ha kilépek a slideshow-ból a video folytatódik, nézhető, de mivel kiléptem a kidob a képek mappából is, ezért elég macerás így képeket/videókat nézni. Kipróbáltam az alap skinnel és Confluence-el is, sajnos ugyan ez. (azért használtam a 7.x verziót eddig is mert abban még jól működött, de sajnos néhány addon igényli a 8-as verziót)
Ha valaki Openelec-et használ meg tudná mondani, hogy a friss (Krypton-os) verzióban jól működik-e ez a funkció? -
melan
senior tag
válasz
azbest #27975 üzenetére
Látom, látom, köszönöm!
Újraélesztettem a Pi elérését win10 alól a winscp-vel (jó régóta nem használtam) viszont a leírás alapján a boot mappában kelene lennie a config.txt-nek. Hát boot mappa nincs nekem (Libreelec van a PI-n). Találtam a /usr/share/bootloader mappában viszont, de nem engedi módosítani... felteszem írásvédett?
-
-
melan
senior tag
Sziasztok!
Vettem a PI2-mhöz egy digi plus optikai kimenetet, mert szeretném rákötni a hangprojektoromra közvetlenül a PI2-t. Ha újraindítom a Kodit, akkor nem működik a hangkimenet... kell valamit esetleg telepíteni is, vagy mennie kell alapból? -
azbest
félisten
-
Dalee
aktív tag
Ez a kamera modul szerintetek jó a PI3-hoz is vagy csak a Zerohoz?
Egyáltalán különböznek egymástól a különböző PI generációkhoz használható kamerák csatlakozói, vezérlése vagy amelyik kamera jó az egyikhez az jó a másik PI generációhoz is?
-
Egy-két
tag
válasz
Izgalmasan hangzik
sajnos én nekem ilyennel nincs tapasztalatom.
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Szeretnék építeni egy wifi-s internet rádiót PI alapon, plusz egy 2X16 karakteres kijelzőn kiíratni az aktuális állomás nevét. Mivel még nem foglalkoztam ilyen mini PC-vel, a nekem megfelelő típus kiválasztásában kérném a segítségeteket. Gondolom nem kell a legerősebb verzió ilyen feladatra illetve van usb-s wifi adapterem is. Egyelőre még hasonló projekteket keresek amiből kiindulhatok:[link]
-
erikke17
őstag
Sziasztok.
Pi1B+ Libreelec legfrissebb.
Miért van az, hogy csak a rögzített hangkimeneten 48khz-en képes a flac megszólalni? Se optimalizált se a leginkább egyezőn nem megy. Ha rögzítetten hagyom akkor ugrik az 5.1 passhtrough (eltűnik a beállítási lehetőség) mivel erősítőre megy a hang majd onnan a kép tovább.
Valami addon kéne vagy ez ilyen?
Előre is köszönöm
-
válasz
toth_janika #27965 üzenetére
Kukkants be ide: /home/osmc/.kodi/addons
Persze arra semmi garancia, hogy ha fájlokat törölsz onnan, attól nem áll fejre. Szóval csak óvatosan.Miért baj, hogy ott van? Nem kér enni?
-
válasz
toth_janika #27962 üzenetére
Már úgy értem hogy min fut a kodi? LibreElec, Raspbian,...?
A Lame mp3 nem az mp3 dekódolás miatt van a rendszerben? Márpedig akkor jogos, hogy nem távolítható el.// Chaka //
Többszörösen bővített mondatban? Milyen rendszer, milyen ablakkezelő/login manager, hogyan telepítetted, mi a difi 2 újraindítás között?
Napló fájlokat nézted? -
// Chaka //
tag
Heeeelp. Már egy teljes napot áldoztam az életemből annak, hogy a Pi3 indulásnál ne kérje a jelszót. A grafikus felületnek kellene elindulnia. A lightdm teljesen jól van beállítva, --show-config-gal vissza is jelzi. És ahogy a kedve tartja, úgy jelenik meg vagy sem a login ablak. A beállítások menüjében is ott a pipa, ahol kell. Szóval miért nem megy az auto-login minden reboot után?
-
azbest
félisten
válasz
Salex1 #27960 üzenetére
akkor a szokásos módon, például pendriveről lejátszva is ki lehet próbálni, hogy akad -e. Ha igen, akkor codec probléma (mpeg2, h265, extrén paraméteres h264, 1080 feletti felbontás.... vagy hibás fájl).
A laptopot is lan-ra kötni próbaképp, ha az előbbi nem hoz eredményt.Kodi logfájlokat nézve is kiderülhet, milyen hiba történik.
-
Salex1
őstag
Na most már tényleg nem értem szegény PI-t. Már van alatta egy rendes táp, és jobban is működik, gyorsabbnak tűnik, de a videó lejátszásnál (csak KODI van rajta, és streamelek gépről) meg-meg akad. Néha "csak" pár másodpercre, de néha percekre, és van, hogy átugrik a következő filmre.
A lejátszósávban látszik, hogy nem a streameléssel van baj, mert mindig előre át van töltve valmennyi adat.
Mi lehet a baj?
Pi3, LAN-on van kötve a routerhez és a laptop pedig wifi-n, de pár méterre és jó a kapcsolat. Nem ment semmilyen más adatforgalom, ami esetleg lefogta volna. -
Gesler
újonc
Sziasztok
Raspberry Pi-vel üzemelő IOT rendszer megbízhatóvá tételéhez keresek szakembert. A rendszer él és működik, de sajnos időnként karbantartásra szorul. Ezen szeretnék változtatni.
PL: http://k3a.me/how-to-make-raspberrypi-truly-read-only-reliable-and-trouble-free/Bármilyen megoldás érdekel, csak megbízhatóan működjön a cucc. Részletek telefonon és a weboldalunkon.
Gesler Péter 0630 436 4368 - www.moonsyst.com - peter.gesler@moonsyst.com -
válasz
toth_janika #27955 üzenetére
Pontosan melyik rendszeren, melyik kiegészítő?
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Kodi-n van egy addon, amit szeretnék letörölni, de sem a Kikapcsolás sem a Törlés nem aktív... Ebben az esetben hogy tudok megszabadulni tőle? -
-
apezka
aktív tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata Pi és USB-s mobil stick párosítással? Valamint a stick-en "keresztül" történő sms küldéssel (nem web-s szolgáltatással - API használatával)? Vagy érdemesebb GSM modult használni? Nekem csak sms küldésre lenne szükségem (remélhetőleg azt is ritkán mivel csak riasztáskor küldene sms-t), erre viszont nagyon drága a gsm modul szerintem.
-
apezka
aktív tag
válasz
apezka #27909 üzenetére
Sziasztok!
Mivel sok választ nem kaptam a kérdésemre, gondoltam leírom amit magam tapasztaltam.
Összesen2422 (2es és 3-es nem ajánlott) db mágnese érzékelőt lehet a Pi 3-a kötni.
A használható GPIO-k:
- 2-13 (2 és 3 használata esetén érdemes kikapcsolni a GPIO figyelmeztetéseket)
- 16-27.
Én A375 Adafruit érzékelőt használtam, 10m-es telefon vezetékkel gond nélkül működik. Fejlesztés alatt készült videó itt. -
Csicsóka
őstag
válasz
Celtis #27946 üzenetére
Tudom hogy az OE, és LE is ezt használja, elég sokat buheráltam őket S905 alá.
Viszont a Volumio2 ssh-n kersesztül is lassan reagál mindenre, olyan érzés néha mintha több száz kilométerre lévő szerveren dolgoznák, jó lassú neten. A régi Volumio nem volt lassú, pont olyan mint bármelyik Debian 8, a régi és új között csak a squashfs a lényeges különbség. -
Csicsóka
őstag
válasz
Warter #27945 üzenetére
Van, de én már öreg vagyok ahhoz hogy erre átálljak, és minden megszokott dolgot csak a Volumio kedvévért elhagyjak. Másrészt ez a cmd, az androidos MPD appokkal sem kompatibilis, az MPD Controll, a Raspiradio nem tud vele mit kezdeni. A MoOde bőven megér 10 dolcsit, hogy ne kelljen mindent megváltoztatni.
-
Ha egy ilyen modult kötnék az I2C-re 5V-os Vcc-vel, akkor megdöglene a raspberry?
-
Csicsóka
őstag
válasz
Patice #27942 üzenetére
Probléma még a Volumio 2-vel, hogy az MPD, és a web ui közé beraktak még egy vezérlő réteget, amit csak ők használnak. Ezért a hagyományos mpc vezérlő utasításokat sem hajtja végre. Volt egy, már régóta használt, lirc.conf-om, amit eddig mindig hurcoltam az összes eddig próbált mpd variációra, és hát itt még az sem működött.
Van még egy másik célja is a squahfs használatának. Ezzel tették bolond biztossá a rendszerüket. Így nem lehet totál működés képtelenné tenni. Egy alap állapot bármikor visszaállítható, ha valami nagyon el lett baltázva, elég csak a kártya 3. ext4 partíciójáról mindent törölni, és már indul is alapon. Hasonlóan a LibreElec-hez. Ott is a /storage alatt van minden user data, mivel csak az írható.
A moOde squahfs maga a web ui, ezt én kicsomagoltam, és fixen bemásoltam a /var/www alá, a mountolását az fstab-ban pedig megszüntettem. Jobban szeretem így, bár ettől zérón nem lett gyorsabb a kezelő felület.
-
Patice
nagyúr
Volumio 1 és 2 inkább középorientált hangú, de amúgy kellemes. MoOde meg természetes, kiegyenlített.
(#27939) Csicsóka:
Megerősítem. Én Raspberry 2-ön és Cubox-i2eX-en sőt még x86 PC-n is ezt tapasztaltam a Volumio 2-vel.
Most már tudom az okát is. Köszi!
A Volumio 1 (meg RuneAudio) akkor ezért fut gyorsabban Pi-n meg a kockán.
Csak nem értem, hogy a mai világban, amikor egyre olcsóbbak a nagyobb SD kártyák, mi értelme van azon görcsölni, hogy kisebb legyen az OS. Volumio 1 emlékeim szerint 1 GB sem volt, Volumio 2 is 1-2 GB között rémlik.
És ezt gondolom nem lehet megváltoztatni.
-
Csicsóka
őstag
A Volumio, zerón egy rettenet!! Rettenetesen lassú, több másodperccel később reagál bármilyen vezérlő parancsra, egy track váltás esetén, vagy hangerő módosításnál pld. Az egész root fájlrendszer, squashfs-en van, azóta ilyen lomha. A régebbi verziók még jók voltak, de ez gyakorlatilag használhatatlan. A moode is elkezdte már ezt a technikát használni, csökkentve ezzel az egész OS méretét az SD-n, de itt még "csak" a /var/www alá tették, ami nem lassítja a rendszert.
root@moode ~ # mount | grep squas
/var/local/moode.sqsh on /var/www type squashfs (ro,relatime)Hangminőségben is nekem jobban bejön a moOde, különösen a Low Latency 4.9.40-moode1 kernellel.
-
azbest
félisten
válasz
bizi990 #27933 üzenetére
Egyébként, a telefonos irányíthatóságnál esetleg érdemes egy pillantást vetni a chromecast audio-ra is (talán itt a legolcsóbb most: [link])
Nekem is kellett valami amire play music-ot kiküldhetek, csak a cc audio-nak nincs video kimenete, a normál cc2-nek pedig nincs analóg hang jackje. Szóval én cc2-őt vettem és plusz hdmi extractor dobozzal veszem le a hangot, alkalmanként videózni is tudok így vele. Persze az android tv-s mi box, ami annyiba sem kerül, mint a cc ultra is opció lehet. Mivel android tv rendszer is képes cc módra és van analóg jack kimenete is. De ez már messze túlmutat a raspberry pi-s barkácsolós megoldáson, És persze attól is függ, hogy miről szólna az adás, az támogat-e cc-t vagy androidtv appot.
Egyik ismerős is előbb pi-vel akarta megoldani a spotify lejátszást és telóról irányítást, de aztán a barkács és nem hivatalos megoldás helyett inkább céleszközt vett végül. Öregszünk
-
vadkörte
addikt
válasz
bizi990 #27933 üzenetére
Ha nincsenek nagy elvárásaid a Pi Zero sem elvetendő.
A Pimoroni-n Pi Zero és Zero W is eléhető és kapható hozzá - ha épp kapható- egy pHAT DAC is. Ezen pl. csak 3,5-es kiment van, ha a zajkeltődhöz nem kell RCA bemenete, ezen is elgondolkodnék.
Persze, csak ha nem ijedsz meg némi barkácsolástól és ha jóban vagy a forrasztópákával. -
azbest
félisten
válasz
bizi990 #27928 üzenetére
alapból az analóg kimeneten tényleg csak 12 bites hang jön és amikor épp csend van, akkor még jobban visszavesz és sistergés hallható.
Viszont már jóideje elérhető egy sokkal jobb minőségű hang generálás, a config.txt-ben kell csak engedélyezni.
audio_pwm_mode=2 [link]Csak azért nem ez az alap, mert néhány speciális esetben, más funkciókkal összeakadhat, de ez egy audiolejátszónál nem jellemző. Ilyen módon nem egyszerű pwn megoldással, hanem a cd lejátszókhoz hasonló módon generálja a hangot és cd minőség szintű az eredmény, nincs sistergés.
Próbáld ki, nem kerül semmibe. Ha nagyon régi rendszert használsz, akkor lehet még nem tartalmazza. De már egy-másfél éve tartalmazza a firmware. [link] (a boot partición lévő binárisok)
-
bizi990
senior tag
válasz
vadkörte #27930 üzenetére
1) Angol review-kban olvastam, ezért kérdeztem.
2) Tudsz esetleg ajánlani jobb minőségű, nem túl drága dac-ot hozzá?
3) Igen én is ezt a kettőt találtam, runeaudionak olvasgattam utána eddig. Szoftveres résszel nem lesz gond szerintem, csak először legyen meg a hardver.
Köszi! -
vadkörte
addikt
válasz
bizi990 #27928 üzenetére
1.
Azért ne essünk túlzásokba. Nem vállalhatatlanul rossz az audio kimente minősége, de nem kell vájtfülünek lenni, hogy észrevedd, nem tökéletes.2.
Hifiberry-n kívül is van ám élet...3.
Volumio. A Runeaudio app-jával vezérelhető (a saját app-ja fizetős) telefonról/tabletről/PC-ről is. Elfér egy 1GB-os mSD-n is (még hely is marad) a legtöbb audio formátummal megbírkózik, és van netrádió funkciója is.
-
Orionhilles
senior tag
Sziasztok!
Dietpi disztróm van, és már több napja túrom a netet, hogy miért írja /dev/root-t 100%-ban telinek. Próbáltam rákeresni, hogy mi lehet a nagy fájl, de nem találom. megnéztem, hogy nem-e a hálózati megosztás csatolási pontjában van-e valami, de nem.
Kérlek segítsetek rájönni, mi lehet a gondja!
df -h
kimenet: [link] -
bizi990
senior tag
Sziasztok!
Konyhába szeretnék online rádiót csinálni zenehallgatásra (online radio és mp3), nem hifi szinten. Tablet + bluetooth receiver + hangfal volt a terv. Azonban az itthon elfekvőben lévő pár dolláros bluetooth receivernek nagyon kicsi a hatótávja, néha szakad is. Ráadásul elég rosszul szól, gondolom a DAC a receiverben van.
RPi-re (3) + telefonos vezérlés volt a következő gondolat (mert egyébként is kellene már egy), de azt írják elég rossz minőségű az audio kimenete, Hifiberry-vel meg már elég húzós az ár.
Tudom szubjektív, de tényleg rossz minőségű a sima analóg kimenete? Vagy van más olcsó alternatíva (RPi-vel vagy anélkül)? Genius SP HF800A -t hajtana meg, ez sem egy komoly minőség... -
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani aktív USH hubot? Rá van kötva a Pi-re egy USB3-as vinyó és, ha megy a torrent és a lejátszás, akkor jön a kis sárga villám. Úgy gondolom, hogy az aktív hub megoldhatná... -
AcCEsS
senior tag
Raspbian Lite-re tettem fel KODI-t, a /boot/config.txt és egyéb dolgok módosítva lettek a megfelelő működéshez, viszont nem tudom magyar nyelvre átállítani. A Settings/Interface -> Regional -> Language részen csak English a kiválasztható nyelv. A hivatalos repo-ból már további Kodi csomagokat is telepítettem, de semmi, nem jelent meg más kiválasztható nyelv. Mi a búbánatot kell telepíteni, hogy magyar legyen?
-
kmisi99
addikt
válasz
azbest #27920 üzenetére
Pi3 van, szóval elvileg ja 1,2A aminél a 600mA hdd elvileg semmiség, egy vacak lan adapterrel ami max 100mA.
N
A kábel végén végeztem a terhelési teszteket. Nem usb kábelt csinálok, az is épített kábel, kb tripla akkora kábel vastagsággal mint egy jobb micro usb kábelnek. Szóval a táp oldalról hibátlan a képlet, ezt fixen biztosítottam. De ezért gondoltam, hogy a betáp kábelre rakok egy usb csatlakozót amivel a HDD re extra tápot adva a PI terheltsége lecsökkenne. -
azbest
félisten
válasz
kmisi99 #27919 üzenetére
"Raspberry ről él kettő usb dugóval, ~600mA fogyasztással"
A pi usb porjainak közös a terhelhetősége, a dupla usb legfeljebb a gyengébb mindőségű kábelen segít így.
A pi3 -nak fix 1200mA, míg a pi2 és b+ esetén alapból 600mA, de 1200mA -ra váltható config.txt-ből.A pi tápbemenete sem korlátlan, szóval hiába van rajta 3A táp, ha pi változattól függően a régieknél 1A körül volt, a pi3-nál talán 2.5A amin leold a polyfuse. Ebből lejön a pi saját fogyasztása és ami marad, azon osztozik az usb, a gpio-ra kötött dolgok és ha hdmi-re is van kötve átalakító, akkor az is.
A tápegység és a pi közti kábelszakasz minősége is fontos, mert azon is sok veszteség lehet.
-
kmisi99
addikt
Tápellátás hibátlan, általam épített táp, műszerekkel hitelesítve és belőve, akár 3A terhelést rá rántok se megy be 4,9V alá. De annyira áramellátási gondnak tűnik, szerintem az Rpi nek nem tetszik ennyi fogyasztó. A HDD-t fogom most külön usb vel táplálni, hátha az leveszi róla a terhet. A HDD hibátlan, a naplózás pedig jó ötlet rá fogok nézni.
-
-
Salex1
őstag
Tápot honnan érdemes venni? Ebay-nél gyorsanbban!
-
válasz
kmisi99 #27911 üzenetére
Aktív HUB/másik tápegység/másik USB kábel(!) van a közelben? Pár napig próbáld ki egy pendrive-ról, vagy egy külső tápos merevlemezről, amolyan ellenpróba gyanánt, hogy a rendszerrel, vagy a tápellátással van gond.
Naplófájlokat nézted? Nem írja mi történik olyankor?
A lemeznek semmi baja (SMART adatok rendben)? -
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #27914 üzenetére
Pedig pont mostanában nagyot zuhant a Chromecast 2 ára (11900 Ft) és már egy jó ideje szemezek is vele, de engem is ez az átkozott net igénye tart vissza.
Mondjuk itthon nem lenne gond, de ha utazáskor (internet híján) szeretnék átvinni tartalmat telóról tévére, ott már lehetnek bajok.
-
Márton
nagyúr
válasz
cinemazealot #27913 üzenetére
van chromecast-om, de annak van egy óriási baja: online netelérés kell neki, márpedig ahol nekem jövő héten bemutatóm lenne, nincs net, még mobil térerő sem
-
Márton
nagyúr
RPi2-vel és egy N-es usb wifi adapterrel megoldható Android teló képernyőtükrözése?
Ha igen, mi kell hozzá?
köszi -
-
apezka
aktív tag
Sziasztok!
Riasztó rendszert szeretnék kiépíteni külterületen lévő fólia sátrakban. Első körben csak ajtó nyitás érzékelővel szeretném megoldani a dolgot.
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata Pi és mágneses ajtó nyitás érzékelővel? Hány szenzort tud egy Pi kezelni úgy, hogy beazonosítható legyen mikor melyik ajtó nyílt ki/csukódott be?
Az alap elgondolás, hogy az érzékelők állapot változása minden esetben adatbázisba kerülne, amit vagy mobil alkalmazás figyelne vagy közvetlen üzenet küldés történne.
Későbbiekben, talán mozgás érzékelővel is bővíteni lehetne a rendszert, de ez most még nem szempont.
De egyéb ötleteket is elfogadok! -
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, Adott egy RPi3 rajta van libreelec, 1db hdd van rákötve, illetve nemrég jött meg egy USB hálókártya, amivel több mint 100mbitet tud használni. Eleinte tök jól működött 1-2 napig, de most azt játssza, hogy folyamatosan leveri a HDD-t disconnect, majd próbálja vissza mountolni a libreelec. Azaz először sda1 majd sdb1, majd sdc1. Ami nem poén, ugyanis a torrentek futnak róla, és így máris hibás elérési út lesz.
Valaki találkozott már ilyennel?
-
Egy-két
tag
válasz
DonCosta #27905 üzenetére
A fix felbontás beállítással nem lehet gond ha akarsz filmhez igazított képfrissítést.
Nekem is fixre be van rakva a boot configba, hogy 1080p60hz hogy indulásnál ha a tv nincs áram alatt, akkor is mindig tudja az Raspberry hogy milyen képet adjon ki. S film nézés közben a kodiban be van állítva hogy automatikusan a kiadott kép képfrissítési rátáját a filmhez igazítsa
Szóval neked is menni fog, soundbar ide vagy oda -
DonCosta
tag
válasz
Yoshida #27903 üzenetére
Köszönöm a tippeket, hétvégén remélhetően lesz rá annyi időm és kipróbálom! (beszereztem két új HDMI kábelt is, hogy kizárjam a vezeték hibájából adódó hibát)
Az előző tulaj nem RPi-vel használta a soundbart, de annyi tippet adott, hogy esetleg a felbontás és a képfrissítést nézzem meg és állítsam fixre.
Nekem a felbontás a tévé szerint volt eddig, de elképzelhető, hogy ez kavar be, mert most így nem biztos hogy érzékeli milyen kell a tévének.
Frissítés az viszont a film szerint szeretném (pl 24p). Na, majd kipróbálom ezeknek a hangolását.Köszi a tanácsokat!
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Salex1 #27892 üzenetére
Találtál azóta töltőt? Én tegnap üzemeltem be a PI-t, és egy Blitzwolf 5 portos töltőről működtetem. Usb egér és usb-s wifi stickes billentyűzet van rajta semmi más, de a jobb felső sarokban többször megjelenik a villám szimbólum. Van egy 2 portos verzió is, aszt hiszem az kicsit erősebb, lehet, hogy kipróbálom. Jó pár féle töltő létezik, pl. ezt ismeri valaki? Kicsit gyanús a nagyon olcsó ár miatt...
Közben találtam egy másikat, aminél a hozzászólók megerősítették, hogy tényleg tudja a 3 ampert, mert többeknél megoldást hozott a 2.4 amperes töltőknél fennálló problémákra.
-
Yoshida
aktív tag
válasz
DonCosta #27896 üzenetére
Van egy ilyen is, meg lehet próbálni:
CONFIG_HDMI_BOOST
Configures the signal strength of the HDMI interface. The default value is 0 and the maximum is 11.
The default value for the original Model B and A is 2. The default value for the Model B+ and all later models is 5.
If you are seeing HDMI issues (speckling, interference) then try 7. Very long HDMI cables may need up to 11, but values this high should not be used unless absolutely necessary.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- MacBook Air 15 M3 8 / 256GB dobozos 12 hónap garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest