Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
margithid
veterán
válasz
baloghgabor
üzenetére
Azt honnan tudhatom biztosan hogy klímás szereli?
Van valami oldal ahol területileg lehetne szűrni a hivatalos szerelőket? -
margithid
veterán
válasz
baloghgabor
üzenetére
A garancia amúgy hogy érvényesíthető? Mondjuk a linkelt samsung klimánál.
Kijönnek, megjavítják? -
baloghgabor
aktív tag
válasz
margithid
üzenetére
Kiegészítő fűtésre sok kínai is jó lehet. A hatékonyság és élettartam, garancia idő utáni probléma esetén lehet gond velük, de ez sem biztos. Keress vissza windy és fűtés szavakra itt a topikban, nagyon sok jót leírt, egy évtizede már klímás szakember, holt időben sok jó tanácsot írt le.
-
Rengeteget számít az hogy a kültéri egység mennyire meleg helyen van, nekem a sensira ha hűvös van kinn pl: reggel 6.kor mikor még csak 20.fok körül van a hőmérséklet, akkor nagyon letudja szabályozni magát el ketyeg 85W-al

most hogy kinn már ~27.fok van, már több mint dupla ennyit(180W) eszik

és tegnap mikor 40.fok volt, akkor meg már 280-300W-alá nem is igen tudott menni, még este 10.kor is 200W felett szipókázott.
és mind 3esetben ugyan olyan beállításon és paraméterekkel ment, szóval brutálisan tudja a fogyasztást befolyásolni hogy a kültéri egység mennyire van meleg helyen, legalábbis itt a Daikin Sensira esetében, a kínaiak lehet nem tudják ennyire leszabályozni magukak hogy lemennek 90W alá is, de sz.tem azoknak is nagyban függ hogy milyen a kilső hőmérséklet!
És az is nagy mértékben befolyásol hogy 21-22.fokot szeretnél benn(mint én) vagy elég a 24.is mert akkor nem kajál annyit.
-
F.N.
tag
Nálam 2 klíma van, egy kültéri ÉK-re néz, a másik kültéri DNY-ra.
24 fok van kint, az ÉK-i most 28 fokot mér, a DNY-i pedig 24-et.
10-13 óra körül már egyformán mérnek, utána a DNy-i fog többet mérni.
Nekem pld. beton alapzaton van, de a mögötte levő szigetelt fal,
amin még csak szürke színű glettelés van, ÉK felől a felülete már 46 fokos.
Ez miatt szív be 4 fokkal melegebbet. -
margithid
veterán
Ez a klima pl elég jó lehet?
[link]
Vagy inkább egy gree?
Samsung, whirlpool akkor felejtős 200k alatt? -
margithid
veterán
válasz
baloghgabor
üzenetére
De igazából csak egy szobát kellene felfüteni, azt is kiegészitő fütésként.
-
baloghgabor
aktív tag
-
margithid
veterán
Mi a legolcsobb klíma egy nappali hűtés fűtésére?
200k alatt felejtsem el hogy jót kapok? -
polonic
félisten
Jogos, igen, ezek lemaradtak.
3,5-ös mitsubishi msz-hr35vf, inverteres.
Olyan 25 m2 lehet a tér. 24 fokra állítva. Simán tud lenni 31 fok bent. Lapos tető, nincs szigetelés, így a tetőt egész nap süti a nap. A klímákat pedig olyan 12-13-ig süti. -
mjani1172
addikt
H-tarifa igény adtam be, egy 2.7 kw és egy 5.5 kw os klímához.
De maradt 16 amperen. Elég lesz ez vagy bővítsem? -
Atis45
aktív tag
válasz
polonic
üzenetére
Nekem tegnap reggel fél 8-tól este 8-ig 5.8kw-ot fogyasztott el a Midea Extreme Save 3.5-ös. Szigetelt panel, a beltéri az előszobába, és a két végén a két szoba. kb 45nm-t hűrök így. 23 fokra állítva a hőmérséklet, és így van a szobákba kb 24,5 fok. Tegnap már elég meleg volt, így már jobban tekerte a villanyórát. kb délig éri a nap a kültérit.
-
curbowka
csendes tag
válasz
atirag
üzenetére
Így van, viszont az Eurovent adata szerint a maximum leadott hőteljesítmény 2.07kW, tehát - gondolom én - nem fog 1 kW energiát felvenni. Továbbá azt sem tudom mennyire számolják bele a leolvasztási ciklusokat, hiszen azok bőven visszavesznek a COP értékből főleg -5 és 5 fok között.
-
fulton
addikt
válasz
freeknight
üzenetére
H tarifám van.
-
freeknight
őstag
válasz
fulton
üzenetére
Ha nem vagy szabványosítva olyan drága a H tarifa bekötése, hogy kb soha nem térül meg, jelenlegi árakkal sem. Persze ez még változhat, ha megy még fel az áram díja, de azt se garantálja semmi, hogy a H tarifa is mindig ennyi lesz, mint most.
Akinek viszont egyéb okból muszáj volt szabványosítani, vagy volt rá valamilyen támogatása, a szabványos dobozba megéri berakni. -
fulton
addikt
Olvasom itt a hsz eket..nem értem, a klima aki azzal füt nem h tarifarol toljatok? Az korlátlan az nem tartozik bele a 210kw kvótába.
-
F.N.
tag
válasz
polonic
üzenetére
De nem tudunk róla semmit, azon kívül, hogy kb 0,72 kW/h / óra
volt a fogyasztása.
Inverteres, vagy On-Off? ( valószínűleg nem On-Off )
Mekkora légtérben van, illetve a helyiség(ek) szigeteltek-e, vagy nem.
A kültéri telibe kapja-e a napsütést, vagy sem.
Hány fok van a beltérben, és hova van állítva a célhőmérséklet ?
Ez egy nagyon sok tényezős dolog. -
PPatrik
aktív tag
Kis tapasztalat. 1 hónapja van egy LG DC12RQ Deluxe a szobámban, ami home office iroda is. Az 1-es venti is hangosabb mint a számítógépem... amiben átlag terhelésnél passzívan üzemelő táp és videokártya van, meg 400rpm-re leszabályozott Noctua ventik.

Viccet félretéve, kellemes halk mély hangja van. Csendes környéken élünk és nagyon tudnak zavarni a zajok, de ezzel semmi gond. De ha bejön egy légy az már idegesít
Folyadék áramlás hang indulásnál van, amúgy semmi. Kültérit a földre szereltük, bentről csukott ablaknál még nem hallottam soha, pedig az ablak alatt van.25 fokra állítva 24.8 és 25.3 között szokott mérni a hőmérő. Nagyon ritkán látok 25.8-at is.
A szerelő azt mondta, aki Daikin-t és Panasonic-ot is forgalmaz, de inkább Panasonic-ot és LG-t ajánlott, hogy szerinte az LG a leghalkabb.
-
polonic
félisten
Az alkalmazás szerint reggel 7:30-tól 22:30-ig 10,8 kwh-t fogyasztott 3,5 kw-os klíma.
Ezt sokallom azért. -
curbowka
csendes tag
válasz
atirag
üzenetére
Daikin FTXP35M/RXP35M:
-15C: 2.28 COP és 2.09 kW Ph
-7C: 3.19 COP és 2.48 kW Ph
+2C: 4.59 COP és 1.51 kW Ph
+7C: 5.84 COP és 0.97 kW Ph
+12C: 7.38 COP és 1.13 kW Ph2 éve szedtem le euroventről. Azt ugyan nem tudom, hogy 2 és 7 fokon miért kisebb a leadott teljesítmény, de a -7 és a -15, ami fontos lehet.
-
rígel
őstag
válasz
cipofuzo87
üzenetére
Egy Daikin Perferával (nem a fűtésre optimalizált verzióval) -20 ig el lehet fűtögetni nem is olyan rossz COP értékkel. És az "csak" 6-700 ezer (a 3,5KW-os)
-
feco70
senior tag
válasz
cipofuzo87
üzenetére
Fujitsu 12ltca ha kapsz még
-
cipofuzo87
tag
Hello, tegyük fel, hogy téli legnagyobb hidegben is klímával szeretnék fűteni.
Ebben a cikkben csak néhány klímát javasolnak ehhez [link]
Daikin (965eFt+), vagy fél, harmad áron: Midea, GreeAz lenne a kérdésem, hogy tudtok-e más olyan típust, ami valóban alkalmas a legnagyobb hidegben is fűtésre használható hatásfokkal. Daikin kiesik nálam mert nem akarok 1 misit fizetni érte. A fentiek alapján inkább mennék harmad áron Mideával vagy Greevel, ha azok is csendesek. Csendesek? Rá fogok fázni velük?

H-tarifával -
Orlin
addikt
válasz
margithid
üzenetére
Meg akkor most annak aki átalányon van a szolgálató határozza meg a jövőbe a havi összegét az eddigi fogyasztás alapján?
Azt nem is lehet módosítani?
Mert eddig én határoztam meg mennyit akarok fizetni...
Nálunk majd novemberben lesz éves leolvasás legközelebb az után tudok módosítani (visszaállni esetleg átalanyra).
Meg jó tudja decemberben mit találnak ki megint?
Elvileg akkor megint megvizsgálják... -
teleahocipöm
senior tag
Akkor, csak annyit kérdeznék, hogy a SAMSUNG klímák alkatrészellátása mennyire jó? Nem esne jól, hogy pár év múlva úgy járnék vele, mint egyes kínai típussokkal, hogy egy alkatrész hibája miatt ki kéne dobni.
A samu oldalát nézve a korábban #58637 -ben kérdezett klíma ajánlott és nem is régi típus, úgyhogy annyira rossz nem lehet. -
atirag
őstag
Attól függ milyen lesz ezzel fűteni annyit fűtök. Te perferát írsz ,de én comfora típus számot írtam. 3.5KW a terv és van szigetelés a házon. És igen a gáz mostani áron elég húzós lesz.
-
rmihaly
tag
Amúgy ahogy nézem a klimával fűtés kb 0.3x osába kerül mint a gázzal piaci árakat (70Ft/kwh, 747Ft/m³) figyelembe véve.
-
rmihaly
tag
válasz
atirag
üzenetére
A perfera klímák közt keveset fogyaszt.
Ha viszont olyan helyre teszed ahol folyamat menne ott ez is elfogyasztja amit kell.Ha csak átmeneti időszakra kell akkor meg szinte bármelyik japán (kínai is)megfelelő lehet. Lakás szigetelésétől és a helység méretétől függően lehet gazdaságosan üzemeltetni a klímát.
Ha nincs szigetelés, klíma kicsi, helyégméret nagy, kb 2,5-3,1SCOP jöhet ki, ami már nem vagy alig versenyképes a gázzal*
*még a korábbi díjakkal nézve... -
atirag
őstag
válasz
rmihaly
üzenetére
A perfera azért még egy lépcsővel drágább. Pont ott a kulcs.hogy kicsit többet fogyaszt. Azt szeretném kiválasztani ár érték arányban,hogy jól fűtsön télen kevés energiából. Akkor inkább legyen kicsit hangosabb mint az amber royal (aminek a jelenlegi típusát szintén nem tesztelték),de ne fogyasszon annyit.
A gázkvótába nem férek bele és a klimával szeretnék csökkenteni rajta télen.Rígel: igen furcsa ,hogy nincs benne. csak régieket találok.
-
rmihaly
tag
válasz
atirag
üzenetére
Perferát dicsérik akinek van. Jól szabályoz kellemes meleget csinál. Kb 3-as COP-ja lehet -5C-on. Ha van rá keret nyugodtan megveheted.
Klíma annál jobb COP-al rendelkezik minnél jobban le van szabályozva (ekkor a fajlagos elpárologtató kondenzátor felületek nagyobbnak tekinthetők, mintha nagy teljesítménnyel menne). De fontos az is hogy ez a csökkentett teljesítmény elég legyen a fűtéshez.
Amúgy meg simán leadja azt ami adatlapján van max kicsit többet fogyaszt. -
atirag
őstag
Tudna segíteni valaki a daikin comfora FTXP35M9/RXP35M típusú klima adatait megkeresni az eurovent oldalán mert nem tudom mlyeik csoportban kell keresni. Amiket néztem ott még közelit sem találtam. Szeretném megrendelni,de jó volna tudni milyen hatásfoka van mondjuk -5 fok alatt.
Köszönöm. -
Jenne
őstag
Sziasztok!
Szeretném ha segítenétek. Okos konnektort szeretnék majd venni.
Nem okostelefonra csatlakoztatót, hanem olyat aminél a konnektoron van a kijelző is. Nézegettem, van ilyen több is, de van egy kérdésem ezzel kapcsolatban.
Nálunk a klíma 220 V-os villásdugója (panel lakás) a szoba egyik fali konnektorába van bedugva. Viszont az a 25A-es kismegszakító, amelyik ezt a fali konnektor aljzatot is védi, ehhez a kismegszakítóhoz több konnektor aljzat is tartozik a lakásban. Pontosabban 3 is. TV az egyiken, a másikon a számítógép, harmadikon meg a klíma. Hülye panel elrendezés sajnos.
Ha a mostani csak klíma aljzatba beleteszem ezt az okos konnektort, és abba dugom a klímát, akkor csak a klíma fogyasztását méri majd? Nem zavar bele a többi fogyasztó, amelyik ugyan erre a kismegszakítóra van kötve? Bocs a buta kérdésért, de nem igazán vagyok értője ennek a témának.
Ha ez így igaz és jó lenne, akkor tudnátok mondani olyan okos konnektort, amit érdemes megvennem?
Köszönöm előre is a segítséget mindenkitől. -
Gubu0101
veterán
válasz
gollum
üzenetére
Blikk es cikk.(lehet nem,kerestem de nem talalom mar melyik hirportal volt,facen botlottam bele)Megkerestek az mvm-et es ezt a tajekoztatast kaptak,hat ha ok igy ertelmeztek,akkor en is rosszul

Viszont a leglogikusabb ez lenne.
Nem az,hogy majd joskapista annyit diktal havonta amennyit akar,kozbe meg a duplajat hasznalja el,akkor semmi ertelme nem lenne az egesznek
-
margithid
veterán
Ez nagyon rossz így. Akkor át kell állnunk általányra, aztán vigyázni, hogy ne lépjük túl a keretet.
-
rígel
őstag
válasz
margithid
üzenetére
Aug 1 től. Valós leolvasás ugyanúgy 1 évben 1 x mint eddig, közte vagy diktálsz, vagy átalány. Én diktálok évek óta, sose kértek fotót. Milyen jogon is kérnének? 1 évben egyszer számolsz el, a többi csak résszámla. Ha erőltetnék, átállok átalányra.
Mindenesetre még egy Perfera felmegy, ha bármi gond lenne, ha nem is komfortosan de kihúzható legyen a tél. Egyelőre levegő-víz hőszivattyúval kivárok.Míg szaldó van, minden van
-
Orlin
addikt
Nekem az sem világos hogy akkor most augusztus 1-től következő év augusztus 1-ig nézik?
Mert nálunk pl novemberben van/volt az éves a leolvasás.
Fenteb hasonló kérdés.
Amúgy:
"Itt fontos megjegyezni, hogy bár sokan érdeklődtek szerkesztőségünkben fals bediktálással elérhető stratégiákról, de a július 31-i, majd a havi diktálásoknál a mérőóra fotójával együtt kell jelenteni, nem olyan egyszerű csalni, matricákat, photoshopot azért csak nem használnak a fogyasztók a család érdekében." -
rígel
őstag
válasz
Gubu0101
üzenetére
Utolso egy evet nezik.
Ezt honnan veszed? Ilyet nem olvastam a rendeletben. Szó sincs visszamenőlegességről. Vannak homályos részek, de ez pont egyértelmű. Alapfokú szövegértés.
...a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron...
én ezt úgy értelmezem, hogy napra visszabontják a kedvezményes mennyiséget, és felszorozzák a számlázási időszakod napjaival. Ha több, a többletet magasabb áron fizeted.
Tehát aki éves szinten nem haladja meg a limitet, de hidegebb hónapokban a havit igen, annak szerintem érdemes átállni átalányra , vagy a diktálásoknál észnél lenni, és 144m3-nél többet sosem diktálni, ami fennmarad, azt meg hozzáadogatni a tavaszi,nyári hónapokhoz. Számlázást változtatni azonban 1 évben csak 1x lehet, az éves leolvasás hónapjában. -
gollum
tag
válasz
Gubu0101
üzenetére
Baromság, vagy nem olvastad a közlönyt, vagy nem tudod értelmezni...
"A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.
Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket
tükröző áron." (Igen így ,helyesírási hibákkal... )Ez CSAK annyit jelent, hogy az évi 1729m3-t elosztják 365-tel, és szorozzák az aktuális hónap napjainak a számával, ez lesz a kedvezményes elszámolás alapja.
EDDIG kapod az aktuális hónapban kedvezményesen a gázt, felette piaci áron.
(Pl. február 132,6m3, július 146,8m3.)
Tehát, ennek fényében, ha valaki diktál, és most 70-et használ el, az 70-et fizet csökkentett áron, ha decemberben 500-at, akkor 146,8-ig kedvezményes, felette piaci ár.
Ha átalányban vagy, akkor a havi átalány szerint ugyanez, ennek fényében, most jobbnak tűnik az átalány.
Remélem, érthető volt valamennyire.
Számomra inkább a kérdés, amit a törvény nem említ, túlfizetés esetén milyen szabályok vonatkoznak?
-
athomi
veterán
Munkahelyemen Gree mennyezeti kazettás klímák vannak, ezek is jól hallhatóan vízcsorgó hangot adnak időnként.
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Elfogadható áron láttam Samsung AR09TXHQASINEU, mennyire megbízható, megoldott az alkatrész ellátás hosszútávon? A válaszokat előre is köszi
-
EQMontoya
veterán
A lakas egyik fala homlokzati, ahova tilos kulterit kirakni.
Lattam, hogy vannak eleg franko monoblokk cuccok, pl. az Uniconak.A kerdes az, hogy van ezek kozul olyan, amihez nem kell kondenzviz-elvezetes?
Mert az tok jo, hogy kulteri nincs, de a vizet se engedhetem az utcafrontra.
Azt gondoltam eredetileg, hogy a kondenzvizet egyszeruen a kifele fujt meleg levegovel elparologtatja.
Vagy mi ezekre a megoldas? -
Gubu0101
veterán
válasz
TheMarci
üzenetére
Nyilvan nagyobb %- ban vannak azok akik mar tobb eve egy lakasban laknak,fizetik az altalanyt.Gondolom emiatt is van a 3 honapos “probaido”En most szamoltam a gazt 32 ezerbol lesz most 104 ezer
Vagy is szuleimnek,meg jo hogy kulfoldon dolgozok,igy atveszem tolluk a gazszamlat,maskepp nem jonnek ki
Villany meg kerdojeles. -
Orlin
addikt
A napokban szó volt arról.,hogy már tavalyi év augusztustól idei év augusztusig nézik az éves keretet már ás ha túllépted akkor fizetsz "visszamenőleg"
Akkor ez nem lesz?
"Hogyan nézik az elszámolást?
Nagyon fontos, hogy nincs visszamelőleges, múltba tekintő hatály a többletfogyasztásra, ugyanis a rendelet rögzíti, hogy az erendelet szerinti kedvezményes mennyiségek 2022. augusztus 1-jétől vehetőek igénybe.
EZUTÁN VISZONT SOKAKNAK JÖHET A KELLEMETLEN HÍR, HOGY AUGUSZTUS 1-TŐL MÁR GYAKORLATILAG MINDEN NAP FOGYASZTÁSA SZÁMÍT" -
-
margithid
veterán
Szerintme az lenne a korrekt, ha most mindenki nulláról indulna, ez ihy nagyon gáz lesz.
Miért kell nekem a múlt alapján fizetnem?
Évi 1700 köbmétert engedjenek elhasználni, annak aki havonta diktál.
Nekem tavasszal elment kb 1300, lenne még 400 köbméter kedvezményes, azt idénre beosztanám és klimáznék mellette. -
Orlin
addikt
Most akkor megéri átalányra visszamenni vagy mindegy.
Mert ott is fizetem majd havonta a többletet?
Pénzcentrum azt írja az átalány jobb.Bár az még délelőtti cikk.
Plusz:
"Nem lehet ám akármikor átállni átalányra, szúrta ki a Pénzcentrum az MVM "Elszámolási és számlázási rendszer" néven futó aloldalán. Mint írják, "a felhasználó az éves elszámolási időszakon belül egy alkalommal, mégpedig a felhasználási helyére vonatkozó éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül kérheti a számlázás módjának (egyenletes részszámlázás, hőmérsékletfüggő részszámlázás vagy a felhasználó általi mérőállásközlés alapján történő számlázás) módosítását, ettől eltérni az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. hozzájárulása esetén lehet." -
toome1985
tag
Helló!
Valaki igényelt mostanában h tarifát az e-onnál? Mi a menete? Online leadható az igénylőlap? Vagy elég beszélni a villanyszerelővel és ő intéz mindent? Nálam a mérőhely tavaly lett szabványosítva és el van készítve a h-tarifás óra helye is. Így csak a megigénylés kell meg a klímákat kell bekötni az órához. Ez ebben a formában mennyi pénzt emészthet fel?
-
Gubu0101
veterán
Utolso egy evet nezik.Ha fogyasztottal mondjuk az egy ev alatt 20ezer kobmetert,akkor azt el fogjak osztani 365 nappal,kijon,hogy egy nap mondjuk 30 kobmeter megy el,azt felszorozzak 30 vagy 31 egy nappal,amennyi az adott honap,kijon 900 kobmeter.Abol lejon a 144 kedvezmenyes a maradekot meg fizeted az emelt aron,ezt a szamlat fogod az elkovetkezendo 3 honapban kapni.Villanynal ugyan ez.
-
Hauptmann
veterán
válasz
Drótszamár
üzenetére
Hoppá, ez nagyon jó hír... Nekem két 16 A-es órám van, akkor ezek szerint óránként 2523 kWh? Ha igen, tényleg szarok a H tarifára, mert 2x2523-at az életben nem fogok elhasználni évente.
Motion_Blur,
Egyelőre én sem tudom értelmezmi.
-
margithid
veterán
Nagyon remélem ,hogy az éves fogyasztást azért le lehet gogyasztani kedvezményesen, és nem havi szinten mehet a 150 köbméter.
Mert akkor szívás, legalábbis aki minden hónapban fizet. Nyári hónapokban ugye semmit nem fizetek, úgyhogy az a kedvezmény akkor kuka...fcby
Szerléssel
-
Drótszamár
őstag
válasz
Drótszamár
üzenetére
Na az MVM szerint mérőóránként van a limit, tehát külön a nappalira és külön az éjszakaira is vonatkozik: [link]
Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet alapján 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást.
-
AronC
újonc
válasz
Strezi
üzenetére
Fogyasztásra nem emlékszel véletlen?
Egyébként két külön rendszere gondoltam. Felsö szint az egyértelmü, Az alsó pedig megoldható talán, mostani konyha amugy is "technikai helység" lesz( de szépen fogalmaztam). Abból egy híján az összes helység szomszédos, az is a fürdön át csatornázható.Igazából az lenne a jó, ha lenne valami fehérváron dolgozó cég, aki nem csak elméletben látott már légcsatornás rendszert. Split Klímával megoldani a hütést elég macera a sok kis helyiség miatt, ezért gondoltam erre a megoldásra.
-
embe
nagyúr
válasz
PROTRON
üzenetére
Rendben. Köszi!
Így már világos.Áramnál minden hónapban túllépem, így ott túl sok mindent nem tudok csinálni.
Viszont ha a gázt is lebontja... akkor az már gáz.
Mert ugye nyáron egyáltalán nem fogom a keretet kimeríteni, viszont télen jelentősen túllépem. Diktálom a gázt is. Lehet átlányra kellene átállni. Akkor eloszlana a többletfogyasztás. Ez járható út lenne vajon? -
TheMarci
addikt
Én úgy értem, hogy kaptál egy számot, amit megállapítottak neked, mint fogyasztás, az eddigi fogyasztásodból, és ez alapján fogsz fizetni kvázi általányt, ami kilóg belőle, azt fizeted piaci áron. Magyarul, ha eddig sokat fogyasztottál, akkor most sokat fogsz fizetni, hiába mondjuk holnaptól nem használsz semmit.
-
pjen
félisten
válasz
PROTRON
üzenetére
-Azért ez nekem még mindíg nem világos. Van egy éves kvóta és havi is. Ha a teli honapokban túl lépem a havi kvótát akkor a túlepéses részt piaci áron fizetem abban a hónapban? Ez rendben viszont nyáron szinte nem is fogyasztok nem érem el az éves kvótát. Akkor azt a pénzt vissza adják? Vagy hogy van ez? Főleg nálam aki 8 év után talán megint gázzal fog fűteni.
-
PROTRON
addikt
Ténylegesen így van a szöveg:
"A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni.
Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron."Szerk.
Látom lassan megy a copypaste.
-
anrab
addikt
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem aki ért ezen részéhez hogy: hűtés-párátlanítás.
Mindkettő hűt de melyik hogy működik és fogyasztásban van e preferált, mivel a párátlanítás is nagyon hideget csinál.
Köszönöm. -
danna27
csendes tag
Ismét segítséget kérnék. Egy ismerősöm szeretne elsősorban főfűtésre klímát szereltetni egy 53 m2-es tégla lakásba. Műanyag nyílászárók, szigetelés nincs, alatta pince. Eddig Nobo panellal fűtött, de az nem túl takarékos. Mit tudnátok ajánlani? Túl drága klímát nem szeretne, viszont mindenképpen takarékos és megbízató legyen. A Midea Oasis Plust nézte, de még bármi lehet.
A pirossal jelölt helyre tervezné a klímát. Valószínűleg a kisebb szobába nem sokat fog érezni belőle, ott marad a Nobo panel. A többire szerintetek elég lehet egy 3,5 kW-os?
-
4ron
senior tag
Sziasztok,
A hálószobába akarok felszereltetni klímát már régóta, de most az új szabályok megadták a lendületet a dolognak. A lakás ~43m2, a nappaliban van jelenleg egy jól működő, de régi Hajdu klíma. Ezt nem fogjuk lecserélni egyelőre.
Mivel régi FÉG konvektorokkal fűtünk, úgy szeretném megoldani a hűtést/fűtést, hogy a nappaliban lévő ezer éves Hajdu klímával és az újonnan vásárolt klímával együtt akár a konvektorokat is ki tudjuk váltani. Nem tudom, hogy ez mennyire reális elvárás.
Milyen klíma ajánlott a hálószobába, ami mellett aludni is lehet rendesen? Ha a fűtés része necces az általam leírt feltételek mellett, nem baj, de a kényelmes alvás nagyon fontos lenne (tegnap korán lefeküdtem, párom csak később, becsukta a nappali ajtaját, ahol ment a klíma, a hálóban pedig fél óra alatt olyan hőség lett, hogy felébredtem rá).
Köszönöm!
szerk: nem tudom, hogy miért egy korábbi hozzászólásra válaszoltam. 300k a keret + szerelés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Dell notebook topic
- Projektor topic
- További aktív témák...
- PlayStation 5 FAT DIGITAL + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad L14 Gen 1 notebook - i5 10210U 16GB DDR4 512GB SSD Intel UHD GraphicsW11
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 7th - i5-8365U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel nagy választékban garanciával/számlával! Upd. 04.23
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

véletlen .....
Vagy is szuleimnek,meg jo hogy kulfoldon dolgozok,igy atveszem tolluk a gazszamlat,maskepp nem jonnek ki
Villany meg kerdojeles.