- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Google Pixel topik
- Mobil flották
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibibi
őstag
válasz
alfaman512 #42081 üzenetére
Nem hinném ,hogy ugrott a garancia van olyan szerelő aki szerintem simán megoldja. Kérdezd meg Windyt tud e segíteni,meg az új klímában is.
-
Ispy
veterán
Sziasztok,
csak hűtésre a 3 daikin klíma közül melyik a jó választás?
FTXC35B
FTXF35B
FTXP35M
Fogalmam sincs mi köztük a különbség. -
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #42009 üzenetére
A felmérő klímás cég nagyon ajánlotta - ha már ebben az árkategóriában mozgunk és kiejezetten fűtés a cél - a Daikin Perfera FTXM35N helyett egy parapetes klímát, a Daikin FVXM25F / RXM25N9 inverteres parapet monosplit klímát.
Erről szinte semmi tapasztalatot, véleményt nem találtam. Van-e bárkinek infója ezekről a parapteres klímákról, esetleg pontosan erről a Daikin-ról?
-
mrmft
senior tag
Sajnos de, a kulterinel elofordul. Az egykinel a fedlapot kellett szivacsozni, a masiknal a muanyag racsot a kulterin. Onnantol viszont csend van. A belteri csendes. Erdekes, hogy a fedlap egy egyiken viszonlag ritka anyagszerkezetu szivaccsal belelt (itt kellett a racsot kiekelni, es van kikapcsolva egy elekromos alapzaja), a masiknal viszont elegge tomor szivacsozas van, itt kellett a fedlap ala tenni a rezgescsillapitast a sarkokban. Tobb Daikin mellett is elmegyek napkozben az valamelyiken mindig rezonal a kuteri haza - ettol a hazon belul meg lehet csendes.
-
windy
tag
válasz
Atomgeszi #42092 üzenetére
Alapvetően a Daikin Sensira némileg csendesebb, mint a Mitsu HR. Itt tényleg csak egészen minimális különbséget lehet tapasztalni, a Sensira tényleg közel némán dolgozik. Ez a Daikin mellett szól. A Mitsu mellett pedig az szól, hogy annál soha nem fordult elő semmilyen mellékzörej, ami viszont a Sensiránál olykor felmerült.
-
Atomgeszi
nagyúr
Hálószobába csak hűtésre jobb lenne egy ilyen Mitsubishi, mint egy Sensira? [link]
300-400 nál többet nem szeretnék rááldozni. A csend fontosabb lenne, ciripelések és hasonló gree finomságoktól akarok menekülni. -
-
alfaman512
tag
válasz
tibibi #42078 üzenetére
Na előre lépés megvolt. Látván a képet, meg visszaolvasás után, szóltam páromnak hogy milyen magas szekrényre volna szükségem, kezdjen el gyorsan gondolkodni hogy melyik régi szekrény felel meg a magassági kritériumnak. Meg is lett, ürítés, és átraktuk rá a kültérit ideiglenesen, a fali tartót meg száműztem. Eredmény: a brummogás megszűnt (nem volt elég a rendes gumibak) Kicsit még maradt a kompresszor zajból, de már elviselhető kategória. Vagy varrunk neki egy állványt, de kérdéses, mert akarok még klímát rakni, így ez vagy átkerül máshova, de ha sokba fáj az áthelyezése (komplett átrakás) akkor lehet megy a használt piacra, és lesz helyette más mert gari az ugrott róla szerintem, és így nem feltétlen tartom majd meg. De a brummogás az megszűnt. Ui: Neked legalább visszament a szerelő. Nálam úgymond felszívódott, pedig az utolsó percig higgadtan kezeltem az ügyet, majd feladtam.
-
F.N.
tag
A klíma tisztító/fertőtlenítő szereknél fontos odafigyelni, hogy ne bántsa
se az alumínium lamellákat, se a vörösréz csöveket.
Egy kimondottan erre a célra tervezett szerrel nincs gond, de ha valamilyen
alumíniumot vagy vörösrezet korrodáló anyagot használsz, hosszabb távon
gond lehet belőle.#42071 tibibi. Jól.
-
tibibi
őstag
válasz
alfaman512 #42076 üzenetére
kompresszor zaj?? Zúgott az egész ház ytong fal,de kibírhatatlan volt.Kihívtam a szerelőt és vonogatta a vállát 40 ezerért átrakja! Elküldtem a kurv@ @nyjába majd szétcseszett az ideg.
-
Orlin
addikt
Gőz tisztítót tudnál ajánlani?
Vagy bármilyen olcsóbb megteszi akár,vagy ilyesmi?
ETA 1264 Aquabello
Akkor tisztítás után hűtésre kell állítani?Ezt nem is olvastam.
Köszi. -
pjen
félisten
Én nem igazán szoktam, azt meghagyom a karbantartóknak.Ők befújják valami fertőtlenítővel, de aztán szintén gőztisztító.Kiveszem a szűrőket beteszem a zuhany alá.Fogom a gőz tisztítót és alaposan kifújom a klíma belsejét.Vissza teszem a szűrőket és egy negyed órára hűtésre állítom.Ragyogó tiszták.Zöldövezet, zsákutca.
-
DithenS
senior tag
Ja ezt tudom, bár ezt a címkét meg valahogy nem nagyon szeretik közzé tenni a neten.
“Az hogy némely forgalmazó, esetleg néha maga a gyártó kozmetikázza, és
egy adott hőmérsékletre ad meg SCOP-t, az Őket minősíti.”Hát ebben igazad van, csak sajnos sok embert képesek átverni... :/
Sokszor a leadható hőteljesítménynél meg a +7 fokot adják meg, a bivalens értéket meg nem.
Számomra ez is nagyon megtévesztő, egy laikus simán azt hiheti, hogy ezt a teljesítményt -7 fokon is leadja, holott nem... -
tibibi
őstag
válasz
alfaman512 #42049 üzenetére
Keress rá a nevemre pont így jártam egy gree klímával ,csináltam egy állványt nem szép ,de legalább csendes lett.Megkerestem neked ocsmány ,de ez van [link]
-
F.N.
tag
válasz
DithenS #42062 üzenetére
"Ezen felül a lényegen nem valtoztat, a SCOP a kinti hőmérséklet függvénye"
Nem. Az éghajlati hovatartozás függvénye.
Az EU-ban van 3 éghajlati besorolás, és arra a 3 éghajlati viszonyra van megadva.
Az energiacímkét kell megnézni, hogy ott az adott éghajlatra mit ad meg a gyártó.
Az hogy némely forgalmazó, esetleg néha maga a gyártó kozmetikázza, és
egy adott hőmérsékletre ad meg SCOP-t, az Őket minősíti.
Gyártó oldalán nézd, és az energiacímkét keresd.
[Energiacímke minta]
Ne tévesszen meg a kép jobb oldalán a felsorolás, azok csak illusztrációk,
hogy melyik betűt mekkora SCOP-tól kaphatja meg. -
-
Orlin
addikt
A kivehető porszűrőt mivel érdemes tisztítani?
Vagy egyáltalán hogyan?
Ezt találtam:
A szűrőket óvatosan húzzuk ki a klíma készülékből, majd meleg, de nem forró, akár enyhén szappanos vízzel tisztítsuk meg. Ezután a szűrőket hagyjuk teljesen megszáradni.
Köszi! -
-
F.N.
tag
válasz
DithenS #42058 üzenetére
Adott hőmérsékletre nem SCOP-t szokás megadni, hanem COP-ot.
Az SCOP az egész fűtési szezonra levetített Szezonális COP, ami tartalmazza
az adott éghajlatú területre vonatkozó átlagos hőmérsékleti viszonyokat.
De sohasem egy adott hőfokot.
Pld. okt.15-től márc.15-ig a befektetett energiád 4,1szerese a fűtési energia,
= SCOP 4,1. De ha +7 fok van, akkor COP= 4,8A sima COP az inverteres gépeknél már nehezen értelmezhető, mert folyamatosan
változik akár 2-3 órán belül a kinti hőmérséklet, és a klíma utánamegy,
változtatva a teljesítményét, és COP-ját, akárcsak a változó szoba hőmérsékletre.
2 ugyanakkora szobában 2 ugyanolyan klíma sem egyformán fog működni,
mivel a szoba hővesztesége is erősen befolyásolja a működésüket. -
alfaman512
tag
A porszűrőt azt tisztítom egy-két hetente. Igen már az elejétől fogva bajos a gép, illetve szerintem a szerelés. Gumibakot cseréltem. Este már kikészítette az agyam, kiszedtem a púrhabot a lyukból amin kimegy a csövezés, és a csatornába is megnéztem. A falban szűknek tűnik a lyuk, a csatornában a két réz cső a belső csatlakozásnál fémesen egybe volt bandázsolva, ezt szétszedtem, kicsit javult a kompresszorhang helyzet, jegyzem meg a csatornába a csövezés csak erőszakkal mehetett bele, mert amint szétszedtem a bandázsolást , a csövek be se férnek a csatornába. Még a lyukat a falban megpróbálom finoman megtágítani, és a kültéri gumibakjait fellazítani és igazítani rajta hátha alapon. A leszabályzás az több ismerősömnél is így van a gree confort x gépeken, a csúcsfogyasztás is képes 1950wattig is felmenni.
-
patomi
őstag
Nem vagyok hozzáértő, de a beltéri szűrőit havonta tisztítjuk mi is. Plusz a szükséges karbantartás. Nekem Syen van Gree klón az biztos. Kompresszorról gőzöm nincs milyen van benne, de simán lemegy 160watt körülire a fogyija és szépen tolja a meleg akkor is.
Eddig -8-10 foknál is szépen fűtött. -
DithenS
senior tag
Ja akkor jó, nem voltam biztos benne
Csak akkor meg a gyártó által megadott értékeket nem értem, azért jó lenne valami EU-s rendelet, ami kötelezné őket a pontos adatok megadására.
a SCOP számokkal is szoktak mókulni, mert az egyik +7 fokra adja meg, a másik meg +2-re vagy egész más hőmérsékletre, egy laikus meg annyit lát, hogy hu magas a SCOP szám, ez tuti jobb... Aztán lehet még rosszabb valójában mint a másik.
mondjuk ezért szoktam kikérni a tesztlapot a forgalmazótól. Ott minden érték szerepel, COP számok és a bivalens érték is. Bár volt aki nem adta ki
nem is értem miért nem adnak meg pontos adatokat.
Ezt egy kazán gyártó csinálná, már menne neki a bünti. -
F.N.
tag
válasz
DithenS #42056 üzenetére
Nincs semmi köze hozzá.
Sőt minél jobb egy klímában a kompresszor, annál jobb SCOP-t ki lehet
vele hozni, és jobban is leszabályozható.
Program mondja meg hogy mennyire szabályozzon vissza, de a hosszabb
garancia idő vállalás miatt, nem biztos hogy működtetik a szélsőséges értékeken.Gyártó által megadott értékeknek meg ne higgyél.
Sensira 3,5 kW pld. 1,3 kW-ot ad meg minimumnak, de bemegy 1kW alá is.
A fent emlegetett Fisher/Gree klón pedig 800 W-ot ad meg,
de a fogyasztásából ítélve lehet hogy 1,5kW alá sem megy be. -
DithenS
senior tag
válasz
Gyöször #42054 üzenetére
Amúgy én azt vettem észre több gyártónál, hogy minél magasabb a SCOP szám, annál inkább kevésbé tud leszabályozni kisebb teljesítményre. Gondolom kell egy minimális fordulatszám ami alá nem mehet a rendszer, de a hatékonyság növekedésével pedig növekedik a hőteljesítmény.
A hisense például közli pontosan mennyire képes a leszabályzásra. Az 5.1 SCOP-al rendelkező modelljük csak 1600 és 4200 közt tud fűteni. A 4.6-os meg képes lemenni 1kw-ig!
ez például 220 watt felvett teljesítményt jelent (ismerősöm szerint reális mert neki is ez van) viszont a hatékonyabb gép ezek szerint csak 320 wattig képes a leszabályozásra? :/ Persze itt a gyártó által megadott értékre tudok támaszkodni, hisz ilyen senkinek sincs akit ismerek.
Persze lehet hülyeséget beszélek, és a SCOP-nak semmi köze, hogy meddig képes leszabályozni. Csak észrevettem és furcsa.
más gyártóknál is megfigyeltem ezt régebben. -
F.N.
tag
válasz
patomi #42053 üzenetére
A kivehető porszűrő 1 év alatt, már tud annyira elszennyeződni, hogy
rendellenesen működjön. ( rendszeresen tisztítani kell )
Ilyenkor nagyobb áramot vesz fel, és rosszabb lesz a jósági tényezője.
Nem gondolnám gázhiányosnak, mivel a tulaj már a telepítés után kérte
a szerelőt hogy nézzen rá, ( 1 éves gép ) azóta már teljesen elszökött
volna az összes gáz.
Nagyon merevre szerelt csövezés hamarabb okoz zajt, mint a gyári gumibak.
Viszont a Gree és klónjaik erősen promózzák a Gree G10-es kompresszort,
ami "rendkívül alacsony fordulatszámon" képes dolgozni, de a valóságban
csak hűtés üzemmódban megy le a kompresszor nagyon alacsony fordulatra.Feltételezem azért, mert hűtés módban a kompresszor által beszívott gáz
a beltériből 12 bar/16Celsius körüli, míg fűtés üzemmódban pedig a kültériből
csak 7 bar/0 Celsius körüli, amit már az a kompresszor csak
magasabb fordulaton, nagyobb áramfelvétellel tud felsűríteni.
És akkor még nulla fok feletti külső hőmérsékletnél tartunk.
Daikin belépő szintű klímájában is lényegesen jobb a kompresszor.(1YC25KXD#C) -
Gyöször
senior tag
válasz
patomi #42053 üzenetére
Egy év alatt nem kéne gázhiányosnak lennie, ha meghúzták a hollandert. Valszeg csak meghúzták, mert egy hét múlva már nem ment volna.
Az 550w meg elég jó, volt itt akinek 850w alá se ment.
Nekem a Breezeless újabban 280al fűt eddigi 320w helyett, de nemtom miért, külső hőfokban éjjel nincs különbség. Biztos most járódik be :-) -
lacy027
tag
válasz
Min. 3 méter csövezés az ajánlott, elmélet van rá, hogy mit okozhat az ennél rövidebb csövezés, gyakorlatban nem tudom, ment-e valaha tönkre emiatt klíma, nehéz bizonyítani, ha mégis. Nem látok rá gépek százaira mint egy szerelő, egy 2006-os Genex on-off klímát láttam és használtam, szerintem 1.5 méternél nem volt több a csövezés, 2020 nyarán még működött, aztán le lett szerelve, de nem azért, mert tönkrement volna.Ha ennyire rövid a csövezés és nincs bevésve a falba, én inkább cserélném az egészet, a toldás csak újabb hibaforrás. Egy jó szerelő mindent meg tud oldani, csak nehéz megtalálni.
A Fisher egy Gree klón, rákerestem a típusra, elég ismerős. Nem először találkozok a Gree-hez visszavezethető klímával, erről árulkodik a külső, a hang és a leszabályozás is. Kívülről a ventilátor hangját leszámítva halknak tűnnek (számomra) az eddig hallott kültérik, viszont igen szépen be tud jönni a kompresszor hangja, akár van ráhagyva a csövezésre, akár nincs. Személy szerint minden klíma alá normális gumibakot tennék, nem azt, amit gyárilag a tartókonzolhoz adnak, bár egy alapvetően zajos kompresszor nem lesz tőle csendes.
Nem az első Gree klón klíma lenne, ahol csak odaírtak valamit a leszabályozáshoz, aminek viszont köze nincs a valósághoz. Az 550 W fogyasztás nem utal rögtön hibára, ha az adott klímának van köze a Gree-hez, ennél nem sokkal fog lentebb menni, mielőtt kikapcsol.
A Daikin legtöbb klímája ~230 W fogyasztásig tud lemenni, kis szobába (~20 m2 alatt) ez még mindig sok lehet, léteznek klímák, amik 150 W-ig lemennek. A fenti Fisher típusnak ~180 W-ig kellene lemennie a leírás szerint, a valóságban mégis fényévekre van tőle. A Gree és Gree klón klímáknál már csak a szememnek hiszek, a gyári adatokban nem lehet bízni. -
alfaman512
tag
Sok helyen írják ezt. Ismerősömnél más szerelt, tett bele ívet és annyira csendben van neki mintha nem is lenne kültéri.
Nem tudom, de nálam nagyon elcseszett az egész történet. A szerelőnek a telepítés után hónapokig imádkoztam hogy ugyan nézze már meg, mindig majd majd. A karbantartással mindig a oké majd, majd. Én barom hogy hittem neki meg igyekeztem jóindulatú lenni, sose szálltam vitába, vártam vártam. Hidd el feladtam, azt tudom hogy,rezgeti a falat, a kompresszort már a másik szobából tudom a hangja alapján hogy épp hány watton üzemel, mint ahogy azt is ha fagy közelben van kint a hőmérséklet, mert arányosan növekszik a kompresszor hangja bent, mintha a fagy közelben valami rezgéscsillapító dermedne, és nem látja el a feladatát. Nem kívánom a sztorit senkinek hidd el. -
pjen
félisten
válasz
Nekem van 5 pana, abból 3 nál nincs 3 méter cső és ív sincs.nincs hangja.Szerintem nem attól függ.
-
alfaman512
tag
Sziasztok. Problémám van, mondhatni rájöttem hogy meg kell majd fizetnem a tanulópénzt. Igyekszek lényegre törő lenni. Egy éve felraktak egy Fisher confort plus 3.5kw klímát. Amit már az itteni olvasgatás után látok: 1 baj nincs három méter csövezésem (kb2-2.5m) 2 Nincs ív a csőben, (szinte egyenes lejtéssel megy a klímához) 3 gagyi gumi alátétet raktak. 4 Hittem hogy jön karbantartani, na ígérgetés maradt ez is (gari ugrott letelt az egy év) Jeleztem neki a bajokat, sose jött megpróbálni megoldani. Ahol tartok: Van egy garancia vesztett klímám, cseréltem gumibakokat mert brummogtak a falak, ez picit javult de nem szűnt meg, a kompresszort csak akkor nem hallom nagyon ha már stagnáló állapotban üzemel. Ha 0 fok közelébe vagy alá esik a kinti hőmérséklet, akkor drasztikusan megemelkedik a kompresszor rezonancia amit a cső behoz. Gari gondolom nem menthető már? A csöveit lehet toldással korrigálni úgy hogy a falról lekerülne főldre beton padlóra? (terasz nem emeleti) 450 wattra is csak nagyon kivételes esetben megy le, általában 550-650 között ketyeg ha felfűtött akárhogy segítek rá fűtéssel kandalló konvektorral. Normális ez? Tűzoltást szeretnék hogy lehessen tőle aludni, elegem lett a kínai klímából, tervben van kettő vagy három kisebb daikin és villany szabványosítás H tarifára, utánna a Fisher szerintem leszerelődne, amint megvan a keret és egy megbízható szerelő aki nem szívat így le mint aki ezt szerelte. A daikinok tudnak menni kisebb teljesítményen is a 3.5kw alattiak? Tudom elbaltáztam hogy bedőltem egy éven keresztül a hitegetésnek de ez van, visszacsinálni már nem tudom.
-
DithenS
senior tag
Értem, köszönöm mindenkinek a válaszokat! Sokat lehet tanulni itt
-
Gyöször
senior tag
-
F.N.
tag
válasz
DithenS #42045 üzenetére
Fűtéskor, Te a beltéri egységben a kompresszorral besűrített hűtőközeg
gőz halmazállapotából - cseppfolyós halmazállapotba váltásából felszabaduló
hőenergiát kapod meg.
Ez a cseppfolyósítás, ami változó hőmérsékleten történik, attól függ, hogy
épp milyen nyomáson juttatja be a kompresszor a beltéribe.
Persze sok minden mástól is függ még, de ez a lényege. -
F.N.
tag
válasz
DithenS #42032 üzenetére
Ebben az esetben a levegőmennyiséggel is tudja szabályozni a
hűtő/fűtő teljesítményt.
Cserébe sokszor nem lesz komfort érzeted.
Én nem szeretem a huzathatást, ezért automatán sosem használom,
csak kizárólag a csendes, és az 1-es fokozatot.
Ha nincs engedve lehűlve a lakás, akkor csendes fokozatban is leszabályoz
annyira, hogy 35 fokon cseppfolyósít.
Ha alul van méretezve a helységhez, akkor ezt nem tudja megcsinálni.
Ezért fűtéshez nem árt minden helységbe külön klímát tenni,
de ezt meg sokan nem tudják megfizetni. -
baloghgabor
aktív tag
válasz
DithenS #42041 üzenetére
Van rendesen hossza is, mert át lett anno helyezve több méterrel. Majd azért raktuk egy szekrényre, mert ha messzebb lett a faltól, akkor nem hallatszik idebent. Csak hát, azóta több, mint hat év eltelt. Ezek a mai szekrények meg nem bírnak ki olyan sokat odakint. 😁 Nem vészes a hang, csak idebent különben is csönd van (még nyáron is, amikor nem megy a klíma sem, csak a nyitott ablakon hallom Szabadka hangjait (10km)😊. De lesz másik szekrény, ami pont akkora, mint a tartó magassága (162.5 cm), akkor azon lesz megint vagy fél évtizedig, akkor bent sem hallom majd. 🙃
-
DithenS
senior tag
válasz
baloghgabor #42040 üzenetére
kalorikus csöveken a kültérinél van ív? Egy régebbi albérletben például ez nem volt meg, egyenes és feszes volt, aztán mindent bevezetett a házba... Hála csak hűtésre kellett.
Akkor mondták, hogy sajnos itt hiányzik az ív a kültérinél, csak toldással lehetne megoldani a problémát. De mivel már nem ott élek, nem érdekelt.
De mondjuk hogy erdőben laksz, így neked minden hang relatív. Mert te egy sima hűtőszekrényt is meghallanál a ház előtt én a városban nem igen -
baloghgabor
aktív tag
válasz
DithenS #42039 üzenetére
Konkrétan a fal, vályogfal. Anno ezért lett átrakva egy szekrényre, mert a saját tartójára rakva brummog bent. Most szervizelve lett, visszakerült hat év után a tartóra, így hallatszik bent. Közel van a falhoz, ami vezeti a hangot bentre. Érdekes, mert nem hangos, csak fura. Csönd van erre az erdőben, így hallom, ha pár száz méterre autó megy valahol, na ennek kb. olyan hangja van. Odakint meg semmi sem. 😊
-
DithenS
senior tag
válasz
baloghgabor #42036 üzenetére
Akkor a csövek vezetik be a rezgést meg a hangot?
-
DithenS
senior tag
Ez sem zavaró, vagy is engem nem zavar, a házba meg nem is hallatszik be. De azért van neki szélzaja rendesen, nagyon magas a ventillátor fordulatszáma. Persze ez egy falu, itt minden zaj hangos, hisz nincs alapzaj ami elnyomja!
De meglepődtem, már vártam mikor esik le a kültéri és száll el a magasba
Azért nekem bárki mondjon bármit, más klímát nem hallom ha megy, pedig erre felé sok helyen ezzel fűtenek, csak más márkák gépei. -
válasz
DithenS #42033 üzenetére
nekem a barátom Gree Amberje nagyon halk, pedig tetőre van telepítve. Amiben talán kicsit hangosabb az én klímáimnál, az a ventilátor fordulatszáma és az így kitolt levegő hangja, de messze nem zavaró, csak egy kicsit dinamikusabb suhogás.2 évesek lesznek neki tavasszal.
-
DithenS
senior tag
a Gree kültérik mindig ilyen hangosak? Vidéken töltöttem az ünnepeket, és itt hihetetlen széles utcák vannak a szembe szomszéd és köztem kb egy nagyobb repülő le tudna szállni.
De még így mikor kimentem a kertajtóhoz ahol bejövök, elképesztő hangosan ment a gree kültérije. Ők azzal fűtenek, a pontos típust nem tudom, de azért 20-30 méterről is hallani, azért durva. Elképesztő a szélzaj és a ventillátor hangja. A kompresszort is lehetett hallani kicsit. Aztán 4 fok volt kint.... Ha -10 lenne és így dolgozna azt mondom megértem, de hát fagy felett azért.... Nem tudom, én tuti nem vennék Gree-t fűtésre, vagy akkor nem az utca felé rakatnám, hanem az udvar felé. Azt vagy 10 méteres csövezéssel kérnémNekik az ablak alatt van, tuti behallatszik.
-
F.N.
tag
Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek !
-
F.N.
tag
válasz
sanzi89 #42009 üzenetére
A Sensirának a beltéri konzolját sem kell levenni a falról, ha ugyanott lesz
a Perfera. Pont ugyanolyan az is. Daikinék nem terveznek minden típushoz
más szerelőlapot. ( De minek is ? )
Perfera lényegesen profibb a Sensiránál, de mint minden klímánál nagyon fontos,
hogy ne legyen alulméretezve a helységhez képest. -
F.N.
tag
válasz
Tibu966 #42005 üzenetére
Nem tudom mennyire vagy képben a hűtéstechnikai dolgokkal,
de elég nagy hülyeségek vannak ebben a hozzászólásodban."pl.: az NTC-vel egy párhuzamosan kötött potméter+ellenállással,
amit lehet állítani...vagy van valami más ötletetek?"
Na ezt ne barizgáljad.
Az az NTC szenzor érzékeli, a besűrített forrógáznak a lecseppfolyósodási
hőmérsékletét. Ezért nem is a hőcserélő legelejére van téve, mivel a forrógáz
túlhevítetten érkezik, nem is a végére, mert ott már a túlhűtött folyadék
hőmérsékletét méri, hanem kb 20-30%-ra az elejétől.
1. Fűtő üzemmódban nagyon le tudod vele rontani vele a COP-t.
2. Hűtő üzemmódban folyadékütéssel hazaverni a kompresszort.A COP-ról alkotott megállapítás még ha alapvetően jó is lehetne,
de nem a befújt levegő hőmérséklete a táblázatban a vízszintes diagramm.
Az a cseppfolyósodási hőmérséklet. Attól ideális esetben 10 fokkal hidegebbet
fúj, mert a cseppfolyósított hűtőközeget még utóhűti a beltéri.
Viszont a szükséges cseppfolyósodási értéket, a szoba hőmérsékletéből,
a beállított hőfokból, és a ventilátor fokozatból állapítja meg.
Mind 3 paraméter változhat, ezért alacsony ventilátorfokozatban is,
és magas ventilátorfokozatban is cseppfolyósíthat 35 fokon.
És ha ezt éppen alacsonyabb ventilátorfokozatban teszi, akkor a hőcserélők
túlméretezettekké válnak, és pont ekkor lesz jobb a COP, mintha ugyanezt
magasabb ventilátorfokozatban csinálná, ugyanis a hűtőkompresszor
karakterisztikájával Te nem számolsz, holott ez a legfontosabb paraméter,
a kialakuló pillanatnyi COP-ban. Nem véletlenül tértek át az SCOP-ra,
mint viszonyszámra. Te csak egy pillanatnyi COP-értéket szeretnél jobbá tenni,
de pont nem ettől lesz olcsóbb a fűtésed.
Hagyd dolgozni a programot ami a klímában van, hidd el azt több 10 hozzáértő
mérnök fejlesztette. És itt van a Japán klíma egyik nagy előnye
a kínaival szemben, mert sokkal precízebben/hatékonyabban van
a működési algoritmusa megalkotva -
F.N.
tag
Másnál is szokott olyan lenni,hogy mondjuk nyomok a távkapcsolón egy gombot és kikapcsol a klíma?
.
.
Mondjuk többnyire a telefonos app-on vezérlem.Meg is válaszoltad a kérdésed.
2 lehetséges oka van.
1 Telefonos appal vezérelted, és a távirányító meg kikapcsolt állapotban van.
Ezért a távirányítón az ON/OFF gombon kívűl bármely gomb kikapcsolja a klímát2. Bekapcsolt állapotban van a távirányító, de alacsonyabb
hőmérséklet értékre állítva,
ezért ha jelet küldesz neki, a beállított hőmérséklet jelet is veszi,
és leáll, mert megvan a hőfok.Más variáció nincs, és ezt minden olyan klíma így csinálja, amelyik engedi
kikapcsolt állapotban is módosítani a paramétereket a távirányítón.
Ebben semmi különös nincs, így természetes. -
tibibi
őstag
-
sanzi89
addikt
válasz
Atomgeszi #42015 üzenetére
Nekem csak fűtéskor csinálta/csinálja. Volt már csavar meghúzás, szilikon zsírral kenés, teflonos szilikon zsírral fújás, gumi csapágy nyomkodás/igazítás, egyik se volt tartós megoldás. Most konkrétan csöndben van, de valószínűleg azért mert pár hete volt a féléves karbantartás és megint befújták - szétszedés nélkül - teflonos szilikon spray-el. Ez az eddigi tapasztalatok alapján 1, másfél hónapig megoldja a dolgot, de utána kezdi újra a kattogást. Hűteni pár napot hűtöttünk vele nyáron, akkor sose volt semmilyen gond, ott sokkal halkabb.
Kértem, hogy cseréljék ki ezt a gumi csapágyat, de a telepítő egész egyszerűen nem csinálja meg, ha kattog hívjam, újra befújja. A Daikin magyarországi elérhetőségére is írtam a problémával, azt mondták a telepítővel oldjam meg, ők nem tudnak segíteni.
Magánszemélyként nem tudom megvenni a kérdéses alkatrészt, amit akár én magam is kicserélnék, így kikerül az előszobába, jobb ötletem/megoldásom nincs a 13 hónap alatt, mióta megvan a gép. Remélem, hogy ez végre megoldás lesz és a Perfera olyan lesz, mint a mesében.
-
Orlin
addikt
válasz
Atomgeszi #42015 üzenetére
Nálam 2-ből egy csinálta azt is orvosolták a szerelők még másnap.
Azóta semmi baja.
Hűtésnél gondolom ugyanúgy megy a mókuskerék ami generálja a hangot.
Vagy mint nálam egy csavar nem volt meghúzva...
Másnál is szokott olyan lenni,hogy mondjuk nyomok a távkapcsolón egy gombot és kikapcsol a klíma?
Eddig a hőszabályzó gombnál csinálta random néha,de most a comfort módnál is fogta magát és kikapcsolt.
A nagyszobában és amelyik a folyosón van mindegyik csinálja néha,mint kiderült.
Mondjuk többnyire a telefonos app-on vezérlem. -
sanzi89
addikt
Daikin Sensira FTXF35A helyére kerülne felszerelésre egy Daikin Perfera FTXM35N. A Sensira csövezése lenne használva, bő 1 éve került telepítésre a nappalinkba. A Sensira pedig kikerülne az előszobába, új csövezéssel.
A szükséges csőhosszok eltérnek. Ugye használható a Sensira csövezése a Perferához, még ha a konzolokon/felfogatási pontokon változtatni is kell esetleg? De ami leginkább érdekel, hogy műszakilag mennyire ajánlott a fenti művelet? Cső csatlakozások nem fognak ereszteni? Sensirából gondolom le kell fejni valamennyi gázt (most 11 méter cső van használva, új helyen kb. 5 méter kell), a Perfera gyári töltetére meg rátölteni.
Vélemények? Esetleg a topik szakemberei mit szólnak a dologhoz? Nagyon örülnék pár hasznos kommentnek, mert ez a végső, elkeseredett lépés a Sensira problémáinak "megoldására". Előszba is majdnem 20 négyzetméter, ott nem baj, ha hangosabb, és egy újabb konvektort száműznénk.
-
Tibu966
csendes tag
válasz
Pietrosz #41965 üzenetére
Sikerült rájönni... Köszönet Csaszu2 kollégának az infóért!
Tehát: "Feszültségmentesített állapot után lehet állítani a hiszterézist, és kicsit a karakterisztikán is változtat. Fűtésben 17 vagy 18 vagy 19 vagy 20 C fokon indítva, az első 30 másodpercben kell lenyomni 5 másodpercen belül a +-+-+- gombokat, és állítható a hiszterézis. "
Azaz Gree és Gree klón (nekem C&H) klímáknál ,ha 18 fokon indítom, akkor a végén 3-at ír ki, azaz -3 fokkal tér el a mért hőfoktól, és így tovább.. 20-nál 0fok... Szerencsére a karakterisztikán is változtatott, nagyobb hőmérséklet különbségre dolgozik a klíma, tehát ha nekem 5-ös (high fokozat, amiben 50watt csak a ventillátor teljesítményem), fokozatra rakom a ventilátort akkor nem áll meg néha amikor elérte a kívánt hőfokot, hanem szépen fújja folyamatosan a 40fok környéki levegőt . Az automata ventillátor fokozaton is normálisabb lett, a 48-58 fok környéki befújt levegő lement 40-50fok környékire, de ezt még jó lenne csökkenteni (amire egyenlőre csak azt a megoldást látom, hogy picit becsapom az NTC-t, ami a beltéri hőcserélőjén van... pl.: az NTC-vel egy párhuzamosan kötött potméter+ellenállással, amit lehet állítani...vagy van valami más ötletetek?) mert a COP annál rosszabb, minél melegebb a befújt levegő...!
A többieknek írnám, hogy ha azt szeretnétek, hogy jobb COP-n menjen a klímátok, akkor mindegy mi a neve, akkor jártok a legjobban, ha minél nagyobb ventillátor sebesség és minél kisebb a befújt levegő hőmérséklete!!! Feltöltök egy diagrammot, amin jól lehet látni, pl.7fok külső hőmérsékletnél, ha 55fok a befújt levegő akkor csak COP=3,5, viszont ha 40 fok a befújt levegő akkor a COP=5,2!!!! Nyílván ilyenkor kissebb a teljesítménye, tehát ez csak azoknál működőképes beállítás, akiknél idáig pl.: 55fokot fújt alacsony ventillátorral, ők ha átkapcsolnak "high" ventillátor fokozatra ott bizony le fog menni a levegő hőfoka mert visszaszabályoz a klíma, és ezért majdnem a felébe fog kerülni ugyanannyi fűtés!!!. -
feco70
senior tag
Azért kiváncsi leszek ezek a gépek mennyit mennek el, sokat nem pihennek az biztos, legalább is nálam
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Windows 11
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Home server / házi szerver építése
- Autós topik
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen monitort vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- HP szerverek áron alul
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest