- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- iPhone topik
- Yettel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
Akkor küldök majd pár ügyfelet hozzád. Én biztos nem szórakoznék ezzel főleg hogy sokan ki se fizetnék. Tavaly is egy nyugdíjas bácsi szemben lakik velem panel telepen, 3,5 éves korában megfingott a Polar gép kompresszora és akiket kérdeztem senki sem vállalta mert akkora összeg lenne amibe 3,5 éve a komplett gép került a bácsinak
-
TeeJay
félisten
Én ismerek azért pár srácot akiknek nincs f-gáz vizsga de olyan szépen igényesen szerelnek hogy bátran ajánlottak és igazából ők szerelők a főnök keze alatt.
Aki viszont ilyet nyilatkozik hogy novemberben nem kell vákuumozni meg nem tudja mennyit kell rátölteni az tényleg nulla hozzáértéssel csinálja
Alapból ősszel több a pára meg nyirkosabb hűvősebb az idő, olyankor nem hogy nem kell vákuumozni hanem sokkal többet is akár plusz több nitrogén öblítés mire kimegy a pára a csőből. Aki meg már valaha is töltött hűtőközeget klímába lazán fejből vágja melyik gép hány méterre van gyárilag töltve és utána méterenként hány gramm kell még pluszban.
Én is kezdő klímás vagyok még, csak 2 tucat gép van a kezemben de már lazán csináltam ezeket rutinosan -
-
Aha kezdem összerakni. Az F35-ön belül már D-nél járunk, még C35-nél C35C-nél. Akkor azt mond meg még ha tudod, hogy a a FTX utáni első betű micsoda? Vagy úgy kérdezem, a szám két végén a betű miket takar? Ezek ilyen gyártói dolgok mint pl az olaj mennyiség, a kültéri súly, kompresszor kialakítás és igazából a szakavatottak szedik össze netről már amit lehet?
A C35C amit fel akar nekem tenni a szerelő az vajon miért ez? Nem vagyok fillér bszó. -
gya/352
tag
Azért azt tegyük hozzá hogy a 20000 ciklus ezen az adatlapon 3 perc ON/3 perc OFF ciklusokra van számolva ami tényleg elég megterhelő és nem túl életszerű, valamint gyanítom hogy ez egy on/off, tehát nem inverteres klímába való kompresszor lehet.
A többihez annyit tudok hozzátenni, hogy nekem a tizen éves LG inverteres klímám is tudta azt, hgoy amikor kikapcsol, utána hallatszik hogy kinyit valami szelepet és elengedi a nyomást. Fűtéskor hallatszik is hogy a beltéri felé engedi ilyenkor. Az uj Hitachinál ilyet nem hallani, cserében induláskor és leálláskor is szinte nulláig leszabályozza a kompresszort, tehát nem érheti oylan rettenetes trauma szegény kompresszort még akkor sem ha sokszor állítja le és indítja újra a vezérlés. De amit leírsz az nagyon érdekes és ismét erősíti a tényt hogy mindig van mit tanulni. -
PROTRON
addikt
Pontosan átjött a lényeg, nem kell aggódni, nem kérek zsepit.
És igen, pont azért írom hogy bánom nem másik Japán márkát választottam, mert tudom hogy vannak különbségek."Te hol látod azt a 4-5 fok különbséget "
Itt valóban van egy félreértelmezés. Ezt a részt arra értettem, hogy reggel amikor elkezdte az üzemet 4-5 fok különbség volt a cél tartományig, tehát rendesen fűtenie kellett a cél tartomány eléréséhez.
Kapcsolás előtt is ugyanolyan hangerővel szokott ilyenkor dolgozni a kompresszor, tehát a programozása szerint még erősen fűtésben van.Amit elvárok: a fenti esetben amikor átkapcsolok, akkor szépen fokozatosan kapcsoljon át, integráló közelítéssel, elvégre 21. század, a gép meg inverteres.
Ha ehhez kell 1 perc, akkor kell 1 perc. Így megtalálná az optmimumot, nem pedig hullámozna utána még 2-3 órán át, fel-le pörgésekkel.Amúgy ha be van álíltva fix 3-as venti sebességre és csak a hőfokot veszem vissza 26-ról 24-re, akkor is lazán kiveszi az irányítást a kezemből és lekapcsolja a beltéri ventit, holott a felhasználó(Én) utasítása az volt hogy fixen tartsa 3-ason.
Ehelyett azonnal elvág, mint egy kezdő programozó részegen megírt 2-est érő évközi projektje. A kültéri csak ezután kapcsol le, mert hogy a beltéri már lekapcsolt és túlszaladnak az értékek.
Tudom hogy az ilyen szintű projekt munka 2-est ér a hazai egyetemeken, mert én gépészként 2-est kaptam ilyen "szinvonalú" beadott minta projektre prog1-ből.
Tehát nem programozóként, hanem gépésztől is elvárt az ennél jobb ismeretek a diplomához.Irányítástechnikából ki is vágnak ilyenekért, aztán idehaza nem kapsz diplomát ha ilyet adsz be.
-
PROTRON
addikt
"
Egy 3,5-ös Comfort X, ami fűtéskor ....etc...
képes erről a fogyasztásról azonnal kikapcsolni....etc....első körben kiajánlani, hanem egy Japán-t.
"Azért itt hadd tegyem hozzá hogy nálam lehet firmware hiba miatt, de a Fuji 12LTCA is így viselkedik, tehát scenárió:
-éjjel lehűl 21,5 fokra a lakás 1-es ventin, majd reggel 7-től 26 fokon, 3-as ventin járatom mert fel akarom fűteni,
-amikor mondjuk 10-re felfűt 24-25 fokra, átkapcsolom 24 fok jelzett beállításra és 2-es ventire, hogy ne kelljen zenével elnyomni a szélzajt,
-jelenség: lazán fogja magát és azonnal lekapcsolja a beltéri ventijét(mert hogy "elérte a cél hőmérsékletet"), ami után 5 seccel teljesen leáll a kültéri ventije és a kompresszor hangját se hallom. Tehát a kapcsolás előtt nem csak úgy ímmel ámmal fűtögetett, hanem izomból kellett nyomnia a hőt, mert hogy 4-5 fokkal a beállított érték alatt volt.Ez ugye 2012-es fejlesztés volt még anno. Semmi "30 sec alatt szépen fokozatosan visszaszabályozom a beltérit, majd vele párhuzamosan meg utána szépen lassan elveszem a kültéritől a tempót" manőver nincs beleprogramozna, amit ezért az árkategóriáért kérdés nélkül elvártam volna, ezt NEKEM kell manuálisan végig játszanom, ha kímélni akarom a gépet.
Ezért feltételeztem hogy csak nem 20.000, hanem 50.000 ciklusra tervezik, mert átmeneti időben ez nálam nem napi2x történik, hanem ahogy Te is írod rendszeres.
De ha még ebben is buták a FUji mérnökei, akkor tényleg senkinek se fogom a márkát ajánlani otthoni használatra...cégesnél mindenki le..arja.Szal Japánon belül is van különbség a szoftver terén.
-
mjani1172
addikt
-
TeeJay
félisten
Ugye hogy ugye, pont a klímások keresik ezt a csobogás anomáliát mert mi sok gép után sem hallottunk ilyet
Én már el sem tudom képzelni hogy jöhet elő, Siófoki nyaralóban raktam 3-4méter csőre amiben 2darab 90 fokos kanyar volt csak
Raktam rokonomnak ott 3darab 90fokos kanyar volt a csőben szintén 3-4méter cső
Raktam unokateósmhoz 15méter csőre megszámlálhatatlan kanyarral meg ívvel
Szaki ismerős csapata 4másikat rakott ugyanoda többi lakónak 18-22-23méterekere rátöltéssel semmi csobogásSzóval kedves fórumozók én passzolok hogy jöhet ez elő
-
DithenS
senior tag
Ha tisztességesen megvan a 3 méter, akkor szerintem nincs gond, ha jól sejtem. Csak az a baj, hogy sokszor 2 méter van benne a szerelési árban, a plusz egy méter meg már 15 ezer plusz… Azt szerintem már eleve az vicc, hogy a klíma árának a fele elmegy csak a szerelésre. Pár éve 60.000Ft-ért ezt megoldották, most meg màr 130.000Ft egy szerelés 2 méreres csövezéssel, ha 3 méterrel kéred amit a gyártó megad, már 140.000Ft
Gondoltam, hogy anyunak rakatok fel fűtésre, de ebbe már így nem tudok belenyúlni így.
-
F.N.
tag
Nem véletlen a kérdés.
A régi On/Off-os klímák kapillár cső adagolásúak voltak.
Szinte lényegtelen hogy hogy hány fok volt kültéren/beltéren,
szinte fix hőmérsékleten volt az elpárologtatás, illetve a cseppfolyósítás.
Egy modern mai klíma, mind az elpárologtatási, illetve cseppfolyósítási
hőmérséklethez, az aktuális beltéri/kültéri hőmérsékletet veszi figyelembe.
Ezekhez a hőmérsékletekhez viszonyúl, ezekhez a hőmérsékletekhez
igazítja a kompresszor fordulatszámát, ( nyomó oldali nyomás ), adagolási
hőmérsékletet és nyomást. Ezért ha valami szerelési hiba adódik,
pld. picit megtörik a rézcső a hajlításkor, akkor a törésen keletkező akár
0,5 bár nyomásesés is problémát okozhat, pld. csobogó hanggal járót.pjen !
Nagyon sok múlik a klíma gyártóján, illetve a gyártó által követett
technológián. Ha minden paraméterre ki van hegyezve a működés,
akkor a legkisebb eltérés a gyártói útmutatástól valamilyen problémát okozhat.
Ha nagyobb a tűrés a gyártói ajánlásoktól/tesztektől, akkor műszer nélkül
észre sem vehető, pld. hogy 1 vagy 3 méter a csövezés.
Lehet hogy 3 méter csővel 5-6 %-al kevesebbet fogyaszt, mint 1m-el, ugyanolyan
működési paraméterek mellett. Soha nem fogod megtudni.
1 dolgot viszont biztosan tudok, voltam Daikin gyárlátogatáson.
Ha csak 10 fillér/év lehet egy technológiai újításon megspórolni, akkor bevezetik. -
pjen
félisten
Na várjál, nem vita indítónak szántam, csak kimásoltam.A hogy takarítás hiányában nem müxik egy dolog,bár müködik csak sokkal rosszabb hatásfokkal. A reptéren láttam olyan klímát amin egy centi penész volt mégis ment. Szerintem itt inkább a számlás karbantartásról van szó. Tehát nem számla kell.
-
gabor9991
addikt
Nézd én nem tudok mit kezdeni azzal ha te sem hiszed el amit látsz.
Pedig a cetli az egy számla 2000 forintról kiállítva amennyit fizettem a haveromnak a karbantartásért amit megcsinált nekem.
Hogy elhiszem -e amit írkálok?Igen.
Viszont sok mást nem, de erre sajnos értelmes magyarázatokatz nem kaptam csak, okoskodást illetve most tőled ez a legutolsó flegma hozzászólás. -
gabor9991
addikt
Kihagytad a következő mondatot:
"Az elvadult karbantartás árak lehet nem tudnának megjelenni a piacon ha nem kellene kötelezően igénybe venni azokat. "
Itt én még mindig nem azt vitattam hogy szükséges a karbantartás vagy nem, én is ki szoktam takarítani a retkes gépet, a haverom meg megcsinálja normálisan évente kétszer számlával 2 ezer forintért mert annyi a benzinköltsége és lepecsételi a garjegyet.
Például [erre] gondoltam hogy becsapják az embert amikor azért hogy kimossák a retkes klímát kiszámláznak 19800-at0.Két gépnél évente kétszer azért az már nem kevés.Nem tudom 12900-ért a sima tisztítás nem azt csak jelenti-e hogy mikroszálas kendővel körbetörlik a beltérit, mert az biztosan semmilyen szinten nem befolyásolja a gép működését viszont lesz pecsét a garjegyen szóval a becsapás már meg is történhetett.
-
arnyekxxx
veterán
Megnézném Én azt a jogászt, ügyvédet, aki ezt legaranciáztatja.
Az az az eset aminél egyértelmű, hogy az adott meghibásodást a karbantartás hiánya okozta. Ha ebben a gépben a vezérlőpanelben sül ki valami vagy áll meg benne a mókuskerék motorja az viszont nem azért történik meg mert a kültérin nem megy át a levegő hanem mert gyárilag szar benne az adott alkatrész. -
arnyekxxx
veterán
és a beszáradás elleni
védelem. 4-5 hónap múlva is használható tovább, a többi olcsóbb cuccal ellentétben.
Megjegyzem ha a legolcsóbb obisnak ledugózod a csövét akár egy soudalos csavaros bizbaszal és legumizod a flakon oldalához akkor ugyanúgy nem szárad belegalábbis én már jópár legolcsóbbszart is tettem így el és használtam később tovább.
-
törölt tag
Nem hiszem, hogy user error, és egyszerre a pisztolyos nem jön ki, a kézi orrán-száján tolja a ragasztót, a csövön is, és rendben rajta van a cső, a szelep kinyitásakor megindult minden irányba. Spórolósan használom mindig, minimális szelepnyitással, így is kiad egy rendes, cigaretta vastagságú csíkot, ami kis várakozás után megdagad, és akkor szoktam a lapokat ragasztani. Alapból a ragasztásával és beszáradásával nem szokott gond lenni, persze napi 3 elfogy, így ideje sincs.
Inkább kifogtam 3 hibás darabot, normális cég kicseréli, mert előfordulhat gyártási hiba, lyukas cső a fejben, amihez nem férsz hozzá, stb. -
-
Lajos1966
tag
Köszönöm a választ!
Igazából ahogy én észrevettem sajnos,ezek nem szerelők, hanem csak telepítők.Úgy döntöttem (lehet,hogy hiba) még egy utolsó esélyt adok nekik.
Pénteken felhívtam őket és kértem,hogy jöjjenek ki és tegyék rendbe (ha még lehet).
Amennyiben nem tudják, akkor elfelejtem őket és bármennyire is fájni fog anyagilag,lecserélem egy Daikin Sensirára,amiről itt nagyon jókat olvasok.Egy 3,5-es nekünk bőven elég lesz,bár a típusjelzéseket nem nagyon értem,hogy melyik igazán ajánlott.
Amikor jól működött, akkor egyébiránt a Syen is rendben végezte a dolgát,de elegem lett abból,hogy minden évben volt valami nyűgje (évente kellett rátölteni). -
hódmaci
senior tag
Az az érdekes, hogy több kültéri is van egymás mellett és csak az egyikük viselkedik így.
Amúgy fűt meg minden, teljesen véletlen lett észre véve.
Egyébként fagypont körül lehetett a hőmérséklet mert az autó ami kint parkolt annak az ablakán rendesen lefagyott a kicsapódó pára. -
TeeJay
félisten
Ok lehet igazad is mivel láttam én is már 16kW-os Pana hőszivattyút ami így vezérelte szépen magát hogy mindig máshol jegesedjen másik helyen meg olvadjon, ott nem volt full jég a komplett kondenzátor de split-nél láttam már sok képet ahol alul felül volt jeges, középen semmi majd utána töltöttek rá és már teljes felületen jeges volt és üzemelt rendesen
-
Z_A_P
addikt
Azert kerdeztem, mert meglepoen szaraz a levego bent (en orulok neki), 40-50% kozott.
Es iden megy eloszor a klima futes. Ugyanannyi volt a homerseklet (kb) gazzal is, szoval nem az van hogy melegebb van emiatt alacsonyabb a relativ.
Probalom kideriteni miert van. Sok oka lehet, akkor a klima futes kizarva. -
arnyekxxx
veterán
https://komkel.blog.hu/2019/09/29/a_lelegzo_fal_legendaja
Persze kerekítési hiba nagyságrendben átereszt a falszerkezet, de ez kerekítési hiba nagyságrend, egy ház belő páratartalma szempontjából irreleváns.
-
forumpista
aktív tag
Maradjunk annyiban hogy a falon keresztuli “szellozes” rendkivul minimalis.
maskulonben nem kellene kulon szellozteto berendezes a jol szigetelt ill passziv hazak eseten, illetve a penesz sem okozna gondot sehol ahol kicsereltek a nyilaszarokat…
a valosag az, hogy egy haznal 99%-ban a reseken (tipikusan rosszul zarodo nyilaszarokon, meg mindenfele nem lezart lyukakon a falban) keresztul tortenik a legcsere.Ha ezek jol szigetelnek, akkor sok sikert kivarni hogy majd a falon keresztul kiegyenlitodik a kulso-belso paratartalom.
-
Z_A_P
addikt
-
TeeJay
félisten
És a sima Perfera meg az FTXTM között mi a különbség?
Mert utóbbi még inkább fűtésre van ha jól tudom. A Royal még a Perferát sem éri el miközben a face klímás fórumban ódákat zengtek róla?Mondjuk most a Midea Oasis van magasztalva meg a Fisher Nordic amíg nem jön újabb gép ami fűtésre jó és olcsóbb mint a japánok
-
pjen
félisten
Azért mielőtt bekerült ez a táblázat mereven ragaszkodtál a min 3 méterhez még csak el se gondolkodtál rajta, hogy esetleg nincs igazad. Azt hiszem inkább Te ragaszkodsz ahhoz, hogy igazad legyen. Amit Windy írt a telepítésről, hogy rengeteget felraktak régebben szendvicsbe nem én írtam, mégis elsiklasz felette. Pedig szerintem picit jobban ért hozzá mint Te vagy én.
Mikor az én panáimat szerelték a klímásnak pont az volt a fő, hogy minél rövidebbek legyenek a csövek, mert szerinte minél hosszabb a cső, annál nagyobb az esély, hogy sípolni, csobogni fog a gáz. Szerencsére nincs ilyen gond. Egyébként részemről iy ennyi.
-
törölt tag
-
pjen
félisten
Azért irtam, hogy telón vagyok mert nem bírtam egyértelműen értelmezni az abszolút nem érdekel, hogy igazam van vagy nincs. Viszont ha vissza keresel Windy írta egyszer vagy két éve, hogy nem olyan szigorú szabály ez. Nővéremnél is szendvicsben van a HD. Pont Windyék szerelték. De mondom ez nem vita, csak leírtam nálam hogy van. Lehet, hogy jobban menne hosszabb csővel.
Abszolút nem értek hozzá, csak,leírom ami van.
-
PROTRON
addikt
Oké, elfogadom, én csak bután tudtam nézni a kollégára amikor bizonygatta az igazát, mert sose érdekelt a tényleges hatósági háttere a dolognak.
Amúgy lehet aki neki mondta abból indult ki, hogy attól még mert bármikor kimehetnek ellenőrizni, valószínűsítik sokan hogy nincs elég kapacitás kijárogatni.
-
2.35m belmagasság, néha picit több, 51nm2. Kb minden egy légtér. 3.5Kw-ra gondoltam. Fűteni/ hűteni. Előbbi ha a gázról minden kedvezményt elvesznek és a fa is elfogy, addig csak hűteni kellene.
Többiek: Köszi, nem tudtam a klímák lelki világát, hogy így van.
Elég a 3*1.5 MTK úgy látom C16-al.
-
hódmaci
senior tag
80K-HUF ért én is vennék.
Persze csak ha marad -
poli27
veterán
Tehát akkor a kompresszort a mókusok forgatják olyankor? Mert hallani ahogy megy, és nem 1 percet megy....
A Samsung New Boracay. az egy olcsó gondolom minden szempontból alultervezett klíma 2016 ban adták ki ha jól látom.. amiket én vettem pont kb 3x ennyibe kerültek és a Samunak a legjobb gépe A+++ 5,1-es scoppal, 0,94kg gáztöltettel 34kg a kültéri.... nem gondolom hogy összehasonlítható a kettő, max annyira hogy mindkettő Samsung -
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Tuf F15 FX506H / 11400H / RTX 3050 / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Xiaomi Redmi 9T 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest