Hirdetés
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tony21
tag
Mivel fűtésben mértem és a termosztátok is 150cm magasan vannak, így de, van.
Úgy, hogy a meleg nehezebben terjed, felfelé száll, hőérzékelő a klímában, mégis pontos a dolog.
A hideg nálunk jól szétterül a lakásban, de most ha akarom sem tudom megmérni, 23,5 fok van idebent, klíma nélkül. Majd ha kell még hűteni, megmérem -
Tony21
tag
Mitsu AP-től 2-3 méterre pontosan a beállított hőfok van (150 cm magasan mérve), a 60nm-es terület (konyha, étkező, nappali, szélfogó) túlsó sarkában 1 fok eltérés van a beállítotthoz képest (ez sacc. kb. 10 méter) ... csak fűtésben néztem, fingom sincs mi az az IFEEL, meg nem is érdekel
[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
Sziasztok!
Ismerős Polar Ultimate klímát nézett ki magának (2,5kW).
Azt írják mindenhol, 24dB a leghalkabb módja, de emlegetnek egy szupercsendes üzemmódot. Ez kültérire vagy beltérire vonatkozik, illetve 24-nél kevesebb, vagy a 24 az? Mert a 24dB rohadt messze van a szupercsendestől ...
Esetleg még a Syen Charm-ban gondolkodik .... melyik a jobb?
én próbáltam rábeszélni Mitsura, meg is nézte, tetszett is neki, de nem áldozna rá ennyit (csak hűteni fog vele, fűteni nem). -
Tony21
tag
válasz TeeJay #78831 üzenetére
Mitsu AP-ből idén szedtem ki 2,5 év után a mókuskereket először, hogy kicsit jobban lepucoljam (kicsit poros volt, de rá volt ragadva), tényleg easy, szerintem nem volt 10 perc.
A szétbontásnak ráadásul volt egy járulékos előnye is, találtam a klímában wifi modult
Elvileg anélkül lett véve, szűrőtakarításkor sem nézegettem a jobb felsőben azt a becsúsztatott műanyag vackot, csak most atomjaira szedésnél jött a felismerés .... wifi zzeg ... -
Tony21
tag
Akkor pm kérdésemet már meg is válaszoltad
Új építés, úgy egyértelmű, nem is látni már az új házakon se gázkéményt, se hagyományos kéményt. Mikor építkeztem (2015), akkor még előírás volt a tartalék kémény, így van kandalló is, ha se gáz, se vellany, akkor sincsen semmi baj. -
Tony21
tag
Tervben volt nálam is egy levegő/víz hőszivattyú, kazán kiváltására, de hála az okosoknak fent, nem lehet és nem is érdemes tervezni 1 napnál nagyobb időre semmit (lásd, mit ámokfutottak a napelemeknél). Egy hőszipka meg hosszabb táv
Pedig adná magát a dolog, mert mindenhol van padlófűtés +a szobákban még falfűtés is.
De így rendben a klíma is, megy egész fűtési szezonban és a fele házat lazán kifűti.#75683 BBéci : Nálunk egész évben fogy 320 m3 gáz, de a melegvíz is azzal készül (200 literes tároló). Klíma előtt valamivel több volt, de az sem volt sok. Szóval túl nagy hőigény nincsen, ráadásul télen kell a 23 fok asszonynak ...
-
Tony21
tag
Pontosabban 130 körül, mert a szobákat is lehűti és nem szakad bele ... ráadásul évi néhány napról van szó, mikor már éjszaka nem lehet ablakot nyitni, hogy a bent általunk termelt meleget kicseréljük a kinti hűvösebb levegővel. Amíg az éjszakai szellőztetés játszik, klímát nem is kapcsolunk, mert minek, 24 fok még teljesen jó bent (de ezeket már 1000x leírtam ebben a topicban).
Ha szellőztetéssel nem tudjuk lehűteni a házat, akkor pár nap alatt már a személyes tűréshatárom fölé emelkedik a benti hőfok (asszony még bírná ), ne erre meg jó a klíma. Ha csak hűteni vettem volna én is 2,5-est vettem volna (klímás győzködött, hogy 5-ös kéne, de nem tudta, hogy rendesen be van csomagolva a ház). -
Tony21
tag
Mert értem, hogy lefelé fűt, meg a lenti hűvöset szívja/melegíti fel, de annyira messze vannak a szobák, hogy mire odáig száll, addigra az a meleg már fent a plafon alatt úszik, mint egy párna. Az ajtónyílások meg blokkolják, ami alatta besuhan, az a következő ajtónyílás előtt, a hosszú folyosó plafonja alatt gyülekezik, hogy be tudjon suhanni a következő ajtónyílás alatt, de eddigre már nem is olyan meleg az a meleg ...
-
Tony21
tag
és 10 métert egyenesen haladva, majd balra kanyarodva, aztán 1,5-2 métert egyenesen haladva, majd jobbra kanyarodva is odatalálna a meleg a szobákba, miközben 2 ajtónyíláson kell átmennie (majd még szobánként 1-1-1 ajtó)? (máshova meg nem nagyon lehetne tenni a parapetest sem, mint ahol a jelenlegi split van, macerás a vízelvezetés - így is 6,5 méter, viszont nincs látható csövezés a lakásban, mert a garázson keresztül megy).
Szóval nekem ez a split így rendben van fűtésben, minimálist temperál hátul is, este meg kicsit bekapcsolom a kondikazánt, aztán a szobákban a falfűtés teszi a dolgát.[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
válasz Reggie0 #75659 üzenetére
Na pont ez az, bemenne az a meleg, de szarul lettek beszerelve az ajtók, a padlóval van egy síkban az alja!
#75657 Parci : hűteni szerintem nekem is elég lenne az AP25, a fűtés miatt lett nagyobb, hogy ne kelljen nyélgázon mennie (ha már van napelem, fűtsön csak a klíma). Aztán ősztől tavaszig csak addig van lekapcsolva, míg a szűrőket kimosom
-
Tony21
tag
Ez sok mindentől függhet, hogy elég-e egy darab klíma, vagy nem.
Nálam hűtésre tökéletesen elég, a ház jól szigetelt, gyakorlatilag a bent keletkező hőt (sütés/főzés, ha otthon vagyunk a keletkező testhő) kell kezelnie.
Eleinte nem gondoltam volna, tervben volt egy másik klíma a szobák körülre a folyosóra, de tök felesleges.
Van egy 65nm körüli egybe légtér (a hő nagy része itt keletkezik), meg hátul 3 szoba (+folyosó, ht, fürdő, zuhanyzó, ez is kb. 60-65nm) és mikor abban a néhány kánikulai napban (mikor este már nem lehet ablakot nyitni, mert 30 fok van éjfél után is) szükség van klímára, teljesen komfortos, 1 fok alatti különbség van a szobák és a nappali/étkező/konyha hőmérsékletében (nincs jégverem sehol, asszony bele is halna, olyan fagyos).
Szóval nálam hűtésben tökéletes, mondjuk asszonyt le kellett szoktatni olyan dolgokról, mint hogy nyáron nappal bukóra nyitva az ablak (wtf???), meg rászoktatni arra, hogy a keleti oldalon délelőtt, nyugati oldalon délután redőnyök le! (déli oldalon nem kell, nyáron azokat az ablakokat nem éri nap a magas napállás miatt).A meleg levegőnek viszont ugye más a fizikája, az nem kanyarodik be sehova Enyhe temperálásra jó csak a szobákban, a nappali/étkező/konyhát viszont lazán kifűti az 1db klíma (Mitsu AP35).
[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
-
Tony21
tag
válasz TeeJay #74655 üzenetére
Ezt a 6-7 fok különbséget én sem értem, most akkor fűtsek nyáron, ha kint 38 van?
Azt' azé' mégsem ....
24 fok aztán jónapot, úgysem megy folyamatosan, csak mikor már éjszakai szellőztetéssel nem lehet kordában tartani a benti hőfokot, mert mondjuk még 30 fok van kint éjfélkor ... (jól szigetelt ház, de napközbeni bentléttel, esetleg egy sütés-főzéssel simán fel tudjuk fűteni 25-25,5 körülre, éjszakai szellőztetéssel meg vissza lehet korrigálni 24-24 alá ... de ha nem lehet ablakot nyitni, kell a klíma, mert pár nap alatt 26 fölé szaladunk, azt meg már nem szeretem). -
Tony21
tag
válasz lekorszke #73236 üzenetére
Nem védeni akarom őket, de alvállalkozókkal szereltetnek. Aki anno először kint volt nálunk felmérni, attól a fejemet fogtam ... ráadásul mindenáron Nord-ot akart rámbeszélni, mert a japánok utolsó szarok. Na ő felejtős volt ...
Aztán aki végül szerelt, az egy végtelenül korrekt, pontos, precíz ember volt ... -
Tony21
tag
Havi átlag kb. 180-200kWh a klíma, pontosan nem nézem a napelem miatt, csak a klíma előtti fogyasztásból indulok ki. Bár csalóka a dolog, mert azóta van hősugárzó a fürdőbe a gyerek miatt, az is elvisz valamennyit. Kb 60+ nm-t fűt egy Mitsu AP 3,5, fürdő hősugárzóval megy, a 3 szoba (fal+padló) és a melegvíz pedig gázzal (sajnos a meleg nem kanyarodik be a szobákba). Vellany 0 Ft, gáz pedig 6000Ft volt decemberben, 5800Ft pedig januárban.
-
Tony21
tag
válasz ANDROID??? #64944 üzenetére
AP 35 kb. 60+ nm-t fűt (23 fok), szigetelés szerintem rendben.
Wifi nincs, ősszel bekapcsolom, tavasszal kikapcsolom. -
Tony21
tag
válasz waveson #63927 üzenetére
"A gond itt azzal van hogy 18 fok valszeg a klíma magasságában van, ami kb 3 méter. És még van 2 méter álmennyezet nélküli magasság a plafonig. Szóval úgy sz*r ahogy van."
Ez tényleg nem ideális, meleg ugye felfelé száll.
Lefelé fordított lapátokkal nagy ventivel próbáltad? -
Tony21
tag
Lehet, hogy életében nem szerelt és fél tőle
Nálam is volt szaki anno felmérni, kérdezte mi lenne a kiszemelt klíma, mondtam valamelyik japán, még nem dőlt el (Panák akkor már kifogyóban voltak).
Azt a halálra rémült arcot látni kellett volna
Aztán elkezdett hebegni-habogni, hogy ezt jól gondoljuk át, szerinte meg Nord, mert az a csúcs -
Tony21
tag
válasz DroiDMester #61770 üzenetére
Olvasd el újra a 61761-es hsz-t, értelmezd, olvasd el az előzményeket, értelmezd, majd a kérdéses hsz. végén nézd meg a megnézendőt. Rakd össze, ha nem megy szólj, nagyon szívesen segítek.
Egyébként az ablak nem csodaszer, de tud friss levegő funkciót. (Nyáron meg bár többször lett volna pára, lett volna mit aratni) -
Tony21
tag
válasz DroiDMester #61767 üzenetére
Mondtam, hogy akkor nyisd ki, mikor kint facsarni lehet a levegőből a vizet? Másik, hogy nem ilyenkor okoz gondot a lakásban a pára, hanem fűtési szezonban lehet problémás (melegben csak a hőérzetedet rontja). Télen viszont a hideg száraz levegő kint az úr, a szellőztetés csodákra képes. (Nálunk mondjuk egész télen párásítani kell, olyan száraz a levegő ...)
De ahogy nézem, cseszhetsz te bármit, ha képtelen vagy gondolkodni -
Tony21
tag
válasz Real_Necro #61371 üzenetére
AP35, újra ezt venném.
-
Tony21
tag
válasz hódmaci #61102 üzenetére
Ez nettó hülyeség.
Van egy 22 éves kínai klímám, még sosem romlott el, pedig éjjel-nappal megy. Hihetetlen csendes, konkrétan nem hallod hogy be van kapcsolva, mindezt max. fokozaton. Úgy néz ki mint új korában, fogyasztása minimális, két AAA elemmel fél évig működik. Karbantartást sem igényel, ez ilyen öntisztító fajta.
Meg sajnos van egy szar új japán klímám is, csörög-zörög, szomszéd naponta feljelent, olyan hangos. Alig hűt, még kevésbé fűt, mindezt brutális fogyasztás mellett. Már az első nap elromlott, tízszer, aztán másnap még ötször.
Soha a büdös életben többet japán klímát nem akarok! Mindenki vegyen kínait!most jobb?
-
Tony21
tag
-
Tony21
tag
válasz Nagya21 #59840 üzenetére
Nagyon ne vedd komolyan, csak keress rá a hozzászólásaira a topikban ... volt ott az elején TCL, Aiwa, aztán a Fisher volt az isten, aki japánt ajánlott az meg kb. hülye volt, de a Gree az típusfüggetlenül szar
Ezért nem szarozok látatlanban, Mitsu AP-ról tudok nyilatkozni, másról nincs huzamosabb tapasztalatom. Szálláson Gree volt, hűtésben hangosabb volt mint az AP, de nem néztem milyen típus, nem is érdekelt. Tette a dolgát, hűvöset csinált. -
Tony21
tag
Teljesen elegendő nekem ez is. Rásegítés volt a fő cél, de aztán az egész fűtési szezont végignyomta, jellemzően 180-300W között kért enni. Hűteni meg nem nagyon kell, de mikor kellett, az egész házat lehűtötte.
Tervben volt még ehelyett két kisebb, messze rakva egymástól azonos légtérben, de a másiknak nem lett volna hova maga alá olvasztania, vödrökkel meg nem akartam szarakodni. Így lett 1db 3,5-es. -
Tony21
tag
Mivel padlófűtésed van, feltételezem jó a szigetelésed is (jól szigetelt aljzat illik hozzá, akkor meg már a fal/födém szigetelés is ésszerű ha megvan).
Így viszont szerintem sok lesz az 5kW... a télen kb. 60nm egybeteret fűtöttem egy 3,5kW-os Mitsubishi AP-vel (hűteni meg lehűti mind a 125nm-t, már 2x próbáltam ).
Nem mint kiegészítő fűtés, hanem mint fő fűtés (ház maradék területén azért este picit be kellett pattintani a kazános fal/padlófűtést).
Ha csak kieg. fűtésnek lesz, bármelyik alap japán jó (ha japánban gondolkodsz).[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
Így mindjárt más, nem a lakást fűtitek, hanem a környékét
Födémszigetelés sokat fog jelenteni, ráadásul bármikor "bővíthető".DroiDMester: de nem is kevés ... én is 125 nm-t fűtöttem gázzal, most már csak a felét (+garázs 11-12 fokon temperálás), de ez a 600 durva.
Konvektor az egyik legszarabb gázos opció (ősöknél az van, ismerem). -
Tony21
tag
válasz Silentfrog #58760 üzenetére
Ja, azt meg sem kérdeztem, ablak napközben csukva?
Anno asszony nyáron napközben redőny fent, ablak bukóra nyitva módban tolta, megyek haza, 26 fok ... mondom ezt hogyan? Még nincs is nyár!
Azt mondja nem járt a levegő
A 30+ fokos ne is járjon Majd jár este a hűvös.
Két nyár kellett hozzá, hogy meggyőzzem .... izzasztó nyarak voltak -
Tony21
tag
válasz Silentfrog #58760 üzenetére
14 cm grafitos 30 cm falon, 3 rétegű üveggel fa ablakok, aljzatban 10 cm lépésálló, födémen 30 cm befújt papír (szerintem ezen múlik a legtöbb ebben a mixben), tehát kb hasonló.
Déli oldalon nem süt be az ablakokon a nap ( majd szeptember elején kezd), nyugatin délután redőny le, keletin meg reggel. Éjszaka pedig szellőztetés, amíg lehet. Tavaly az első hőhullám végén nem lehetett, kb. 3 nap kellett volna klíma, 27 fok volt bent. Utána meg mire bemelegedett volna, jött egy hidegfront és mehetett az éjszakai ablaknyitás.
Szóval most még oké ez a 24, de pár napig ha még marad ez az idő, biztos, hogy kell a klíma (25-nél benyomom ). -
Tony21
tag
válasz poli27 #58759 üzenetére
Ha sokat vagyunk bent, főzünk, sütünk, akkor nálunk is hamarabb kúszik fel a hőfok. Ez most szerencsére nincsen, így még klíma nélkül tartható a dolog, mert este már sajnos nem lehet szellőztetni.
Amúgy én sem bírom a meleget, 25 a felső határérték, utána az sem érdekel, ha asszony didereg :D -
Tony21
tag
Gondolkodtam én is még egy-két klímán fűtés miatt, de nem nagyon tudom úgy elpakolni, hogy maga alá tudjon vizelni. Pedig lehetne égetni a felesleget, még van 3 hónap a napelem felszerelés évfordulójáig, de már 11000kWh termelés felett járok ... majd nyomom télen olajradiátorral
Éves fogyasztás előtte 2100kWh körül alakult, gázt sosem néztem, de majdnem 7 éve lakunk itt és 5670 m3-en áll az óra. Most kevesebb fogy a klíma miatt.
Az biztos, hogy a szigetelés mocskos sokat számít!Egyébként mikor átmelegedett minden (2-3 nap), onnantól egész jó komfortja volt a klímának is (pedig én nem papucsban rohangálok idehaza), annyi, hogy ment folyamatosan amíg fűteni kellett.
-
Tony21
tag
Akkora azért nincsen, 11,375kWp panel, kb. fele-fele arányban déli és keleti oldalon, 8-as inverter, 23,5 fokos tető.
A júniusi termelés 2100kWh felett volt, túl meleg van :)
A tél nagyon napos volt, alig volt csapadék.Gondolva a jövőre lett ekkora rendszer (autó, hőszivattyú) ... aztán, hogy mi lesz, majd kiderül. Addig is tavaly novemberben felkerült egy Mitsu AP 35, ami a ház felét lazán kifűtötte (kb 60nm), így gáz alig fogyott, a rendszer meg egész télen túltermelt. Ha lesz külön támogatás hőszivattyúra, akkor bevállalom (padlófűtés, szobákban padló és falfűtés van), de egyelőre nem mozgok egyik irányba sem, idehaza jelenleg még az elmúlt 12 év is bizonytalan.
A rendszer fele OFT-ből visszajött, másik fele a választási pénzszórásból, így lényegében megtérült már.
Ha minden maradt volna a régiben (fűtés+melegvíz kondikazán, minden más villany, napelem nincs) akkor sem értük volna el a rezsikvótákat (2 felnőtt egy gyerek).[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
válasz DroiDMester #58708 üzenetére
Egyre inkább nincs tél, decemberben 394kWh-t termelt a napelem. Folyamatosan fűtött a klíma és így is túltermelés volt.
-
Tony21
tag
Klíma előtt 180kWh volt a havi fogyasztás, gázból 780 m3 körül fogyott egy év alatt (ez melegvíz és a fűtés kondikazánnal ... minden más elektromos (főzőlap, sütő, hűtő, mikró, szárítógép, mosogatógép, mosógép amik sokat mennek). Ez 2 felnőtt 1 gyerek.
Klíma után sem lett durva, nyáron 2-3 alkalommal volt bekapcsolva, telet azt mondjuk végigfűtötte, majd megnézem mennyivel tolt meg egy hónapot, de szerintem limit alatt maradok egy évre vetítve így is. Főleg, ha hozzáveszem, hogy decemberben 390kWh-t termelt a napelem ...
De látszik, hogy nem sikerült jól belőni a számokat ... ki akartak vágni egy fát az erdőben, aztán kivágták az egész erdőt.[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
válasz Feenyx #57905 üzenetére
Szerintem használd bátran a keresőt, "Samsung", "Panasonic" majd akár "Mitsubishi" kulcsszavakkal, rengeteg hasznos infóra találsz. Ha túl sok az input, esetleg szűrj hozzászólás szerzőjére, oda azt írd: "windy".
én csak Mitsu AP 35-ről tudok nyilatkozni, hihetetlen csendes beltéri és kültéri (van valami éjszakai mód a kültérire, ami még csendesebbé teszi, de sosem használtam), nagyon szépen teszi a dolgát.
-
Tony21
tag
válasz freeknight #57833 üzenetére
Az utcánkban akkor nem olyan rossz a helyzet (nem hosszú utca, 18 ház), 1db Daikin, 1db Mitsu, 1db Fuji, 2db Pana, meg 1db LG. Többin semmi.
-
Tony21
tag
válasz laci1117 #57404 üzenetére
Azért így mindjárt más, így szerintem nehezen fogod megúszni a két beltérit, vagy a nagyobb teljesítményű klímát (akkor viszont ott ahol megy már túl kell hűtened, hogy a szobákban elviselhető hőfok legyen).
Nálam van rendes szigetelés, idén először múlt hét csütörtökön lett bekapcsolva a klíma hűtésre, mert már 25,5 fok volt bent (ez még simán elmegy, de nem akartam feljebb engedni, meg kíváncsi voltam arra is, hogyan hűt).
Tavaly az első nagy hőhullám vége felé is csak 27 fok volt bent (akkor még nem volt klíma), mert még éjfélkor sem lehetett szellőztetni ... -
Tony21
tag
válasz laci1117 #57357 üzenetére
Attól függ, mennyire szigetelt a ház.
Télen egybe 60nm-t lazán kifűtöttem egy 3,5-es klímával, nem rásegített, hanem csinálta a dolgát ... a maradék 60nm-en viszont csak arra volt jó, hogy nagyon lassan csökkenjen a hőfok (egy esti gázfűtéssel elvolt az a rész). Meleg nem jól terjed ...
Viszont nyáron lehűti mind a 120nm-t -
Tony21
tag
válasz Nagya21 #57225 üzenetére
és is fogyasztásmérőbe dugtam még ősszel, kíváncsiságból. Azóta fixre kötöttem, így nem tudom hűtésben mit eszik (alig kell hűteni), nem is érdekel :)
Klíma előtt az éves fogyasztás volt 2200kWh körül, napelem júniusban termelt 2100kWh-t, szóval ...
Nemrég volt leolvasás, gázból visszajött 45k forint (klíma november közepétől végigfűtötte a szezont), villanyból meg 68k (október közepe óta van napelem) a termelésre ... fizetni csak azt az ezerpárszázat kellett. -
Tony21
tag
válasz nesh144 #57039 üzenetére
De komolyan, kérj ajánlatot klímás cégektől, szoktak még adni kedvezményt, így olcsóbbra jön ki, mint az oldalukon a listaár. Lehet, hogy nem lesz 2 héten belül felszerelve, de ezt mindig benézik az emberek, ősszel vagy tavasszal hamar felkerül a klíma, nyáron meg nem
-
Tony21
tag
válasz DroiDMester #56986 üzenetére
Ezt így nem lehet kijelenteni, vagy legalábbis az én klímám erről nem tud, simán hűt 120nm-t (3,5kW-os), simán fűt 60nm-t (80%-ban 180-300W körül vitte a telet) és temperál 60nm-t.
Sok múlik a szigetelésen, én pl. csak tegnap este kapcsoltam be először a klímát hűtésben egy maratoni sütés főzés után. Reggel le is kapcsoltam, mert 22-22,5 (legtávolabbi szoba) lett mindenhol, asszonynak hideg már. -
-
Tony21
tag
válasz falabu88 #56985 üzenetére
Még nem tudom, ma este kapcsoltam be először. Volt kis sütés főzés, késő délután már 25,5 körül járt a hőfok. Így este belőttem 22 fokra, max venti, hadd szóljon
1,5 óra múlva szólt asszony, hogy nagyon fázik, akkor volt a nappali/étkező/konyha egylégtérben 22,8, a legtávolabbi szobában 23,7. Vissza is vettem a ventit egyesre, azóta lassabban, de hűt tovább. Asszony meg lefeküdt és nyakig betakarózott
Egész jól terjed a hideg, persze kell kis idő a legtávolabbi zugokhoz. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól lehűt a 3,5-es Mistu AP 120nm-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest