-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #21400 üzenetére
Oreg a router? Akkor lehet nand flash hiba is.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #21400 üzenetére
Szerintem meg is válaszoltad magadnak a kérdést.
-
Tamarel
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21390 üzenetére
Az passzív állapot valóban okozhat kevesebb kapcsolatot, de önmagában csak nagyon kevés peer esetén akadályozhatja meg a forgalmat.
Az automatikus port nyitás pedig biztonsági probléma, soha nem javasolt. -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21374 üzenetére
Balra domboldal, jobbra a ház és falusi környék, tehát nem tűnik olyan bonyolultnak. De persze azt nem tudom egyelőre, hogy csak arra a toronyra. Indokolná valami, hogy ugráljon, ha mióta kitettem max jelerősséget mutatnak a LED-ek is rajta?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #21348 üzenetére
Szerintem egy csomó eszköz, a ping-en kívül, egyszerűen nem foglakozik semmilyen ICMP csomaggal. Ha meg is oldanák, hogy a router küldjön megfelelő ICMP csomagokat, az csak az eszközök 10%-a esetében működne, a többinél folyamatosan jönnének a problémák. Valószínűleg a többi router (nem csak a mikrotik) is ugyanígy kezeli az MTU-t, csak itt van valamennyi beleszólásod a dologba - ha szükséges. Néhány eszköz tűzfalbeállításában pl. default tiltva van minden ICMP csomag.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21344 üzenetére
Talán mert nem 1500 az MTU hanem kisebb, de már nem kell vele törődni a default ppp profilban le van kezelve.
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21337 üzenetére
Köszönöm (:
Mielőtt kitenném még egy kérdést engedjetek meg. Bár még van pár dolog a torony és az SXT között(pl egy fal), de az SINR ilyen bezuhanásokat produkál 0-13 között. Ez vajon kint megszűnik és beltéren normálisnak tekinthető? -
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21322 üzenetére
Nekem is van egy Minim még egy MUM-on adták ajándékba. 100Mbps-es portok de elég gyakran használom a mai napig.
Amúgy 4D4M-nek van igaza az Asus cuccát váltanám ki egy olcsó cuccal!
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21319 üzenetére
Nem hiszem, hogy Audience az SXT-ről beszélt, inkább a TP-link switch helyett egy Mikrotik akármiről.
(sajnos nem multiwan, mert az átmenetinek szánt LTE 3 éve tart, mert képtelenek behúzni az optikát az utca végéből, most mondtam le róla annyira, hogy jó, akkor marad ameddig marad, de akkor legyen normális)
Ez lenne a legolcsóbb madzagos? -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21315 üzenetére
És vajon az ASUS milyen módban fogja ezt mind felfogni?
Elvileg majd automatikus IP-n már a Yetteltől kapott IP-t fogja megkapni? -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21313 üzenetére
Így néz ki ez a szekció benne:
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #21311 üzenetére
Ja és ugye jelölni a VLAN-okat a trunk porton kell, a RouterOS alatt az interface a trunk portot jelöli. Amikkel meg egy bridge-be lesz téve a VLAN , azokon nincs jelölgetés.
PS: Elvileg használható a TP-Link is erre. Menedzselhető és kezeli a VLAN-okat, csak szokni kell
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21311 üzenetére
Egy ilyenem van: TP-Link TL-SG105PE
Bár tök másra használom alapból, de még egyet biztos nem vennék csak ezért az egy funkcioért.
OpenWRT-re se fogok atallni hasonló okokból kifolyólag. -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21289 üzenetére
Köszönöm, ehhez kettő lan kábelt kellene kivinnem a kültérre/tetőre a router helyiségéből a rack szekrényen át, ami most per pillanat nem annyira villanyozott fel (új védőcső a párazáró alatt, 40 cm kőzet- és üveggyapot felszedése stb) (: Így lehet, hogy érdekelne a VLAN-ozós megoldás is.
#21290 Audience:
Köszönöm neked is. A dolog egészen addig működött, amíg az ASUS routerrel kellett volna megetetnem a létrehozott két új VLAN-t (a videóban egy másik Mikrotik routert kötött a modemmé butított LHG után) (: -
Ranagol_5
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21280 üzenetére
Se Poe-n se tápon nincs életjel. Zsír új az egész cucc, 2kor vettem át és bontottam ki. Másik ilyen 24V-os tápom meg nincs most, csak egy régi RB2011-es 12V-os tápja. De azzal sem csinál semmit.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21263 üzenetére
A HP nyomtatókat így kell konfigurálni. Nincs olyan típus amin csak WPS gomb van és nincs felhasználó által elérhető konfig felülete akár WiFi-n akár rádugott USB kábelen a megfelelő szoftverrel.
-
Kenderice
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21259 üzenetére
Wifi direct nem jó mert több eszközről is kéne nyomtatni, nem csak egyről.
De már megoldódott. -
válasz
E.Kaufmann #21255 üzenetére
De ad, WiFi direct.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #21255 üzenetére
Ezekszerint nincs LCD kijelzoje es gombjai? Mondjuk el tudok kepzelni akar ilyet is, de azert durva.
-
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann #21247 üzenetére
[link] Link lett volna... Majd talán most.
-
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann #21235 üzenetére
[Ez?]
De tényleg..
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21237 üzenetére
Nem tervezek konténerezni, van itthon mondjuk szerver, de nem szolgáltatok semmit kifele, ill ami van ahhoz meg nem kell.
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21235 üzenetére
Van USB-C-s táplálású eszközöm 1-2, de még sosem volt velük problémám.
Én most azon agyalok hogy érdemes-e majd dupláját kifizetnem azért hogy legyen LTE, vagy hogy egy 4 magos, nagyobb RAM-al rendelkező eszközt vegyek. Egyáltalán mennyire veszem észre hogy 2 vs 4 mag, illetve 256MB vs 1GB a RAM? -
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21222 üzenetére
Köszi az infókat. Kicsit utánaástam a dolognak, 3 modell között őrlődőm:
1. hAP ax Lite (amit ajánlottál, kb 22ezer br)
Jókat írnak róla, van benne ugyan wifi de ez amúgy is ki lesz kapcsolva nálam)2. HAP ax Lite LTE6 (kb 39ezer br)
Tettszik benne a CAT6 LTE modem, így csak be kell dobni a SIM kártyát és van backup net szükség esetére. De majdnem 2x annyiba van.3. hAP ax2 (kb 39ezer br)
Ez már 4 magos, 4x annyi a RAM, és nem 4 hanem 5 gigalan portja van. Wifi 2.4GHz és 5GHz is van, de nálam ez nem szempont. Meg vab PoE out, de ez sem kell, erre van külön PoE switchem a kameráimnak.Szóval amin őrlődőm hogy érdeme-e majd 2x annyit fizetni azért hogy legyen LTE6 (2.) vagy hogy legyen 4 magos, nagyobb RAM, stb (3.).
De ha jól látom egyiken sincs USB amivel esetleg egy USB dongle segítségével lehetne net backup vonalam. De akkor vennem kell valami jó LTE6 modemet is.Ja és még annyit, hogy a mostani routerem az ROS6, nem tudom mekkora a különbség a ROS6 és 7 között, utóbbival még nem volt dolgom.
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21227 üzenetére
Ehh, na ennyit rólam...
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21222 üzenetére
Digi kábelen lóg, gigabiten, egy elég nagy belső hálót lát el. Van MAC cím szűrés (csak az ismert mac címeket engedi fel hálóra), rengeteg port forward, stb. stb. Végül is megy, csak ezek szerint akkor lehet tényleg jobb lenne frissíteni a hardvert. Nem tudom mi az a ROS7. Nagyon nem merültem el a mikrotik világában, ami nekem kell azt meg tudom csinálni.
-
válasz
E.Kaufmann #21218 üzenetére
Sorry igen, mostnézem ez csak lefelé.
Igazából nagy választék nincs ha csak step up-ra szűrök de az a fém házas okés lesz. -
válasz
E.Kaufmann #21216 üzenetére
Vagy akár van ilyen is, bár előző szimpibb, ezt még "dobozolni kéne"
Köszi a megerősítést -
válasz
E.Kaufmann #21212 üzenetére
Ő megfelelő lehet erre a célra?
-
freddirty
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21193 üzenetére
Köszi, jó ötlet, minőségi gyártónak tűnik van brick is tőlük. ez lesz mert bőven többet tud mint amit a router enni kér (60w vs 17-23w) , várhatóan kiszolgálja már a router maradék élettartamát.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21165 üzenetére
Ha jelszintre kivágod akkor nem működik a roaming rendesen. Ahhoz, hogy az működjön nem szabad jelszintre kidobálni hagyni kell, hogy ezt elintézze a Mikrotik és a kliens.
-
kammler
senior tag
válasz
E.Kaufmann #21165 üzenetére
Próbáltam állítani a capsman-en, hogy milyen jelerősségnél ne engedje fel még őket, vagy rúgja le a klienseket. De akkor meg valahogy nem működött nekem a roaming rendesen. Nem most volt, régebben. De annyit kellett volna lépcsőznöm fel-le a jó kis teszt helyig, hogy meguntam. Biztos, hogy meg lehet rajt csinálni. Az a baj, hogy telefonon nem tudtam figyelni rendesen a dbm-eket.
-
válasz
E.Kaufmann #21041 üzenetére
Minden ok ott. Amint 7.7 megy vissza. Megy is minden.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #21020 üzenetére
Gondolom ehhez nem kell hatalmas sávszélesség. Akkor az EOIP miért nem jó?
Lehetne valamilyen layer2 VPN kapcsolatot is konfigurálni (L2TP vagy PPTP), ezek is jól működnek tapasztalatom szerint. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #20972 üzenetére
Újra nekifutottam, de úgy néz ki valamiért a MIPSBE alapú router kernel pánikol 5-10 percenként, ha belövöm az LDP+VPLS-t, míg az ARM32 alapú fő router állva marad. Más is tapasztalt hasonlót? EoIP64 stabil a két router között.
-
Hyperion
senior tag
válasz
E.Kaufmann #20965 üzenetére
Jajj nem, bocsanat!
hAP-ax-lite-lte6 -
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #20961 üzenetére
A mikrotik szokott variálni a MAC addressekkel.
Pl. a virtual wifi interfésznek hajlamos ugyanazt a MAC addresst beállítani, mint a fő interfésznek, ezért SSID nélkül nem lehet eldönteni hová is akar csatlakozni az eszköz. Írd át annak az interfésznek MAC addressét (elég egyetlen bájtot módosítani benne) amelyikre rejtett SSID-vel szeretnél csatlakozni.
Néha pl. a bridge MAC addressét is változtatja, attól függően, hogy melyik port aktív és melyik nem (nem tudom a R.Os 7-ben is maradt-e ez a működési mód, de valószínűleg igen), ezért érdemes fixre venni a bridge MAC-t is. -
válasz
E.Kaufmann #20958 üzenetére
Konkrétan 0 a védelme, ha van akár csak 1 kliensed rajta. Neked meg tucat van nonstop. Csatlakozáskor ugyanis elküldi az éterben.
Egyetlen haszna, hogy nincs tele a wifi lista ezekkel. -
válasz
E.Kaufmann #19821 üzenetére
ezen már túl vagyok, 7.7-re le tudta frissíteni a fw-t, de egyéb módon nem változott a helyzet
-
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #19810 üzenetére
Jaja...sőt annyira fapados, hogy még DNS szervert se lehet benne állítani
Hozzám került, nézegettem, próbálgattam, de nem igazán bírtam rájönni a létjogosultságára, azért is dobtam be ide a kérdést, hátha valaki felhomályosít. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #19800 üzenetére
Amúgy érdekesebb az, hogy a Mikrotik mikor szerzett tudomást a hibáról, mert megy a mismásolás: [link]
The report stated, that vendor (MikroTik) was contacted in December, but we did not find record of such communication. The original report also says, that vendor was informed in person in an event in Toronto, where MikroTik was not present in any capacity.
Lehet, hogy tényleg valaki informálva lett, csak az nem a Mikrotik volt? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #19687 üzenetére
Na, annyi a fejlemény, hogy 7.9 után telepítettem most a 7.10bétát és valahogy megjavult a sebesség ugyanazzal a konfiggal, köszönöm a teszteket!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #19699 üzenetére
https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/NAT#NAT-Endpoint-IndependentNAT
Csak UDP csomagokkal használható, a nat-olt kapcsolat, azonos forrásip+port esetén a külső port is állandó lesz.
"Endpoint-independent NAT creates mapping in the source NAT and uses the same mapping for all subsequent packets with the same source IP and port. This mapping is created with the following rule:
/ip firewall nat
add
action
=endpoint-independent-nat
chain
=srcnat
out-interface
=WAN
protocol
=udp
This mapping allows running source-independent filtering, which allows forwarding packets from any source from WAN to mapped internal IP and port. Following rule enables filtering:
/ip firewall nat
add
action
=endpoint-independent-nat
chain
=dstnat
in-interface
=WAN
protocol
=udp
Endpoint-independent NAT works only with UDP protocol." -
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #19699 üzenetére
Ez nem az amikor egy natolt hálózatból egy másik natolt hálózatba megy a csomag és az egyes kapcsolatok azonos portot kapnak?
-
Sdi
addikt
válasz
-
válasz
pontosan nem emlékszem, de megvolt a gigabit környéke
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Amikor hAPac^2-t használtam, kb. 940Mbps volt a legnagyobb sebesség, amit speedtest.net-en mértem.
Szerk: nem, volt annál jobb is: [link]
Jelen pillanatban az RB5009-el sem jobb, éppen: 905/324, valószínűleg nem a router a korlát, hanem a szolgáltatás... meg persze a méréshez használt szerver. -
válasz
E.Kaufmann #19625 üzenetére
Az lehet, de én még nem használtam, mint még megannyi dolgot a világon
-
válasz
E.Kaufmann #19618 üzenetére
valóban
-
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann #19601 üzenetére
Kipróbáltam. Kikapcsoltam a klíma wifijét, meg is szűnt pingni. Beállítottam laptopot fixen az IP-jére, van internet. Innentől
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #19606 üzenetére
macvendors.com -on neztem.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #19604 üzenetére
Nekem ezt dobta ki: ZHUHAI EWPE INFORMATION TECHNOLOGY INC
-
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann #19601 üzenetére
Ez jó ötlet, köszönöm.
-
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann #19599 üzenetére
Átgondolom.
Viszont a kettőtök tapasztalata alapján mindez nem segít a Ewpe Smart problémámon. (Ahogy írtam is, próbáltam kikapcsolt szabályokkal.) -
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann #19597 üzenetére
Van egy internet_access nevű address-list, ezzel szabályozom, hogy melyik eszköz lát ki a netre, és melyik nem. A kamerákat például nem engedem ki.
Akkor van drop, ha src-address-list=!internet_access. (Esetemben nincs kitöltve.)
A többi Általad említett szabály is megvan, csak előrébb. Ez az utolsó. -
XENISETE
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #19587 üzenetére
Hát akkor nem lettem okosabb.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #19587 üzenetére
Ez a tanusítvány tulajdonképpen mire is kell?
-
XENISETE
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #19585 üzenetére
Pár órája nagy nehezen összejött a filterbe fel vettem hogy a 80 porton be enged mindent.
Más kérdés. A www service mezőbe felveszem a privat ip címet. Az mennyire tud bezavarni? Nem nagyon értem, egyébként mert tegnap este is így próbáltam és nem jött össze. Hogy azóta mi változott, mi nem, nem tudom. Na mindegy a lényeg összejött. Nagy nehezen. Illetve még egy kérdés, a 80 port be engedése, annak folyamatosan nyitva kell hogy legyen? Vagy elég akkor, amikor meg kell újítani? -
kecstama
tag
válasz
E.Kaufmann #19568 üzenetére
Ú köszi, a hétvégén ki is próbálom
-
kecstama
tag
válasz
E.Kaufmann #19565 üzenetére
Ja, azt nem írtam hogy 3db RB433 van és 2db RB411
Ez a CAPsMAN bulisnak tűnik, jól értem hogy ezzel elég lenne a fő routert bekonfigolni, a többi meg megtanulja a dolgokat tőle? Ilyen AP vezérlőt sajna csak Cisco szimulációba használtam még.Ilyen hotspot captive portalt tud az RB800 futtatni, vagy ehhez kéne egy szerver is?
Tudok egy Linux szervert betenni, legalább komplexebb lesz a feladat, csak akkor nem marad kimeneti port az RB800on (ETH1: ISP , ETH2: LTE , ETH3:Szerver).Mondjuk több nem is kell ha vezeték nélkül összehangolhatóak a routerek egymással.
Valami scriptet is be kéne csempészni, de ha jól emlékszem az internet failovert csak scriptel lehet megoldani. (vagy csak nem találtam)
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #19562 üzenetére
Ez nagyon jól hangzik! Utána járok. Köszönöm!
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #19560 üzenetére
Ezek sima átlag PC-k, semmi extra. Windows 10 van rajtuk. Szoktam havonta teljes rendszer hdd képet készíteni mióta volt adatvesztés. Egyszer
Azóta nem volt
Menet közben tud csinálni teljes képet? Tudtommal nem.
-
IamGabor
tag
válasz
E.Kaufmann #19539 üzenetére
Spéci egyelőre nem lenne, 1 switch lesz az egyik lábán
1 db Telekom gigabit vonal van (1000/25) jelenleg, de lehet lesz egy backup mobilnet a későbbiekben.
Igen, a 2011-et kerülném, a 3011 már húzósabb árban.
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann #19496 üzenetére
Igazság szerint egy lakókocsiba van. Nem tudom van e értelme játszani külső antennával
-
válasz
E.Kaufmann #19478 üzenetére
Kalapos Laci
Nagyon profi! -
Gyurka6
őstag
válasz
E.Kaufmann #19476 üzenetére
mindenamimikrotik.hu
-
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #19447 üzenetére
Közben gondolkodtam, több session csak olyankor működik ha a szolgáltató engedélyezi a több pppoe bejelentkezést (T-nél 2 lehet egy időben, a digit nem tudom).
Ránéztem az én routeremre, úgy látom valamelyik szoftververziónál változott a megnevezés Only One-ra (a neten még a régi névvel volt fent).
Viszont a profilban is vannak timeout paraméterek, azokkal is érdemes lehet játszani, pl beállítani pl 10 perc idle timeout-ot. -
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #19445 üzenetére
Próbáltad, hogy átállítod a keepalive értéket 0-ra és/vagy one session per host uncheck?
-
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann #19442 üzenetére
Egy kicsi (5 portos) switch a router és a hgw közé?
-
Dartimperial
tag
válasz
E.Kaufmann #19418 üzenetére
Sajnos a Voda(UPC) légkábelen jön és ha fúj a szél ha esik vagy bármi is van megszakad a net. A Diginél ritkábban az stabilabb. Egy barátom javasolta ezt a routert, hogy ezzel meglehet oldani a dual want és segített is egy darabig, próbálkoztunk de nem tudtuk belőni. Ha tudtok olyat aki segítene ebben, akkor kérlek írjátok meg. Köszönöm szépen!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #19392 üzenetére
Ja, és persze amikor megy a wg a 123-as porton, akkor meg az NTP nem működik... Egyébként nem értem, hogy az NTP klienshez miért nem elég ha a cél port a szerveren 123, tehát miért nem lehet a kliensen forrás port más.?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Megpróbáltam helyben újra. Ha az NTP kliens be van kapcsolva. akkor nem egy a wg a 123-as porton. Ha kikapcsolom akkor sem... legalábbis addig nem, amíg a wg interfészt újra nem indítom (letilt majd engedélyez). Utána már megy itt helyben, távolról még nem tudtam kipróbálni... De mivel idő szinkronizálást is használok, valószínűleg a 123-as port marad arra a célra, amire való... Bár végülis az Ip Cloud is tud időt szinkronizálni. Szerintem erre visszatérek akkor, ha olyan helyen kell a VPN ahol más porton nem működik. Amúgy még szakemberek közül is, (számomra) meglepően, kevesen ismerik a wg-t.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Tippelem ugyanazt amit bármelyik Linux: amelyik éppen előbb indul, az kapja a portot, a másik meg hibára fut.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #19365 üzenetére
A cimnek ott kell felveve lennie, ahol a PPPoE kliens fut. Persze tovabb lehet dobni, de akkor natolnia kell es dupla natod lesz.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #19358 üzenetére
PPPoE kimenete mar L3-ban van, azt nem tudod lerakni L2-re.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #19361 üzenetére
Szerintem rajzold le, nekem nem pontosan érthető mit szeretnél.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #19360 üzenetére
Lemaradtam a szerkeztésről, tehát minden ami PPPoE-n bejön (még ha elvileg az Input ágra kellene is érkeznie), azt dobja tovább az Ethernet porton (a túloldalon levő IP cím felé), ami meg Ethernet felöl jön azt meg dobja be a PPPoE alagútba.
-
válasz
E.Kaufmann #19358 üzenetére
DMZ nem lenne jó?
-
Smafia
junior tag
válasz
E.Kaufmann #19339 üzenetére
Most már a linket sem találom meg amit fényképen elkuldtem
-
Smafia
junior tag
válasz
E.Kaufmann #19337 üzenetére
Van tp link is csak milyen modell mert ilyen van wr844n igaz nem találtam rá hogy kell tenni
-
Smafia
junior tag
válasz
E.Kaufmann #19334 üzenetére
-
Laca0
addikt
válasz
E.Kaufmann #19311 üzenetére
Vodafone IoT kártya. 200 MB bruttó 889 ft/hó. 200MB feletti adatforgalom: 0,0064 Ft/1 Kbyte.
Perc és SMS díj: bruttó 25,4 Ft.
Leírás szerint nagyon kicsit az átviteli sebesség és csak 2G-n csatlakozik, de valóságban megy az LTE és 40/20Mbps sebességet mértem.
Elképzelhető, hogy azért van külön APN, hogy ha kell, akkor ennek a sávszélességét csökkentik le minimálisra. Viszont elvileg a folyamatos kapcsolatról azért gondoskodnak, mert ez lenne a lényege. -
adika4444
addikt
válasz
E.Kaufmann #19276 üzenetére
Az IPV6 NAT-olás témával nekem egy nagy gondom van, mégpedig az, hogy ha UlA címet kapnak az eszközök, azt nem tudom rábírni, hogy DGW-ként használják, tehát force-olni kell az IPv6 kapcsolatot.
#19277XENISETE
Erőforráshasználat miatt jobb, ha a forward szabályok elől vannak, révén legtöbbet routol a router, tehát kisebb az input-output jellegű forgalom. -
adika4444
addikt
válasz
E.Kaufmann #19270 üzenetére
Nem NAT-ol v6-on a Telekom. Értelme sem lenne
az persze lehet, hogy szűrik a bejövő kapcsolatokat, de ezt is kétlem, révén perpill is működik rendben a távoli elérés.
A prefixcserés dolog örömteli, már csak suffix-re alkalmazható tűzfalszabály és IPv6 offload kellene. Nem állnak, csak lassan vacakolnak, 2030-ra talán a RouterOS is birtokában lesz ezeknek a képességeknek
Szerk: Az is kérdés, a ROS7.9-be érkező újítás vajon letudja-e kezelni a PPPoE újraépülést ami új IPv6 prefix-et ad DIGI és Telekom esetében, viszont ehhez a DHCPv6 klienst újra kell indítani.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #19257 üzenetére
Az a vicc, hogy 1 fodem es lepcsohazon keresztul 60MB/s megy nekem 4 chain-es ac1566-al.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #19250 üzenetére
Én már egy ideje egy CHR-en ami Synology-n fut feltettem egy pihole-t, kíváncsiságból. El is felejtettem, hogy ott van, gond nélkül megy már egy ideje.
-
zsolt008
tag
válasz
E.Kaufmann #19242 üzenetére
köszi, persze, azért a különbségért én sem ugranék bele, de azért kérdeztem valaki használ(t)-e ilyet, mert hátha megéri másért...
-
zsolt008
tag
válasz
E.Kaufmann #19224 üzenetére
köszi. igen tudom a konfigja bonyolultabb mint egy pl. asus-é, de talán megbirkózom vele, meg majd kérdezek, ha nem megy. az adatfolyam biztonsága miatt nem aggódom, egyébként meg dmz-ben van a 2 végpont.
-
zsolt008
tag
válasz
E.Kaufmann #19221 üzenetére
szia, köszi. szóval pptp-t tud még?
azt szeretnék, mert a kliensben nincs wireguard, az openvpnhez meg gyenge, és nem is kell, hogy küzdjön a proci.
aztán ha beválik, lehet lecserélem a klienst is egy ilyenre...
ja, mennyire melegszik? (minimált terhelés mellett is már meleg?) -
válasz
E.Kaufmann #19217 üzenetére
Általában befelé engedélyezni szokták alapból. Lehetséges olyan szkenárió, hogy az egyik porton 100 megás linket tudsz csak felépíteni, de körülötte 1G lesz. Nekem pl van egy ilyenem, pont cap AC-val, 100M az uplink egy szakadt kábel miatt... de az AC wifi nyilván tudna többet. Flow control nélkül nincs 100M se az átvitel.
Illetve a mikrotik switcheken kifelé is gyakran engedélyezve van a flow control. -
snorbi82
senior tag
válasz
E.Kaufmann #19211 üzenetére
+1. Nekem is ez oldotta meg (több eszköznél is).
-
winbox
senior tag
válasz
E.Kaufmann #19205 üzenetére
Megnéztem az asus-t, szerencsére tudja a vlan-t. Délután megpróbálom akkor majd én is 2 vlannal, ahogy írtad. Köszi!
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann #19198 üzenetére
hw offloadingos layer 3 routingot teszteltunk vele.
-
válasz
E.Kaufmann #19176 üzenetére
AWS-ben Lambda
Azure Functions
így tovább.. amúgy a technológia megnevezése serverless, ahogy fentebb írják.De még ott a konténer, lehet konténerként is futtatni a felhőben bármit is.
-
g0dl
addikt
válasz
E.Kaufmann #19176 üzenetére
serverless
-
adika4444
addikt
válasz
E.Kaufmann #19165 üzenetére
Jó dolog az IPv6, főleg a tartomány miatt, ha a túloldal is támogatja, nem kell azon vacakolni, hogy most az egyik gépre irányítom a 80-as portot, akkor a másikra a 8080-at, vagy ha nem, fel kell húzni egy nginx-proxy-t.
Csaptam jó áron Kimsufi dedikált szervert SSD-vel, IPv4-en elég gyatra, 100 Mbps-os hálózatot adnak, de IPv6-on csak papíron van korlátozva, tehát megy a gigabit amit bír a gépben a NIC. V6-on a sebességtöbblet mellett az is marha kényelmes, hogy ha kell hirtelen valamire egy VM (akár Linux akár Win) akkor simán el lehet érni kívülről, nem kell logikázni melyik port szabad még, meg átállítgatni. Pl. ha 5--10 percre kell valamihez fellövöm, használom a külső címet alap portokkkal és törlés. Macerásabb mint erre a feladatra fellőni valami VPS-t a felhőben, sebességre normális szervert venni, de egy 19 eurós dedikált vas esetében elnéző azért az ember az apró kellemetlenségek kapcsán és kb. bármit meg tudok valósítani.
Kicsit elOFF-oltam, de a lényeg talán benne van, a v6-ban nagy jövő van
-
pitiless
senior tag
válasz
E.Kaufmann #19169 üzenetére
7.8-nál már van CAP/CAPsMAN opció wave2nél is. Próbálni nem próbáltam még, de ami késik, az a MÁV.
-
válasz
E.Kaufmann #19165 üzenetére
mobilhálózatok már nagy erővel használják
az Androidban pl a mai napig nincs DHCPv6, ezáltal nincs rendesen implementált IPv6 se, úgyhogy annyira nagy erőket azért nem fektetnek bele...
akik bottal se piszkálnák...
üdv köreinkben. én se piszkálom -
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann #19157 üzenetére
Én a sajátomon DMZ-ben vagyok, elég hasonló ehhez a setuphoz képest. Itt sincs bridgeben az az interfész. A tűzfalszabályokkal biztosan meg fog gyűlni a bajom.
Egyenlőre az IPv6-ot elengedném, az majd egy másik alkalom lesz, talán mégvan nélküle egy darabig.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #19150 üzenetére
Az export max. arra lesz jó, hogy ujra tudod építeni a konfigot, mert a router jelszót nem menti ki. Amúgy ahogyan előttem írták, hozz létre egy másik, teljes jogú usert, és ha rendben működik, akkor töröld az előzőt. Az admin fiókot amúgy is illik tiltani, és az sem árt ha a szokásos useren kívül van egy tartalék is, ha bármi gond lenne az elsődlegessel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gitáros topic
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen processzort vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BestBuy topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- Mars Gaming ML-LCD240 2x ARGB 120mm FDB Fan LCD Display (Alkatrésznek) INGYEN FOXPOST
- CORSAIR K55 RGB PRO XT (Kartámasz nélküli) INGYEN FOXPOST
- Szép! Dell Latitude 7430 ÜTÉSÁLLÓ! Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Philips 32E1N1800LA/00 4K monitor
- LG UltraGear 27GS75Q-B (IPS/2K/180hz)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest