-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
Topikgazda
válasz
zsolt008 #20657 üzenetére
A többiekkel ellentétben én azt javaslom, hogy az ajánlottaknál erősebb routert válassz, mert szerintem nem lenne eléggé megbízható, ha folyamatosan magas processzorterheléssel működik. Azonkívül általában érdemes a későbbi bővíthetőségre is gondolni, mert a tapasztalatok szerint többnyire csak idő kérdése, és szükség lesz rá... Persze nyilván ez a rászánható kerettől is függ.
Ha van helyben router, akkor lehet hogy azt cserélném annyival erősebbre, hogy a meglevő feladataihoz "hozzá lehessen csapni" a wireguardot is. -
kammler
senior tag
válasz
zsolt008 #19472 üzenetére
Régenről rémlik, hogy ezt már kezdetektől fogva mondogatják. Hát, ha azóta nem fejlődtek, akkor már nem is fognak. A 7-es routeros verzió olyan nyögvenyelősen jött, hogy 20 lucaszék előbb készül el. Igaz, hamar munka ritkán jó. Száz-kétszáz ezer forintos határtól kezdve meg nem lehet azért nagyon fércmunkát csinálni. Most egy 6 éves TPLINK van. WRD valami asszem. Járt már ezen OPENWRT is. Annál csak jobb lesz egy ax3
-
kammler
senior tag
válasz
zsolt008 #19457 üzenetére
Tudom van rá mód. Hát nézd. Én annyit olvastam már, meg youtuboztam róla, hogy ebből amit mond, már sok minden megvolt. Nálam inkább az van, hogy faragtam idáig. Működött, de nem biztos, hogy az úgy lett tervezve, ahogy én csináltam. Különösen igaz ez a tűzfalazásra. Hát mást nem is, azt nagyon részletesen kéne tárgyalnia. Ott még nem tartok. Aki nagyon az elején van, annak egyrészt megéri, másrész valamilyen rögzítés nélkül nem sokat ér, mert TUTI elfelejti a 60 százalékát a végére, vagy egy hét múlva. Oké egyszer otthon megcsinálja. Na és ha egy év múlva elrottyan a mikrotik, ujat vesz? Semmire se fog emlékezni. Én már annyit bámultam autodidakta módon, hogy talán meg is jegyzem. Csinálhattak volna belőle egy kivonatolást, ami sorrendileg végigvisz mindenen. Először mivel foglalkozz, közepén, végén. Aztán jöhetnek az egyedi dolgok. Én nem fogok senkinél mikrotik routert telepíteni. Az enyémet beállítom, azt jólvan. Nekem se indokolt otthon mondjuk egy RB3011, de az asusok meg tplinkek régebben szűkek voltak teljesítményre. Jó pár éves már az RB3011-em. De ha már megvan, valamit had értsek belőle. Hát annyit ad, hogy egyszer hatezer forintot megér. Az alapokra jó. Amúgy tudom, van mód a képernyőfelvételre, képminőség itt nem elsődleges. Jó 40-50 perces videók.
-
kammler
senior tag
válasz
zsolt008 #19454 üzenetére
Szántam rá hatezer forintot. Nekem a rout táblától érdekes. Subnetek stb. A tűzfal, NAT is érdekes lesz. Beüzemeltem egy GNS3-at is, azzal free licencszel lehet mikrotik-et virtualizálni, egy RB4011-et kipróbáltam. Szépen megy winbox-ból. De amúgy van egy pendrive-os X86-os routeros-em is, az pármilyen PC-ről elindul. Van egy proliant microserverem, 6 lan-al. Lát is minden lant ha a penről elindítom a routeros-t. Meg egy RB3011 valós igazi. Van min kísérletezni. A probléma az lesz, hogy mivel nyilván nem foglakozok vele minden nap, egy idő után elfelejtek sok mindent. Márpedig a videókat nem lehet letölteni. IDM-el se. nem véletlen, kint lenne a neten hamar. Na mindegy, egyszer ennyit megér.
-
kammler
senior tag
válasz
zsolt008 #19432 üzenetére
Én is nézegettem. Gondolom csak addig van hozzáférés a videókhoz, ameddig fizetve van a havi díj. Tehát ha az időszakosra előfizetek, és megnézek mindent akkor ugye minek fizessek tovább. Ha később jön valami, akkor érdemes megint fizetni az oké.
Az azért jó, mert mivel az ember nem foglakozik vele minden nap (én legalábbis) ezért ha később kéne mert emlékeztem, hogy valamelyik videóban ott a megoldás, akkor lehet fizetni megint. Vagy? Mert érdekelne amúgy. -
kis20i
tag
-
Reggie0
félisten
válasz
zsolt008 #19289 üzenetére
Hat, nekem vps-en keresztul van fix ip-je az itthoni routeremnek, azt egy titkositas nelkuli openvpn viszi at. A wireguard szerver igy az itthoni routerem. Amikor a laptoppal hazajovok, akkor egy ido utan rajon, hogy mas az IP-je a szervernek es atugrik a belsohalos cimere teljesen magatol. Szoval, ha a szerver eleri a klienst akkor le tud frissulni az IP, mert megkapja a szervertol jovo csomagban, hogy mi az uj, a "session" meg ugyanaz. Legalabbis linux alatt, mikrotiken lehet nem tudja.
Ha feloldja mar az jo, amikor megjelent routeros-ben valamiert nalam nem ment.
Mar ertem mire gondolsz, a remote public ip eleresehez valoban kell kulon route, de ezt VRF-el, route rule-val vagy packet mark-al is meg lehet oldani es akkor nem kell script.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
zsolt008 #19241 üzenetére
Régen sokat openwrt-ztem, mert amúgy az egyik legjobb OS routerre, pláne a gyárik helyett. Viszont a routerOS-sel stabilitásban nem veszi fel a versenyt tapasztalatom szerint. Előfordulhat olyan otthoni hálózati igény, amikor az openwrt jobb választás lehet a routerOS-nél, de arra amit írtál, nem. Pláne nem úgy, hogy a hexen nincs is rádió.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
zsolt008 #19225 üzenetére
DMZ kifejezést sok konfigra láttam, de ami biztos, NAT-on keresztül (hiába van portátirányítás, mert pl PPTP nem is TCP/UDP alapú) a WireGuard, SSTP vagy OpenVPN lesz a te barátod.
Ezeknek elég a szerver oldalon egy portot átirányítani, a kliens oldalon meg semmit nem kell tenni NAT mögött.Én egy bizonyos irodai eszköz táveléréséhez készítettem fel annak idején egy ilyen kisebb routert. Egyik portjára ment az eszköz, a másikat a helyi bármilyen internetbe bedugtuk, ha onnan kapott címet/átjárót DHCP-n, már a rajta futó SSTP kliens fel is csatlakozott és a mögöttes eszköz a központból elérhető volt. Nem kellett a kisirodai infrán semmit állítgatni, plugenpléj volt a dolog
, (kellett is, mert messze voltak...)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
zsolt008 #19223 üzenetére
Tud (legalább is most rájelentkezve ott van ennek is a felületén a PPtP a PPP részleg alatt, de nem meglepő, maga a RouterOS viszonylag egységes, kérdés, mit bír el belőle adott HW).
De én kapásból kettőt vennék (spórolva a szállítási díjjal, ami ezek árához képest már érezhető tétel), összelőném őket valami frissebb protokollal, mert ugye a tartósságnak az is feltétele, hogy ne nyomják fel
.
Nem nagyon fogdostam, melegszik, mint egy átlag okostelefon normál töltés mellett, de a friss levegő sokat számít az élettartamnak
Én amiatt jobban aggódnék a helyedben, hogy fel tudom-e konfigolni, mert egy kicsit pilótavizsgás a RouterOS, bár a Quick Set beállítások sokat segítenek, de a VPN beállításában pl magad maradsz. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
zsolt008 #19219 üzenetére
Nekem van ilyenem, most a garázsban szórja a netet. Ha jól szellőző helyen van, akkor a hw talán bírni fogja az 5 évet (enyém 4 éves) PPtP helyett talán menne vele a Wireguard is, azzal lehet jobban járnál. Ha nem számít a titkosítás akkor még nyugodtan ki is lógathatod a portokat
(csak viccelek!!!)
Ami felesleges (Wifi, IPv6, Powerline támogatás!!! speciális adapteren át) azokat meg lelőném, mert kevéske a memóriája. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen széket vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- E-roller topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- PlayStation 5
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Core I9 ERŐMŰ Lenovo P1 Gen2 (8mag/16 szál 32Gb DDR4 1Tb SSD 4Gb Nvidia) laptopom eladó!!!
- Új Dobozos Lenovo Yoga Slim 6i Gamer Procis Ultrabook 14" -35% i5-13500H 16/512 Iris Xe FHD+ OLED
- Új Dell Inspiron 14 5435 Ultrabook -50% 14" Bivaly AMD Ryzen 7 7730U 8Mag 16GB 512GB FHD+ IPS
- MSI Thin - 12450h, RTX 4050 és 16gb RAM + 1tb SSD
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged