- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt008
tag
sziasztok,
tudtok modellt ajánlani kettő ~30mbps duplex wireguard tunnel egyidejű futtatásához?
semmi másra nem kell, szóval 1 eth port elég, csak mem és cpu legyen elég.
köszi -
zsolt008
tag
válasz
_kovi_ #19542 üzenetére
- rakd be ide a konfigot, vagy a (mikrotik fórumára).
- próbáld ki másik kábellel, olyannal ami tuti jó
- nézd meg az interface-en a statisztikát, forgalmat, mennyi az error
- tedd át másik portra a want (bár, ha az előzővel is rossz volt, akkor biztos nem a hAP port a hibás) -
zsolt008
tag
a routeros klassz, de szerintem wifiben (vasban) van még hova fejlődniük.
-
zsolt008
tag
válasz
kammler #19458 üzenetére
hát, ha a tartalom rendben van, akkor a 6k jó ár 1 hónapra (még a video rendeltetésszerű használata mellett is (vagyis hogy nem ügyeskedik az ember a lementéssel)).
pláne, ha valakit egyébként nem érdekel, csak vett egyet konkrét feladatra, és a supporton belül be is konfigolják neki. ha elpusztul a router x év múlva, vesz 1 másikat aztán rátölti a konfigot és megy tovább - vagy megint kifizet 1 hónap tagságot...biztos van olyan tanfolyam ahol megkapod az oktatási anyagot később is elérhető formában, csak 2 nagyságrenddel többe kerül
lassan kedvet csinálok magamnak is 1 hónap előfizetésre... mindig ez van, ezek a hülye bütykölős dolgok behúznak, még amikor is amikor nincs is rá szükségem
-
zsolt008
tag
válasz
kammler #19455 üzenetére
azért ha nagyon akarod, simán lehet a pc-n capture-olni a képet és a hangot, jó minőségben és elfogadható méretben. persze aztán nem kell továbbadni...
egy 2 mondatos értékelést majd mondj pls a videokról, lehet akár privátban is, csak érdekel, megéri-e az előfizetés. ty. -
zsolt008
tag
válasz
Dartimperial #19431 üzenetére
ha nincs semmi ajánlat, nézd meg ezt, lehet hogy 1-2 hónap tagságért megkapod a segítséget plusz még tanulhatsz is, ha érdekel.
https://mindenamimikrotik.hu/segitseg-termektamogatas/ -
zsolt008
tag
válasz
Dartimperial #19422 üzenetére
valami ilyesmit keresel szerintem: Dual WAN over 2 DHCP Internet Connections
(de nem árt, ha nagyjából megpróbálod megérteni mit-miért csinál) -
zsolt008
tag
válasz
kis20i #19295 üzenetére
igen, az lehet, hogy csak az elején oldja fel a nevet.
a 2 default route-os megoldást is értem és köszönöm, elegáns.
de végül ehhez is kell a netwatch az interface billegtetéséhez, ami nem gond, csak kíváncsi voltam van-e esetleg valami gyári megoldás, ne találjam fel újra a kereket. -
zsolt008
tag
válasz
Reggie0 #19293 üzenetére
aha, értem, köszi. itt most nekem nem is kell 2 default gw, minden megy át a tunnelen, az endpoint meg kap egy külön route-ot. aztán majd netwatch vagy schedulerrel updatelek, még meg kell néznem pontosan hogy is működnek.
@Tamarel - esetleg átdobnád, hogy néz ki nálad a scheduler script?
köszi -
zsolt008
tag
köszi mindkettőtök válaszát.
@Reggie0 - ezek a vrf, route rule, packet mark tudják az ip változását valahogy észlelni és kezelni? -
zsolt008
tag
válasz
Reggie0 #19288 üzenetére
nem a def gw változik, a nyíl csak azt jelenti hogy az a cím azon az interfacen megy.
hogy érted, hogy követi az ip változást?
(a peer-ben feloldja az fqdn-t az endpoint_addresnél)
az van a fejemben, hogy a kliensen kell egy külön route az endpont_addresshez (ez lenne a remote_endpoint_ip az előző hozzászólásomban), ha egyébként a 0.0.0.0/0 a wg_interfacen keresztül megy.
nem így van? most sajnos nem tudom kipróbálni, de csak így sikerült összehozni, igaz zöldfülű voltam mindkettőhoz (mikrotik/wireguard) -
zsolt008
tag
sziasztok,
van egy wireguard kliensnek konfigurált mikrotik, ami a rajta lógó kliensek forgalmát átküldi a tunnelen ( 0.0.0.0/0 -> wg-interface),
meg persze van statikus szabály a tunnel működéséhez is (remote_végpont_ip -> default_gw).
a remote server ip-je nem kőbevésett, az esetleges változást is szeretném lekövetni, azaz remote_végpont_ip -> default_gw szabályt módosítgatni ha változik az ip.
ahogy ismerkedek a routerrel, látom, hogy van a netwatch és a scheduler amivel lehet ilyet csinálni (scripteket futtatni eseménykor), de hátha van más mód, is ami esetleg pont ilyesmire van csak nem vettem észre? (szóval valami fqdn routingot keresek-csinálnék) -
zsolt008
tag
válasz
E.Kaufmann #19242 üzenetére
köszi, persze, azért a különbségért én sem ugranék bele, de azért kérdeztem valaki használ(t)-e ilyet, mert hátha megéri másért...
-
zsolt008
tag
sziasztok, openwrt-t használ valaki routeros helyett?
láttam valami video-t (verziókra most nem emlékszem), ott az openwrtvel kicsivel jobban teljesített a mikrotik hex - nagyobb átvitel, kisebb cpu/mem használat mellett.
persze nem tudom, mennyire volt elfogulatlan a teszt, szóval van valami vélemény tapasztalat? -
zsolt008
tag
válasz
E.Kaufmann #19224 üzenetére
köszi. igen tudom a konfigja bonyolultabb mint egy pl. asus-é, de talán megbirkózom vele, meg majd kérdezek, ha nem megy. az adatfolyam biztonsága miatt nem aggódom, egyébként meg dmz-ben van a 2 végpont.
-
zsolt008
tag
válasz
E.Kaufmann #19221 üzenetére
szia, köszi. szóval pptp-t tud még?
azt szeretnék, mert a kliensben nincs wireguard, az openvpnhez meg gyenge, és nem is kell, hogy küzdjön a proci.
aztán ha beválik, lehet lecserélem a klienst is egy ilyenre...
ja, mennyire melegszik? (minimált terhelés mellett is már meleg?) -
zsolt008
tag
5 év alatt egy 20 millió forintos cucc tápja, alaplapja is elhullhat, és erre a feladatra nem értelmezhető az elavuló hw és a gondozás sem.
most 2db 10+ éves eszköz látja el probléma nélkül a fenti feladatot, mindkettő soho kategóriás, és nincs szem előtt, gondozásmentes. nyilván nem örökéletűek, ezért szeretnék egy biztonsági cserét. -
zsolt008
tag
sziasztok,
erről a cuccról kérnék infót: Mikrotik RB931-2nD.
tudom, kb. a legbeszálóbb szint, de viszonylag egyszerű dologra szeretném, 2 lakás összekötésére vpn-en. Pptp-vel(!) mert nem számít a titkosítás, és a kliens gyenge. Max 50Mbps lenne az átvitel (upload max).
szóval a kérdéseim: tudnak még pptp-t a mikrotik cuccok?
a fenti kis router tudja a felsorolt pár dolgot?
azt szeretném, hogy az ember beteszi a szekrény aljára, aztán nem néz rá a következő 5 évben, működik, nem melegszik, áramszünet után automatikusan újraindul és megy, stb..., teljesen gondozásmentes.
vagy ettől ez túl nagy elvárás?
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest