- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kis20i
tag
válasz
Alteran-IT #24057 üzenetére
Azta. Gondoltam sok cifrára, de erre nem.
Há, gratula, h meglett.
-
kis20i
tag
válasz
Alteran-IT #24046 üzenetére
Nincs kedved egy konkrét konfigot bemásolni? Életemben nem találkoztam ilyen problémákkal, pedig egy pár ezret üzemeltetek...
Hátha valaki lá benne valami furát, ami miatt butáskodik.
-
kis20i
tag
válasz
Alteran-IT #24032 üzenetére
Egyáltalán nem biztos, h harmadik fél eszközét kell megetetni róla. Miért ne lehetne egy nagyobb telephelyen valami félreeső helyen egy iroda, amit kábelen sehogy nem lehet bekötni, de kell a nagy sávszél oda is. Nincs vége a rádióknak gigabittel...
-
kis20i
tag
válasz
yodee_ #23850 üzenetére
Ez magára a Netwatch scriptre vonatkozik szerintem. System scriptsben csináld meg, amit szeretnél vele futtatni, ott be tudod pipálni, hogy "don't require permissions", utána a Netwatch scripttel meghívod ezt. Kellene menjen így szerintem. Fájl létrehozás tuti, export fájlba is, nem hiszem, hogy a log ilyen különleges...
-
kis20i
tag
válasz
Zwodkassy #23397 üzenetére
Hát, ja. x86-ból nem lehet, ha minden igaz, CHRek közt viszont költöztethető elvileg. Neighborsben látok CHR-eket, szóval valahogy itt is lehetett volna. Rá kellett volna annó kérdezni, de nekem is MTCNA miatt lett licensz, és nem volt kilátásban sem a VPS csere, sem a bővítés, szóval nem tűnt pocsékolásnak. Akkor...
-
kis20i
tag
válasz
Zwodkassy #23392 üzenetére
Itt úgy volt. A Software ID a merevlemezhez tartozik, amire telepítesz, nem a telepítőhöz, telepítés után tudod intézni. Én kib*sztam magammal, váltottam egy nagyobb csomagba, több tárhellyel, meg is változott a Software ID, ugrott a licensz... Azóta demo licensz van rajta, wireguardra úgy fest nem érvényes az 1db VPN korlátozás, gyakorlatilag semmi hátrányt nem vettem észre.
-
kis20i
tag
válasz
Zwodkassy #23384 üzenetére
Ez sima x86, nem CHR. Ez volt a szolgáltatónál telepíthető iso, nem foglalkoztam vele hogy más legyen, nincs vele bajom. "Legkisebb" csomagon ment sokáig, 1 mag, 2g ram, tök jó volt. Újabban Cloudflare forgalmát arra küldöm, az már nagy sebességnél feszegette a határait, de 180Mbit/s körül ment a wireguard.
-
kis20i
tag
válasz
grabber #22942 üzenetére
Ros7, DHCP clientek a wanok. Van megoldás. Megy itt majdnem minden, csak jó dolgukban ők se tudják most épp mit írjanak 0ról újra... Minden frissítés után lehet átnyálazni a scripteket, most épp melyik nem megy már. Volt, hogy a radius alól lökték ki a padlót, volt hogy a vrf-eket rendezték el... Stabilnak már egész stabil, de még nagyon képlékeny sajnos. Talán most a szép új winbox miatt kicsit lenyugszanak ros ügyben.
-
kis20i
tag
válasz
hun005a #22809 üzenetére
Ez nekem is VLANnal megy. Sztem egy kábel elég, de fontos, h a box előtt is VLAN képes valamilyen szinten menedzselhető eszköz legyen. Raksz egy VLANt a jelenlegi bridge-re, egy új bridge-be beteszed a fizikai WAN interfészt, meg az új VLAN interfészt. Konfigban mindenhol átállítod a fizikai WAN interfészre mutató hivatkozásokat az új bridgere. Végén a box portjára natívba kiteszed az adott VLANt, majd örülsz a sikernek.
Ennek a megoldásnak előnye, h marha egyszerű, hátránya, hogy az eszközeid nem lesznek egy alhálözatban a boxal és nem mindegy, a végén melyik portba dugtad a boxot.
-
kis20i
tag
válasz
ekkold #22642 üzenetére
RouterOS7: WireGuard
Wave2: sebesség, roaming, wpa3
Sztem ennyi előny van. Ezzel egyidőben bukod, hogy a wireless interface a capsman vezérlőn jön létre, illetbe nem tudom most épp hányadán állnak, de 7.14 körül vlan se ment wirelessen.
RB5009-em van 7.15.3-al, vidám. Van RB750GL is, mondjuk nem sok feladattal, de az se problémázik, szerintem a 951nek is el kell viselnie. -
kis20i
tag
válasz
MaCS_70 #22551 üzenetére
Alapfelvetésben szerintem inkább mondjuk azt, hogy a CPU mindent lát. Switch chippel rendelkező eszközök tudnak úgy adatforgalmat kezelni különböző okoknál fogva, hogy nem érinti a CPU-t, de ebben az esetben ez nem játszik:
Nálad nem azért nincs internetelérése az eszköznek, mert a CPU nem látja, hanem egyszerűen nincs érvényes IP címe és default route-ja. A DHCP kliens ezeket intézné az eth2-re.
-
kis20i
tag
válasz
ekkold #22549 üzenetére
Szerintem érdemes lenne megvárni milyen módosításokat csinált a defconfon. Elég szerteágazó az a cucc, nehogy összeakadjon saját magával. Az se lepne meg, ha a kezdeti fél éjszakás szívás oka is a defconf lenne. Illetve a bridgeből eth2 ki kell jöjjön, ha arra megy a dhcp kliens.
-
kis20i
tag
válasz
MaCS_70 #22545 üzenetére
Kezdem nem érteni. Miért van bridged és DHCP szervered? Jelen esetben ezek teljesen feleslegesek. CPU amúgy se tud bridge része lenni. Jól sejtem, hogy a gyári default konfigból indultál ki? Mi lett rajta módosítva? Ha tényleg egy fél méteres patch kábel bekötni az eth2-t a belső hálóba, akkor meg is van a megoldás.
-
kis20i
tag
válasz
MaCS_70 #22526 üzenetére
Ha közvetlen vannak összekötve, akkor nem bonyolult. Eth1 beállítása marad, ahogy volt, passthroughal. Mindkét eszközön interface -> + -> vlan, itt interface amire szeretnéd tenni, SXT-n az eth1, routereden ahova megy az sxt, illetve vlan id-nek adj egy 1től eltérő számot, de azonosat mindkettőn. Így a VLAN már működik, de praktikusan a nevében is lecserélheted az 1-et a megfelelő vlan id-re. Routereden a kapott interface megy a LAN bridgedbe, SXT-n pedig teszel rá egy DHCP klienst. És kész, innentől eldughatod a kis kábelt az eth2-ből és működik a netwatch is, tudsz winboxból frissíteni, satöbbi. Következő lépés, Wireguard haza, hogy ne kelljen ezekhez a beállításokhoz 250km-t kocsikázni.
Fentiek feltételezik, hogy a routered is Mikrotik, de erről eddig nem esett szó, vagy elsiklottam felette. Ha nem az, akkor értelem szerűen változik az egész. -
kis20i
tag
válasz
ekkold #22152 üzenetére
Úgy emlékszem a bridge az első aktív interfész MAC címét kapja a listából. Wifi nem aktív, ha nincs rajt kliens, úgyhogy ha az feljebb van a listában, akkor indulásnál megkapja az ethernet macet, amint valaki felcsatlakozik, átvált a wirelessére. És így tovább. Ha elsőnek olyan interfész kerül a bridge-be, ami mindig aktív, akkor ez a probléma nem jön elő.
-
kis20i
tag
válasz
SirRasor #22133 üzenetére
Nincs sebességvesztés. Local forwardot be kell nyomni, neked megcsinálni a szükséges felhordó hálózatot, és a teljes sávszél a tied. Ha nincs szükség sok SSID-re külön kezelve, akkor nem sokkal bonyolultabb, mint local forward nélkül, csak azt a "kényelmet" veszted el, hogy a controlleren jön létre az interfész. Nekem így 80Mbit/s körül tud a 2.4, annál többet meg amúgy sem. Nem akarok pénztárcában túrkálni, de ha a sávszél maximalizálása a cél, akkor lehet el kéne engedni a 2.4-et inkább...
-
kis20i
tag
Egy számomra elég fura hibába ütköztem, találkoztatok már hasonlóval? Minden flottul működik, de időnként egy Samsung telefonon nincs net. WiFire felmegy, de miután úgy érzi, nem kapja meg ami jár, mobilnetet használ. Ilyenkor ha törlöm a DHCP lease-t ( akár a problémás telefonról a problémás wifin át... ) egyből megjavul minden. Mi a fene lehet ez? Nem mindennapos, de elég idegesítő probléma...
-
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann #21247 üzenetére
[link] Link lett volna... Majd talán most.
-
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann #21235 üzenetére
[Ez?]
De tényleg..
-
kis20i
tag
-
kis20i
tag
Amikkel én jókedvű, mosolygós perceket szereztem magamnak:
- A WG interface IPje nem lehet azonos tartomány a két hálózattal
- Allowed Addresshez legalább 3 tartomány kell, a két hálózat, meg a WG tartománya
- Route szabály, de az Nálad rendben
Egyébként nekem is a WG interface van megadva a route listában, szépen működik. Van 1 WG kifele, 2 site to site befele, meg a mobilok, laptopok, szépen mennek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- AliExpress tapasztalatok
- Battlefield 6
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Lexus, Toyota topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Garanciális Gamer Számítógép, PC (GTX 1070 8GB, I7-7700, 16GB RAM, SDD) Beszámítás Posta ok (32)
- iPhone 11 128GB fekete, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 87% akku, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB FEHÉR, gyárilag független, újszerű karcmentes állapot, 94% akku, doboz, legjobb ár!
- iPhone 12 128GB fekete, gyárilag független, karcmentes kijelző szép állapot, 86% akku, legjobb ár!
- Félkonfig Asus z690, i7-12700k, 4x8gb 4400mhz, 1tb Ssd,
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- HP Zbook Fury G7 I7-10850H
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3070/ Hp EliteDesk 800 G4-G5 mini, micro PC-Számla/garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest