- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Poco F7 Pro VAGY Nothing 3a Pro ?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- iPhone topik
- Instagram közösségi fényképezés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ricsip
addikt
Majd a Terminátor család hétvégén elmegy a múzeumba, és a kis Terminátor megcsodálja a kitömött Ember-t. Aki állítólag 1000 évvel korábban megalkotta őket. A kis Terminátor meg majd csak csóválja a szervóit, h. ezek az ostoba húslények alkották meg őket?? Biztos memóriahibája van az adatbanknak, h. ilyen irreális hülyeséget mondott!
-
ddekany
veterán
válasz
FoxiestFox #141 üzenetére
Ja, hogy azok a kollegáig elve generációs önellátó közösségekben gondolkodnak, nem csak vettek egy tanyát akárhol. Nyilván, az egy helyzeti előny lehet, meg lehet próbálni. A többit ugye nem tudom, főleg évtizedes távlatban. Sok minden függ attól, mi hogyan dől össze, mivé alakul. Vasbeton fal, árok, lövészállás, drónháló, stb. azért legyen.
-
Hát figyu, ki lesz beljebb évtizedek múlva?
Aki egy városban fog a másik tyúkszemére lépni az 50 fokos betonon, amikor dőlnek az ellátási láncok, vagy aki kiépített addigra egy több generációs mikroközösséget egy néhány száz, néhány ezer fős faluban ami legalább egy határozott mértékben önellátó? -
ddekany
veterán
válasz
FoxiestFox #138 üzenetére
Azok a kollegák, ha nem lehet átugrani a civilizációba ezért-azért, nem lennének önellátók. Meg persze ha összedőlnek a dolgok, akkor sok nagyon éhes ember és önjelölt war lord lesz, szóval szükséges valami félkatonai kisgazdaságokba szerveződés, jól védhető de természetileg gazdag helyen. És hát az is erősen necces. A Zuckerberg, Altman, Bezos, Musk stb. milliárdosok meg nyilván még nagyobban játszanak ilyen téren. Eleve némelyik elismerten "prepper", csak persze ők akár high-tech metropoliszban is gondolkodhatnak, bányákkal, rendes drón sereggel, stb. Szerintem frankón ilyenekről álmodozik némelyik.
-
ddekany
veterán
válasz
Busterftw #137 üzenetére
"Ahogy aki regen dobozt tologatott Amazon logisztikan, most csinal mast."
Ahogy most a bivaly mást csinál? Az analógiámban a bivaly, aki az izomerejét adta, az embernek felel meg, aki a szellemi képességeit adja. Ha magát az alap biológiai képességedet sikeresen mesterségessel kiváltják, akkor nem vagy jó semmire.
-
Jó kis disztópiát csinál magának az emberiség, mert képtelen globálisan a saját érdekében gondolkodni évtizedeken átívelően, ehhez csak hozzátesz hogy egyre többen vesztik el a motivációjukat ebben az egészben, és próbálnak meg átállni önellátásra, mert mára egyértelmű hogy a folyamatok nem az egyén életszínvonalának optimumára, hanem a big corpo malmára hajtják a vizet. Az ivóvizet, heh.
Én cyber securityben dolgozom és már megismertem két kollégát aki már majdnem totál önellátó tudna lenni ha akarna (ház, napelem, sokféle termesztett növény), és én is ennek az útnak vagyok az elején, a ház és a kert már megvan
-
Busterftw
nagyúr
Viszont alkalmazunk tobb gepet es robotot.
Ami regen bivaly volt, most gep/robot.Ahogy aki regen dobozt tologatott Amazon logisztikan, most csinal mast.
FoxiestFox
En ezen nem aggodom, a nepesseg a legrosszabb elorejelzeseknel is 2100 elott eleri a maximumot, aztan csokkenni kezd, majd stagnal.
Ennyit rohogve tudunk etetni megfeleloen modern halozattal, lasd hollandia.
Tehat meg az sem lesz, hogy egy folyamatosan novekvo nepessegnek kell munka. -
ddekany
veterán
válasz
FoxiestFox #135 üzenetére
"a legkisebb problémánk lesz hogy jaj AI"
A többség számára az simán lehet a probléma része, mert ha a népesség jórésze összességében már csak nyűg (mert valamiféle UBI-ra kényszerülünk a mainál sokkal fejlettebb AI miatt), és emellett ráadásul egyre nehezebb az alapvetőt biztosítani nekik a természeti erőforrások felélése miatt, akkor nincs ok az életbentartásukra. Ha kellenének munkaerőnek, katonának, akkor sokkal több ok van a megtartásukra. Szóval annyit kell csak megtartani, amennyi 5x8+ órában dolgozva elegendő a csúcson lévőket kiszolgáló rendszer üzemeltetéséhez.
-
válasz
Busterftw #133 üzenetére
Ha nem ismerjük ezt az információt, már akkor is rém aggasztó hogy egyre többen dolgoznak a világon, mikor egyre kevesebbeknek kellene dolgoznia, hiszen a technológiánk már megvan hozzá, hogy sokkal kevesebben / kevesebbet kelljen.
Számos oka vagy hogy ez miért nincs így, de ezek között az egyik legnyomósabb, hogy a gazdasági modellünkön nincs fék, az extrém szűk extrém magas vagyonnal rendelkező személyeken, akiknél az a jópár tucat cég összepontosul ami szárazra szipolyozza az emberiséget, miközben tönkretossza a bolygót, pedig már motorfék sincs.
Sanszos hogy csupán évtizedekre vagyunk a civilizált világ egyes részein is az élettér-konfliktusok megjelenésétől, olyan iramban megy tönkre a bolygó, a legkisebb problémánk lesz hogy jaj AI, a nagyobb az alapszolgáltatások megszűnése, egyre sűrűbb kimaradozása lesz, és tippelj mi történik amikor hirtelen a népnek nem lesz hol dolgoznia, nem lesz hol élnie, és nem fér hozzá a zombító szolgáltatásokhoz amik most leszabályozva tartják. -
Busterftw
nagyúr
Szerintem olvass vissza, mert elbeszelunk egymas mellett.
A kollega itt errol mar ugy beszelt, hogy ez van, a MI miatt mar tobb munka szunik meg, mint amennyi letrejon.
Ezzel van problemam, mert erre nincs semmilyen forras, mikozben 5-10 eve mar megy a MI eloretorese a munka vilagaban, aztan megis egyre tobben dolgoznak a vilagon, novekvo nepesseg mellett.
Ezert mondtam, hogy ez ilyen formaban nem igaz, nem jon ki a matek."Egy darabig egyre többet alkalmaztunk, de aztán a motorizálás"
Igen errol beszelek. Jott a traktor, jott az amazonos robot, meg a merci gyarban a gepesites, aztan a tortenelemben soha nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak aranya.
Mert lettek mas munkak, az emberek elhelyezkedtek mashol, ahogy a MI alatt teszik most is. -
ddekany
veterán
válasz
Busterftw #131 üzenetére
"Ezért releváns az adat, mert nem jön ki az az apokaliptikus narrativa, amit te hiszel."
De nem is a mostani szintű MI hatásáról van szó. Az "igazi AI", amit be lehetne akár csak egy junior fejlesztő helyére tenni, még nem létezik. Ha a denier táborba vagy, és szerinted nem is fog, akkor mondjad azt. De ha meg elhiszed hogy lesz olyan, akkor hogy nem trend törő az?
"Voltak eddig is nagy változások, aztán mégis egyre többen találtak munkát."
Pl. ezért alkalmazunk egyre több bivalyt is. Ja... mégsem. Egy darabig egyre többet alkalmaztunk, de aztán a motorizálás (pl. traktor) végleg elavultá tette mint munkaeszközt. Ami a bivalynak az izomereje, az nálunk az intelligenciánk.
-
Busterftw
nagyúr
Ez oké, csak erre semmilyen forrás nincs, illetve semmit nem mond el a globális számokról.
Azt nézték mennyit hoz létre? Vagy hányan találnak más munkát a MI segítségével/használatával?"Leírtam, hogy az az állítás, amit mellétettél 'konkrét' adatként miért nem az (hanem csak egy állítás)."
A globális számokban benne van mindenki, az is akit a MI miatt rúgtak ki, aki MI miatt talált állást, aki MI miatt máshol vagy nem helyezkedett el.
Ezért releváns az adat, mert nem jön ki az az apokaliptikus narrativa, amit te hiszel." Direkt említettem, hogy elég megnézni, hogy hány olyan munkahely van, aminél leépítenek az MI miatt, és azt megnézni, hogy mennyi új lesz miatta."
Én megnézném, de forrást nem kaptunk azóta se, csak hasraütést."eddig nem történt más, most sem fog'."
Csak ugye ezt senki nem mondta, csupán azt, hogy hasraütve jósolni és kinyilatkoztatni dolgokat bármilyen alátámasztás nélkül, értelmetlen.Én épp emellett érveltem, hogy a munka világa dinamikus, folyamatosan változó, amióta létezik. Voltak eddig is nagy változások, aztán mégis egyre többen találtak munkát.
-
válasz
Busterftw #123 üzenetére
Egy MI kutató cég azt állította, hogy a kezdő munkahelyek felét elveszi az MI. Nem én, hanem az, aki ezzel foglalkozik. És ez csak a kezdő munkahelyekről szól.
A tendencia az, hogy az MI több munkahelyet szüntet meg, mint amennyit létrehoz. Ennyit állítottam, te meg az ellenkezőjét. Leírtam, hogy az az állítás, amit mellétettél 'konkrét' adatként miért nem az (hanem csak egy állítás). Direkt említettem, hogy elég megnézni, hogy hány olyan munkahely van, aminél leépítenek az MI miatt, és azt megnézni, hogy mennyi új lesz miatta. Azon kívül a statisztikát is megtámadtam (emlékszel a Hofi által is elmondott kommunizmusban játszódó viccre, aminél a malacok születéseinek száma hogyan alakult, és mi lett a vége?). De mindegy. Úgy látszik, neked beragadt valami, és akkor sem lehetne meggyőzni, ha az MI kutatók mondanának konkrét adatokat (mert ők már jártak a jövőben).
A tendencia meg megint csak nem jelent semmit. Ha ránézel az óceán szintjére, majd percenként ismét fél napig, akkor az azt jelenti, hogy folyamatosan egész nap csak áradni fog (az apályt meg a tendenciákat nem látók találták ki megtévesztésként)? Ha a bitcoin tegnap is meg tegnapelőtt is emelkedett, akkor örökké emelkedni fog, és egyáltalán nem lehet, hogy holnap esni fog? Na, pont ennyit jelent a trend a jövőre viszonyítva. De említhetném a PC gaming halálát, mert már 20 éve folyamatosan ezt jósolják a tendenciák alapján - aztán ez mégis él és virul (kb. úgy haldoklik, mint a nyugat - azért haldokolnék én is ennyire). Vagyis említettem (és más is említette itt, ebben a fórumban, nem csak én), hogy most van egy nagyobb váltás, ami megakaszthatja a statisztikai trendeket. Te nem fogadod el, mert eddig működött a rendszer, ezért ez után is működni fog. Én meg (sokakkal együtt) viszont megkérdőjelezem ezt a véleményt, mert olyan a váltás, ami hirtelen jött, és nagyot változtat - és itt sem működik az a bizonyítás, hogy 'eddig nem történt más, most sem fog'.
-
Busterftw
nagyúr
Amm, rossz a peldad.
Itt o azt kezeli tenykent, hogy a kisbolygo epp most halad el a Hold mellett es szerdan csapodik be....Esetleg ugy lenne hasznalhato a pelda, ha pl (AI-t nezve) 5-10 eve egyre nagyobb metorok csapodnanak be, mikozben nezzuk az etel boseg alakulasat, ami a peldat kovetve, novekszik, nem csokken.
-
ddekany
veterán
válasz
Busterftw #123 üzenetére
Ha holnap telibe nyomja egy kisbolyhó a földet, ami okoz pár évnyi telet a por miatt, akkor szerintem éhínség lesz. De az utóbbi 200 év tendenciája ezt nem igazolja, aszerint egyre kevesebben éheznek. Szóval a kérdés, hogy mennyire csak még egy kis fejlődés az AGI (ha meg tudják csinálni), vagy inkább áthúz egy alapvetést, ami sok ezer évig igaz maradt (hogy az ember mindig szükséges munkaerő, mert semmi nem rendelkezik hasonló intelligenciával), és így hajadra kenheted a 200 éves tendenciát.
Amúgy az univerzum fizikai szabályai kegyetlenek, és nem tud senki előállni neked jövőből származó konkrét adatokkal. Csak a múltból van. Ez van...
-
Busterftw
nagyúr
Szerintem gondjaid vannak a topik kovetesevel, mert te ezeket irtad:
"Azt is említettem, hogy az MI forradalom is generál új munkaköröket, de nem annyit, amennyit megszüntet."
"És nem, nem lesz belőle sok ezer új szakma (jó, ha 10 körülit összehoz); ellenben már most sokat (egyre többet) meg is szüntet."
AI meg tobb eve van, AI-val mukodo, automatizalt gepek/robotok mar 10 eve vannak(Amazon), mikozben novekvo nepesseg mellett egyre tobben dolgoznak."Viszont ettől még nem tudsz konkrétumot megadni, hogy a közeljövőben az MI miatt nem fog-e gyorsulni a foglalkoztatottak elküldése, vagy sem."
Jah oke, mert a fentiek alapjan te mar megallapitottad es tenykent kezeled, ezert is kertem ra forrast.En pedig adatokkal arra mutattam ra, hogy a tendencia nem teged igazol.
A gepesites is idovel felgyorsult, a robotok hasznalata is, aztan megis sokkal tobben dolgoznak, mint valaha. -
válasz
Busterftw #107 üzenetére
Öööö. Bocsi, de milyen KONKRÉT adatot adtál meg? Tettél egy állítást a múltról, ami vagy igaz, vagy nem. Mint az, hogy itthon kevesebb a munkanélküli. Amit 'papíron', a statisztikai adatok miatt hozott új (már az előző kormányokhoz képest) számítási szabályok miatt működik (pl. itthon: aki csak 1-2 hónapot dolgozik, az már nem számít munkanélkülinek; aki közmunkás, az már nem munkanélküli; ...). Vagy mint ahogy statisztikai adat a szegények száma is, aminek számítási alapjait szintén átírtak (már több idő is eltelhet két időpont között, hogy húst tudjon venni egy család; már kevesebb helység is elég a 'nemszegénységhez'; ...), így már kevesebb a szegény - vagy nem, de ezt is elérték (mint a magasugró léc: lejjebb vitték, így többen is űt tudják ugrani, mert alacsonyabban van - de nem lett tőle több ember, aki magasabbat tud ugrani). Vagy mint a Covid alatt a lélegeztető gépen lévők számolását is megváltoztatták, hogy ne legyen olyan nagy az a szám (meg ne legyen összehasonlítható). Mindent a statisztikáért. És ahogy pláne ellenőrizhetetlen a diktatórikus országok állítása is, hiszen nincs adat arról, hogy Kínában mi is van. Vagy hogy az oroszoknál mi és mennyi van (mint a választás, ahol 110% körüli eredményt is kihoztak, ha kellett). Vagyis konkrét adatot nem adtál meg.
De mindegy lépjünk ezen túl, és akár fogadjuk ezt el konkrétumnak.
Viszont ettől még nem tudsz konkrétumot megadni, hogy a közeljövőben az MI miatt nem fog-e gyorsulni a foglalkoztatottak elküldése, vagy sem. Csak tippelni tudunk. Te arra tippelsz, hogy lesz mindenkinek munkája (mint a kommunizmusban: akkor is dolgozz, ha semmi értelme a munkádnak, és még veszteséges is, de legalább statisztikailag jól néz ki); én meg arra, hogy az MI fejlődésével egyre több munkahely fog megszűnni, egyre több helyen veszi át az emberek szerepét (mert a cégeknek csak a nyereség számít, amit a vezetőség tud eltenni, vagy a részvényesek). És igen, biztosan lesz 1-2 MI-s munkahely is, de ha 100 főből csak tíz ilyen emberre lesz szükség a munkahelyen, akkor is sok a mínusz. És egy másik témában valaki leírta, hogy azért gond ez a dolog, mert szinte minden területen is bevethető (nagyon sok munkahelyen lehet 'felesleges' munkaerőtől megszabadulni miatta). Nem 1 cégnél, nem egy adott munkához kapcsolódó cégeknél, hanem rengeteg cég rengeteg munkahelyén. -
Busterftw
nagyúr
-
TaaT
nagyúr
Mondjuk engem meglepett hogy nincs még Ai topik itt a PH-n.
-
ddekany
veterán
"Egy átláthatatlan AI-ügynök? Valószínűleg soha, főleg nem ebben az évszázadban."
Tényleg elhiszed, hogy van lövésed ennek megbecsülésére? Még csak nem is a te ismereteidet firtatom ezzel, mert senki se tudja erre a választ. Most vannak valamilyen tipikus gyengéi az AI-nak, de akár csak pár év múlva (történelmileg egy pillanat) totál más lehet a helyzet.
-
ricsip
addikt
Félreérted mit írtam. Az elmebetegek (az AI Tech cégek, akik fék nélkül száguldanak a szakadék felé) feltett célja, h. megvalósuljon ez a világ. A befektetők pedig bizony olajtankerekkel öntik beléjük a pénzt h. ez így törtènjen. Szóval nem az a kérdés h. meg fog-e valósulni, hanem az h. milyen hamar.
És a jogászvilágnak akár tetszik, akár nem, ugxanúgy befellegzik, mint az infirmatikusoknak vagy bármilyen másik szakmának, amit előbb-utóbb gépesíteni tudnak vele. -
Cassi
őstag
"Pont elgondolkodtam azon, h. ha a törvényeket, jogszabályokat nemsokára már AI-al fogják íratni."
Na persze, nemsokára. Remélem tudod, hogy jogi ügyben jelenleg nem dönthet semmilyen gépi algoritmus. Ez a fogalom egyszerűen nem létezik. Egy átláthatatlan AI-ügynök? Valószínűleg soha, főleg nem ebben az évszázadban. Ez egyébként romba dönt egy csomó alkalmazási lehetőséget, dehát ez van. Te mikor vállalnád el, hogy egy AI-ügyvéd védjen egy olyan ügyben, ahol sittre lehet kerülni? Mennyi minden kellene ahhoz, hogy a társadalom ezt elfogadja? -
ddekany
veterán
Az AGI sem? Szóval ezen válaszodban te feltételezed, hogy lesz AGI, azaz olyan AI, ami lényegében minden gazdaságilag hasznos tevékenységben eléri/átlépi az ember szintjét. És aztán, hogy "az állások nagy részét nem fogja eltörölni". Miközben a költségekről lövésed sincs, mint senki másnak se.
-
Cassi
őstag
válasz
janeszgol #100 üzenetére
Lazíts egy kicsit, nem kell túldramatizálni a helyzetet. Az állások nagy részét nem fogja eltörölni az AGI sem. Már ezerszer le lett írva, hogy az automatizálásnak gazdasági feltételei vannak, a mostani munkakörök nagy részét is ki lehetne váltani elvileg robotokkal, de ez nem éri meg.
-
ddekany
veterán
"Az emberi/tarsadalmi vilagunk nem egy tolunk fuggetlen entetitas amihez alkalmazkodni kotelezo mindenkinek, hanem mi emberek hozzuk letre, tesszuk ilyenne"
Pedig ez eléggé olyan, mint valami természeti jelenség, aminek bekövetkezése fölött nincs kontrollod. Mert matematikai/fizikai tény, hogy mennyire nehéz az embernél kb. mindenben jobb gondolkodó létformát(?) létrehozni. Ha létre lehet, akkor a prisoner's dilemma szerű társadalmi mechanizmus kikényszeríti a létrehozását. Afölött van kontrollunk, hogy ezt a "természeti jelenséget" azután hogyan kezeljük (bár persze az is elvileg modellezhető és prédikálható, csak az már sokkal nehezebb). Ez meg tán az eddigi legnehezebb megmérettetés az emberiségnek. (Ezért is baromira bíztató, amikor kb. Idicoracy szintre züllik a világ körülöttem...)
-
ddekany
veterán
válasz
Busterftw #107 üzenetére
Ezerszer le lett írva mindenhol, így itt is, hogy a rugalmas intelligencia mindvégig az ember privilégiuma maradt, és az ipari meg IT forradalom csak még több igényt teremtett rá. Ezért maradt érték az emberi munkaerő, és így az átlagember, a tömegek. Ezt az utolsó bástyát támadják, mikor AGI-t akarnak kifejleszteni. Ha az sikerül, az egy olyan fundamentális társadalmi/gazdasági változás, ami után nem sokat érsz azzal, hogy az utolsó párszáz évben mit igazolt a matek.
-
Busterftw
nagyúr
A vitaban itt en egyedul adtam konkret adatot, te nem.
Novekvo nepesseg mellett, globalisan csokken a munkanelkuliseg, tehat az erv, hogy egyre tobb es tobb embernek nem jut munka es sorra szunnek meg a munkak, tenyszeruen nem igaz.Most is van ido az atallasra, ugy csinalsz mintha hirtelen kirugasok, barmilyen oknal fogva eddig nem tortentek.
Pedig eddig is voltak hirek, hogy a ceg/uzlet/uzletag valamilyen oknal fogva nem teljesitett jol es dobjak a melosok 10-20%-at.Szoval ismet emlitem, hogy jobb lenne, ha kihuznad a fejed a homokbol, mert a matek nem teged igazol, mikozben az allitasaidra semmilyen forrast nem hoztal.
-
ricsip
addikt
Ugye ez addig igaz, amíg az emberi faj van a piramis csúcsán. Ha ez megszűnik, akkor marad megint a túlélésre játék.
Pont elgondolkodtam azon, h. ha a törvényeket, jogszabályokat nemsokára már AI-al fogják íratni. Meg a kiskapu-keresőt is AI futtatja. Akkor AI ügyvéd fog majd AI ügyvéddel vitatkozni olyan bonoylultságú szabályrendszeren, amit az emberiség már nem is lesz képes felfogni. Maga a jogász szakma képviselői sem.
Onnantól kezdve lesz egy szabálygyűjtemény, ami ugyanúgy az emberekre vonatkozik, mint az elmúlt 10 zezer évben. De nem emberek írták, és az emberek már nem értik meg teljességgel. Vagy lesz max. 10 olyan zseni a földön összesen, aki érti az egészet. Feltéve persze h. a naponta 85 ezerszer apdételődő verziókat mindig szinkronizálja valami elektronika az agyukba. -
Z_A_P
addikt
válasz
FoxiestFox #54 üzenetére
Soha a történelemben nem kellett egy generáción belül többször újra feltalálni saját magunkat, nem egészséges, nem természetes, irdatlan szorongást okoz. És nem mi akarjuk, ránk erőltetik.
EZT kene a nagy kek plakatokon hirdetni.
Az emberi/tarsadalmi vilagunk nem egy tolunk fuggetlen entetitas amihez alkalmazkodni kotelezo mindenkinek, hanem mi emberek hozzuk letre, tesszuk ilyenne. -
ddekany
veterán
válasz
janeszgol #103 üzenetére
Mert van a tanult értékrend, meg van a hardveresen beégetett ösztön, miszerint egy nőstény kapcsán 75%-ban az az érdekes, hogy mennyire kívánatos vele párzani. Így jártunk. (Annyiban nem OT, hogy van még sok másik majom ösztön, ami AI-al kombinálva érdekes eredményt adhat.)
-
ddekany
veterán
Az új szakmák jellemzően eddig is egy több intelligenciát és szakértelmet igényeltek (mivel a "buta" feladatokat lehet jobbára automatizálni), ami finoman szólva nem fekszik mindenkinek. Ha a munkakör a jövőben az lesz, hogy egy mostaninál sokkal fejletteb AI ügynök falkát kisegíts abban, amibe az belegabalyodik, azzal még magasabbra tették a lécet a munkaerőnek. Mi több, akkor elkezdtél versenyezni az mesterséges intelligenciával intelligenciában. Eléggé kétséges kimenetelű verseny már pár évtizedes távlatban is. Hacsak nem az AI fejlődése megakad... ebben reménykednek sokan (a 3 D-ből a Denier irány).
-
válasz
Busterftw #81 üzenetére
Kezdem a végével.
Szóval f@sza, hogy a vitában te nem adsz konkrét adatot a te érved mellett, de kérsz tőlem a saját érvem miatt. Sajnos sok helyen ez az érvrendszer működik (adj bizonyítékot a te oldalad mellett, különben az én oldalam igaz bizonyíték nélkül is), a józan ész nem. Elmagyaráztam én is, meg írták mások is, hogy mi a gubanc most, logikusan. Ha nem hiszed még így sem, akkor nem hiszed. Csak akkor ne próbálj meg ilyen módon 'érvelni'...A következő részben igazat kell adjak neked, sajnos tényleg összemostam ezt a többivel. Valószínűleg ezt azért tettem, hogy érzékelhető legyen, sokkal nagyobb mértékű jelenleg a munkanélkülivé válás, mint az új munkahely találás. De jogos a két pont, mert bár nem (csak) pártkérdés, hanem sok más is, de közvetlenül még nem az MI számlájára írhatók - legalábbis ez az általad kiragadott rész.
Többen leírtuk, hogy mindenhol volt idő a váltásra a múltban. Most nincs. Szerintem a történelemkönyvekben is benne lesz ez az időszak, mint annó a gőzgép és az iparosodás, mert annyira felgyorsult most a fejlődés, hogy nem tudja lekövetni a jelenlegi oktatási rendszer sem (ahogy előttem is említették). Mondtál 1 új szakmát, ami ugyan új, de lehet, hogy pár év múlva meg is szűnik, mert azt is átveszi az akkori MI/AI. És nem, nem lesz belőle sok ezer új szakma (jó, ha 10 körülit összehoz); ellenben már most sokat (egyre többet) meg is szüntet. De ismét említem, hogy jobb lenne, ha kihúznád a fejed a homokból. Nehogy az legyen veled is, hogy alólad is kihúzza a széket az MI...
-
ddekany
veterán
Hogy ki miért teszi ezt?
Mi a motiváció:
- Geek/matematikus típus: A kitalálás és építés folyamata a motiváló. Mint egy rejtvény játék; nem annyira számít mit érsz el vele, maga a "megfejtés", a folyamat öröme mozgat.
- Politikus/cégvezető típus: Hatalom, általános megalománia
- Spirituális típus: Mi csak egy evolúciós lépcsőfok vagyunk, és a cél, hogy leváltsuk magunkat valami jobbra. (Ebbe lehet embergyűlölet, a faj megvetése is.)Miért fogadja el a várható ijesztő eredményt:
- Értelmetlenség: Az életnek nincs célja, sőt, előbb-utóbb mindent legyőz az entrópia. Tehát azt a pár évtizedet amíg Én végleg megszűnök miért ne tölteném úgy, ahogy nekem érdekesebb.
- Kényszer: Ha Én nem csinálom, más akkor is, és akkor csak kiszolgáltatott leszek neki.
- Ez a végeredmény valójában jó - az értelmes létforma tovább lépett az emberin.A másik aspektus, hogy ki mit hisz az AI hatásáról. Ez "a 3 D": Deniers, Dreamers, Doomers. Tehát sorban: "az AI csak hype / kamu", "minden jobb lesz, hurrá fejlődés", és "terminátor / Eliezer Yudkowsky". Sok fejlesztő cope-ként Dreamer-hez állhat közel, de a legbelső motiváció más lehet.
-
TaaT
nagyúr
-
szaszimi
tag
szemelyes velemenyem, hogy akik jelenleg rettenetes lelkesedessel dolgoznak az ai-n, az 'ugynokok' kifejlesztesen, es az ezt osszefogo technologian ugy altalaban, legyenek barmennyire intelligensek, kepzettek, a jelenlegi poziciojuktol mintha kisse megreszegulve nem latnak, hogy a sajat levaltasukon, foloslegesse tetelukon dolgoznak. nem ugy mint ai programozo , hanem mint ember, mint faj. szeles mosollyal masiroznak elore, mint aki total tudatlan es vilagtalan. ahogy tobben irtak korabban, nem azzal van a baj, hogy alkalmazkodni kell, hanem a nagysagrend es a sebesseg olyan amire korabban nem volt pelda.
-
ddekany
veterán
-
szaszimi
tag
nem atgondolatlan dontes ez, szerintem valojaban tudatos, szamito. par a munkajat, szakmajat szereto, vagy egyszeruen csak becsuletes (hulye? ebben a helyzetben) igaslora ratolnak mindent, a majd csak lesz valahogy modszerrel, amit emlitettel is, megoldjak, valahogy tovabbmegy ideig-oraig. de amig elkezd botladozni a ceg, nem halad az erdemi munka a tulterheltseg miatt, eltelik 1-2 ev, meg 1-2 evi fizu, bonusz, reszvenyopciok, majd ha osszedol a vegen, a managementnek mindig jar a vegkielegites, amibol azert egy atlagember ellenne ideig-oraig, talan egy eletre is. sajnos vagy nem sajnos, nekem is van elso kezbol tapasztalatom ilyen helyzetekbol
-
ddekany
veterán
Ez az optimista forgatókönyv, hogy a gond a munkaerőpiacon csak az, hogy túl gyors a változás. Van nagyobb is, potenciálisan. Az ipari forradalom meg IT-s forradalom esetén a megszűnő munkakörök helyére belépett rengeteg új munkakör, mert az egyre szofisztikáltabb gépesítés stb. egyre több intelligenciát igényelt, ám az általánosabb intelligenciát magát nem tudták gépesíteni. Viszont ha az AI megüt egy bizonyos szintet ilyen fajta intelligenciában/megbízhatóságban, akkor lényegében az ember, mint haszonállat, elavult. Igen, marad a pap és hasonlók (talán), de az bőven kevés.
Az meg naiv elképzelés, hogy akkor nem kell dolgozni, és UBI lesz. Ez arra a beidegződésre épít, hogy az embertömeg fontos erőforrás a vezetőknek (több ember => nagyobb gazdaság, nagyobb hadsereg, nagyobb hatalom), tehát valahogy meg kell őket tartani. De ha a legtöbb ember csak kolonc lesz, akkor ez már nem igaz. Minek tartanának?
-
kilua
senior tag
-
ricsip
addikt
Az a durva, hogy talán 3 éve (2022 nyár eleje) még nem is volt chatgpt. Ma (2025 június vége) meg már a facebookozó vénasszonyok is AI-generált képeket küldözgetnek egymásnak a (meglepő, de továbbra is) agyhalott csoportjaikban.
Volt aki leírta tényleg szemléletesen, hogy az előző ipari forradalom-nál volt 1 vagy 2 generációnyi idő, hogy ha akartad magadat is átképezted valami értékesebb munkára. De legalábbis a kölyködet tudtad másfele indítani, ami hasznos szakma lesz neki egész életére. Most meg beírattatod a gyereket 2022-ben valami műszakis középiskolába informatikát tanulni, vagy felvettek a bme info-ra, oszt mire végzel 2026-2027-ben Msc-n, már kutyának se kell 2. éve junior IT-ba semmilyen melós, döglött az egész álláskínalati piac a kovid-vége / ukrán háború kitörése óta kb.Ez az AI téma meg évente annyit fejlődik (csak a chatgpt-ből kiindulva, amit tavaly év elején próbálgattam először), h. mire el tudnád kezdeni magadat átképezni (a mire is?) addigra a faszkalap vezetőség az éppen aktuális mumkahelyeden már le is épített 10-20%-nyi informatikust, mer majd az ÉjÁj dolgozik helyettük. Vagy csak ez az indok, aztán lófasz sincs AI a cégben, de legalább az ottmaradottakat lehet zsarolni és sarokba szorítva túlóráztatni (természetesen ingyen!) meg a kirúgottak munkakörét is rájuk bszni. Mert ha nyekkenni mer bármelyik is, tudja h. ő is repülhet. Ez van most itt magyar multiknál IT irodista munkakörben amerre nézek.
-
Ez így, .... ebben a formában, .... nem.
Az emberek terveznek, és blokkok alapján. Néha a blokkok mélyére is lemennek (ahol szintén blokkok találhatók), de még az ember mondja meg a főbb paramétereket, állítják be az alapokat, aztán a többi marad a szoftverre (mint egy magasabb szintű programozási nyelveknél). De kell hozzá ember. Még. Hisz épp most volt hír, hogy az Apple már MI segítségével tervezne (kérdés, hogy ember nélkül, vagy még ember felügyelete mellett).Egyébként nekünk a szakközepes vizsgamunka az volt, hogy kellett tervezni egy áramkört, azt legyártani, majd számítógépen működtetni (különböző csoportok voltak, különböző feladattal; csak a tervezés fázisa és a maratás volt közös, meg mindenki megkapta a saját kapcsolási rajzát, amiből kellett a mintadarabot készíteni - persze, ez nem volt valami bonyi dolog, hiszen azt várták, hogy kész is legyen 1 nap alatt; de benne volt a tervezés, a maratás, a forrasztás, valamint a működés ellenőrzése (hozzá labornapló készítés) tudások vizsgálata). Volt, aki olyan feladatot kapott, hogy egy körben elhelyezkedő ledes fénykörrel sebességet tudjon mérni (folyamatosan gyorsuljon a megjelenítés, és ha a 'páciens' már folyamatos körnek látja a felvillanásokat, akkor nyomjon le egy gombot, amire a gép kiírja, hogy milyen frekvenciánál következett be). De buli volt, én imádtam a tervezési fázisokat. Aztán persze nem ebben az irányban tanultam tovább, sőt, a munkám sem ez lett. De máig imádok tervezni, akár egy ház elektronikai 'térképét' is.
-
Busterftw
nagyúr
A gepesites mar 200 eve itt van velunk es nem all le.
Valahogy aztan megis talaltak/talalnak munkat az emberek, mert mas lehetoseg nincs, mindenki penzbol el.A gond azzal van, ha valaki kiindulopontja abbol all, hogy en aztan nem mozdulok a fotelbol, a szemet AI elveszi a munkat.
-
Busterftw
nagyúr
Igen mond valamit, a kerdes az neked ez miert ujdonsag, amikor 250 eve ez megy, kezdve az elso gepesitett munkakkal.
AI Content Creator mond valamit? Ez egy uj szakma, ami 5 eve nem letezett kb.
Na most van tobb szaz/ezer uj szakma, amiben el lehet helyezkedni, meg van tobb szaz/ezer szakma, ami mar reg megszunt es megszunoben van."itthon több ezer kis- illetve közepes vállalkozás zár be évente"
Ezt en nem az AI terjedesre huznam, hanem egy bizonyos politikai partra... de mindegy."Azt is említettem, hogy az MI forradalom is generál új munkaköröket, de nem annyit, amennyit megszüntet."
Ezt egy globalis statisztikaval kellene alatamasztani, mert ez igy hasrautes eddig.
Az elmult 10 evben, novekvo nepessegnel folyamatosan csokken a nem dolgozok aranya:Nem jon ki a matek.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Busterftw #77 üzenetére
amúgy szakmák mindig is jöttek mentek. Vélhetően 1880.ban még senki nem gondolta, hogy a patkoló kovács nem lesz menő szakma a következő 200 évben még. Mint ahogy fazekasból se igazán sok lehet és egyebek. Folyamatosan változik a világ és ezért változnak a munkák is. A gond inkább az, hogy a következő években vagy évtizedekben tömegesen fog egy csomó munka feleslegessé válni emberi munkaerővel. Vagyis túl hirtelen zuhan ránk a változás az AI-k és a robotok miatt. Ehhez nyilván lehetne alkalmaszkodni bizonyos idő alatt. Ahogy kihaltak a patkoló kovácsok és helyettük autogumi szerelők iránt lett igény. Ez évtizedekig tartó folyamat volt. Most hirtelen szűnik meg szakmák és munka körök ezrei emberek millióit érintve. Persze ha mondjuk valaki útépítő munkás volt és lapáttal egyengette az útszélen a leterített aszfaltot nem lehet holnapra atom fizikust képezni vagy agysebészt.... Mint ahogy 1 millió titkárnőből se lehet 1 millió kutyakozmetikust képezni.... Kétségtelenül egy érdekes jővő elé nézünk. Amire a jó megoldást igazán senki nem tudja még. Persze eddig is elvolt az emberiség az elé kerülő kihívásokkal és ezután is meglesz. Mindig is alkalmazkodó faj volt.
-
válasz
Busterftw #77 üzenetére
Öööööö. A hír címe mond valamit? És nem ez az első. Az mond valamit, hogy itthon több ezer kis- illetve közepes vállalkozás zár be évente (és nem lesz helyette ugyanannyi - sőt)? Az, hogy pl. a gameriparban szinte hetente jön egy hír, hogy X ezer embert küldenek el, mert költségcsökkentés van? És hogy nem lesz helyette annyi új vállalkozás, hogy ezt az X ezer embert felszívja? Persze, mint említettem, vannak hiánymunkák, mint pl. a tanár, az orvos, ....; de oda nem tud mindenki elmenni (érdekes lenne egy olyan 'orvos', aki pl. a vér látványától elájul; vagy olyan tanár, akinek gőze sincs arról, mit is tanít, hogyan kellene ezt átadni, és a gyerekekre sem tud hatni, mert nem figyelnek rá; egy olyan tűzoltó, akinek tűzfóbiája van; egy olyan 'intézkedő' rendőr, akinek szódásszifon szemüvege van; .....). Azt is említettem, hogy az MI forradalom is generál új munkaköröket, de nem annyit, amennyit megszüntet. De persze (mint szintén említettem) lehet a fejeket a homokba dugni, mondván, nekem (még) van állásom. Csak kérdés, nem fogja-e valaki későn kihúzni a fejét onnan.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Geri Bátyó #11 üzenetére
A chip tervezést már évtizedek óta számító gépes programok végzik..... már vagy 30 éve olyan bonyolult egy chip felépítése, hogy emberi elmével átláthatatlan.
Az, hogy helyezkedik el egy chipen belül az áramköri elemek, hogy lehet optimálisan összekötni azokat egymással, hogy minél rövidebb legyen az összekötés és minél kevesebb réteget kelljen felhasználni. ez erősen kihat a chip áramfelvételésr, melegedésére, a használható órajelre, hütésigényre stb. Nem csak az számit, hogy hány nm-es a chip, hanem az is, hogy sikerül megtervezni a felépítést. egy mai fejlett chipben akár sok 100 milliárd tranzisztor, kondenzátor és egyebek lehetnek. Én főiskolás koromban tervezni kellett az egyik tantárgyban egy egyszerübb áramkört. Persze csak szimulátor programban megépítve. Elöre megvolt adva a feladat például, hogy egyik kódolásból egy másik kódolást elvégző áramkör. Például bement egy BCD kódolású karakter értéke és kijött a túl oldalon már egy ASCII kódú karakter. Na ehhez megadták, hogy milyen tipusú logikai kapu áramkört kell használni. Nagyjából meglehetett oldani a dolgot 12-15 logikai kapu elemmel. A dolog úgy kezdödött, hogy a tanár közölte, hogy na ő se tudja az elektronikát 5-ös szintre. legfeljebb 4-esre. Amúgy ő írta a elektronika tankönyvet a műszaki egyetemen.
Na ehhez képest lehet kérni 4,3,2-es szintű feladatot. persze minnál alacsonyabb jegyet pályázott meg valaki annál egyszerübb volt a feladat azért. A 95% 2-es szintű feladatot kért.
Én nagy merészen kértem egy 3.mas szintüt.
(kúva bátor voltam) de volt pár olyan hallgató, akinek volt már mérnőki diplomás hallgató, aki nagy merészen 5-ös szintű feladatot kértek a a tanártól. Eleve szakmai kihívásnak tekintették és a tanár is. Szerintem jól is szórakoztak közben. A tanár is és a mérnők hallgatók is, hogy megmutassák azért is megtervezik a bonyolultabb áramköröket.
Mi többiek informatikai mérnőki szakra jártunk, ami főleg programozói volt illetve biztonság szervezői rész is volt.. Szóval programozónak elektronikát tervezni nem semmi.
Nos végül megoldottam a szimulátor szoftver szerint jól müködött. Igaz azt se gondoltam 2. évfolyamon, hogy mikor megkaptuk a két marha vastag elektronikai tankönyvet, hogy azt tényleg leoktatják 4 fél év alatt. Megtették...
Viszont máig nagyjából értem hogy a francban működik nagyjából egy számítógép..... annak ellnére, hogy nem vagyok villamos mérnők. Aztán 25 éve azon csodálkozom, hogy nem 1 másodpercente rohad le egy számítógép....
Na most el lehet képzelni milyen bonyolult lehet egy sok milliárd elemből álló áramkör. Már évtizedek óta nem ember tervezi meg, hanem programok.
-
Busterftw
nagyúr
"kevesebb lesz a munkahely"
Csak ugye ez nem igaz. Ez dinamikus, nem arrol van szo, hogy kezdetben volt 10 ezer szakma, most meg van 50 es ezekert verseng mindenki, mert a gepek es most az AI elveszi a munkat.Folyamatosan szunnek meg munkahelyek es folyamatosan jonnek letre ujak.
Volt ido, amikor valakinek az volt a munkaja, hogy reggel felkeltse az embereket.
Aztan jott az ebresztoora. Tele van a vilag olyan allasokkal, penzszerzesi lehetosegekkel, amik kb 5 eve nem is leteztek.Es epp errol beszelunk, hogy nem ket veglet van, de el kell felejteni azt, hogy 18 evesen elmesz a ceghez, aztan onnan elmesz nyugdijba, mert valtozik a vilag.
-
Szépen leírtad a lényeget, de a végkövetkeztetést nem sikerült levonnod. Pont, mint Busterftw-nek sem. A végkövetkeztetés ott kezdődik, hogy egyre kevesebb lesz a munkahely; és erre nem az a 'megoldás', hogy képezd magad, hiszen attól még nem oldódik meg a probléma, hogy kevesebb lesz a munkahely. Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy kis önképzéssel meg tudod hosszabbítani az időt, amit a saját munkahelyeden el tudsz tölteni, akkor szerencséd van - ha nem, akkor meg másnap pont a túlképzettséged miatt küldenek el, mert túl sok pénzt viszel el a céges kasszából (majd felvesznek a helyedre egy olcsóbb munkaerőt, és a többit meg megoldja az MI). Mert itt a lényeg. Egyre kevesebb a kis és közepes vállalkozás, mindent megesznek a nagy cégek, ahol meg egyre kevesebb dolgozó fog kelleni. B@szhatod az ilyen-olyan átképzéseidet, ha a cégnek nem fog kelleni a te tudásod. Mint említettem, ezt ideig-óráig el lehet húzni (ha szerencsés vagy, és nem fog a cég pont azért elküldeni, mert túlképzett vagy; vagy olyan feladatokat tudsz csinálni, amit még nem tudnak könnyen gépesíteni), de a vége az lesz, ami. Egy szemléletes példával a saját munkahelyemről: ha több a vízfogyasztás, mint amennyi a víztermelés, akkor a korábban feltöltött medencék kapacitásával lehet játszani pár napig, hogy ne tűnjön fel, hogy gond van (sőt, kell is, mert a vezetők nem hajlandóak szólni a gondról, hogy ne pazaroljanak az emberek, hogy takarékosan bánjanak a vízzel, mert ha elfogy, akkor mehetsz a boltba kristályvízért, hogy lehúzhasd a wc-det); de egy idő után a számokat nem tudod úgy forgatni, hogy legyen mindenhol víz, és be fog ütni a krach. A kérdés csak a mikor és hol. Ugyanígy a munkavállalók létszámával és a jelentősen csökkenő munkahelyek számával is lehet úgy játszani, hogy ne tűnjön fel, és el lehessen mondani, hogy 'én képeztem magam, így maradhatok'; de nem sokáig. Egy idő után csak nagyon kevés emberi munkaerő fog kelleni/maradni, és ott inkább a protekció fog dönteni, mint a plusz képzések.
És igen, már régóta működik az, hogy pl. az autóiparban egyre több munkát robotizáltak (így kirúgták a munkások egy részét), vagyis fel lehetett volna rá készülni; de most robban ránk ez az MI őrület igazán, és most döbbennek rá a cégek is, hogy szinte mindenhol és mindenre is használható - így szinte mindenhol emberi munkahelyeket fog átvenni/megszüntetni és nem apró lépésenként, hanem hirtelen egy hatalmasat ugorva. Persze, biztosan lesz majd pár új munkahely is, ami az MI miatt jön létre, de ezek minimális dolgozót fognak csak tudni felszívni a nagy elbocsájtási hullámok mellett.
És szintén igen, a jóléti(bb) társadalmakban van létszámfogyás, de ugyanakkor a föld túlnépesedik. És mivel nincs tiltva, hogy pl. Fülöp-szigeteki munkás dolgozzon akár nálunk is, így jóval alacsonyabb bérért bizonyos helyekről már most kiszorítják a magyar munkaerőt is. Persze, lesznek hiányszakmák, de azokhoz speciális tudás is kell. Mert pl. nem mindenkiből lesz/lehet sebész/tőzoltó/rendőr/tanár/... (vagy ha igen, akkor nagy a baj).
Illetve még egy reakció Narxisnak is: nem, nem a két véglet olvasható itt. Sokan a 2-es pont szerinti véleményt fogalmaztak meg úgy, hogy nem az MI/AI-t okolták (sőt, talán egy olyan gondolatot sem lehetett arról olvasni, hogy "Le az AI-val!"), hanem inkább a cégeket, akik ezt használják az emberi munkaerő helyett, így spórolva maguknak pénzt (viszont így okozva nagyobb munkanélküliséget). Mert soha nem elég az a haszon, amit most realizáltak, még több kell.
-
Tasunkó
őstag
A romantikusan elképzelt tehetséget most is elhanyagolható, inkább véletlenszerű módon emeli ki a rendszer. A tudósok, felfedezők alaptulajdonsága hogy nyomorogtak. Illetve kiemeli, de az már megtörténik a gettó létrehozásával, mert a gátlástalanság gyűjtőfogalmába tartozó tulajdonságok a tehetség, amivel kikerültek vagy be sem kerülnek a gettóba.
Egyértelmű hogy a rabszolgaság van soron. A tudatipar most is egy átalakított rabszolgaságot üzemeltet. Az ember lehet nem is tud más társadalmat elképzelni csak valami feudális jellegű izét, rabszolgasággal. Mint a muzulmánok, bárhogy alakul, mindig egy kalifát raknak össze. -
Qtya123
őstag
Azzal én is egyetértek, hogy ha sok "alap" munkát szüntet meg az AI, akkor az elbocsátott emberekre nem fog annyi új munka jutni.
Kapálásból könnyen be tudták tenni a sor mellé a munkást az ipari forradalom esetén, jelen helyzetben a raktári pakoló kis eséllyel fog 3-4 lépcsővel magasabb szellemi munkára átképződni, hiába jött létre az az új munkakör.Amúgy mondanám azt, hogy neeeeem, nem ennyire amatőr gondolkodásúak a cégek, vannak náluk értelmesek, akik felfogják, hogyha örömködve lapátra kerül egy szemmel látható százaléka a munkavállalóknak, akkor a szent fogyasztás is csökken, ezáltal a szent profit is és ez így nem mehet. De ez a gondolatom általában olyankor szokott szertefoszlani, mikor egy átlagos financial cut-ot végignézek.
Miszerint jön az ukáz a tengerentúli anyavállalattól, hogy jajajajajajajajajajaj az idei nyereség nem 400000 milliárd volt, csak 350000, ezért azonnal globális financial cut! És a magyar department esetén kit vágtak ki az adott csapatból? Nem, nem a fél éve itt lévő, legkisebb béren dolgozó juniort (akinek kb 1-1.5 év kell amúgy megtanulni a cég által használt kódolásokat és speciális folyamatokat), hanem a 7 éve ott dolgozó, tapasztalt, nem túl kiemelkedő, de nem is lusta csapattagot, hiszen az ő bérén jóval nagyobbat lehet spórolni.
Az, hogy a maradék 4 emberen megnő jelentősen a munkateher? Hogy a mentor a saját munkájával nem tud foglalkozni, mert a juniorral kell foglalkozni? Hogy emiatt 4-ből 3 a távozást fontolgatja? Kit érdekel, majd lesz valahogy, más nem majd a maradók, meg a manager megoldja napi 12-13 órában a tűzoltást, amíg nem találnak mást.
És ez egy óriási pénzügyi multi IT részlege, amiről a történet szól.Szóval mikor ilyen átgondolatlan döntéseket látok egy amúgy összetetten és profin működő cégnél, akkor kételkedem abban, hogy foglalkoznak majd a kevesebb dolgozó=kevesebb fogyasztó dologgal. Kicsit úgy látom olyanok, mint a politikusok, hogy csak a következő pár évre gondolkodnak.
-
kilua
senior tag
-
szaszimi
tag
jeges veritekben uszik a ceg vezetosege amig nem redukaljak a melosok szamat nullara. akarmilyen szepen is fogalmaz a ceo, remegnek mint a cukorbetegek, hogy mielobb elkezdhessek a kaszalast... tomegevel hullik majd a forgacs es mar elore dorzsolik a kezeiket. ennyire kapzsi es lelketlen ceg nincs meg egy a foldon, mint ezek. persze ez a mentalitas a legtobb nagy cegre igaz, varjak az attorest, mindegy, milyen kovetkezmenyekkel is jar ez a tarsadalomra nezve. az meg, hogy atalakulnak a munkakorok, mind szep es jo, de nem lehet mindenkibol programozo vagy mernok, foleg nem par hetes atkepzessel. nem keletkezik annyi munkahely, mint ami megszunik, es jellegukben, kovetelmenyeikben is teljesen kulonboznek, altatjak az embereket, hogy az ipari forradalomnal se haltak ehen tomegevel az emberek. most fognak. az amazon raadasul a fizikai munkat / melosokat ugyanugy gepesiteni szandekozik, mint ahogy a szamitogepes / irodas / szellemi melosokat. nagyon durva es sotet jovot josolok magunknak...
-
Tasunkó
őstag
válasz
tranceplanet #66 üzenetére
Most a tudatiparnak kell megalkotni még több kamu állást. Abban még többen fognak jól eléldegélni, míg mások gyártják a csökkenő létszámú szarjaikat amit megvesznek. Nem lesz gond, mert jönnek jelzések, hogy mit nem értenek, vagy mik a gondok, és a tudatipar creatív csapata megalkotja a választ. Még többen fognak jól élni. Persze egyre durvább szellemi mátrixban, mert a disszonanciához egyre vadabb gazdaság/GDP elméletek kellenek, és aki azokat elhiszi, bizonyára az ok-okozati összefüggések paradicsomában egy kötözni való bolond lenne, de ebben a valóságban lángelme. Mi vagyunk a Galaxis Útikalauz-ból az a nép, aki előbb találta fel a golyós hónaljdezodort, mint a kereket. Nem véletlenül Elon Musk kedvenc könyve. Az egy Biblia, használati utasítás a fogyasztóhoz.
-
válasz
tranceplanet #66 üzenetére
Szerintem ha feltételezzük, hogy a felső tízezer között is vannak értelmesebbek akkor szerintem tudják, hogy ez a fogyasztói társadalom nevű dolog nem tartható fent örökké. Tehát előbb vagy utóbb maguknak fognak gyártatni, már csak a szűkülő erőforrások miatt is de nem hiszem, hogy ez a mi életünkben lesz.
A legjobb példa a jövedelmi olló, ami folyamatosan nyílik szét. Egyre kevesebb ember birtokol egyre többet. Én gettókat vizionálok világszerte amikben lesz valami minimális szolgáltatás ahol az emberek fejadagokat kapnak, a legtehetségesebbeket pedig kiemelik belőle.
-
tranceplanet
addikt
2. nem gondolnak bele ha mindent AI csinál akkor nem lesz aki megvegye a termékeket és szolgáltatásokat? Le az AI-val!
Azt magyarázza el nekem valaki, ha rengeteg ember elveszti a munkáját, akkor ki fog fogyasztani és szolgáltatásokat igénybe venni?
Mert az AI vagy robot munkás ezeket nem igényli:
-nyaralás
-táppénz (gyógyszer fogyasztás,műtétek,rehabilitáció,plasztika...)
-egészség megőrzés (vitaminok, étrend kiegészítők,masszázs,...)
-termékek:
-étel
-alkohol
-dohány
-cukortartalmú készítmények
-kozmetikai cikkek, szépségápolás
-ruhák
-műszaki cikkek
...Az egész társadalom arra épül hogy fogyasztunk, nem is keveset!
Akkor a kedves Amazon cég kinek fog szolgáltatni?
Mert hát a többi multi cég is leépít fokozatosan.A háború miatt már most is nagy a bizonytalanság és az emberek elkezdtek megtakarítani, ha beüt a krach. Sokan tudatosabbak és ezért csökken a vásárlási kedv. Na most ugye a fentiek fényében még kevesebbet fogunk fogyasztani, szóval hogyan fognak növekedni a cégek?
-
kilua
senior tag
válasz
FoxiestFox #61 üzenetére
Logikusan nézve: a pénz ott már tényleg csak egy szám. Egy ember akinek 100 milliárdja van nem fog többet fogyasztani annál mint az akinek csak 5 milliárdja van.. Maximum nagyobb a politikai hatalma.
-
Wilks
aktív tag
válasz
FoxiestFox #46 üzenetére
Valami hasonlot akartam irni en is,de megeloztel.
Szamomra inkabb az a "felelmetes",hogy az "intelligens" emberek sem akarjak eszrevenni a fatol az erdot....... -
Tasunkó
őstag
Erre azért már rá kellett volna jönni a tudósoknak, hogy nem arra fogják használni, mert minden hülye tudja.
#62 Qtya123 Gyártásnál régen táblázták be 1-2 percre az embert, ma már másodperccel el kell számolni. Ezt informatikus ismerőseimnél látom, hogy mint a bárányok a farkasok közé menetelnek, ez a másodperc alapú létezés ez oda fel fog gyűrűzni. Ott nincs immunitás, de ha véletlenül lenne reakció, az ellenállás leküzdésére már megvannak a metódusok a gyártásból.
-
Qtya123
őstag
Egyébként pont egy másik ilyen témában hoztam fel, hogy mennyire félre tudják értelmezni a vezetők az AI-t, mint segítőt. Teszteltünk/tanítottunk egy AI alapú beolvasó programot. Egész jól működött egy idő után, elég pontos volt. Attól a pillanattól, hogy megadtad neki a feldolgozandó fájlt, kb 1-2 perc volt, míg végzett vele.
Erre meg a régiós vezető elkezdi csillogó szemmel mondani nekem, hogy ez mennyire nagyon jó, mert addig az 1-2 percig, amíg dolgozik az AI, addig nekem lesz időm belekezdeni más feladatba....
Mondtam neki, hogy ez nem fog megtörténni, ugye ő sem gondolja komolyan, hogy szó szerint 1-2 percre ugrok ki egyik feladatból egy másikba? Mit képzel? Hogy majd gyorsan nyomok egy ALT+TAB-ot, írok fél sort a másik dologban és utána visszatérek ide, mert jaj ebben a feladatban közben feldolgozta az adatokat az AI?Azért nem rabszolga senki, hogy 1-2 percre beosszák az idejét, meg ilyet elvárjanak. És biztosan az AI terjedése során lesz nem kevés főnök, aki nem azt látja bele, hogy dejó, segíti az AI a repetitív munkafolyamatokat, így a dolgozónak kényelmesebb, hanem hohóóóó használjuk multitasking emberi processzornak az alkalmazottat, az AI által felszabadított időablakokban adjunk neki másik feladatot gyorsan, hiszen HATÉKONYSÁG/PRODUKTIVITÁS/PROFIT!
Aztán csodálkoznak majd, hogy AI ide vagy oda, még több kiégett ember lesz... -
-
thomasa
senior tag
A tudósok azért találták fel a gépeket, hogy segítsék a munkát, nem azért, hogy elvegyék. Simán bevezethető lenne a 4 napos munkahét is a világon, de nem, nekik még több pénz kell.
-
sakal83
addikt
Kisse utopisztikus ez az AI, mert lehet hogy csak egy szokasos IT hype a penzecskeert.
De h a tenyleg elvenne a munkat, - es itt tenyleg gyenge a hasonlat es senki ne vegye magara-, de 1939 a zsidok voltak a hibasok minden rosszert, lett is holokauszt
, vajon ezert ki lesz a celpont?
Mert celpont mindig lesz egy olyan esetben ha a tobbsegi tarsadalom lete ellehetetlenul. -
Tasunkó
őstag
válasz
FoxiestFox #54 üzenetére
Egy ismerősöm osztrákban elvégzett 3 hónapos tanfolyamot, aminek a sikeres befejezésénél garantált volt az állás. Most ez egy anekdota, lehet hogy rosszul emlékszem, nem is ez a fontos, ha nem is volt garancia(az biztos hogy közvetlen utána elhelyezkedett), annak kellene lenni, szóval valami keretbe szabni ezt a tanulást. Most abba nem mennék bele, hogy egy szakközép hozzájárulását egy szakmához, van olyan hogy 1 hétbe kerül a gyakorlatban pótolni.
De természetesen nincs erre irányuló érdek, ezt hogy tényleg valaki tanít, elmegyek egy mesterhez, és aztán 1 év múlva elkészítem az első gitárt, vagy programom, vagy akármit, amit aztán megyek tovább és belépek egy céghez, odaállok az asztalhoz, délután leadom a gitárt és megyek haza.
Igen ez amiatt lehet, hogy minden a leszívásra van berendezkedve, nincs ilyen hogy valamit komolyan fel akar építeni, mert nincs ilyen erőhatás.A társadalom felől nincs, mert nem képez társadalmat, semminek az összességét, úgy járnak kelnek át rajta az érdekek, ahogy tetszik. Csak ez olyan mint egy folyó, aminek egyik partját megszüntették nyereségvágyból, így aztán remek a dolog mert most már határtalan, de a folyó nem folyik ha nincs keretbe szabva, szóval erre valami reagálni fog.
Nyilván próbálják megoldani majd, most hogy az emberi reakció elmaradt, van ez a környezet, amiben van fantázia. Eddig még csak a zöld festék fogy, de eladható lesz, hiszen sokat fognak fizetni a jó, vagy félig tiszta környezetért, az egészen tisztáért meg még többet, de aztán jön az újabb reakció, és így tovább.
Csak ezzel a környezettel bajban vagyok, mert ugye mindenki berendezkedett erre hogy 10 év és sivatag meg világvége, de volt ez a covid, ami épphogy egy kicsit visszabillentette az ipart, és máris mérni tudták a felmelegedés lassulását. Elég egy spanyolnáthaszerű akármi, ami magával viszi a nyugati világ mondjuk felét, és 2-3 hónap visszalesznek a jégsapkák, és ennyi volt. -
F34R
nagyúr
Van bizonyos reteg aki ha megtudja tanulni sem tud integralodni a tarsadalmoba. Az AI az ilyeneket teljesen befogja szantani.
-
Alapvetően a kompetitív munkaerőpiac amúgy teljesen oké lenne, ami inkább megterhelő (és sokak számára teljesíthetetlen), az az, hogy az ember természete nem olyan, amilyen a társadalom természete jelenleg és közeli jövőben, és a kettő közötti súrlódás mélyíti a társdalmunkon belüli ellentéteket és a különbségek ollóját tágabbra nyitja.
Tehát nem arra tervezték az agyunkat, hogy globálisan gondolkodjunk, és hogy a saját működésünket akár egy generáción belül, akár azon belül is többször is megváltoztassuk, újratervezzük. Soha a történelemben nem kellett egy generáción belül többször újra feltalálni saját magunkat, nem egészséges, nem természetes, irdatlan szorongást okoz. És nem mi akarjuk, ránk erőltetik.
Tehát az alkalmazkodási és tanulási képesség /hajlandóság a kulcs, az csak egy illúzió, hogy az emberi élet szent, és majd a mechanon megáll és megkíméli mindenki életét.
Ez addig lesz így, amíg mindenki szipolyozható. Ha már a többség nem lesz szipolyozható, mert túl kevés a feladat, és túl sok az ember, akkor majd jönnek durca dolgok.Szóval ja bizonytalan érában élünk minden tekintetben, még benne van pár évtized korlátlan fogyasztás, de annál nem sokkal több szerintem.
AI-ra fel! -
Tasunkó
őstag
válasz
Busterftw #51 üzenetére
Ez a tiszta keleteurópa, hogy hát mi úgy tudjuk ezt keresik, hát nem keresték, itt egy másik átképzés , nosza magasintelligencia végezd el ezt is itt egy diploma, hát sikerül nem sikerül a te dolgod, mi itt vagyunk ha gondolod, még egy kör a ringlispíren, itt a piros hol a piros.
Mint szakközépben. Tanítunk mi minden elavult szirszart, amit mi sem értünk rendesen, oszt mennyé tüntetni ne felejcs, tudod tanárokért, vegyél fel egy táblát, sor végén balra.
-
bence1024
tag
Átképzés. Ja. Oszt mi garantálja, hogy el is tudsz helyezkedni miután átképezted magad?
Az biztos, hogy ez az ai buziskodás egyszer vissza fog ütni. -
Te csak ne védjed a Busterftw-t mert téged is össztűz alá veszünk.
(csak vicc)
Amúgy minden ilyen hírnél ugyanaz a 2 tábor van:
1. nem lehet mit tenni, várható volt, képezd maga
2. nem gondolnak bele ha mindent AI csinál akkor nem lesz aki megvegye a termékeket és szolgáltatásokat? Le az AI-val! -
Balty04
lelkes újonc
Sziasztok. En nem tudom miert tamadjatok Busterftw-? Talan O fogja el venni a munkatokat? Nem. Fel kell keszulni hogy JO PAR munkahely jo par sectorban meg fog szunni. IT ben lessz szerintem a legnagyobb irtas... Es meg csomo mas szektorban. Vagy megirom mashogy. Van kliensunk aki a 2000 evekben eleg nagy sztar volt Slovakian, zeneszerzo, szovegiro , eggyutes alakito pasi, kb olyan mint nalatok a Kozso
. Na most O mindig is ockodot a technologiatol... Meg leste mitt is tudd az AI es le dobbent. Dalszoveget ir, zenet szerez, szerkeszt mindent A-tol Z-ig megcsinal. 5-10 ember rogton nem kell. Maga meg mondta hogy aki marad a szakmaban annak vege. Szoval nem kell itt agaskodni meg szemelyeskedni, hanem tessek alkalmazkodni, mert a jovot se ti , sem en nem fogom tudni megvaltoztatni. Tisztelettel
-
válasz
Busterftw #43 üzenetére
Király amúgy a hurráoptimizmusod, miközben a fenntarthatatlan életmódunk generálta céges növekedési kényszerből következő repedések már most áthatják a globalizált társadalmat és magát a természetet.
Te még simán élhetsz így ahogy írod, ami mellett érvelsz, de azért azt javasolnám, hogy a gyermekeid a saját érdekükben már inkább úgy neveld, hogy legyenek képben a mikroközösségi működésben és önellátásban, mert sanszosan nekik már nem az lesz a problémájuk a saját életükben, a gyerekeik életében pedig főleg nem, hogy valami jól fizető, kissé talán lelketlen, de mégis fluffy és comfy félagymosott corporate környezetben milyen "társadalmilag hasznos" (lol) munkát találjanak vagy végezzenek az AI segítségével vagy épp azt instruálva.Az a helyzet ugyanis, hogy a repcsi amiben mind ülünk, orral áll a föld felé, még elég magasan van, de az oxigénmaszkok már kinyíltak, és a pilótafülkében már a csontvázak is elporladtak.
-
Busterftw
nagyúr
Nem tartom magam fontosnak, ennek köze nincs ahhoz amiről beszéltem, én is dolgoztam logisztikán kezdő éveimben például.
Ahol most vagyok nem szerencse kérdése, hanem befektetett idő és munka eredménye.
Itt arra a trendre kellene figyelni.
Az Amazon már 2014-körül elkezdte tesztelni raktárakban a robotokkal való automatizálást.
Az a 10 év két hónap alatt eltelt ugye? Hidegzuhany. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Farkassacred #35 üzenetére
Szerintem nincs senki kirúgva ész nélkül az AI/gépesítés miatt.
Azért elég fokozatosan, több évtizedes/éves tesztelésekről van szó tényleg olyan ágazatokban , ahol ez lehetséges.Ezért sincs az, hogy mindenhol hirtelen kirúgnak AI miatt, mert ez nem ilyen egyszerű.
-
kikikirly
senior tag
A marketing szerintem is totál feleslges. Mégis létezik több mint 100 éve(a szabadság fáklyái, mondták anno a cigarettára ugyebár), szóval a piac szempontjából mégis csak van létjogosultsága, akár tetszik akár nem. Másrészt általánosságban írtam így is elég terjedelmesre sikerült. Gyerekszorzó: Al forradalom rövideb idő alatt fog végbemenni mint ahogy fogy a népesség a fejlett országokban.
#30 Busterftw:
Hány ember dolgozik a kereskedelmben mezei eladóként. Mi olyat kellene tennie szerinted amit nem tehetett volna meg eddig is. Vajon miért nem tette?
Nem minden ember egyforma és nem minden ember egyformán értékes. Szóval abszolút igazad van, de társadalmi léptékben nem látom életszerűnek. -
sfefe
addikt
válasz
Busterftw #16 üzenetére
Mert gondolom Te olyan fontos embernek tartod magad a másik meg le van szarva ha nincs olyan szerencséje mint Neked igaz???
( Tanulás meg stb maszlaggal hagyjál mert sok jól képzett ember sem azt csinálja amit tanult és biztos van köztük olyan is akinek hasonló végzettsége van mint Neked)
Lejjebb is ereszkedheznél a felhők közül a való világba....
Kicsit nagy az arc .. és ez nem személyeskedés... -
Farkassacred
őstag
Ahogy az emberek 60%ának (vagy többnek) a munkáját ki is tudná váltani egy Ai robot. Talán még nem ma, de jövőre biztosan.
Hentesek, gyári dolgozók, bolti dolgozók, reklámosok, futárok (eljön ez az idő is biztosan), eladók.. Mindenkit küldjünk továbbképzésre, mert a kapzsiság az úr. Sőt, lassan az 5-8 évet tanult jogász/ügyvéd is kereshet más szakmát, csak mert..
Rendszer kell ide, nem ész nélkül kirugni mindenkit akit lehet. Ai-al együtt dolgozni viszont értelmes jövőkép lehet. -
TaaT
nagyúr
Mondjuk a kolléganőm munkáját teljesen automatizálni lehetne, számlák felvitele számítógépre. Csúnyán is nézett rám amikor mondtam neki hogy ezt elég könnyen kiválthatja egy gép.
-
KAMELOT
titán
PC-s rutin feldatokat át tudják venni. Minden mást az ember fog végezni továbbra is.
Narxis: Van rá jelentkező, mert a pénz kell. Sajnos sok embernek kevés a pénze, így hajlandóak 1-2000km is utazni a több pénzért.
-
Tasunkó
őstag
válasz
kikikirly #29 üzenetére
Azt kifelejtetted, hogy nem mindenkinek van elég vastag bőr a képén, dolgokat megtenni. Ez pedig jelentősen módosítja az egyenleted, mert a vastag bőr az teljesen átszabja a piár lózungot amit összehordtál. A marketinges tökéletesen értéktelen például, ott már a sintér is hasznosabb a társadalom számára. Az orvos meg az egyik, ha nem a legértékesebb. Minimum a piac szempontjából kellett volna megfogalmaznod, eufémizálva esetleg gazdaság, akkor nem lett volna ennyire buta szöveg.
Eleve nem lesz semmiféle túlkínálat, 1.4 a gyerekszorzó, más országokban esetleg 1.6, ehhez hozzájárul hogy a szakszervezetek befolyása lefele tart, már ahol régen volt, egyre kevesebbet ér egy ember, lesz ez még 0,8-is. -
Busterftw
nagyúr
válasz
kikikirly #29 üzenetére
A társadalmilag hasznosabb vagy egy több értéket előállító meló nem azt jelenti, hogy mindenki legyen agysebész meg 4 PhD CEO.
De ezt már szerintem nagyon túl elemeztük, a lényeg azon lenne (Amazonból kiindulva), hogy az emberi erőforrást lehetne jobban alkalmazni és nem arra pazarolni, hogy a logisztikai központban dobozokat hajtogatnak/pakolgatnak.
-
kikikirly
senior tag
válasz
Busterftw #16 üzenetére
,,Ezt folyamatos továbbképzéssel is biztosítom."
Azt nagyon bölcsen teszed.De mégsincs igazad, ugyanis az AI forradalom globális/társadalmi szinten történik, nem egyéni szinten. Eddig is megvolt a lehetősége mindenkinek hogy egyetemre menjen és kutató,mérnök, tervező szóval hogy valamilyen magas képzettséget igénylő munkát végezzen magas fizetésért. Nem ismerem a pontos statisztikát de minimum az emberek 80 alacsonyabb képzettséget igénylő munkát végez alacsonyabb fizetésért(egy mérnökre, felső vezetőre hány pék, autószerelő stb jut). Nem azért mert neki ehhez van kedve vagy mert neki ez így jó. Nem mindenki alkalmas magas poziciók betöltésére mint ahogy nem mindenki alkalmas vállalkozónak sem. Pl. Nincs benne elég kitartás vagy nincs elég intelligenciája ahhoz hogy elvégezzen egy egyetemet. Ettől még neki is joga van boldogulnia és normálisan élnie, nyilván nem úgy mint egy topmenedzser de érted. A másik veszély az AI forradalomban hogy mielőtt elvenné a munkák döntő többségét már előtte óriási túlkínálat lesz a munkaerőpiacon, ami drámai mértékben rontja a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét. Gondolj bele amikor 3-an később 5-en jelentkeznek egy állásra, mennyire fogsz tudni ellenállni ha mondjuk 20% több munkát kell elvégezned mint korábban. Tegyük fel véd a munka törvénykönyv. No de a fizetések jó pár feltétel összességéből állnak össze, itt a törvény csak korlátozottan tud minimum feltételeket biztosítani. No meg aki nem tagja semmilyen szakszervezetnek nem hiszem hogy egyedül neki áll majd pattogni amikor sorban állnak a pozíciójáért. Megoldás lehet a feltétel nélküli alapbér. A politika viszont mindig jó pár évvel le van maradva, itt az alapvető megélhetésről beszélünk szóval a jól van az ráérünk még mentalitás komoly egzisztenciális gondokhoz vezethet társadalmi szinten.
A fejlődés mindig győz és ez jól van így. Gyártásban, hatékonyság növelésben, új technológiák felfedezésében meg szinte mindenben óriási fejlődést fog jelenteni az AI forradalom az emberiség számára. Meggyőződésem hogy a globális felmelegedést is csak technológiával fogjuk tudni legyőzni, itt szintén kulcsszerep fog jutni az AI-nak.Szóval abszolút nem vagyok ellene, de mi még az előnyeiből csak korlátozottan részesülünk, viszont a munkaerő piacot és ezzel együtt a társadalmat drámaian át fogja alakítani, és itt erős kérdőjelek mutatkoznak. De ne legyen igazam. -
Tasunkó
őstag
Nekem ez marhára nem adja, hogy IT van veszélyben. Nagyon szerényen van kihasználva az informatika, még mindig A4-es papírral szaladgálunk. Mindig több IT-re lesz szükség, ezt ha kiváltja csekély részben az AI akkor mennek másféle IT-t csinálni. Tele van olyan mérnökökkel minden cég, akiknek semmi hozzájárulásuk a termékhez, raktárrészleggel, gazdasági részleg. Ma már annyi a gazdaság hogy egy számológép, innen elvesz oda áttolja, átutalja, rendel. Bankok, Állami adminisztráció. A munkavállalók 45 százaléka nem fizikai munkát végez, ezek nagy része ilyen papírtoszogatás, aminek a megszűnése nagy elmaradásban van már a kompjúterizáció óta. Ott növekszik meg a nyomás, nem az IT-n.
-
Busterftw
nagyúr
Ha már ennyire érdekel mindenkit a hátterem, 13 évesen már kukoricát címereztem egész nyáron. Szóval ez volt a kezdő környezet, a többit rátok bízom.
Nyilván a fotelbol tudtok rólam mindent.
Mondjuk ezek alapján nem is meglepő az itt leírt felfogásotok , mert ugye aki a földeken kaszál 40 évig és máshoz nem ért, nem is akart tanulni mást, aztán csodálkozik hogy a gépek leváltották, ti meg rinyáltok hogy jaj a csúnya gépek elvették a munkát.
-
Busterftw
nagyúr
Csak ugye nem tegnap jött az AI.
Én a mostani munkahelyemen lassan 7 éve vagyok, akkor még nem nagyon volt AI illetve nem kellett a felvételhez erről tudni.
Pár éve viszont már masszívan használjuk, részese lett az ágazatnak, ha most váltanék céget, már követelmény lenne.Erre van támogatás(training) cégen belül és saját képzés.
Tele van velük a net, akár ingyenesek is. -
Farkassacred
őstag
-
Cassi
őstag
"Index: Nincs, aki elmosogasson – berúgta az ajtót a nyári munkaerőhiány"
Van hová menni az állástalan IT-s kollégáknak, csak nem igazán lehet közben Facebookozni. -
CMR
tag
Sebaj, legalább visszatérnek az ősi mesterségek
-
-
Tasunkó
őstag
Mondjuk, aki tud automatizálni az AI-val, az leplezze a hatékonyság mértékét, amíg tudja. A büszke hülyék elsőnek fogják beállítani a rekordot, kapnak is új munkát, majd lassan mindenkit felpumpálnak pluszmunkával aki korábban végzett, és ekkor lehethogy elszedik attól a munkákat aki a főnök bögyében van, és kipöccintik. Egy darabig kell túlélni, aztán a büszke hülyék elkezdenek hibázni, mert túl sokat bevállaltak, míg akinek van ideje az mindig kiszámítható, biztos teljesítményt ad le, és azt meg mindenhol szeretik, akiről semmit nem hallani, csak végzi a dolgát.
-
Busterftw
nagyúr
Az én ágazatomat is erősen átjárja az AI, de az én pozíciómat nem lehet (még) automatizálni/kiváltani. Ezt folyamatos továbbképzéssel is biztosítom.
Konkrétan a forrás is ezt említi:
"We will need fewer people doing some of the jobs that are being done today, and more people doing other types of jobs,"
"Jassy wrote that employees should learn how to use AI tools and experiment and figure out “how to get more done".Tehát nem tátott szájjal várjuk a sült galambot és csodálkozni.
A személyeskedést meg tartsd meg magadnak, ha már érveid nincsenek.
-
NandoXXL
senior tag
Itt páran, köztük Te elmehetnél közmunkásnak. Összeszedhetnéd a szemetet, zöldhulladékot, kaszálhatnál, csendben mardnál mert nem lenne pénzed netre. Csupa csupa haszon, kivinnélek Ózdra, stb. tarthatnál csirkéket, legyen mit enned, ott okos lennél nem egy hülyegyerek aki másokat az utcára tenne
-
Pont ma is volt arról hír, hogy a chiptervezést is AI végezheti. Mi marad az embernek?
Ezek a cégek abba nem gondolnak bele, hogy ha lassan mindent AI, meg gépek csinálnak, megszűnik az a réteg, aki megveszi a terméket/szolgáltatást. Gyakorlatilag mindenhol, minden területen leépítések vannak.
-
Chiller
őstag
Már mutatom is:
https://www.youtube.com/shorts/BtiqssMjMdc -
Az a baj, hogy igen is meg nem is. Egy ideális világban nyilván ez lenne a jó irány; az emberekre a legoptimálisabb esetben igazán csak az AI fejlesztésében van szükség (most itt a fizikai korlátoktól eltekintek)
Dehát hol vagyunk az ideális világtól? Az átlagember lassan annyira ostoba, hogy örülhetünk, ha a dobozpakolás megy neki. És hát nyilván ha ez a hülyülési tendencia megfordul, akkor is kelleni fog pár generáció, hogy felkészüljön a társadalom erre az új munkarendszerre. -
Tasunkó
őstag
Valószínűleg az irodai dolgozókat csökkentik. Ahol nagy létszám van, ott az AI meggyorsíthatja a munkát, és összevonják ami maradt, így kevesebb ember kell. De egyébként is a multik rengeteg fölösleges irodai munkaerőt alkalmaznak, és a többszörösét keresik egy csomagolónak, szóval ezek a fejlemények már régen érnek. Jobbára az a probléma, hogy nem tudják egymásról ki mit csinál voltaképpen, így félnek csökkenteni, mert esetleg olyakat küldenek el, aki csinál valamit, és aztán azoknak kell majd rendbehozni, akik nem tudták hogy azok csinálnak valamit, akiket elküldtek, ami pont olyan nehéz mint ahogy hangzik, szóval egy ideig balhés, mert újat is vesznek a helyébe, akik azt hiszik azok csinálnak valamit akik akkor ott vannak amikor ők beléptek. Ezt a feladvány megfejteni gyakran napi 8 órában el lehet érni a nyugdíjkorhatárt. Ebben is lehethogy gyorsít az AI, sőt akár már abban, hogy kit lehet lecsökkenteni, kit nem.
Pakolgató robotok úgy egy az egyben nincsenek, ahol valamit próbálgattak ott hallottam hogy felszámolták. Csak arról nem esik szó, hogy a robotok az utcára kerültek. -
Cassi
őstag
Az egyenlőségi előírások biztos megmaradnak, ezért a robotok legalább fele fekete lesz
-
judas13
veterán
Mit érrtenek rutinfeladatok alatt amiket átvesz, ez érdekelne azért.
-
zzola
titán
A kapzsi cégek miatt pusztul el ez a rothadó világ .
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- PlayStation 5
- Vigneau interaktív lokálblogja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Gumi és felni topik
- CASIO órák kedvelők topicja!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest