- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Mobilhasználat külföldön
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
Fél másodperc * sok tábla az sok másodperc. Ha már valaki GUI-t fejleszt, akkor olvasson már az ergonómiáról...
Én is, mikor valami táblázatos dolgott fejlesztettem, ha nem is elsőre, de utólag, ahol tudtam beállítottam valami automatikus oszlopigazítást és próbálkoztam többféle mérettel és fonttal, mire azt mondtam, hogy naittegyemegafene...
-
E.Kaufmann
veterán
Én viszont azt tudom mondani, hogy az alapértelmezett beállítások mellett az új Winbox az általam használt gépeken átláthatatlan. Legalább a táblázatok beállításait másolhatták volna (betű méret, margók), ha már mindenképp fontos volt az ikonokat cserélni. Ott tartunk, hogy a szöveges export átláthatóbb, de akkor meg minek a GUI
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #24575 üzenetére
Valóban az, de ha eret vágtam, se jött ki más.
Két ARM64-es routerrel és két Windows klienssel is próbálva a legújabb ROS-ok mellett gyári B2H beállításokkal, különféle MTU értékekkel, különféle portokkal is próbálva. Ha a fene fenét evett is, csak a fele jött annak, amennyi a két oldal között elvárható lett volna.
Amúgy, ha két router között is gyengus nálad, próbáld az MTU értéket csökkenteni. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #24573 üzenetére
Nekem a Wireguard még CCR-en is megáll 50mbps-nél, Windows kliensekkel.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
poolbig #24528 üzenetére
Én csak annyit látok, hogy a kijelölt ethernet port slave és nem "fut", valamint érdemes lenne kitakarni bizonyos részeket...
Meg kéne csörgetni az elődödet, felajánlva két sört, ha még szóba áll veletek.Előző melóhelyemmel én szóba álltam, pedig kicsesztek velem. Úgy volt, hogy maszekba lehetne egy ROS 6 -> 7 és router upgrade, aztán lefújták, mikor már majdnem kész voltam
, na most tartok ott, csak akkor állok már szóba velük, ha személyesen jön a régi nagyfőnök és személyesen csókolja meg a...
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
poolbig #24517 üzenetére
Én RAW ágon bannolok.
Minek menjen át a teljes tűzfalon és conntrack-en. Ha Domain névvel van gond, próbáld meg, hogy nslookup feloldja-e. Ha nem, de pl mobilnetről működik akkor az IP DNS server környékét nézegetném. Nincs véletlenül valami PiHole vagy AdGuard még beiktatva?
-
E.Kaufmann
veterán
Bocs, nem ide
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
yodee_ #24489 üzenetére
Szóval, ahogy írtam, Mikrotik klienssel nekem sincs bajom, valamint ARM van, ezt kell szeretni.
A klienseknek, akik Road runner-ek, vagy hogyishíjják szaknyelven, nem fogunk mindegykinek odaadni egy utazó routert, hogy tessék ezen keresztül bekapcsolódni. Windows van. Mit lehet még püfölni akár kliens, akár szerver oldalon? -
E.Kaufmann
veterán
Arra van valakinek tippje, hogy lehet áttörni a Wireguard 50 Mbps határát? Ha egyvalamit másolok SMB-n keresztül, mindegy milyen router (többel is próbálva, ahogy a RouterOS verzió is változó) és hiába lenne a feltöltés egyik oldalról 300 a másik oldalról meg 100 Mbps, nem sikerül másolásnál a kb 50 Mbps-t megugrani, miközben torlódást nem látok, a CPU értékek szálanként se magasak. A Windows oldalon lehet gond, mert két router között gyorsabb a másolás.
-
E.Kaufmann
veterán
Na igen, jó hűvös. De gyorsan rápillantva a magyar piacra, itthonról, már kap az ember egy Cudy LTE routert, annyiért amennyinél kezdődnek az USB-s cuccok (kompatibilitást nem is néztem), Kínából meg lutri. Persze jobb, ha magába a RouterOS-be tud integrálódni az eszköz, de csak hidegtartaléknak olyan mindegy.
Nekem amúgy LtAP mini-ben is dögledeztek a kártyás modemek, igaz, járművekben voltak, mostoha körülmények között, de a két wAP LTE jól van, pedig még a modem is szögre ugyanaz. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
zelikocc #24480 üzenetére
Általában stabilabb és gyorsabb, mint egy stick, na meg nem kell aggódnod a kompatibilitás miatt. Valamint az USB kábelhossz max 5m, míg az UTP meg 100, simán jobb vételi pozícióba tudod pakolni
Amúgy itt van a lista. Olyat érdemes venni, amit LTE interface-ként tud kezelni a RouterOS:
[link] -
E.Kaufmann
veterán
Tegnap fellőttem egy CCR-re és egy AC2-re, eddig észrevehető gond nincs, igaz, mindkettőn már eleve a bétán meg az RC-ken készült/reszelődött a konfig.
PS:
Cake-t nem mertem bekapcsolni, mert a konfigommal két router is bootolhatatlanná fagyott a béta időszakban, de FQ-Codel mellett semmi gond, mennek éjjel nappal.
-
E.Kaufmann
veterán
Ha a TCP alapú kapcsolatok érintettek, akkor valami MTU gond, a VLAN-nak is van ugye overhead-je, bár nem túl nagy (4 byte?), de ki tudja a forti mennyit állít be MTU-nak. Guglizz rá a TCP MSS clamp-ra és próbálkozz kisebbre venni a TCP csomagokat. vagy csekkolhatod pinggel a max méretet.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
bigrock #24398 üzenetére
Egy pici ARM-os Mikrotik + egy menedzselhető switch együtt nem túl drága és mindent is meg lehet velük oldani, kérdés a büdzsé. Én cAP AX + 8 portos menedzselhető HP switchel jól elvagyok, de az már tényleg nagyon elvetemült
.
hAP AX3-ban is 1.8 GHz-n tud pörögni a 4 magos CPU-ja és van 2.5-ös portja is bruttó 50-ért.
-
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
Táp, tápfeladó, kábelcsere, ha se a konfig se a RouterOS nem változott
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Tamarel #24336 üzenetére
Visszaszívom, annyira nem döglassú, névfeloldási gond volt, de nem a fejlesztés alatt álló routeren, hanem, ami mögötte van és adja a kamu ISP-ket. Így már picit kényelmesebb tesztelni
A Windows veszi zokon, hogy hol Magyarország, hol Kalifornia. Hollandia miatt nem szolt még egy szót se, mert szerencsére azonos időzóna. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #24365 üzenetére
Amúgy egy jó ötletet adtál. Ötvöztem a PCC-t az ECMP-vel, úgy néz ki, működik. PCC által mnegjelölt routing mark/table-hez és a main-hez eddig volt egy distance 1, distance 2 és distance 3 útvonal. IP alatt L4-re állítottam a hash policy-t és a 3-s distance-eket visszavettem 2-re, úgyhogy a tartalék útvonalak szépen testvériesen osztoznak, ha egy fő útvonal elhal adott routing table alatt.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Reggie0 #24371 üzenetére
Mástól veszi el a fejlesztési időt? Az nem a ROSE-storage?
Úgy kellett a sok Mikrotikosnak mint egy falat kenyér
Betenni a quickset-be egy működő 2WAN példakonfigot biztos elvesz az egyik munkatárstól két délutánt
Amúgy meg inkább a CAKE-et püföljék még egy kicsit, mert csontrafagynak már megint tőle a routereim -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #24365 üzenetére
Lesz egy combos CCR mucsajröcsöge külsőn, 3 különböző sebességű és minőségű internet kapcsolatra. Az nem fog zavarni, ha picit izzad a CPU vagy magasabb lesz a villanyszámla, mert jelölgetem a kapcsolatokat. Amúgy, ahol érdemesnek tűnt, külön láncokat hoztam létre, hogy a sok szabályon csak az a csomag menjen át, aminek valóban kell. PCC-vel meg legalább tudok súlyozni (most ráguglizva látom, ECMP esetén is van valami lehetőség, ha torlódik egy interfész, akkor a másikra kezdjen terhelni), PCC szabályokkal többfelé osztva a kapcsolatokat, mint amennyi WAN interfészt kell lekezelni, meg ahogy nézem ECMP esetén is a bejövő kapcsolatokat mindenképp jelölgetni kell, ugyanúgy, ahogy PCC-nél.
Olvastam én is a doksikat a gyakori RouterOS konfig hibákról, de azt nem írták, hogy ne jelölgessük a kapcsolatokat, hanem azt, hogy ésszel, valamint pont hogy azt írták, gyorsabb csak connection mark alapján a csomagokat manipulálni/terelgetni, mintha minden egyes csomagra elvégeznénk egy halom ellenőrzést. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #24359 üzenetére
PCC-t pl hogy lehet varázsolni így?
"én routing szabályokkal definiálom táblákkal együtt, hogy melyik forgalom merre jöjjön és merre menjen" -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #24362 üzenetére
Routing, csak elírtam.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #24359 üzenetére
Szóf#sás helyett nem finganál ide egy példa konfigot? Ezért is lenne jó egy quickset erre is, hogy látnánk hogy a gyártó mit ajánl, ne csak itt tapogatózunk a sötétben. Nekem azért kellett a dhcp script mert egy bonyolultabb rooting sémám van, hogy biztos legyek benne hogy az adott vonal működik.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #24348 üzenetére
Hogy csináljuk? Az a baj, hogy nem így
[link] Ilyesmit meg lehetne csinálni QuickSet alatt.
A több internet kapcsolat kezelése nem feltétlen annyi, hogy van egy fő internet kapcsolat meg egy melegtartalék. Jó lenne a WAN vonalak sebességének megfelelően szétosztani a kapcsolatokat (sok PCC szabállyal lehet közelítgetni,de ott is kérdés, mi alapján érdemes osztogatni). Az is jó lenne, ha lehal az egyik vonal, időben észrevegye a router. Valamint mi számít a vonal lehalásának? Milyen és hány IP címmel érdemes tesztelni a kapcsolatot. Jártam úgy, hogy egyik internet kapcsolatról csak a BIX-ig láttam ki, pechemre pont azt pingelgettemJó lenne az is, ha csak azért, mert el van dugulva a vonal, ne lője le az útvonalat
Valamint ott van még az IPv6, azt is lassan érdemes lenne használni, szerencsére (maszek vélemény, amit már sokan kritizáltak) jól működik már a masquerade is IPv6 alatt mikiéknél.A CAKE-n kellene püfölni, mert megint szarráfagyott két routerem is 7.18-tól kezdve, mikor CAKE-et akartam használni, de olyan szinten, hogy resetelni kellett őket, fq-codel-lel nincs gond, csak épp érezhetően ergyább gyengus vonalon.
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterDeeJay #24327 üzenetére
Volt egy videóban, hogy most már gyártanak az elektromos autók töltői miatt olyan közös többeres árnyékolt kábelt, amiben megy nagyfesz és ethernet is.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann #24323 üzenetére
Még mielőtt írnátok, tudom, ott a mobilnet, mint lehetőség, wifi-n keresztül pl, de az a második lábam, kellene egy harmadik is
-
E.Kaufmann
veterán
Arra esetleg valaki, ha szeretnék több internet kapcsolat közötti váltogatást tesztelni/szimulálni, milyen ingyenes VPN szolgáltatót tudnátok ajánlani, aki9nek a szolgáltatása felcsattintható RouterOS alá?
-
E.Kaufmann
veterán
Szeretném priorizálni egy kapcsolaton a ping-eket a routing check-gateway miatt. Megjelöltem mindkét oldalon az adott interfészen kimenő icmp echo request és reply-ket, egy queue tree-be tereltem a forgalmat, minden ami nem jelölt csomaag, 8-as prioritást kap, ami meg meg van jelölve, hogy ping,1-est, a gyökér queue-n meg nincs packet mark figyelés. Mégis úgy érzem, mikor bandwidth testet csinálok a két router között és közben pinggelek, hogy túl magasak a késleltetések és még mindíg sok csomag vész el. Hogy érdemes finomhangolni?
Az a célom, hogy ha el is van tömődve a csatorna, ne váltson át a check gateway miatt másodlagos útvonalra.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
MPeti2 #23954 üzenetére
Az se jó, hogy bactatják az internetet, anélkül nem működnek és volt már, hogy felhős vezérlésű cuccokat gyártó bezárta a bazárt az eszközeik meg azon nyomban drága veszélyes hulladékok lettek. Normál (üzemre is képes) eszköz max nem kap több frissítést és körbetűzfalazva még használható nyugodtan.
-
E.Kaufmann
veterán
Na én emiatt vettem olyan routert, ami tud 1.8GHz-ig pörögni, engem a nyüves f@szt-rak ne korlátozzon le a konfigban.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
myk_to #23697 üzenetére
Én úgy tudom, magának a passtrough-nak leginkább a gazda oldalon vannak követelményei, vendég oldalon meg annyi, hogy legyen driver/kernel modul az átengedett eszközhöz. A RouterOS, hiába Linux alapú, nem olyan, mint egy átlagos distro, ahol legalább a nyílt driverek nagy részét beleépítik, hogy mindenen is elinduljon.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
myk_to #23695 üzenetére
Őőő, nem. Azt fogja látni a virtuális környezet, amit a VM gazda rendszer átenged valahogy. Vagy emulál egy konkrét hw-t vagy pedig emulál egy szintetikus eszközt (gyorsabb, mint egy létező eszközt emulálni). De még ennyi nem elég, a vendég rendszerben meg kell driver ehhez. Persze van még olyan, hogy USB meg PCIe passtrough, ami teljes egészében átengedi az eszközt a vendég rendszernek.
Wifi esetén én még nem láttam, de nem is kellett olyan, hogy a wifi-t teljes egészében átengedd (max USB vagy PCIe passtrough), max a hálózati forgalmát tudod becsatornázni (de jöjjön bátran egy guru, aki meg tud cáfolni), de ilyen Wifi specifikus dolgokat nem érsz el (kapcsolódás hálózathoz, üzemmód váltás, stb..), hanem egy vezetékes eszköz fog látszani. -
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Anaconda #23685 üzenetére
Pedig egy (esetleg folyamatosan frissülő) tiltólistánál nincs egyszerűbb (azt nem mondom, hogy nincs jobb) és egyes formátumú listákat már elvileg a RouterOS DNS szervere is támogat, de még fejlesztés alatt. Igazából ilyesmire még érdemesebb PiHole-t használni. Esetleg, ha kkv és van központilag felügyelt víruskergető, azok is tudnának pl YouTube-ot blokkolni. De ott is lehet gixer: [link]
-
E.Kaufmann
veterán
Amúgy miért kell virtualizálni a Wifi eszközt? Nem lenne elég egy CAPsMAN szerver virtualizálva?
-
E.Kaufmann
veterán
Tudom, itt naggyon sokakat érdekel az IPv6
De akiket tényleg, azoknak egy jó hír:What's new in 7.18beta2 (2025-Jan-21 11:27):
...
*) ipv6 - added FastTrack support;
*) ipv6 - added routing FastPath support;
... -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Alteran-IT #23313 üzenetére
Aki Mikrotiket Unifi/Aruba helyett használna és utánna még panaszkodik is, az annyit is ér
Ha nem kapszmankodsz pláne nem különféle wifi csomagokkal, akkor egy stabil, jól átlátható rendszer. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
gidacska #23285 üzenetére
A wifiwave2 csomaggal működik egyáltalán a repeater mód? Valamint kompatibilis-e visszafelé? Szerintem tuti itt a gond, hogy az AX kapásból az újabb generációs wifi csomagot kapja, az ac2-n meg a régi lehet. Faragtak valamit az új csomagon, hogy több régebbi routerrel is menjen, de nem minddel.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
kammler #23253 üzenetére
Spekuláció:
1. Épp aludt az ügyeletes
2. Támadás alatt vannak, ami érintheti a Cloud kliens eszközöket is ezért inkább lelőtték a 3,14csába, nehogy nagyobb baj legyen és még csak ott tartanak, hogy feltérképezzék mekkora a veszély
Azért nem csodálnám, ha aktív célpont lenne a maci listáján a cég...PS:
Már sikeres a névfeloldás... -
E.Kaufmann
veterán
gps - changed default GPS antenna setting for LtAP mini with internal LTE/GPS combo antenna;
Na és mi lett a default, amikor belső antennával használhatatlan?
A másik, hogy már rohadt ki nekem LtAP mini, olyan ősrégi és még csak most piszkálnak a default GPS antenna beállításhoz? -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Reggie0 #23203 üzenetére
Nekem ez úgy tűnik, hogy mindkét oldalnak támogatnia kell, olyat, hogy belül v6-kívűl v4, még nem tud, csak becsomagolja az IPv6-ot IPv4-be. Vagy rosszul értelmezem?
Ami régen működött nekem, de nem Mikrotik-en hanem valamilyen Linux+Squid esetén (a RouterOS proxy-ján nem működött) és lényegében a fordítottja volt ennek, hogy egy Proxy szerveren át, ami IPv4-es és IPv6-os nethez is hozzáfért, el lehetett érnie csak IPv4-es eszköznek az IPv6-os eszközt böngészőn keresztül. (The KAME project, ha táncol a teki, akkor IPv6-on érted el a szervert)NAT, van már rendes Masquerade is IPv6-hoz RouterOS alatt, valamint használhatsz netmap-ot teljes tartomány/prefix átírásához. Valamint az endpoint independent NAT-tal is lehet már mókolni IPv6 alatt is, csak abba még nem mélyedtem el.
Viszont, amit írtam is és a NAT-os példában nem úgy szerepel, pl. a böngészők nem szeretik az ULA-t, inkább v4-en érik el a szervet, ha caak ilyen címe van a gépnek, viszont a "publikus" db8-as tartományt nem veszik zokon, akkor kapásból kimennek v6 felé a kérések, ha lehetséges és a db8-as tartomány tuti nem ütközik semmivel az interneten.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Reggie0 #23199 üzenetére
Elvileg párhuzamos használhatsz ULA-t is, de minek, ha működik RouterOS-en a prefix translation is
Szép én működik db8-as címekkel isha kiveszed a gyári default tiltólistáról és a kliensek is inkább használják az internet felé, mint az ULA-t, mert nagyobb a preferenciája.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
lionhearted #23193 üzenetére
Nem elég nagy a fantáziád
:
[link] -
E.Kaufmann
veterán
Ha valakinek eddig gondot okozott megjegyezni a router IPv6 címét, vagy csak szeretik az egyszerű címeket, azoknak nagy segítség
What's new in 7.17beta6 (2024-Nov-20 09:58):
...
*) ipv6 - added support for manual link-local address configuration;
... -
E.Kaufmann
veterán
válasz
Reggie0 #23095 üzenetére
Végül is nem sci-fi, nálunk 200+ lumen/wattos égőből van több is, teljesítmény elég lenne. Írj egy bolgár levelet a Shelly-nek
aláírom én is
A Mikinek is inkább az IoT felé kéne mennie, de nem csak szoftverben és routerben. Amit amúgy nem használok, mert nekem elég ha fetch-el webhook-ozok. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
gabro0 #23091 üzenetére
Hááááát, azért volt már frissítés miatt kernel panic loop Mikrotik routereken is. Én inkább azt szeretem, hogy van egy kis fogyasztású és helyigényű alapinfrastruktúra, mozgó alkatrészek nélkül vagy minimális számú mozgó alkatrésszel (ventillátorok pl), ami akár egy akksiról (tág feszültségtartományról) és azt töltő tápról is elmegy és akár többféle betápot is fogad, fillérekből redundáns táplálással és paraszt PoE-vel. Ezért sem tetszik ez a bajszos kancsós jópofiskodás meg ezek az úri routerek, mint a Sató, mert szembemennek a régi hagyományokkal, amiért sokan kedveljük a márkát.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Apollyon #23057 üzenetére
Mondjuk ahogy hallom, a juh-nyifi se lehet büszke a Wifi7-es cuccaira, mert az MLO se működött még augusztusban, ami nélkül meg nem sokkal jobb, mint egy 6E.
Nézegettem más gyártókat, ahol van is MLO, ott is max 1-2 féle üzemmódban használható (papíron olyat láttam, hogy lennének sávszélre, késleltetésre és megbízhatóságra optimalizált üzemmódok, míg "olcsó" routereken annyi van, hogy bekapcsolod vagy nem).
Az is vicces, hogy vannak más gyártóknak "jóárasított" wifi7 routereik 6GHz nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Magyar az űrben
- BestBuy ruhás topik
- Gyúrósok ide!
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- HP Reverb G2
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Quadro FX 570 eladó
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest