Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- iPhone topik
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
csurgoi
üzenetére
A mi lesz-szel és a hogy lesz-szel még várjunk, amíg bekövetkezik.
Lehet roló, lehet az oly jobban odafigyel, mert a JIP használja a márkanevet, és ha elterjed, hogy egy rakás fos az oly, az begyűrűzhet az orvosi cuccok eladásának megítéléséhez is...
Ezt most senki nem tudja.Az is jel értékű lesz, ha a "visionary"-k szerződését meghosszabbítják, vagy sem...
Ha követted a trendeket, akkor hamarabb kellett volna kiszállnod, de szerintem majdnem mindent eladhatsz, mert ha igaz, hogy a mobilok miatt csökken az eladás (ami szerintem csak részben igaz, és könnyű ráfogni), akkor sorban jön a többi cég milce is, az oly után, leszámítva a canikont és a sony FF-t.
Ugyanígy hőböröghetnek a magnó kazetta, videó, lassan CD, DVD kütyü vásárlók. (de lehetne sorolni mi szűnt meg kb 20 év alatt)
Változik a technika, az igény.
Lehet panaszkodni, de tök felesleges.
Itt is páran úgy írnak, hogy vége a világnak.
Meg hamarosan kukázhatod a cuccod. Egyrészt egyelőre van szerviz.
Aztán, ha van egy 4-5 éves cuccod, lehet 5 év múlva amúgy se lenne hozzá alkatrész. Van minden cégnél modell kifutás, és utána x ideig szerviz ellátás, nem kell ahhoz eladni semmit, hogy ne tudd szervizeltetni régi kütyüdet...Net szerte megy a sírás.
Szerintem itt a fórumon is megvan mindenkinek már szinte mindene, ami a rendszeréhez, a fotózási szokásaihoz szükséges.
Minek kezdenének most az emberek fujira meg sonyra..stb váltani?
Pláne működő, és fasza cuccokkal a "zsebükben"....Lassú Víz írta jól - és most nem szóról szóra - majd elkezd akkor más megoldást keresni, ha eljön az ideje.
Szóval no para, Robin szavaival élve -ismét nem szóról szóra - ' menny' oszt fotózzzáá'
-
b.vr
őstag
Ezt rendszeresen olvasom itt hogy az (eredeti) 4/3 cserben hagyták, de hát anno 2014-ben a m43os E-M1 nem véletlenül lett így megcsinálva, a pdaf-fel abszolut jól működött az adapterezett a legacy 4/3 objektívek használata (bár nekem nincsenek régi 43os obijaim, de anno ezt írták a reviewkban, és a régi obik megfelelő használhatósága itt a fórumon is rendszeresen előjött főleg a kategóriájában kedvezően beszerezhető 50-200 2.8-3.5 kapcsán) Szóval azt én más esetnek látom, ott volt volt lehetőség folyamatosan jó vázat tenni a meglévő obik mögé ugyanattól a gyártótól.
-
csurgoi
aktív tag
Az Olympus eladására visszatérve, megelőlegezve hogy kapok hideget-meleget, azt gondolom a fotózás történelmének egyik legaljasabb húzása volt, amit az Olympus vezetése tett a márka hűséges vevőivel!
Egyszer már átverték a márkakedvelőket, nem is kicsit(4/3-M4/3-os váltás)
A mostanit is nyugodtan nevezhetjük egy sima átverésnek.
A J.P.L. az eddig megvett cégeit mind leépítette vagy kivéreztette.
Gondolom ezzel az Olympus vezérei is tisztában voltak.
Vagyis tudják, hogy ennek a márkának a közeljövőben vége.
Tisztességesebb lett volna ha azt mondják, hogy év végéig gyártunk, aztán roló!
Ez ami most megy az egy sima hitegetés és kétségek közt tartás.
Aki ide beruházott, az drasztikus használtpiaci áresésre számíthat, tehát még egy sima veszteséges márkára váltásra sincs lehetősége.
Aztán hogy a szervizzel mi lesz?
Ha figyelembe vesszük a tranzakció jogi hátterét, akkor kimondhatjuk, hogy lehet hogy 2-3 év mulva kukába dobhatjuk a gépeinket, objektíveinket.
Talán éppen ezért adták el egy befektetői, válságmenedzser csoportnak! -
válasz
nozs23
üzenetére
Igen, például én is átváltok a formátumról a következő vázvásárlásnál, szinte már akármit is mond a panasonic is. Láttuk mit mondott az olympus eddig, és mi lett belőle. Nem hiszem a m43 jövőjében.
Már csak az a kérdés, hogy mire fogok váltani, Fuji aps-c vagy Sony aps-c vagy Sony FF. A Fuji gépek kezelhetősége és a jpg végeredmény mindig is vonzott, a Sonynak meg eszméletlen nagy az obikínálata ha jól látom és ott bajonetten belül elérhető aps-c és FF is.
Számomra legszomorúbb az egészben az, hogy jelentős mértékben nem csak azt kell figyelembe vennem, hogy melyik termék felelne meg nekem most, melyik tetszik stb., hanem azt is, hogy melyiknek van a piacon akkora részesedése, hogy életképes legyen olyan időtávon, hogy érdemes legyen bele pénzt tenni (ami nem értéktelenedik úgy el, mintha a tűzbe szórnám).
-
totálkezdő
tag
Én márt akkor is nagyon elégedett lennék, ha az Oly vagy az új tulajdonos lehetővé tenné másoknak (főleg know how ügyekben, de esetleg egyebekben is), hogy még évekig megjavítsák a meglévő, de majd nyilván elromló készülékeimet.
-
Hi!King
őstag
válasz
hibavissza
üzenetére
Most is rendelhetsz Kodak vázat, 2014-es modellt. Szerintem a legtöbben nem ezt szeretnék...
-
törölt tag
válasz
lugosi
üzenetére
"Engem egy kicsit zavar, hogy a panasonic nem mond semmit a formátum jövőjéről, hogy elkötelezett-e vagy sem."
Az Olympus szomorú sorsa jó eséllyel az egész MFT végét jelenti majd. Azt egy ideje már csak a legelvakultabb fanboyok nem fogták, mennyire nagy a gáz. Az Olynál sorozatban hoztak még kívülről nézve is olyan nevetséges döntéseket, amelyek maximum egy törpe kisebbség számára tűntek életképes ötleteknek. Miközben sokéve helyben járnak szenzorok terén, még mindig csak a drága vázakba juthatott PDAF, ellenben a fejlesztési forrásokat a nehéz és méregdrága PRO obikba tették, abban bízva, hogy ezzel majd versenyképesek lesznek. Kb. annyi esélyük volt, mint egy pancsikáló kisfiúnak a csúcsformában levő Michael Phelps ellen...
-
p_adam
addikt
válasz
anaqer
üzenetére
A probléma az, hogy új felhasználókat kell találniuk, akik most, azaz 2020-ban beleinvesztálnak a rendszerükbe, ha más felhasználók elkezdenek másra váltani.
A jelenlegi helyzetben, pedig szép lassan kezdenek eltűnni azok a dolgok, amik a videóban a Panasonic fő előnyei voltak (4k60p, IBIS, 10-bit 4:2:2 kodek) és valami pluszt kell mutatniuk azért cserébe (biztos vagyok benne, hogy a GH6 széria fog is, csak kérdés, hogy milyen árakon). A "profi videós trend" is inkább az egyre nagyobb szenzorok felé mutat, az EVA-1 videókamera S35mm szenzor és EF bajonettet kapott, nem maradt az m43 megoldásnál. Azt viszont valószínűnek tartom hogy az S1H fölé érkezhet valami videokamera is.
Árazás tekintetében nem tudnak alámenni a konkurenciának, ha egyszer az objektíveket így kell értékesíteniük, hogy azért még termeljenek elengedő hasznot.
Pl. a 10-25/1.7 egy remek objektív, de a Sigma 18-35/1.8 + Speed Booster kombináció sokkal-sokkal népszerűbb annak ellenére, hogy nem natív optika, mert olcsóbb.
Sokan meg inkább megveszik használtan, mert újonnan sokkal drágább, főleg most, hogy az Olympus értékvesztése növekedni fog, azzal sem járnak annyira jó ilyen szempontból.
De legfőképp az m43 rendszer korábbinál negatívabb megítélése lesz az, ami a helyzetet rontani fogja, a GH6 széria (AF) tudásán sok fog múlni. -
anaqer
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
"A negatív az az, hogy az Olyból és egyben a formátumból kiábrándult felhasználók az elkövetkezendő években szépen átpártolnak más rendszerre és a Panának is olyan félvállról vett rendszer lesz a croppos vonala, mint a Sonynak, Canonnak, vagy a Nikonnak. "
A Panának nagy biztonsági tartaléka van abban, hogy sokak szemében még mindig az ő MFT gépeik jelentik A videós platformot. (Mármint így a még megfizethető, nem RED BlackMagic C200 kategóriában.)
Én arra tippelnék, hogy új obikk fejlesztésébe már nem fognak sokat beletolni - minek? majdnem minden szegmens le van már fedve -, de hacsak nem hányja le teljesen a cipőjét a világgazdaság év végéig, akkor még egy darabig fognak MFT váz K+Fre viszonylag érezhető mennyiségű erőforrást áldozni.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Lehet várnék a helyedben a GH6-ig. Abból elméletileg 3 féle jön. Lehet az egyik picit Olympus like designt kap meg talán pdaf-et. Esetleg bsi szenzort. Azzal azért elég sokáig ki lehet egyezni. Az biztos, hogy ha elkezdik irgalmatlan őrült akcióban kiszórni a top Oly vázakat még én is veszek egyet. Mindig is jók voltak csak drágák a konkurenciához képest.
-
nozs23
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Gyakorlatilag minden interjúban elmondják, hogy fontos nekik a M4/3 és kitartanak mellette. Nyilván nem fognak mást mondani, de mi mást várhatnánk?
Én amúgy még el is hiszem nekik. Egyrészt egyelőre tuti jobban megy nekik, mint az FF. Másrészt épp most hullik ki az egyetlen versenytársuk (formátumon belül). Harmadrészt pedig gyakorlatilag egy teljesen kiépített rendszerről van szó. Viszonylag kevés új obival is lehet tolni még egy jó ideig a szekeret. Ami a vázakat illeti, az FF-re ígyis-úgyis fejleszteni kell, ahonnan a szoftveres dolgokat átemelhetik a croppos vázakba (ahogy történt ez a G9 frissítésekor is). Csak egy új szenzort kéne már kiköhögni (kifizetni).
Ez egy pozitív forgatókönyv. A negatív az az, hogy az Olyból és egyben a formátumból kiábrándult felhasználók az elkövetkezendő években szépen átpártolnak más rendszerre és a Panának is olyan félvállról vett rendszer lesz a croppos vonala, mint a Sonynak, Canonnak, vagy a Nikonnak. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Ez számomra ugyanaz lenne, mintha bezárnának. Év végéig kivárok, lehet, hogy beszerzek egy E-M5 III-t is amit még az Olympus gyártott, végülis azzal a 20 megapixeles szenzorral és feature készlettel jó sokáig el leszek.
Az a baj, hogy számomra nem igen van más opció. A Fuji még szimpatikus, de nem hiába nem gyárt a Sigma nekik objektíveket, nincs nagy piacuk nekik sem. Talán most jelentősebb bevételhez jutnak, hogy jó pár Olympus felhasználó átmegy hozzájuk. -
PuMbA
titán
válasz
lugosi
üzenetére
"Engem egy kicsit zavar, hogy a panasonic nem mond semmit a formátum jövőjéről, hogy elkötelezett-e vagy sem."
Miért mondana? Hogy addig se vegyék? Nikon 1-et is csak úgy kivezették... így szokták csinálni a cégek
Érdemes megnézni, hogy hogyan vezettek ki kamera rendszereket a múltban. -
válasz
hibavissza
üzenetére
“kezdem azt érezni, hogy nem kár ezért a cégért”
Sajnos lehet.
Engem egy kicsit zavar, hogy a panasonic nem mond semmit a formátum jövőjéről, hogy elkötelezett-e vagy sem. Ha nem mond semmit, akkor vegyük úgy, hogy nem? Valószínűleg őket sem értesítették előre?
Unszimpatikus nekem amit és ahogyan az olympus csinál most. -
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
A JIP weboldalán látottakból kiindulva nem kell ettől tartani. A JIP nem fogja megszüntetni a céget. Nem ez a cél. Valami olyasmi lehet Japánban, ha bezárod a céged és tömeges leépítést csinálsz nagyok lesznek a terhek. Inkább átadják egy JIP féle kvázi üzemeltetőnek. Ő pedig mindent lekopaszt a nullszaldós üzemelésig. Eladnak mindent ami mozdítható és bérgyártásban meghagynak pár terméket. Pl. 1 vázat és két obit. Ezek minősége persze kérdéses és a technológia is ugyan az marad, de fogsz tudni rendelni egy új Olympus vázat 5 év múlva. Sajnos mindez csak találgatás, mert épkézláb tájékoztatás nincs.
-
peppe79
senior tag
válasz
Vitamincsiga
üzenetére
"Ugyanis nem akarok A0-ás nyomatokat, sem sokat cipekedni, nem kell FF. Pénzem sem lennem egy jó minőségű szettre. A Fotózáshoz - így nagy F-fel - Oly kell. Kicsi, könnyű, nagytudású, szerethető!
Ha lesz Pen-F II, akkor az. Ha nem P5. A régi FT obikkal, konverterezve. Mert csak fotózni akarok.
Remélem évtizedet kihúz. Mert azokat még az Olympus készítette."Na, ezzel ugyanígy vagyok én is. De ha benned is ez fogalmazódott meg, akkor téged sem érint az Oly fényképezőgép ágának felvásárlása; legfeljebb a márka jövőbeli presztízsértékének esetleges csökkenése miatt bosszankodhatsz.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
A lényeg kimaradt. Oly-Service nem ámít csak értelmezni kell a mondottakat. Valamilyen formában létezni fog a jövőben is Oly fotós részleg és az ő boltjuk sem fog bezárni csak lehet autóalkatrészt fognak árulni egy év múlva.

(#95274) Vitamincsiga a nagyon szépreményű vevő "kapitalizációját" is egy kommentből ismerjük
Azért ez kemény. Az elmúlt pár év és a végkifejlet ismeretében kezdem azt érezni, hogy nem kár ezért a cégért. -
hibavissza
veterán
válasz
Kristof93
üzenetére
Kicsit utána néztem ennek a JIP-nek. Sajnos megbízható forrást nem találtam a weboldalukon kívül. [link] Valamilyen formában biztos tovább viszik, mivel úgy tűnik a JIP egy olyan cég ami a japán belföldi adóoptimalizációra jött létre. Nekem úgy tűnik mint egy cégdögkút. Nagyon lekopasztva visznek valamit tovább, hogy ne kelljen bezárni. Ennek az okát nem tudom. Valamiféle japán foglalkoztatási probléma áll a háttérben. Mintha többe kerülne elküldeni az embereket, mint tovább foglalkoztatni valamiféle minimál béren. Fura az egész sztori.
Az biztosnak tűnik, hogy nem tartják meg a nemzetközi értékesítési láncot egyik felvásárolt cég esetében sem. Az viszont tény, hogy Japánban tudsz új Vaio laptopot venni ma is. Már amit kihámoztam a japán site-ból. -
válasz
Oly-Service
üzenetére
Miért kell tovább ámítani az embereket
Tudjuk ki az új tulajdonos, egyértelmű, hogy mi fog történni. Mégis hogyan tudna egy komolyan veszteséges üzletág talpon maradni függetlenül? -
Vitamincsiga
tag
A J.I.P. nekem első rátekintésként R.I.P. volt... Valószínűleg nem is áll messze a valóságtól.
A japán hozzászólásokban egy üzletág felszámoló, adóoptimalizáló cégként írják le. Feszegetve, hogy az Oly még fizet is, csak szabaduljon 3 negyedévnyi veszteségtől. Erről bővebben: [link]
A jelek,amiket mind láttunk, sajnos mostanra nyertek értelmet.
Se új szenzor, se Pen-F II, főleg nem "szuper" csúcs gép a 100. szülinapra!
Csak valami hihetetlen arculatvesztés, ami az Olympus márkát illeti
Ha már a 2013-as pénzügyi botrány végett maradt nekik valami...És amit elkótyavetyéltek? Ami miatt pipa vagyok, vagyunk?
A P5 idejében lévő innováció! Abba az apró mashinériába belezsúfolták a szívüket, lelküket! Amit most megtagadnak.
A legendás 12-60 F2.8-4.0 SWD! Aminek a minőségét, használhatóságát, a mostani PRO obikkal sem közelítik meg. És már nem is fogják...És ami lesz?
Semmi. Ami talán a tervezőasztalon van, még megjelenik. Pen-F II /EM-1 III szenzor, jelfeldolgozó, stabilizátor/. Talán új obi. Vagy nem.
Ha mégis tovább menne, az nem OLY lesz!!
A Nagyi sütije azért jó, mert Ő csinálja. Az Oly cuccai, mert maga a "fotóbolond" Oly csinálja. Azaz már nem.És ami lesz?
Szintén semmi. Ugyanis nem akarok A0-ás nyomatokat, sem sokat cipekedni, nem kell FF. Pénzem sem lennem egy jó minőségű szettre. A Fotózáshoz - így nagy F-fel - Oly kell. Kicsi, könnyű, nagytudású, szerethető!
Ha lesz Pen-F II, akkor az. Ha nem P5. A régi FT obikkal, konverterezve. Mert csak fotózni akarok.
Remélem évtizedet kihúz. Mert azokat még az Olympus készítette.Kár érte, értünk
-
totálkezdő
tag
válasz
philoxenia
üzenetére
OK, igazatok van, nem klikkeltem, mert Magyarországon élve nem gondoltam, hogy érdekelt lehetnék. (Különben most nálam éppen nem nyílik ki.)
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
totálkezdő
üzenetére
Klikkelj a herére?

![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Hi!King
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Igen, nekem meg sokadszori próbálkozásra sikerült betöltenem az oldalt, onnan a screenshot, amit betettem.
-
asdf_
veterán
válasz
totálkezdő
üzenetére
Szerintem simán elkúrták, 50 eurónak a kedvezménynek kellett volna lennie, nem az akciós árnak, tehát 250 helyett 200-ért kellett volna mennie.. Kb. tuti, hogy majd kap mindenki egy cancel-t, akinek sikerült megrendelnie.
-
totálkezdő
tag
Bocsánat, de nem értem, hogy miről beszéltek. Oda van írva, hogy: "You get this 45mm f/1.8 lens for 50 Euro only at Olympus Germany (Click here)."
-
Hi!King
őstag
válasz
INTELligent
üzenetére
-
MrChris
nagyúr
válasz
INTELligent
üzenetére
Ha igaz is volt az 50eurós 45-ös nem lehet semmit venni, mert elérhetetlen a webshopjuk.
mpierre: Nálam minden nációra elérhetetlen.
-
mpierre
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Ejha.

Szerk.: Bejön azért az az oldal. Csak várni kék.
100€ Sofortrabatt für das Digital 17mm F1.8, das Digital 25mm F1.8 und das ED 60mm F2.8 Macro
75€ Sofortrabatt für das ED 30mm F3.5 Macro und das ED 8mm 1.8
50€ Sofortrabatt für das Digital 45mm F1.8 -
válasz
INTELligent
üzenetére
A 300 pro ennél olcsóbb jelenleg a mediamarktban, 505e bruttó. Jóval olcsóbb.
-
aginor
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Vajon ide szállítanak?
-
INTELligent
senior tag
Oly akciók (300mm PRO, 25mm 1.8, 50€-os 45mm 1.8), a német Oly oldal túl van terhelve, nem is értem miért
. Ez minek a jele lehet... -
MrChris
nagyúr
válasz
nozs23
üzenetére
Ok, bízom benne, hogy ez nem a vég kezdete, hanem tényleg egy végül jó manőver.
Az okokat lehet találgatni, legjobb példa, hogy semmi konteó sem elrugaszkodott a jakuzás pénzmosás. Azt egy nappal előtte teljesen abszurdnak gondolhatta volna mindenki, de még napokkal utána is hihetetlen volt a történet és annak szálai. Ebből egy újabb jutott eszembe, esetleg így szabadulnak ezektől a kétes piócáktól.
-
válasz
ROBOTER
üzenetére
150-400mm F4.5 TC 1.25x IS PRO
Rákerestem erre az obira, lehidalnék tőle ha lenne egy ilyenem az biztos (elérhetetlen persze), el tudnám képzelni a madaraimhoz.
Szeretném ha az olympus kiadná ezt az obit, sose lesz ilyenem valószínűleg, de csak azért, hogy megmutassa hogy meg tudta csinálni.
-
ROBOTER
addikt
válasz
aginor
üzenetére
Horribilis manuális munka van egy ekkora objektívvel. Érdemes megnézni ezt a videót a Canon 500 4L IS gyártásáról. Ez a 3. része, de fent van az első 2 rész is.
A 150-400mm F4.5 TC 1.25x IS PRO a fenti obitól egy nagyságrenddel bonyolultabb (zoom és TC), és még az optimistán tervezett példányszám is a töredéke a Canon telének. Ez egy manufakturális gyártás, a rengeteg egyedi alkatrésznek (nem csak a lencsék, hanem a rahedli leszorítógyűrű, tömítés stb.) és egyedi szerelési segédeszköznek, a laboratóriumi körülményeknek, a megfelelő kézügyességgel és szaktudással rendelkező munkaerőnek nagyon komoly költsége van. Nem kitobi kategória.
Itt a Concorde-effektus nem játszik, büszkeségből vagy szégyenből semmit nem fognak tenni. Ha nem éri meg beindítani a sorozatgyártását, nem fogják beindítani. Ha beindítják, valamit terveznek/valamiben reménykednek. És ez be is pozicionálja a céget a piacon.
-
trlala
aktív tag
1. Számomra az oly olyan mint egy nagy, egyoldalú szerelem. Megszívat, de kitartok mellette. Először a 4/3-dal hagyott cserben, ott is megvolt minden szép és jó 50/2, 150/2, 11-22, 90-250 és sorolhatnám, aztán (szerintem) önmagát is tökön rúgva mindent hagyott az m4/3 miatt. Bölcs döntésük következtében csomóan elpártoltak.
2. Mióta a rendszer létezik (4/3) kb. azóta temetik "zsákuccás". De örüljünk: akinek halálhírét keltik, az sokáig él. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Voltam Fuji napokon, az X-T30 nagyon jó méretű és a 23/2-re se panaszkodom, ráadásul csepp és porálló is. Össze tudnék rakni egy majdnem ugyanolyan méretű rendszert, mint amit most használok, amennyiben az X-T30 rendelkezne azokkal a számomra fontos tulajdonságokkal, amivel az Olympus a középkategóriában már 2012 óta rendelkezik. (Ibis, csepp és porállóság, nagyobb szemkagyló)
Igazából pont a váz tartott mindig is a rendszernél, a 17/1.8-t vagy teszem azt 25/1.8-t nem nehéz kiváltani ugyanolyan vagy jobb megoldásokkal máshol, csak a középkategóriás vázakat butítják rendesen, míg itt minden okosságot megkapott az E-M5 vonal is.
A képet kicsit a tegnap megszerzett 9-18 árnyalja, ez az objektív nagyon pici!! Ennek csak Canon M-ben van párja, de ott meg a többi objektívemnek nincsen.
Összességében mindig arra lyukadok ki, hogy nem hiába vagyok MFT user... szóval csak reménykedni tudok, hogy fogják az E-M5II/III formatervét, nem akarnak azon módosítani (olcsóbb is mint újra tervezni) és kiadnak egy negyedik változatot majd 1-2 év múlva, csúcs szenzorral. Felőlem a feature készlet is maradhatna ugyanaz mint az E-M5III-ban, csak tegyenek bele egy új szenzort és adjanak rá garit, aztán én úgy 2030-ig el vagyok.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Ha most fizetek további 3 év garit az E-M5 II-re akkor az élni fog vagy tulajdonosváltással akár bezárhat a Mintabolt is és így ugrik a garancia?
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Oly-Service
üzenetére
-
válasz
Oly-Service
üzenetére
Oké legyünk optimisták, de a hitelesség rovására megy hogy eddig az volt kommunikálva hogy nem tervezik az eladást. Szóval én a magam részéről nyugtával dicsérném a napot.
-
mpierre
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Kösz. Reméljük a legjobbakat.
Azért a történtektől függetlenül is marad 5-6-7 évig a mostani új váz + öreg üvegek alkotta pakk.
-
.mf
veterán
Lóf@szt tud az a gyökér... A folyamatos "a m43 szar", "a m43 halott" mantrázásával, mint az egyik legnagyobb fotós jútyúber (teszem hozzá: totál érdemtelenül, a technikai tudása felületes és hiányos, utóbbi időkben főleg a clickbait csúsztatásokból él) jelentős része volt abban, hogy a m43 Amerikában nem tudta megvetni a lábát.
-
.mf
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Köszönjük az infót, reméljük a legjobbakat.
Én azért kicsit félek ettől a tulajdonos-váltástól, főleg látva, hogy a VAIO-val mi lett (egy nagyon - talán túlságosan is - innovatív, korát megelőző, egyedi termékvonalból csináltak egy n+1. tucatterméket bármi innováció, új ötlet, eredetiség nélkül, és a disztribúciót is leszűkítették csak pár országra... Van még régi VAIO-m, szoktam a kedélyeket borzolni, hogy kis méretébe mennyi alkatrész és port fért bele, amiket a mai gépekből mind kispórolnak (nagyon zárójelesen: TX11-em 2006-ban már ledes kijelzővel szerelték, 11" és alig több mint 1 kg, mégis volt benne nagy akksi, DVD, Picimaci, Smartcard, SD és MS-kártyaolvasó, külön füles és miki jack, 2 USB, Firewire, Eth, Dsub... És volt olyan verziója is, amiben TV-tuner kártya is volt...)).
Komolyabb fotózásra FF-et használok már évek óta, de kirándulni, bringázni még rendszeresen a kisöreg EM5-öt viszem 9-18, 20, 45 társaságában - szinte észre se veszem, hogy nálam van, akkora könnyebbség mondjuk egy FF váz + 70-200 f2.8-cal szemben.
-
Throme
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Azt lehet tudni melyik az a két, bejelentésre váró váz?
-
MrChris
nagyúr
válasz
Oly-Service
üzenetére
Ha így lesz akkor a marketinges sajtósaikat kellene páros lábbal kirúgni.
-
aginor
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
Köszönjük a pontosítást. A szerviz és értékesítési háttér kivételével alapvetően én is ezt szűrtem le az eredeti szövegből, ezért is próbáltam nyugtatni a lázongó tömeget, több, -de mint látjuk- inkább kevesebb sikerrel.
philoxenia: de jó is lesz majd akkor élni, a folyamatos millió kamera kereszttüzében, szerverrel a fejben, "feljavított" szervekkel, várva az aktuális közösségi személyi értékelési indexet, hogy kapsz-e kenyeret a boltban..

-
Oly-Service
tag
A tegnapi sajtóhírt szeretnénk pontosítani, hogy ne csak a kattintás vadász főcímek alapján tájékozódjatok.
Az Olympus termékek nem szűnnek meg, nem vonul ki a piacról a márka, kizárólag a tulajdonosi kör változik. Az Olympus Corporation a jövőben az orvosi műszerek piacán szeretne továbbfejlődni, amely eddig is a vállalat fő bevételét adta, míg a fotó-optika üzletág kiválva, új tulajdonosi körrel működik a továbbiakban. A fejlesztések nem állnak le, a gyártás és a szerviz folyamatos, felhasználói oldalról semmilyen negatív változásra nem kell számítani.
A tulajdonos váltás lehetőséget ad arra, hogy új lendületet kapjon az Olympus, most már maximális figyelemmel a digitális fotópiaci szegmensre . Az idénre tervezett 2 váz és 2 teleobjektív bejelentésére is számíthattok. -
aginor
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
"Akár elmész nyaralni, elindítod a "gépet" és otthon bárki, akinek lehetőséget adsz rá, gyakorlatilag "veled lehet"..." - volt egy ilyen Black mirror rész is, és már ott is rémisztőnek találtam ezt a lehetőséget (igazából már azt megelőzően is), és remélem minél később jön el ez a világ.
Ugyanakkor ha a fotózást nézed, akkor időnként olyan képet állítasz elő, ami nincs a valóságban, tehát egy mindent rögzítő lencse nem tudja reprodukálni, de majd megoldja helyettünk az AI..
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából a mostani készlettel a "tömeg" (mint például én) ki tud tartani pár évig fejlesztések nélkül is. Átlagember/hobbista nem tervez évtizedekre fotózásilag. A rengeteg új fícsör amúgy is kihasználhatatlan. A K10D-nél volt olyan, amit ki se próbáltam, a GX9-nél lehet beletelik egy évbe, mire nagyjából képben leszek a lehetőségekkel egyáltalán. Pár év múlva olyan szintre juthat a fotózás, hogy csak annyit mondasz a gépnek, hogy "sasmadár kilenc óránál egy kilométerre" vagy "ötéves gyerek játszik a fűben" és már tudja is, hogy mit akarsz lefotózni. Húsz év múlva követve a mai trendeket minden amit látsz meg lesz örökítve, ha akarod, jobb minőségben, mint amit a szemed lehetővé tesz.... [link] Akár elmész nyaralni, elindítod a "gépet" és otthon bárki, akinek lehetőséget adsz rá, gyakorlatilag "veled lehet"...
-
Throme
veterán
Az érdekes, hogy az 1-es sorozatban is van ilyen gond. Az EM10 vásárlás előtt néztem videókat és ott sem nagyon ajánlották a követő fókusz használatát, inkább a sima folyamatos fókuszt és kézzel lekövetést.... De hogy egy top kategóriás vázzal se egyszerű ez a követő mód.... Újabb vázak (EM10 felett) már azt is felismerik, hogy autóverseny/repülő...meg nem tudom mi a téma és stabilabban kapaszkodnak a célra.
EM10-el gyakorolnom kellett, és most se hibamentes , de azért használható a CAF + trc.
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
"20/1.7, 45/1.8, 12-32, 45-150, stb."
Hát igen. A 20-as és a 12-32 megvan. A 45-öst nézegettem, épp leértékelték, de a 60-as macro-t néztem inkább. Szomorú, hogy annak a kvázi megfelelője más rendszeren 2-3x-os szorzóval megy.
45-150-ből megvan a pana, tök jó objektív, nem csak árához képest jó a minősége.Eszem nincs hozzá, hogy jó obikkal, jó szolgáltatásokkal, kicsi és könnyű, könnyen kezelhető vázakkal hogy lehettek ilyen gyengék az eladások. Az mondjuk nem segített, hogy m43 vázat FF árban adtak. Ezt a hobbista tömegeknek nemigen lehetett megmagyarázni.
-
aginor
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Miért elszomorító? A Minoltából nőtte ki magát a Sony fényképezős üzletága, a Pentax pedig emlékeim szerint soha nem volt több rétegmárkánál -legalábbis a digitális érában. Persze lehet, hogy ezekre rosszul emlékszem, így a tévedés jogát fenntartom.
jaanoo89: Most kiragadtál egy példát, amiben sajnos hagyományosan gyenge az m43, de vannak olyanok, amiben pedig erős. Mondok én is egy példát: keresd meg FF-en a 40-150 pro legolcsóbb, legkisebb alternatíváját. Nekem elsőre a Sigma 120-300 ugrik be, ami 3.5kg!!! és több, mint egy millió forint. Ehhez képest a 40-150 szinte gombokért kapható és miniatűr darab. De megnézheted a premium fixeket, köztük pl a 60-as makrót, de még lehetne sorolni. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy sok terméknél az árazás reális (1,2-es fixeknél mondjuk pont nem, ahogy a 12-100-at is kissé drágállom, vagy a teljes uwa szortit). Én inkább a vázak terén látom mostanában, hogy mindkét gyártóval kissé elszaladt a ló, mivel egyes felső-középkategóriás vázaiknak komoly APS-C alternatívája van az árazás tekintetében.
Mondjuk szenzorban én is várnék valamit, bár nem pont a felbontás növekedését, sokkal inkább a jel/zaj arány javítását. Olynál a PDAF már leszivárgott az E-M5-be, így azt itt már megkaptuk, most a Panána sor, bár azok eléggé bekattantak mostanában.ROBOTER: az az objektív állítólag lényegében készen van, így szerintem azt mindenképpen kiadják. Sokkal érdekesebbnek találom, hogy az útitervben beharangozott, de még meg nem mutatott darabokkal mi lesz a helyzet, mert van ott pár érdekes darab (pl: 100-as makró).
-
haruspex
aktív tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Nagyobb átfogású az biztos, de a 11-22-nél igazából nem jobb szerintem a tesztek alapján, ami a a párja lenne, viszont sokkal drágább. Mondjuk a többi rendszeren sincs igazán párja. Amúgy nekem ha kirándulok gyakorlatilag ez a kitobim, nagyon kényelmes méretű, meg átfogású, a fényerő meg legtöbbször nem hiányzik. De 190-et én sem adtam volna érte, én is 100 körül vettem itthon akcióban pár éve. Azt hiszem amúgy a kisebb szenzor miatt nehezebb nagylátót gyártani a rendszerre, nyilván ez a vásárlót nem vígasztalja.
-
Hi!King
őstag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Úgy egy hete említettem én is a széleslátót. Tavaly novemberben 70 ezerért sikerült vennem feleségemnek egy Canon EF-S 10-18 IS obit, ennek általában 80-90 körül van az ára, de az EOS M sem sokkal drágább. A kicsi, közepes tele zoomok is jóval olcsóbbak a Canonnál. Itt azt reagálták mások, mikor ezt említettem, hogy az árnak megfelelő a minőségbeli különbség. De valóban ennyivel jobb lenne az M.Zuiko 9-18?
-
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89
üzenetére
Minden rendszernek megvan(nak) a maga bestbuy obija(i), máshol meg nincs gombokért használt 20/1.7, 45/1.8, 12-32, 45-150, stb.
Ha valaki nem kezdő ismeri a szokásait, tudja milyen obikra/átfogásokra/fényerőre milyen méret/súly mellett van szüksége megnézi a piacot/pénztárcáját és dönt (több-kevesebb kompromisszum mellett)
PuMbA: Hagyjuk már a hülyeséget, egy clickbait páros aki mindenről szövegel ami nézőket hoz akár hype-olt új cucc, akár valami rumours....
Azt már meg se említem, hogy Roboter nem irkál f@sságokat és műszaki téren is leiskolázza a bohócokat
-
haruspex
aktív tag
Az a gond, hogy nagyon nem tudnék, olyan rendszert mondani, amibe szívesen beszállnék, és megfelelne a felhasználásomnak. Mondjuk ha nagyon muszáj meg tudnám oldani az életemet, egy Eos m-mel egy 11-22-vel, és egy adapterezett valami régi sigma 50-150-nel, de annyira nem akarom... Mondjuk eladni, biztosan nem most érdemes (mondjuk esetemben egy 40-150 pronak nem hiszem, hogy nagy piaca lesz pl...), Év végére legkésőbb majd látszani fog, hogy mi lesz a sorsa a rendszernek szerintem.
Szerintem amúgy bőven lenne helye a piacon az mft-nek, főleg, hogy minden a full frame felé megy, ami méretben, és árban is meg fog mutatkozni. De az Olympus elég gyakran (finoman szólva) érthetetlen üzletpolitikája biztosan nem segített. A kérdés, az, hogy az új tulajnak, és a Panának mik a tervei. Meg, hogy egyáltalán hány gyártó tud életben maradni a piacon.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Igazából az új tulaj konkrétan piacvezető technológiákat is kap (pl. IBIS, jpg motor), olyan szoftver csomagot ami sok embernek elégséges RAW fájlok előhívására és egy halom jobbnál jobb objektívet, amik már nem kérnek ennit. Egy Apple típusú cég az ő marketing osztályukkal ezzel nagyon élne, szóval akár még jól is elsülhet.
Itt az egyedüli technológiai probléma szerintem a szenzor kérdése volt, be kell kopogni a Samsunghoz, hogy kérünk egy 24 MPX-es csúcs szenzort, mindent rakjatok rá amit tudtok aztán heló.
A szenzor kérdés mellé persze újra kéne árazni az egész termékpalettát és marketinget nyomatni ezerrel.
Az teljesen elfogadhatatlan számomra hogy egy régi M.Zuiko 9-18 190.000 Ft-ért legyen kapható, amikor egy hasonló (talán jobb?) Canon EOS M 11-22 pedig 120-ért vihető. Nem adják el nagyobb darab számban a csak EOS M rendszeren használható objektívet sem, ebben egész biztos vagyok. Jól kell árazni. Lelkes MFT felhasználóként tegnap oldódott meg a nagylátó szögű problémám, amit már 1.5 éve húzok-halasztok, mert a PRO vonal amatőr szinthez képest drága, a nem pro vonal meg szerintem túl van árazva. Tegnap megláttam 100.000-ért a 9-18-t és egy percig sem gondolkodtam, annyiért jöhet azonnal. (de az említett Canon objektív árával is gondolkodás nélkül vettem volna)
Röviden, néhány terméknek nagyon rossz az árazása, vajon hányan válthattak emiatt?!
Illetve a felhasználókat is meg kellene hallgatni, bár ez nem túl "japános", de ha pénzt szeretnének keresni és a fél internet egy pici nagylátószögű fixért kiállt, akkor még csak piackutatást se kell végezni, csinálják meg azt az objektívet. Megkerestem Flickr-en a Laowa 7.5 csoportot, elég népes tábora van, annak ellenére is hogy "csak" egy manuális objektív . -
MrChris
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Az említett példák inkább elszomorítóak, Minolta, vagy Pentax sorsára jutni. Egyik nagyjából teljesen kihalt, másik meg sok-sok éves késésben tényleg gyártói hobbiszerűen 'fejlődik'.
A hírekből az jött le, hogy 'csak' 3 éve ráfizetés a fotózás az Oly számára és az új tulaj ócsítással lenne úrrá ezen. Nem túl biztató, az egész szöveg olyan MLM piár. Csak a Panasonicon múlik mi lesz a sorsa az egész rendszernek, de gyanítom, hogy ez az ő termékeikre is csökkenést fog eredményezni. Kedvtelésből biztos nem fognak gyártani. -
ROBOTER
addikt
Jó indikátora lesz a jövőnek, hogy mit kezdenek az elvileg kész 150-400 PRO-val.
Ez egy olyan bonyolult gyártású (és árban is felülre pozicionált) objektív, hogy csak "lendületből" nem fogják kiadni, ha a lassú megszűnéssel számolnak. Ha kiadják, az nagyon pozitív hír lesz.
Őszintén szólva egy ideje ez az első objektív, ami felkeltette az érdeklődésem, mert egy komplex természetfotós/repülőfotós megoldást adna. -
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Csak azért mondom, mert én sem ok nélkül választottam az m43 rendszert, mivel elsődlegesen a kis méret és súly számít, de fontos még az ár és a szolgáltatások is, az objektívek minőségéről már nem is beszélve.
Nálam is minden évben egyszer előkerül az FF-re váltás, de valahogy mindig arra jutok, hogy ha ugyanezt a potenciált ki szeretném építeni, akkor 4-500k plusz ráfordítást igényelne, amit nem is ér meg nekem, de nem is tudom jelenleg megfinanszírozni, és még ez is csak a kompromisszumos megoldás. Ha valaki fotózással foglalkozik főállásban, annak persze megoldható, de akinek csak hobbi és nem termel pénzt vele, annak jobban át kell gondolnia egy ilyen lépést.Mindenki: nem kell ilyen borúlátónak lenni. Anno a Minolta is gazdát cserélt, látjuk mi lett belőle pedig temették, a Pentaxot is eladták, mégsem halt ki, úgyhogy van azért remény. A jövő csak az új tulajdonostól függ, mivel ha jól emlékszem akkor a gyártás és értékesítés mellé a fejlesztést is megkapták, így elvileg minden adott lehet akár még egy komolyabb fejlődéshez is. Az egész ügyben a legszomorúbb igazából a kommunikáció. Az Oly még pár hónappal ezelőtt is masszívan tagadta az eladást vagy bezárást, ami a mostani nyilatkozat fényében egyértelműen hazugság volt. Ezt szerintem nem így kellett volna kezelni, mert ezzel hiteltelenné tették magukat, ami viszont a jelenlegi helyzetben "tömeges" rendszerváltási hullámot okozhat, ígérjenek eztán bármit.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
jaanoo89: Szóval mégy hipszter vonalra

Ha a Fuji az, akkor igen.
Számomra a DIGITÁLIS fotózást egy kicsi gép jelenti, aminek elektronikus keresője van, ahol látok mindent képi hatást ott helyben és olyan JPG pottyan ki belőle, hogy ritkán kell a RAW párjához nyúlni.
Itt azonnal le is szűkült a kör az Oly/Fuji párosra, azaz ha rosszul alakulnak a dolgok, maradt a Fuji.
Rendszert viszont nem hiszem, hogy újra kiépítek, kivéve ha a Fuji kiadna egy olyat X-Tx0 vázat, amiben IBIS van, méretre nem nagyobb a 30-astól és cserélhető szemkagylója is van, csepp és porálló. No arra és a csepp és porálló pici fix objektíveire befizetnék. Attól félek, mivel kínosan ügyelnek arra, hogy a nagyobb X-Tx-nek ne állítsanak konkurenciát házon belül, mire oda eljutunk, hogy náluk egy középkategóriás gép olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, mint Olympusnál egy középkategóriás gép, addigra ők is bezárnak. :/ -
mephisoft
csendes tag
Na én meg mindezek ellenére (több hetes vacilálás után) ma végül rászántam magam, és megrendeltem a Lumix 7-14-et. Aztán nagyon bízom benne, hogy lesz még olyan gép, amiért érdemes lesz a kis GX80-amról továbblépnem: ugyanebben az árkategóriában esetleg értékelhetően nagyobb felbontás, de ami fontosabb: jelentősen alacsonyabb zaj. Bízom a Panasonicban, ők talán még jól is kijöhetnek ebből.
-
Mercutio_
félisten
válasz
lugosi
üzenetére
A filmes vázadat nem már rég lelépte a digitális technológia?
Szenzor téren én nem érzem azt, hogy akkora rettenet fejlődés lenne az utóbbi időben. Ami magasISO-ban jobban teljesít,ott az alacsony ISO-n van visszalépés/gondok. Ez már nem a D70-es sok veszteséggel járó analóg jelerősítés korszaka az A/D átalakító is bekerült a szenzorba sok éve.
Hacsak nem sport/madárfotó a fő csapás (amihez viszont mélyen kell a zsebbe nyúlni minden rendszernél) szerintem bőven jó amit jelenleg kapsz megfizethető kategóriában. Persze, ha 300/4 a cél, ahelyett már lehet én is szétnéznék más rendszerben, de akkor is biztos, hogy erősen osztanék-szoroznék mielőtt bármit lépek.
Egyébként Roboter 6 éve már tudta a jövőt

-
peppe79
senior tag
-
grigo
őstag
Nekem ez döbbenet. Nem voltam illusztris tagja a klubnak egy em10mk1 12-32 és most vettem egy 30-as makrót. A sors fura fintora hogy egyre szívesebben hordtam magammal a sony rendszer helyett. El is gondolkodtam néha egy rendszerváltáson vagy csak egy másik oly vázban. Persze ettől semmi sem változik, de minden változik. A Samsung NX-ek is jó kis gépek....de. Féltem az mft rendszert is, azaz inkább attól félek hogy a pana dobja majd és rámegy a FF-re. Most még ki tudná szórni az mft vonalát akár ugyanennek a japán cégnek és még értéke is lenne.
Azért aki nemrég kötelezte el magát oly irányban annak elég fura érzés lehet. Úgy értem aki mondjuk fél éve ugrott bele a fotózásba.
-
válasz
peppe79
üzenetére
"és időnként ugyanúgy fotózok azzal is"
Értem, és erről beszélek. Hogy ugyanúgy. Látod én ugyanúgy fotózok néha a mai napig a Nikon FA-mmal, ami egy 35 éves gép. Ugyanúgy, mint 35 éve. Csak ma már másképp fotózunk, nem ugyanúgy.
Csak egy példát mondok, hogy mire gondolok. Ne az legyen a lényeg, hogy ez a példa egy hülyeség, mert neked/másnak ez a feature lényegtelen, csak a fejlődést akarom kiemelni. Mobiltelefonnal elkészítek egy képet, ami mobilneten felmegy a felhőbe kb 10 másodpercen belül. Ha a kép elkészítése után 1 perccel bármi történik a telefonnal, a kép el van mentve. Ez a technológia amikor a D70-emmel fényképeztem, fel sem merült, amikor az FA-val, akkor pedig ha filmben látom, akkor is azt mondtam volna, hogy micsoda hülyeség, felhő, höhö. Mi van ha a közeljövőben ebben az irányban is fejlődnek a gépek? 5G modem a fényképezőbe, és megy az automatikus backup. Most ezen sírnak a tesztekben, hogy profi gép = dual kártyaslot. Mi van ha ennél sokkal jobb backup van, azonnal a felhőbe? És ez csak egy példa. Nézd meg mi történik az autofókusszal, a magas iso-val. Én 5, 10, 15 év múlva nem ugyanúgy akarok fotózni, mint ma, hanem az akkori elérhető legjobb technológiával. És arra nagy az esély, hogy azt akkor nem olympus gép fogja hozni, és nem is egy mostanról megtartott kikímélt, vagy használtpiacról összevadászott gép.
Ezért vagyok szomorú, mert ebbe a termékvonalba most pénzt tenni annyit jelent, mint hosszabb távra számítani rá, amit szerintem most egész egyszerűen nem szabad, pedig én pont ezt szerettem volna tenni.
-
Ubulhun
tag
válasz
peppe79
üzenetére
Sőt... Nem örvendezve más bánatán, de ha valaki közeljövőben úgy dönt, felszámolja a rendszerét, és esetleg szabadulni akarna egy Oly 12-50 obitól, engem továbbra is érdekelne videós célokra. Az én - bevallom, nem túl magas - igényeimet GX80-nal ezen a téren vszínű hosszú évekig ki tudná elégíteni....
-
b.vr
őstag
Hú, ez az Olympus-hír ma eléggé megdöbbentett. Amúgy akartam már írni egy blogbejegyzést a "last camera syndrome" kapcsán ha már lassan 5 és fél éve használom az E-M1 vázamat, de arra nem számítottam hogy ilyen mellékzöngét kaphat ez a last camera... :) Nyilván ha így is lesz rengeteg még a nyitott kérdés, mindenesetre sajnálom a dolgot.
-
peppe79
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Számomra teljesen közömbös hír.
Az E-PL1-es, ami az első m4/3-os vázam, a mai napig megvan, és időnként ugyanúgy fotózok azzal is.
A GX80-nal pedig már semmiben sincs hiányérzetem, objektívekből is el vagyok látva. De ha mégis úgy adódna, az elkövetkezendő években biztos bőven lesz utánpótlás a használtpiacon, szóval én nem aggódok annyira. -
válasz
Hi!King
üzenetére
"ugyan elvileg szabadon használhatom a meglévő cuccaimat akár még 10 évig is"
Ezen én is gondolkoztam, csak az jut eszembe, hogy már nem a filmes korszakban vagyunk. Azaz, ha a filmes korszakban lennénk, akkor sokkal inkább érezném úgy, hogy ugyanolyan jó esélyem van technikailag jó képet csinálni a pro filmes vázammal most, mint 20-25 éve volt. Az obi jó, a váz jó, mi kell még?
Ma már ez nem igaz szerintem. Ahogy én látom, a szidott/helyeselt "computational photography" felé halad az ipar. Ezen a téren könnyű segíteni a felhasználót abban, hogy technikailag jó képeket csináljon. Arc/szemkövetés, hdr funkciók, jobb képfeldolgozó motor, jobb szenzor, jobb stabilizálás. Ha működik a GX80-am akkor 10 év múlva is ugyanolyan technikailag megfelelő képeket csinálok az akkor már 14 éves technológiával, a konkurencia pedig elképzelni se tudom, hogy hol fog tartani akkorra. Mondok egy hülyeséget, mi van ha 10 év múlva az iso 25e lesz annyira zajos, mint most az 1600? Ha fejből jól számolom, kb 15 éve volt az akkori technológiát képviselő gépem a nikon D70. Annak az iso 1600-as képe a mai iso 1600-hoz képest ég és föld volt, 6 megapixel (ma a telefonok is ennek a többszörösét hozzák).
Tehát a magam részéről nem szeretnék 10 év múlva egy akkor 14 éves technikával fényképezni tudva azt már most, hogy esetleg nemigen lesz tovább. Ebben az iparban sok fejlesztés úgy jön ki, hogy régebbi vázak is megkapják (pl. a G9 tavalyi nagy frissítése), ez az Olympusnál most minimum nagyon kérdéses szintén.
Megnéztem azokat a videókat a yt-on, amik ilyen rövid idő alatt foglalkoztak ezzel a témával, és az "olympus visionary"-k kivételével (akiket egyébként kifejezetten kedvelek) a többi youtuber (van köztük olympus user is), egyszerűen ki merték mondani hogy ennek vége. Vannak, akik már inkább továbbgondolják a dolgot, és azt fejtegetik, hogy a panasonic meddig akar fejleszteni m43-ra, meddig tesz bele erőforrást.
Az egyik videóban lehozták párhuzamnak, hogy ugyanez a cég vette meg a sony-tól a Vaio-t, most 2 vaio modellt mutatott az illető hogy kapható, bizonyos piacokon (nem néztem utána). Ha ez vár az olympusra, hogy Japánban, esetleg Kínában, Indiában lesz kapható még pár "új" budget váza, akkor az nem az, amit az m43 userek várnak úgy általában.
Felteszem a kérdést, hogy ha a gyártó sem hisz már a termékvonalban, akkor nekem miért kéne.
Voltam nokiás-symbianos, windows phone-os, blackberrys, minidisc-es, 4/3-os, jópár esetben jártam már úgy, hogy a tutinak hirdetett technika, ami "a jövő" olyan szépen beleállt a földbe, hogy döbbenet volt nézni. Tele van a lakás nagy jövőjűnek kikiáltott, zsákutcába futott technikai eszközökkel. Így visszatekintve, talán a hd-dvd az ami kimaradt. Most teljesen úgy érzem magam, mint aki újra megjárta, ezúttal a m43-dal.
Egyik yt videóban elhangzott, nagyon elgondolkodtató, hogy az illető szerint az egészet a nagyon értékes szabadalmak miatt vették meg. Azokat viszont akkor a vásárló cég licenszelni vagy eladni fogja, végső soron így közvetve a konkurencia profitál belőle, nem? Szerintem ideje másfelé nézelődni.

-
jaanoo89
aktív tag
válasz
trlala
üzenetére
Nekem se. Az Olympus világ életében a kicsi, könnyen hordozható rendszereket babusgatta bitang jó zuiko üvegekkel, nekem ez a világ tetszik. Ennek vége, maximum a Fujira tudok még jó szívvel tekinteni, de nekik se megy túl jól a szekér, eladások terén legalábbis.
A többiek még arra se voltak képesek, hogy egy használható jpg motort összerakjanak, illetve E-M5 II után kézbe vettem párszor más vázakat is, tök más minőség mint pl. egy Canon M...
Na de a piac így döntött, ha nem viszik tovább ilyen minőségben az Olympus termékeket, akkor maximum Fuji X100 akármennyi és egy Iphone akármennyi fogja a fotózást jelenteni nálam, miután elhasználódott a jelenlegi felszerelésem. -
trlala
aktív tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nem kell semmilyen FF. Az én felhasználási szokásaimnak túl nagyok és minőségben nem hoznak annyi pluszt (bármit is állítsanak az FF fanok). Életem legjobb képét e-500-zal + 14-54-gyel lőttem, ma is ott lóg a falon 60x40-es nagyításban és technikailag nem lehet belekötni.
-
jaanoo89
aktív tag
Azt hiszem az utolsót hoztam el, de telefonálj oda.

Egyébként minden Olympus jelentősen akciós volt! 12-100 is valami 340.000 Ft környékén,
A PRO fixek talán 300 alatt. Fejből nem tudom az árakat, megláttam a 9-18-t, amit sohase akartam megvenni, mert nem tartom 180.000 FT értékű objektívnek, de 100-ért már mindjárt betyáros üveg lett belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4160
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian Li LANCOOL 216 ARGB 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Érdemes megnézni, hogy hogyan vezettek ki kamera rendszereket a múltban.

Tudjuk ki az új tulajdonos, egyértelmű, hogy mi fog történni. Mégis hogyan tudna egy komolyan veszteséges üzletág talpon maradni függetlenül?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Már épp meg lett volna a 8 mm-es bezsákolása és erre: "sorry, the website is temporarily unavailable."