- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- MIUI / HyperOS topik
- Különleges élményre invitál az Apple
- Újabb részletek a Galxy S26 Ultra privát képernyőmódjára vonatkozóan
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- MagSafe-szerű mágneseket kaphat az Oppo Find X10 széria
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsiga_667
tag
válasz
Warton
üzenetére
A fókuszpont azért mászik el, mert hozzáérsz az lcd-hez, és azzal arrébb állítod. Az lcd bal alsó sarkában van egy gomb, zöld keret meg kéz, azzal tudod kikapcsolni, akkor csak a négyirányú gombbal tudod állítani az aktív fókuszpontot.
A kereső jobb oldalán van egy gomb, az kapcsolja át az lcd-t 'Canon-módból'.
-
Warton
őstag
M10 mark2-m van. Elkezdtem sűrűbben használni. És folyamatosan belefutok egy olyan problémába, hogy beállítom a fókuszpontot középre és az pár kép múlva elcsúszik jobbra, balra, ide-oda. Megszokásból úgy szoktam fényképezni, hogy befókuszálok középre és utána komponálom a képet téma, igény, elképzelés stb. szerint. Tudom, tudom, hogy így a facedetekt, meg úgy az autófokusz, de nem szeretnék átszokni másra.
Mit kéne be- vagy kikapcsolnom ahhoz hogyha én egyszer lefixálom középre azt a murva fókuszpontot akkor ne másszon el?
Bónuszkérdés: Tudom, hogy noob vagyok, de hogy lehet fotózásnál liveviewt elővarázsolni? Melyik menüpont körül lehet ez. A videónál működik.
Bocsi a hülye kérdések miatt, de alapvetően Canonhoz vagyok szokva, ott nem mászkál a fókuszpont, és a liveviewra is van dedikált gomb.
Az OLy menüjében pedig el lehet veszni.Amúgy nagyon megszerettem ezt a kis masinát.
-
DarknessHope
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
kedves lugosi a hsz bennirom hogy miert nem vennek spektívet.. egy lenscope adaterem van. ilyen
https://www.ebay.de/itm/Lens2scope-fur-Nikon-F-schwarz-Geradeinsicht/293258093661?hash=item44478b645d:g:S0QAAOSw9QVeXhl2ezzel spektívet csinalok egy objektívből ami a 200 500 lenne most idönkent a 300pf van rajta. de az meg kell gepre..a 200-500 nikont gondoltam még megvenni. így aznem csak spektívnek lenne jó. ha rögzíteni kell amit látok akkor meg lens2scope helyett egy m43 vaz lenne rajta.. ami amúgy videóra vagy masodgepkent is jó ha nem akarok slr-t cipelni.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
Az Olympus a Capture programot is "pro" vázakhoz kötötte. Tehát az elég drága Pen-F-hez se jó, illetve az E-M10-ekhez sem.
Ahogy én kivettem a kommunikációjukból, náluk a PRO váz az időjárásálló, ezért kérdeztem az E-M5 III-ról, no meg azért, mert év végén lehet veszek egy olyat.
-
MrChris
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Mindenki ugyan azt a hírt kopizza.
A videóban mondanám kicsi volt a késés, G9-nél is kb ekkora. A HDMI a 7 éves LG-TVvel sokkal, de sokkal lassabb, 5-t is tudok gyorsan tapsolni mire visszalátom rajta.
-
Walaki
csendes újonc
válasz
hibavissza
üzenetére
Béta verzió, tehát szerintem csak a szoftver megjelenésének van jelen esetben hírértéke.
A használhatóság bejelentése majd később jön.
-
válasz
DarknessHope
üzenetére
Milyen spektívvel használnád?
-
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én a többit se nagyon, hogy kihagyták.
Pl om-d em10 mk2 csatlakozók:"
HDMI™
Bekapcsolva Mikro-csatlakozó (D típusú) *Nagysebességű USB 2.0
Bekapcsolva
Kombinált videó és USB kimenet
Elérhető NTSC vagy PAL választhatóVezeték nélküli kapcsolat
Wi-Fi
"Ezek közül egyik se lenne jó?
Rob Trek-nek is van egy videója, hogy ő hogyan használja a fényképezőt a videó blogjához.
Az is a fenti váz. -
Mercutio_
félisten
válasz
DarknessHope
üzenetére
Felejtsd el a Yi-t, vacak jpg motor, raw feldolgozás is kérdés mennyire támogatott (lencse korrekciós sémák, PS kezelés, stb.)
-
DarknessHope
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
nos en is eléggé es pont ezert van egy tervem... alapvetően a tavcsövek vagy inkább helyesebben spektívek relative baromi drágák ahhoz képest hogy azon az aron af el vr el sokszor jobb fényerővel vannak telék.. egy atlag jobb spektív pl 432mm f5,8 volt. bar ezt ia nomozni kell mert cseszik kiírni... ezen az áron meg kis híjan megvan a nikon 200-500 tele.. fő gépemre ez jó.. de madaraszatjor inkább a 300pf f4 lenne rajta és a nikon 200-500 meg egy nikon f okukár adapterrel a tavolba nézésre vagy egy nikon m4/3 adapterrel egy ilyen kis váz.. eredetileg evf es gép kéne es használtan a gx8 lenne a terv. csak még mindig barom ndrága.. ezért merült fel bennem ez a kis izé mert tenyleg semmiért dobjak utanam...főleg webcamként is ha menne megtartanám videós dolgokra. ... csak kevés infóm van hol tart szoftvere.. mindemellett a gx8 vagy ez amolyan Kis túra gepnek is lenne... amikor nem cipelnék nagy slr-t. szóval többszörös hasznosítás.. a legjobb az lett volna nekem ha a nikon 1 nem szűnik meg mivel 2,7 a szorzó,még kissebb.. de próbáltam és a gyári adapterel a gyari obikkal is szar az af. ennyiből akkor már ne is legyen és jó lesz fókusz nélküli adapter is.
-
Walaki
csendes újonc
@hibavissza
Szerintem jelen esetben nem mérvadó a cikk helye, a mondanivaló érdekes.
De, csak most és csak neked
[link] -
Walaki
csendes újonc
Oly
[link] -
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Éppen tegnap voltak t_a_m_a_s-ék nálunk és próbálgatta a pana 45-150-et. Bejött neki. Mikor vettem a gf7-et neki is megtetszett a mérete miatt, pedig neki nem ff nikonja van (d5k). Ugyan úgy a családi kiruccanásokhoz nem akart cuccolni, mint én.
Pici fotós táskában, de akár hasitasiban is elférne a cumó, és a telével együtt már 12-150 le is van fedve. -
válasz
DarknessHope
üzenetére
Ezt úgy mondom neked, mint aki valamennyire otthon van a távcsövek világában: ez csalódás lesz, hacsak nem egy nagyon drága spektívről van szó.
-
DarknessHope
senior tag
-
MrChris
nagyúr
válasz
DarknessHope
üzenetére
Szerintem vegyél egy rendes Olympust, vagy Panát. Ahogy láttam a használt piacon nagyon nehéz tőle megszabadulni.
-
DarknessHope
senior tag
Sziasztok nemrég láttam egy ilyen kamerát Xiaomi Yi-M1. ez egy m43 kamera kompatibilils állítólag. van valakinek errő tapasztalata? mennyire megbízható? egy tesztet találtam csak róla... állítólag frissítések is jönnek rá.... működhet esetleg webkameraként is?
-
-
A lumix 45-150-es motoros zoommal van?
Még jó hogy nem nekem lesz...
GH3 akksihoz kérhetek segítséget?
Köszönöm! -
grigo
őstag
válasz
lugosi
üzenetére
Igazából bármelyik budget tele. Túl sokat most nem raknék az mft-be, kicsit újra összeszokunk aztán meglátom mit hoz az élet, azt érzem, hogy kell egy mászkálós rendszer egy kis oldaltáskába. Ez vagy oly vagy pana vagy fuji lesz és cserélhető objektíves. Szerencsére van egy 1 éven aluli gyermek, egy házfelújítás és egy második autó betervezve úgy hogy elkapkodni nincs is esélyem a vételt, viszont mivel van egy e-m10-em hozzá egy pana 12-32-vel és fórumtárstól vettem hozzá egy 30mm 3.5-öt még egy telét szeretnék, nagyon max egy fényerős általános látószögű obit (mindenre is) aztán próbálom élvezni. Úgy gondolom ezek azért összehozhatók. Most már rákeresek erre a pana obira és keresek egy kicsit mélyebb elemzési lehetőséget. Amióta használom, kicsit kezd elmúlni a kisszenzorparám, de azért valamelyik este volt egy nagy dinamikatartományú naplemente+szivárvány a kert végéből, gyorsan felkaptam az olyt lőttem és hát gyorsan töröltem is hogy hát ezt nem gondoltam át
Persze user error is lehetett. -
grigo
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Akkor valamilyen módon mégis szerencsés vagyok. Szerencsére kaptam most bizonytalan ideig kölcsönbe próbálgatni egy 40-150 kitobit is. Az biztos, hogy szikrázó napsütésben nem lesz rossz kirándulósnak. Érdekes, hogy a 40-150el érezhető amikor elkezd "darálni" a stabi, érzem, hogy megfogja a képet. Viszont a 30mm 3.5 makróval semmit sem érzek. Olyan mint a sony vázstabi, tudom, hogy ott van de különösebb jelét nem adja
Ez lehet azért van, mert a 30mm 3.5-nél a makró meg a nagyítás miatt úgymond redukálódik a hatása a stabinak? -
Mercutio_
félisten
Szerintem az E-M10-ben már az E-M5 féle hatékonyabb stabi volt, az 5 helyett 3 tengely abban a megoldásban csak a videó szempontjából volt valamennyire hátrány

A régebbi Olympusok 3 tengelyes stabija egy korábbi megoldás volt, azok voltak gyengébbek, az E-M5/10 azokhoz képest már érezhető előrelépés volt. -
Öööö, hogyhogy nincs a topiknak összefoglalója???
Nincs egy vállalkozó kedvű aki megírja? (oké, szép munka aláírom!)Láma kérdéseim így fel kell tegyem. Milyen költséghatékony zoom ajánlott 12-60 és 100-300 közé Pana GH3 vázra? Az oly ekvivalenst ismertem, volt is, csak a Panáét nem, illetve annak 6 éve, hogy ismertem.
Illetve, GH3 milyen 3rd party akksit szeret?Köszönöm
-
-
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Van! De Olympuson belül is érzek különbségeket. A 17/1.8, 25/1.8, 60/2.8 melegebb színekkel dolgozik, nagyon szeretem, főleg ha ember is kerül a képre, ugyanakkor a 9-18 meg olyan kék égboltot rittyent oda (és egyébként hidegebb színeket mellé) hogy csak na.
Panából amiket használtam, azok hidegek voltak. (12-32 és Leica 12-60).
-
Muerte68
addikt
válasz
philoxenia
üzenetére
Igen közben utána néztem, engem félre tájékoztattak ebben, mert a Sharp nem adott el nevet, csak főleg a saját piacra gyártanak.
A Sanyo,Jvc, Philips- tv az ami kínai,a Philips a teljes szórakoztató elektronika részlegét eladta,a Jvc csak a tv,a Sanyo meg Panasonic alá került és lassan kezd eltűnni. -
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
Nem személyesen gondoltam, de pl. irányjelzős Pentax és egyéb márkák topicjaiban is szállóige volt a kifejezés.
-
aginor
veterán
válasz
philoxenia
üzenetére
Hogyne lenne.
Az üveg összetétele, fajtája, a bevonatok és persze a szoftveres háttér is befolyásolja az elkészült kép színét. -
Mercutio_
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
IS, + a bevonatok közötti eltérések.
De Pentaxosként szerintem a "Sigma sárga" kifejezést te is ismered

-
Mercutio_
félisten
100mm-es (ekv. 200) natív m4/3 makróról volt szó, nem batárnagy
aps-cff-re tervezett Sigma 180/3.5-ről
utóbbi 965gramm, előbbi saccra 200-250 körül lesz.Az, hogy teleobinál kisebb a dof annyira nem izgat, rekeszelni kell így is, úgy is. Viszont minden rovarnál, ami inkább repül mint levélről levélre mászik ha lehet, erősen tornázni kellett, még a 100/2.8 macroval is (Pentaxon ekv. 150mm) mert piszok jó a látásuk és kiszúrják a lassú mozgást is (kivéve méhek, azok kb. lesz@rnak, annyira buzgólkodnak
)Mobilfotózással (azon túl, hogy minél több részlet van a képen annál inkább kijönnek a szenzor/optika korlátai) az a fő bajom, hogy pont az apró részleteknél sose tudhatom az lesz-e a képen, mint ami a valóságban ott volt

-
válasz
aginor
üzenetére
"Mit értesz gyorsan mozgó alatt? Ha mondjuk egy szaladó pókot, azzal több baj is van, egyrészt nehéz a keresőben tartani, kettő nehéz rá élességet állítani, három nehéz, hogy ne mozduljon be a téma."
Az eredeti posztra írtam válaszul, hogy gyorsan mozgónál az a gyújtótávolság szerintem nehezebben használható. Nagy, nehéz, és nagyon kicsi a képszelet, amit látsz. A személyes tapasztalatom szerint, amibe belejátszhat a személyes ügyetlenségem is (nem titkolva), a 180mm-nél bármi, ami mozog, nagyon megnehezíti a makrófotózást. Szinte azt mondom, nem is kell hogy gyorsan mozogjon. Pont gyíkot fényképeztem vele egyszer, amíg napozott használható volt.
Mivel egy 180-200mm-es makróobi - szerintem - csak állványról használható, ez nagyon behatárolja a használhatóságot. Legalábbis nekem kézből használható fotót készíteni vele nem igazán sikerült. Azt nem nevezem sikernek, ha lövök egy 50 képes sorozatot, és valamilyen kivágással, valamilyen élességi síkkal egy kép majd csak jó lesz.
"próbálj meg egy gyíkot megmakrózni a 30-as makróval"
Az ekv. 60mm, van hasonló makrós képem, igaz nem m43. Szerintem megoldható, és használható, a közhiedelemmel ellentétben. Vagy nekem szerencsém volt. Igaz ilyen obim nincs, csak egy közös fotózáson kaptam el egy fél óra erejéig.
-
kretenallat
senior tag
Sziasztok! G5 höz tudnátok javasolni pótakksit, ami megbízható? Amit a gép mellé kaptam megdöglött, pedig nem volt túl sokat terhelve, még amikor elvileg frissen fel van töltve maxra, akkor sem kapcsol már be vele a gép. Valami jobb kéne, de nem ismerem az utángyártott márkákat. (Hazai beszerzési forrás lenne az igazi.) Előre is köszönöm a segítséget!
Jah, még egy kérdés, használt obikra hol érdemes vadászni?
-
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Mit értesz gyorsan mozgó alatt? Ha mondjuk egy szaladó pókot, azzal több baj is van, egyrészt nehéz a keresőben tartani, kettő nehéz rá élességet állítani, három nehéz, hogy ne mozduljon be a téma. Viszont pl próbálj meg egy gyíkot megmakrózni a 30-as makróval..

A munkatávolság növelése az ijedősebb jószágok miatt jó, ill. a háttérelmosás is javul a gyújtótávolság növekedésével és akkor még ott van a bevilágítás/kitakarás kérdése is.grigo: régebben volt igaz, hogy az Oly vázaknak szép meleg színei voltak, míg a Panának hidegebb és kicsit talán lilásabb árnyalatúak, és ezt tetézte, hogy míg az Olyhoz voltak LR profilok, addig a Pana nem vesződött ilyenekkel és emiatt macerásabb volt vele az utómunka. Mostanra ez már nem áll, mert szerintem a G80/85-nek a színei rendben vannak, sőt, nagyon szép természetes zöldet "csinál". A lencséknél viszont még most is áll, hogy az Oly üvegek melegebb színeket rajzolnak ugyanazon a vázon, míg a Panák inkább hidegebbet. Ez nem nagy baj, mert könnyen javítható és igazából a Pana verzió sem rossz szerintem.
-
grigo
őstag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Olyan csalóka hogy az oly képek mennyivel eye candy-k. De mégis több pana van. Ilyen különbség azért nem hiszem hogy van a két márka között. Érdemben van különbség a két csóró tele között?
-
nozs23
addikt
Sharp has added the 8K Micro Four Thirds camera on their official website
8K 30p
4k 60p (200Mbits/s at 10bit)
Price under $4,000 - Gondolom így is brutális ára lesz, ha erre büszkék -
csaabz
őstag
Köszi mindenkinek a képeket!
GX9-re gond nélkül rámennek átalakítóval? -
b.vr
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Persze, ilyeneket van aki használ a csak hátsó lcd-s fényképezőkhöz is, de a mobilnál azt a koncepciót hazavágná hogy pici, nem zavar és mindig ott lehet nálad. A lecsatolható EVF viszont tényleg tudná ezt. [link]
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
és aginor is:
Gyorsan mozgó dolgokat azzal? (Az=sigma 180/3.5 macro) nagy, nehéz, igazából egy állványos obi. Ezért is van rajta állványadapter.
Én is mindenfelől azt hallottam, hogy a nagyobb munkatávolság miatt "kell" a hosszabb makróobi, de a valóságban nem nagyon vált be, legalábbis nekem. Nekem a makró az olyan ekv. 80-100 körül kényelmes, ott van a méret / használhatóság csúcspontja. Szerintem egy makró távolságnál eleve nagyon kicsi a dof, ezt nem érzem úgy, hogy kell még keskenyíteni nagyobb gyújtótávolsággal.
Az is gyakori, hogy rovarokat nem lehet csak messziről makrózni. Én ezt az esetek kisebb részére érzem igaznak. Az egyetlen, amivel a nagyon közeli (pl. 30-as olympus macro) makróobi hátrányos lehet, hogy eléggé kitakarhatja a fényt, de lehet ügyködni azért világítással.
Ma már sajnálom, hogy annak idején nem a 105-ös sigmát vettem meg.
-
b.vr
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Amúgy biztos meg lehetne oldani, mint ahogy régebben az oly E-P szériájához voltak. Itt meg mehetne bluetooth csatlakozással. Majd valamelyik startup rárepül erre
Nekem a tárcsák hiányoznak, csak ha egy olyan kiegészítő keretet (mint ami fent volt a linken) amire ilyeneket rá lehetne pakolni magammal tudok vinni, akkor úgyis tudom vinni a fényképezőgépet is így akkor meg minek. De a viewfinder az lehet egy pici kiegészítő, annak lenne értelme. -
b.vr
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Hát meg ennek kapcsán azért (legalábbis számomra) sokkal jobb dolog és praktikusabb fényképezőgéppel fotózni (még ha a képminőségbeli különbséget nem is nézem, akkor is) Számomra ez még a mobil - csúcskompakt - cserélhető objektíves gépek között is megvan (amikor használtam párhuzamosan) Mivel régebben szerettem koncerteken fotózni így beszereztem direkt emiatt egy RX100 nagyszenzoros (viszont fizikailag elég miniatűr) kompaktot. Meg ha már volt, akkor sokszor vittem utazásra is, backup fényképezőgépnek. Aztán tavaly már utazni se vittem (minek vigyek plusz egy töltőt+kábelt (még ha az is kicsi) meg kezelgessek még egy memóriakártyát, ha mindig azt tapasztaltam hogy kvázi csak kísérletezegetésből használom) Nyilván a mobil is mindig ott a zsebemben, de kb olyasmikre használom hogy lefotózzak egy útjelző táblát vagy kirakott térképet, illetve ha bizonytalan vagyok hogy érdemes-e a nézőpont akkor gyorsan lövök vele egy panorámát. Persze a mobilom most már több éves szóval ma már ebben biztos vannak jobbak, de képminőségben (amennyire nézni szoktam) azért még az 1"os RX100at sem érik el, a m43/apsc Fuji gépeimet nem is mondva, de ahogy kezdtem a kezelőszervek hiánya (gyorsbeállító gombok, tárcsák (rekesz, expo-kompenzáció, mechanikus zoom) még talán ennél is jobban zavar. Sokkal szívesebben használtam a mobilnál az RX100-at (ami ahhoz képest milyen pici amúgy jól el van látva kezelőszervekkel és jól be is konfigurálható), és akkor ehhez képest még legalább annyival szívesebben használom a cserélhető obis, normálisan kialakított vázaimat.
De pl. amúgy tök jó hogy fejlődnek a mobilok, pl. a tágabb családban is kb. én egyedül fotózom és a mobil arra tök jó hogy az meg mindenkinél ott van, tudják küldeni a képeket ha valami érdekes helyen járnak (na meg persze a kis unokahúgom mint állandó sztár-szereplő a családi képeken) , de szerintem aki megszerette használni a fényképezőgépét (akármilyenn is legyen) annak a mobil ezt nem fogja tudni kiváltani, persze nem is kell. -
mephisoft
csendes tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Januárban volt olyan szerencsém, hogy egy kiküldetést meg tudtam toldani 3 nappal, és körberohantam a Grand Canyon környékén. Egy GH2+(első szériás)14-140, egy kompakt Lumix és Samu Galaxy S8 telefon volt nálam azokkal lőttem a kis úti élmény képeimet. Itthon először megdöbbentem, hogy elsőre jobban tetszettek a telefonos képek, mint az "igaziak". (27 collos Dell 2K monitorom van). Kis idő után megtanultam felismerni és nem szeretni a telefon trükkjeit, amitől elsőre jobban tetszettek, de ugyebár ez egy 3 éves business telefon, nem fotóra van kihegyezve. Egy új, fotóra kihegyezett szerintem 4K monitoron is zavarba hozna. Márpedig kevesen nézik 4K monitoron a fotókat. Vagyis szerintem a telefonok térhódítása és az igazi fényképezőgépek visszaszorulása még messze nem állt meg. Szerintem az Olympus csak az első, aki elesett. Túl sok a szereplő a nem szűkülő, hanem összerogyó piacon. Nagyon-nagyon remélem, nem a Pana m43 lesz a következő. Mert ugye már útban van Lumix 7-14-em, és szeretném, ha pár év múlva mögé tehetnék egy, a kis GX80-amnál lényegesen jobb gépet
. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
mephisoft
üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy nagyjából jól exponál aztán meg túl színesíti a képeket, ezért összességében színes de kicsit sötétebb képeket látok.
A telefonos témához, a régi középkategóriásakkal nem szerettem fotózni, viszont az iPhone 11 egész jó képeket készít. Trükközik össze-vissza, de összességében elfogadható szerintem, amit produkál.
DE!
Nagy méretben (5K-s kijelzőn) köszönő viszonyban sincs az E-M5 II + M.Zuiko 17/1.8 részletességével, pedig ugye az az objektív még csak nem is a legélesebb a rendszerben. -
aginor
veterán
válasz
p_adam
üzenetére
Az annyira nem rossz, pláne ha lesznek majd belőle használ és/vagy okosított darabok is.

grigo: bocsi, de nem én leszek az embered, mert csak a 2.8-as verzió van most.
Ellenben korábban volt az olcsó verzióból is egy darab nálam, de azt nem szerettem. Nem tetszett sem az építési minősége, sem a képminősége, bár alapvetően -pláne az árához viszonyítva- mindkét paramétere rendben van, viszont cserébe nagyon kicsi és könnyű. -
mephisoft
csendes tag
Hááááát nem tudom, Ti pontosan mit láttok. Mondjuk én a szövegre koncentráltam, a képeket csak átfutottam, de nekem kb. ugyanolyannak tűnnek, mint a korábbi képei, mint pl. ezek a leicás képek: https://soundimageplus.blogspot.com/2020/05/leica-m10-and-leica-r-lenses-sensors.html vagy a korábban Olyval, Panával készített képei.
(Az ipsének minden elképzelhető fényképező eszköze megvolt már, van ami többször is; flúgos, folyamatosan csereberéli a felszerelését.) -
grigo
őstag
válasz
csaabz
üzenetére
Persze, azaz használtam, amíg be nem szart a rekesz a Sonnaron
Kifejezettem ajánlom az oly mellé a CZJ Sonnar 135 F3.5-öt, vagy Soligor 100mm 3.5 macro-t.
1 2 3 4 5#95529 mephisoft: csak a képeket futottam végig, szörnyű mobilos színek szerintem.
#95525 aginor: tudnál nekem mutatni (vagy bárki) 40-150 fotókat. Már ha nem a PRO üvegről van szó. gondolkodok egy mft budget telében. Volt 75-300 de az nem igazán nyűgözött le viszont kevesebbért lehet lenyűgözne ugyanaz

-
nozs23
addikt
válasz
mephisoft
üzenetére
Ilyen fotokhoz jo is a telefon. Nekem ezeken az egvilagon semmi nem tettszik.
A szinek meg egyenesen borzasztoak. Ez mondjuk a Huawei vagy a fotós érdeme. Egy 4K-s monitoron mar elvereznek az olajfestmenyszeru telefonos fotok.
DOF nem letezik. Zoom limitalt. Ezen semmi nem fog valtoztatni. Lassan elerjuk a maximumot, amit ki lehet hozni beloluk. A pixelek kb. 4 eve ugyanazt a szintet hozzak. Ami amugy jo, ha nem erdekel a fotozas es eleg az a minoseg. -
p_adam
addikt
-
mephisoft
csendes tag
válasz
forceberg
üzenetére
A telefonok bizony ilyen jók, és nem csak kis méretben. Ez egy (amúgy kicsit flúgos) profi fotós írása:
https://soundimageplus.blogspot.com/2020/06/go-with-flow-smartphone-aesthetic-plus.html
Én februárban újítottam meg a fotós felszerelésem, és sokáig dilemmáztam, hogy ne egy telefonra építsek-e. Végül az döntött, hogy a Pana 100-300-amat mégiscsak akarom használni, és azt még nem váltja ki a telefon. -
csaabz
őstag
Sziasztok!
Használ valaki vintage 135 mm-es lencsét átalakítóval? Tudom, csak manual focus.
Mutatnátok pár képet, amit ilyen lencsével fotóztatok?
-
p_adam
addikt
válasz
aginor
üzenetére
Szerintem a 8-18 mostani ára lehet a nyitóára (az indulóára annak is több volt). A 8mm végén lassabb, de nagyobb átfogású, kicsit könnyebb, konstans a fényereje és ugyanúgy van rajta szűrőmenet. Sajnos az M.Zuiko Pro optikák egyike sem az olcsóságáról híres, de kitben biztos olcsóbb lesz, eléggé fontos lenne nekik, hogy a vázak is fogyjanak.
-
peppe79
senior tag
Ma délelőtt a vadasparkban jártunk a 2 éves kislányommal. Vinnem kellett a pelenkázós táskájában a tápszerét, innivalót, pelenkát, popsikenőcsöt, esőkabátot... Plusz ehhez még hozzá kellett csapnom a 'könnyített' fotós felszerelésem, és egy esernyőt, amit a fotós válltáskám állványtartójára rögzítettem. Utóbbit igénybe is kellett vennem, mert 10-12 óráig esett az eső.
Szinte csak a 25mm-es Pana "alapobjektívet" használtam, ami a GX80 vázzal, és Cokin tartóval együtt sem haladja meg a 600 grammot.
Mellé vittem még az Oly 45-ös "kistelét", és a Pana 12-32-t, amik az Optech dupla hátsó objektívsapkával, Cokin adaptergyűrűvel+tartóval+első sapkával együtt is mindössze 250 grammot nyomnak.
Mellette még a Cokin napellenző, néhány lapszűrő, a Bilora mini állvány, a plusz akku kb. újabb 200-250 gramm.
~1 kg az egész szett, plusz mellette a fotóstáska, az esernyő, és a gyerek cuccai. 4 órán át kalandoztunk, de egy pillanatra nem éreztem, hogy meg kellene pihennem, mert esetleg nyomja a vállamat a táska. Persze megálltunk, de nem emiatt, hanem mert mindketten megéheztünk, megszomjaztunk. Na, ezért szeretem én a m4/3-os rendszert, nem pedig márkafanatizmusból. Illetve azért, mert korábban sz@rért-h.gyért össze tudtam vásárolni őket használtan, de újszerű állapotban. A két fix lencse, a 12-32 zoom, és a GX80 váz, ha jól emlékszem, összesen 160 ezer forintomba fájt. -
aginor
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Bizony, kell a nagy munkatávolság, valamint a nagyobb gyújtótáv miatti háttérelmosás. Mostanában emiatt szinte alig használóm a 60-as makrót a 40-150-el szemben.
p_adam: azért én remélem, hogy inkább a 12-45-höz lesz közelebb az ára, akkor ha szűrőzhető is, lehet, hogy cserélném rá a 8-18-at.
philoxenia: "Valódi makrót lehet vele csinálni?" - ha elég közgyűrűt teszel be akkor igen, és/vagy ha mersz vágni gazdagon. Nekem ilyenek sikerülnek a 40-150-el bő vágást követően:
-
grigo
őstag
Előre is bocs az offért, de ha már makró definíciós vita.
Mi a retek az a oneplus a5000? Nekem telefont hoz fel. Egy bizonyos Sanjay Rajtk képeibe botlottam bele és egy jó nagy wtf az egész, hogy ezt telefonnal csinálja. Vagy létezik ezekre valami plusz előtét lencse? Mert akkor én a kis oly makrómat le is rakhatom, a budos életben nem rúgok labdába.... -
topikk
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
-
topikk
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Ezzel abszolút nem értek egyet, én rendszeresen használom az ekv. 600 mm-t makróra, Minél távolabb tudsz menni azonos nagyítással annál jobb (rovarok, stb.). Mozdulatlan tárgynál meg mindegy.
Ráadásul ott a focus stacking ami sokszor áthidalja a DOF problémát.
Econ figyelsz? Túl kevés a DOF!!
-
válasz
aginor
üzenetére
Akkor az ekvivalens 200mm makróban? Hűha. Hááát, nekem van egy 180-as sigma macro-m (Nikon bajonett), se full frame-en, se aps-c-n nem volt jól használható. Túl hosszú az már, a 60 (ekv. 120) körüli szerintem az a max, ami egy általános célú (hobbistának is jó) makróobinál használható. 180-200-on már makróhoz képest is alig értelmezhető a DOF, és bemozdulásmentes képet is nagyon-nagyon nehéz készíteni.
-
Throme
veterán
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Lassú Víz
üzenetére
A 12-40 Pro-t próbáltam már. Azért írom azt, amit.

Mondjuk én még abba a kisebbságbe tartozok, akik egész jól elvannak a Pana-féle focus by wire rendszerrel. Sok gyakorlással meg lehet szokni, rá lehet érezni, hogy mik azok a sebességek, amiket használni kell, ha nagy utat akarsz a fókusszal megtenni, vagy pl. csak finomhangolni szeretnél.
A 12-35 II-n, és a 14-140-en is egész jól lehet használni. De persze jó lenne egy teljesen lineáris megoldás is.
-
topikk
senior tag
Azt írják a 150-400 zoomal jön egy FW update is, intelligens madárfelismerés EM1X-hez (ugye itt volt már vonat, autó, motor). Na ez fincsi, kár, hogy késő és nem jön "le" az E-M1 sorozatba.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
p_adam
üzenetére
Ez a 8-25mm f/4 tényleg jól hangzik, de ha ez is belekerül 7-800 dollárba, akkor ez sem az én lencsém.
Ha később esetleg benézne 4-500 alá valami szürke helyen, az már gondolkodóba ejtene. 
A tervezett átfogás amúgy nagyon szuper. Sok mindent meg lehetne oldani cserélgetés nélkül.
A mérete engem nem nagyon izgat, csak ne spórolják le róla az MF clutch-ot. -
Throme
veterán
Nincs tudomásom eladási adatokról em10 és pen téren (többiről sincs), de nem tartanám jó ötletnek a megszüntetésüket. Minden gyártó tart belépő gépeket, amivel be tudja vonzani a fotózni vágyókat. Minél többet sikerül, annál több obit , kiegészítőt tud eladni, és az ilyen vásárlók x százaléka fog továbblépni haladó vázak/obik irányába.
A fórumozók hány százaléka kezdte korábban haladó tükrössel, vagy itt EM5-tel, mondjuk kompakt utána egyből, vagy telóról?
Új hozzászólás Aktív témák
- Beleremegett Hollywood Brad Pitt és Tom Cruise AI harcába
- Arc Raiders
- Formula-1
- iPhone topik
- EA Sports WRC '23
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Gaming notebook topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- HP üzleti laptopok Elitebook, Probook 4-12. gen gar.
- Samsung Galaxy Book PRO 2 /i7-1260P/16GB/512SSD/AMOLED/13.3/Intel Iris Xe/Gari
- 2x32GB TESZTELT, hibátlan, GARANCIÁLIS notebook RAM 2666, 3200
- iPhone 17 Pro 256 GB Kozmosz - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Az OLy menüjében pedig el lehet veszni.

Az üveg összetétele, fajtája, a bevonatok és persze a szoftveres háttér is befolyásolja az elkészült kép színét.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
utóbbi 965gramm, előbbi saccra 200-250 körül lesz.
Ellenben korábban volt az olcsó verzióból is egy darab nálam, de azt nem szerettem. Nem tetszett sem az építési minősége, sem a képminősége, bár alapvetően -pláne az árához viszonyítva- mindkét paramétere rendben van, viszont cserébe nagyon kicsi és könnyű.