Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
-
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Attól függ milyen szintű egyezést szeretnél, de azt mondanám nem. Osztott meg itt kolléga korábban ugyan arról a portré alanyról gx80 és em10 rawot. Nem sikerült tökéletesre össze matchelni. Egy sima önnálló képet még kevésbé lehet egy elképzelt másikra. Önmagához képest kell a legjobbat összehozni, ha sehogy se vagy elégedett akkor valamit váltani kell.
-
anorche1
őstag
Ilyen lightroom preseteket honnan szereztek be? Neten keresve a kb. csak fizetos opcio jon elo. Van valami ajanlott ingyenes gyujtemeny?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Throme
üzenetére
Nem tudom, mennyit használod a 12-32-t a legszélesebb állásban, meg mennyire fontos a kis palacsinta mivolta, de ha azt eladnád, már közelebb lennél egy használt/szürke 14-140-hez, és akkor 28-tól majdnem 300-ig le vagy fedve egy obival.

Ha nem extra kevés fényben "dolgozok", akkor nálam gyakorlatilag majdnem mindig az van fent a vázo(ko)n.

-
nozs23
addikt
válasz
üzenetére
De neked tettszik, vagy csak azért mert mindenki másnak?
Általában egy preset minden csuszkát szanaszét elmozgat, a színek köszönőviszonyban sem lesznek azzal, amit láttál, ami nem feltétlenül rossz. Próbálgass párat, nézd meg mit csinálnak, aztán csinálhatsz magadnak is, kiindulási alapnak nem rossz. VSCO-nak vannak szép filmszerű presetjei és annyira nem is gányolják szét a fotót.
Szerintem a DXO Photolab sokkal jobban bánik a színekkel, zajban pedig mérföldekre otthagyja a lightroomot, de batch editingre vagy presetelésre jobb a lightroom, eleve sokkal többet csinálnak hozzá. -
törölt tag
Az jutott eszembe egyik nap, hogy a Fuji színeit mindenki isteníti és a Cano bőrtónusát is de összességében a Fuji mindenki kedvence és szerintetek lehet olyan Lightromm preset/profile ami az Olympus színeíből Fuji színeket kever? Ezt el lehet érni vagy lehetetlen?
-
Throme
veterán
Urak!
Kösz a segítséget!Az LR mellett az Affinity megvan, de az nem tud egyszerre több képet szerkeszteni, ami nekem szükséges lenne (jön rá frissítés de még nem találtam meg ezt a funkciót). A többi sw-t megnézem, azok nem ismertek számomra.
35-100 príma lenne, de a 70-300 átfogás a cél, ami ugye kb 45-200 (tükrös, DX-es átszámolásokkal). Viszont a 140, 150 végű obik jók (olvasottak, és a hsz-eitek alapján) és olcsóbbak.
Szenzorstabiról még régi berögződések élnek bennem, akkor ez se probléma, ennek örülök!
Információkkal felvértezve el leszek a "kütyübuzériával"
Még egy kérdésem lenne, szervizelés szempontjából mi a helyzet a két márkával ?
-
MrChris
nagyúr
válasz
Monya78
üzenetére
Próbáltam a Lr, C1, Silkypix és régen az Olympusost. A legnagyobb dinamikát a Lr-al tudtam elérni, színekben változó, használat megszokás kérdése volt, kivéve, hogy az Oly nagyon csiga. Lr-ban a katalógusozást és főképp az importálgatást utálom, csak a szenvedés van vele. Silkypix ebből a szempontból számomra sokkal szimpatikusabb. A gyorsaság kedvéért még Photoshoppal is szoktam rawozni, ami ugyan azt tudja mint a Lr és nem kell a katalógussal küszködni.
-
Monya78
veterán
Ha már fotó feldolgozás a téma, nekem is ez a kérdésem, raw-ot mivel szerkesszek, de legyen ingyenes a progi...
Darktable 3.0-at kipróbáltam, nem vált be.
Gyári olympus progival már majdnem hasonló eredményt értem el mint a lightroomban (csak jóval több idő alatt) -
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
GX80-am nem volt, sőt még csak nem is láttam élőben, de M10mk2-őm igen. Jó kis gép az, de videóban nagyon gyenge -már ha ez számít- valamint a fogása a kiegészítő markolat nélkül szerintem meglepően csumpi. A párbajt alapvetően az ár dönti el. GX80-at láttam mostanában aprón 60 körül, míg az M10 ennél jellemzően drágább szokott lenni (most hirtelen 75k rémlik, de egy egyáltalán nem biztos, mivel nem vagyok díler).
Obi kérdésben nálam két versenyző játszana, ha a képminőség és fényerő nem elsődleges, az ár viszont annál inkább. Az egyik az Oly 40-150 olyan 30k környékén, a másik az ultra kicsi Pana 35-100 ez talán olyan 40-50k körül szokott lenni, bár elég ritka madár. A kérdés az, hogy a 100mm elég, vagy szükséged van a hosszabb tele végre. Ha a 100mm elég, akkor a 35-100 szerintem jobb választás, mert élesebb, és persze kisebb is.
Képszerkesztőből én is próbáltam már párat, de nekem a LR vált be a legjobban (pár kiegészítő modullal és programmal), alapvetően három okból. Tele van presetekkel amik időnként jópofák tudnak lenni, benne van az elmúlt pár fotótermése a feldolgozásokkal, valamint bármikor félbehagyhatod a munkát, legközelebb onnan tudod folytatni, ahol abbahagytad, nem kell hülye projekteket menteni hozzá. Bár sokan mondják, hogy más programokkal jobb eredményeket lehet elérni, de nekem a kényelem is fontos.
-
válasz
Throme
üzenetére
Nekem gx80 van, szeretem, szerintem jó kis gép.
Van 45-150-em is, szerintem nagyon jó obi, az árát megéri. A 150-es végén teljesen nyitva kicsit kevésbé éles, de nem vészesen. Nem sokat használom, de ha kell, nagyon jól jön. Ma is azt az objektívet venném ebben az árkategóriában.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
3 GX80 után 1 szavazat az E-M10II-re.
Nekem megvan mindkettő váz, fotóra az Oly kerül elő mindig, és ha mindkettőt használom, akkor azt az obit tekerem az Oly-ra, amiről úgy gondolom, hogy gyakrabban használni fogom.
A stabiban én nagy különbséget nem érzek a mindennapi használatban.
A kereső viszont fényévekkel jobb az E-M10II-ben, és ez szerintem sokat számít. A pluszban vásárolt grippel a fogása nagyon jó az Oly-nak, nekem jobban kézre áll. Ha a menü bugyraiban kell túrni, akkor jobb a Pana, viszont a fotózás közbeni állításokhoz nekem az Olympus gyorsmenüje sokkal jobb.
Videóban a Pana bucira veri, de ha ez egyáltalán nem számít, akkor mindenképpen az Olympus.RAW-ra Lightroom, de nekem még a nem havi díjas LR6 van.
-
asdf_
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Azért merült fel ez a téma, mert tükrösön szeretem az obi stabit, mivel a keresőben sem remegett a kép, így azért könnyebb komponálni, főleg telénél
Olympus-on Ha felig lenyomod az expogombot, akkor bekapcsol a szenzorstabi, igy maris nem remeg a kep. En sem hiszem amugy, hogy az az 1 esetleg 1.5, amit a dual stabi hoz a simahoz kepest, azon mulna a ivilago dicsosege (persze minel nagyobb afokusztav, annal inkabb az obistabi a jobb termeszetesen). Biztosan lesz parszor olyan, amikor jol jon, de ha ez eletbevago es mindig kell, akkor eleve nem a hataron kell tancolni ,es igy nem MFT-ben gondolkozni.
-
Throme
veterán
Lista alapján a meglévő kit zoom, és a leendő 45-150 is működne "dual" stabival.
Azért merült fel ez a téma, mert tükrösön szeretem az obi stabit, mivel a keresőben sem remegett a kép, így azért könnyebb komponálni, főleg telénél.(#93473) Mercutio_ :
a kis pana gyakorlatilag point & klick módban működik nálam. Legutóbb is keresgéltem a beépített vaku menüt.
Szóval nem mondhatom, hogy nagyon megismerkedtem vele
.
Ráadásul a nagyobb vázakon már több a programozható gomb, ami nekem valószínűleg pont elég lesz elkerülni a menüzést.
Yt-on ránézek a két váz kezelésére.(#93474) 80hun:
A szórás miben áll? Nem éles, nem jó az AF?
Mindenképpen netes rendelést választom. Tükrös rendszernél az obikat személyes átvétellel kértem és a boltban már kipróbáltam, ff/bf miatt. Abban bíztam, hogy itt nem lesz erre nagy szükség (mármint a kipróbálásra)
.
A panánál az ár kb egyezik az oly-éval és egy stabilizátorral többet adnak (átfogásban picivel kevesebbet) és így a gf7-re is felcsavarható, mert abban nincs beépített stabi.
Markáns különbség van a két tele közt, képminőséget tekintve?thx!
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Throme
üzenetére
GX80 IBIS össze tud dolgozni az obikban lévő stabival. Itt láthatod, hogy mely lencsékkel, és milyen firmware verziótól elérhető a Dual IS.
Amúgy nem kell akkora jelentőséget tulajdonítani neki. Érezni, hogy jobb egy kicsit a Dual IS, de egy jó vázstabi sincs sokkal elmaradva tőle.
-
Throme
veterán
Helló!
Idén elképzelhető, hogy fejlesztem kicsit az m43 rendszerem.
Vázak terén oly em10 mkII vs pana gx80.
Kettő közül valamelyik tudja kezelni egyszerre a vázstabit és az obi stabiját?
Nem akarok hit vitát, de melyik lehet jobb, ha a pana színek nekem nem jelentenek gondot (GF7 van) és fotózás a cél (így hiába jobb - esetleg -a pana videóban....). Kinézetre oly jobban bejön.
természetesen nézelődök a neten továbbra is, és pl a szerviz háttér is befolyásoló tényező lehet, szóval sok szempontot kell néznem.
Sajnos a GF7-ben nincs stabi és már kezd hiányozni a kereső.
Ha már előrelépés, akkor a vaku saru se utolsó szempont, mert vaku is kell majd.A pana 45-150 és pana 25mm obikat mennyire tartjátok érdemesnek beszerzésre?
Egy pana 12-32 és egy sigma 19mm fix obik mellé lennének.
Fényerős zoomokra nem lesz keret, sem "sötét" ultrazoom-ra.Felhasználás: általános hobbi cél, semmi munka, sem posztolás
Használtat egyelőre kizárom
Ja és még egy kérdés, milyen progival szoktátok feldolgozni a raw képeket?
kösz!
-
aginor
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
Mondjuk a módosítatlan képtől annyira nem ájultam el, pláne, hogy láttam olyan tesztet, amiben jobbnak mondták a 40-150-nél. Persze alapvetően rossznak sem mondanám, de valahogy többet vártam tőle. Mondjuk amíg értelmes mértékű utomunkával rendben van a végeredmény, addig annyira nem is lényeges.
-
nozs23
addikt
Mondjuk sok koze nincs egy FF manual fixnek egy ekv. 70-200 atfogasu zoomhoz normalis AF-el. Amig ilyen kepet kapok maximum zoomnal teljesen nyitva, addig meg leszek vele elegedve. DXO lens sharpness ment ra, tovabbi elesitest nem toltam ra. Erintetlenul pedig ilyen raw-bol jpegbe. AF gyors, dual IS nagyon pedig nagyon kenyelmes.
-
t.imi
addikt
válasz
MrChris
üzenetére
(#93462) nozs23 +1 !!!
#93460) Mirman köszi. Igen, erről is volt szó DPReview-en, ezek szerint a dual is 2 a fő eltérés.Photographyblog-ot már csak néha nézem, főleg az ehhez hasonló képek miatt. Van 5 percem a buszig, nyomok már valamit, aztán xarok bele. Kb az összes kép minősíthetetlen egy obi teszthez mérten. Mondjuk az imaging is elég édekes eredmény. Így még 2k-t sem ér használtan...
Manual Samyang 85 rommá alázza.
Fórumokon meg olvadnak, hogy ilyen jó cucc még nem volt a kezében sosem. A váz sem lehet mindegy, egy 16mp "alap" váz messze elmarad egy felsőbb kategóriás 20mp-hez képes dxo szerint. -
MrChris
nagyúr
Engem az ilyen és ilyen kép bizonytalanított el, 100/2.8-on. Valamint ez a mérés. Szokásaimat ismerve elsősorban 100mm-en használnám. Összehasonlítva azonos f8-on a kistesó 35-100mm f/4.0-5.6-al van különbség 100/2.8, 100/5.6 de nem karcolja le a 350e forintos obi. Azért kiváncsi lennék, kipróbálnék egyet.
Más összehasonlításom híján van egy régi OM100/2.8 manuálom (ebay 35-50e.), ami nyitva ennél lényegesen jobb. -
t.imi
addikt
Nézegetem a 35-100 2.8-at. Egyik helyen optikailag az I-es ugyanaz mint a rev 2., másik oldalon jobb, következő oldalon rosszabb, stab jobb, nem, de igen, stb.
Tesztképek is nagyon vegyesek fotós oldalakon.....
Személyes tapasztalata van valakinek egyikkel / másikkal? -
asdf_
veterán
válasz
INTELligent
üzenetére
Mindekozben a 24"-os monitoron teljesen vallalhato 1080-as 45-50 perces sorozatepizod 1.2 giga (es volt egyszer egy broadcast lancbol elkapott, 720p-s 3.5 gigas epizodom, az olyan gyonyoru volt a 720p ellenere is, hogy megszolalt) igy onkentelen ahhoz viszonyit az ember, hiaba kodolta azt egy eromu akar orakig . Ehhez kepest meg irdatlan sok az 1 giga/5 perc (amekkora szemetet csinal video gyanant az e-m10 II, ahhoz meg kulonos pazarlas
, gyanitom is, hogy csak az ujdonsag ereje, kesobb azert nem sok videozas lesz azzal) -
INTELligent
senior tag
-
printer71
csendes tag
-
Monya78
veterán
Tin_Shield , gorgo: nézzetek friss új árakat, pana 20mm legolcsóbban 96k, oly 17mm: 98k, (használt esetén pana 20-at olcsóbban lehet kapni mint az oly 17mm-t)
Pana 20-nak vannak hibái: Af hangja, huntolása
Beltérben használom az oly-t babafotózásra, nem mindegy hogy eqv 35m vagy 40mm...lábzoom nem működik ha ott a fal, vagy bármi olyan akadály
Aláírom hogy a pana20 sarkai élesebbek sokkal, de valszeg nem komponálom a sarokba a baba arcát, (közeli fotónál előkapom a sigma 56mm-t), így nálam az a pana előny nem előny. Fókusz mivolta fontosabb Nekem mint a sarok élesség.
Anyagminőség nagy előny van az oly-nál, de most azt nem is veszem számításba, perpill most nem is fontos nekem.
Szóval Nálam nem nyerőbb a pana 20mm
-
printer71
csendes tag
Hűha , hogy itt milyen gyors , segítőkész fórumozók vannak

Köszönöm mindenkinek ! A pixel mapping nekem is megoldotta . Cak a zöld volt hiba , a fehér csillag volt , mert volt kép ami bemozdult , és ott " csíkot húzott " a csillag .
Végigment a folyamat , kétszer mintha exponált volna , aztán már nem is láttam többé a pöttyöt . Fotóztam fekete tónust ahogy mondtátok , eltűnt
Tudom , hogy vicces a MM , de ott volt akcióban ez a gép kitobival 40000-el olcsóbban mint bárhol máshol az országban .
Akkor meg már vertem a fejem a falba , mikor két héttel később a Sony 6000-et láttam ugyanannyiért mint " utolsó darabok " -
ZephX
senior tag
-
MrChris
nagyúr
válasz
printer71
üzenetére
Üdv! Készíts egy pixel mapping-t ami kiszűri a hibásakat, már amit felismer. Minden szenzoron van egy halom hibás pixel. Ha ez sem segít akkor tudtommal csak a gariztatás marad. Ebben az esetben érdemes egyenesen a Dohány utcába vinni, hogy gyorsabb legyen a dolog.
-
printer71
csendes tag
Üdv. Mindenkinek !
Tagja lettem a klubnak egy OM-D E-M10 II-vel . Teljesen kezdő fotós vagyok , így az 50-es évek fele olvasgatom a fórumokat , elborzadok az obiárakon
.Van egy kis probléma a géppel amit nem tudom , hogy mi okoz . Már az elején feltűnt , hogy látok egy zöld pici pöttyöt a keresőben ( pixelt ? ) . Kerestem a képeken de nem találtam , úgyhogy megnyugodtam . Viszont most csináltam éjszakai képeket és látom , hogy bizony rajta van a képen az a pötty amit a keresőben látok .
A gép pár hónapos , garanciális , Media MarktA hiba a bal alsó saroktól visszafele ( fél nyolc irány ) kb 3 centire látszik
-
t.imi
addikt
válasz
cenzor
üzenetére
Erre is gondoltam, az ár ami nagyon kevésnek tűnik. Amazon, stb oldalakon is ~800 Usd-től felfelé.
Plusz előreutalással.... nincs sok bizodalmam hozzá. :)
Jelenleg 2db van 2k körül, indexen 150-170 között voltak hirdetve a II verziók.Vond, a 42.5-t el akartam adni nyáron, 70 körül hirdettem meg, jött egy 55k ajánlat rá.
Végre kezd beállni a használt piaci ár is, elég elvetemült számokkal találkozni.
Eladáskor agyvérzés, vásárláskor legalább nem az új ár mínusz 20% gar nélkül. -
Tin_Shield
őstag
válasz
Monya78
üzenetére
A 17 f1.8-at nem nagyon szokták szeretni, főleg mert olcsóbban ott a Pana 20 f1.7, ami azért jól érezhetően karcolósabb. Viszont használni, de csak egyszerűen kézbe venni is nagyobb élmény az Olympust. És ha a sarkok pixelkukkolásától eltekintünk a képével sincs olyan nagy baj szerintem.
-
Monya78
veterán
Miért van kevés létjogosultsága?
17mm F1.8 előtt volt fél évig 16mm sigma F1.4-es obim, az minden képalkotással kapcsolatos dologban jobb volt, viszont böhömnagy, kényelmetlen volt a fogása, egy kisebb E-m10 váz mellett, kisebb obira vágytam, nálam ilyen formában elvesztette volna a m4/3-ad értelmét.
Ezért cseréltem, nyitott rekeszes képközepi minőség azonos, Af azonos, nem bántam meg..
-
vond
MODERÁTOR
Várok még egy picit a váz eladásokkal, mert tényleg előfordulhat, hogy lesz még pár többkamerás melóm. Tuti, hogy egyből befutna valami ilyesmi, ha eladnám őket.
Bár mondjuk kölcsönkérni is tudnék két kollégától (ha épp nem használják a G80-akat).Az obiparkot viszont tényleg kicsit szellősebbé kéne tennem, de tényleg mindegyik jó valamiért.
A legnagyobb esély a Lumix 12-60 eladására van, de az is csak 60-70 használtan, és ahhoz még sokat kéne hozzátenni, ha szeretnék helyette egy komolyabb kitobit a 12-35 II, vagy a Leica 12-60 személyében.Meg ilyenek, hogy most adjam el 35-40-ért a 25mm f/1.7-et? Ehhez az árhoz képest túl jó az a kis obi, basszus.
-
Ja tényleg erről írtál, hogy itt mindegyiket kihasználtad. Én lehet 1 fixet hagynék meg, attól függően az előző 1 éves tapasztalat alapján melyik volt a legfontosabb és mellé még talán a 14-140 a vége miatt. A 12-60 és valamelyik fix-et meg eladnám. Így jut is marad is. Gépeket illetően megint csak max 1-et hagynék.
-
vond
MODERÁTOR
Én is szürke, vagy használt árra gondoltam.
Itthon újonnan tényleg bitang drága.A negyvenkettőfelest eladod 80 körül, és már "csak" 120-at kell előteremteni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Portré és sportos obinak szerintem kiváló MFT-re, talán csak az Oly 40-150 Pro jobb, de az egy dög. Pár perc után már úgy húzta a kezemet, hogy le is tettem róla, hogy valaha ilyennel "dolgozzak".
Dofsimulator-ban nézegesd meg, hogy milyen szeparációt ad a 42.5, az 56, meg a 75 millihez képest a 35-100.
-
nozs23
addikt
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Valóban, én néztem be.
Akkor nincs jó deal. -
nozs23
addikt
Az új E-M5 III ára szépen beesett, német amazonról 200-ért el lehet hozni (fele az itthoni árnak). Az E-M1 III-at pedig februárra pletykálják.
-
Milyen bátran szórom itt a 2-300 ezres obi ajánlatokat.
De el kell adni, ami van, aztán akkor lesz zsé. Na ez az, ami nekem nem megy. Pedig már többször megpróbáltam.Meg kell tenni a lépést és nem szabad hátra nézni
Úgy is vétel lesz ebből te is tudod, már csak kérdés mikor és melyik objektívet kell beáldozni (had menjen mind
)Tényleg G80, GX80-al mi van?
Ha nem objektív, akkor menjenek a gépek
-
Monya78
veterán
Én is néztem a pana 15mm F1,7, élesebb, fényerősebb is mint a oly 17mm F1,8 de az ára miatt egyszerű volt a választás... annyi felárat Nekem nem ér meg a pana. (160eft vs. 100eft)
-
vond
MODERÁTOR
Esetleg egy Pana 35-100mm f/2.8 II?
Kicsi, könnyű, stabilizátoros, időjárásálló, nem változik a hossza zoomoláskor, és nem utolsó sorban már nyitva is karcol, mint állat.Ha megoldható, hogy mindig hátrébb tudj lépni egyet-kettőt, akkor így a 42.5mm f/1.7-et akár el is adhatod.
(#93415) Újgyerek: Neked meg egy Pana 12-35mm f/2.8 II, vagy egy Oly 12-40mm f/2.8 kell.
Milyen bátran szórom itt a 2-300 ezres obi ajánlatokat.
De el kell adni, ami van, aztán akkor lesz zsé. Na ez az, ami nekem nem megy. Pedig már többször megpróbáltam. Legutóbb tegnap este.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
üzenetére
(Fej)portrére a hosszabb (ekv. 85+) gyutáv előnyösebb, pont az említett perspektívikus hatás miatt, jobban "belesimul" az orr az arcba.
A csoportképekhez az ekv.28mm (ez még nem torzít a széleken túlságosan) talán előnyösebb, de a 35mm is jó lehet, ha van elég helyed. Ezt egy kitzoomal is ki tudod tapasztalni.
Az ekv. 24 és 35 között a PanaLeica 15 is ott van, engem megvett egy rövid próba alapján, lehet lecserélem rá előbb-utóbba Pana 20-ast. -
törölt tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Ja értem. Mindenesetre portréhoz túl közel kell vele menni az alanyhoz ami kényelmetlen lehet számára minden másra meg túl szűk. Karácsonyi fotót sem tudtam vele készíteni a családról úgy, hogy a szoba sarkából nem fért bele 5 ember. Én is a 35mm ekvivalensen gondolkozom és ott can a 12mm-es Pana is.
-
-
-
ZephX
senior tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Köszi a választ. Én is a Patona-t néztem, csak a standardot. Az mennyire lehet jó?
Warton: Köszi erre is ránézek.
-
totálkezdő
tag
válasz
aginor
üzenetére
Bizony. Én lejtettem az oldaltáskámat, benne a PL7, rajta a 9-18. Egyiknek sem lett semmi baja, az objektívet részben a napellenző mentette meg. Minden jól működik, annyi történt, hogy a napellenző benyomta/eltörte azt az elemet, amire feltekerem. Így most sem a napellenzőt, sem a szűrőt nem tudom levenni. Abban bízom, hogy Komáromi Domonkos ezt meg tudja oldani. Az objektívet nem kell javítani, csak a napellenzőt eltávolítani (gondolom szét kell törni), és az eltört részt összeragasztani.
-
aginor
veterán
válasz
zsiga_667
üzenetére
Robin Wonggal ezekben most nem értek egyet. Sokszor én sem használom/használtam, bár annak általában prózaibb oka van: otthon felejtem, vagy nem fér el a táskában normálisan, de ettől még baj nem lehet belőle, ha felcsavarom.
Volt olyan ismerősöm, akinek eséskor lehet, hogy a napellenző mentette meg a 70-200-át, ahogy egy másiknak pedig törött a frontlencséje, napellenző és szűrő nélkül (itt a napellenző mentette volna a helyzetet).
Szerintem ez olyan meggyőződésbeli hitvita, mint a védőszűrő kérdése. Van aki esküszik rá, míg mások szidják. Olyan ellenérvet is hallottam már, hogy egy vékony szűrő semmitől sem véd, ellenben ha törik, akkor a szilánkok megsérthetik a frontlencsét.
A becsillanásos rész pedig egyszerűen nem igaz. Jó az Oly Pro objektívei, de azért ennyire nem. Robin Wong amúgyis kicsit mintha elvakultabb lenne mostanában (mióta nagykövet lett), vagy csak nekem tűnik kevésbé tárgyilagosnak, mint korábban?MrChris: direkt nem oda dobtam be.
Viszont egy ilyen kijelentésnek érdekes üzenete lehet, különösen a tükrös hívők felé. -
zsiga_667
tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Jól értetted, nem használja, csak esőben. Az egyik érve hogy túl nagy ezért nehezebb vele észrevétlenül fotózni az utcán. Ebben nagyobb üvegeknél (Oly pro vonal) van valami, a kis 1.8-as fixeknél kevésbé reális.
A másik hogy túl nagy helyet foglal a táskában. Ez abszolút hülyeség szerintem.
Meg szerinte a lens flare-t (ezt hogy mondják magyarul?) meg a lapos szögben érkező erős fény miatti fátyolos-homályos képet nagyon jól kivédik az Oly objektívek, ezért ennek sem látja értelmét. Ezzel én saját tapasztalataim alapján szintén vitatkoznék.
Meg szóba kerül emlékeim szerint hogy sokan fizikai védelemre használják, de itt nem foglal állást egyértelműen. Szerintem egyébként erre is kiválóan alkalmas a napellenző. Persze nem véd a leejtés ellen, de ha egy hirtelen mozdulat közben odavered a végét valamihez, ott jól jöhet. -
csurgoi
aktív tag
Két Robin Wong videóban is találkoztam a napellenző használatának kérdésével.
A Robin, ha jól értettem(nem vagyok tökéletes inglis), nem nagyon agitál a használata mellett, sőt azt mondja hogy ő nem használja.
Ti hogy vagytok ezzel?
Kell, nem kell?Hasznos?
Vagy csak jól néz ki vele a gép? -
Monya78
veterán
Volt oly 75mm f1.8-as lencsém, sok-sok évig kedvencem volt, nagyon ritkán rekeszeltem, éles volt nyitottan is.
Igazából azért váltottam le, mert kipróbáltam egy sigma 56mm F1.4-et, és bizony képalkotásban megverte az oly-t, plusz nekem jól jött a rövidebb gyújtótáv és a fényerősebb mivolta, hisz főleg beltérben használom gyermek fotózáshoz.
Úgyhogy ha nem ragaszkodsz ahhoz a gyújtótávhoz és elég egy rövidebb, akkor inkább sigma 56mm f1,4.
Ha kell a nagyobb gyújtótáv akkor tökéletes a oly 75mm is, egyik legélesebb obija a rendszernek. (De nem a legélesebb
) -
aginor
veterán
Ez mondjuk elég merész lépés lenne a Canontól.
-
t.imi
addikt
Urak, van nekem egy Samyang 85 1.5t obim Nikon véggel. Szerintem brutális élességgel. AF hiánya és súlya miatt lecserélném oly 75mm-re.
Nézegettem külföldi oldalakon, eléggé megosztott az oly lencse megítélése. Van aki szerint a legjobb lencse m43-ra, mások szerint 2 8 alatt életlen, lassú, közel sem éri meg az árát.
Mai újabb vázakkal jobb képminőség várható, v nincs számottevő különbség? -
Grga_Pitic
aktív tag
Nekem van - itteni korábbi ajánlások alapján kettő DSTE -, illetve egy Patona Premium.
A DSTE-k közül az egyik nekem felpúposodott, ráadásul pont az volt a gépben, örültem, hogy ki tudtam szedni belőle. A Patona kb. 1,5 évvel fiatalabb náluk, szóval nem teljesen összemérhetőek, de tapasztalatom szerint tovább bírja.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

A lényeg az, hogy a tulajdonos, vagyis Te elégedett legyél, a többi nem számít.
.
.
.
, gyanitom is, hogy csak az ujdonsag ereje, kesobb azert nem sok videozas lesz azzal)
A legnagyobb esély a Lumix 12-60 eladására van, de az is csak 60-70 használtan, és ahhoz még sokat kéne hozzátenni, ha szeretnék helyette egy komolyabb kitobit a 12-35 II, vagy a Leica 12-60 személyében.
Kicsi, könnyű, stabilizátoros, időjárásálló, nem változik a hossza zoomoláskor, és nem utolsó sorban már nyitva is karcol, mint állat.