Hirdetés
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Yettel topik
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
Ez elég szomorú, hogy ha így van. Mármint a két cég nem segíti egymást...
Ennek a rendszernek ez az egyik erőssége, illetve ezek szerint lenne....
Szerencsére nekem jónak tűnik a pana budget kis telém az oly vázon, de akkor erre a jövőben odafigyelek, pedig a "sötét" 12-60 lencsén is gondolkodtam... -
csuf
tag
Üdv!
Jelenleg is kapható kit-ben: E-M1 II 12-45 F4 PRO 649990 Ft a mintaboltban - nem szürkén, 3 év magyar garanciával - szvsz van akinek ez is fontos, nem csak az ár. E-M1 II váz: 499990 Ft. Különbség jelen pillanatban 150000 Ft.
(E-M1 II 12-40 F2,8 PRO ára 729990 Ft most, csak az összehasonlítás végett.)
Szerintem várhatsz még egy darabig a 100000Ft-os kit-ből bontott példányokra...
Nem kétlem hogy idővel lesznek, de nem mostanában fognak az apróhirdetésekben megjelenni
Annyiért már holnap vennék egyet 
Szerintem egyébként a jelenlegi árfolyam és gazdasági helyzet nem kedvez a beszerzési ár csökkenő tendenciájának a közeli jövőben.Egyébként elenyésző jelen pillanatban azon felhasználók köre akik érdemben nyilatkozni tudnak a minőségéről (legtöbben akik nyilatkoznak/ítélkeznek róla még csak élőben látni sem látták, nem hogy kézbe fogták volna) - gyakorlatban legalább huzamosabb ideig használták, kipróbáltak és véleményt tudnak alkotni róla, esetleg használtak nagyjából egy időben 12-40 F2,8 PRO-t is viszonyítás alapnak (én legalább egy nyílt napon az E-M1 III-al kipróbáltam anno a Mintaboltban - nekem elfogadhatónak tűnt, sőt mi több tetszett a korlátai ellenére, de inkább egy E-M5 III -al tudnám elképzelni kit-ben) . Igazából nagyjából csak az interneten olvasható/látható tesztek adnak támpontot a legtöbb embernek, és így nem tűnik rossznak - bár igaz ami igaz a legtöbbjük nem független a gyártótól. Ha számít a méret és a súly, el tudod fogadni a korlátait, valamint vannak nagyobb fényerejű fixek a tulajdonodban akkor szerintem jó alternatíva lehet. Ha van már 12-40 F2,8 PRO-d akkor szerintem felesleges.
Ha lenne az általam említett E-M5 III-al kit-ben én jó eséllyel vevő lennék rá - persze kellene kezdésnek legalább egy fényerős fix obi mellé.
De ez csak az én véleményem
Ne kövezz meg érte 
Üdv: csuf
-
aginor
veterán
Lehet, hogy kitobi kategória, de ez pont egy kitobi.

Az ára szerintem alapvetően reális, de én inkább várok egy bontott példányt 100k-ért, mert a többi pro nagylátó zoom használt ára mellett nekem annyit ér meg max (de lehet, hogy még akkor is inkább egy 12-35 130k körüli áron). -
aginor
veterán
Valószínűleg nem saját kútfőből tette, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy előzetesen egyeztetett a gyártóval, különben baj esetén ki kellene fizetnie az oldalnak a készüléket, plusz esetlegesen kártérítést, arról nem beszélve, hogy a jövőben nem kapna tesztkészüléket sem.
Az időjárásállóságról annyit, hogy ha természetfotózik az ember, akkor nem lehetetlen, hogy elkapja egy-egy zivatar, vagy szeretne pl. hóesésben, hidegben fényképezni. Ezek a megoldások ezekre az esetekre vannak kitalálva és szerintem nem kell félni használni (kihasználni) őket. Amúgy a témában volt nemrég egy jobb cikk/videó, abban lehetett látni, hogy az Olympus milyen megoldásokat alkalmaz a gépvázon belül azért, hogy a víz/por ne jusson be az érzékeny részekhez, ha érdekel keress rá.
80hun: nekem az a tapasztalatom (nem feltétlenül saját), hogy még a nem szigetelt cuccok is viszonylag jól bírják a strapát, ha figyelnek rájuk, valamint elég precíz az összeszerelés minősége. Viszont azt nem szabadna elfelejteni, hogy a szigetelések -gumi/szilikon révén- idővel elkezdenek kiszáradni, megvetemednek, és/vagy kopni, így a funkciójukat már nem, vagy nem megfelelően láthatják el. Tehát, egy új korában valóban jól szigetelt alkatrész 5-6 éves korára már egyáltalán nem biztos, hogy még mindig az, és nem fog beázni, bepárásodni. Amúgy szerintem ezekre a cuccokra a pára sokkal veszélyesebb, mint a folyóvíz. mivel utóbbi lefolyik a felületről ill. nagyobb rés kell neki, hogy bejusson, míg a pára légnemű és bármilyen kis légrésén képes lehet bejutni.
-
aginor
veterán
Mondjuk tényleg lehetne, vagy ha más nem, akkor lehetne rajta egy sima l-fm gomb, arra is rá lehetne programozni. A markolatos Pana vázakon van af "kar" így ott ez a probléma nem áll fent. Olynál már nem emlékszem, hogy funkció hogyan működött, de ha felprogramozod egy gombra az nem megoldás?
Amúgy igaza van b.vr-nek abban, hogy egy nem fókuszhatároló, vagy váltó. Ez csak egy olyan kapcsoló, ami azonnal 1:1-re állítja a leképzést (vagy a legkisebb tárgytávra, ha így jobban tetszik), de utána azt csinálsz amit akarsz. Ha jól emlékszem, akkor azzal marketingelték anno, hogy így sokkal könnyebb/gyorsabb átállni közelfényképezésre (teszem azt hozzá, pláne, ha be van kapcsolva a fókusz alaphelyzetbe opció, mivel az gondolom végtelenre áll be). -
aginor
veterán
Engem csak a kialakítása idegesít, a működése nem (túl könnyen lecsúszik róla az ember úja/keze). Amúgy rebesgetik, hogy készül valami Pro makró is az Olynál, az valószínűleg a megszokott tologatós gyűrűvel készül majd. Ha igen, akkor annál nem lesz ez a "baj", lesz helyette más, ami majd egyeseknek nem tetszik.
-
hibavissza
veterán
Ha a legolcsóbb megoldást keressük, tapasztalatom alapján (Helios 44) még mindig egy fényerősebb manuál fordítógyűrűzése a legjobb megoldás. Nekem nem volt Raynox előtétem és a neten lelt képek nagyon vegyesek, továbbá egy Helios 44 használható portréra is mft-n. Nyilván az AF sok helyzetben könnyebbség és optikailag is sokkal jobb egy Oly 60, de brutális az árkülönbség egy Helios-hoz képest. Kezdésnek gazdaságosabb megoldás. Pénztárcafüggő.
-
mephisoft
csendes tag
Igen, ez a gond. Más szavakkal (és most ex-has adatokkal): alapból mondjuk 15cm a legkisebb dolog, amit kép-kitöltően le tudok fotózni. Ha felteszem a Raynox 250-et, akkor egy 5cm-es dolog már nem fér el a képen, hiába állítom az objektívet végtelenre. Vagyis az 5 és 15cm közötti dolgokat nem tudom kép-kitöltően fotózni. A Raynox 150 ebből a szempontból nyilván jobb lett volna, de annak a másik vége korlátos.
-
totálkezdő
tag
Jó, jó. Dehát ezen az alapon a Raynox 250 link.
És ő használtan 16 ezer körül van, újonnan pedig 23 ezer körül. Már ekv. 40 mm körül használható, és minél hosszabb zoomra teszi fel, annál kisebb téma vehető fel vele. "DCR-250 Super Macro lens obtains the maximum macro magnification power when set at the most telephoto position of zoom lens." link. Mivel az egyik tesztoldal azt írja az mzuiko 30/3.5 macróról, hogy "The minimum focusing distance is 9.5cm (almost 4 inches): when you take the length of the lens into account (60mm eq.) it's worth noting that for maximum magnification, you will almost be on top of your subject, so you may encounter issues where you are shading your subject.", szerintem ezzel sem lehet sokkal könnyebb a makrózás, mint a Raynox-szal, amivel szintén nem az.
Ja, és ha nem tetszik a Raynox, nagyon kis bukóval eladható. -
Ubulhun
tag
"AF-es obit minek használsz manuál fókuszal?
"
Csak egy példa, magam sem gondoltam először jó ötletnek: néma módban használtam rendezvényen, beltérben, mesterséges megvilágításnál GX 80-at, Oly 45 1.8-cal. Ilyen esetben nincs segédfény sem... És némi kínlódás után kénytelen voltam manuálisan korrigálni a fókuszt, Sokkal jobb eredményt tudtam felmutatni... Tehát szerintem még ennek is lehet létjogosultsága...
-
mephisoft
csendes tag
Csak azért használtam ezt az objektívet (meg a Pana 35-100-at) a teszteléshez, hogy kizárjam a vintage objektívek által esetleg okozott hibalehetöséget. (És valami hibát valóban okoznak (ezt azért majd még nyomozom), mert azokkal még kevesebb a peaking.
A gyújtótáv beállításra a gép minden objektív csere esetén emlékeztet. (Ez nagyon tetszik benne!)
Ezt a kontraszt dolgot nem teljesen értem. Az ugye már egyértelmű, hogy nem azzal van a bajom, hogy nem látnám a peakinget, hanem azzal, hogy ha a téma nem elegendően kontrasztos, akkor nem jelenik meg. Merthogy nyilván nem érzékeli a gép élesnek. Az azért elég csúnya lenne, ha a JPEG, vagy a megjelenítő kontrasztja befolyásolná, mit lát a gép.
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerintem zárjuk rövidre: [link]
(Valamiért a kormány hivatalos fogyasztóvédelmi weboldala hónapok óta nem megy, minden régi linkre 404-et ad, de remélem elfogadod nem hivatalos, de mértékadó forrásnak ezt is).
A szerződés valóban a teljesítéssel jön létre, de az átvétel (teljesítés) módja a törvény szemszögéből irreleváns tényező.
-
Stauffenberg
nagyúr
Jó pár évig (az egyik) munkám az volt, hogy webshop vezetésben/üzemeltetésben vettem részt. A személyes átvétel nem változtat a távollévők között kötött szerződés érvényességén, hiszen az puszta formalitás, hogy egy bolti eladó vagy a futár nyomja a kezébe a csomagot.
Persze a fogyasztó vissza tud élni a rendszerrel (végignyomkodja a fél boltot, három órán át feltartja az eladót, kikérdez mindent, aztán mégis weben rendeli meg, ha elég prosztó, akkor ráadásul máshonnan, ahol bemutatóterem sincs, de 100 forinttal olcsóbb). De ez meg tök más lapra tartozik.

Szerk: Merci jól leírta a lényeget, a szerződéskötés és a teljesítés módja a jogban különvált. Jelenlévő felek is nyélbe üthetnek úgy üzletet, hogy a teljesítés térben és időben máshol történik (mert kiszállítást és üzembehelyezést kértél rá, le kell még gyártani, stb).
-
INTELligent
senior tag
Egyszer akartam egy online rendelt terméket a boltban kinyitni, hogy megnézzem, akkor nem engedték. Akkor nekem is azt mondták, hogy az a lényeg, hogy hogy rendeltem. De ez nyilván csak a de facto, ami nem feltétlen ugyanaz, mint a de jure.
ON: Japánban elvileg az MFT-nek lett a piacon a legnagyobb aránya. Mondjuk ezen meglepődtem, jó lenne tudni, hogy hogy mérték. Gondoltam elolvasom a sajtóközleményt, de az japánul volt.
-
asdf_
veterán
Az uzlethelyisegen kivul kotott szerzodes az nem ez, az a termekbemutatos -jellemzoen- lehuzas (csodaparna negyedmillio helyett csak most 80 ezerert, Zepter edeny meg Bioptron lampa es tarsai), a BNV-n utazast foglalsz, megveszed egy kiallito termeket, ilyesmik.
A webes rendelés az ez:
45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet
a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól10. távollévők között kötött szerződés: olyan fogyasztói szerződés, amelyet a szerződés szerinti termék vagy szolgáltatás nyújtására szervezett távértékesítési rendszer keretében a felek egyidejű fizikai jelenléte nélkül úgy kötnek meg, hogy a szerződés megkötése érdekében a szerződő felek kizárólag távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszközt alkalmaznak;
11. távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszköz: olyan eszköz, amely alkalmas a felek távollétében - szerződés megkötése érdekében - szerződési nyilatkozat megtételére. Ilyen eszköz különösen a címzett vagy a címzés nélküli nyomtatvány, a szabványlevél, a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon, a telefax és az internetes hozzáférést biztosító eszköz; -
ZephX
senior tag
Nekem valamennyire langyosodik, ha otthon a szobában nyomkodom és a beállításokat böngészem. Mondjuk ez főként akkor volt, amikor még ismerkedtem a géppel. De küldtéri fotózásnál nekem sem melegedett. Valószínűleg a sok böngészés a menüben és esetleg a wifi-s megosztás okozhat melegedést.
-
nozs23
addikt
Mit szeretnel mondani? Sosem irtam, hogy az f szam a szenzorhoz kotendo, de kifejezhetjuk vele teljes feny mennyiseget osszehasonlitaskor.
Namost ha egy Mft szenzor területe 225mm2 és hegy FF-é 864mm2 akkor a fénymennyiséget nézve mennyivel több fény jut a FF-re?
Nem tudom, hogy ez most hogy jon ide, de ha peldamra probalsz reflektalni, akkor mft f/4 es ff f/8 eseten pont ugyanannyi feny jut a szenzorokra, ami kulonbozik az az intenzitas. Es ezt nem kivanom leirni tobbszor. Se folytatni ezt a meddo vitat.
-
asdf_
veterán
Igen, le van masolva az a kijelzo. A merete passzol, megerti a fenykepezogep jeleit, es kijelzi amit ki kell. Egy a nagy kerdes, minosegben is egyezik-e? Egyezik-e a szinhomerseklete, a betekintesi szoge, a kontrasztja a szintere, stb.? Mert itt szoktak gondok lenni (nem veletlen csinaljak IPhone kijelzoknel is azt, hogy ahol csak a legfelso touch reteg tort be, ott csak azt a reteget cserelik, amire meg a hiresen alternativszerviz-ellenes Apple meg rauszitja a vamosokat, hogy hamisitvany, tessek szepen elkobozni, akik ezt meg is teszik, ha nem satiroztak le az eredeti kijelzo eredeti flex cable-erol az apple logot).
Es itt a problema, hogy en, vevokent, a termek tulajdonosakent nem donthetek akozott, hogy
- elviszem a termeket a gyarto szervizebe, ok tutiugyesen tutieredeti alkatreszre kicserelik
- megveszem a kijelzot az Olympustol, es a nem garis gepembe beszereltetem barmely mas magyar ceggel, amely nem utaztatja tokfoloslegesen portugaliaba oda es vissza, es nem az ottani berezes alapjan szamol szervizkoltseget
- megveszem a kijelzot az Olympustol, es a nem garis gepembe -hasonlo termekek szervizeleseben gyakorlottkent- onmagam szerelem be.Az, hogy magatol a gyartotol nem tudom megvenni a kijelzot, ez kizarja a masodik es a harmadik lehetoseget (ami fele menne az ember, ha nem akarja a kinai dzsunka szart az ebayrol), es a masodik eseteben jozan paraszti esszel is belathato, hogy versenykorlatozo ez a tevekenyseg, mind a gepet harmadik felkent javito vallalkozas szempontjabol, mind az en dontesi szabadsagom szempontjabol. Igy remelem, egyszercsak, a nem tul tavoli jovoben eljutunk oda, hogy ilyet nem engednek megcsinalni semelyik cegnek.
-
-
jaanoo89
aktív tag
Ja igen, azt el is felejtettem a tipphez írni, hogy IBIS-t ki kell kapcsolni és érdemes elektronikus zárral fotózni.
Szóval mindkettőnek a bal oldala volt gyenge és először a Panát emiatt nem is vittem szervizbe, a gépet és az objektívet vittem vissza, ahol kijött az, hogy a géppel semmi baj sincsen, az objektívet viszont javították.
Onnan tudtam, hogy a gép tuti jó, hogy a 25-ös zuiko az első szerviz után ugyanolyan mértékben decenteres maradt, viszont akkor a jobb oldala lett gyenge. Így volt egy bal oldalas panám és egy jobb oldalas zuikom és volt egy olyan objektívem, ami viszont jó. Hozzáteszem, hogy a Pana is jó 20mm felett, viszont 12mm-en botrányos...
Ezek objektív hibák, azóta a Zuiko sokat javult, igazából még néhány tesztképet lövök, egyenlőre csak 100% nézetben láttam enyhén gyengébbnek a jobb oldalt, nem tudom, hogy teljesen tökéletesnek kell-e lennie, megéri-e újra szervizbe küldeni, lehet, hogy ennél rosszabb állapotban kapom vissza. Még nézegetek képeket netszerte is, hogy mit kéne tudnia a 25/1.8-nak, ha valakinek van, esetleg megnézhetné, hogy 100%-os nézetben teljesen egyforma-e a két oldal? -
hibavissza
veterán
Én nem látom az erőt a DXO mérésekben. Lehet, hogy más a szenzor. A Panasonic elég idióta lenne, ha nem használná ki a szenzor adta PDAF lehetőséget. Szerintem a gyárkapun kívül senki nem tud biztosat. Nem kötelezi őket semmi arra, hogy akár egy típusba azonos szenzorokat pakoljanak.
Mindezek ellenére szerintem ugyan az a szenzor. Nem olcsó egy lapkát kifejleszteni és a gyártását beindítani.
-
hibavissza
veterán
Ha rákeresel a tesztekre te is láthatod, hogy nem javult a követő af-c (mondjuk az érdekes, hogy a trackinget miért nem használják helyette ami, ha nem közelre, papír dof-fal kell, többnyire jobban működik).
A színek változtak, mivel a gx9-be elméletileg Sony szenzor került. Valahol biztos rá lehet találni melyik típus.Fandango vett gx9-et Fuji helyett (mellett?). Őt kérdezd meg.
-
Köszi.
Nem a záridővel van a gond. Általában szűk rekesszel is kicsi a dof. Ilyenkor a legkisebb mozdulat is kritikus, mert "elmászik" a fókusz. És akkor még nem beszéltünk a focus stackingről. Lehet van olyan, aki ezeket megoldja kézből, úgy látszik, én sajnos nem.
trlala: köszi neked is.
-
jaanoo89
aktív tag
Szóval akkor két kisebb átfogású és 2-szer nehezebb objektívet állítsak az olcsóbb 12-60 mellé és ebből az következik természetesen, hogy bohóckodás a 12-60, illetve ennél csak kisebb, olcsóbbnak lenne értelme ebben a rendszerben, rendben. Majd ne felejtsünk el szólni, hogy ne adják már oda 260.000-ért (ennyiért vettem pár hónapja) a Panashop-ban azt az objektívet, gyártsanak csak kicsi kitobikat 100.000-ért, afelett egyenesen egy 400.000-es Canon RF objektív a következő lépés.
Rekeszelni meg nem igen szoktam, az a helyzet, hogy tájképeket lövök vele, éles minden f/4.-en is ezen a szenzoron, de azért köszi a tippet.
Ment volna ez hamarabb is, ha nem beszélsz össze-vissza minden másról, de most már lezárhatjuk felőlem is. Jogod egyébként van véleményt formálni, ahogy mindenki másnak is, a különbség az, hogy én konkrétan használom az adott terméket és tudom miről beszélek, míg te fotelban ülsz és hogy azt az RF objektívet még csak lehet, hogy kézbe se vetted, arra nagy tétet tennék.
-
Mirman
őstag
Halkan jegyzem meg , hogy a tavalyi nagy mínusz egy az egyben annak tudható be , hogy a gyárukat át tették másik országba mindenestül . Sok cikk szólt erről.
Másrészt baromi jól csinálják amit csinálnak . Az MFT-nek egyrészt előnye az olcsó belépő kategóriás cuccok amik nagyon picik és a High end cuccok hogy ha nem kell a papír vékony dof de a kisebb méret előny számodra .
-
jaanoo89
aktív tag
Arra kellett volna reagálnod, hogy ha szerinted egy Leica 12-60 csupán bohóckodás, akkor mi az, ami szerinted nem az. Tudod, ez úgy működik, hogy valamit valami mellé kellene tenni és az alapján lehet eldöntetni, hogy mi (te szavaddal élve) bohóckodás és mi nem az.
Szóval hogyan tudtad eldönteni, hogy X objektív bohóckodás kategória ha nem mondod meg, hogy mi az az Y, ami szerinted nem az. Szóval erre kellett volna valami, mi az az Y szerinted?
-
jaanoo89
aktív tag
"Most mit mondjak rá.
Szép és jó.
Sajna csak a kezdő fényerős és ennek tükrében baromi drága.
Ha vkinek bejön hajrá
"Hol van az ajánlásod?? Szóval akkor nem tudsz jobb ekv. 24-120mm-es objektívet mondani ebben a méretben és ennek tükrében bohockodásnak nevezed azt az objektívet (is), csak gratulálni tudok. Komolytalan vagy, bár ezt egyébként is gondoltam.
"De megint messze mentünk és nem ajartam mft vs. Nagyobb szenzor vitát generálni."
Én ugyan nem mentem messze, engem csakis a bohóckodós objektív szál érdekel, de te nem vagy képes/hajlandó valami érdemleges ellenpéldát mondani a Leica 12-60-ra, cserébe bedobtad a szokásos témaköröket, amikre én nem is reagáltam.
-
MrChris
nagyúr
Egyenlőre nincs jele a kihátrálásnak. Jött is a GX9 és a G90. Talán még jön szerintem idén a GX900, vagy valami az evf nélküli pici kategóriába. Obikat meg lecserélik a duál IS-re. Utóbbi gyártási következmény, hamar legyártják a teljes tervezett mennyiséget, azt árulják évekig. Újra nem kezdenek gyártani, mert elfogyott.
Bár mindig vannak kis lyukak a különböző pénztárcáknak igények számára, de mégis elég jól le van fedve minden gyutáv.
Az AF-nek vannak gyengeségei, főképp az Olympusnak. Számomra a Panáé egészen elmegy fotóban, videóban meg külön figyelni kell rá. Nekem ez még mindig jobb mintha fókuszálásban tökéletes gyorsaságú lenne, de nem lennének megfelelő objektívek. -
jaanoo89
aktív tag
"Ne sértegess én sem tettem."
Mondjuk azt szépen kijelentetted, hogy a PRO üvegekkel a gyártók, mint eladók csak bohóckodnak. Érdekelne, hogy mi, mint vevők, akik megvesszük ezeket az objektíveket, mi is csak bohóckodni tudunk ezekkel?
Reméltem, tudsz valamit reagálni a Leica 12-60-ra, de az elmaradt. Ha szerinted ez az objektív mint ahogy a többi ilyen kategóriájú csak bohóckodás, akkor kérlek mutass már ennél SOKKAL jobb objektívet ilyen méretben, tudásban máshol. Kellene lennie nem is egy gyártónál SOKKAL jobb megoldásnak, mivel csak így lehet ezt bohóckodásnak nevezni.
Amennyiben nem tudsz mutatni jobbat, akkor máris nem bohóckodás ez az objektív...
-
hibavissza
veterán
Az egész rendszer az értelmes kompromisszumokról szól. A mft tudatos fotósoknak/videósoknak szól. Az tény, eltekintve a videós képességektől, fotózni a Sony a7II elég jó ajánlat. Én is azt venném inkább mint mondjuk egy G90/EM-1 II vázat. Az objektívekben mindkét rendszer vérzik. Az egyik itt a másik ott. Kinek mi.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem én lettem megszólítva, de az a hír járja, hogy nekem szokott az ilyenekhez türelmem lenni.
"Cáfold hogy az mft képminősége rosszabb a FF-mnél."
Nincs mit cáfolni ezen (már ha itt a szenzorról beszélsz), de mi köze van ennek ahhoz, hogy szerinted csak a pici váznak + pici objektívnek van egyedül értelme az MFT rendszerben? Ezt kapásból az cáfolja, hogy a legjobban fogyó MFT vázakon kitüremkedő EVF ház van és egy kisebb-nagyobb markolat is. Én is rangefinderszexuális vagyok, de lássunk már túl egy kicsit a saját igényeken is. Hovatovább éppen azon gondolkozom, hogy a G80 mellé beszerzek egy kisebb vázat is, akár EVF nélkülit mindennapi szaladgálósnak és családi összejövetelekre elcipelősnek és nyilván azokat a kisebb objektíveket fogom rácsavarni, amikkel jól pariban van, de van vázam amivel a nagyobb és nehezebb üvegek is kényelmesen használhatók.
"Cáfold hogy hiányzik a normális af-c+tr"
Ezen sincs mit cáfolni, de szintén semmi köze ahhoz, amit a "nagy" gép + "nagy" objektív értelmetlenségéről állítasz.
"Cáfold hogy felesleges ez a sok pro obi már közel FF-m áron."
Ez viszont csúsztatás, mert közben van egy csomó nem nagy, nem pro objektív is, messze nem FF áron. Hozzáteszem éppen az objektív az a műfaj, ahol az ár kevésbé múlik azon, hogy mekkora képkört vetít ki. Felhasznált anyagok, lencsetagok száma, gyártástechnológia, időjárásálló konstrukció megléte/nemléte és a megmunkálás minősége ami beáraz egy objektívet (nem beszélve a gyártási volumenről, amiből kevesebbet gyártanak, az csak drágábban tehető nyereségessé, de fontos faktor a gyártás országa is, ahol eltérő bérköltségekkel, export/import terhekkel dolgoznak).
-
b.vr
őstag
Hogy neked milyen becsípődéseid vannak az a magánügyed, én erre reagáltam" bohockodnak a pro obikkal" , miközben több mint 4 éve használom teljes megelégedettséggel mind az Oly 12-40/2.8 PRO mind a 40-150/2.8 PRO obikat (valamint több mint 2éve a PanaLeica 42/1.2 Nocticront mert akkor még nem is volt Oly 45/1.2, de képességre pont ugyanolyan jónak tűnnek. Valamint volt nálam a 7-17/2.8 pro is teddpróbára keretében) Írtam erről sokszor itt a fórumon is, meg blogbejegyzésben is. Ezek az objektívek a legkisebb mértékben sem a bohóckodás kategóriáját képviselik.
Ellenben azt írftam hogy te viszont az ilyen odavetett megjegyzéseiddel viszont minimum bohóckodsz, rosszabb esetben szándékosan trollkodsz. Ennyi. -
jaanoo89
aktív tag
Végignézve számtalan 200 grammnál könnyebb objektíven, teljesen rendben van a rendszer kis méretű objektívek terén is. Személy szerint egy AF-es 7.5/2 vagy 9/2-t hiányolok, meg biztosan van még pár ilyen speckóbb terület, amire csak zoom van és nincsen fix, de azért el vagyunk látva rendesen kis méretű jó objektívekkel.
Ami a PRO vonalat érinti: Leica 12-60. Ez egy közepes méretű E-M5 II-vel elég kényelmesen használható darab, egyébként a nagyobb üvegekhez tartozik, árazása "PRO"-beli. Ez egy baromi jó objektív és nagyon bánnám, ha nem lenne. Egyébként ennek is van kicsi megfelelője a 12-50 személyében, ami nem rossz, de nekem picit több kellett.
De jó tudni, hogy ez bohóckodás, majd ha kapok APS-C-re egy ~300 grammos ekv. 24-120mm-es időjárásálló objektívet (elég nekem f3.5-5.6-os fényerővel) ami a végéig eltekerve is ennyire éles képet ad, akkor majd lehet megfontolom a dolgokat.
-
t72killer
titán
Szép kis micro43 platform, mondhatom... Örüljön az ember, ha egyáltalán fókuszálnak egymás obijaival a pana és oly vázak
.Az A7S-huszönötezer nem érint, nincs kapacitásom sherpára, aki a FF üvegeket cipeli, és a kocsit se akarom eladni, hogy a formátumnak értelmet adó üvegeket megvegyem...
A FF váz körül nem értem a nagy felhajtást, a pana adott már ki FF vázat

-
Mirman
őstag
LR + PS csak éves csomagban van . Ez így havonta 13 € . A photoshop havi előfizetésre 38 € . Ha 4 hónapot használnád egy évben akkor már ugyanott vagy.
Persze mindent be lehet szerezni sok helyről de én szoftverfejlesztőnek tanulok úgyhogy amíg megengedhetem magamnak addig csak eredeti szoftvert használok . A pék se fog kenyeret lopni a szomszédból .

-
Mirman
őstag
Éves szerződés , ha lemondod akkor rögtön kiszámlázzák az egész éves díjat (igaz , ez az év során használhatod a szoftvereket akkor is ha le van mondva az előfizetés ) .
Nekem is volt egy idő amikor nem használtam és le akartam mondani , de adtak 4 vagy 5 hónapot ingyen ami miatt maradtam .

-
t72killer
titán
. Meg ugye ott nem kell IBIS-el vacakolni, simán hozzámalterezhetik egy nagyobb hűtőbordához a szenzort, a stabilizálást meg megoldja a gimbal. Pláne 24mm eqv fókusznál...Ettől függetlenül nem zárnám ki a szintlépést: ma egy gf10 270g-ból tudja a 4k30p-t tudtommal nulla melegedési problémával. Első lépésként mondjuk ugyanekkora súlyból kihozhatnák a 4k60p h.265-öt, második lépésként (SoC csíkszélcsökkentés/új architektúra?) csökkenthetik a méretet. Az SoC-k zabálják a sokat, pl a kazán rx100iv-em is teljesen megszelídül(ne) és órákig nyúzható lenne külső recorderrel.
Most nézem az LX100ii-t, van új FT szenzor?? 17MP-es, ilyenről még nem hallottam...
-
konyi79
addikt

Úgy tűnik értelmet nyer mire vártak ennyi ideig egy új szenzorral meg a pdaf-el.
De valahol logikus, egy új rendszerrel sokkal jobban tudnak keresni, mint szenzorban egyre jobban leszakadva nyakukon a bődületes mft használtpiaccal. Emellett elgondolkodtató, így végignézve a rendszerek életútját. Ezután 8-10 évente kitalálnak valami újat, kukázva a régit lehessen megint eladásokat generálni? Mert abban biztos vagyok, ha a Pana kijön FF vázzal, sokkal nagyobbat fog ütni, mint a Nikon, egyszerűen mert kényszerhelyzetben van, és tényleg oda fogja tenni magát. -
hibavissza
veterán
Èn ennél egy picit értelmesebb cikkben - Petapixel talán? - azt olvastam, hogy az elindított gépsor
waffer méretéből lehet a leggazdaságosabban ff szenzort kihozni. Nyilván mobil telefon szenzorból még többet. De ahol nem a szocialista tervgazdálkodással elérhető legmagasabb eu-s támogatás a cél ott inkább a profitot nézik. Mindez persze teoretikus. -
-
asdf_
veterán
És persze mire lesz egy akkora natív obipark mint a Sony FF-hez még eltelik 3év minimum , ha nem több
Pont akkor lesz aktuális kihozni a kovetkezo EM10-et
Mindenesetre hozza ki a Canon is meg a Nikon is a sajatjat, aztan majd meglatjuk, hogy felni kell toluk, vagy inkabb kuldeni nekik egy zsak viagrat (utobbira tippelek amugy, de ez persze teljesen fuggetlen lesz attol, hogy a nep kepessegektol teljesen fuggetlenul zabalni fogja majd azokat, es szerintem ettol kell felni, hogy az atlag tajekozatlan juzer hogyan mukodik, nem attol, hogy mit raknak a gepbe madj CaNikonek). -
Annak a Sony csoport tagvállalatnak amelyik az érzékelőt gyártja nem ellenfele a Nikon, hanem az egyik üzletfele (egy másik üzletfele pl. a kamerákat gyártó Sony tagvállalat). Mivel a Sony nem csak saját szenzorokat árul hanem bérgyártást is csinál, simán lehet hogy a Nikon megtervezi a Sony pedig legyártja. Itt is valószínűleg ez a helyzet.
-
jaanoo89
aktív tag
De jó a Laowa, csak ekv 15mm és a 24 között van egy "kis" különbség, lenne helye közéjük egy AF-es 18mm-es pici fix.
A 43-os korszakban elég népszerű volt a Sigma 105-ös macroja.
Jöhetne a 20-as, mert népszerű a Pana változata még a rossz AF mellett is, biztos jó páran meg vennék. Kithez is adhatnák az új csúcs gépükhöz, ahogyan adnak 12-40 PRO-s kiteket is. Miért ne?
Az tipikusan az az objektív lenne, ami vonzaná a gépet vásárlókat, hogy ne csak a vázat vegyék meg.Jó nagy tele pedig nincsen rogyásig. Jó Ár/érték arányú 100-300 és 75-300 van meg két komolyabb, amelyikből az egyik Fix, a másiknak a vége meg picit sötét.
Bőven lenne helye egy kb. 150-400-nak, aminek a vége nem sötétebb f/5.6-nál, ráadásul ez az Olympustól jönne, szóval a Dual IS itt is működne.Dual IS... lassan össze kéne hangolni ezeket a két gyártónak...
-
MrChris
nagyúr
Nekem U1-es van, azzal is probléma nélkül megy a 4k. Van egy régi 4gb-s noname kártyám, most kipróbáltam 1 percet felvéve frame drop nélkül bírja a 4k-t. Szvsz túl van lihegve a 4k kártyaigénye, inkább a processzorokat terheli nagyon a visszajátszása, szerkesztése, tömörítése.
-
jaanoo89
aktív tag
"A Nikon sztem elcsezste a bajonettet ha lehet hinni a képeknek bazinnagy lett. Na a kisméretű apsc-s gépek kilőve."
Pont, hogy a Nikonnak lesz jó bajonett átmérője egy FF Milc-hez. Nem olyan pici, mint a Sony-nak, ahol minden egyes komolyabb objektív tervezésénél "bohóckodni" kell a beesési szög miatt.
A Nikon így mindenféle trükközés nélkül gyárthat:
1, olcsóbban ugyanolyan minőségű objektíveket,
2, ugyanolyan áron jobb minőségű objektíveket,
3, valamivel kisebb objektíveket,
4, vagy ugyanolyan minőségű objektíveket ugyanolyan áron, a pénzt meg elteszik zsebre
-
jaanoo89
aktív tag
Köszi a meghívást, talán majd benézek. Az jogos, hogy nem ide kéne teleírjam a fórumot még off-ként sem, csak a hétvégire visszatérve jegyeztem meg, illetve osztottam meg a "hírt". A továbbiakban majd átnézek a Sony fórumba, bár ennél a pár hozzászólásnál jobban jelenleg nem érdekel a téma, nincs Sony rendszerem, várhatóan nem is lesz.
-
jaanoo89
aktív tag
A hétvégi témához még egy off: egyre inkább hivatalossá válik a Nikon FF MILC. Érdekes, hogy bloggerek, fórumozók kiemelik, hogy igen, itt aztán jó lesz az a bajonett átmérő. Miért olyan fontos ezt kiemelni, ha nem létezne olyan rendszer, ahol ez nincs jól megoldva? Meglátjuk, mi igaz ebből.
Annyiból várom ezt a Nikont, hogy szépen beárazza a Sony-t, lesz verseny, viszont sajnos tisztában vagyok azzal is, hogy potenciális veszély a MFT-re nézve, mert olcsóbb f/2.8-as fixekkel ez is tud kicsi lenni.
Bár én elvagyok az Olympussal és a rém egyszerű Olympus Viewerrel, de ha belép a Nikon, jönni fog a Canon is és itt eléggé vérre megy majd a játék. Kicsi, kemény piac. Egyesek kitaposták az utat, mások gond nélkül lemásolják őket és tarolnak. Mai hír szerint már a Canon megelőzte Japánban az Olympust Milc-ek terén, holott alig van értelmes gépük, natív objektívük meg főleg. Ennyit számít a név és a marketing. :/
-
MrChris
nagyúr
Abban nem lennék biztos, hogy a FF obinak nagynak kell e lennie, de még abban sem, hogy a minőséghez kell a méret. Példának okáért Fuji Natura S 24mm f1.9 kb 17mm-es lencseátmérő!
Konica Hexar AF 35/2 szintén pici lencsével, Ricoh GR21 21mm, körömnyi lencsével, de biztosan van még jó pár érdekes objektív. Meg van egy rakat FF kompakt 28, 35, 38, 40/ 2.0, 2.8-as hasonlóan körömnyi üveggel. Mint ahogy a rangefinder üvegek jó része is hihetetlenül kis méretű, jó minőségben és talán nem csak a Leica gyártott ilyen vázakat, lencséket, hanem a Canon, Nikon, Voigtlander, Fujica, Konica, Mamiya, Minolta, Olympus, Ricoh, Yashica, Cosina, Hasselblade, FED
... Voltak bérgyártások, átfedések...
De helyben maradva a m4/3-nál is vannak kicsi lencsék, mint a 7.5/2, 9-18, 14/2.5, 20/1.7, 12-32, 14-42X. Azt nemtom megválaszolni miért lesz kicsi vagy nagy egy üveg, de nem mindig korrelál a méret a minőséggel, meg a vetített képkör méretével. A fenti példák és azok további részletei azt mutatják, hogy kicsiben is megy a jó minőség nagy képpel. -
jaanoo89
aktív tag
Igazából én se szeretném ennél jobban szétoffolni ezt a fórumot, csak valahogy többet van már szó itt a Sony-ról mint az MFt-ről, aztán szélnek eresztettem a gondolataimat, hogy szerintem miért nem olyan tuti az.
Remélem, hogy valaki még beszáll a FF MILC táborba, akkor megtudjuk mi az igazság. Én nem vagyok mérnök, tehát mérésekkel nem tudom ezeket alátámasztani, csak olvasok a témában és azt látom, hogy a net tele ezzel. Nem csak fórumozók, rendes szakemberek is lenyilatkozták, hogy az az átmérő el lett kicsit szúrva, illetve hogy ezért drágább tervezni, fejleszteni igazán jó minőségű objektíveket.
Az, hogy nagyon drágák, azt már látjuk, de hogy lehetne kisebbet, olcsóbban gyártani csak akkor tudjuk meg, ha valaki még belép és nem legacy bajonettel, hanem egy teljesen újjal.
-
jaanoo89
aktív tag
Az el van cseszve a bajonettátmérő alatt nem tudom mit értesz, de van valami amiről nem hallotunk?
- Túl pici FF-hez az az átmérő. Ezt a Sigma egyébként anno lenyilatkozta, a Sony mondjuk biztos nem fog dicsekedni vele.
A sarkok emiatt problémásak, meg lehet oldani, ha az objektívet úgy tervezik hozzá, de az pénz. Igazán fényerős zoomokat meg aztán pláne problémás rájuk tervezni, mondjuk lett 1-2, például az 1 millió 100 ezerbe kerülő 70-200 f2.8, a bibi csak az vele, hogy 1,5 kg lett, pont annyi, mint a Canon 70-200 f2.8-asa amit odaadnak 350.000 Ft-al olcsóbban és ugyanakkora. A Canonnál egy méretes vázra teszed rá, addig a Sony-nál egy papírvékony valamire, ami baromi kényelmetlen még rövid távon is, fogtam kézben. Kisebb objektíveket kéne kapni egy tükör nélküli rendszerhez!
Most még elvannak egyedül, de amint megjelenik valaki, aki ezt rendesebben megoldja, akkor nem kérdés, hogy kit fognak választani a régebbi FF tükrös tulajok, illetve az újonnan érkezők. Milliós tételekről van szó, számomra érthetetlen egy ekkora hiba.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 7560 Workstation i7-11850H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Nem kétlem hogy idővel lesznek, de nem mostanában fognak az apróhirdetésekben megjelenni
Annyiért már holnap vennék egyet 
Ne kövezz meg érte

.
.
.
. Meg ugye ott nem kell IBIS-el vacakolni, simán hozzámalterezhetik egy nagyobb hűtőbordához a szenzort, a stabilizálást meg megoldja a gimbal. Pláne 24mm eqv fókusznál...