Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
trlala
aktív tag
Nagy felbontású felvétel 0mp beállítás mit jelent? (Megjött az e-m1 mark II)
-
-
balmag
csendes tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszönöm srácok az építő jellegű válaszokat. Valóban nem lenne jó ötlet ez a zoom. Viszont most találtam az olympusnak 60mm-es 2.8-as macro objektívét, most levitték az árát, ehhez mit szóltok? Ez makrón kívül gondolom portréra is használható?
-
nozs23
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Gyujtotavolsagtol is fugg, tehat nem feltetlenul kell 1.7.
Ha van ra keret akkor a 35-100 f/2.8 nagyon jo portrehoz es sokminden mashoz is. Infinityrol egesz turheto az ara, de haszbaltan is ki lehet neha fogni.
Tovabba meg horrorabb aron ott az Oly 40-150 Pro, Leica 60-200. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
balmag
üzenetére
Amit te keresel az nincs, nem létezik. Vannak zoomok a tartományban, de nem lesznek igazán jók portréra (bár ha nem érdekel a mélységélesség és megoldod a fény kérdését máshogy, akkor mehetsz azokra is).
Szerintem a Lassú Víz által említett objektívekből lenne érdemes választani. Meg ugye te mondtad, hogy "leginkább portréra" keresel. Ha kell a tele tartomány másra, akkor vegyél egy telét is, de ha ezt akarod befogni portréra is, akkor csak magadat szívatod.
-
-
balmag
csendes tag
Sziasztok, Panasonic Lumix G7 vázra szeretnék a kit objektív (14-42) és a fix 25mm-es obi mellé egy zoom objektívet leginkább portréra. A Panasonic 45-150mm-es szemezek.
Tudtok róla véleményt alkotni?
- élesség
- fényerő
- autofocus
- stb tekintetében
Esetleg hasonló vázon használ valaki ilyet? -
nozs23
addikt
Megváltam a GX80-tól. Nem tudtam megbarátkozni a fogásával és az EVF-el.
G90 lett a vége, alzáról 25 f/1.7 járt mellé 310-ért, így attól megválva 265-be lett végül.
Sokat gondolkoztam a rendszerváltáson, de végül nem tudtam rávenni magam.
A gép nagyon bejön amúgy, GX80-hoz képest sokkal jobb a fogása, használata. Végre tudom használni a keresőt. Nekem az IBIS és a képminőség is jobbnak tűnik.
Ami kellemes meglepetés volt az az OLED kijelző. Brutál szép képe van.
Hosszú távon az f/2.8-as zoom párosban +25mm f/1.4-esben (vagy Noctictron
) gondolkozom, ezekkel már mindent tudok oldani, ami nekem kell. -
Matthew
őstag
Sziasztok!
Szerintetek Olympus E-P5-öt érdemes lecserélni E‑M10 Mark II-re? Igazából az EVF és a picit jobb fogás miatt gondolkozom a cserén (zoom obira váltanék). Az 5 tengelyes IBIS benne van mindkettőben de a két gép szenzora egyezik vajon? Melyik a jobb?
Köszi a segítséget!
-
válasz
scarabaeus
üzenetére
-
törölt tag
Sokat gondolkodtam a GX80 vásárlásán de végül vettem egy használt E-M1-et 25mm 1.7 Panával. A héten érkeznek.
-
Panasonic G80-al kellene magasba emelt monopoddal fotóznom. Drón hiányában ezt a fapados módszert gondoltam használni. Kérdésem az lenne, hogy a panasonic android appja teljes értékűen tudja a beállításokat kezelni? Rekeszelést, fókuszálást és exponálást kellene telefonról megoldani. Vagy menjek létrával inkább?

-
Smuky23
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Olympus pen epl7 es gépem, gyári kit obival. Problémám, hogy azt írja ki ellenőrizze az objektívet. Az objektív ki be jár és be sem csukodik rendessen. Sajnos a garancia már lejárt.
Melyikre szervizt ajánlott?
Előre is köszi -
jaanoo89
aktív tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
17/1.2 450.000 FT-ról 300.000-re elég jó akció. Ehhez fel lehet használni a törzsvásárlói kártyát is?
-
Balinov
titán
Sracok, baj van, hetven megyunk kiradulni, nem talalom az ND10-emet!
Viszont, hasonlo hatast ugy remlik el lehet erni tobb expo blending-gel PS-ben.namost, ugye EM1, tud intervall shooting-ot (allvanyt tudom vinni, halistennek),de nem igazan probaltam meg erre( se) hasznalni az interval shootingot.
Mi az a kozelito "interval length" amit erdemes hasznalni? To, vizeses, esetleg felhok. 1s?5s? 10s? Exposzamra gondolom ugy 5-10 kepenkent eleg kell, hogy legyen?
koszi
B -
Studi
veterán
válasz
Oly-Service
üzenetére
az a 45/1.2 mindig elgondolkodtat...
-
topikk
senior tag
válasz
trlala
üzenetére
Szerintem egész jó, de rengeteg finomhangolási lehetőség van és érdemes is ezeket használni ha legtöbbet akarod kihozni. Az sem mindegy, hogy merre mozog a tárgy, pl. ha feléd vagy tőled távolodva mozog akkor kell a magas fps, mert ezekből számolja ki hogy hol lesz a tárgy a következő exponál. Ha a user ezt nem tudja és neki elég 3 felvétel másodpercenként egy repülő madárra, akkor szidni fogja hogy gyenge a CAF. De egy mozgó gyerekre szinte tökéletes, akár finomhangolás nélkül. Az Oly sokat tehetne részletes leírással, hogy mikor hogy érdemes használni, ez hiányzik.
A sony szemkövetés egy másik szint, azt nem tudja. -
trlala
aktív tag
válasz
Oly-Service
üzenetére
Isten éltesse!
-
Oly-Service
tag
100 éves az Olympus
-
aginor
veterán
-
trlala
aktív tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Első látásra igazad van (lehet, hogy másodikra is). A védelmemre legyen mondva, hogy régi Oly motoros vagyok és a brand egyik gyengéje a CAF. Ezé állítólag használható. Csupán erre kérdeztem rá.
-
trlala
aktív tag
E-M1 Mark 2 CAF képességéről osztanátok meg tapasztalatot?
(Elcsábultam, rendeltem egyet...) -
hotkar
senior tag
Remélem, a dedikált expókorrekció gomb azt is jelenti, hogy végre működik manuál módban is az auto ISO úgy, hogy a beállított korrekciót figyelembe veszi...
Ha meg a dedikált ISO gombot esetleg át lehet konfigurálni valami - számomra - hasznosabb dologra, akkor jöhet a cucc
-
asdf_
veterán
Van mar egy rakás video review is, kíváncsi vagyok, a Jared Polin is ment-e tesztre, vagy örökre kiírta magát Olympus-éknál

-
aginor
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ezt nem tudom, nem videózok, így nem merültem bele, csak fórumon olvastam, hogy van ilyen.

t72killer: ez csak videó alatt, vagy állóképeknél is működik?
MrChris: Ja, ez nem baj, tök jól csinálják, csak kár, hogy nem autófókuszosak, ha már nem olcsóak. Meg jó lenne egy értelmes nagylátó zoom, szintén af-el. Valami 10-17, 10-25 F4, vagy ilyesmi.
-
MrChris
nagyúr
A minőségre értettem, hogy minden kínai, de rendkívüli módon jól sikerült. Az árát, most látom 170e-ről felment kissé 200-ra. 1-2 éve a használt 7-14/4-el volt egy árba, csak van némi képminőségi különbség.
AF-el Oly matricával nem tudtam volna megvenni, szvsz 300e felett lenne.
Nekem a legfurcsább az Oly 12/2, egy hétig próbáltam, de alig volt jobb a kittnél, pedig 250e.
aginor: Úgy látszik, jól kigondolják mit gyártsanak. Még a könnyített verzió is mutatja, hogy drónozásra egyedüli és valóban felesleges pénzköltés ehhez az elektronika, nagyon keveset kell tekergetni. -
Stauffenberg
nagyúr
Én valami olyasmira gondoltam (mondjuk választható IBIS üzemmódként a meglévők mellé), hogy a nagy mozdulatokat ne kompenzálja, csak a kisebb remegéseket, amik egy kézről átmennek a vázra, így nem lenne az, hogy elkezdesz svenkelni és az IBIS még azért a mozdulat elején vagy közepén valamiért úgy érzi bele-bele kell fognia. Az általad hozott példa is jól illusztrálja, mennyit lehet egy sima FW frissítéssel is változtatni a hangoláson, szóval csak így tovább, ezen a téren még bőven van hova fejleszteni.

Biztosan nem egyszerű egy ilyen hangolást szoftveresen megírni, de aki előbb megoldja, hogy ne kelljen monopodot vagy válltámaszt vinnie a videósoknak, annak a nevét aranyba fogják foglalni.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Így van, én is inkább utólag stabilizálom szoftveresen, de ezt is kerülöm, ameddig csak lehet.
Mivel kb. egy időben vásároltuk, gondolom a Te G80-asod sem az 1.0-s firmware-rel érkezett. De itt pl. látható, hogy mennyit tudtak javítani már egy sima firmware frissítéssel is. Nálam azt hiszem, már az 1.3-as van fent, és én is úgy tapasztalom, hogy nagyon szépen meg vannak már fogva ezek a rángatások. Persze nem tökéletes, de már sokkal jobb, mint pár évvel ezelőtt, vagy egy mostani, de kevésbé jó stabilizálással rendelkező gépnél.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Azért nem kicsit vág le a kép széleiből.
Nyilván az újabb vázak tudják kombinálni az IBIS + elektronikus stabilizálást, de utóbbira jobb a paraméterezhető Warp Stabilizer, annyit engedsz neki, amennyit jónak látsz, nem égeted bele az anyagba már rögtön a felvételnél. de azért ez nem az igazi, még az IBIS is torzítja a képszéleket a szenzor mozgatásával, de sokszor éppen az a baj, hogy az IBIS feleslegesen rángatja magát. -
aginor
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Van már valami program évek óta, ami ezt tudja. Levág egy kicsit a kép széleiből, ha jól tudom a bemozdulástól függően. Szerintem valami ilyesmi megoldás a vázba építve pont jó lehet erre a problémára, amit felvetettél (és mintha már lenne is valamelyik vázban, de nem jut eszembe, hogy hol olvastam, vagy mivel kapcsolatban).
-
t72killer
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ez már szoftverből meglesz, ha odafigyelnek rá...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Én olyan irányú IBIS fejlesztést látnék szívesen, ami kifejezetten videós használatra megy rá. Mondjuk pásztázás közben nem rángatja be és a stabilizálás is kicsit csillapítottabb módon megy, utánozva mintha mondjuk egy válltámaszos kamerával dolgoznál.
A fotós IBIS szerintem már eléggé ott tart, ahonnan már nem olyan egyszerű látványos továbblépést elérni. Attól még fejlesszék csak, de ott már nem számítok csodára.
-
aginor
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
A Laowa egy igazi "gyökér" ebből a szempontból. Csupa olyan objektívet csinál, amit más nem, és ezzel jól meg is szedik magukat, mivel egyáltalán nem adja olcsón a portékát, pláne, hogy a kínálat többségében semmi elektronika nincs. Csodálom a találékonyságukat, csupán azt nem értem, hogy a nagy gyártók erre mért nem jöttek még rá?!
-
t72killer
titán
Lehet mótvá, de ez nekem nagyon úgy szaglik, hogy az új EM5-ben lesz PDAF

Az IBIS-t nem tudom, hogy lehet továbbfejleszteni már, ha leejtem, akkoris éles képet csinál
? -
MrChris
nagyúr
Most már ilyen is van, mindössze 86$.
-
peppe79
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Ezek a gépekből kipottyant, eredeti jpeg fotók. A színkülönbségre voltam csak kíváncsi, ezért nem bíbelődtem semmit a beállításokkal.
Mindkettő nyitott rekesszel készült, Oly 1/250, Pana 1/320.
A letöltés gomb a fotó alatt található (a kedvelés, megosztás gomb mellett) -
MrChris
nagyúr
válasz
peppe79
üzenetére
Amit nem értek, hogy 7,5MB egy kép még se valami nagy felbontású, ebbe már a 16 mp-nek bele kéne férnie, de kb fhd felbontás, letölteni nemtom.
Az Olympus összességében rosszabb
A zöld levelek rózsaszín tintessek, sárga virágok össze vannak pacsmagolva, meg olyan kiégett némely rész, pedig nincs maximumon. Panáé kicsit zöldes. Mintha különböző rekeszen készültek volna. -
asdf_
veterán
Most alltam at Olympus Viewer 3-rol Olympus Workspace-re. Ennek vegre van mar annyi esze, hogy ha ferdesege miatt forgatok egy picit egy kepen, akkor nem akar az elotuno fekete terulebol cropolni, hanem automatikusan osszebb megy a keparanynak megfelelo keret, no de az egyik kepet 1400*933 pixelesnek menti el, a masikat meg 1400*932-nek
(1400 max width van megadva mentesi meretnek). En vagyok hulye, vagy ok? (van 1400*938-as meretu kepem, ez nem is tudom hogyan jott ossze, szoval gyanithatoan ok, de gondoltam azert rakerdezek). -
peppe79
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Beszereztem én is egy 25mm-es Panát. Hát, ez egy nagyon szuper kis objektív; nem is értem, hogy eddig miért nem áldoztam rá!
Beltérre most már szinte csak ezt használom a gyerek fotózásához.
Általában a manuál módot használom, de azért kíváncsi vagyok, és le fogom tesztelni, hogy nálam is elmászkál-e a fókusz. -
theporcupine
tag
A "LOW" egy speciális fókuszálási mód, kevés fény esetén. Ez lassabban és magasabb ISO-n megpróbál fókuszt találni. Ha így sem talál, valószínű, hogy nem érdemes elkészíteni a képet, mert 99.9%, hogy homály lesz. A tiltás feloldását meg leírták már a FOCUS/RELEASE beállítással.
-
MrChris
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Ha nincs elég fény, pl obisapi rajta van akkor P, S, A módban nem engedi elsütni csak manuálfókusz esetén. M módban, ha hosszabban nyomod akkor elsüti, de sikertelen fókusszal.
Ha azt akarod, hogy mindenképp fotózzon, ahhoz át kell kapcsolnod a MENU/SET, csavarkulcsos C, 1/9, Shutter AF: ON/OFF -
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Biztos volt már róla szó, de hiába kerestem, nem találtam a megoldást: a GX80 bizonyos fényviszonyok "alatt" nem hajlandó képet készíteni és kiírja a jobb felső sarokba egy fehér kör kíséretében, hogy "LOW". Ez ellen lehet tenni valamit, hogy ilyenkor is lehessen vele fotózni vagy ilyenkor biztos, hogy teljesen használhatatlan kép készülne és fölösleges is lenne próbálkozni vele? Vettem egy állványt (Vanguard Veo 2 235AB) és ki akartam próbálni este, hogy mit lehet alkotni ezzel a szerkezettel (bár tudom, hogy a gyenge fényviszonyok mellett nagy csodát nem lehet tenni ezzel a géppel)...Köszönöm!
-
Ubulhun
tag
válasz
Ubulhun
üzenetére
Egy Kenko polárszűrőt kaptam kölcsön. Ez gondolom a noname kategória, ugye?
Kicsit nehézkes volt a dolog, mert 67 mm-es átmérőjű a konkrét darab, tehát csak állványra tett gép objektívje elé kézzel odatartva tudtam próbálgatni. Nem tudom, mennyire korrekt az eredmény, amit sikerült felmutatnom, így a két két alapján szerintetek?

Új hozzászólás Aktív témák
- VGA kibeszélő offtopik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Parfüm topik
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gyúrósok ide!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Tudományos Pandémia Klub
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S24 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD
- 156 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Viszont, az, hogy tölti végre az akkut a gép, az ellenben hasznos.
Viszont, hasonlo hatast ugy remlik el lehet erni tobb expo blending-gel PS-ben.
az a 45/1.2 mindig elgondolkodtat...

AF-el Oly matricával nem tudtam volna megvenni, szvsz 300e felett lenne.
Ha az lenne, akkor már én is vettem volna egy olcsó UWA-t.
(1400 max width van megadva mentesi meretnek). En vagyok hulye, vagy ok? (van 1400*938-as meretu kepem, ez nem is tudom hogyan jott ossze, szoval gyanithatoan ok, de gondoltam azert rakerdezek).