Hirdetés
- CES 2026: Nem folyt ki a szemünk a TCL papírképernyőit bámulva
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Helio Core néven újabb kijelző nélküli Amazfit kiegészítő jött
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- iPhone topik
- Garmin topik
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
Új hozzászólás Aktív témák
-
nozs23
addikt
-
aginor
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Nem szeretnék visszaélni a türelmeddel, de erre még ránéznél? Itt is látod a bal oldalon a hibát?
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
topikk
üzenetére
Köszi, tudom, még ma alszom rá egyet, de egyre inkább úgy gondolom, hogy azt megrendelem és megvárom a 12-45-t és az jön mellé.
Volt nekem 17/1.8, de akkoriban bejött a PL12-60 és az élesebb volt zoom létére, így eladtam. Azért azt a néhány képet elnézve, amit lőttem vele, teljesen használható, valószínűleg beszerzem a hétvégén újra és most jobban megbecsülöm.
Viszont szigorúan csak feketében, az ezüst nem olyan árnyalatú mint az ezüst E-M5 II, engem zavart a különbség. (a leharcolt E-P1 gépemre viszont passzolt.) -
topikk
senior tag
-
Lassú Víz
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Azért, mert mindenki kihagyja felbontást és ezen keresztül a pixel méretet. Ha 10 Mpixeles MFT szenzort hasonlítanánk 40 Mpixeles FF szenzorhoz ugyanott lennének zajban és nem azt mondanánk, hogy 2FÉ hátránya van a kis szenzornak, hanem azt, hogy negyed annyi pixelből alkot képet és nem lehet belőle akkorát nagyítani.
Ha egy Nikon D5-öst DX módban használsz, és ezzel kivágod a kép közepét, zajosabbak lesznek azok a pixelek? Ugye, hogy nem.Vagy másik irányból közelítve az FF 4x akkora apertúráján keresztül beáramló fotonok 4x akkora területen oszlanak szét. Akkor hol a 2 FÉ hátrány? Hát a Mpixel háború miatti kisebb pixel területben, és az amiatt alkalmazott nagyobb erősítésben.
-
válasz
nozs23
üzenetére
"Hol irtam butasagot?"
Én nem konkrétan így nevezném, inkább beidézem azt, amivel nem értek egyet, illetve tévesnek tartok, de nyitott vagyok arra, hogy megmagyarázd, hogy hogy érted az alábbiakat:
"Annyit írtam, hogy a teljes feny mennyiseget nezve az mft f/4 az ff f/8. "
-
jaanoo89
aktív tag
Első gondolatom nekem is a 12-40 volt, de az picit nehezebb a PL12-60-nál és nekem az E-M5 II-hoz az volt a nagyon-nagyon határeset, méretben. Történelmi okok miatt a PL12-60 vételárából kell gazdálkodjak, ha a 12-45 élességben hozza azt és 260.000 alatt lesz, akkor még jó üzlet is lehet számomra, ugyanis fényerőben sokat nem buknék (hamar sötétült a 12-60 és 12mm-en f/3.5-től volt betyáros a képe), nem csak hatáereset lenne kézbe venni a gépet, hanem elvileg kényelmes is lesz, mivel könnyebb, rövidebb, vékonyabb. A közelpontja is jónak tűnik a pletykák szerint, szóval simán lehet ebből egy jó termék, ha ésszel áraznak.
Az álom ár számomra a 200.000 Ft lenne, úgy az és a most akciós 17/1.8 jönne ki egy új 12-40 árából, súlyban a kettő setup ugyanott van, viszont estére fel lehet csavarni a 17/1.8-t, míg ezen a szenzorméreten sokat az f/2.8 nem segít. -
asdf_
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
A 9-18 599 dollaros aron jott ki. Most is 599 dollar az Amazonon. 10 ev utan. Egy a gond, egy gyenge 40% beleszaladt a dollarba a yenhez kepest ezido alatt...
A kb. 10%-kal emeli feltucat Pro obi arat az Olympus a jovo hettol, azt csak az usakok nyertek meg, vagy majd jon hozzank is? (ami viszont abbol a szempontbol elszomorito, hogy 4-5 eve viszont eleg stabil az USD/JPY, itt tehat nem arfolyamhatas, hanem tenyleges aremeles van, no meg ezt az emelest nem csak dollarban, hanem japan jenben is beleraktak, szoval asszem meg is valaszoltam a kerdesemet)
-
vond
MODERÁTOR
válasz
jaanoo89
üzenetére
Bahhh.
Akkor már sokkal inkább egy (alig)használt Oly 12-40, vagy Pana 12-35, 160-180 ezerért. Vagy akár külföldi vásárlás 200k körül. És ez a kettő is olyan penge f4-en, hogy a bokámat lefosom (nem hiszem, hogy ennél lehet jobb az Oly 12-45 a legtágabb állásában). Plusz még megvan az a lehetőséged is, hogy lejjebb menj egy FÉ-vel, és még teljesen nyitva is bőven jó a képminőségük. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
trlala
üzenetére
Ha ezt meg mernék tenni, mármint hogy egy 6 éves 12-40 árát (aminek a fejlesztési költségeit már illett volna visszahoznia 6 év alatt) megnöveli és a régit annak árában adják, akkor bármennyire is szeretem azt az Olympus gépet, megválok tőle és azért az árért veszek mást.
Értem én, hogy szűkül a piac, de már most is nagyon véleményesek ezek az árak, nem kéne ezt még tovább emelni. Csináljanak 12-40 /2.0-át és annak az árát emeljék az egekbe. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
trlala
üzenetére
Számomra 199.990 Forintért lenne megfelelő, de szinte biztos vagyok abban, hogy 249.990 alá nem fogják belőni, sőőőt még az is lehet, hogy megemelik a régi PRO-k árát és beteszik 280-299.990 FT közé.
Nagyon kíváncsi leszek, mert szívem szerint erre + egy akciós 17/1.8-ra csapnék rá a 12-40 helyett.
-
mpierre
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
"Lehet fotózni kéne többet?" Szerintem igen.
Én ezen vagyok, csak most már a fiam is jön velem, mióta megkapta az alap kapudrogot a fotózáshoz.
Én is pont az ányegin miatt döntöttem úgy, hogy legolcsóbb maxot hozom ki a cuccból. 14-54II + 50-200swd (használtan mindkettő) + em 5 III.
-
hibavissza
veterán
válasz
mpierre
üzenetére
Alapvetően el lehet ettől vonatkoztatni, de az 1500-2000 Eurós pdaf-es vázak és 1000 Euró körüli kitobik arra késztetik az embert, hogy megnézze ennyiért mit lehet kapni más gyártónál. Én pl. baromira elégedetlen vagyok a komplett mft rendszerrel, de ár teljesítményben az én igényeimet most ez fedi le leginkább. A gondom az, hogy sajnos nem tudok a rendszeren belül tovább lépni, mert a szuper akciós és sweet spot fixeket birtokolva nincs hová. Lehet fotózni kéne többet?

-
mpierre
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Csak az f-stop-ra reflektáltam... Azt is számolgatod vagy, csak használod?
A korábbiakban gyutávról szó sem esett.
Az egy ándere büfé. ×2 és kész.Alapvetően én is állhatnék neki mindent összehasonlítgatni, mert filmről jöttem kapásból az mft-re. Nem teszem. Felesleges. Más rendszer. És ugyanúgy kiballagok a nova 1b-vel meg a mir 1V-vel, meg a többi m42 obival fotózni, ha már a pentaxot nem merem használni a törött csavar miatt.
@ trlala: Nos ahogy elnézem, méretben nem egetverő a különbség... Sajnos a lencse rendszernek kell a hely a tubusban. Itt csak az árral lenne érdemes operálni. Azt jó alacsonyan tartani. Hopp, ja hogy ez pro obi? Akkor esélytelen.
-
trlala
aktív tag
Méretösszehasonlítás:
[link] -
Throme
veterán
válasz
mpierre
üzenetére
Szerintem azok, akik tükrösről jönnek át ide (vagy párhuzamosan használják a 2 rendszert... pl én) simán nézik az ekvivalenciát.
Ha egy gyutávval, vagy gyutáv tartománnyal elégedett valaki, és mft-ben is hasonlót akar, akkor számolgat ide-oda.
Továbbmegyek. Több videót is nézetem mostanában különböző mft obikról, különböző előadásban és mindegyik elmondja, hogy mit jelent az a gyutáv ekv.-t tekintve. Eléggé sztenderdnek tűnik a számolgatás.
-
aginor
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
Ha kényszeresen próbálnék beléd állni, hidd el, megtenném, és az nem ilyen..
De ha annyira szeretnéd, akkor tessék: "FF-en egy f/4-est gyakorlatilag kit, itt pedig ugye egy f/8-as megfelelorol beszelunk" - ennek ebben a formában szerintem nincs értelme, miközben fényerőről beszélünk.
"Nem akarok ebbe belemenni, de nem. Az ISO-t kivonni az egyenletbol az onamitas. Ha a teljes feny mennyiseget nezed akkor mft f/4 = ff f/8." - szerintem itt az ISO-nak csak akkor van értelme, ha a képzajt is behozzuk a képletbe, de annak nincs szigorúan véve köze egy objektív fényerejéhez, így ez már csak erősen tág értelemben értelmezhető az eredeti téma vonatkozásában.
Amúgy meg Peace.
-
nozs23
addikt
válasz
aginor
üzenetére
Hol irtam butasagot? Idezd be kerlek es akkor megprobalok arra reflektalni.
Annyit írtam, hogy a teljes feny mennyiseget nezve az mft f/4 az ff f/8. Esetleg ezt probalod cafolni, vagy csak kenyszeresem probalsz belem allni?
Tisztaban vagyok vele, hogy ugyanazt a zaridot es isot dobja azonos blenden a ket formatum. -
mpierre
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Pedig van még egy tesója ennek az obinak...
[link] De sajna pdaf nélkül nem fog menni. (Az EM-5 III-ba is került már pdaf, idővel annak is esik az ára...) Az, hogy olcsó-e az meg relatív dolog. Egyáltalán nem azok. Top pro obik voltak a 4/3-hoz.@ aginor: My bad. A 100k kimaradt... Ha jó magyar konvertibilis valutában mérjük.
-
aginor
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
Pedig pont azt teszed, ráadásul közben butaságot beszélsz, már bocs.
Mélységélességben kétszeres szorzó van, záridőben nincs szorzó, míg érzékenységben amit a technika/szoftver előállít, de itt lehet a legtöbb alapja annak, amit írsz.mpierre: osztán ez használtan megvan 100k alatt?
Csak mert ez volt az egyik kitétele a kollégának. Amúgy én is elfogadnám ezt minden nyűgjével, ha hozzám vágnák, de 3-4kilót használtan nekem nem érné meg. -
mpierre
veterán
Ez az obi 4/3-ra készült és m4/3-ra. Ezért kell az obi és a gép közé egy Oly mmf-3, vagy pana mitomén minek nevezett adapter vagy, agy Viltrox adapter.
@mindenki: Csak úgy óvatosan kérdem meg, hogy miért kell ezen a f stop, meg 35 mm-re vetített ekvivalens dolgokkal számolni? Mindenki használ a meglévő m4/3-ad gépe mellett egy filmeset vagy, ff-et is? És napszám ezt hasonlítgatja össze? Ha nem, akkor miért kell egy olyasmire hivatkozni, amit nem használtok?
-
Monya78
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
Persze tudom mire gondolsz, kevés fénynél, vaku nélkül, nem statikus témában inkább Én is egy FF F2.8-as szettet használnék mint egy MFT F2.8-as szettet, hisz itt előjön a 4x-es szenzorméret ISO előnye.
De ott a másik véglet, napsütéses idő, nagylátószög, távoli célpont pl. tájkép ott láthatóan a mélységélesség se lesz különbség
(csak elméletben)FF tükrös szettről jöttem át, MFT-re még 5 éve, kicsit se bántam meg...fényerős obikkal (F1.4-F1.8) próbálom az iso hátrányt kiküszöbölni. Minden másban nekem jobb a MFT.
Bár ha lenne pénzem FF milcen gondolkoznék, kisméretű fix obikkal
-
aginor
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Köszönöm, örülök, hogy tetszenek, igyekszik az ember fia.
Ez nem az összes, mert a hibáknál megállt a feldolgozás, de a napokban befejezem őket, már csak azért is, hogy ellenőrizzem milyen lett a többi kép.
De most már végkép nem tudom, hogy mi okozhatja. Ha decenter lenne, akkor nem mindig ugyanott kellene jelentkeznie a hibának (van olyan állókép aminek a teteje gáz)?!
Egyre furább ez az ügy..
Lehet kihozok a Panától vagy az Olytól egy képstabos vázat, valamikor elmegyek fotózni felesbe a két vázzal és megnézem, hogy milyen képek sikerülnek.Vond: tudom, de az Oly 9-18 még mindig létezik. Amíg az Oly nem csinálja meg a 10-25-öt (HA megcsinálja), addig nincs más, ami a kritériumoknak megfelelne.
-
mpierre
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha nem idegenkedsz az adaptertől, és van a gépedben pdaf, akkor majdnem létezik is... [link]
-
hibavissza
veterán
-
Throme
veterán
Ha ezt úgy érted, hogy kb. ekv. 15-30, ami aps-c esetében a 10-20, akkor ezt a két nagy gyártó meglépte, igaz budget kategóriában (tehát semmi extra építési minőség, és "sötét"), de pl nekem az is pont jó lenne.
Itt ez nem tudom miért nem történt még meg. Akár sigma/tamron kivitelben is. -
hibavissza
veterán
-
Monya78
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
MFT F/4 = FF F/8 ez csak a mélységélességre igaz...
Fényerőben az MFT F/4 ugyanaz mint az FF F/4Pro mivolta szerintem nem a fényerőtől függ, hanem az anyagminőségen, technikán, obirajzolaton, stb...
Mondjuk pl az oly 75mm F1.8 se pro obi pedig minden téren toppon van, talán mert nem időjárásálló?

-
nozs23
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Hogy lesz az 1.7-bol 5.6?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
hibavissza
üzenetére
-
hibavissza
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
fenyeroben/meretben majdnem ugyanott van
Szerintem ennek olvass még picit utána. Nagyon nem egy kategória. F 5,6 lesz a szám ff-en. És ehhez még hozzájön a szenzor méretéből eredő fényhasznosítási előny. Legjobb erről nem beszélni, mert a puszta számok alapján senki nem venne mft gépet.

-
vond
MODERÁTOR
válasz
nozs23
üzenetére
Ja, szép kis kombó lenne mondjuk egy 10-25 + 25-50 f/1.7.
Azzal már sok mindent le lehetne fedni. Bár ha veszünk mondjuk egy Sony G 24-105-öt, ami se fényerőben, se átfogásban nem lenne messze ettől a két lencsétől, akkor azért jóval olcsóbban ki lehet jönni (itthon 400, kint 300k). Főleg, ha nem létszükséglet a 20-24 közötti rész. -
aginor
veterán
válasz
nozs23
üzenetére
A pro jelző az építésre, a képminőségre és a szolgáltatásokra vonatkozik, nomeg a jó fényerőre, de a konstans F4 ebbe még belefér. Ugyanakkor szerintem a rendszerből hiányzik jelenleg az F4-es sor, ami jó választás lehet az amatőröknek, akik megelékszenek ezzel a fényerővel, de szeretnék ha a rajzolat pl jó lenne.
Amúgy FF-en sem kitobi szint az F4. Van F4-es kitobi, de itt meg van 2.8-as is, de nem ezek az alapok.
hibavissza: viszont ez akkor nem decenter lesz, mert ha a fekvő és állóképen is a bal oldal megy el, az inkább képstabi lehet, hiszen ami az álló képen bal oldal, az a fekvőn a teteje kellene hogy legyen. Szintén ezt támasztja alá, hogy nem látszik minden képen, (de alaposabban ellenőrizni fogom), ahogy a képstab nélküli tesztábrán sem vettem észre.
Ha van kedved, ezekre rákukkantasz, hogy Te mit látsz rajtuk? Mind ugyanazon a túrán készült, ugyanazzal a felszereléssel.
vond: a 10-25-ből kéne mellé egy 2.8 vagy fix F4, az legalább normális méretű lenne, nem mellesleg olcsóbb is.
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz
nozs23
üzenetére
A 10-25 f/1.7-et is folytatni akarják felfelé, nem? Mintha valahol már láttam volna. Na az még szép lenne. Bár biztos, hogy minimum ugyanolyan árban lesz, mint az "alja". A kettő együtt másfél milla.

(#93737) zsiga_667:
A Pana 12-35 f/2.8 II mindössze 3-3 millivel, meg 5 dekával nehezebb. Az szinte semmi. A szűrőmenet is 58mm. Mondjuk az itthoni új ára bruttttális.
-
nozs23
addikt
válasz
aginor
üzenetére
Persze, nyilván nem baj ha van, mert ha nem kell nem használod, de ha mégis kell, akkor ott van, ellenben ha kellene, de nincs az több fejfájást okozhat
Teljesen egyetertek. En nem az obi letjogosultsagat kerdojelezem meg, hanem a Pro mivoltat.
FF-en egy f/4-est gyakorlatilag kit, itt pedig ugye egy f/8-as megfelelorol beszelunk. Persze arat nem tudunk, de az biztos hozza majd a Pro szintet.Pro vonalon szivesebben latnek f/2-es zoomokat, a Pana meg egy f/1.7-est is kihozott.
-
aginor
veterán
Pénteken mondjuk pont dolgozok, de felhős időt mondanak.

zsiga_667: én mondjuk kisebbre számítottam, de már alapvetően ez sem rossz, az ár viszont még erősen kérdéses (és az dönt el mindent).

nozs23: azért ez erősen felhasználás és szituáció függő is, de szerintem ez a fényerő mánia túl van lihegve kicsit (mind a bokeh). Persze, nyilván nem baj ha van, mert ha nem kell nem használod, de ha mégis kell, akkor ott van, ellenben ha kellene, de nincs az több fejfájást okozhat, de akkoris.
-
zsiga_667
tag
Szerintem meg nagyon is kicsi.
Ez a Pana 12-60 3.5-5.6:
Weight 210 g (0.46 lb)
Diameter 66 mm (2.6″)
Length 71 mm (2.8″)
Filter thread 58 mm -
zsiga_667
tag
[link]
12-45 f4:
Filter Size:58mm
Dimensions: 63.4x70mm
Weight: 254 g12-40 f2.8:
62mm
69.9 x 84mm
382g -
aginor
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Van az a pont, amikor már mindegy, csak ne is lássam többet. A szerviz magatartásától függően ez akár a Panára is igaz lehet, nem csak az adott darabra. Mondjuk atekintetben nagy érvágás lenne, hogy a rendszer ezzel a két gyártóval kerek -mind objektívek, mind vázak tekintetében- a kínálat felének elvesztése jelentősen korlátozná a lehetőségeket.
t.imi: én jókat olvastam arról az üvegről, remélem neked is tetszeni fog. Egyszer mondjuk össze lehetne lőni a mikrós nagylátókkal, csak kíváncsiságból.
Más: Ha már ott volt az összes cucc, meg a tesztábra, akkor lőttem pár képet a többi lencsével is, igény esetén csinálhatok majd belőlük valami tesztféleséget, szigorúan amatőr alapon a teljesség igénye nélkül.
-
t.imi
addikt
Vond sajnos nem találom a canon 10-18-al készült képeket
1x rendet kell vágni a tárhelyen.Használ valaki közületek oly FT 7-14 f4-et?
Rámozdultam egyre, szokásos vegyes érzelmekkel teli vélemények a fórumokon -
jaanoo89
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
Nekem nagyjából. M.Zuiko 25/1.8 is az volt. Bementem a mintaboltba, ami visszajött, pontosan ugyanolyan mértékű hibát tartalmazott, csak a másik oldalon, így ismét bementem, ismét elküldtük javítani. Most ahogy visszajött, még enyhén észrevehető, de ez már nagyon enyhe és úgy döntöttem, ezzel már tudok élni, mivel szerintem ezt 100%-ra nem lehet utólag megcsinálni. Annyira enyhe a különbség, hogy én észrevezem mert tudom, hogy mit kell nézni, de szerintem teljesen használhatóra csinálták meg. Azért sem idegel, mert azt egy MM-ben vettem kb. 60.000 FT-ért, ennyiért elég egy kb. 99%-os 25/1.8 nekem.

-
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
"én nem fogok vele ennyit szenvedni, pláne, hogy saját zsebre megy, inkább eladom."
- Ez nekem is megfordult a fejemben, de nehéz eladni ilyen értékű cuccot, 50-70.000 Ft bukóval persze el lehet adni ha nem jelzed, hogy van vele valami hiba, akkor viszont nem lesz jó hírneved a használt piacon, mert mehet más szívni a garival. Ha pedig jelzed, jóval alacsonyabb áron fog csak elmenni és az elég nagy bukó csak azért, mert nem időben vetted észre a hibát és nem álltál el 14 napon belül. Én ezt nem akartam megtenni, így végig jártam a folyamatokat, egészen addig, míg vissza kaptam a termék árát.
"Remélem azóta javult a színvonal a szervizbe, mert én nem vagyok ilyen türelmes a hülyékkel,"
-Azóta? Ez október vége óta húzodott és 1 hete lett vége, teljesen aktuális a téma.
"-ahogy a példád is mutatja- ezen vevőket lehet bukni, plusz megy a negatív marketing, amivel pedig továbbiakat, ellenben itt van a mintabolt, amit eddig szerintem mindenki csak dicsért. De mindegy, ők tudják.."
Így van. Lehet, hogy japánban a Pana tökjó, de nem ott élek, itthon pedig eddig csak az Olympus mintabolt volt képes rendes, segítőkész hozzállást tanusítani, így ameddig MFT user vagyok, csak tőlük veszek objektívet.
Az más kérdés, hogy ha kivonom a képletből a Pana objektíveket, már nem is olyan kecsegtető az MFT, de mivel nekem ez csak egy hobbi, nem fogok most rendszert váltani, választok egy Zuiko-t, még nem tudom, hogy melyiket. -
MrChris
nagyúr
Decenterességet sikerült már valakinek javíttatni?
-
aginor
veterán
1/4, tehát elvileg az is lehet, bár emlékeim szerint nem volt szél, csak kurva hideg.
De ettől még a képstabi is lehetett a ludas.
MrChris: megnéztem tesztábrán és kb. 6,5m-re lévő falon is végtelenre állított élességgel, szerintem rendben van. A legkisebb és végtelen fókusz között manuálisan további 4 helyre állított élességgel szintén.
hibavissza: Ezen látod? Hol?
jaanoo89: én nem fogok vele ennyit szenvedni, pláne, hogy saját zsebre megy, inkább eladom. Mondjuk addig leadni szervizbe, ameddig nem tudom a hibát reprodukálni, nincs sok értelme, és egyelőre nem tudom. Remélem azóta javult a színvonal a szervizbe, mert én nem vagyok ilyen türelmes a hülyékkel, pláne ha a pénztárcámmal játszanak közben, nem csak az idegeimmel.

Minden gyártónak figyelni kellene a terméktámogatásra (minden téren) mivel -ahogy a példád is mutatja- ezen vevőket lehet bukni, plusz megy a negatív marketing, amivel pedig továbbiakat, ellenben itt van a mintabolt, amit eddig szerintem mindenki csak dicsért. De mindegy, ők tudják..
Ugyanakkor továbbra is tartom, amit korábban írtam, hogy egy Leica objektív ne legyen hibás (kis túlzással természetesen). Prémium termék, prémium árazással, figyeljenek oda mind a gyártásnál, mind a minőség ellenőrzésnél, mivel ezzel építik, vagy rombolják nem csak a Pana hírnevét, de a prémium szegmensüket is. Mi csak amatőrök vagyunk (ezért biztos nem is számítunk), de ha valaki munkára vesz egy ilyen holmit és ahelyett hogy termelne vele a szervizbe kirándulgat, az elég nagy arculcsapás tud lenni szerintem és könnyen kiválthat egy márka vagy rendszerváltást. -
Throme
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nikonnál a decenterre bullshit dumát nyomtak. Ők se jobbak
A bolt meg beállt a "szakvélemény" mögé miszerint az az obi márpedig jóóóóóó.
Régebben történt és még nem vásárolgattam nagyon online. A 3 napos csere gari meg csak hibás termékre értendő.
Tanultam belőle és azóta online rendelek.
Már egy ideje a magyar nikon szerviz nem is foglalkozik DX, vagy FX vonallal, átkerült a csehekhez, akikről többnyire jó véleménnyel vannak a fórumozók.Nekem az az érzésem, hogy adják a hülyét (ellenkező esetben nagy bajok vannak ) és a garis cuccokat nem akarják javítani, mert az az ő költségük, a vevő nem fizet érte. Ha gariidőn kívüli termékről van szó, azt lehet egyből tudják javítani és nem akadékoskodnak
Ezért is kérdeztem itt a fórumon, hogy az oly, pana szervizekkel mi a tapasztalat, mert nekem ez is befolyásoló tényező.
A milc rendszer ezért is szimpibb, hogy jobban merek online rendelni obit. Itt -ismereteim szerint - csak a decentertől kell tartani, f/b fókusztól nem.Nikonnál a belépő vázhoz (egy nyavajás, sokat nem érő, af tuning sincs bennük) nagyon meg kellett nézni mit veszek, mert utána csak a magyar szerviz marad és az egy vicc. Ezt se értettem, hogy miért jó egy obihoz hozzáállítani a vázat?! Azért, hogy akkor a többi obit ne használhassam....
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Nem, ez egy enyhe hiba, de egy kép valóban nem kép. Folyamatábrát közelről ne nézz, nekem tökéletes volt 30-40 centiről. Nem mértem le pontosan, hogy mi volt a legközelebbi pont, ahol már problémás volt, de 5 méter felett tutira mindig rossz volt. Kerítést vagy épületet fotózz első körben úgy, hogy stabi kikapcs, elektronikus zárral, manuális fókusszal és merőleges legyél a témára. Teljesen nyitva és 1 FE-t rekeszelve jöhet 1-1 kép. Nekem nyitva is látszódott, f/8.0-án is látszódott de leginkább 1FE-t rekeszelve, mert ott volt az objektívem a legélesebb, a jobb oldal rendesen felerősödött, míg a bal oldal ugyanolyan rossz maradt, mint nyitott blendével.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
Throme
üzenetére
No igen, csak nem mindegy, hogy melyik gyártónál melyik kategóriába sorolt terméknél vannak gondok és hogy azt az aktuális országban, ahol élsz, hogyan kezelik.
A Panasonic-Leica 12-60 fölé nem lehet menni, náluk ez a csúcs.
Tudom, hogy más gyártónál is vannak gondok, pont egy harmadárú M.Zuiko 25/1.8 is decenteres volt nekem, amit visszavittem 2-szer is és teljesen jól kezelték a helyzetet.Panasonicnál, ha a budapesti szervízbe kerül, az szívás. Konkrétan elhangzott egy olyan mondat is, hogy ez jó értsem meg, a fényképezőben a szenzort meg kéne dönteni, ehhez hozzá kell igazítani és kész is, jó lesz az objektív.
Szenzorstabilizátorostul mindenestől majd döntögetik nekem a szenzort, aztán a másik 2 objektívem meg majd ezért lesz rossz?! Szó se róla, javítsátok. Elmondtam, hogyan lehet nagyon könnyen előhozni a hibát, konkrétan 5 méter felett már biztosan mindig előjön, kerítés, épület stb... erre úgy kapom vissza, hogy ők megnézték, hibátlan, mert 1 méterre lévő folyamatábrán jót mutatott, ők ezt a fényképező 3"-os kijelzőjén validálták. A harmadik alkalommal - amikor az ember már azt hinné, most már összekapják magukat - pedig úgy kaptam vissza, hogy a csepp és porálló objektív belsejében por, szösz volt. Legalább most hozzányúltak, de jobb ezúttal se lett, sőt...
Nem tudom, a Canon, Nikon stb. hogy áll az ilyen problémákhoz, de az én szememben a Panasonicnak konkrétan nincsen szervizük Magyarországon, így nem is veszek többet, mert ha elromlik, a tapasztalat alapján sok esélyt nem látok a sikeres javíttatásra és ez az, ami elég fontos, ugyanis hibák mindenhol vannak, de hogy képesek lesznek megoldani vagy sem, az a nem mindegy. -
nozs23
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Ja, vigyazni kell az ilyen altalanositassal. Nekem most jott meg az 5. Pana obim (kettot mar eladtam), egyiknek sem volt problemaja, a decentert is teszteltem mindig. Gyartotol fuggetlenul jarnak porul vasarlok, ez sajnos ilyen. Elhiszem, hogy borzaszto szivas lehet amugy.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
"A Pana objektívgyártásáról kezd elég lesújtó kép kialakulni bennem, hiába made is japan egy csomó típus.."
Ezt sajnos csak megerősíteni tudom. Én nem vettem észre időben, hogy a PL12-60 decenteres (leginkább 12mm-en jött elő) és utána már csak szervizeltetni tudtam. A magyar budapesti Pana szervizt most nem jellemezném, maradjunk annyiban, hogy nem igazán értették a problémámat, bárhogyan is magyaráztam + képeket is vittem, de azok meg nem érdekelték őket. Többszöri javítás és CSERE után is decenteres példányom volt, már felmerült bennem, hogy a fényképezőmmel van valami, elmentem az Olympus Mintaboltba és nagyon rendesek voltak, adtak egy ugyanolyan típusú gépet + egy 12mm-es objektívet, meglőttem a szemközti épületeken ugyanolyan beállítással a képeket és kijött az, hogy a másik olympus gépen is decenteres a PL12-60, míg az én gépem simán jó M.Zuikoval, ahogyan jó volt előtte másik 3 objektívvel is. Ezután további szappanopera következett, a lényeg, hogy visszakaptam a vételárat és ezentúl messze elkerülöm a Panasonicot. Amit megtanultam, hogy minden létező objektív hibát le kell tesztelni netes vásárlás 14 napjába bele kell férjen és kész, akkor nincs para.
Kíváncsiságból utána néztem, a PL12-60-ről bőven találni decenteres példányokat, de a 12/1.4-ről is dögivel, valami a Panánál nem stimmel, ezek nem filléres objektívek. Az is lehet, hogy az E-M5 II + PL12-60 soha nem ad nyerő párost, amire kicsi az esély, de hónapok után sem találok erre magyarázatot. -
hibavissza
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Az 1-es és elsőnek linkelt mintaképen látom. A többin nem igazán. Fura, mert az 1-es álló a legelső minta pedig fekvő. Nem lehet, hogy pára lecsapódás? Akár a tubus belsejében, amit nem látsz a fronton. Nekem is decenteres a kitobi, de az konstans olyan képet gyárt mint a legelső, deres minta.
-
MrChris
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Hasonlón gondolkodom, mert a fő különbség a tárgytávolság. A hegyes képednek ettől függetlenül eleve kicsit gyengébb az élessége, mint ennek: P1060601_t-u_k.JPG. Persze ráfoghatjuk az időjárásra, de nekem mégis front fókusznak tűnik, mintha nem a távolba, hanem a közelebbi fákra élesítene.
-
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza
üzenetére
Kipróbáltam gx80-on. Nincs olyan opció, hogy ne nyitott rekesznél állíts fókuszt. Még MF állásban is visszaugrik a legtágabb blendére. Mondjuk PL 25-tel nekem nem volt fókusz shift problémám.
(#93715) aginor: decenter. Egy képből nehéz megmondani.
-
aginor
veterán
Szerintetek ennek a képnek a bal oldala rendben van?
-
Throme
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Kösz!
Oly 25mm fix obira mennyire jellemző ez a probléma?
(oké, hogy gyártási hibák mindenhol lehetnek, csak az a kérdés mennyire jellemző, és a pana 25 fix-re már itt is írták nekem, hogy inkább f2.0-től jó.... ha meg egy fix obit rekeszelni kell, elveszti az előnyét...) -
aginor
veterán
válasz
anorche1
üzenetére
Szerintem 35mm lesz a jó.

zsiga_667: én inkább gyártási szórásra gondolnék. Az alkatrészek túl nagy tűrése és/vagy nem elég precíz összeszerelése okozhatja. Panánál vannak, voltak ilyenek, pl. 14mm/2,5, vagy a decenteres Leica típusok, de mintha a 100-400-ál is lett volna valamilyen para, hogy nem minden darab volt kellően éles. A Pana objektívgyártásáról kezd elég lesújtó kép kialakulni bennem, hiába made is japan egy csomó típus..
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Volt már itt róla szó, a megoldás, hogy valamilyen előnézetet be kell kapcsolni, hogy azon a rekeszértéken történjen az élességállítás, amin a kép is készülni fog.
Az én olvasatomban ez objektív tervezési hiba. Olcsó obi, valami nyűgjének kell lennie, különben a többi eladhatatlan lenne. -
Chosen
addikt
Sziasztok!
Ez a Panasonic 14-140mm-es obi ugyanaz, mint ami ezen a G7H + 14-140mm szetten van? Itt mi a trükk? Gyakorlatilag olcsóbb a gépet megvenni, mint külön az obit. Az obi önmagában 230e, a gép+obi 225e.
-
Throme
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Néztem pár yt videót a pana 25mm fix lencséről.
Az egyikben a pana 20mm 'palacsinta' obival hasonlítják össze.
[link]
Idősáv 3:54 -nél kezdődik a focus shift. Én ezt hívnám front fókusznak.
Ez hogy lehet mft esetében?
(Nem tudom milyen vázon próbálta, és nem esetleg valami user error-ról van-e szó...?!)
-
anorche1
őstag
Bocsanat, linkelni akartam, de az lemaradt

[link]De picit elbizonytalanodtam, hogy van e ertelme a kerdesemnek.
De mind1
Szoval, a gep kerdesere bekapcsolaskor mi a valaszom, 35mm?
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali informatikai kérdések órája
- BestBuy topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Revolut
- Wise (ex-TransferWise)
- Parfüm topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- Eladó Google Pixel 9 Pro 16/256GB / Ajándék fólia és tok! / Akku 100% / 24 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Viszont szigorúan csak feketében, az ezüst nem olyan árnyalatú mint az ezüst E-M5 II, engem zavart a különbség. (a leharcolt E-P1 gépemre viszont passzolt.)
Akkor már sokkal inkább egy (alig)használt Oly 12-40, vagy Pana 12-35, 160-180 ezerért. Vagy akár külföldi vásárlás 200k körül. És ez a kettő is olyan penge f4-en, hogy a bokámat lefosom (nem hiszem, hogy ennél lehet jobb az Oly 12-45 a legtágabb állásában). Plusz még megvan az a lehetőséged is, hogy lejjebb menj egy FÉ-vel, és még teljesen nyitva is bőven jó a képminőségük.
Én ezen vagyok, csak most már a fiam is jön velem, mióta megkapta az alap kapudrogot a fotózáshoz.
Az egy ándere büfé. ×2 és kész.
Egyre furább ez az ügy..

1x rendet kell vágni a tárhelyen.