Hirdetés
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rumos14
nagyúr
hát a 70/4 nagyobb a 40/2.8-nál
és amúgy is, nálam van a Lola-T
úgy, hogy ne aps-c-ztem meg m43-oztam, hanem a számokat értelmezem. végy egy FF vázat, tegyél rá egy 24-70/2.8-at és vesd össze a 40/2.8 és a 70/4 állásokon a dof-ot.. így. persze nekem egyik sincs. nincs nagy különbség, de van, a 70/4 javára, mármint ott szűkebb az éles tartomány. aki nem hiszi, járjon utána: [link] -
FEDman
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Az eltérő szenzorméretek miatt nagyon becsapós így egymás mellé tenni a kettőt.
Ha viszont átszámolod mondjuk FF-re mind a kettőt és úgy teszed egymás mell, akkor egy 80mm/f5,6 és egy 105/f6 végű obi versenyez egymással.
Erre azt írni, hogy a Zeiss egyértelműen jobb lesz DOF kontrollban..Gyakorlatban itt minimális lesz a különbség, ekv. 80mm alatt meg nem is kérdés, hogy az Oly a jobb.
De ezek a különbségek mind nagyon aprók, gyakorlatban meg teljesen elhanyagolhatók. Éppen ezért én egyedül azon akadtam ki, hogy szerintetek a Zeiss érdemben jobb lesz DOF kontrollban, mikor a különbséget majd nagyítóval kell majd keresni.
Részemről ez a két obi nagyjából egy kategória, szerintem aki ehhez képest nagyon mást mond az legyen bármelyik oldalt erősen túlkompenzál.

Ezt az értelmetlen vitát ezzel részemről itt le is zárnám..
-
válasz
rumos14
üzenetére
szerintem pedig vegyünk bele a játékba, ugyanis ez a zeiss üveg is qrva szar "dof kontrollt ad", ha már itt tartunk. 70/4 aps-c-n? ne viccelj már! nem ezért jó ez az üveg, mindenki tudja, hogy ha érdemben szűk mélységélességet akarsz, nem ez a te üveged. számomra ez már megint az izzadságszagú érvelés/védekezés. ekv. 24-105, ami jó átfogás, zeiss minőség (tfh), picit a fényerőre is figyeltek, nem lett moby dick méretű. pont. egy jó alapzoom. mint a 16-85 vr. vagy a 12-60.
aztán más kérdés, hogy én persze pana 14-140, sőt, kompakt párti vagyok.
-
-
rumos14
nagyúr
ez az ár a mai viszonyok között teljesen reális, figyelembe véve a Zeiss logót is. ez van, ezt kell szeretni, sztem nem lehet azt mondani, hogy vastagon fogott volna a ceruza. az, hogy neked mennyit ér meg, az más kérdés.
méretre is teljesen rendben van, pont akkora mint a Pana 12-35. igen, az f2.8, de a Zeiss nagyobb képkört fed le és másfélszer akkora az átfogása. ezeket a tényezőket figyelembe véve jó munkát végeztek a Zeiss... akarom mondani, Sony mérnökei.
az F4 és az F5.6 között pedig pont akkora a különbség mint az F2.8 és az F4 között. a 70/4-es végben van valami háttérmosási potenciál is, lényegesen több mint a 35/2.8-ban. nem, nem akarom fikázni a Pana 12-35-öt, eszméletlen jó üveg az, annak megfelelő (vagy még kicsit magasabb) áron.
offoff, a 18-105/4 G a 600 doláros árával szerintem meglepően olcsó lett. -
Gondwana
addikt
-
HollyBoni
veterán
Hallucinálok vagy tényleg láthatóan jobb a 14-es palacsinta képe mint a 14-42-nek?

-
törölt tag
Klubtársak, véleményetek szerint az "optika" elnevezés mellett a "lencse" is helyes, vagy csak az optika a hivatalos forma?
-
-
MLaca
őstag
válasz
xtremetuning
üzenetére
-
madgie
titán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Abszolút meg se nyikkan? Szervizmódba sem lehet belökni?
Freddy: életem talán legmegbízhatatlanabb üvege a Tami 17-50 volt, igaz, az Canon seggű cucc vala'.
-
Gondwana
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
GH1 + 20mm f/1.7 + odafigyelés, akkor az 1/30 illetve 1/20 keresővel szerintem szépen kitartható (persze, érdemes ilyenkor sorozatozni, még ha nem is AK-47 az eszköz)
Szerk.: stabivita témához: Canon 17-55 f/2.8 IS-en jobban szeretem a kikapcsolt stabit, mert 1/30 és 1/2s között javít a képen, de 1/30 és 1/200 között meg ront.
-
b.vr
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Hát ha a régi kéttengelyes az ez, akkor:
"No, egy szó mint száz: az E-PL5 a régi, körülbelül 2-2,5 FÉ előnyt adó stabilizátort örökölte, ami azért egyáltalán nem egy rossz dolog." -
jjeahh
nagyúr
egy kicsit hüje kérdés...ja és nem célom stabivitát kelteni
:
ha kéttengelyes stabis olyval mondjuk kell nekem 1/20-as záridő, hogy ki tudjam tartani bemozdulás nélkül a gépet, egy stabinélküli panával milyen záridőre lesz kb szükségem? valakinek valami tapasztalat, akinek mindkét váza volt-van? .: JuSzT :. ?
-
HollyBoni
veterán
Sziasztok, kéne egy kis help. Lehet beszart egy barátom GH1-e. Fotózott, elment a géptől pár percre, bekapcsolva hagyta. Mire visszamint ki volt kapcsolva, és nem tudja bekapcsolni. Próbálta AC-ről, két akkuval, és semmi. Valaki tapasztalt hasonlót?
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Az Oly-ra jelenleg 900$-t írnak.
No de szerintem ez megint egy tök felesleges és túl korai vita. Egyenlőre annyi biztos, hogy mindkét rendszerre érkezik egy-egy nagyon jó zoom obi. Hogy milyenek egymáshoz képest arra szerintem majd akkor térjünk vissza ha már bejelentették őket és esetleg már azt is láttuk mire képesek.

-
sebgutkopf
őstag
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Írtam, hogy az is számít, de ahogy az ekv. 80 és 105mm között sincs drámai különbség, úgy az Oly esetében se sok az az 1/3 FÉ különbség. Azaz max végeredményben kihoznak egy döntetlent.
Erre azt írni, hogy de a Zeiss-nek jobb lesz a DOF kontrollja az azért egy elég erős túlzás, nem?
-
sebgutkopf
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
Ha az új Olyt nézzük valóban ez már nem nagy különbség, önmagában nem döntő érv (ahhoz elég, hogy 1/3 FÉ-t eltüntesse), de ha választhatok akkor én mégiscsak inkább egy 105-ös végű obiért adok ki ennyi pénzt mint egy 80-as végűért. Ráadásul az Oly úgy néz ki drágább is lesz.
-
Studi
veterán
A második pontban volt a "ha nem tévedek" mondatrész gorgo fórumtárs részéről, és pontosan azt írta, hogy a Panán a vázstabi kikapcsol, ha stabis obit teszel rá, ellentétben az Olyval, ahol kikapcsolható. Nem akarok mondatértelmezési kérdésekbe belemenni, fölösleges is. Gorgo mondandója arra volt kiélezve, hogy a Pana stabis obi esetén automatikusan lekapcsolja a vázstabit, míg Olynál ha ezt elfelejted, akkor nézheted otthon, miért lett minden képed rútul bemozdult a stabi ellenére.
A természetesen tévedsz kijelentésed innen is kicsit magas lovasnak tűnt, de szerintem csak félreértésből adódik. :-)
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
az 1000 eurós zeissnál a 45e ft-ért vesztegetett használt kit teleobik is jobb dof kontrollt adnak. ha szerinted a tele végén kezdődik a tánc, akkor számold ki.
mindegy, hagyjuk. a zeiss egy korrektnek ígérkező, jó átfogású alapobi, ami szerintem közel sem ér 1000 eurót, ellenben alapvetően tetszene.
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
A most érkező mZuiko 12-40/2,8 PRO obinak már ekv. 80mm a vége. Szerintem már csak emiatt is ehhez érdemesebb viszonyítani. Pláne, hogy nagyjából egyszerre fogják bejelenteni őket.
Az ekv. 80 kontra 105mm között már messze nincs olyan nagy különbség.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
Miért más kérdés a gyujtótáv? Alapvetően határozza meg a dof kontrollt és a zeiss vége hosszabb mint a ekv 70mm-es vége és az oly féle ekv 80-tól is hosszabb. A látószög a végén más.
Azonos látószögön igen ott valóban 1/3 minuszban van, de a nagy látószögeken úgysincs igazán sok játékra mód, a poén a hosszabbik végén kezdődik, ott pedig nyer a zeiss.
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
szerintem pedig egy f5,6 végű tele kitobi még több dof kontrollt ad. ne viccelj már!
-
válasz
fattyu
üzenetére
ha hibátlanul rajzol és leveri a leica fixeket, még olcsó is
ha úgy rajzol, mint a 24/1,8, akkor kb. annyira is lesz jó ár/érték arányban
hányan is vettétek meg a 24/1,8-at boltból?bónusz: számomra a 16-85 vr-nél nem feltétlen ér több pénzt, ha nem a legelső eset (álomjó rajz) teljesül, alapvetően hasonló üvegeknek gondolom őket
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Nem, az f/4 APS-C-n egy minimálisan rosszabb DOF kontrollt jelent, mint mFT-n az f/2,8.

Más kérdés, hogy ez minimális különbség és a kicsit hosszabb vég - ekv. 80 helyett 105mm - ezt nagyjából valószínű pont kompenzálja.
De ami a lényeg, a kijelentésed sehogy se állja meg a helyét.
-
fattyu
veterán
mai obi árakat elnézve ( pl canon II végződésű dolgaival hasonlítva ) nem is olyan cefet vészes az az ár. Mondhatni jutányos pl a 24-70/F4 hez képest.
Én az árát azért elsősorban IQ alapján dönteném el éri-e. Nyilván az hogy ki is fizetném érte ott már bejön az hogy f4 meg mekkora.
Csak tulpéken lehet akár álleesős IQ is amitől azt mondja az ember hogy ez iszonyat kemény és nexeken ugye a szenzor erős annyira hogy akár lehet azt mondnani hogy egy stop vállalható kompromisszum. Onnan meg már csak a méret van.
Azt meg te se gondolod komolyan hogy a mai piacon eme obinak a reális ára 150ezer jmf lenne.
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
nem ad több "dof kontrollt", f2,8 <> f3,2, viszont ekv. 105 mm-ig megy, ami jó dolog. az mft megfelelője egy 12-50/f3,2 volna.
-
FEDman
addikt
Ez a NEX-re érkező Zeiss 16-70/4 szerintem egy nagyon korrekt darab lesz, várhatóan mind méretben, mind teljesítményben. Kb pont úgy, mint az új mZuiko 12-40/2,8 PRO.
Az hogy az Zeiss "csak" f/4 az szerintem nem tragédia. Ha nagyjából egy árban lesz ez a Zeiss a most érkező mZuiko-val akkor max annyit tudok mondani, hogy nem használja ki a nagyobb szenzor nyújtotta előnyöket.
Máshogy fogalmazva nagyon hasonló lesz és nem irigylem azt aki majd e kettő között fog vacillálni.
No de ezzel most nagyon előreszaladtunk, hisz még be se jelentették őket.
-
néha azt hiszem, hogy direkt értetlenkednek sokan...

1. a bajom az volt, hogy kolléga közölte, hogy a pana stabija jó, bár nem tudjuk, hogy mennyire, de legalább rendesen kikapcsolható, ellentétben az oly-val. ha végiggondolod, ebből a mondatból kb. semmi sem igaz

2. természetesen szenzorstabis vázban ki lehet kapcsolni a szenzorstabit. ellenben a kolléga azt írta, hogy a panában legalább kikapcsolható (ezt nem tudjuk, de tényként írta), ellentétben az oly-va (ezt tudjuk, hogy nem igaz).
3. ennek megfelelően nem értem az összehasonlítást. adott egy ismert és egy ismeretlen szenzorstabi, pont.
-
sebgutkopf
őstag
Most erre mit mondjak. Ez az obi f4 ellenére több dof kontrollt ad mint a pana 12-35/2.8
Nem mellesleg a tele vége ekv 105mm. Tehát egy ekv 24-105 kényelmes átfogás és ha hozza a zeiss minőséget, akkor az 1000 eur sem fog visszatartani. Eddig ez az obi van a legközelebb a kedvenc ex oly 12-60-amhoz (fényerőben is) és nagyobb szenzorral. -
válasz
fattyu
üzenetére
igazad van, pontatlan voltam: feltételezve, hogy tök jó optikailag, pont a felét éri. az én szememben például nem igazán értékesebb a nikon 16-85 vr-nél. ezzel együtt, utoljára, jó üvegnek tartom (ha jól rajzol, de miért ne tenné?), egy nex-6-tal nagyon szép párost alkothatnak.
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
ha neked 1000 euróért oké egy f4-es üveg, ami nem is túl kicsi (hanem ellenben nagy), akkor lelked rajta. egyébként azzal még egyetértek, hogy az egyik legértelmesebb üveg a nex kínálatban. csak épp az f4-re én nem lelkesedem igazán, f3,5-4,5, f4 végig vagy f3,5-5,6 között nincs drámai különbség. de mégegyszer, a legfőbb bajom az obival az ára, pont a felét éri.
-
törölt tag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
16-50 2.8?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
sebgutkopf
üzenetére
fényerő?

-
sebgutkopf
őstag
Kicsit ritkán olvasok és soká reagálok.
Vicc vagy nem vicc, de számomra a zeiss 16-70/4 oss az maga a dream come true. Nem vagyunk egyformák. Ezt az obit vártam mindig is nex-re és pont olyan jött, amit szerettem volna (átfogás, minőség, fényerő). Ráadásul egyik másik milc rendszerben sincs alternatívája. El kell ismernem, hogy ezzel engem hosszú távra megvett a sony. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Danniel
üzenetére
nem rossz márka a vanguard, de nekem tapogatásra ez jobban bejött, minőségibbnek tűnt, így rendeltem ettől a márkától egy ilyent..igaz majdnem kétszer annyiba kerül, de én nagyon elégedett vagyok, rengeteget kirándultam már vele, sokszor ki van téve mostoha körülményeknek, eső, sár is érte jó párszor, de még sehol nem szakadt ki, a nap sem akarja kifakítani, most is makulátlan állapotban van... na meg ízlések és pofonok, de sztem elég dizájnos cucc, az olypent nem rakhattam hama tatyóba na...

-
Mercutio_
félisten
Oly 12-50 a 12-es végén?

Basszus, egy hét alatt 600 hsz-t termeltetek
, valaki összefoglalná a lényeges dolgokat? ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Daniel: Fotós táskák topic, bár itt valszeg előbb lesz releváns válasz.
-
Danniel
tag
Lehet egy kicsit off, de tudtok olyan táskát ajánlani, amibe a g3+20mm + külön 45mm (vagy fordítva) belefér? Akár övtáska is lehet, de olyat eddig nem nagyon láttam, így sima pántos kistáskákat nézegettem. Eddig ez tűnt egész jónak: Vanguard Pampas II 13.
A lényeg az lenne, hogy kényelmesen beleférjen az említett cucc, de azért minél kisebb legyen.
Szerk:
Ez a 20 1/7 azért egy marha jó lencse...

Az egyik autós képen grain effect van, azért szemcsés, eredetileg tűéles volt...
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3293
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060 (ELKELT)
- Logitech G920 Kormány szett 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 3700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 PLUS CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

és amúgy is, nálam van a

:

, valaki összefoglalná a lényeges dolgokat?