Hirdetés
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobilhasználat külföldön
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Telekom mobilszolgáltatások
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
Új hozzászólás Aktív témák
-
HollyBoni
veterán
válasz
Jahno
üzenetére
Az a baj ezekkel a szervizes dumákkal, hogy sokszor annyi hitelessége van, mint egy random kommentnek egy facebook csoportban.
Sajnos attól hogy valaki hivatásszerűen csinál valamit, nem jelenti azt, hogy ért is hozzá. Belegondolni is rossz hogy hányszor fogtam a fejem "szakemberek" csodás munkája miatt, és/vagy hányszor javítottam a hibáikat. -
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Katasztrófálisan kicsi, alacsony fényerő (igen, maxon van a fényerő a beállításokban), 16:9-es alap képarány óriási fekete csíkokkal ha 3:2 vagy 4:3 képarány van beállítva. Semmi normális eye cup, sokszor erős napsütésben az EVF fölé kell tennem a tenyerem hogy lássak valamit. Kamera vagy szem mozgatásnál elszineződés. Egyelőre ennyi jut eszembe, biztos van még vele bajom.
Tudom, itt a méret is limitál dolgokat, de ehhez képest pl. a ~17 éves GH1 EVF-je egy mozi (és mellesleg alig nagyobb maga a gép).Szerintem köztudott hogy az EVF gyenge pontja ennek a gépnek. Persze lehet végletekig vitatkozni hogy ez kit mennyire zavar, ha csak annyira keresel rá hogy GX9 EVF, akkor jó sok fórum/reddit posztot találsz ahol pont erről vitatkoznak.
-
HollyBoni
veterán
válasz
xhege
üzenetére
Ezeket nézd: hardverapro, facebook m4/3 adok veszek csoport és simán csak marketplace keresés, index 4/3, mikro 4/3 adok-veszek topik. Ezzel kb mindent lefedsz. MPB-n jelenleg €214-től van az első verziós 20mm. Nem vészes, de szerintem jobbat ki lehet fogni itthon.
Én alapból jobban szeretek keresővel fotózni. Nyilván verőfényes napsütésben jön a legjobban, de ez a kereső akkora f*s, hogy néha még ott sem segítség. -
HollyBoni
veterán
válasz
xhege
üzenetére
Kb. minden héten látok eladó 20-as Panát. Amikor meg nem volt, felraktam 1-2 hirdetést hogy keresek ilyen obit, és napokon belül többen megkerestek. Ott az MPB is, nyilván itt valószínű magasabb lesz az ár.
GX9 kiválasztásánál fontos szempont volt nálam az EVF. Viszont sajna a gyakorlatban annyira gagyi ez az EVF, hogy egyre kevesebbet használom.
Ezt még akkor más is mondta itt nekem, de nem igazán jött át.
Ha jól látom a GX80-ban is ugyanez az EVF van, szóval óvatosan. -
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Nem kell szerintem ezt ennyire túldramatizálni. Ezt a létezik MF obi és társai dolgot meg végletekig lehet fokozni, mondjuk addig hogy minek fotózunk akkor digitálissal, minek használunk navigációt mikor van papír alapú térkép stb stb...
A 20-as AF-je lassú. Ez tény, felesleges rajta vitatkozni. Az hogy ez kit zavar, teljesen egyénfüggő. Igen, van olyan aki nem szeret MF obikkal fotózni, igen, van akit zavarni fog a lassú AF. Olyan is van aki vígan fogja használni az obit lassú AF mellett is.
Szerintem nincs ezzel semmi gond, és nem arról van szó hogy az emberek problémákon akarnak rugózni.
Mindenki máshogy használja a felszerelését, mindenkinek mások az elvárásai. Minden obinak/váznak vannak előnyei és hátrányai. Mérlegelsz hogy neked mi a fontos, választasz valamit, kipróbálod, vagy boldog vagy vele, vagy nem. Ennyi. -
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Hason rossz, ahogy tekersz beleütközhet a combod, ha meg az övtáskát hason úgy akarod rögzíteni hogy ne mozogjon, akkor a légzést is korlátozhatod.
Szvsz ha nincs hátizsák akkor erre kitalált heveder háton, ha van hátizsák akkor övtáska (csak nem övre rögzítve) hátul derék környékén, de picit oldalra inkább hogy normálisan hozzáférj.
Vagy ha csak aszfalton mész egy kormánytáska ami párnázott, és kicsit függetlenítve van a bicótól. Nyilván a rezgések valamit árthatnak a gépnek, de sokan túráznak terepen hetekeig-hónapokig úgy hogy laptop-ot, fényképezőt, meg drónt visznek a bicón. -
HollyBoni
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nekem az egész rendszer lényege a méret lenne. Teljesen úgy tűnik mintha elfelejtették volna hogy a 4/3 előtt ott van a "micro" szó.
Van még egy ősrégi GH1-em a szüleimnél. Miután megvettem a GX9-et és használtam pár hónapig, megint a kezembe került a GH1. Meglepődtem rendesen.
Igazából alig nagyobb a GH1 mint a GX9, de van egy normális markolat, és normális kereső, meg kihajtható kijelző. Na meg majdnem 100g-al könnyebb a GH1, ami brutál feltűnő. Igen, nagyon műanyag az egész gép, de én lehet elviselném a kisebb súly miatt. A GH1 egy Pana 20-as obival majdnem olyan súlyban van mint a GX9 pucéran.
Mikor a Pana elkezdett kihozni m4/3 gépeket amik ugyanazt a vázat használták mint a full frame S széria, én nyomtam egy nagy facepalm-ot és kb. lemondtam erről a rendszerről. -
HollyBoni
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Ha új vázakat és obikat néznék, szerintem nálam nem m43-ra esne a választás. Viszont én főleg azért döntöttem újból m43 mellett, mert használtan szvsz nagyon jó áron ki lehet fogni cuccokat. Nyilván ez mást rendszerekre is igaz, de szerintem m43-ra határozottan, mert sokak szerint haldoklik, inkább nagyobb szenzor stb.
Hogy mi lesz a rendszer jövője, az jó kérdés... Nekem sem tetszik amerre halad a dolog. -
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Sosem volt még nagyobb övtáskám, de vannak nagyobbak is amit rendesen megpakolnak, pl. vizes palackokkal is, és elvileg működik:
20mm 1.7 vs 17mm 1.8:
A Pana 20-nak nagyon szeretem a képét, de építési minőségre nem valami csúcs. Nagyon műanyagos fly by wire fókuszgyűrű, ami szorul ha picit már jobban megszorítod. ~15 éves kitobi szint. Az AF pedig legendásan lassú.
Az Oly-n kapsz rendes fókuszgyűrűt meg normális AF-et. Szerintem innen jön főleg az árkülönbség. Ha használtat nézel, Panából szerintem jóval több is van, ez is befolyásolhatja az árat. -
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Ha nagyobb övtáskát nézel, túrás/bringás vonalon érdemes nézelődni.
Szerintem egy speckóbb heveder a legjobb megoldás. Én csak azért nem hevederezek mert sokszor megyek hátizsákkal, és/vagy terepen nem akarom hogy a gép kapja a port, bekapjon valami ágat/fát stb.
Ha aszfalton mész, a heveder jó lesz. -
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Én övtáskában viszem. Olyan lazán hagyom, hogy tudjam "forgatni" a derekamon az övtáskát, és így pikk pakk elő lehet venni a kamerát. Néha elmászik, de főleg csak terepen lefele, ugrálásnál stb. Nekem a GX9 kisebb fix obikkal elfér egy miniatűr övtáskában, de vannak nagyobb, stabilabb, párnázott övtáskák is. Egy pici csuklópánt van a kamerán, ezt hagyom hogy kilógjon az övtáskából, így egyszerűbb elővenni.
Vannak direkt bicós hevederek is amivel a hátadon tudod vinni.
Olvasd el ezt a cikket, nézd meg a kommenteket is:
[link] -
HollyBoni
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
A 20-as szerintem fantasztikus obi (ha az AF-et nem nézzük). Én nagyon szeretem a képét, univerzális obinak is szuper szvsz.
-
HollyBoni
veterán
-
HollyBoni
veterán
válasz
szőröscica
üzenetére
Én egy GH1-ről váltottam GX9-re. Szerintem képminőségben nagy a különbség. ISO téren főleg. Nem csak kevésbé, de teljesen máshogy zajosodik a GX9. Sokkal jobban megmaradnak a színek, nincs fura lilásodás, csíkozódás stb. A színek, képi világ alacsony ISO-n is szebb. Szerintem a JPEG-ek is jobbak, de ezt nem sokat teszteltem. Na meg nagyon sok hasznos új feature-t ad egy modernebb váz.
Lehet csak én nézem túlságosan a minőséget, de nekem ég és föld a különbség telefon és akármilyen "nagyobb" szenzoros fényképező között, akkor is ha utómunka nélküli JPEG-ről beszélünk. A páromnak valamelyik legújabb és legjobb hiperszuper félmilliós Galaxy-ja van, nem vágtam hátast a képminőségtől. Ha bármilyen nagyobb kijelzőn nézem vissza a képeit, szimplán elvérzik. A részletesség, minőség nekem hiányzik. Na meg a gyári szoftver szerintem nagyon túltol sok dolgot, telénél a háttérmosás botrányos stb. Akár még a GH1-em képeit is kellemesebb visszanézni.
Persze telefonon nézve, instára stb. tökéletes. -
HollyBoni
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ha ennyiért akarsz akkor legyél résen, hamar el fogják vinni ha felbukkan egy. De amúgy szerintem is ez a 130-150 a reális ársáv, csak mivel pár havonta 1-2 bukkan fel, gondolom egymáshoz árazzák az emberek. Ha éppen van egy fent egy 200-ért, a másik is annyiért fogja felrakni.
GX80-ból szerintem minden héten látok eladót. -
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Ahogy írtam ez a 200 eléggé a GX9 teteje, nem venném viszonyítási alapnak (nem is akarják megvenni). Ilyen árban utoljára egy szinte új állapotú pár száz expos példányt láttam amin asszem még egy kevés gari is volt (vagy csak talán az obin).
Én is jóval olcsóbban vettem tavaly. -
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Ez a lágy a kép dolog azért nem minden obira igaz. Régi és/vagy olcsó manuálokra persze. De egy normálisabb modern m4/3 obira már sokkal kevésbé. A Pana 20-ast például vígan használom nyitva jó fénynél is, ha éppen játszani akarok a háttérmosással, és gyönyörű képe van nyitva is. Pedig bőven nem egy felső a kategóriás obi. A Laowa 7.5-nél is inkább a vignettálás javulása feltűnő ha rekeszelek, amúgy tök éles képe van nyitva.
A csinálsz fényt meg több alexpós képet összeraksz dolog pedig azért nem egy univerzális megoldás. Ha nálad működik az tök jó, de nagyon sok esetben nem opció.De ez az egész dolog abból indult ki hogy azt írtad a GX7 egy százassal olcsóbb. A GX7 vázak 40-60 körül szoktak menni használtan? Mert GX9 váz szokott lenni 140-160 körül.
-
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Nagyon ritkán vannak aprón, de a 200 eléggé a teteje a GX9-nek. Mondjuk amit te mondasz ahhoz van egy 14-42, kérdés az kinek mennyit ér. Én tavaly 210-ért vettem egy új Pana 20-as obival GX9-et. Talán a váz 140-150-ért volt fent, már nem emlékszem. Láttam azóta is hasonló áron vázakat, de inkább drágábban.
Szerintem az újabb szenzor meg 4k videó nem elhanyagolandó különbség, de lehet nem mindenkinek számít annyit. Persze a 4k videóhoz azért hozzá kell tenni hogy elég szépen croppol. -
HollyBoni
veterán
válasz
freelanced
üzenetére
Szerintem MFT-n egy 45-50mm fix nem igazán alkalmas univerzális obinak, természetben/kültéren sem. Szvsz ahhoz túl szűk.
Én a helyedben vennék egy használt zoom-ot, kitapasztalnám melyik gyutávot használom a legtöbbet, ha meg nem tetszik az obi és/vagy tudod merre akarsz tovább menni, eladod ugyanannyiért mint amennyiért vetted. -
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
Nem hiszem hogy a gyaloglástól és országúti bringázástól bármi baja lenne a gépnek vagy az obinak. Azért elég sokan hurcolásszák magukkal mindenfelé a gépüket.
Lassan 1,5 éve van nálam a GX9, azóta jó párszor elvittem montizni, meg volt hogy be is ütöttem övtáskával. Semmi baja, és nem mai csirke (expo 35000 körül van).
Pl. nézek egy srácot aki Alaszkából Argentinába teker már vagy egy éve, főleg terepen. A bicón visz egy Sony FF gépet, drónt, meg laptop-ot. Szerintem 1 hónap alatt többet teker mint én egy évben.
Nyilván bármikor beüthet a baj, nem mondom hogy vigye mindenki a gépét montizni, de szerintem ennyire félteni túlzás. -
HollyBoni
veterán
válasz
csacsi77
üzenetére
Nem fogok tudni. Nem rossz obi, főleg ahhoz képest mennyibe kerül és mekkora.
De sokszor annyira nem tetszik a képe, hogy kb. elveszik az értelme hogy egyáltalán dedikált fényképezőt viszek, legalábbis számomra. Szinte mindig itthon marad ez az obi.
Nyilván mikor olyan kör van ahol csak a lejtőzésen van a fókusz, akkor itthon marad a gép, de lightosabb túráknál örülök ha nálam van.
Több mint egy éve rázkódik nálam a GX9, semminek semmi baja nem lett eddig. Az övtáska tud picit külön mozogni, és nagyon sok mindent megszűr (szerintem).Van aki FF-et visz magával, na azt már nem vállalnám be a jelenlegi pénztárcámmal.
-
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Terep, néha ugrálás is. Övtáskában viszem a gépet. Zoom obiból csak a 12-32 van, de megy apróra.
Eddig vagy a Laowa 7.5-öt vittem, vagy a Pana 20-ast, vagy mindkettőt. Szeretek fix obikkal fotózni, de erre a célra sokkal jobban bejön a zoom. Semmiképp nem szeretnék másik manuál fixet sem, ha esetleg másokat fotózok. Sokat nyomtam így régen, de túl kényelmes az AF.
A 14-140-nel a méretem a baj, és szerintem totál felesleges a tele vége. Próbáltam már pár tele obit, de saját sosem volt, mert nem éreztem hogy nekem kéne. 45-50mm MFT-n bőven elég. A 12-32-nél éreztem csak hogy egy picikét lehetne hosszabb néha.A rázkódástól én is féltem az elején. Most már nem érdekel annyira. Csak fotózni kb. alig járok el. Természetfotózni szeretek a legjobban, de gyalogtúrázni soha nem fogok.
Nyilván nincs végtelen pénzem (még sok sem), de ha bringázni nem viszem a gépet, kb. porosodik a polcon.
Igazából egy nagyon szerencsétlen eséssel ígyis úgyis több százezres kárt tudok csinálni a bringában. -
HollyBoni
veterán
Na, így még nehezebb a döntés. Úgy látom MPB-n egy áron megy az első generációs Pana 12-35 meg az Oly 12-45, itthon nem tudom mi a helyzet, szerintem hasonló.
+10mm és -50g, vagy f2.8 (meg dual IS?). Passz...
A szalagkábel mennyi volt, egyszerűen beszerezhető?
-
HollyBoni
veterán
Kéne egy normális alapzoom GX9-re. Kb. fél éve van egy 12-32. Tök jó a miniatűr mérete, de nem vagyok vele kibékülve. Leginkább a képminőséggel van bajom. Elég éles, sokkal jobb mint a régebbi kitobik, de nagyon sok képnek olyan gagyi "kitobis" kinézete van. Igazából pontosan nem is tudom megfogalmazni mi a bajom a képével, csak annyit látok hogy sokszor itthon hagyom és mást viszek, mert a vele készült képek nem tetszenek. Az sem lenne rossz ha a tele vége picit hosszabb lenne.
Amiket néztem: Pana 12-60 f3.5-f.5.6, Pana Leica 12-60, Pana 12-35 f2.8, Oly 12-40 f2.8 és 12-45 f4.Az olcsóbb Pana 12-60-tól egy picit félek, hogy ugyanaz lenne a bajom mint a 12-32-vel képminőség terén. A Pana Leica 12-60 elég pofás, viszont szerintem túl nagy, úgy érzem sokszor itthon maradna. A Pana 12-35-nek picit rövid a tele vége, elég keveset látok használtan, és lehet hülyeség de kicsit félek drága Pana obit venni, sokat olvastam szalagkábel hibákról. Méretben elég jó viszont.
Az Oly 12-40 és 12-45 tetszik a legjobban. 12-40-ből sok van használtan, tök jó a fényerő, viszont szerintem ez is túl nagy és nehéz lenne.
Szerintem a legjobb a 12-45 lenne. Méretben jó, úgy olvastam képminőségben is, a fényerő picit visszatart, de hát valamit valamiért.Igazából bicózáskor használom a gépet legtöbbször, és még azt is megérzem ha éppen a Laowa 7.5mm van fent, nem a Pana 20mm 1.7. Ezért lenne mindenképp fontos a súly és méret. Persze mindegyik felsorolt obi jóval nehezebb és nagyobb, de egy normális zoom obival szerintem jobban boldogulnék.
Szerintetek? -
HollyBoni
veterán
Lehet én vagyok túl nagy geek, de monitoron nézve picit nagyobb méretben én szinte mindig látom melyik kép készült telefonnal, vagy egy nagyobb szenzoros fényképezővel. A jobb minőségű képet meg számomra szimplán kellemesebb nézni, tök mindegy hogy "rossz" vagy "jó" kép.
Az vitathatatlan hogy egy fényképező láthatóan jobb minőségű képeket készít, csak az a kérdés ez kit mennyire érdekel, ki mennyire látja a különbséget.
Sokszor én sem viszem magammal még a pici m4/3 gépet sem, aztán bánom hogy csak mobil van nálam, de az meg mindig nálam van. -
HollyBoni
veterán
Azt tudom hogy munkagép, teljesen értem miért ekkora. Csak mi van a hobbi gépekkel? Nekem olyan mintha elfelejtették volna hogy a M4/3-ban ott van a micro szó.
Régen a G/GH széria is tök jó méretű volt.
Múltkor vettem elő az őskövület GH1-et, és kicsit meglepődtem hogy igazából alig nagyobb mint a GX9, viszont van egy jó nagy és kényelmes kereső, forgatható kijelző, és sokkal kényelmesebb markolat (na meg olyan brutál műanyag hogy még könnyebb is mint a GX9, persze ez inkább negatiívum). Nekem speciel az ilyen gépek is hiányoznak. Aztán lehet erre sincs a piacon igény. -
HollyBoni
veterán
válasz
theporcupine
üzenetére
Olyan fura nekem amit a Pana csinál. Kihoznak egy pici FF vázat, aztán meg egy M43 vázat ami akkora mint egy nagyobb FF. Tényleg ennyire nincs igény pici/kisebb M43 gépekre?
-
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Lehet valamit én csinálok rosszul, de nekem valahogy sosem hiányzott a tele, viszont helyette nagyobb fényerőt nagyon szívesen látok.
Én speciel nem is tudtam hogy létezik az LX100, mikor múltkor megláttam használtan erősen elgondolkoztam hogy lehet jobb lenne a GX9 helyett.
Jó ez a 12-32, de néha azért kicsit "műanyag" a képe, meg hát ott a fényerő. -
HollyBoni
veterán
Szerintem az a baj, hogy igazából úgy kimondottan fotózni nem is járok már el, csak nálam van a gép mikor bringázok. Mikor bringázok? Általában mikor fotózni a legrosszabbak a fények, meg sokszor unalmas az ég. Naplementénél meg már sprintelek hazafele, állvány meg persze nincs nálam.
Szóval igazából jó képeket szeretnék, belefektetett energia nélkül.
Viszont erre a célra a 12-32 eddig eléggé bejövős, mindenképp kényelmesebb mint egy fix. Elég jó a képe is, bár néha azért picit "kitobis". -
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Jó cucc, bár én picit küzdök a használatával. Így leírva egyértelműnek tűnik, de meg is kell ám tölteni a képet sok érdekes/szép dologgal, különben eszméletlen lapos képeket lehet vele lőni. Legfőképp tájképhez vettem, mert ugye tele van a net gyönyörű tájképekkel amik nagylátóval készültek, csak ha nem jár az ember ilyen helyeken, az úgy picit nehezebb.
Sokszor van hogy látok valami számomra szép, de azért nem egetrengető tájat, de UWA obival egyszerűen csak unalmas, lapos képet tudok róla lőni. -
HollyBoni
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Nekem Laowa 7.5mm van, azert szoktam vele fókuszálgatni. Sokszor próbálom hogy csak belövöm fixre a fókuszt, aztán megszívom mert valami pont egy hangyányit nincs fókuszban, de pont annyira hogy zavarjon. Esetleg még azt is ellenőrizd hogy biztos a végtelen jelölésnél van e a végtelen.
-
HollyBoni
veterán
Köszi mindenki, várok még akkor hátha felbukkan egy jobb áron.

Jól jönne egy zoom obi, a 12-32 mérete meg nagyon vonzó.
-
HollyBoni
veterán
Szeretnék kipróbálni egy Pana 12-32 obit. Használtan mennyit ér szerintetek reálisan, mennyiért szoktak menni? Most pl. van fent egy 50-ért facebook marketplace-en, de nekem az picit soknak tűnik egy kitobiért. Vagy tényleg annyira jó hogy ezek drágábban mennek?
-
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Én nagyon gondolkozok egy 12-60 2.8-4 beszerzésén. Annyira nagyon durván sokat nem számít az az extra fényerő, de azért valamit igen. Én személy szerint sosem éreztem hogy az én felhasználásomhoz kellene 50-60mm-nél hosszabb obi, meg a 14mm-es nagylátó véggel sem vagyok kibékülve. Valahogy nem szeretem. Széles, de (számomra) nem eléggé, a 12mm meg már szerintem tud adni egy (számomra) érdekesebb perspektívát (=torzítást), a 14mm meg még "lapos". Ez persze sok más embernél biztos inkább előny.
-
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Tök mindegy milyen bajonett, milyen szenzorra van tervezve az obi, a gyutávot szorozni kell kettővel, ha azt akarod megtudni mi az ekv. gyutáv 35mm-en.
Tehát a Samyang nem felelhet meg egy Pana 200mm-nek, mivel a Panát is szorzod kettővel, tök mindegy hogy natív MFT obi. -
HollyBoni
veterán
Ha már Pana 20-as, az Oly 17mm 1.8 milyen hozzá képest? Nagyon szeretem a 20-as képét, de az AF eléggé idegtépő.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Lefty
üzenetére
Én nagyon meglepődtem mekkora a G9 mikor múltkor láttam élőben. De amúgy jó kis gép.
Nekem még otthon van egy őskori Pana GH1. Van normális fogása, a keresője szép nagy, kihajtható kijelző, de méretben végülis annyira nem sokkal nem nagyobb mint a GX9. Szvsz arany középút. Súlyban szerintem még könnyebb mint a GX9, mondjuk eszméletlenül műanyag.
Egy ilyesmi gépet szivesen elfogadnék modern kivitelben. -
HollyBoni
veterán
válasz
Lefty
üzenetére
Nekem GX9 van, úgy tudom a GX80-hoz képest nem egy nagy upgrade. Kereső ugyanaz, 4K-ban még a crop is nagyob. Az az extra 4mp nem tudom mennyit számít, az hogy a szenzor mennyivel jobb pl. dinamikában és zajban arról vegyes véleményeket olvasni, van aki azt mondja alig van különbség.
GX8-at fogdostam, érezhetően nagyobb mint a GX9, de még belefér.
A modernebb G és GH széria nagyon meghízott, ha a méret számít akkor szerintem ezek neked nem tetszenének. G110-nél szerintem nagy érvágás a szenzor stabi hiánya. GX8 meg GX9 amúgy elég ritka használtan, GX80-ból szokott bőven lenni.Esetleg még nézz szét Olympuséknál, hátha ott van valami.
-
HollyBoni
veterán
válasz
gyapo11
üzenetére
A párom egy ultrawide 29-es monitort használ aminek 2560x1080 a felbontása. Mikor először kipróbáltam nem is értettem hogy bírja használni, kb. meg tudtam volna számolni a pixeleket. A betűk, meg úgy nagyjából minden brutál "pixeles" volt. Az összes képem borzasztóan nézett ki rajta, tiszta "kásás" volt, elvesztek a részletek.
Most újítottam be egy 34" ultrawide 3440x1440 monitort, ég és föld a különbség elessegben, pedig a pixelsűrűség alig nagyobb.
Azt viszont nem tudom milyen távolról nézem, amit az asztal enged.
-
HollyBoni
veterán
Mostanában csinál olyat a GX9, hogyha A módban van, akkor A és P mód között oda vissza ugrál teljesen random. Van hogy akkor mikor a menüben turkálok, vagy képeket nézegetek, vagy fotózás közben.
Bárki másnál jött elő ilyen hiba? Akármilyen megoldás van rá? Kezdjek félni hogy rosszabb lesz idővel?
-
HollyBoni
veterán
Ha már szenzor stabi. Más is észrevette hogy nagyon furán működik videóban a stabi Laowa 7.5-tel, esetleg másik nagylátóval? Ha csak simán sétálok, teljesen "hullámzik" a kép (GX9).
Ha ez nem normális majd töltök fel videót.
-
HollyBoni
veterán
válasz
stewe2
üzenetére
Én sokat nyomultam manuállal régen GH1-en (legalább 10 éves gép), meg most GX9-en is kezdek megint.
Én akkor ajánlom a manuálozást, ha ez valamilyen szinten tetszik. Én speciel szeretem a régi (vagy régies), full fém obikat tekergetni, totál más feeling. Ha viszont azért akarsz manuált mert nem akarsz sokat költeni és teljesen ki akarsz váltani egy AF-es fényerős obit, akkor nem biztos hogy ajánlanám.
Ha rááll a kezed, akkor egész jó lehet egy manuális obi, de teljesen más mint az AF. Jóval lasabb, de nagyon függ attól hogy mit fotózol.
A GH1-en nem volt peaking, sem szenzor stabi, csak belenagyítás, illetve egy elég nagy, viszont kis felbontású EVF. Ha jól tudom a G5 is hasonló. Ezzel a géppel is elég jól elvoltam, de a GX9 teljesen más tészta (még úgy is, hogy az EVF sokkal kisebb). A szenzor stabi óriásit dob a dolgon, a peaking-et nagyon szeretem, illetve itt van "kép a képben" nagyítás, szóval nem az egész képet nagyítja fel, amit szintén jobban szeretek. Az biztos, hogy egy sötét, kicsi, prizma nélküli OVF-hez képest a G5 is ég és föld manuálozni.
Az expo számításhoz nem kell tudnia a rekeszértéket a gépnek. Általában nyitva fókuszálsz, aztán rekeszelsz.
Illetve még számold bele hogy M43-on 2x a szorzó. Ha régi obikat nézel akkor 50mm-ből van iszonyat sok, az alatt már sötétebbek és/vagy drágábbak általában az obik. Kínai manuál obikból van sok 20-35mm körüli, de egy jó nagylátó ott sem két fillér. Pl. a linkelt Kamlan, 7artisans, TTartisan, Meike és hasonlók kb. olyasmik mint egy vintage obi képminőségben. Nyitva eléggé életlenek, CA, becsillanás stb.
M43-ra van pár megfizethető, de szuper képminőségű natív AF-es obi, mint pl. az Oly 45mm 1.8 vagy Pana 20mm 1.7. Ezek már nyitva is nagyon jól használhatóak, illetve kicsik és könnyűek. -
HollyBoni
veterán
Szerintem leginkább csak hajt a kíváncsiság hogy milyen használni egy normális minőségű zoom obit ami nem sötét. Lehet inkább első körben beszerzek még egy 42.5/45mm obit aztán picit ülök a seggemen.
Azt nyilván nem várom el hogy egy zoom obi olyan minőségű legyen mint egy jó fix, csak eddig zoom obikból mindig kitobit meg egyéb gyatra, sötét cuccokat használtam, azt nem akarom megint. Nagyon más világ hogy pl. a 20-as Panával milyen fényviszonyok között milyen jó minőségű képek készülnek, meg persze a kis mélységélesség sem rossz. Nyilván a 2.8 nem 1.7, de azért jobb mint a 3.5-5.6. -
HollyBoni
veterán
Egy olyan picit "mindenes általános" kéne, hogyha mászkálok/párommal mászkálunk valamerre, obit cserélgetni/vinni meg annyira nincs kedvem éppen. Meg normális zoom obim még sosem volt, szeretnék kipróbálni valamit. Viszont képminőségben nem nagyon szeretnék visszalépni. Jelenleg Laowa 7.5mm, Pana 20mm 1.7 van, illetve tervben van egy Oly 45/ Pana 42.5, ezek azért mind szép rajzolatú cuccok szvsz.
Most néztem hogy a Pana 12-35 nagyon hasonló méretben az Oly 12-45 f4-hez. Lehet majd a Panából egy régebbi verzió lesz használtan, egész értelmes áron mennek. Valahogy én sosem éreztem hogy szükségem lenne 50mm-nél hosszabb obira, szóval 14-140 vagy valami hasonló szerintem nekem overkill lenne. -
HollyBoni
veterán
Alap zoom obik közül melyikben lenne érdemes gondolkozni? Valami olyat szeretnék ami legalább 12mm-ről indul, 35-40mm körül van minimum a vége (sokkal hosszabb nem kell), és egy GX9-en nem nevetségesen nagy.
Az első verziós Oly 12-40mm f2.8 Pro-t szoktam látni használtan egész jó áron, de szerintem ez óriási lenne ezen a kis gépen? Még a 12-45 f4 Pro-t néztem ami jóval kisebb, de fényerős fix-ek után picit ijesztően hangzik az f4.
Egyéb ötletek?
-
HollyBoni
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
-
HollyBoni
veterán
Oly 45mm 1.8 és Pana 42.5 1.7 közül melyiket érdemes venni? Használtan venném, az Oly-ból jóval több eladó példányt látok, Panából nem sokat láttam még, ha meg igen talán picit drágább volt. GX9-re menne, szóval a dual IS gondolom előny, bár nem tudom mekkora. Képminőségben van valamilyen érdemi különbség?
-
HollyBoni
veterán
Szerintem csak én vagyok béna, valamiért azt hittem hogy a végtelen koppanásnál van.
Van más filmes manuál obim is, de sosem figyeltem ezt a végtelen dolgot. -
HollyBoni
veterán
Úgy néz ki maga a végtelen jelölés jó lesz, csak tovább lehet tolni, én meg tegnap sötétben nem is figyeltem csak koppig toltam.
-
HollyBoni
veterán
Le is csaptam hardveraprón egy Laowa 7.5mm obira, már auto aperture verzió. Nagyon jó kis cucc!
Viszont a lencsevédő tényleg csapnivaló. 
Tegnap próbálgattam kicsit éjszaka Normafán. A fókusszal vagyok bajban. Mikor korom sötétben kell fókuszálni, ti hogy csináljátok? Próbáltam a város fényeire ránagyítani, de kb. semmit nem láttam, és úgy látszott mintha a végtelen picit életlen lenne, és ha kicsit visszahúzom akkor a jó. Ha pl. tényleg szinte korom sötét van, és az a lényeg hogy inkább a csillagok legyenek élesek, akkor hova kéne fókuszálni? Végtelen? -
HollyBoni
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én pont a napokban szedtem szét egy ősrégi Pana 14-42 kitobit. Egyszerű volt, és érdekes módon pl. gari matricaval csavaron vagy bárhol máshol nem találkoztam. Viszont egy drága obival már nem biztos hogy ugyanezt meglépném, és ha azt akarod hogy tényleg 0 porszem legyen benne miután osszeraktad, ahhoz olyan körülmények kellenek amit szerintem otthon nem igazán tudsz megteremteni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Allien
üzenetére
Na ez az obi el is kerülte a figyelmemet. Mondjuk azért Laowa-hoz képest combosabb méretben és súlyban. Mennyiért szoktad meghirdetni?
UWA obim nem volt még amúgy. Telón sokat használom (vagyis használnám, mert eszméletlen gyatra a minősége), MFT-n a legszélesebb 14mm volt, de azt nem szeretem. Olyan semmilyen, lapos.
Nekem speciel a nagylátók torzítása kifejezetten tetszik, azért is akarok egyet. Meg amúgy is sok tájképet próbálok lőni, amihez szerintem jól jönne. -
HollyBoni
veterán
A Laowa 7.5mm hogy teljesít amúgy? Van még bármi elérhető árú értelmes UWA opció? Pana 7-14 szokott még hasonló árban menni, de azért jóval nagyobb, meg szeretek csillagfotózni (nem kell semmi komolyra gondolni) szóval a Laowa F2-je sem hátrány.
-
HollyBoni
veterán
Leginkább az a bajom, hogy használtan itthon én meg nem láttam ebből az új verzióból egyet sem, a régebbi meg szokott lenni azért. Nem tudom hogy annyi felárat megér hogy újonnan vegyem meg.
-
HollyBoni
veterán
Ha már manuális obik. A következő obim szerintem egy Laowa 7.5mm lesz. Újonnan nem szeretnék érte kiadni ~220 ezret, ha jól láttam használtan ~140 körül szoktak menni. Viszont itthon eddig csak az első verziót láttam. Ha jól láttam az új verzió már kommunikál a vázzal, tudja valaki hogy ezen kívül volt e még bármi újítás/fejlesztés, vagy amúgy teljesen ugyanaz a két obi?
-
HollyBoni
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Így szoktam: kártyaolvasó -> simán fájlkezelő -> már itt átválogatom a képeket, és kitörlöm azokat amik tuti offosak, így legalább a kártyáról is lekerül -> Lightroom import.
De úgy igazából szerintem csak azokat a képeket tartom meg amik ki lesznek exportálva Lightroom-ból, szóval lehet totál hülyeség az egész.
-
HollyBoni
veterán
Köszi, megnézem.
aginor: Egy szóval nem mondtam hogy hiba, csak megkérdeztem hogy lehet e rajta változtatni, és azt is leírtam miért nem fogok JPEG-ben lőni.
-
HollyBoni
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Akkor kicsit rosszul fogalmaztam.
Windows gyári fényképek alkalmazásra gondolok. Mikor először megnyitok egy RAW képet, egész normálisan néz ki, aztán 1-2mp múlva megváltozik. Elmegy a szaturacio, elesseg, kontraszt, objektív torzítás korrekció. Utána pedig már mindig ezt a képet mutatja.
Throme: Azért mert minden képet átdolgozok Lightroom-ban, csak szoktam picit még az előtt is szortírozni mielőtt még importálnám a képeket.
-
HollyBoni
veterán
Jól sejtem hogy Pana Oly gépeknél Win10-en a gyári fényképek app RAW-nál a "teljesen" nyers képet mutatja, nem a "beépített" JPEG-et amin már vannak korrekciók? Nem lehet ezen valahogy állítani, vagy más programot használjak? Az elején szoktam szortírozni a képeket simán fájlkezelőből, de annyira "nyersek" hogy sokszor még az élességet sem tudom megállapítani.
-
HollyBoni
veterán
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Értem, köszi.
Eddig amúgy eléggé meg vagyok elégedve a kis GX9-cel. Képminőségben bőven érezhető a különbség GH1-hez képest, meg hát ez a kis Pana 20-as is szépen rajzol. Két dolgot vettem észre ami zavar. Kültéren napsütésben szerintem szeret picit túlexponálni. A módban használom általában fix ISO-val. A tárcsán kicsit visszavettem az expozíció korrekciót, de még így is a legtöbb képet visszahúzom Lightroom-ban. Csak én bénázok valamit?
A másik az AF. Azt olvastam hogy a Pana 20-as nem a leggyorsabb, de sokszor pontatlan is nálam. Legtöbbször portréknál jön ki, a fülekre, vagy mellette a hajra fókuszál, akkor is ha az arc/szem felismerés van beállítva.
-
-
HollyBoni
veterán
GX9-en az elektronikus zárnak vannak hátrányai? Esetleg rosszabb képminőség, stb.
-
HollyBoni
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Nekem van egy USB-s kapacitás merő kütyüm amit teló akkuk méréséhez használtam. Ez vázban akkut töltve szerintem itt is működhetne?
Ha nem is pontos legalább adna egy támpontot összehasonlításhoz, csak ahhoz kéne egy jó állapotú Pana gyári akku, de szerintem az enyém rottyon van.Amúgy én teló akku vásárlásnál abba is belefutottam hogy ezek sok éves akkuk lehetnek akár, és nem mindegy hogy hogyan, meg milyen töltöttségi szintén tárolták évekig.
-
HollyBoni
veterán
Meg is lett a GX9 + egy 20-as Pana. Hát GH1-hez és gagyi obikhoz képest ég és föld a különbség.
Viszont akku szerintem kelleni fog. Van valami bevált utángyártott ami nagyjából hozza a gyári szintjét? -
HollyBoni
veterán
Úgy néz ki lesz egy GX9 vázam. Nem akar valaki eladni egy 20-as Panát, vagy nem látott valahol eladót?
-
HollyBoni
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
12-32. Mindenképp zsebrevagos setup a cél, azért is szeretnék egy Pana 20-ast is. Igazából a fixeket szeretem jobban, de jó lenne indulásnak egy 12-32 is.
Kicsit az is böki a csőröm hogy a GX9 is már ~5 éves gép, megveszem drágábban és/vagy újonnan, aztán a Pana bejelenti az utódját. Vagy erre nem sok esély van?
-
HollyBoni
veterán
A GX9 használtan mennyiért szokott menni? Újonnan ha jól látom 1 helyen árulják itthon, a váz ~230, kitobival ~280.
GX80 vázakat látok használtan 90 körül, kitobival 115-ert van. Igazából a GX80 ára eléggé csábít, használtan kijönnék bőven 200 alatt egy kitobival meg 20mm 1.7-tel. -
HollyBoni
veterán
Sziasztok!
Gondolkozok egy GX80 vagy GX9 beszerzésén. Van érdemi különbség a kettő gép között? Használtan inkább GX80 vázakat látok, GX9-et nem nagyon. Gondolkoztam egy új GX9-en is, de nem tudom akarok e annyit rászánni.
Meg ha jól látom alig árulják már boltban.
Használt M4/3 cuccokat hol érdemes nézni (hardverapro és index M4/3 topikon kívül)? Van esetleg valamilyen facebook csoport amit érdemes lenne figyelni? -
HollyBoni
veterán
Most néztem meg a filmet amiben volt, gyönyörű képet, színeket hoztak ki belőle.
-
HollyBoni
veterán
válasz
pitagi
üzenetére
Technikailag szerintem túl magas volt az ISO, de ha nem volt lehetőség alacsonyabbra akkor ez van, még fényerősebb üveg kell, vagy egy váz ami jobban bírja az ISO-t. A színek is csúnyák gondolom megvilágítás miatt. Fókusz ha jól látom nem az arcra ment hanem a kézre, meg a Helios nem egy élesség bajnok nyitva. Bemozdulást nem látok.
Hidd el nappal szép fényeknél f2.8-tól tudnál szép portrét lőni Heliossal és EP1-el.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Ezt még akkor más is mondta itt nekem, de nem igazán jött át.

Nyilván nincs végtelen pénzem (még sok sem), de ha bringázni nem viszem a gépet, kb. porosodik a polcon.

Viszont a lencsevédő tényleg csapnivaló.