Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A mérleg nyelve nem a Honor Magic 8 Air felé dől
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
Valakinek nincs épp megunt eladó pörkölője? Nem a jófogásról a kétkilós
-
válasz
Karthmann
üzenetére
köszi neked is. minél mattabb a cél. amúgy így másnap, normális fényben megnézve nem is lett olyan rossz, sőt, az asszony azt mondta, hogy így a jó (rusztikus az asztal, így a tökéletesen homogén festésű láb tényleg elütne picit), leszámítva az első lábat, ahol túl sűrű volt a festék és nem tudtam elkenni és undorító lett. úgyhogy mindenképp átcsiszolom és kap még egy réteget, most már megvan, hogy milyen sűrűséggel kb. mit lehet elérni.
kérdés: most elég puha a festék, le tudom kaparni körömmel. meg büdös is még. mennyi idő után lesz kemény és szagtalan? lakkozni azért szokták a festéket, hogy védje?
-
Urak!
A Majort megakarom tisztítani, a mentet mivel szokták bekenni?

-
Karthmann
csendes tag
Az ecsettel felkent (egykomponensű, nem edzős) festéket nitro hígítóval le tudod mosni, csak vigyázz a legtöbb műanyag alkatrészt megmarja, ha lejött vagy 220-as csiszoló kockával vagy 300-as vízpapírral átcsiszolod, annyira, hogy lemattuljon a felület. A megfelelő eredményt csak fújással éred el, a festék minőségétől függetlenül. Próbálkozhatsz spray-vel is csak arra figyelj hogy több rétegben ködölve fújd, ill. ha magasfényű felületet szeretnél akkor ezzel biztosan nem fog sikerülni, max. csillogós lesz bármilyen bódító felirat is van a flakonon.
-
dozó
tag
Az ecsetel felhordott festék eltávolításához valamilyen festék eltávolító vagy egy Nitro hígító, eredeti felületet 600-as papírral felcsiszolni.
A lábak festéséhez 1 db fekete Spray elég kell hogy legyen 2 rétegben, nem kell vastagon fújni csak ködölni úgy nem fog meg folyni, ha marad festék inkább többször átfújni, 1 nap száradás után lakkozni 2 rétegben, (1 lakk Spray) -
szszabo
csendes tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Szia!
A fentebb emlegetett Üllői úti vásárlás pontosabb helyét elárulnád?
Bár most a Barbera Classica-ja nálam mindent visz (olasz presszó evör), azért szívesen kipróbálok többféle kávét. Viszont a klasszikus, sötét pörkölésű keverékeket szinte vadászni kell...
Ebben jól jönne némi segítség, ajánlás.
Köszi! -
urak, off, de help: vettem egy értékcsökkentett étkezőasztalt, porfestett alu lábai vannak, grafitszürke. nekünk fekete volna a jó, ezért vettem festéket, higítót és lekentem egy rétegben, ami... undorító lett.

nyilván a legrosszabb esetben el kell vinni homokszórásra, fényezésre valahova, de házilag tudok valamit tenni? csiszolni például érdemes megpróbálni valami finomabb papírral?
fából elég rutinos (asztalosinas) vagyok, de az fa és vízbázisú cuccok, ez meg... nekem maga a pokol

-
72lakiluk
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Megkérik az árát, ahogy néztem. Csak jó lesz
-
bbuffy
senior tag
Vkinek nincs esetleg megunt Scott kávépörkölős kézikönyve amit eladna?
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
tboy93
üzenetére
Bocsi ha citromlé automatán. Most végigteszteltem mindent az automatán, nyomásfokozó, őrlésfinomság, hőfok, minden. És ez az igazság amit Parci írt régen: https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_3730-3730.html
40 ml-en egyébként kevésbé citrom mint 25-ön. :S
Csak cappuccinonak jó ami presszónak citrom, sajnos, hőhiányosak az automaták és a kiskazános karosok. -
PeterAgos
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Csak feltételezem, hogy ha egyszer az Indiegogo-n kezdtek, nemigen lehet kiszállni. Bár nem olvastam el az üzletszabályzatot. De igazából ez nem hátrány, annak idején a szállítási késedelem miatt néhány levelet váltottunk, azonnal és korrekt válaszokat írtak.
-
SlayerSub
tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Persze ezzel képben vagyok, ha ilyenre gondoltam volna nem is írok.
Normál esetben OK, de 6k- per kilo plusz szállítása ktg, lássuk be az csak nekünk számít itt olcsónak a forumon. Átlag ember 4k/kg ár felett sose vett kávét. Szóval én ilyesmire gondoltam. Ilyen Pacificaffe-k tök jók lennének, ha nem lenne ott a 1-2ks szállitás. Ezzel kb minden előnyét elvesziti.@72lakiluk
Megelőtzél, igen erre én is gondoltam. -
skoos
őstag
Kis lépések. Ma eljutottam a Graefhez és beújítottam 2 alátétet, így már meglett a 0 pont is (összesen 4db alátét kellett hozzá, de akkor már nem tudtam 5 alá tekerni. És 4 alátétnél még 15ös állásnál is befullad a csapolás. Ki is vettem 1 alátétet, most jönnek a próbák.
Már eddig is feltűnt, mintha a rancilio portafiltere nagyobb lenne a gaggiáénál. A pogácsa kiütésekor az IMS12/18 kosár is kiütődik.
Illetve csak erőteljes berakással tudom betenni a kart bajonettbe. A naked ehhez képest olajozottan besiklik. Nakedet most hanyagolom, mert rengeteg a pulttörlés utána. -
SlayerSub
tag
Bocsi ha volt téma mostanában, kicsit elhanyagotam a topicot, párszász hozzászólást meg most nem olvastam át.
Van olcsó kávéra tipp? Forumtárstól talán olvastam régebben valami aldis-ról, ami elviselhető kategóra. Konstans home office kis feleségemmel együtt felnyomta a kávé fogyasztás mértéket a sokszorosára
Örülök, hogy van munkánk persze, de akkor is sprólonék ezen. -
norkov84
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
KK Malabar:
Köszi, hasznos infó. Nálam még pihen a konyhaszekrényben a márc. 25-i pörkölés. Akkor azt hagyom a végére, még vár előtte egy Columbia, ha a mexikói 1-2 napon belül kifut
Ellenben a KK mexikói (szintén 03.25-i pörkölés) nekünk bejön. Szépen hozza a fehérszőlős ízt. -
törölt tag
válasz
freaghill
üzenetére
https://prohardver.hu/tema/kave_topic/hsz_23805-23807.html
Múltkor még jó fejek voltak és küldtek valakinek akinek szintén letört. -
bbuffy
senior tag
-
freaghill
őstag
Ugye vettem egy Graef CM800-as örlőt kicsivel több mint egy éve.
Van egy olyan problémám, hogy ha szétszedem és utána összerakom az örlőt akkor nagyon durva örlemény jön csak le és ha állítok is a finomságon, az sem változtat rajta.
Próbáltam ez a videó alapján szétszedni és összerakni (nem teljesen ilyen az enyém, de ahol nyíl-nyíl találkozott arra figyeltem), de így sem sikerül megoldani.Korábban is volt már ilyen, akkor valamiért egy újabb szétszedés és összeszerelés megoldotta, de most valamiért nem sikerül rájönnöm.
Van valakinek ötlete így távolról, hogy mi lehet a gond?
Ha sikerülne megoldani akkor meg is hirdetném, mert le szeretném cserélni egy Kinura. Vagy ha esetleg így is szeretné valaki, nyugodtan írjon privátot, biztos vagyok benne, hogy így vagy úgy de megegyezünk!
-
cotagg
tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Lejjebb kell görgetni az Indiegogo oldalon, ott lesz jobb oldalt az EU verzió, júniusi szállítással...
-
phranxinatra
aktív tag
Rámírt az előbb egy fiatal srác fb-n, hogy Nichet szeretne rendelni, de nincs Mo-ra postázás. Megnéztem, tényleg csak USA és Kanada közül lehet választani. Ez a készlethiány miatt van?
-
mgy
senior tag
Hölgyek-Urak,
GC-t keresek szép legyen, tuninggal, anélkül is okés. -
sz.zs.
őstag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Nahát, ezt ennél szebben le sem lehetne írni

Más:
a napokban szó volt az Aeropress filterpapír ráhelyezéséről.
Csináltam egy szemléltető kép sorozatot, hogy én hogyan csinálom a szűrőmagasító segítségével.
Az utolsó képen főzés után látható.

Megint más:
Kávékalmár Malabar 3 hét pihentetés után nem volt az igazi. Akkor beraktam a fagyasztóba, mondván majd lesz vele valami.... most kb. 2 hónap fagyasztó után rákóstóltam és kurv@jó lett !
-
72lakiluk
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A pénzérmét én a tamper belövéséhez használom, használtam. Hagyok a tamperelt pogácsa felszíne és a felsőszűrő között kis légrést, lehet mondjuk bő 1 mm.
A gondolatmeneted annyiban nem áll meg, hogy adott kávéból nem főzhetsz 18 meg 20g-mal is, valamelyik nem frankó.
Pl. én PY Hello Siciliábóól 16.5g, míg a Yirgájából 20g-mal értem el ugyanazt a töltöttségi szintet a kosárban. Meg az átfolyást sem csak a mennyiséggel növeljük túltöltve ezzel a kosarat, hanem a kívánt lefolyási időhöz kitapasztalt őrlésfinomsággal.
-
freaghill
őstag
Kinu Phoenixet aki használ: nem hiányzik az ujjtámasz?
-
Madrid
újonc
válasz
Madrid
üzenetére
Az itt hirdetett (előző hozzászólásomban, lásd fent) Saeco Magic Combi az utolsó 2 lefőzésnél elkezdte a fej mellett csöpögtetni a vizet. Gondolom tömítést kellene cserélni benne, de nekem sem kedvem, sem időm, sem tehetségem nincs hozzá, így aki akar vele foglalkozni egy kicsit, most kedvezményesen, 20.000,-Ft-ért megveheti. Kávét rendesen lefőzi, a szivattyúnak , a termosztátnak, és a darálónak sincs semmi baja. 0670kilenc42ötvenöt30.
-
-
-
dReFiX
senior tag
Sziasztok !
Adott egy most vásárolt DELONGHI EC151 kávéfőző.
És megfigyeltem hogy az egyzemélyes kosár alján sokkal feszesebben van be szerelve a nyomás fokozó(?), míga két személyesén csak ott lötyög.
Ez direkt lehet így ?
[kép]Sőtt az egyszemélyesben főzött kávé mintha finombabb volna és több lenne a cremma.
Köszönöm a segítséget előre is !

-
törölt tag
válasz
DanielK
üzenetére
Jobb egy fokkal mert mennyiség adagolós és közvetlenül lehet a PID hőfokot állítani. Élőben még nem láttam, így gyakorlati tapasztalatom nincs, de mechanikailag ugyanaz mint a Pivalla, stabil háza van. Egy traktor.
A Sage Bambino dugós puska hozzá képest, tényleg olyan a hangja mint egy kétpálcás fröccsöntött játéknak, amikor kinyit a háromjáratú szelep.
A nagyobb Sage-ek lehet hogy komolyabbak. A Barista Express szokott lenni 200e környékén, a Pro most van annyiért.
Ezeknek a hőstabilitása az automatákéhoz hasonló. Kazános nem lenne jobb, ha ennyi pénzt adsz ki rá, talán már belefér egy GC tuning vagy egy Magister. -
NagyGL
csendes újonc
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Köszi a választ, ez nagyon jó részletes volt, segített!

A szalámi szeletelős / elő- és utópárlatos módszer álmomban nem jutott volna eszembe, pedig logikus. Ha megint beleszaladok, megpróbálom!
@ jana86: Neked is köszi, így már ez is világos.
Közben megtaláltam a vonatkozó oktatóvideót Hoffmannál, belinkelem, hátha másnak is érdekes: [link].
-
törölt tag
válasz
DanielK
üzenetére
Nincs benne OPV, ha befullad lerobbanhat a thermoblokkról a kartartó bajonett. Amúgy jó lenne, lehet a hőfokát is állítani plusz-mínusz három fokozatban. Kell bele rakni egy OPV-t. Kell hozzá venni nyomásfokozó nélküli kosarakat. Jó a vízterítője.
A Sage Bambino nálam kihozta a főzetbe azokat az aromákat is amik a Graefnél a zaccpogácsával együtt a kukában landoltak, szerintem a magasabb hőfok és a PID a Bambinoban jobb. Viszont nem állítható a PID.
-
DanielK
addikt
A Graef ES 702 Pivalla kávéfőzőről van valakinek tapasztalata? Vélemény?
1-2 helyen lehet még kapni. Jól néz ki.Ugyanehhez a kávégéphez kapható nespressos szűrő is. Olyat lehet valahol máshol is kapni sima 58mm tartóba, vagy ez a graef sajátja?
Tetszik hogy akár nespressot is lehet vele csinálni.
-
jana86
csendes tag
válasz
NagyGL
üzenetére
Kanállal keverni szerintem két okból érdemes. Egyrészt eloszlatod a tetejéről a cremát, ami világos pörkölésű kávénál eléggé el tudja vini az ízt. Lehet, hogy a tömény cremát érzed az első kortyolásnál sósnak. (Ami attól, hogy annak érzed, nem feltétlenül az tényleg.) Másrészt a különböző sűrűségű rétegeket elkevered. A savasabb részek sűrűbbek, a pohár aljára ülnek, emiatt az utolsó korty sokkal savasabb mint az első - keverés nélkül. Keveréssel is, de jóval kevésbé.
-
-
72lakiluk
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Pénzérme
aztán meg a kávét belövöd grammra. Túl sok variáció nincs, egy 18g os szűrőnél lehet 16,5-20g kb. Hamar rá lehet jönni. Nálam ha szépen elő van készítve az őrlemény, akkor a maroktamperem 3-4mm-re emelkedik ki és én úgy érzem kb ehhez kell az a tizenegynéhány kg tampererő, hogy peremig nyomjam. Nálam így megy. -
-
Karthmann
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Szerintem egyáltalán nem hülyeség én is a pogácsa felsőszűrő távolságot tartom etalonnak, az én tézisem szerint csak így lehet beállítani a megfelelő őrlési finomságot, abban az esetben, ha nem grammra őrlök. Azt gondolom abban az esetben ha nem súlyra őrlök máskép nem tudnám beállítani a megfelelő szemcseméretet, és most nem a lefolyásra gondolok hanem magára a kioldódásra, mert a legkönnyebben a pogácsa felsőszűrő távolságot lehet tökéletesen pontosra beállítani, a lefolyás idejét a tampernyomást sokkal könnyebb elrontani, vagy elcsalni. Viszont ha jó a hézag és jó a szemcseméret akkor ha hanyag is az előkészítés a „dugónak” jónak kell lennie.
-
bbuffy
senior tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Köszi. Régóta kávézom hobbi szinten, régóta is kerülgettem a témát. Most belevágtam, izgat is a dolog nagyon. Mivel 20 évig konyhán dolgoztam, gasztronomiával foglalkoztam, így ezek a home made dolgok nálam nagyra értekelődtek az idők folyamán.
Amugy persze nem bírtam ki és főztem egyet belőle, pont egy adag kimaradt ugyis.
Hát nem rossz
Jó savak, de nagyon friss, buborékos is volt a cucc mikor jött le.norby: Nem szállt csak kicsit. Illat zseniális. Utána meg erkélyen pernyerázás

-
72lakiluk
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Fasza
egy időben, amikor elkapott a gépszíj gondolkodtam én is kis házi pörkölőben. A Gene CBR 101 tetszett nagyon. Aztán mégsem. Talán így többet variálhatok, szélesebb skálán próbálgathatom a kávékat innen-onnan rendelve. Igaz, hogy így már a tapasztalt pörkölő zsebébe teszem a hasznot, de nincs benne a kudarc esélye. Meg nem kell rendelgetnem kilónként a zöldet ha mást szeretnék inni. De az biztos, hogy a saját készítés élménye kitarthat pár évig. Tartson ki a lendületed sokáig ! -
72lakiluk
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Így van. Az állítható maroktamper lényege pont ez
a kosár ideális töltöttségéhez állítod, aztán már csak a gramokkal játszol váltásnál. Meg persze az őrlővel. -
-
Peti...(16v)
tag
Én is 250 grammonként cserélgetem, és kell is változtatni az őrlési mennyiségen. De ha belőttem, akkor utána mindig tizedre ugyanazt a mennyiséget használom.
Nekem az jött be, hogy kávéváltásnál lenyomom először maroktamperrel, majd rányomok a normállal, és érzem, hogy mennyire kemény a pogi. Ha nagyon laza, akkor növelek a mennyiségen.
Egyébként a maroktamper után így is mindig nyomok egy óvatosat a simával, mert a marok néha felhúzza a vákuum miatt a pogácsa szélét, és látom a kis rést körben. Ezt a lépést mondjuk szívesen elhagynám.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 173 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Targus DOCK423A - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ebben jól jönne némi segítség, ajánlás.

egy időben, amikor elkapott a gépszíj gondolkodtam én is kis házi pörkölőben. A Gene CBR 101 tetszett nagyon. Aztán mégsem. Talán így többet variálhatok, szélesebb skálán próbálgathatom a kávékat innen-onnan rendelve. Igaz, hogy így már a tapasztalt pörkölő zsebébe teszem a hasznot, de nincs benne a kudarc esélye. Meg nem kell rendelgetnem kilónként a zöldet ha mást szeretnék inni. De az biztos, hogy a saját készítés élménye kitarthat pár évig. Tartson ki a lendületed sokáig !