Hirdetés
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vékony tokot, nagy és fényes kijelzőt kapott a Huawei Watch Fit 5 és Fit 5 Pro
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyuri860213
tag
Sziasztok
Felmerült hogy lecserélem az "orpan espresso Pharos klón" kézi darálómat egy kisebb méretű elektromosra. Amit ismerek az a Graef CM702 , napi szinten használom a munkahelyen.
Az alábbi gépek között minőségileg , és őrlemény minőség szempontjából nincs túl nagy eltérés ha jól gondolom, ha jól sejtem a belsőrész kb azonos:
-CATLER CG 8011
-Graef CM 702
-De'Longhi KG521M
- SAGE BCG600GC classicom van, A mostani kézi tekerőssel is megvagyok elégedve, 38-as kúpos kés van benne, a tengely mindkét végén csapágy így "központos" a forgórész. Kérdésem, hogy az őrlemény minőségében előrelépés lehet-e ha lecserélem a fenti 4 gép valamelyikére!?
-
Rush77
aktív tag
válasz
jana86
üzenetére
Szia!
Tudom és köszi a felajánlást. Egyelőre még nagyon nem tudom mi kéne, hogy legyen az irány.
A Royallal az egyedüli bajom a méreteivel van. Nem kétlem, hogy (főleg ZM késsel) nagyon jó, csak szimplán egy toronyház méretű cucc.
Ha kitaláltam, hogy egyáltalán váltok e mostanában és meg meg lesz, jelentkezem. -
válasz
Sic.Transit
üzenetére
műanyag v60. 100 fokos víz tippet vettem, próbálom majd azzal is.
-
jolti
senior tag
Sziasztok!
Aki Orvibo S20-at használ, azt kérdezném ( vagy olyat aki nem használ, de tudja a választ
).
Telefont cseréltem és a play áruházban nem találom a wiwo alkalmazást, ami kezeli a konnektort.
Nem tudja valaki, hogy mi lett vele? Vagy hogy honnan lehetne letölteni?
Persze a régi telómat már rezeteltem.... -
bbuffy
senior tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Pedig javallott a buzulás azon része hogy felöntöm az örlemény 40-50 g vizzel, varok kb fél percet, számlálon figyelve, pont hogy megdagadjon a mass, utána meg szépen spirálisan/körkörösen csorgatom a többit.
100 fokos viz sok ám oda Zoli. 90 - 92 el próbãld meg, sokkkkal több az izjegy.
keverni én sem keverem az örleményt. -
Sic.Transit
csendes tag
Én a presszónál megtanult ökölszabályt (minél több változót vegyünk ki az egyenletből) alkalmazva így indultam el:
- 60 g / L a kv / víz arány, azaz pl 15g_kv/250g_víz, vagy 18g/300g stb.
- a kv legyen alkalmas filterre, azaz világos pörkölés legyen, kinyalt hamutálat nem szeretnék inni.
- A víz mindig 100 fok, amivel felöntöm, saját méréseim szerint ez amúgy kivitelezhetetlen, a nagy buborékkal lobogó víz is 98-99 C.
- A V60 tök jó, de milyen? Ha kerámia, akkor csapasd az előmelegítést, ha üveg vagy fém, akkor is jót tesz neki, a műanyag annyira nem macerás.
- A papírt áztasd ki, megintcsak nem a finom papír ízért filterezünk.
- Őrleményfinomság: Olyan finom, ahol már nem keserű, a persze minél faszább őrlőd van, annál könnyebb.
- Víz: Nekem ez a 20/40-es (régi BH-s recept szerint) vált be, azaz 5 L desztvízbe 0,14g szódabikarbóna, 2,09g keserűsó.Ezt a felöntöm, rázom-keverem dervistáncot járok buzuzást nem vagyok hajlandó csinálni, inkább cuppingban felöntöm, ha vendégnek adom ki, akkor ezt a szmötyit szűröm le V60-on.
-
Rush77
aktív tag
Igen az F64-et volt szerencsém használni még ha nem is sokat és nagyon bejön.
Ráadásul szerintem a feleség is használná végre, hogy nem kell secsetelni, ráindítani és megint ecsetelni. Nekem ezekkel nincs gondom csak így még rá is tudnám venni, hogy néha ő készítse el a dolgokat.

Mondjuk az tény, hogy marad benne pangó de az szerintem nem jelentene akkora problémát főleg, hogy azért relatív sok kávé fogy itthon. -
-
JózsefK
csendes tag
Na, szóval.... Köszönöm a bogarat a fülembe és a segítőkészséget is.
Meglett az LM klón és a minitamper szűkítővel Ádám által, aki adott egyet, hogy kipróbálhassam. Hát nem is megy vissza neki. Marad minden. Az én véleményem egy dolog, mert lehet túl gondolom, de... nem árultam el semmit itthon, csak főztem egy “szokásosat”.
Reakció: “Te mit csináltál??? Ez nagyon krémes és intenzívebb, csokisabb!”
Úgyhogy köszönöm a felvilágosítást mindenkinek! -
Rush77
aktív tag
válasz
norkov84
üzenetére
Igen. MOndjuk éppenséggel elvagyok a Majorral de folyamatosan agyalok egy esetleges továbblépésen.
Nichén is gondolkodtam de valahogy várok a hosszútávú tapasztalatra (értsd több év).
Ami nagyon mozgat most az F64 meg a Kony.
Vonzó a ZM késes Royal is csak az nem túl "böszme"?
Meg hát a keret. Nem tudom mennyit ér manapság egy Fragola által nemrég rendberakott 3 fázisú frekiváltós Major de annak az árával együtt lenne nagyon max 200k (és a 200 az már nagyon nehezen megy át a jóváhagyási fázison itthon)Kérdezném amúgy a hozzáértőktől.
Ugyanúgy ahogy az F64 kése beleműthető a SJ-be, úgy esetleg az F83 kését nem lehet beleaplikálni a Majorba? Nem tudom milyen lenne az eredmény kávé szempontból de mozgat a kérdés. -
tudosbagoly
csendes tag
Kedves Mindenki,
Eladó kávépörkölő gépet keresek, légyszi írjatok privátban ha van valakinek ilyesmi.
köszi -
norkov84
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Kinuval toltátok? Phoenix vagy traveller?
Igazából a Royallal a mérete a bajom. A Major még így elmegy az R58 mellett, de egy Royal még annál is nagyobbnak tűnik, kicsit overkill lenne talán...
Kissé tanácstalan vagyok, mert a Kinut kivéve mindegyik azért jelentősebb tőke befektetést igényelne, és nem tudom mennyire lenne előrelépés a felszabályozott, bejáratott Major után
-
vicces1
aktív tag
Ha még valakinek még nem dobta volna fel a yt.
Igazán kedvcsináló. -
Daneeka
senior tag
Nekem filterben a csap vízről pancsoltra való átállás sokkal nagyobb minőségi ugrás volt mint pl. Hario Minimillről Kinu Travelerre váltás és mellesleg sokkal olcsóbb is. Szerintem filterben a legfontosabb a jó extrakció (bármilyen eszközzel) aztán a bab minősége majd a víz minősége, ezek után jön csak, hogy milyen eszközzel vagy milyen darálóval csináltad.
-
bbuffy
senior tag
Hát, én világ életemben, csap vagy kacsós vizzel csináltam a filtert. Aztán lehet hogy túlfejlettek az izlelőbimbóim. Mondjuk kancsóval kicsit jobb

Parci, megáztatod a papirt mielőtt belemegy a kv?
-
-
jana86
csendes tag
-
Bazsee71
őstag
Akkor ott van a kutya elásva. Kicsit csalásnak érzem, de nekem a BH redux előtti 20/40 recepttel ízlett eddig a legjobban a presszó: 5 liter desztvízhez (DM tökéletes) 0,15g soda és 2g Mg. Célszerű először 60-70 fokos vízben feloldani az adalékokat, és azután bekeverni az egészbe.
-
-
jana86
csendes tag
Nekem pl. nagyon bejött ez az Acacia. Én 96 fokos vizet használok, 17g kávéhoz 240g vizet öntök. Kétszer "előáztatok" fél percig, mindkétszer kb. 50 g vizet öntök hozzá, és fenékig átkavarom óvatosan a "pogácsát". Ezután még kétszer öntök rá vizet úgy, hogy mindkét esetben kiskanállal finoman lekavarom a széléről a papírra esetleg feltapadt őrleményt. Én jobban szeretem, ha kicsit lassabban folyik le - inkább 3 perc körül az sem baj, ha 3 és fél.
Milyen vizet öntesz hozzá? Nem lehet, hogy abban sok a puffer, és elnyomja a savakat?
-
JózsefK
csendes tag
Használ valaki Oscar 90-es párnát? Van 3 felesleges.
Ha érdekel valakit PM-ben megbeszéljük. -
bbuffy
senior tag
Rengeteg

Még anno, mennyi szar lett, még e61 el is. Pont nemreg olvastam vissza 2013 ba, elég vicces.Én elég durvára őrlöm a filtert, és onnan megyek el a daralóval ha muszáj. Csináltam pár filter pörit, minden fajtából egyet, esténként ugyis “teázunk”.
és itt a koldbrú szezon is. Most jégkockával fogok csepegtetni, állitólag, level plusz 1. Meglátjuk.bájdövéj, eladó iwaki ha van vkinek, érdekel.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kérdezném, hogy Major után mi lenne egy továbblépés?
F64? Kony?
Vagy esetleg az F83e késést bele lehet műteni a Majorba? -
pbalint
csendes tag
Egyébként ez az akácos gésa eléggé megosztja az embereket. Valakinek nagyon bejött, nekem valahogy nem sikerült egy (számomra) értékelhető filtert se készítenem belőle

-
-
Lefty
addikt
Pont most kezdtem el en is, es eddig bejon. Casmo El Mesont iszom es nekem bejon az ize. En mondjuk egyelore 16g-t daralok es ~250ml a vege, viszont azert nem kristalycukor szintre daralok, nem tul durva az? Valahol a presszo es a cukor szint kozott vagyok, a teljes ido ugy nagyjabol 2,5 perc, ha ennel durvabb tul gyors lenne a lefolyas.
-
Mano66
senior tag
Én kivettem az NFC lemezt a Niche Zero-ból. Ízben jobban bejön a kávé lemez nélkül. Tisztítani is egyszerűbb ha nincs benne.
-
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
+1

-
vicces1
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Jah, hát itt ezen a fórumon sok minden van fejtegetve.
Talán nem kell egy tradícióba beleállni bizonyos oldalról.Ne már, hogy őrlőt állítsanak délután egy bármelyik olasz vagy akárhol restiben, vagy michelin kajázóban.
Majd megbeszéljük remélem egyszer személyesen egy remek kávé mellett, netán egy csoportos teszt mellett.

-
Bazsee71
őstag
Esetlen próbálkozásaim voltak a Fortéval, de emlékeim szerint a 4 minimum kellett, talán az 5 volt kicsit durva. E-H vonalon mozog nálam a presszó, azt hagytam ott ahol éppen volt, és csak a macro skálát piszkáltam én is.
Most a W401-gyel filterezek, Hario Switch és Cup-one párossal, 18g/300g aránnyal. Switch zárva, 90-100g környékén megkeverem, majd kinyitom, és az utolsó ~20ml lefolyása előtt zárom (mielőtt a vízszint elérné az őrlemény szintjét).
Ha kesernyés-szárító az ital, akkor durvítsd az őrleményt. -
bbuffy
senior tag
Urak!
mennyit kóstál most reálisan egy v4 Silvia? Dobozzal mindennel. Normál állapot nincs szêtütve. Semmi tuning. -
adriankoooo
senior tag
Mennyire számít cold brewnál a szencseméret? Fogalmam sincs, hogy hová kéne belőnöm a Kinuval.
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
"szerintem egy normál Autogrill szint."
Emlékszem, mikor Rómában bebaszódtam vonattal a Ciampino-ról, a Vizzeerből kihantolódva a bugris paraszt utazóközönséggel, reggel 8 tájban voltam a Termini-n, 30 kilós hátizsák, mint egy falhoz vert lóf@sz. A néni a helyi #nagyonciki Utasellátóban feltűzte a blokkot egy szögre, mint 1975-ben egy pesti cukrászdában, unott képpel elém qrta a műanyagpoharas presszót és félve belekóstolván olyat néztem, mint Motkány a Jégkorszakban. Ez pedig elkísért végig (nyilván szerencsém is volt).
(#93817) petfoto@ köszi, ez lesz az út (az igazság, az élet).
-
bajnokpityu
félisten
válasz
üzenetére
nekem 5 ricnivel odébb jó, mint a presszó a konyn. és javarészt a KVn múlik, nem a nüanszokon, hőfokon, ilyeneken. jó KV az jó 90től 97fokig, 1 nagy ricni ide oda se rontja el. nekem legalábbis ez a tapasztalatom. presszó az más, ott 2 fok is számit, 1 ricni is.
és nekem is V60am van, most hörpöltem le egyet. ami különbség, hogy én 25g-ból csinálok 350ml-t. és én azért finomabbra őrlöm, mint kristálycukor, bár eszemet nem tudom, mikor vettem utoljára cukrot, de úgy emlékszem, hogy az simán 0.5-1 mm szemcseméret.
-
törölt tag
Először nagyon sok a változó, de aztán jó tud lenni. Az arány amit írtál jó, ~60g/l, kristálycukor szemcsemérettel. Géppel ezt is könnyebb, állandó hőfokon, én Philips filteres főzővel használom a Chemexet is, pont befér a hármas. V60 helyett magát a filteres főző kónuszos alját használom, papírszűrővel, üresen átfőzöm kb. 1 dl vízzel, utána megy az őrlemény és az éles főzés. Nem szokott szar lenni lágy vízzel.
-
srácok, elindultam a filterezés rögös útján.
full fapadban, fogalmatlanul tolom. szívesen vennék tanácsot. egy hario v60-am van, találtam a szekrényben
, leporoltam, azt használom. 20 gramm őrleményből csináltam 320 gramm innivalót, 90-94 fokos vízzel, a leírás szerint, azaz először átitattam a filterpapírt, aztán bele az őrlemény, 30 mp előáztatás, aztán a locsolás, amit felöntés után egyszer átkevertem.a végeredmény szar lett, sima kávéízű kávé, nulla gyümölcs, mindezt szegény, meggyalázott casmo acacia hills-ből.
mit csináljak másképp és hol lehet jellemzően elrontani?
és egy kérdés bazsee-nak: a forte eszpresszó és filter állása között kb. mennyi diffi van? én a macro skálán áttoltam 1-esből 3-asba és úgy csináltam, de érzésre akár 5-ösre is mehetett volna.
thx!
-
petfoto
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Amikor veszem a kv-t, betolom én is a fagyasztóba, használat előtt fél nappal kiveszem és kiteszem a pultra. Onnan használom el. Nekem a napi 3 kv esetében 4 napig tart a 250g (18-19g/adag), kb 4-szer töltök be az őrlőbe 60 grammot . Ez idő alatt biztosan nem romlik meg a pulton a vákuumos zacsiban vagy az őrlőben. Az őrlő betöltő nyílása fedett. Visszazáráskor kinyomom a felesleges levegőt a zacsiból, szerencsére a PY csomagolás sokszor használható. Régebben kis csatos üveg játszott, adagonként...meguntam. Így sem lett rosszabb, csak kényelmesebb...

-
sz.zs.
őstag
Ha valakit érdekel Moak Rock Coffee e.s.e. Pod [link] 30 db-ot át tudok adni. Ára 90 Ft / db. Friss árú, márciusi csomagolás!
-
Bazsee71
őstag
válasz
vicces1
üzenetére
Nem mondtam, hogy rossz kávé, Encsen kóstoltam, szerintem egy normál Autogrill szint. Csak utóbbinál nincs marketing humbug, adod az ajrót, és kapod a kávét.
Abban szerintem semmi meglepő nincs, hogy egy darálót állítani kell. Abban sincs, hogy zölden is van eltérés zsák és zsák között. A legjobb esetben is van a pörkölések között is minimális. Az sem mindegy, hogy a csomagolásban mennyit pihent a kávé. Aztán ha frissen bontod, akkor is egész más állást kíván, mint egy óra múlva. Csak azon csodálkozom, hogy ezt pont ezen a fórumon kell fejtegetni.
-
vicces1
aktív tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Igazad van, jól át vertek.
Meg ne kóstolja senki!
Talán még időben leleplezted ezt a Frasi familit meg akikkel pacsáltatja a döglött babokat 70 éve.Baromira megöregszik 1nap alatt 1kg amit kb 12-14 óra alatt elsütnek, főleg az olasz pöri.
A Frei is jó hasonlat volt, teljesen azonos tartalmat képvisel a két cég és a személy.
-és ja, be van állítva az őrlő, meg szervizelik is...ezek teljesen hülyék.
Nem baristák, borzalmas tejet habosítanak és nem is öntenek rozettát. Sőt fermentált univer mustár színű eperdzsemet sem speciálkodnak.
Viszont komoly a pékcucc, stb. -ezt már csekkoltad is, kivéve a presszót.
Ettől még lehet valakinek szar is, nekem speciel baromira bejön olasz vonalon.Ne vedd sértésnek!
-
-
Ma megérkezett a TDS mérőm. Xiaomi Mi TDS Pen Tester
Nordára 45ppm, csapvízre 150ppm-et mutatott. (Szolnok) Ez elég jó ha jól sejtem. -
Warloo93
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szia. Én beföttes üvegben rakom a fagyasztóba kb 150gramonként. Este kiveszem, reggel kinyitom és pár nap alatt elhasználom. Biztos, hogy nem nyitogatnám még az elött hogy szép lassan szobahömérsékletre melegedne. Pontosan a pára véget.
Adagonkénti fagyasztás megint más. Ott fagyasztóból a darálóba öntheted. És pont a kicsapódó pára szünteti meg a statikusságot. -
ToBeY
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi szépen ez jónak tűnik és tényleg nincs elszállva árilag se.

koxx: thx neked is!
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor ezért szokták inkább kiporciózni. Fagyasztva darálhatod, mintha még jobb is lenne így az őrlemény mint szobahőmérsékleten. A sztatikus feltöltődés nem jelentkezik annyira fagyott kávénál.
-
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én csak annyit szednék ki belőle, amennyi éppen kell. Nem szokták kiolvasztgatni.
-
Nem volt időm cizellálni múltkorjában és okulva a szekrényes keserű tapasztalatokból, a frissen vett kv-t beqrtam a mélyhűtőbe, eredeti zacsi plusz nejlon. 250g. Mit kell csinálnom vele, ha kiveszem, hogy megmaradjon frissnek? Szedjem ketté? Adagonként nem fogok vele bohóckodni, az túlzás. Vagy rendben lesz egyben is? Nem rohad meg a kicsapódott párától? Napi 2-3 dupla mellett elfogy úgyis 10-14 nap alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- EA Sports WRC '23
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- iPhone topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i5 13600K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 Super 12GB Lian Li Vector V100R 650W
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 11 Pro 6/128GB kék / 12 hónap jótállás
- Óriás! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 5700 / RTX 3080 / 16GB DDR4 / 512GB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! nVidia RTX 3090 24GB Founders Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)

)
kapucziner velencei gondolások kedvence. most a kiló 4400ft