Hirdetés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz norkov84 #137497 üzenetére
Mi a pontos sorrend? Mert ha kiveszed fagyasztóból, felbontod, kiveszel kávét, beteszed hűtőbe, akkor a -18 fokos kávén rögtön lecsapódik a pára, ami utána a hűtőben folyékony állapotban is marad, és jó eséllyel nem tesz jót a baboknak. Ha fagyasztó -> hűtő -> vár amíg hűtőhőmérsékletű lesz -> utána bont, az egy fokkal jobb. De igazából hűtő hideg dolgokra is ki tud csapódni a pára, és akkor ugyanaz a probléma.
Ugye fagyasztónál ez azért nem gond (szerintem, de nem végeztem tudományos kísérletet a témában), mert bár kicsapódik a pára, de rögtön meg is fagy, így nem fog bekerülni a babokba (illetve amúgy is -18 fokon van minden, ami alapból jelentősen lelassítja a kémiai reakciókat).Szóval szerintem ha fagyaszt az ember, akkor 3 módszer célszerű:
a) egyesével kiadagolni (legbiztosabb, feltéve hogy tényleg légmentesen zárnak az edények).
b) zacskót bontatlanul betenni fagyasztóba (minimum szelep leragasztva, de szerintem egyszerűbb és biztosabb ha inkább kap még egy réteg zacskót), használat előtt kivenni pár órával, megvárni míg szobahőmérsékletű nem lesz az egész, és utána úgy használni, mint ha sose lett volna fagyasztva.
c) (bontott vagy bontatlan) zacskót betenni fagyasztóba (ugyanúgy duplazacsi szerintem, főleg hogy nem minden pörkölő zacskója bírja jól a sok nyitás-zárást, ami szabad levegőn kevésbé probléma, fagyasztóban jobban), és mindig csak egy adag kivesz és a többi rögtön visszatesz.Nekem a b) verzióval régen nem volt jó tapasztalatom, de elég régen volt, szóval lehet én főzésem nem volt elég konzisztens (plusz csak világos kávékat iszok, amiknek 2-3 hónap pihenés se árt, szóval nem igazán fordul elő, hogy azért fagyasztok le egy zacskót, mert félnék hogy leromlana). c) amit rendszeresen használok, eddig nem volt még gondom vele.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz norkov84 #137494 üzenetére
"Nagyon világos vonalat viszont nem hajtom, nem akarok adagonként fagyasztani, ahhoz meg lassan fogy, hogy ne öregedjen el, míg megisszuk."
Továbbra is tudom javasolni az "egész zacskó bele egy duplazáras zacsiba, majd be fagyasztóba, majd onnan adagonként kivenni anélkül, hogy bármi ki lenne olvasztva" módszer kipróbálását Legalábbis nekem évek óta megy bármiféle minőségromlás nélkül. Pl. pár hete fogyott el tavaly novemberben vásárolt DAK Coco Bongo, ugyanolyan volt, mint új korában. -
Kávé Kálmán
tag
válasz norkov84 #137305 üzenetére
Ja, a vízszintes tömörítés nyilván fontos, mivel akkor egyenletes vastagságú/ellenállású a zömített kávépárna, ami az egyenletes kioldáshoz elengedhetetlen.
Nem kérdés, h szintezős tamperek gondtalanná teszik ezt a műveletet. Csak annyit akarok mondani, hogy a tömörítés precíz kivitelezése enélkül sem rakétatudomány. Nyilván egyénfüggő, hogy erre ki szeret/tud figyelmet fordítani.[ Szerkesztve ]
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz norkov84 #136520 üzenetére
Kilazult a tartó csavar. Előbb-utóbb elkezdhet nyikorogni, ha belemegy a konyhai por\kv\szutyok. Ha eddig nem zsíroztad be, itt legjobb lehetőség. Szedd szét az imbusznál, dugj bele egy szárat, hogy ne csússzon szét a karnál, mert az kellemetlen és a kvázi tengelyt megtisztítva valami tetszőleges zsírral (nekem liton volt) kend meg. Bocs, ha trivialitás.
Ez az egy tervezési baki a robotnál szerintem. A két acél egymáson súrlódva csúnyán nyirják a felületeiket és gyárilag még szilikonzsírt se raktak rá."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
őstag
válasz norkov84 #136520 üzenetére
rá kell/lehet húzni a csavarra, és akkor megáll továbbra is - a dobozból kivéve nekem nem állt meg emlékeim szerint, aztán amikor a manométert áttettem, valószínűleg szorosabbra húztam, azóta áll meg fent
de van 3d nyomtatott kar kitámasztóm is, hogyha épp kilazulna, akkor se essen le, mindig beteszem a kar alá"... and I hope you have a great day!"
-
Toobee
veterán
válasz norkov84 #135438 üzenetére
~80grammos batcheket csináltam, hogy viszonylag egyenletes legyen a töltet, nem akartam még azzal is variálni, hogy 2x100g, aztán meg 50. Olyan 15%-ot veszített a tömegéből pörkölés után. 88grainsen vannak nagyon fullos magok, de még nem jutottam döntésre, hogy újra akarom-e kezdeni a pörkölést. Egyébként elképesztő zen dolog, kávéban sokszor a szeánsz része, ami az igazi feltöltődést adja, nem maga az ital.
[ Szerkesztve ]
-
Vadasz03.24
lelkes újonc
válasz norkov84 #135439 üzenetére
Én is most pontosan igy csináltam. Ki kell tapasztalni, na. Így ez most tényleg jónak tűnik. Mindenesetre full addiktív a dolog, lehet ma is perkelek egy kalmár pápuait.
Kérdésem tapasztaltaktól: ha kibontok egy zöldet, azt pörköljem végig míg el nem fogy? Vagy ha kinyomom a levegőt, simitózárasba visszazárom nem lesz minőségromlás, és váltogathatom a tételeket? -
Vadasz03.24
lelkes újonc
válasz norkov84 #135302 üzenetére
Úgy vettem észre én is, hogy legalsó állásban max gázon kell tolni neki.
Érdekesség: az első adag lamari (papua, kalmár) tökéletes lett, ami a hülyék szerencséje. Nem is tudom hogy csináltam. Azóta csak rosszabbak sikerültek. Persze ezek sem rosszak, de kevésbé jók. -
verti1
tag
válasz norkov84 #134456 üzenetére
Ezeken nem sok múlik szerintem, inkább csak piszkálja az embereket a marketing. Illetve a vegyünk valamit a hobbinkhoz, rég nem vettünk semmit. Persze van hatása az italra, de nem a VST-től vagy IMS-től lesz jó az eredmény, más lesz. Többet nyom a latba, hogy precíziós a szűrő, tehát kellően pontosak a furatok és egyenlő eloszlásúak. Az áramlás egyenletes lesz a teljes felületen. Persze feltételezve a jó előkészítést és vízterítést. Egy 800 forintos félre sajtolt kosáron ez nem mindig adott. Egyébként pont erről folyik a diskurzus, hogy kávé-víz-őrlő, a többi csak elkészítési mód és hobbi. A hőmérséklet esése szerintem jótékony hatással van, nincs akkora jelentősége mint ahogy azt gondoltam évekkel ezelőtt. A húzás kezdeti fázisában előáztatásnál/blooming-nál kell a magasabb hőmérséklet, ez biztosított is egy Flair/Robot-nál, mert sok még a víz a hengerben. Illetve könnyen befolyásolható, mert ha kevésnek találod akkor feljebb mész a kicsit a kancsó hőfokával. Majd ahogy oldódik ki a kávé és jönnének a kellemetlenebb ízek a hőmérséklet esése nekünk dolgozik. Ilyesmire jutottam, de ez csak az én véleményem. Majd cáfolja vagy megerősítitek. Én megelégszem a 90%-os kávékkal, a 95%-hoz rengeteg pénzt kell ráönteni eszközre és elveszik számomra az élvezeti értéke. 100%-os meg nem létezik...
-
Toobee
veterán
válasz norkov84 #134457 üzenetére
Én is használom mezei vízforralóval is, mai fejemmel már nem venném az EKG-t sem, mert ráálltam minden elkészítési módnál a forrás utáni öntéssel, legyen az V60, Gagne AP, nobypass AP, cupping vagy éppen a Robot. Ráadásul már a hattyúnyakra sincs szükségem, ott a screen. A picopressot se fokozgatom. Egyszer fel van öntve, ameddig előkészítek, aztán még egy forralás és megy bele a víz.
-
p.lac
tag
válasz norkov84 #132496 üzenetére
Abban teljesen igazad van, hogy egyéni preferencia kérdése pl. a vízforraló kancsó kérdése is, ezért is nehéz tanácsot adni az igények pontos ismerete nélkül.
(Te boldog vagy a közepes pörkölésekkel, a sima kancsóval és a 80/20-a szabállyal, és ez teljesen rendben is van. Nálam ma pl. [ez] a kv ment filter pörköléssel, teljes előmelegítés mellett mindössze 92 fokos kevert vízzel (15ppm Mg, 5ppm Ca), és nagyon ízlett. És nyilván ez is rendben van. Sok döntésre igaz, hogy akkor jó, ha az adott személy egyéni preferenciáit kielégíti.)
-
kmarci25
veterán
válasz norkov84 #129550 üzenetére
Annyi bajom volt velük, hogy - más pörkölőkhöz viszonyítva - viszonylag hamar sokat vesztett az aromájából. Ugyanúgy tároltam, de 3 hét után már érezhető volt számomra is, pedig nem tartom magam olyannak, aki érzi a gondos kezek finom érintését a kávécseresznyén.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#98690560
törölt tag
válasz norkov84 #126971 üzenetére
Két hetes pörkölésű, de ez így eléggé csalódás lett, sajnos 1 kiló van belőle...
Próbáltam levinni a hőt, 91 volt most, de tényleg annyira világos pöri, hogy nekem az eddigi tapasztalatok alapján teljesen ellentmondásos az alacsony hő, gyors lefolyás kombó. 1:2 aránynál már rettentő keserű, szájszárító, kellemetlen lecsengés, ezek eddig mind a túlkivonatolás jelei. 1:1 aránynál sem volt semmi értékelhető eredmény. Az előáztatást kipróbálva sem jutottam semmire. Fura módon cuppingban sem volt kellemes az íze. -
rastacsz
tag
válasz norkov84 #125699 üzenetére
Az oldalon van mindenféle infó,description-ról kattints át a specificationre és ott is megjelenik a readability részen. Lentebb görgetve a "highest readability up to 0.01 g" és fölötte a képen látszik. (rögtön fölötte az USB C tartalmaz egy 30-40 órás adatot, ami a lenti összehasonlítós táblázatban 27... Acaia )
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz norkov84 #125696 üzenetére
Acaia lunar százados kijelzés bekapcsolása https://help.acaia.co/hc/en-us/articles/205645705-Weighing-Resolution-
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
HÁZIGAZDA
-
LazacX
tag
válasz norkov84 #123467 üzenetére
Megmértem a pohár legnagyobb fesztávját, 104 mm. Gyakorlatilag gömb alakú, felfelé némileg szűkül a szája. Kb. 1/3 része aláfér, annyi meg elég. Azért mérd már meg pontosan. Jó lenne ha a csőrrel tudnám használni, nem kapnám az ívet otthon, hogy "na, be se fér a poharam". A néhány videóban látható, Robothoz készült SEP egyébként hozzáférhető, publikus termék?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz norkov84 #122931 üzenetére
Köszi, közben edukáltam magam önerőből
Picit rezgett a léc, de aztán rájöttem nem kell ez nekem. Pont mérlegre én a minimális pénzt vagyok hajlandó szánni, az pedig muszáj. Még a Skale is 100 dolcsi szállítva (plusz vám? áfa?). Maradok szarrágóTök más:
Bagirától tegnap este rendeltem hamarjában, nehogy gáz legyen itten karácsonyra. 6 napos pöri, ma délután hozta kezembe. Ár/értékben még mindig rendkívül jó ez így... Igazából mindenféleképpen az. Utoljára júniusban vettem tőle és az is hardkór módon rendben volt. Meglehetősen világos pörkölés és komoly ízek. Remélem ezalkalommal is így lesz."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Toobee
veterán
válasz norkov84 #122918 üzenetére
Roboton elhiszem, ott azért melózol is közben, én csak a kis gömböcöt (pontosabban már nem gömböc, Kalmár csinált rá jobbat) tekergetem. Teljesen jól kontrollálható így a nyomás is, aminek egyébként leginkább a flow szab gátat az én esetemben. Filter pörkölések, F késes Major, persze tudok olyan púdert is csinálni, hogy full nyitott állásnál megvan az opv szerinti maximum nyomás ilyen 1-1,2 g/s körüli átfolyással, de általában nem ezek az italok jönnek be nekem, hanem a 3-4 bar peak, ~3-3,5g/s átfolyási sebességgel, 1:3-1:5 közötti kivonatolási arányokkal.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz norkov84 #121959 üzenetére
Azért azt tudjuk, hogy ebben (és más, tekkno orientált) hobbiban a pénzt ki kell verni a fejedből. Ugyanis drága és a kérdés csak ritkán az, "mennyire érte meg".
Kézi->motoros: nekem minden pénzt megér, hogy ne kelljen tekergetnem. Kipróbáltam egy évig, köszi, jó volt, de nem.
Gagyi motoros->szelíd motoros: a Graef és a C késes Major között galaxisok terülnek el, árban meg még mindig nem annyira.
De Graef után az erősen lehasznált Phoenix is egy azonnal észrevehető, komoly minőségi ugrás volt (nekem. Akár be is beszélhettem magamnak, biztosan. Itt a végtelen szubjektivitás nagyon felüti a fejét).Abban egyetértünk, hogy a mignon egy ügyesen hájpolt, piaci résbe illeszkedő masina, lényegében konkurencia nélkül (vállalható méretű lapos kés, csilivili dizájn, halk is, kicsi is, relatíve óccó is), de nem talál fel olyan nagyon semmit, hamár kiadsz rá annyit, amennyit. Ettől még rengeteg ember boldog vele.
Na sikerült semmit sem mondanom, szép hosszan. Ügyes vagyok."And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #120722 üzenetére
Na, elkészültem a Rocket R58 javításával, most már végre úgy megy, mint a Schaffhausen. Leírom Nektek a történetét, hogy későbbiekben is meglegyen. Szóval az előző tulaj nagyon elhanyagolta a gépet, nem tisztította, nem karbantartotta, ez látszott a belső állapotán. Ez egy 5 éves gép, lassan 6, ráfért egy alapos karbantartás. Atomjaira szedtem a gépet, és a réz alkatrészeket ecetben vízkőtelenítettem, utána mosogatószeres vízzel elmosogattam. Azért esett a választásom az ecetre, mert ez nem egy agresszív sav, az uborkasalátába is megesszük, így nem nagy probléma, ha marad esetleg valahol egy kis ecet. De nem maradt természetesen, mert nagyon alaposan elmostam. A tömítések nagyon rossz állapotban voltak, mindet kicseréltem a gépben, ahol csak gumi, vagy teflon tömítés volt. Az expanziós szeleptől kezdve, a fejen át, mindenhol. Mindet lehetett pótolni, cserélni. Aztán megnéztem a szolenoid szelepeket is, azok is borzasztóak voltak, tele vízkővel és dzsuvával. Ebben nem lehetett tömítést cserélni, így ezeket kompletten cseréltem. Van egy kis 500 mikronos vízszűrő is a gépben, közvetlenül a vízcsatlakozó után, az is tele volt dzsuvával, volt benne valami lerakódás. Ezt nem lehetett kitisztítani, de meg lehetett venni, kompletten cseréltem. Innen látszott, hogy az előző tulaj nem foglalkozott azzal, hogy milyen vízzel főzte vele a KV-t. Aztán vettem még egy új pumpát is a géphez, meg a két nyomásmérőt is, mert sejtettem mint macska az úthengert, hogy a nyomásmérők is el vannak tömődve. Ez a kapilláris végére forrasztott csatlakozón látszott is, mert vízköves volt. A pumpát is beszereltem, és megnéztem hogy működik vele a gép. Gond nélkül működött vele a gép, de azért izgatta a fantáziám, hogy mi lehet a régi pumpával. Visszaraktam. Közben konzultáltam Hogyaza fórumtársunkkal is, ezúton is köszönöm szépen a segítségét. A pumpa, ha érdekli őt, még mindig eladó. Ő mondta, hogy a pumpa nem lehet rossz, annak sokkal többet ki kell bírnia. Igaza volt, tökéletes a régi pumpa is. Így az maradt benne, és van egy fölösleges eladó rotópumpám. De a javítás előtt nem tudtam, hogy jó-e a pumpa. A nyomást sikerült pöpecül beállítani 9 Bar-ra, és a karon lévő nyomásmérő is ezt mutatja, nem 11 Bar-t. Az összerakáskor sima teflon szalagot használtam, tökéletesen tömít ahol kell. Vannak olyan kötések, ahol a menetes rész találkozik a csővel, tipikusan ilyen a pumpa csatlakozása is, és még néhány helyen a gépben. Azelőtt ezek a kötések valami menettömítő ragasztóval voltak összegyógyítva, tartott is mint az atom, a szemem is kifehéredett, mire szétszereléskor kitekertem ezeket a menetes részeket, amelyek ragasztva voltak ezzel. Nagyon sokat dolgoztam vele, hogy ilyen legyen, de megérte, mert nagyon tuti lett a Rocky, így most van egy majdnem új állapotú gépem.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #120469 üzenetére
Köszi az infót, igen ennek így kéne működnie. Akkor nincs más hátra, mint előre, rendesen meg kell csinálom a gépet. Vettem hozzá új szolenoid szelepeket, egy új Fluid-O-Tech CA104-es pumpafejet, és egy új nyomásmérőt. Kíváncsi leszek, hogy ezek után rendesen fog-e működni. Nagyon bízom benne, hogy igen, mert más problémát okozó alkatrész nem lehet már benne.
Remélem az nem fog problémát okozni, hogy a gyári pumpája 50L/h-s, az új meg 100L/h-s kapacitású. Ez a 100L/h-s volt a legkisebb pumpa."Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #120426 üzenetére
A legjobbkor írtál, mert még mindig nem boldogulok a nyomásméréssel. Vettem egy karra szerelhető nyomásmérőt, és az nálam is ezt csinálja, hogy felmegy 12-13 Bar nyomásig, és nem tudom kinek higgyek. Feltettem a Profitec Pro800-ra is, és ott ez a kis nyomásmérő 9,5 Barnál megállt, Ez volt az úgymond hitelesítése is, mert a rugós gépnek elvileg 9 Bar körüli nyomást kell tudnia, és tudja is. De azt nem értem, hogy a pumpás gépnél miért megy fel ez a kis karra szerelt mérő 11-13 Bar nyomásra, amikor a gép nyomásmérője stabilan 9 Bar-on áll. 11 Barra felmegy, tartja egy darabig, majd 13,5 Bar nyomásra, ahol kinyit az expansion szelep. A Rocket szervizes ember erre azt mondta, hogy ha a pumpa nem tudja átnyomni a vizet a kávépárnán, akkor felmegy a nyomás. Többieket is kérdezném, hogy ez nálatok is így működik? A nyomást továbbra sem értem, hogy miért épül fel ilyen lassan, hogy 6-8 mp kell neki, amíg a 9 Bar-t eléri a gép mérője. A nyomást viszont úgy néz ki tartja, mert a karra szerelt mérő ott marad 11 Bar nyomásnál, ha félig lehajtom a kart, és leáll a pumpa, de alul nem lövi még ki a vizet a fejből. A gépen lévő nyomásmérő viszont azt mutatja, hogy leesik a nyomás. Arra tippelnék, hogy a gép nyomásmérője nem az igazi. A Rocket szervizben említették, hogy próbáljam valakinél hitelesíteni ezt a kis nyomásmérőt, hogy jó-e, akinél frankón be van állítva a nyomás. Tudnátok ebben segíteni nekem?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Mano66
senior tag
válasz norkov84 #119931 üzenetére
Én [ezt] vettem onnan. Kevesebb kávé megy bele ( max. 30 g) mint a Zsoltéba, de kisebb a perem rész ami belóg a kosárba. Így jobban eloszlik az őrlemény. Ja lényeg a Major tölcsére alá pont becsúszik a kisebb magasság miatt.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #119853 üzenetére
De, az a kis kifolyó az OPV-ből engedi ki a vizet közvetlenül, az a szilikon cső az egyenest oda vezet. Azt nem tudom még, hogy az OPV-be kapható-e külön tömítés, vagy az egészet meg kell venni?
A pumpa nyomásmérőjén marad némi nyomás, ha erre gondolsz. A fejen lévő flow control-os mérő egyből leesik nullára, ahogy zárom a kart és nyit az OPV. Elég sok videóban láttam, hogy a teljes nyomás megmarad a fejben, és csak lassan több perc alatt csökken le. Láttam egy videót, ahol egy kínai csaj mutatja be a gépet, enged egy kis vizet, majd a kart lehajtja, és a teljes nyomás ott marad. Állítólag ezzel lehet előáztatni, ha 45 fokban megnyitod a kart.
Remélem, ha kicserélem a fejben lévő tömítéseket, akkor nekem is hamar felépül majd a nyomás. Melyik ez a fejben lévő fúvóka?"Failure is always an option." Adam Savage
-
Gery0505
aktív tag
válasz norkov84 #119841 üzenetére
Köszi szépen!
Hát, most éppen Kalmár féle világos pörkölések mennek, de most alapvetően az lenne a célom, hogy a gép a gyári paramétereit tudja. A pumpánál lévő kis csavart mondod, alul a gép alján, amivel be lehet állítani a nyomást? Én nem egészen erre gondoltam, ez tiszta sor. Ám van még egy rugós szelep a gépben, ami a kávébojler nyomását figyeli, de hogy miért, arra még nem jöttem rá. Ha leveszed a gép jobb oldalát, akkor látszik egy réz henger, ami egy szilikoncsőben végződik, és a gép elejére hozza ki a vizet, egy kis kifolyóra. Ennek a nyomását nem tudom milyen értékre kellene állítani. A képeimen látszik is ez a szelep, amikor a csöveket fotóztam a konyharuhán, akkor pont középen van, és a másik képen beépítve is láthatod. A kávébojler tetejétől jön egy vékony réz cső, keresztül kacskaringózik a gépen, majd a vízbetöltő tartály alja mellett látszik. Illetve amikor engedsz egy kis vizet, és felmegy a nyomás a névleges értékre, miután lehajtod a kart neked megtartja a nyomást? A másik kérdésem, hogy a nyomás hirtelen épül fel, vagy szép lassan? (Persze ha a Flow Control teljesen nyitva van, vagyis mintha ott sem lenne.) Nekem lassan épül fel a nyomás, kb 8-10 másodperc alatt éri el a 9 Bar-t. Azért kérdem ezt a nyomás felépülést, és megtartást, mert elvileg van egy előáztató funkciója az E61 fejnek, ezt írja is a gépkönyv, amikor kb 45°-ban beállítod a kart, de a pumpa még nem indult el. Ekkor a fejben lévő nyomással lehetne előáztatni. Neked ez működik?[ Szerkesztve ]
"Failure is always an option." Adam Savage
-
RetepNyaraB
veterán
válasz norkov84 #118506 üzenetére
Nem az idő, a macera. Többnyire elég világos cucc megy itthon (pláne ha a nejem nem iszik) és azt egyáltalán nem vicces kézzel letekerni, pláne, hogy jelentősen finomabbra is állítoml, mint egy szenes olasz esetében. Nem véletlen hogy, a mazzernek erősebb indítókondi kell c késhez.
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
őstag
válasz norkov84 #118506 üzenetére
"Rohanós a reggel, de szerintem a pepecselés (WDT, gép eltakarítása, elpakolászás stb.) a mérvadó nálam, nem az a kétszer 70-80s őrlési idő."
Azért kicsit más a workflow, ha mondjuk a gép őröl 5-30 másodpercet, neked meg van két szabad kezed.. addig le lehet mérni a következő adagot, vagy elpakolni valamit, előkészíteni a csészéket stb.
Nyilván nem tűnik soknak az a plusz 1-2 perc tekerés, ha élvezi az ember, de ha csak az időt nézem, 2x80s alatt kb el lehet készíteni egy duplát.Bár ritkán sietek, de akkor ez nálam ez úgy szokott kinézni, hogy kimérek 1x18g-ot, beleöntöm az őrlőbe, és elindítom. Amíg őröl lemérem a második 18-at.
Utána megy az őrlemény a kosárba, ekkor pepecselés a wdt-tamper stb-vel, közben elkészül a második 18g őrlemény. Csapolás, kiütés, törlés, őrlemény, wdt-tamper csapolás.Mire kész az első kávé, kész a második őrlemény.
Sosem mértem, de egyszer kipróbálom hogy mennyi idő"... and I hope you have a great day!"
-
LazacX
tag
válasz norkov84 #118506 üzenetére
Én meg red clixes Comandantét nyúzok otthon több mint 2 éve, kizárólag presszóra, általában napi 3 alkalommal, de nem vág különösebben földhöz a tekerése. A nyaralóban meg egy Graef van, csak akkor hiányzik a motoros, amikor vendégség van. Eddig 4 dupla volt a csúcs, amit folyamatosan le kellett tekerni, az már tényleg nem komfortos.
-
brumi1024
veterán
válasz norkov84 #117782 üzenetére
Abszolut a Kinu jutott rola eszembe az elso hasznalatkor, erzesre nagyon hasonlo. Emlekezetbol mintha kicsit konnyebb (ergonomikusabb?) lenne vele a daralas, de ezzel a "fast" kessel idoben kb ugyanott van (ez szamomra pozitiv, az utobbi idoben Comandantet hasznaltam 9B-hez is, az joval lassabb). A fogasa jobb, segit a hozza adott gumi gyuru es a kozepen elvekonyodo test. Popcorning, vagy kiugro szemek itt is vannak. Finomsagot allitani egyszerubb, de nem fokozatmentes. Tok jo a magneses leszedheto kar, kompaktabb az egesz igy, mint a Kinu. Nekem Simplicitym volt, ez arban inkabb a classic szintje ezert nem teljesen fair az osszehasonlitas, de az orlemeny gyujto sokkal jobb minosegu/rogzitesu, mint a Kinu fele muanyag.
icm: Nem probaltam a softot, de gyanitom a Kinu-Comandante skalan az utobbihoz kozelebb helyezkedhet el. Konnyebb tekerni, de lassabb vele az orles. Izben nem tudom van-e kulonbseg.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz norkov84 #116910 üzenetére
Mérni pontosan nem tudom, de kizárt, hogy a pangó 4 g körül legyen. Ma felváltva töltöttem bele egy sötétebb pörkölést és quakert, ránézésre pedig pár tizedre saccolnám, ami bekeveredik az előzőből egy ürítés után. Erősen popcornozik, talán ez nagyobb akadálya az adagonkénti őrlésnek.
Az ismételhetőséggel szerintem nincs gond, inkább a tekergőgombnak lehetne strukturált a felülete, hogy kicsit jobb fogása legyen (de azért így sem vészes). Állítómechanika tekintetében az AllGround nagyon magasra tette a lécet.
Egyelőre még óvatosan nyilatkozom. Masszív rögösítéssel kezdett az X54, de mióta áttoltam rajta 4-5 kg-ot, az kb el is múlt. Nem tudom még változik-e, de nagyon rendben vannak vele a kávék.
Az újrakalibrálással szerintem számolni kell, de nem bonyolult művelet. Eddig tetszik, igényes, halk, könnyen kezelhető. -
senior tag
válasz norkov84 #112444 üzenetére
Köszönöm, de közben kiderült , hogy a pároméknál is ugyanez van bent a munkahelyen és hozott haza egy flakonnal. Háát, senkinek nem ízlik, úh marad a Bestprotect csak kávéra és isszuk tovább a szénporos kancsós vizet
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
soldier2
őstag
válasz norkov84 #110526 üzenetére
Ha már Cremina akkor inkább a "régimódi" változat. A rugós kényelmes, de ugyanakkor be is határol. Meg drágább is, ha ez számít egyáltalán ennyi pénznél
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz norkov84 #109488 üzenetére
;-) nos, igen. A deszkamodell még nem teljesen méltó a Synchronika kidolgozottságához, és a programozással meg magával az Arduinoval is van még tennivaló, de ez a szint már épp megütötte a publikálható nívót. A kisfilmjeink animációiért felelős srácnak szottyant kedve a szabadidejében ezzel játszani. Nehéz ilyesmiből kimaradni. Tanulságos projekt.
-
HÁZIGAZDA
válasz norkov84 #109022 üzenetére
lexus rx-esek "szidták", és inkább 10 literes fogyit írnak, ha tényleg mész is vele. az 5,8 mondjuk szép eredmény, de nem átlagos felhasználást feltételez (volt rx400h-m, ott is van, aki 8 liter alatt eljár... síkon... városban...).
de mindegy, egyezzünk ki abban, hogy a phev mindent is tud már
paljoc: így van. a micu phev is simán 4,5 liter a 20 ezer km-re, amit mentünk vele. ja, csak amikor utazunk, akkor 10 liter fixen
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
paljoc
tag
válasz norkov84 #109020 üzenetére
Sokat járok vidékre, 5-600km oda-vissza, azt a RAV4 nem csinálná meg ilyen költséghatékonyan /arról nem beszélve h meg is kéne venni valamiből, s ez a valami egyelőre még nem tudom hol van🤣/, így inkább húzogatom a prius alját, vagy megyek a dusterrel ha árkon-bokron kedvem van. 🙃 /elmúlt pár hét 2500km átlag fogyasztása 3,2l/100km, ez kb fele-fele arányú vidékre járás meg bp-i kávékiszállítás/
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Autós topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Asszociációs játék. :)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Újszerű hajsütővas 6hó jótállással!
- Xiaomi Mi hajszárító új 6hó jótállással!
- Corength dönthető pad + 20kg-os súlyzókészlet + 2x5kg tárcsa + francia rúd
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, Care Refresh, FPV Controller, ND Filter szett
- Babyliss AirStyle meleglevegős hajformázó szett új6hó jótállás!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest