- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
saxonb76 #52698 üzenetére
USB a hdd?
Elég áramot ad neki a port amibe dugod?
Ez a hol látszik ,hol nem áram ellátás hiba is lehet.Bár ha felpörög akkor valszeg megvan a power. Indításkor veszi fel a legtöbb áramot.
Szerk: csinálj pendrive -ra usb live linuxot , bootold be , majd nézd azzal a hdd-t , ezzel kizárva az oprendszer hibát.
-
saxonb76
csendes tag
válasz
King Unique #52697 üzenetére
Nem tudom szemléltetni screenshotokkal, mert az én Dell laptopom nem látja (hiába pörög fel a winyó) egyáltalán. Bios szinten sem. Nincs kötet. Eszközkezelőben nincs meg a HDD.
Semmi!! Átdugom a TV-re, mindent lát. Átdugtam az asszony laptopjára, elsőre látta másodjára már nem akarta, de generáltam egy hibát amikor a TVből kihúztam leválasztás nélkül és azóta megint látja. Csak sajnos azon kevés a hely meg nem is oda akarok menteni kb. 3TB adatot. Szóval ha nem ide való a téma akkor hova irjak, melyik témakörbe?Ok. Most néztem meg az asszony laptopján a DISK managementben:
Minden partíciót lát. NTFS filerendszerrel. Kifogástalan állapotban.
Ez egy misztérium számomra.
Nem lehet, hogy valamilyen szolgáltatást leállítottam a saját gépemen azért nem ismeri fel a hardvert?Köszi,
SaxonB -
King Unique
titán
válasz
saxonb76 #52696 üzenetére
Mondjuk kezdhetnéd te is azzal, hogy kifejted, akár screenshotokkal szemlélteted Windowson pontosan mit jelent esetedben ez a "nem látja", lásd az előző válaszban leírtakat.
Ha a másik gépen, a laptopon lévő OS (W10) + tévé rendben kezeli a WD külső merevlemezt, azok "látják" , akkor nem HDD probléma és nem ennek a topiknak a témája. -
saxonb76
csendes tag
Sziasztok,
Van nekem egy WD Mybook external HDD-em.
Teljesen tanácstalan vagyok a következő hibával szemben.
1) LG TV usb-n keresztül látja teljesen rendben
2) amikor rádugom a laptopomra - Win10 / Dell akkor se kép se hang. Nem látja a köteteket egyáltalán. Semmilyen módon nem tudom rávenni hogy felismerje. Régebben volt hogy ha hibát látott valamelyik partíción akkor megtalálta az összest és megint lehetett használni. Egyébiránt próbáltam partition magicet, meg easy recoveryt de egyik sem látja a winyót tehát nem is lehet vele mit kezdeni. Adatokat szeretnék lementeni róla.
3) rádugtam az asszony laptopjára azon meg látja egyből mindegyik particiót, nem dob hibát: az övé is win10.Van valakinek ötlete hogy mit lehetne tenni hogy az én laptopom is lássa?
Valamit letiltottam (service-t) amit nem kellett volna?
Mindenfajta segítségért hálás lennék.
Üdv,
SaxonB -
King Unique
titán
válasz
blackorc #52693 üzenetére
Itt először azt kellene tisztázni, hogy maga az eszköz (külső HDD), vagy annak kábele és érintkezési/csatlakozási probléma, vagy a hw/sw környezet + esetleges user error-e a probléma forrása.
Azaz pl. PC és azon futó Windows esetében mit mutat az eszközkezelő és a lemezkezelő, valamint USB-n a tápellátás rendben van-e (USB 3.X port használata javasolt), + a fizikai csatlakozás (szükség esetén kipróbálás másik porton, másik kábellel), stb. Ha Windowson az előbbi helyeken egyáltalán nem jelenik meg a külső meghajtó úgy, hogy USB-n a tápellátás és a fizikai csatlakozás rendben van, akkor lehet azt mondani, hogy "nem látja" és magával az eszközzel (külső HDD) lehet gond, ellenkező esetben viszont eleve helytelen a kijelentés. -
-
blackorc
friss újonc
Sziasztok !
Lenne nekem egy WD my passport ultra 1Tb vinyom és egy olyan problémám lenne ,hogy hiába dugom rá gépre vagy tvre vagy bármire nem látja probáltam több helyen is .viszont a lámpája felkapcsol amikor rádugom és hallom ,hogy elkezdni magát pörgetni ! Valaki tudja esetleg mi lehet a baja? -
Z_A_P
addikt
Sziasztok!
Adott egy lenovo laptop, es kb 8 eves HDD (500GB WD)
Egyszer csak a win10 nem latja.
BIOS latja, a beepitett BIOS tesztprogram is, de azt futtatva a 2. lepesnel a Smart short self-test 90%-nal leall (legalabbis 5-10p varakozas utan sem lep tovabb).
A hangja ilyen kozben (elotte nem tudom milyen volt, mert halk)
[link]
Parszor kivettem/beraktam (hatha sata csatlakozas problema), de nem segitett)
Valami tipp? Ennek vege? -
liksoft
nagyúr
válasz
olloczky #52689 üzenetére
Az SMR drive összevár egy SMR blokknyi kiírandó anyagot, és csak utána írja az SMR területre. Addig egy átmeneti cache területre dolgozik. A cache használatakor gyors, viszont mikor a háttérben a cache területről a végleges SMR területre másolja az anyagot és közben írnak is rá (cache területre), akkor belassul. Világos, hiszen belül végez egy másolást, míg közben fogadja a felírandó anyagot. Vagyis két műveletet végez fizikailag három terület használatával. Ilyenkor világos, hogy lassabb, mint mikor csak a cache területre kell írnia, és nincs más háttérmunkája.
-
olloczky
senior tag
válasz
King Unique #52687 üzenetére
Megneztem az említett blogbejegyzest. Egyik komment [link] azt irja, hogy ha SMR akkor ennek elejetol es folyamatosan lassunak kene lennie. Es en is csak neha tapasztalom. Mindegy azert koszonom a segítséget!
-
qwertly
addikt
válasz
liksoft #52680 üzenetére
Szia!
Én nem mertem leírni mert megnéztem a Hard Disk Sentinel rövid öntesztett le is futtattattam. Hibát nem talált akkor mivel nem értettem, típusát bekopiztam a keresőbe és ahogy emlékezzem az amit te most leírtál. Amúgy "sima" merevlemezt írt ki a kereső. Akkor ez okozza, hogy ilyen botrányosan lassú ez a notebook? Lehet valamit kezdeni a helyzettel vagy a kikell cserélni a HDD egy tényleges SSD-re?
Üdv: qwertly -
-
olloczky
senior tag
válasz
King Unique #52685 üzenetére
Jogos ezt említenem kellett volna. Most megnéztem Maxtor HX-M101TCB. Nem tudom, hoy ez SMR-e vagy nem.
-
olloczky
senior tag
válasz
King Unique #52683 üzenetére
Mindig a gép HDD-jéről erre a Maxtorra másolok.
-
King Unique
titán
válasz
olloczky #52682 üzenetére
Egyrészt függhet attól is miről és mit másolsz, vagyis a forrásmeghajtó sebességétől és a fájlmérettől, célmeghajtón (külső merevlemez) mennyi a szabad terület, mennyire töredezett rajta az NTFS fájlrendszer, stb.
Másrészt ha SMR HDD van benne, akkor nem meglepő írásnál a belassulás, lásd más blogbejegyzését. -
olloczky
senior tag
Sziasztok
Az mitől lehet, hogy amikor filmeket másolok a külső HDD-mre (vmi Maxtor 1 terrás), akkor a legtöbbször egész jól megy 80-90 MB/s, nagyon ritkán felmegy 100 fölé is. De néha csak 20-30 MB/s lesz belőle akár az egész fájlmásolás idejéig vagy a másolás nagyobb részére. Így néz ki a feladatkezelő másolás közben.
Előre is köszi
üdv
-
katuci
csendes tag
Sziasztok!
Elnézést kérek, de még nem találtam jobb topicot a kérdésem beírására.
Szóval, elromlott a laptopom, nem kapcsol be, de a tesóm ki tudta venni a HDD-t, és le tudta menteni az adataimat.
A kérdésem: a böngészőkben mentett űrlapokat, jelszavakat, előzményeket hogyan, honnan lehetne törölni a lemezről? Keresgéltem a neten, annyit már sejtek, hogy a Chrome esetén az AppData, a Firefox esetén pedig a Roaming könyvtárban lehetnek. Van valami, amire figyelni kell, ha nem akarom teljesen kinyírni a böngészőket, vagy ezzel ne törődjek? Most nincs nálam a laptop, délután megyek a tesómhoz, csak próbálok információt gyűjteni. (win 8)Nagyon köszönöm, ha időt szakítotok rám!
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
qwertly #52675 üzenetére
Szia!
Nem, van pár olyan SMR technológiás drive, mely a TRIM funkciót ismeri, és használja. Ezeknél a véletlen törlés valós törléssé válik, így mentés legyen a fontos adatokról. A TRIM miatt érzi SSD-nek a rendszer. A lassúsága meg jogos, az SMR lemezek igazából tárolásra lettek optimalizálva, nem rendszer alá. De kényszerűségből ott is elmennek.
Azért a Sentinel által mutatott pár adat ezt meg tudná erősíteni, de minimum egy modelszám jó lett volna.....
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Van egy szinte új alig használt HP notebook benne 1TB "hagyományos" HDD most az a gond vele rettentően lassú. Lemez hibára gondoltam akkor szokott ily lenni.DE a HDsentel nem mutatott hibát. DE nem tudtam töredezés megtestesítés futtatni mert azt írta ki hogy SSD van benne és a lemezkezelőben is SSD felírat van a lemezeknél. DE 1000% hogy nem az van benne mivel ez egy 3 éves noti csak nem volt használva. És halom is a lemez pörgést. Nem lehet,hogy ellet állítva valami a biosba vagy a telepítés közben. Mert mint írtam iszonyatosan lassú pedig egy jó notebook lenne I3 proci és 4GB RAM és a win10 rajta igaz még a 2019 verzió.
Mit tudnék csinálni mert mint írtam nem rossz gépről van szó.
Köszönöm előre is a válaszokat -
Martinkiddo
csendes tag
Sziasztok!
2 belső HDD van a gépemben, amiket elsősorban archiválásra használok (aktív programok nem futnak rajtuk). Egy ideje észrevettem, hogy nem állnak le az energiabeállításokban meghatározott idő eltelte után (gyakorlatilag sehogy nem tudom rávenni őket a spin down-ra).
Valamelyik Win10 frissítés tehetett valamit, mert korábban nem volt gond, semmilyen más hardveres vagy szoftveres változás nem volt a gépben. Külföldi fórumokon is olvastam hasonlókat, de megoldást nem találtam sajnos.
Esetleg más küzd hasonlóval?
Amit már próbáltam: wipe-oltam a lemezt, újra partícionáltam, netkábelt kihúztam (LAN-ról leválasztottam). Figyeltem az erőforrás figyelőt, ott a lemezaktivitásnál nem jelent meg konkrét elérési útvonal, amit esetleg piszkálna (erről csatoltam képet, az E: meghajtó lenne itt a problémás). Ami viszont látszik, hogy az alsó résznél az aktív időtartamnál néha felugrik a szám (de ezt nem tudom kideríteni mi okozhatja).
(azért szeretném hogy leálljon, mert baromi hangos, egy elég régi WD-ről van szó)
Van esetleg valamilyen program ami tudna nekem segíteni?
Köszönöm a segítséget!
-
gdavid99
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy WD Gold 2TB merevlemezt és elég furcsa hangja van leálláskor.
Tapasztalt valaki már ilyen hangot? [link] Mennyire normális ez? -
törölt tag
Szerintem nem kell vele foglalkozni, ha csak nem kezd el a bad sectorok száma látványosan emelkedni.
Nekem van olyan lemez amin évekkel ezelőtt megjelent pár darab, azóta is úgy van. Senkit nem zavar.
Ettől függetlenül bizt.mentésed mindíg legyen , ha van bad sector ha nincs!!!
-
Krystal_s
addikt
Sziasztok, lehetséges, hogy meghülyül egy HDD vezérlője és false értéket mutat a SMART?
Pár hónapja kezdődött. Bejelzett a Windows és a HDSentinel, Crystal Disk... "A Windows lemezdiagnosztika S.M.A.R.T. hibát talált...". Raw Read Error Rate-re hivatkozva, Kondíció 0% lett.
Utána kb 10 különböző tesztet futtattam többféle programmal, minden szektort átnéztek és semmi hibát nem találtak. Sőt a kondíció is visszaállt 100%-ra.
Semmi működésbeli hibát nem érzékeltem, nem lett lassabb sem a lemez. Használtam tovább. Kb 1-2 hónap múlva megint jelzett ugyanígy. Újra teszteltem, kondíció is visszaállt.
Teszteltem Linux és HirenBCD alatt is...ott sem volt hiba.
2-3 hónap hiba nélkül ment, majd tegnap egy újabb jelzést kaptam.Simán üres járatban, csak a rendszer (Win7) fut. Olyankor egyáltalán mi olvassa ilyen intenzíven a lemezt, ha nincsenek olyan háttérfolyamatok, nem keres frissítést, indexelés tiltva stb?
Ilyen olvasási hibákat nem pl másolás közben szokott jelezni?Ma jobban megfigyeltem, bekapcsolom a gépet és a RRER adat értéke elkezd növekedni, majd amikor elér egy bizonyos számot, akkor jön a jelzés, aztán lenullázódik és kezdi újra.
Az a furcsa bármikor jelzett és elindítok egy tesztet, azonnal visszaugrik a kondíció és a RRER értéke is 100%-ra, mintha semmi sem történt volna.Most direkt nem indítottam semmit, üresjáratban van a gép. 273 milliónál tart a számláló.
Vajon meddig jelezne, ha nem indítok el egy diagnosztikát, ami azonnal lenullázná?
(mentettem az adatokat és cserélem a lemezt, de akkor is zavar, hogy látszólag semmi hiba, csak egy jelzés) -
Quenmorr
tag
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem volna, hogy van egy régi western digital 1 terás vinyóm, és mostanában észrevettem azt, hogy leáll magától a pörgés, és olyankor úgy mutatja windowson belül, hogy nem elérhető. Mikor rákattintok felpörög és minden okés. Néha csak úgy magától leáll / felpörög akkor is, ha nem csinálok semmit. Ez beállítás lenne, vagy a vinyó kezd meghalni?
Köszönöm szépen
Győző -
Gaborka30
aktív tag
Sziasztok! Van egy viszonylag régi WD20EARS vinyóm. Egyszer csak bekapcsoláskor nem jelent meg az intézőben. Azaz elkezdte felismerni, de nagyon lassan. A vinyó nem kapcsol ki -be, egyenletesen jár, nem kattog, nem kerreg. Egy ugyanilyen vinyó elektornikájára kicseréltem az övét, de ugyanez a hibajelenség. Mit lehetne tenni? Az adatok nem fontosak, tehát ha ujra kell particionálni, formázni, az sem gond. Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
liksoft #52663 üzenetére
Win alatt csíkozva használtam. Aztán észrevettem ,hogy random csak 50-60-70-el ír megszokott 180-200 helyett. Mint kiderült ez a lemez volt a ludas. Ha ez lassan ír akkor a másik is ezt a tempót tartja. Az utólagos sebesség teszt már a raidból kivéve szajlott. Ekkor világosodtam meg ,hogy garantáltan ez a hiba. Pótoltam másikkal és mellé dontam mégegyet ,így tudja ismét a csíkozás a 310/270 -et.
De azért nem dobnám kukába a beteget , ha menthető.
-
liksoft
nagyúr
válasz
#46824192 #52661 üzenetére
Hali!
Gondolom SMR drive. Ebben az esetben attól is függ, teljesen azonos volt-e az előélete a két drive-nak? Vagyis tükörben voltak-e 0 időpillanattól? Ugyanis az SMR drive esetén az adatok nem mindig a fizikai LBA pozícióban tárolódnak, hanem mint SSD esetén "valahol" a felületen, és egy transzlációs tábla segítségével tudja a drive, az X LBA hol is van fizikailag a lemezen. Vagyis más előélet esetén a drive-on belüli töredezettség más, így eleve más fizikai topológiával dolgoznak. Persze ettől függetlenül egy másik firmware lehet jobb stratégiát alkalmaz abban a helyzetben ahol alkalmazod. Viszont más felhasználás esetén leht, épp veszítene a társával szemben. (OS partíció vagy adattárolás)
Én nem piszkálnám...... -
98bja
senior tag
válasz
King Unique #52660 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! Az, hogy miért lett dinamikus, számomra egyáltalán nem tiszta, , de végül a teljes formázás, újrapartícionálás, majd az adataim visszamásolása megoldotta a problémát. Köszönöm!
-
törölt tag
Sziasztok!
Van két teljesen egyforma HGST 2.5" 1Tb HDD.Nem egy időben lettek vásárolva ezért a firmware verzió eltér a kettő között.Bad sector nincs egyiken sem.(bár utálom a hdd sentinelt , de szerinte minden rendben van a lemezekkel)Mind a kettő írás/olvasásban tudja a 95/100 mega/sec sebességet.Viszont az egyik véletlenszerű időközönként , csak 30-35 mega/sec -el ír. Ha ennyivel kezd egy fájl írást , akkor ennyivel írja végig. Ha normál sebességen ~95 -el kezdi, akkor meg közel ennyivel írja végig.Utolsó tippre már csak arra tudok gondolni, hogy egy firmware update talán helyrehozhatná.Ha valaki csinált már ilyet , annak szeretném a segítségét kérni. Természetesen leginkább egy update tool meg a megbízható firm. kellene.
Merre induljak keresni a neten. Félek túl sok a fake oldal. -
King Unique
titán
Egyrészt már ott nem teljesen stimmel, hogy alaplemez helyett miért dinamikus lemez, netán tükrözve lett, RAID stb., de mindegy.
Másrészt a lemezkezelőben az "összefűzés" azért sem megy, mert rendszerlemez lévén ott van a kettő között az 515 MB-os védett WinRE partíció, max. annak törlése után, vagy külső programmal menne (példa). A nem lefoglalt területen a létrehozásnak viszont normál esetben kellene, de ugye dinamikus lemezeknél lehetnek "érdekességek", alapesetben ezért is javasolt inkább alaplemezként használni a meghajtót.
Ha a fontos adatokat lementetted, akkor lehet célszerűbb lenne pl. parancssorban törölni, majd újraparticionálni, újraformázni alaplemezként a HDD-t, aztán visszamásolni rá a fájlokat. -
-
98bja
senior tag
Sziasztok!
Van egy laptopom, amiben eredetileg volt 1db 1TB-os HDD. TEgnapi nap vettem bele egy 240gigás SSD-t, hogy felgyorsítsam a szerkezetet, mert egyébként bűn lassú volt. Ez sikeres is volt, a rendszer 9 másodpercen belül betölt, utána egyből indítható minden, nem lassúlkodik, nem fagy. Viszont. Eddig ugye a HDD egyik partícióján volt a windows, ezt a részt formáztam, és feltelepítettem az SSD-re, valamint nyilván beállítottam elsődleges boot-ra. Viszont azt apartíciót amin előzőleg a windows volt, egyszerűen nem tudom életre kelteni. Azt írja a háttértárkezelőben, hogy Nem lefoglalt, és nem engedi hogy összeolvasszam a másikkal, vagy egyáltalán egy újat hozzak létre rajta. Azt írja mindig, hogy nincs elegendő tárhely a feladat befejezéséhez.
Csatolok pár screenshotot:
Próbáltam megadni kisebb partícióméretet, próbáltam külön programokat, de semmi nem segít. A fontos adatokat lementettem külső vinyóra, így ha esetleg csak a merevlemez teljes formázásával hozható helyre, akkor az sem nagy probléma.
Mit tudnék vele kezdeni? Köszi előre is a válaszokat. -
Gicz
addikt
Meglett a megoldás kis gondolkodás, leírom, hátha valakinek segít a jövőben.
Megkerestem a SATA3 pin kiosztására mert az volt a feltevés, hogy hátha külön érpár van küldésre/fogadásra, így magyarázná a dolgot, hogy az olvasásra használt pár valahol megtört, megszakadt, az írásra használt viszont rendben van.
Kicseréltem a SATA kábelt és minden rendben
-
Gicz
addikt
Sziasztok!
Valami fura dolog van (lehet koronás) a 6TB WD HDD-m. Olvasni alig akar, az írással viszont semmi baja, Crystaldisk is ezt mutatja illetve ha másol pl 10+GB mkv-t akkor írva 120MB/sec, olvasva a filet pedig 2MB/sec. Mi lehet ezzel? HD sentinel szerint minden a legnagyobb rendben van a lemezzel.
Hátha valakinek volt már hasonló....
-
cibus
senior tag
válasz
King Unique #52652 üzenetére
lehet akkor a forza horizon 4 és a motorsport 7 lehet benne. az microsoft
-
King Unique
titán
válasz
mirai22 #52647 üzenetére
Hát mondjuk mivel a WD My Book sorozatoknál általában hardveres titkosítás van, ezért annyira nem meglepő, ha a HDD-t kiszerelve az eredeti külső házból máshol nem olvasható a tartalma és nem lehet hozzáférni az adatokhoz... Pont ezért ilyenkor lehetőleg az eredeti külső házban kellene megoldani a hozzáférést, az adatok lementését, ami ha nem megy otthon, akkor lehet jobb inkább szakemberre bízni ha fontosak azok az adatok, vagyis adatmentő céghez fordulni.
"Rengeteg adatom van a két vinyon szeretném megmenteni"
Akkor van ilyen célra külön topik, lásd adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez, ez esetben eleve ott kellett volna feltenni a kérdést, pláne hogy a jelen topiknak - HDD probléma (nem adatmentés) - a címében, nevében is szerepel, hogy nem adatmentéssel foglalkozik...
-
King Unique
titán
NTFS fájlrendszer, hozzáférési engedélyek, nem meglepő ha bizonyos rendszermappákba való belépéshez megfelelő jogosultság szükséges, szükség esetén megfelelő hozzáférési jogok beállítása stb., lásd a WindowsApps mappa specifikus leírást. De ezt normál esetben nem szükséges, nem javasolt csak úgy belepiszkálni, itt a Microsoft Store-ból telepített alkalmazások vannak, amik ha sok helyet foglalnak, akkor a megoldás a felesleges alkalmazások, játékok törlése/eltávolítása, vagy másik meghajtóra áthelyezése (+).
Egyébként SSD-t említesz, de ez meg itt a HDD progléma topik, ahol az előbbivel kapcsolatos kérdések értelemszerűen nem ide, hanem a Flash SSD topikba tartoznak... Illetve ha eleve OS és nem SSD specifikus a kérdés, akkor az OS, jelen esetben a Windows 10 topikba. Erre legközelebb tessék odafigyelni és a megfelelő topikban feltenni a kérdést! Illetve most már nem szükséges külön beírni az előbbiek valamelyikébe, megkaptad itt is a válaszokat.
-
-
cibus
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kis gondom. D meghajtómon SSD-n van egy ilyen WindowsApps mappa és nem tudok bele nézni, pedig kellene, mert elfoglal több mint 300giga helyet és törölnék dolgokat.
Ha rá megyek hogy tulajdonságok, akkor azt írja ki, hogy üres mappa és nincs benne semmi, próbáltam törölni, akkor elkezdett számolni és 300giga fölé jutott..
Ha meg akarom nyitni, akkor az alábbiakat írja.
Mit tegyek?
köszönöm -
liksoft
nagyúr
válasz
mirai22 #52647 üzenetére
Szia!
Vegyük egyenként.
- Milyen csatlakozók haltak be?
- Egyszerre egy HDD-t illik megnézni, mert ha hibás, blokkolhatja a teljes csatornát.
- SATA winyót nem kell jumper-elni. Azt kéne látnia a rendszernek.
- Hol nem látja? Logikai drive-ként, vagy fizikai eszközként?
- Érdemes elgondolkodni, mennyire fontosak az adatok, így mennyit érnek, esetleg szakembert megkeresni, ha annyira fontosak, míg lehet (minden próbálkozás ronthat az esélyeken). -
mirai22
csendes tag
Sziasztok,
egy kis szakértői segítséget szeretnék kérni.
Volt két darab 1TB-os WD mybookom aminek behaltak a csatlakozói (széria hiba)
Fogtam a két mybookot és kivettem a winyokat belőle. Vettem egy Axagon HDD dupla dokkolót és beleraktam viszont sajnos nem olvassa be a vinyókat így semElképzelhető hogy jumperelésben lehet a hiba? Vagy miért nem müködik? (se OSX se win).
A rendszer látja a dokkolótde a vinyóra azt írja, hogy nem olvasható.
Rengeteg adatom van a két vinyon szeretném megmenteni. Köszönök előre is minden segítséget. -
Johnny001
senior tag
válasz
King Unique #52645 üzenetére
Hi!
Köszönöm a kimerítő választ! Amit tudtam távirányítással kipróbáltuk, megnéztük, összesen 10 alkalommal volt használva, nálam van a testvére, az nyúzva van rendesen, még jó, pedig elestem vele bicajjal is. Gondoltam, hogy nem igazán jó helyre írok, akkor átmentem máshova is egy kicsit rontani a levegőt
Régi a meghajtó, lehet elgyengült a tápja. Keresünk egy tuti USB3-as gépet.
By.: Johnny
-
King Unique
titán
válasz
Johnny001 #52644 üzenetére
Először ezt a "semmilyen gép nem ismeri fel" kijelentést kellene tisztázni.
1. Milyen WD Elements, 2,5"-os, ha igen, akkor USB-n a fizikai csatlakozás (port, kábel) és a tápellátás (USB 3.X port javasolt, asztali PC-nél hátlapon lévő) biztosan rendben van, szükség esetén másik porton, másik kábellel ki volt már próbálva?
2. Milyen OS fut azokon a gépeken, ha Windows, akkor az eszközkezelőben és lemezkezelőben megjelenik a külső meghajtó? Ha csak a fájlkezelőben lett megnézve és ott nem jelenik meg, az kb. semmit nem jelent, attól még detektálhatja a Windows az előbbi helyeken, ami ha teljesül, akkor nyilván eleve helytelen a "nem ismeri fel" kijelentés.
3. Mi a cél, a külső meghajtó további használata adattárolásra, vagy a rajta lévő fontos adatok lementése? Ha az előbbi és az 1-2. pontokban leírtak rendben vannak, illetve tényleg nem ismeri fel az OS, akkor adott a garanciális csere lehetősége, vagy annak híján kb. a kuka. Ha az adatmentés, akkor meg eleve nem itt, hanem az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene, kellett volna érdeklődni, szükség esetén adatmentő céghez fordulni, ha otthon nem sikerül vele mit kezdeni és megérne anyagilag annyit a rajta lévő adatok lementése, stb.
-
Johnny001
senior tag
Hi!
Lehet nem pont ide tartozik, de hátha.
Adott egy WD 1TB Elements külső, semmilyen gép nem ismeri fel, csak pörgeti. Ritkán volt használatban, dobálva nem volt. Mit lehetne a kukán kívül megpróbálni vele, esetleg milyen programmal?
Köszi a válaszokat előre is!By.: Johnny
-
csikosdapro
tag
Ha végigment 1 mélyformázás, sok szektorhibával, akkor azokat a szektorokat most "kiiktatta"? vagy ugyanúgy ír rá, ha használom, mennyi bad sector "megengedett"? egy 3tb-os wd-nél? 5 éves
-
liksoft
nagyúr
-
Zandal
tag
Sziasztok,
Olyan problémával fordulok hozzátok és kérem a segítségeteket, melynek alapja, hogy egyik napról a másikra nem látta a Win10 a HDD-t. Első körben ellenőriztem a csatlakozásokat, SATA port-ot, SATA kábelt is cseréltem, de semmi: minden újraindításakor a lemezkezelőben úgy látszik a HDD, mint egy vadonatúj merevlemez és kéri, hogy inicializáljam, illetve hozzak létre új kötetet.
A mai napon egy vadonatúj HDD-t raktam a gépbe, de minden egyes újraindítás (és adatok mentése az új HDD-re) után ugyanaz a probléma: intézőben nincs meg a meghajtó, de a lemezkezelőben ott van, mint ismeretlen lemez.
Esetleg bármi ötlet/tanács vagy valaki találkozott már ilyen problémával?
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
King Unique
titán
válasz
Hujikolp #52633 üzenetére
Egy ilyen állapotú HDD-nél inkább nem kellene a CHKDSK-t futtatni ha fontosak a rajta lévő adatok, lásd egy másik válaszban leírtakat. Meg korábban kellett volna megejteni az adatmentést, mert ez így már eléggé tropa és ennyi szektorhibánál vsz kiakad majd a klónozóprogram is...
-
-
-
liksoft
nagyúr
válasz
jézusom #52629 üzenetére
Akkor valószínűleg a tápellátása lehetett a probléma. PC-ben teszteld írásra és olvasásra. Amennyire lehet, az érintkezők tisztaságára ügyelj.
[link] Gyári tesztprogram.
Én ha engedi a program, 3 esetben először írásra, majd olvasásra tesztelném a teljes felületen. Utána meg tudja mondani kuka, vagy használható. -
Abrion
senior tag
egyről a kettőre
A lemez felületén található 28 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
Samsung HD103SJ
Sentinel ezt jelzi, Current Pending Sector Count, 28 de ok ír a státuszra.
mit csináljak?
A windows is jelzet hogy hiba van a HDDvel, és újra kéne indítani, hogy megjavuljon. -
liksoft
nagyúr
válasz
csikosdapro #52625 üzenetére
Te írtad, amit ír, az hibás. Akkor nem döglött???????
Ami fontos, le kell menteni róla, míg még lehet!!! Nem egy, hanem lehetőleg fizikailag is 3 különböző helyre! Utána lehet írásra és olvasásra tesztelni, lehetőleg a gyári tesztprogrammal. Ha az a tesztek végén (vagy azt megszakítva) hibát ír ki, akkor tudsz elindulni a garanciális vonalon. Vagy, ha nem ír ki hibát, de egyértelműen használhatatlan. -
csikosdapro
tag
válasz
liksoft #52623 üzenetére
mit tegyek az előzővel? valahogy ki lehetne "iktatni" a hibás szektorokat? vagy valami más a problem vele? mert mondom, olyan, mintha az újonnan ráírt cuccok hibásak lennének, a régiek közül 1 állomány és ez egy 3tb-os winya, sok képpel meg zenével, szóval rengeteg kis file és nincs bajuk, de az "újonnan érkezőnek" van. remélem még garis, akkor visszaküldöm, erre kiterjed?
-
liksoft
nagyúr
válasz
jézusom #52621 üzenetére
[link] vagy [link] vagy [link] vagy milyen?
A képen nem a Sentinel van. De hogyan várod, hogy érdemi választ kapj, ha nem is tudod mit csináltál?
Annyit azért tudtam írni, hogy vagy a HDD romlott el, vagy érintkezési, vagy táphibád lehet. Ezek alapján a csatlakozók tisztítása, tápegység (tápellátás - nem ugyanaz!!) ellenőrzése az első. CSAK hibátlan környezet esetén lehet bármit is tovább tesztelni.
A másik, hogy ami fontos adat van rajta, legyen máshova lementve! Ugyanis ha tisztességesen teszteled, akkor az adatok törlésre kerülnek. -
liksoft
nagyúr
válasz
csikosdapro #52622 üzenetére
Szia!
- Vagyis vettél egy új WD-t.
- Van egy hibásan író WD-d.
- Az újonnan vásároltról a hibásra lementettél mindent, miközben azon helyet is csináltál.
Akkor most mi is a gond? -
csikosdapro
tag
Sziasztok!
Probléma az, ha a 3tb-os wd-mre másolok új cuccot, az mind hibás lesz, a régiekkel nincs igazán gond ( de ha törlök és a helyére írok, akkor ugyanez) mert vettem egy újat, lementettem róla az adatokat. Mit tegyek vel? valami mélyformázás? Gondolom szektorhibás -
liksoft
nagyúr
válasz
jézusom #52619 üzenetére
Szia!
Vagy a halálán van, vagy érintkezési hiba, vagy táphiba (nem kellően szűrt és stabil) is okozhat ilyen hibát. Teljesen mindegy melyik a hiba forrása, sima kizárással NEM lesz jobb.
De azért nem ártana tudni egy pontos típust, kort, tesztprogram nevét ami "javított", és azt hogyan is végezte.....
-
jézusom
addikt
válasz
MATEO6600 #52618 üzenetére
Sziasztok!
Adott egy 3TB WD red. Sajnos elég sok bad sector van rajta, hdsentinel szerint 75 százalékos, és hasznáható állÍtólag.
NA hát rohadtul belassul, pár filmet rá akartam tölteni, megállt ilyen 1 százaléknál i/o hibával.
Valamelyik progi talán a hdsentinel dolgozott rajta 2 napot, de nem tudom mit csinált, lehet hogy csak "megnézte" nem is értem, de nem lett jobb. Le lehet valahogy zárni a rossz szektorokat, hogy használható legyen? Ha a felét fullba le kell zárni az se érdekelKöszi!
-
MATEO6600
őstag
válasz
King Unique #52617 üzenetére
SATA II-es csatolófelületű, egyéb adat is mérvadó lenne?
Végül egy LOGILINK UA0276-et vettem, ebben van külső táp is, jónak kell lennie.
És természetesen köszönöm a segítséget -
King Unique
titán
válasz
MATEO6600 #52615 üzenetére
Nem írtad, hogy pontosan milyen 3,5"-os HDD-ről van szó, IDE/SATA/SAS csatolófelületű-e, stb. De ha USB-n akarod a laptophoz csatlakoztatni és mondjuk SATA, akkor egy külső tápos adapter / dokkoló / külső ház közbeiktatásával megoldható. Illetve venni akkor célszerű, ha nemcsak 1x lesz használva az adatmentéshez, hanem később is. Ellenkező esetben viszont nem sok értelme van, akkor már egyszerűbb és olcsóbb valakitől kölcsönkérni egy ilyet, vagy valahol asztali PC-be tenni a HDD-t és ott megoldani.
-
King Unique
titán
Már nem szükséges, mert átment és az volt a gond ami említve volt, kevés szabad terület, töredezett fájlrendszer, stb.
Egyébként így sem sokkal gyorsabb ez a HDD, de ha eleve régebbi, lassabb típus, akkor reális lehet. + Akár a tesztprogramtól, annak verziójától is függhet az eredmény, CDM-ből is van már 7-es és 8-as verzió, aztán ott van az ATTO, HD Tune, stb., valamint Windows esetén a beépített teljesítményfelmérő a WinSAT.
-
MATEO6600
őstag
Üdv!
Mit kéne vennem abban az esetben, ha van egy normál 3.5"ös HDD-m de csak egy laptopom van, és le szeretném menteni a HDD-ről a tartalmat? Valahogy USB-vel kéne rákötnöm a notebookomra. Egy [ilyen] eszközre gondoltam, ha jól látom ez tápot is tartalmaz. Szerintetek ezzel működne?
-
MM
őstag
Pár száz GB törlése és defrag után jelentős a javulás:
#52613 King Unique:
Szerintem itt már jeleztem, hogy átjött... De nyugodtan írd le negyedszer is!
-
King Unique
titán
2 HDD összehasonlítása ilyen alapon max. akkor lehet releváns, ha megegyező a fordulatszám, a lemeztányérok száma és adatsűrűsége, cache mérete, lemezen lévő partíción a foglalt/szabad terület aránya, fájlrendszer töredezettségének mértéke, stb. Ahol ez mind gondolom nem feltétlen teljesül a HGST és WD esetében, vagyis ezért úgy ahogy van zöldség és értelmetlen ilyen alapon összehasonlítani a kettő sebességét...
És igen, leírom újra, ha esetleg még mindig nem ment volna át, hogy nem kell meglepődni, ha egy nagyon telemásolt, kevés szabad területtel rendelkező, esetleges túlzottan töredezett fájlrendszerű HDD belassul, illetve a lemez végén nem hozza azokat az értékeket, mint üresen/kevés adattal a lemez elején. Ha törlés és újraformázás után üresen tudna csak ennyit, akkor lenne miről beszélni, ellenkező esetben viszont nincsen, ennyi... + Még akkor, ha SMR, de az talán nem érinti egyik említett muzeális modellt sem. -
MM
őstag
válasz
King Unique #52611 üzenetére
Mondjuk annyi, hogy egy gépben, egymás mellett lévő, kb egy korú, egyformán használt HDD közül az annak idején "best buy" tároló 5400-as HDD a kb a felét tudja a másik, annak idején "lesajnált" 5400-as HDD-nek.
Mielőtt harmadszor is leírod ugyanazt, olvasd végig a hsz-eket...
-
King Unique
titán
Mégis mi köze van az adott HGST modell sebességéhez egy eleve másik WD modellnek, talán egyformának kellene lennie a kettőnek, vagy mi?
Meg leírom újra, ha azt akarod, hogy a gyári, full szekvenciális értékeket tudja a HDD, akkor mondjuk nem csaknem fullra telemásolva és esetlegesen töredezett fájlrendszerrel kellene használni, ilyen egyszerű. -
MM
őstag
válasz
ElektrikusDE #52608 üzenetére
Nem rendszer, AHCI ON, SATA 1-en van, a többi drive (SSD-k és HDD) hasít.
Mindenkinek köszönöm a tippeket, első körben törlök mad róla ezt azt és indítok egy lemez karbantartót.
-
MM
őstag
válasz
King Unique #52607 üzenetére
Ez igaz lehet, az SSD-k korában teljesen elfeledkeztem a lemez karbantartásról...
Másrészt viszont a mellette lévő 1,5 TB WD Green-t ez nem zavarta, simán hozta a 80 MByte/sec sebességet.
-
ElektrikusDE
senior tag
Nálam még egy kicsit lassabb is. (csak IDE módot ismer az alaplapom...)
Laptop HDD amúgy sem lehet gyors.
Ami tehetsz:
AHCI támogatás legyen, írási, olvasási gyorsitás legyen bekapcsolva (alapból bevan)
Másik SATA port kipróbálása, mert néha van különbség pl. Integrált, vagy JMicron vezérlő.Ne legyen rendszer meghajtó, ne legyen rajta a lapozó file.
-
King Unique
titán
-
MM
őstag
Sziasztok!
HTPC-ből átmentettem a Hitachi Deskstar 5K3000 1,5 TB HDD-met (HDS5C3015ALA632), tárolásra használnám.
Feltűnt, hogy nagyon lassan olvas (~50 MByte/s), ezért futtattam egy CRDMarkot (tudom, régi, de a lényeget mutatja):Ez kicsit gyengusnak tűnik. HDSentinel szerint minden OK vele, összesen 1 évet ment életében.
Firmware: ML5OA580Lehetséges, hogy a partícionálásnál szúrtam el valamit anno?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #52589 üzenetére
Erre senki nem tud semmit?
-
válasz
batyuska100 #52598 üzenetére
Helló!
Azért mert 10k RPM VelociRaptorhoz kötelező a méretes hűtőborda.
Nekem van, saját gépben van és éppen gazda winyóként használom mindennap.
-
hellsing71
tag
válasz
hellsing71 #52577 üzenetére
Bocs, meg tudná tippelni valaki, hogy a WD Red 10TB HDD-m miért fele olyan gyors, mint másnál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Automata kávégépek
- Formula-1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hálózati / IP kamera
- Projektor topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Építő/felújító topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest