- Mobil flották
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- iPhone topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Nincs több titok: íme, a Samsung Galaxy TriFold!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Pulzust is mér az Apple AirPods Pro 3
- Apple Watch
- November 4-én érkezik a Nothing Phone (3a)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DBAtti
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy 2013-as HP Z420 munkaállomás.
Két parajelenséget is produkált HDD-kkel.Az első:
- Leállításkor a HDD-ről lekapcsolja az áramot, de csak azért, hogy ~ fél másodperc múlva újra felpörgesse és újra leálljon. Azt gondolom ez nem normális, félek tönkreteszi vele. Win 10 került rá, sajnos nem emlékszem Win 7 alatt is csinálta-e.Második
- Amikor megvettem, Win7 volt rajta. Beletettem egy Samsung Spinpoint F1 1TB HDD-t. Tette a dolgát, minden OK. Cseréltem OS-t Win 10-re, és ezt követően brutáis fejkattanásokat produkált. Működött, de pl minden tallózóban történő szintlépést kattanással követett. Ha indítottam egy videót, valamennyit lejátszott belőle, megállt, KLIKK, majd folytatta megint pár másodpercig, aztán KLIKK.
A HDD-t Win7-es rendszerbe visszatéve (másik PC) valamilyen javítást elvégzett bootoláskor (windows ~valami helyreállítás), és hibátlanul működik.
Egy darabig próbálgattam másik csatlakozón, cseréltem tápot, de hiába. Vettem egy új HDD-t, az jól üzemel, leszámítva az első pontban leírt jeleséget.Drivereket, BIOS-t, mindent frissítettem, de nem segített.
Találkozott valaki már ilyen jelenséggel?Üdv!
Attila -
ricsip
addikt
válasz
ricsip
üzenetére
Magad uram, ha szolgád nincsen...
25 ft volt darabja, betáraztam a következő 30 évre belőle:
https://www.pcland.hu/gembird-kabel-ide-kabel-66-45cm-gembirdcc-ide-66Ha nem kell 80 eres UDMA66-os, elég a 40eres UDMA33-as, akkor meg 18 ft:
https://www.pcland.hu/gembird-ide-40pin-x-3-50-cm-fyears-cable-cc-ide -
ricsip
addikt
Bp-en melyik bolt árul 80eres PATA IDE kábelt? Most fürödtem be a Bestmarkt-al, hibásan szerepelt a raktárkészletükben UDMA66-100-133 néven a kábel, ehhez képest kézbevéve csak a régi UDMA33 40-eres volt. Feleslegesen utaztam át a fél várost érte.
-
King Unique
titán
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
Ha SATA-n van csatlakoztatva a HDD, akkor csak a szokásos user error, lásd egy másik esetnél leírtakat...
Ha USB-n, akkor meg vélhetően a dokkoló / külső ház nem kezel normálisan 2+ TB-os lemezeket, lásd ugyancsak egy másik esetnél leírtakat. Vagy esetleg átírta a maxLBA-t, erről is volt már szó itt. -
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
MBR helyett GPT-et választottad? Mert a MBR 2TB-ig kezel.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Hello, van egy WD green 3tb-os hddm, 2-t ismer fel a wondows 10, miért? Hogy lehet beállítani, hogy mindd a 3-at felismerje?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Írtam, hogy csak USB 2-es mind 2 gép a SATA meg kizárva, mert az egyik egy noti és még feles SATA kábelem sincs itthon. A külső winyó tárhelyek felszabadítása sem olyan egyszerű, rögtön a PC-ben lévő belső lemezre akarok átvinni mindent. Mind1, akkor megyek a hálós Topic-ba.
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r
üzenetére
150 GB azért annyira nem sok, nem olyan hatalmas nagy adatmennyiség, hogy normál módon és reális idő alatt ne lehessen átmásolni a Windows beépített fájlkezelőjét, vagy 3rd party fájlkezelőt (pl. TC) használva SATA-n / USB 3.0-n, meg pláne ha nagyobb méretű fájlokról van szó. Valamint ugye van több USB 3.0-s külső merevlemezed is, adja magát arra másolni a fájlokat, majd a másik PC-hez csatlakoztatni USB-n, oda átmásolni stb., szvsz felesleges lenne ez esetben LAN, SMB és társaival bonyolítani. Ahol az utóbbiak amúgy sem ennek a topinak a témája, az ügyben tessék a Hálózat, szolgáltatók témakategória megfelelő topikjában, akár pl. az otthoni hálózat és internet megosztás topikban érdeklődni.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Oké, köszi, De legyen akkor még 1 kérdés: A minél gyorsabb File másoláshoz mi legajánlottabb program/módszer? Tényleg csak arra kell, hogy egyszer, de minél gyorsabban és biztosabban) áthúzzak 150GB-nyi adatot egyik gépről a másikra.
Robocopy+GUI (bár a GUI lehet nem fut Win10-en)
RichCopy
TerraCopyEddig ezekről olvastam.
1. És ugye kérdés, hogy melyik gépen futtassam és indítsam a másolást? A forrás gép: Win7, a cél gép: Win10.
2. Meg lehet mégiscsak maradok a LAN-on keresztüli másolásnál és ez is egy jó kérdés, hogy mindez milyen megosztási protokollon keresztül fog történni? Az SMB pl. biztos lassabb lenne, mint bármi más... Erre valami ötlet?
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r
üzenetére
Nem újdonság, hogy Windowsoknál is az utólagos GPT-re konvertálást nem destruktív módon 3rd party programmal lehet megoldani adatmeghajtón - rendszermeghajtón adott az MBR2GPT - , amit tudnak a népszerű particionáló programok, lásd pl. AMOEI, EaseUS, MiniTool, stb.
Az eredeti kérdésre adott a válasz, ahol a nem destruktív átkonvertálás nyilván adatvesztés nélküli megoldást jelent.
Viszont a kérdés itt inkább az, hogy minek akarod utólag átkonvertálni?
UEFI-s telepítésnél elég a rendszermeghajtón (SSD) GPT-nek lennie, a többi lemez (HDD-k) 2 TB-ig lehet akár MBR is, meg ha eddig (évekig?) nem tűnt fel és nem zavart az MBR, akkor utólag csak azért felesleges GPT-re konvertálni hogy GPT legyen, meg ha annak előnyei sem lesznek kihasználva... -
válasz
SunMount3r
üzenetére
Adatlemezt felesleges átkonvertálni, nincs értelme. Maradjanak úgy ahogy vannak.
-
SunMount3r
nagyúr
De akkor lenne egy másik On-nabb is: A PC-n Win10 van egy GPT-s SSD-n, de van mellette 2db MBR-es winyó is tele adatokkal. Hogyan lehetne a legbiztonságosabban átkonvertálni őket GPT-re és persze úgy, hogy az adatok érintetlenek maradjanak? Ezt a cikket olvastam egyelőre, itt az EaseUS Converter programot ajánlják hozzá, merthogy a Win10 saját lemezkezelője nem tudja adatvesztés nélkül megcsinálni. Kérdések: ez elég biztonságos? Van e esetleg valami jobb program/megoldás rá?
THX!
-
SunMount3r
nagyúr
Hello! Off, de jobb Topic-ot nem tudok erre:
2 PC között kellene File-okat másolni a lehető legrövidebb módon (nem keveset). Mivel az egyiken csak 100Mbit-es LAN van, így gondoltam van gyorsabb módja is. Azt találtam, hogy valami ilyesmi "USB Transfer Cable"-el megoldható, tehát a 2 gépet ezzel kötöm össze közvetlenül. De nem világos, hogy akkor ez valami speciális kábel, vagy ugyan olyan jó hozzá egy sima USB kábel is? Mind 2 gépen csak USB 2-es portok vannak, a forrás gép Win7-es, a célgép Win10-es.
Hátha itt tudja valaki, köszi!
-
Meza
tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy a win 10 indulása után egy meghajtó (HDD és SSD egyaránt) sem látszik az intézőben. Ez random probléma, mert következő indulásnál már ott vannak. Aztán 2-3 indulásig oké, majd megint nem. És ez ismétlődik. Egyébként minden más rendben van, az eszközkezelő, meg semmi sem jelez hibát. Mi lehet ez? Esetleg táp probléma?
Köszi, ha van ötlet!
-
Lalos
csendes tag
Tisztelt Fórumtársak!
Adattárolás céljából vettem egy új HDD-t/Toshiba P300 4TB/, Asrock B450 pro -4f lapba csatlakoztatva Win10-en.
Mellékelt képeken látható a hibaüzenet.
Inicializálást megtagadja.
Régi gépemben is kipróbáltam poénból: GA-970A-DS3 lapba csatolva Win7-en simán inicializálható ill. partícíót is tudtam beállítani, formázni is sikerült. Ezután visszaraktam a mostani gépbe és ugyanez a hiba lépett fel amit az elején taglaltam.
Mit és hol kellene állítanom?Segítségeteket előre is köszönöm és elnézést az amatőr kérdésért.
-
Russel009
csendes tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm szépen a részletes választ. Valóban erről a típusról van szó. Áramellátás és adatkapcsolattal nincs gond (egy USB porton se működik, sem pedig más eszközzel). Következő lépésként megpróbálom a közvetlen SATA kapcsolatot, bár nem fűzök hozzá sok reményt (olvasófej hibára gyanakszom).
És valóban rossz topicba írtam, de korrigálom.
-
King Unique
titán
válasz
Russel009
üzenetére
"Van valami halovány reménysugár arra hogy az adatokat lementsem róla mielőtt ajtótámasznak használom a HDD-t?"
Ahhoz első lépésként a megfelelő topikot kellene, kellett volna eltalálni, lásd adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez...

Az nem derült ki, hogy pontosan milyen Maxtor külső merevlemezről van szó, de ha 2,5-os M3 Portable, akkor USB-n a megfelelő tápellátás (USB 3.X port) is lényeges, valamint a stabil adatkapcsolat, az utóbbinál szükség esetén másik USB-kábellel és másik USB-porton (asztali PC-nél hátlapon lévő) is javasolt kipróbálni, stb.
Ha az előbbiek rendben vannak, ellenben Windowson a fájlkezelőben és adatmentő programmal (példák) sem lehet hozzáférni a külső meghajtó tartalmához, valamint a meghajtó állapota (HDS) sem stimmel és kifagynak a programok és az OS, akkor az bajos. Ha a külső házban lévő HDD állapota oké, akkor esetleg meg lehet próbálni kivenni a külső házból és SATA-n csatlakoztatni, mivel a 2,5"-os Maxtor M3 Portable sorozat modelljeiben lévő HDD-k nem integrált USB-sek, mint a Samsungok esetében. Ha nincs renben a HDD állapota és pl. szektorhibás vagy egyéb gond van vele, nagyon leesett a kondíció stb., akkor viszont az adatmentés nem feltétlen otthoni mutatvány, hanem inkább adatmentő cég dolga, már ha anyagilag megérne annyit számodra, amit majd a téma topikjában lehet tovább fejtegetni. -
Russel009
csendes tag
Sziasztok! A 3 éves MAXTOR külső HDD-m elérte a végzet, egyik napról a másikra minden előzmény nélkül beadta a kulcsot. Vagyis csak gyanítom mert az alábbi hibát produkálja: Rádugom a gépre, a gép pittyeg hogy csatlakoztatva van + szépen pörög is a külső HDD. Azonban ezzel együtt a gépem is felpörög és innentől kezdve semmilyen filekezelő nem működik (total commander, lemezkezelő, etc...). Ilyenkor a Windowst le sem lehet állítnai, csak az áramtalanítás hozza rendbe a gépet. Eszközkezelő látja a külső HDD-t, nem jelez hibát, azonban nem tud olvasni róla adatot. mechanikai vagy szoftveres eredetű lehet a probléma? Van valami halovány reménysugár arra hogy az adatokat lementsem róla mielőtt ajtótámasznak használom a HDD-t?

-
jattila48
aktív tag
Az normális, hogy a a gép bekapcsolása után még egy darabig teljesen simán és halkan pörög a HDD, majd később kicsit hangosabb lesz és jobban rezegteti a számítógépházat, mintha magasabb fordulaton pörögne? Egy HGST DC HC310 Ultrastar 4 TB-os winchesterről van szó.
-
King Unique
titán
válasz
Merula Alba
üzenetére
Le van írva, linkelve az előző válaszban miket kellene megnézni, kipróbálni, ahol ha szükség esetén mind ki lett próbálva de továbbra sem megy a másolás, akkor lehet tovább fejtegetni, ennyi.
-
Merula Alba
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Basszus... Az autocorrect rendszeresen megszivat ha kapkodok és nem ellenörzöm. Természetesen HDD-ről van sző, bennem van a hiba. Bocsi.
A lemezről nem tudok átmásolni semmit. A lemezen enged minden műveletet. Hozzáféréshez szükséges jogok meg vannak adva természetesen. -
King Unique
titán
válasz
Merula Alba
üzenetére
Nem világos miért lenne ide, a HDD probléma topikba való a külső SSD kérdés, ha értelemszerűen a belső SSD sem az...
Linkelve volt az előző válaszban mely topikokba való az SSD téma, tessék ott feltenni, ennyi!Illetve nem ártana pontosítani, mert ez a "leszedni semmit nem enged róla a rendszer" nem teljesen világos, mármint hogy áthelyezést (nem sima másolás), törlést vagy mégis mit akar jelenteni. Ha ezeket, ellenben NTFS fájlrendszer esetén nincsen megfelelő hozzáférési engedély az adott fájloknál/mappánál/meghajtón, akkor nem meglepő a jelenség, meg az adott hibakódhoz tartozó megoldásoknál az is 1 ok (3.) a több közül.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
blendész
üzenetére
Szia!
"A hd sentinel írás+olvasás tesztje után normális, hogy újra inicializálni kell a lemezt?"
Igen!
"Illetve a "rendes" formázás miért akadhatott mindig el, ha a tesztek semmit sem tudtak kimutatni?"
Ezt viszont nem tudom, én ilyet nem csinálok.
Elég a teszt és utána gyorsformázás (előtte persze inicializálás, particionálás szükség szerint)
-
blendész
tag
Sziasztok!
Van egy 2017-es 3Tb-os Toshiba DT01ACA300 winyóm, amit a mindennapi dokkolós használatból kivonva biztonsági mentésnek pakolnék a polcra. Gondoltam, hogy megérdemelne egy rendes formázást, azonban 5 alkalommal próbáltam - többek közt egy másik, eddig szintén jól működő dokkolóban is - és mindegyiknél lefagyott a folyamat menet közben. Gyorsformázással gond nélkül ment. Töröltem az addigi két particiót, egyet csináltam belőlük. A windows gond nélkül látta. Ezek után a biztonság kedvéért lefuttattam egy hdsentinel részletes lemezellenőrzést, majd miután az nem talált semmit, beraktam egy írás-olvasás ellenőrzést is. Ott is kivártam a kb 10 órát, az is azt mondtam, hogy minden tökéletes. Viszont a teszt végére eltűnt a gyorsformázott egybegyúrt partícióm, és újra kellett inicializálni a merevlemezt a lemezkezelőben. Most újra látja a win, de nem nyugodtam meg. A hd sentinel írás+olvasás tesztje után normális, hogy újra inicializálni kell a lemezt? Illetve a "rendes" formázás miért akadhatott mindig el, ha a tesztek semmit sem tudtak kimutatni? -
Merula Alba
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Elnézést, köszönöm az útbaigazítást.
Van itt viszont egy olyan kérdés ami biztosan ide való. Egy Samsung 1TB-os külső SSD volt használva adatmentésre részben. A napokban tűnt fel hogy leszedni semmit nem enged róla a rendszer, felrakni és olvasni viszont igen.
Amennyire tudtam utánanéztem, de nem oldotta meg semmilyen általam lelt megoldás. Hibaüzenetet dob ki ha másolni szeretnék róla. Most így hirtelen amiket javasoltak kipróbáltam, de nem használt semelyik. 0x800004005 hibát dob ki. -
Szaki2
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi! Akkor sajna nem tudom, merre tapogatózzak.
-
Szaki2
tag
Böngészem a többi topikot a külső mobil rackkel kapcsolatban. Azt olvastam, hogy ahhoz hogy működjön "UASP módban csatlakozzon és működjön az eszköz, amit a külső háznak és az OS-nek is egyaránt támogatnia kell. Ez az AXAGON EE25-XA6 külső háznál teljesül, ellenben a Windows 7 nem támogatja natívan."
Lehet nálam az a gond, hogy a win7 nem támogatja az UASP módot? -
válasz
Merula Alba
üzenetére
M2-es foglalatú HDD nincs..! Próbálkozz az SSD topikban..

-
King Unique
titán
válasz
Merula Alba
üzenetére
Van az alaplap weboldalán kompatibilitási lista, milyen meghajtókat, milyen M.2 SATA és PCIe NVme SSD-ket kezel.
+ Van jobban passzoló topik, az SSD téma általánosan értelemszerűen a Flash SSD, az SSD vásárlás meg a "Milyen SSD-t vegyek?" topikba való, nem ide...
-
Merula Alba
tag
Sziasztok.
Remélem elfér itt a kérdésem.
Adott egy Krait 370gaming alaplap van egy M2-es foglalat rajta. Egy Kingston A2000 1TB-os jó lehet hozzá, Sajnos nekem ez már magas, látom a képeken hogy milyen a csatlakozása, viszont nem egyértelmű.
Esetleg van egy a kérdésemre jobban passzoló topik? -
Szaki2
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Közvetlenül a hátlapi usb portokba van dugva, nincs köztes kábel. Bedugtam az összes hátlapi usb portba, meg is mozgattam, de nem pörög fel. Nem hallani hogy felpörög, és érezni sem lehet a vibrálást (a laptopnál csinálja).
-
IntelKiller7
nagyúr
Van 1 Seagate Barracuda 1TB-os vinyóm. A probléma vele viszont a következő, hogy elindításnál látja a gép, majd 2-3-5 perc után fogja magát és eltűnik a "gépház" részből.
A vinyó továbbra is megy, nem áll le.
Ha úgy van kedve x idő után megint megjelenik.Mi lehet a problémája? Átdugtuk másik sata csatlakozóba, ott is ugyan ilyen. Másik kábellel is próbáltuk. Ugyan ez a jelenség.
-
King Unique
titán
válasz
Szaki2
üzenetére
Ha közvetlenül a PC előlapi, vagy inkább hátlapi USB 2.0/3.0 portjához van csatlakoztatva a 2,5"-os külső merevlemez és nincsen közbeiktatva passzív USB-hub mint korábban említetted, akkor elég érdekes és rejtélyes, ha még csak fel sem pörög, pláne Y-kábellel használva. Érdemes ilyenkor a kábel csatlakozóját is kicsit megmozgatni a PC-n lévő aljzatban, vagy kihúzni majd újra bedugni, hátha csak érintkezési probléma, + szükség esetén másik portot és másik kábelt is kipróbálni, stb.
Meg azt jó lenne biztosan tudni, hogy most tényleg egyáltalán fel sem pörög a külső házban lévő HDD (hallani, + a külső házon is érezni a vibrálást ha megy), vagy csak a Windows 7 nem ismeri fel, mert nem mindegy. -
carr
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
te biztos látnál az idegtől mrs tökéletes.

-
Szaki2
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Az usb portok jók, mert egyébként arról megy a billentyűzet, amiről most írok, meg az egér. Az y-kábel kb 1 m. Sejtem, hogy a pc-n nem stimmel valami, csak azt nem tudom, hogy mi és ezt hogy lehet kideríteni?
-
King Unique
titán
válasz
Szaki2
üzenetére
Ha nem az USB 2.0 portok hibásak azon a PC-n, meg nem is túl hosszú az Y-kábel (pl. 1,5-2+ méteres), akkor nyilván működnie kellene annak a 2,5"-os külső merevlemeznek 2 db USB 2.0 portról biztosított tápellátással. Illetve ha nem a külső HDD hibás, nem tapadt le benne az olvasófej hogy amiatt ne pörögjön fel, laptopon ugyanazzal az USB-kábellel rendesen felpörög és kifogástalanul működik stb., akkor márpedig a PC-nél nem stimmel valami, ennyi.
-
King Unique
titán
-
Szaki2
tag
Megjött az usb2 y-kábel az axagon házas külső vinyóhoz, de sajna az asztali gépen, amin a win7 van továbbra se pörög fel a vinyó. Próbáltam a kábelt a laptopon azon továbbra is rendesen működik a vinyó. Szóval a kábel jó, vinyó jó, csak a win7-es asztali gépem nem szereti. Meg vagyok lőve. Valaki tud valami megoldást?
-
King Unique
titán
Amikor a jelen topik címe HDD probléma (nem adatmentés), ellenben te adatmentés ügyben érdeklődsz, akkor evidens hogy nem jó helyen, mivel az az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik témája, ami itt is már többször le lett írva, meg a fórumkereső is kilistázza...

Ha RAW lett a HDD-n lévő partíció, akkor a téma topikjában már többször volt szó arról, hogy ez esetben mi a teendő (példa). Vagyis nem formázzuk, nem töröljük, nem esünk neki totál értelmetlenül és feslegesen "cmd->diskpart-> clean" módszerrel a mentendő lemeznek és ezzel tovább rontva a mentés esélyét, hanem adatot mentünk adatmentő programmal... Vagy ha tele van egy rakás gyenge / hibás szektorral a HDD és már nem lehet rendesen olvasni a felületéről, akkor inkább hozzáértő szakembereket, azaz egy adatmentő céget bízunk meg a mentéssel, már ha valóban olyan fontosak azok és adatok és anyagilag megérne annyit a mentésük. Ennyi!
-
Ilyesmi csak arra való hogy szöget döffj a halott szívébe. De ez itt nem a vámpíros topik. Döglődő lemezre tilos írni, tilos javítani, tilos helyreállítani.. Neked mentés kell, fizikailag másik lemezre. Pl Recuva progival. De ez már az adatmentés topik témája, ott kérdezd..
-
carr
őstag
Sziasztok!
Nemtom jó helyen járok-e de még nem fordult elő ilyen.
2+ éves HDD 1TB HGST egyik napról a másikra kb megzuhant. sentinel szólt is h 9% gubasz van. Monodm oké mentés, stb. HDD-t átraktam usb3 külső csatiba, tegnap egész nap dolgozott rajta a sentinel. csak tesztelt nem javított. oké megvártam, este kihúztam, hogy haladjon. visszadugva nem látja a win a hdd táblát. diskmgmt.msc csak mint RAW látja. Formázni nem akarom. Adatokat szeretném nagy részben lementeni róla. Van esélyem?
Köszönöm
-
breezer88
tag
válasz
ElektrikusDE
üzenetére
Köszönöm szépen!
Tényleg , valóban könnyebb a HDD-n kicserélni és nem az alaplapon. Kérdés hogy a boltba visszavenni ennyi elég-e? Az alaplap típusa MSI B450 tomahawk max. -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
breezer88
üzenetére
Szia!
nem ártana egy alaplap típus megírása.Igy általánosságban azt írhatom le hogy én mit tennék:
Megcserélném a két adatkábel a HDD-ken.
És ha a másik HDD látszik az egyik helyet, akkor nem HDD hiba.
Fordított esetben meg HDD hiba.
Vagyis:
"Gondolom át kell dugni másik SATA csatlakozóra az alaplapon, illetve ki kellene próbálni másik SATA adatkábellel is. "
IGEN!
-
breezer88
tag
Nem rég fejeztem be a(z új) gépem összeszerelését. Van benne egy m2-es SSD és 2db ugyanolyan 2TB SATA Seagate Barracuda HDD. Ebből az egyik a BIOSban sem látszódik, a másik rendben működik.
Milyen lépéseket kell végigpróbálnom, hogy biztos legyen az, hogy rossz az újonnan vásárolt HDD és nem én hibázok , illetve alaplapi kábel egyéb probléma van?
Gondolom át kell dugni másik SATA csatlakozóra az alaplapon, illetve ki kellene próbálni másik SATA adatkábellel is. A power kábel az gondolom jó, mert arra van kötve a másik HDD és a ventillátor hub is. Ezen túl mit próbáljak még meg?
Nagyon köszönöm a segítséget! -
liksoft
nagyúr
válasz
ElektrikusDE
üzenetére
Jobban jársz, ha kábelt szerzel be.

-
sziasztok !
Vásároltam 2db Western Digital Purple 4TB-os HDD-t (WD40PURZ) az asztali gépembe
Egyelőre csak egy külső USB 3.0-ás dokkolóval csatlakoztattam a géphez, viszont amikor leválasztom az HDD-t Windows 10-en belül "biztonságos eltávolítás" akkor hangos nyikorgással áll le a HDD és külön érdekesség hogy mindkettő csinálja. Hard Disk Sentinel szerint semmi bajuk, illetve megpróbáltam vízszintesen is hátha (mert a dokkoló függőleges) de akkor is ez a fülsértő ciripelő nyikorgás van ahogyan leáll bármelyikkel próbálkozom a kettő közül (más itthon lévő HDD-k nem nyikorognak a dokkolóban ha leválasztom őket).
Az lenne a kérdésem ez normális a szériánál ? Ha bekerülnek a gépbe akkor is minden alkalommal mikor kikapcsolom a PC-t ugyanígy nyikorogni fognak ? Valaki találkozott már hasonlóval ? Előre is köszönöm

Szerk:
- Van a Western Digitalnak ez a cikkje ahol a zajokról beszélnek, ez erősen a "grinding" kategóriába esik, de csak a leállásnál
- Hasonló amit én hallok mint a srác leírt itt (kár hogy a videót már törölte) -
ElektrikusDE
senior tag
-
liksoft
nagyúr
válasz
ElektrikusDE
üzenetére
SAS vezérlőt használsz SAS winyóhoz de SATA kábellel? Ezért kell az az átalakító? Nem lenne jobb SATA kábellel meghajtani? Maximum olyan helyen tudok ilyent elképzelni, ahol 1 SAS winyó mellett 3 SATA nagy kapacitású van. Hiszen a kábelek leginkább 4-es csokorban vannak a SAS vezérlőkhöz.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
jattila48
üzenetére
Igazad van, erre gondoltam elsőnek.
De a teszt alapján amit elvégeztem ennél a HDD-nél, mindegy neki.
De most letöltöttem az adatlapját is a gyártótól:
P3 NC (reserved 3.3Volts)
SAS winyóhoz miért akarsz SATA átalakítót használni?
Sajnos nekem is kell használnom ilyet, (pedig utálom őket)!
SAS/SATA vezérlőket is gyártanak ami SATA kábeles csatlakozású. (legalábbis kinézetre)
Na azt nem tudom rádugni a SAS HDD-re csak átalakítóval!

Emiatt az átalakitok miatt hiszik azt sokan, hogy ettől SATA lesz a SAS HDD!

-
jattila48
aktív tag
válasz
atesz19910
üzenetére
Próbáld meg a táp molex csatlakozóját használni molex-sata tápátalakító kábellel! Nekem a HGST ultrastar 4tb HDD csak így működik. A sata tápcsatlakozó 3. pinjén ha 3.3 volt van, akkor a HDD nem pörög fel, ez valami szerver fícsör, hogy a HDD-ket távolról lehessen resetelni. Átalakító viszont nem viszi át ezt a 3.3 voltot, így viszont már felpörög a HDD.
Igaz, hogy WD, de hátha itt is ez a probléma: [link] -
liksoft
nagyúr
válasz
atesz19910
üzenetére
Szia!
SAS winyóhoz miért akarsz SATA átalakítót használni? Az úgy nem fog menni. SAS winyót SAS kábel és SAS vezérlő hajt csak meg. Bármilyen SATA manipuláció esetén nem csodálkozom, ha nem mennek.
Viszont gondolom RAID elemek voltak. Ilyen esetben ha a SAS vezérlővel nem inicializálod a winyót, nem enged a felülethez. Hiszen egy RAID rendszer tagja, csak ott fog írni olvasni. Ezt a vezérlő menüjében tudod felülbírálni, de akkor minden adat megy a "lecsóba" a winyón. -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
atesz19910
üzenetére
Akkor meg a vezérlő ami nem SAS, okozza a bajt.
-
atesz19910
tag
válasz
ElektrikusDE
üzenetére
a táp biztosan nem rossz mert a szerverem arról megy, seasonic platinum minősítésű szervertáp.sima sata hdd-t rákötöm az azonnal indul illetve próbáltam még másik 4 seasonic táppal is 2 szerver és kettő asztali amik szintén működő gépekbe vannak és ott is ugyanez van... ami érdekes, átvittem 2 vinyót a barátomhoz aki adta, ott meg mennek... szóval nem értem...
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
atesz19910
üzenetére
Azonnal cserélj tápot, ne kínozd a HDD-ket!
Komolyan azt mondod hogy egy rossz tápra ráraktál 250 HDD-t?

"egyébként ez a vezérlő": 3ware 9650SE-4LPML 256MB PCI Express to SATA II RAID Controller
Ez mióta SAS vezérlő?
Ui:
Idáig nem írtad meg, hogy kattognak a HDD!
-
atesz19910
tag
válasz
atesz19910
üzenetére
egyébként ez a vezérlő: [link]
-
atesz19910
tag
illetve nem tudom hogy az probléma-e hogy a vezérlő bootnál azt irja hogy bios not installed..
-
atesz19910
tag
és egészen a kiszerelés pillanatáig hibátlanul üzemelt mind
-
atesz19910
tag
válasz
ElektrikusDE
üzenetére
ezekkel én is megvagyok, a windows látja is a raid vezérlőt igaz nem drivereztem fel, de magát az ezközt felismerte biosban, mind a szerver gépben mind pedig asztali gépben egyaránt. a probléma ott van nálam hogy a 250 vinyóból egy sem pörög fel, csak gyors kattogást produkálnak. olyan mintha nem kapnának elég szuflát
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
atesz19910
üzenetére
Szia!
Szerencséd van, mivel nekem is ugyanezek a HDD-k vannak, igaz nem Dell jelzésűek.
Mivel a szerver gépem még nincs összerakva, belepróbáltam őket az asztali gépembe.
Tehát:
1.
A Sata HDD-kel ellentétben a táp csatlakozó nem elég a HDD-k felpörgéséhez. (de a zöld lednek világítania kell a HDD panelján)
2.
Sata portra csatlakoztatva szintén nem pörögnek fel.
3.
Behelyezett SAS kártya esetén már más a helyzet.
4.
A SAS kártyának látszódnia kell a Boot folyamán, valoszinuleg hibajelzést is fog adni (pl. mivel a RAID tömb szétesett, vagy Cache hiba stb.)
5.
Ha a Boot folytatódik (gondolom Windowsod van) az operációs rendszer betöltődése után az eszközkezelőben meg kell jelennie legalább két helyen pl. igy:
Ezután már azt csinálsz vele amit akarsz, mintha SATA HDD lenne, tesztelheted Seatools-sal, HDS-sel, stb.
Hol akadtál el?
-
atesz19910
tag
válasz
ElektrikusDE
üzenetére
Dell Cheetah 15k.7
modell :st3300657SS (seagate ) -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
atesz19910
üzenetére
250 db. HDD nem tud elromlani...
Délután folytatom, addig is írdle kérlek legalább egy HDD pontos típusát.
-
atesz19910
tag
SAS vezérlő van hozzá, illetve hozzá való sas-sata átalakító, ami a vezérlőhöz jár gyárilag, és úgy sem megy...
de én még gondoltam arra is hogy a tápellátással vannak gondjai, bár egy elég jó táp van a géphez. -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
atesz19910
üzenetére
Szia!
Talán ha SAS kártyával próbálnád, akkor sikerülne.
Én átalakítókban nem bízok.
Megfelelő kártya esetén nem is kell.
Esetleg kérj a barátodtól egy SAS vezérlő kártyát is.
Ui:
Az enyémet nem adom... -
atesz19910
tag
Üdv fórumtársak!
nem tuom, hogy j helyen járok-e de egy próbát megér.
nem régiben egy barátom frissítette a szerverparkjában a HDD-ket ( kb 250 db sas vinyó). Amik benne voltak régiek, azok egészen addig a pillanatig mentek amig ugye ki nem lettek szedve. Ezeket nekem ajándékozta, és a lényeg most jön.
szerettem volna tesztelni őket, be is szereztem a hozzájuk való kábeleket, raid vezérlőt, sas-sata átalakítókat. És a következő a gond: a 250 vinyóból 1 sem indul el akárhogyan próbálom őket bekötni.. van esetleg valakinek ötlete mi lehet a gond??
válaszokat előre is köszönöm. -
morgonc83
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Nézem köszönöm
-
King Unique
titán
válasz
morgonc83
üzenetére
Ez inkább Windows specifikus kérdés, ahol annak a topikjában már volt szó ilyen problémáról, benne a lehetséges megoldásokról is, vagyis ez ügyben nem kell ott még egyszer érdeklődni.
-
morgonc83
tag
Szaisztok.nem biztos jó helyre irok de nem talaltam hasonlót a problémámhoz.
A problemám hogy van win7 egy hdd-n rajta a boot. Meg van egy nwme ssd win10el. És a hdd nélkül nem indul el a win10 mintha nem lenne rendszer. Hogy lehetne a boot-ot átrakni az ssd-re? -
jercsi
tag
Üdv mindenkinek
Kb fél éve vettem egy WD RED 4tb os hdd t dell t3600 ban fekszik. Napokban csipogó hangokat ad ki, rendszer indulás után is , nem rendszeres időközönként mikor milyen kedve van . Hd sentinellel ell , semmi baja. Kérdésem az volna hogy mentsem az adataim vagy ez tök természetes ha hdd madárhangokat ad ki. Akit érdekel a téma esetleg tudok róla videót is küldeni. -
tibaimp
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi!
Gondoltam, hogy ez így nem fog menni, mert a hozzá adandó terület előtte van, akkor az miatt nem megy ha jól értem, ugye? -
King Unique
titán
válasz
tibaimp
üzenetére
A Windows beépített lemezkezelőjével csak akkor lehet alaplemezként partíciókat összevonni, ha a hozzáadni kívánt partíció törölve van (nem lefoglalt) és közvetlenül a kiterjeszteni kívánt partíció után és mellett helyezkedik el. Egyéb esetben nem, vagy max. csak dinamikus lemezként, amit viszont nem feltétlen javasolt erőltetni, meg ha nem célirányosan (pl. tükrözés, ill. RAID) lesz úgy használva. Illetve alaplemezként egyéb esetben 3rd party partcionáló programmal lehet megoldani a kiterjesztést (példa), ahol van magyar nyelven is elérhető program (példa).
+ Mivel a művelet szükség esetén az adatok ármozgatásával járhat, ezért akár tovább is eltarthat, valamint szükség esetén előtte nem árt biztonsági másolatot késízteni, bár az amúgy is javasolt fontos adatok tárolásánál, illetve ami csak 1 példányban van tárolva, az valójában nem is lehet olyan fontos.
-
tibaimp
nagyúr
Üdvözlet
Olyan gondom lenne, hogy egy 4TB-os HDD-n lévő 2 partíciót szeretnék egybeszakítani (GPT mind a kettő). A Win10 Lemezkezelőjében gondoltam elvégezni. Az 1. partíciót töröltem, a másodikon vannak adatok (van biztonsági másolatom).
Kattintok, hogy Kötet kiterjesztése, végig kattintom, majd a végén figyelmeztet, hogy valami Dinamikus lemezzé akarja konvertálni!
Ez akkor mi? Csinálhatom nyugodtan, vagy mi van? Tud valaki segíteni?
Esetleg valami ingyenes, vagy 30 napig használható particionáló progi, ha az tud ilyet?
-
Szaki2
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi!
Próbáltam közvetlen a gépbe dugni, de sajna nem működik. Veszek y-kábelt, remélem azzal menni fog, nincs kedvem alaplapot meg egész gépet cserélni emiatt. -
King Unique
titán
-
Szaki2
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Néztem a gép alaplapőát, rosszul emlékeztem, nincs usb 3 portom. Azt mondod, hogy akkor y kábellel ez megoldható?
-
Kovács86
tag
válasz
King Unique
üzenetére
ÓÓÓÓ!

Az aranyat érő Hiren's !!!

Elfeledkeztem róla, de ahogy megláttam a nevet, azonnal beugrott még 2010-körülről!
El is kezdtem volna letölteni, de nagyon lassú, valami magyar (német, holland, ...) forrás nincs esetleg nagyobb sebességgel? (...a huszon kb/s-nál
szinte biztos gyorsabb!
)...és köszönöm!

-
Szaki2
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszi! Van usb 3 a gépen, csak az alaplap leírásába bele lell mélyednem, h melyikek, vagy egyszerűen végigpróbálgatom. Csak sima usb hosszabbító, nem usb hub.
-
King Unique
titán
válasz
Kovács86
üzenetére
Aztán mégis minek?

Ha szektorhibás, kezdi megadni abban a gépben a HDD magát, akkor először szükség esetén nyilván az adatokat kellene lementeni vagy másik PC-be téve és ott Windows alól, vagy pl. egy pendrive-ról bootolt HBCD PE alól.
Ha megvan az adatmentés, akkor pedig mehet a HDD tesztelése pl. HDS programmal, vagy a Windowsban egy lassú formázás (bővebben), vagy hagyni és fenébe és garanciális csere / garanciális csere híján kuka, ennyi. + Az LLF-et meg ugye hagyjuk.
-
Kovács86
tag
Sziasztok!
Valószínűleg HDD problémás géphez honnan tudok letölteni pendrive-ról boot-olós HDD alacsony szinten formatáló ingyenes
programot?Előőre is Kösssz!

-
King Unique
titán
válasz
Szaki2
üzenetére
"A win7-en világítanak a külső vinyó ledjei, de nem pörög fel"
Ha nem pörög fel a külső házban lévő HDD, akkor nem meglepő, ha az OS max. csak magát az USB-s külső házat érzékeli, ellenben a benne lévő HDD-t nem... Ezért is volt kérdés az előbb, hogy USB-n a tápellátás rendben van-e, azaz USB 3.X porthoz van-e csatlakoztatva a 2,5"-os külső HDD, vagy ha csak USB 2.0 portok vannak a PC-n, akkor Y-kábellel van-e csatlakoztatva. + Az is lényeges, hogy az USB-kábel ne legyen túl hosszú, máskülönben amiatt is lehetnek adatkapcsolati és áramellátási, illetve felpörgési problémák. + Ha esetleg USB-hubhoz van csatlakoztatva, akkor ott lényeges, hogy ne passzív, hanem aktív típus legyen, aminél külső tápellátás van.
-
Szaki2
tag
A táp.
[kép] -
Szaki2
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Szia!
A Win 7 az asztali gépen van, ez a torrent gép. Erről akarnék f0ilmeket másolni a külső HDD-re. A Win10 a laptopon van. Ez a munkagép. nincs rajta torrent, viszont ezen működik a külső vinyó.
Egy másik topikba linkeltem a kért képeket, de akkor ide is belinkelem.
[kép] [kép] [kép]
A win7-en világítanak a külső vinyó ledjei, de nem pörög fel. Más pendrivot vagy mobil telót gond nélkül kezel.
A portot még nem néztem, pontosan (mindjárt csekkolom, hogy usb2 vagy 3.
Az általad linkelt kép alapján nem y-kábellel van csatlakoztatva a külső HDD, hanem a gyári kábellel. (micro usb a küldő hdd-be, usb port a PC-be.
Ezen infók birtokában valami ötlet?
A tápja elég erős az asztali gépnek, sztm bírnia kell. Vinyón és alaplapon (videó kari+,memóriák) kívül csak egy dvd író van benne. -
King Unique
titán
válasz
Szaki2
üzenetére
Nem derült ki, hogy a W7-nél mi a helyzet az eszközkezelőben és a lemezkezelőben (screenshotok), ahogyan az sem, hogy más USB-s tárolóeszközök (pl. másik külső HDD/SSD, pendrive) megfelelően működnek-e, azokat felismeri-e.
Egyébként meg nagyon egyszerű, ha W10-en működik az eszköz ellenben W7-en nem, akkor nyilván az utóbbinál nem stimmelhet valami, ellenben az OS szintű esetleges szoftveres problémákat már nem feltétlen ennek a topiknak a témája kibogozni, meg ahhoz több infó kellene, lásd az előbb leírtakat. + Az sem teljesen egyértelmű, hogy a 2 OS mellett most 2 külön PC-ről van szó, vagy 1 gépen van a 2 rendszer, valamint a 2,5"-os külső merevlemez a megfelelő tápellátás végett USB 3.X porthoz van-e csatlakoztatva vagy USB 2.0 portok esetén Y-kábellel, illetve W7 esetén felpörög-e egyáltalán a külső házban a HDD, stb. -
Szaki2
tag
Sziasztok!
Vettem egy axagon EE25-XA3 külső merevlemez házat, amibe a laptop régi merevlemezét tettem. Az a problémám, hogy a win7 nem ismeri fel, a win10 simán kezeli.
Tehát hardver illetve usb kábel kilőve, bár próbáltam a win7-es gépbe hátul is bedugni, hátha esetleg az usb csatlakozó rossz, de ugyanúgy semmi.
A total commander és intéző látja a meghajtó betűjelét, de ha bármit akarok vele csinálni, azt írja ki, hogy nem létezik ilyen meghajtó, válasszak másikat.
Olvastam a topikot, h mi lehet a gond, leszedtem a HOTSWAPOT, hogy az illesztőprogramot leszedjem és újrarakjam, de a hotswap bal klikkre nem azt írja no hotswap devices.
Megállt a tudományom.
Most mitévő legyek? Valakinek van valami ötlete? -
Repsol600
addikt
Sziasztok!
Van egy Toshiba MK5075GSX hdd-m, ami olyan lassú, hogy megformázni sem tudom még pc-vel sem, a hdd sentinel is sokkal lassaban indul el. Viszont sentinel szerint 100/100-as. Mi lehet a gondja? -
IntelKiller7
nagyúr
sziasztok. Zsir uj vinyo miert csinalja azt, hogy 5 percig normalisan megy, majd fogja magat es nem latja a gep? Mintha kihuznam, se kep, se hang.
Csatlakozo cserevel is ugyan ez.
hd sentinel mindent normalisnak mutat. -
Kleroo
veterán
Ahoy!
3Terás Seagate-em úgy döntött bad sectoros lesz. HD sentinel szerint 888 van rajta.
Amit nem értek: HDD regeneratort ráküldtem, végigment, és még csak nem is talált bad sectort.
Majd a HD tune elemzését is rádobtam. És 0 probléma. Tehát kb 2x6óra ment a levesbe, hibátlan. De mégis a SMARTban 888 BS van, és kb kuka közeli a hDD-m. Mit tudnék még rajta elemezni? Volt korábban 2 vinyóm bad sectorral, a regeneraátor felismerte mindig, és "korrigálnia" is sikerült. -
Rainman05
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm!
-
King Unique
titán
válasz
Rainman05
üzenetére
Nocsak, egy újabb topiktévesztő, aki az SSD témát a Flash SSD / érintett Windows topikja helyett a HDD probléma topikban akarja fejtegetni...

Ajánlott olvasmányok.

• BIOS/MBR-based hard drive partitions
• How to Remove a Drive Letter in Windows 10
• How to Hide/Unhide Partition | MiniTool Partition Wizard Tutorial
Új hozzászólás Aktív témák
- Használt NVME M2 SSD-k - 1000 GB tól 2048GB-ig Samsung Hynix Intel Kioxia WD Micron Toshiba
- BESZÁMÍTÁS! 10TB WD Purple Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 512GB M.2 NVMe SSD Bazár Samsung / WD / Micron / Kingston
- Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.6" Full HD - Ryzen 5-7520U - 8GB - 512GB - Win11 PRO - MAGYAR - Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3573, 99% Akkumulátor
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 5800X / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- LG 27UN880-B - 27" IPS ERGO - 3840x2160 4K - 60Hz - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync - Mac
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

UEFI-s telepítésnél elég a rendszermeghajtón (SSD) GPT-nek lennie, a többi lemez (HDD-k) 2 TB-ig lehet akár MBR is, meg ha eddig (évekig?) nem tűnt fel és nem zavart az MBR, akkor utólag csak azért felesleges GPT-re konvertálni hogy GPT legyen, meg ha annak

mondjátok, h jó lesz .