- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
liksoft #55330 üzenetére
Pontatlanul fogalmaztam, nem elmozdul, hanem mozog/tágul/zsugorodik, amit nyilván a fejnek le kell tudni követni.
Ez viszont nincs összefüggésben a fizikai behatás okozta elmozdulással. Ezért írtam, hogy ha egy hdd-ben elmozdulna a tányér, akkor arról nem fog tudni adatot leolvasni a fej, hiszen nem erre tervezték az eszközt.
Nem szedi ki. Megpróbálja tűréshatáron belülre rakni. Elnézést, ha ez lemaradt volna.
Ezt írtam: A kürt kiszedi a lemezeket ha szükséges
Tehát ha más módon nem tudja kinyerni az adatokat, akkor kiszedi. Nincs ellentmondás a kettőnk állítása között. -
-
-
zsozsoka80
csendes tag
válasz
liksoft #55309 üzenetére
Nincs értelme a másolásnak, mert az is lassú. MINDEN LASSÚ: a fájl megnyitása, a másolás is, a könyvtárstruktúra betöltése is (Total commanderben). Minden.
De a vinyó elindul, mindent lát korrekten, és elvileg minden elérhető/indítható. Számomra nagyon fontos fájlok vannak ott, 1,5 TB-nyi adat. Mi tegyek?
-
szilchi
őstag
válasz
liksoft #55157 üzenetére
Átmásolt kb 1,7 Tb-t,annyi adat volt a 2 TB-s hdd-n.Azzokból random megnyitottam párat és le is játszotta a filmeket.Aztán kezdtem el átmásolni a 1 terrásról és ott olyan fél óra után dobta fel a hibát a hibás filerendszerről.
Emagról rendeltem egy másik házat,az usb 3 és max 10 TB.Reméljük azzal jó lesz.
-
-
ElektrikusDE
senior tag
-
törölt tag
válasz
liksoft #53927 üzenetére
Én Aqua-ban (11.ker, Móricz Zs. körtér -> Karinthy út/utca) személyesen, frottír törölköző bekészítve a fizikai védelemhez.
Láttam 1994-ben (vagy 95-96ban ?
) gyári/nagyker HDD-s dobozt. 20-24 db HDD antisztatikus fóliában, vastag rugalmas gumihabszivacs borítással a HDD-k között és körül. NA, az csomagolás. 850MB-os diszkek voltak, a srácok akik hozták, mondták a következő: " A világ legdrágább boot-EEPROMjai. Vigyázz rájuk!"
-
fairi
őstag
válasz
liksoft #53903 üzenetére
Elvileg a táp tökéletes, és hőmérséklet is. Egyik HDD se éri el a 40 fokot, és van ami 1000 napja ok. Ez teljesen friss és hirtelen errort mutat. 40 napnyi működés benne.
seek error rate értéke csökken folyamatosan 47-ről 38-ra. Csökkenie kell vagy nőnie, gondolom nőnie. -
peter889
őstag
válasz
liksoft #53833 üzenetére
Sziasztok!
Liksoft, Köszönöm a részletes válaszod.
Mi az a Maxx?
A tápegység kábeleire rásajtolt csatikat hogyan forrasztod a sajtolás mellett?
A csatikat szét lehet bontani?
Én is biztosan jóval 50 % alatt terhelem a Chicony Hipro 380W tápegységem.A tápegységet otthon letesztelheti magának a felhasználó?
Mi kell ahhoz nem tudod? Oszcilloszkóp? Vagy meg lehet oldani egyszerűbben?
Van a neten gyorstalpaló a tápegységek otthoni bevizsgálásához?
-----------------Pár napja szedtem szét a Radid0 tömbömet, 2 db. WD5000AAKX HDD, amit az itt tárgyalt kérdéses asztalai számítógépemben használtam 2013-tól 2020-ig folyamatosan, hogy az op. rendszer rajta volt, gyakran torrenteztem róla, sok adat is. (Most újra használom, de már csak adatoknak.)
És lám, mindkettő teljesen hibátlan!
(Hamarosan mellékelem a Sentinel képeket - csak most éppen a tosHibaP300-asomon végzek sentineles hibajavítást.)Ez nem azt mutatja, hogy a tápegységem nagyjából rendben lehet?
Ha a WD el tudta készíteni a HDD-it így, akkor a Toshiba a HDWD130-asát és a Samsung a HD103SJ-t vajon miért nem?Amit megfigyelten, hogy ha olyan HDD-t veszek, aminek az alapára nagyon kedvező, ráfaragok.
Szerintem itt is érvényes az olcsó húsnak híg a leve mondás.
A meghibásodott HDWD130 és a Samsung a HD103SJ olcsó kategóriásak voltak ugye.
Viszont úgy halottam, hogy a WD egy ideje nem gyárt olyan jó minőségben HDD-ket, mind néhány éve (és most nem a csúcskategóriás HDD-re gondolok.).
Szerinted ez áll?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
u299975, látod, nálam is jól szuperál a WD5000AAKX. -
peter889
őstag
válasz
liksoft #53830 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a válaszaitok.
Meg tudnád mondani, hogy a Hitachin és a Toshibán kívül vannak-e még más HDD-k is ami érzékenyek a hibátlan tápellátásra?
A legjobb volna, ha látnék egy listát konkrét típusokkal az érzékeny HDD-kről, és akkor olyat nem vennék.
Nem tudod, hogy a Toshiba x300 is érzékeny?Azért is kérdezem, mert most HDD vásárlás előtt állok, több HDD-t is akarok venni, de az érzékenyeket kihagynám.
---------
#53831, u299975
Meg tudnád mondani, hogy a Chicony Hipro 380W tápban van-e túlfeszültség-védelem?
Tudjátok esetleg, hogy a villanyórákba szoktak beleépíteni túlfeszültség-védelmet?
(Nemrégiben szereltek fel nálam egy digitális kijelzésű villanyórát, nem tudom, hogy vajon van-e benne.)
A számítógép házam már régóta jól szellőzik, terhelés mindig 50 százalék alatt van, kisfogyasztású proci és videokártya.Ja vannak plusz HDD adatkábeleim, azokat is cserélgetem hiba tapasztalása esetén és az tápkábeleket is variálom olyankor.
Viszont pár hónapja előfordult, hogy valami nagyon nem várt esemény történt, és véletlenül számítógépet a lábammal kicsit meglöktem. Ezt követően semmilyen hibajelenséget nem tapasztaltam, külsérelmi nyom nem keletkezett. Igaz, nem indítottam el akkortájt a Sentinelt.
Szerintetek ilyen mechanikai behatás okozhat a toshibámnál tapasztalt bad szektorosodást?Köszönöm szépen előre is.
-----------
Nemrég írtam, hogy egy ideje a szobai asztali gépem érzékeny a huzatra, olykor csak akkor kapcsol be, ha felmelegszik. Mondjuk ez elég ritkán fordul elő.Megnéztem, hogy az AIDA64 program a Cpu dióda hőmérsékletére mindig jóval alacsonyabb hőfokot ír ki a szoba hőmérsékleténél. Most is 11 fokot ír, miközben a szoba hőmérséklete 21 fok. (Többi hőadat teljesen normálisnak tűnik.)
Gondolom a hőérzékelője meghibásodott.
Nem tudom, hogy van-e olyan védelem vagy jelenség a gépben, hogy túl alacsony Cpu dióda hőmérsékletnél nem kapcsol be. (De ez annyira nem fontos.) -
-
Danecay
addikt
válasz
liksoft #53361 üzenetére
Szia Köszi!
Az első ponttal kapcsolatban csak annyi, hogy minden bizonnyal ennek akkor lenne jelentősége, ha nem egy külső táppal ellátott egységről beszélnénk, hanem amik az USB portból táplálkoznak, vagy rosszul gondolom? Mondjuk esetemben amúgy is USB3-ról beszélünk ami 900mA-t tud.
A fantomkergetőzéshez meg csak annyit, hogy az ilyenek valahogy megtalálnak engem
A memóriahibámat is több mint 1 hónap volt mire kiteszteltem, mert az sem jelentkezett mindig, ráadásul újonnan vettem, talán még 2 hónapos sem volt és eleinte nem is volt vele baj. Az előző dokkoló tesztelésére is legalább ennyi idő ment el, de mondjuk érdekes, mert azt ki is cserélték és ugyanaz volt a történet mint most ezzel. -
válasz
liksoft #53336 üzenetére
Azért néztem usb-n keresztül mert abban működik jól, gépbe nem néztem még. HDD seninel látja usb-n keresztül is a smartot, nem tudom hogy a seatools mit produkál de megnézem másik seagate hdd-vel usb-n hogy mit ad ki.
A furcsa az hogy amire akarnám használni (chia plotting/farming) arra annyira alkalmatlan hogy a programot is lefagyasztja úgy hogy be sem tudom zárni csak restart segít. Ez nem is lenne nagy gond mert így eladnám és vennék az árából használtan valami kisebb raid edition hdd-ket de ha egy adia tesztben így szerepel akkor fene se fogja megvenni.
Most ránéztem a vezérlőn csüngő seagate hdd-kre és vicces módon a rosszat meg jónak írja smartra (38% 40+16 szektorhibával) -
Tarokk79
aktív tag
válasz
liksoft #53327 üzenetére
Erről lenne szó. 2016.12.04-én vettem. Sokáig alig-alig használtam, most egy éve rá volt kötve a helyi nasomra és az utolsó pár hónapban egy rpi-re.
A smartctl-t ezen a meghajtón nem tudom értelmezni. Mit futtassak?Windows-ra rádugva a hiba előtt régen volt. A laptopomon is linux van, a NAS-onom OMV és a Raspberry-n meg az alap rendszere. Most a chkdsk miatt raktam rá a windowsra, ami 10-es. HDS linux edition is jó?
Az adatokat nem akarom megmenteni, már lemásoltam egy másik HDD-re a forrásból, ami nem sérült. A HDD-vel nem tudom mit csinálhatnék a kidobáson kívül.
-
ElektrikusDE
senior tag
-
dozen
csendes tag
-
jattila48
aktív tag
válasz
liksoft #53047 üzenetére
Annyival lettem okosabb, hogy az értéket kell nézni, aminek a küszöb föltt kell lenni, nem pedig az adatnak a küszöb alatt. Ez alapján tényleg semmi gond. Továbbra is kérdés azonban, hogy a 2. és 8. attribútum adata kezdetben miért volt 0? Sőt, most úgy látom, hogy a value és worst értékek kezdetben mind 100-on voltak, most pedig néhány attribútum value és worst értéke ennél nagyobb lett (de mindig egyenlő a két érték). Ez mit jelent? Íme a legelső HDS kép:
-
Cs1csó
titán
válasz
liksoft #53049 üzenetére
Azon hogy nem ördöngösség nem azt értettem, hogy otthon neki kell esni és konkrét KnowHow-t sem írtam, hogy essen neki valaki. A technikákról olvastam már, az szakosodott cégeknek van kiforrott technikája, megoldása akár a fej akár a motor sérült vagy még ki tudja milyen problémák lehetnek.
Erről az "eltolás" dologról is hallottam már korábban.
A "Kürt" céget pedig azért említettem, mert a hazai adatmentés úttörői.Amúgy túl drága mulatság ez átlagembereknek. Jobban megéri a többszörös adatmentés.
Nekem is sok adatom van de ennek a nagy része "pótolhat" filmek, zenék, játék telepítők stb. ami nem pótolható: családi képek, videók, dokuk, azok meg nem foglalnak - nálam - legalábbis extrém sok helyet, tehát a duplikálása, vagy akár pluszban még felhőben tárolása sem extrém költséges mulatság. -
smekone
tag
válasz
liksoft #53040 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszod, igen már próbáltam másik sata, illetve másik tápcsatlakozással, megy tehát érzem, hogy rezonál a lemez de ugye nem látja a bios se. Úgy hogy ez biztosan halott sajnos.
Mik a lehetőségem, meg lehet javíttatni, az adatokat le tudják róla menteni ? Tudtok esetleg ajánlani embert vagy céget aki foglalkozik ilyenekkel és jó tapasztalatok vannak vele/velük kapcsolatban ?
-
jattila48
aktív tag
válasz
liksoft #53041 üzenetére
Köszi a választ. A mentés már megtörtént, de még használom a lemezt. Az az érdekes, hogy kb. 2,5 éve haldoklik, de még mindig egész jó állapotban van, és semmit nem venni észre a hibából (egyébként közel 8 éves). Mindent olvas/ír rendesen. Az utódja a HGST, a seagete pedig megy a polcra 2. backupnak. Te mint hozzáértő, esetleg tudsz mondani valamit a HGST PWL feature-éről is? Ezt mint recertified lemezt vettem, remélem azért elég tartós lesz.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
liksoft #52827 üzenetére
Köszönöm a válaszaitokat!
Cobian backupot nem ismerem, a hds-el pedig nincs ilyen tapasztalatom. Nem tudom hogyan kellene használni.
Mi lenne, ha a két 1TB hdd fizikailag bennt lenne a házban csatlakoztatva, de az egyiket mindig letiltanám eszközkezelőből. Pár évente, mikor átmásolomaz adatokat, akkor engedélyezem és használom azt éppen, amire másoltam. Így a kihasználásuk is kb egyenletes.
-
Keem1
veterán
válasz
liksoft #52761 üzenetére
Basszus, az elpattant valahova, még nem találtam meg, de keresem
Reménykedtem benne, hogy esetleg egy másik HDD-ről valahogy átmókolható. Van egy másik, régi, kisebb HDD-m, de nem ugyanilyen típus, így az alaplap átszerelése sajnos nem jöhet szóba.Hát jó, ha nem találom meg a letört darabot, akkor sajnos az lesz, hogy veszek egy másikat.
Köszönöm!
-
Cs1csó
titán
válasz
liksoft #52729 üzenetére
Sajnos itt tart a világ 22k egy 3TB-os belső HDD gondolom egy külső sem sokkal drágább, és ugye nem kell MINDEN adatról mentés, elég a pótolhatatlanokról vagy az olyanokról - ha van hely rá - ami macerásan pótolható nekem erre példa a zenegyűjteményem. Ami jelenleg kb. 300GB tehát még ennek a duplikálása is megoldható.
-
qwertly
addikt
-
qwertly
addikt
válasz
liksoft #52680 üzenetére
Szia!
Én nem mertem leírni mert megnéztem a Hard Disk Sentinel rövid öntesztett le is futtattattam. Hibát nem talált akkor mivel nem értettem, típusát bekopiztam a keresőbe és ahogy emlékezzem az amit te most leírtál. Amúgy "sima" merevlemezt írt ki a kereső. Akkor ez okozza, hogy ilyen botrányosan lassú ez a notebook? Lehet valamit kezdeni a helyzettel vagy a kikell cserélni a HDD egy tényleges SSD-re?
Üdv: qwertly -
törölt tag
válasz
liksoft #52663 üzenetére
Win alatt csíkozva használtam. Aztán észrevettem ,hogy random csak 50-60-70-el ír megszokott 180-200 helyett. Mint kiderült ez a lemez volt a ludas. Ha ez lassan ír akkor a másik is ezt a tempót tartja. Az utólagos sebesség teszt már a raidból kivéve szajlott. Ekkor világosodtam meg ,hogy garantáltan ez a hiba. Pótoltam másikkal és mellé dontam mégegyet ,így tudja ismét a csíkozás a 310/270 -et.
De azért nem dobnám kukába a beteget , ha menthető.
-
csikosdapro
tag
válasz
liksoft #52623 üzenetére
mit tegyek az előzővel? valahogy ki lehetne "iktatni" a hibás szektorokat? vagy valami más a problem vele? mert mondom, olyan, mintha az újonnan ráírt cuccok hibásak lennének, a régiek közül 1 állomány és ez egy 3tb-os winya, sok képpel meg zenével, szóval rengeteg kis file és nincs bajuk, de az "újonnan érkezőnek" van. remélem még garis, akkor visszaküldöm, erre kiterjed?
-
orc88
őstag
válasz
liksoft #52575 üzenetére
Akkor a másik még jó lesz játszósnak, a problémásat pedig megpróbálom jövőhéten kiiktatni a képletből és egy új darabbal helyettesíteni. Majd átrakom másik gépbe torrentezni...
Hogy ON is legyek, és már ennyire belemerültünk a témába a 3. HDD-ről mit gondoltok, meddig lehet még használni nyugodt szívvel fontosabb dolgokra is? (Kb 8-9 éves lehet, régen "mindenes" rendszer meghajtó volt, jelenleg ez van befogva töltögetni...)
[kép] [kép] -
-
Panhard
tag
válasz
liksoft #52552 üzenetére
Meg is oldódott. Kivettem az USB házból, betettem a gépbe. Akkor mutatta, hogy ott a maradék hely is, de mint egy külön lemez. Átkonvertáltam GPT-re MBR-ről, akkor egybetette a lemezeket. Létrehoztam egy NTFS partíciót. Kivettem a gépből, vissza az USB házba. Működik. Látja a teljes méretet. Egyébként ezzel az USB házzal már használtam 4TB-os lemezt is, azzal nem volt gond.
-
gabber01
addikt
válasz
liksoft #52197 üzenetére
Szia!
Az olvasással nincs baja, ami rajta azt tökéletes feldolgozza, akár játék, film, dokumentumok, képek, bármi. Szóval most mentegetek már egy ideje. Berendeltem egy 500GB-os 860EVO-t a helyére.
HDSentinel egyébként semmit sem mutat. Látszólag minden tökéletes vele. Gyors önteszt sem talál hibát, illetve a chkdsk /f /r sem talált semmit. Azért fura hogy semmi nem mutat ki hibát, mégis meghülyül lassan. -
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
liksoft #50461 üzenetére
Persze mentem bele a részletekbe, mert ahogyan Te sem, úgy én sem szeretek tanácsot adni az információk pontos ismerete nélkül, mert nagyjából ahányféle eset annyiféle megoldás: nincsen mindenre általánosan ráhúzható séma. Aki pedig a tanácsot kapja az azt hiszi, hogy azzal átlátja a folyamatot, holott bármikor beüthet egy apróságnak látszó dolog, ami miatt az egész menetrend alapjaiban változik meg és más módon lehet csak eredményt elérni, minden egyéb változattal pedig csak kárt okozni. Ezt viszont az illető már nem biztos, hogy a kellő tudás hiányában le tudja követni, így nagyobb bajt csinál a nem működő megoldás erőltetésével. Ráadásul utána az egész úgy jön vissza, hogy tőlem (vagy attól, akitől éppen kapta) kapott rossz tanácsot. Szóval ugye itt nem működik az, hogy ha kalapácsod van, akkor mindent szögnek nézhetsz, inkább "fordított orosz rulett lvl1000" típusú a játék, amiben nagyon észnél kell lenni ahhoz, hogy megugorjuk a szintet. Egyébként a múltkori be(te)ázott WD-hez tegnap megjött a donor az USA-ból: éppen most fejeztem be a mentését, minden lejött róla. A változatosság okáért most egy megégett Canon 70D-nek állok neki (nem vicc: az alja teljesen leolvadt, mert rajta felejtették a tűzhelyen - de innen szép menteni).
-
bot1978
senior tag
válasz
liksoft #49446 üzenetére
Nagyon köszönöm linksoft.
Ugyan a Seagate egy másik PC volt egy másik táppal, de értékes tanácsnak bizonyult a tápcsere. Amióta kicseréltem a vonatkozó konfigurációban a 430W-os tápot egy 280W-os tápra nem kattog a 6TB-os WD purple.
Sajnos nem márka vagy teljesítményfüggően, de valóban létezik ez a tápegység hiba, ami csak a HDD kattogásában tükröződik nálam szembetűnően. Hittem is meg nem is, de igazad volt. A gép ne fagyott le, nem indult újra a hibás táppal mégis a táp volt a hibás. Már eleget vártam, hogy biztos legyenAz utóbbi 10 évben senki nem tudott nekem PC üzemeltetéssel kapcsolatos témában hasznos újat mondani. Kincs az ilyen ember.
Nagyon köszönöm a tanácsot! Remélem megbecsülnek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bittorrent topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- EA Sports WRC '23
- Star Trek
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tudományos Pandémia Klub
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- További aktív témák...
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged