- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZephX
senior tag
Sziasztok!
Ezt a kérdést feltettem már az Azonnali infós kérdésekben, de ott végül nem született konklúzió. Múlthéten újra üzemeltem a laptomomat (Asus N551JW). Vettem bele egy WD 240 Sata ssd-t és egy seagate 1 tb-s HDD-t egy HDD caddy-be. Minden szép és jó. Egyedül annyi bajom van, hogy újraindításnál a HDD fura hangot ad ki. Olyat mint egy cd, vagy valami szkenner, nem tudom mihez hasonlítani. Zümmen/sípol egyet és ennyi. Ha kikapcsolt állapotból kapcsolom be akkor semmi ilyen nincs. Mi ennek az oka? Problémás lehet ez?
Akkor adja ki ezt a hangot, mikor konkrétan újraindul (tehát lekapcsolja a lemezt). Visszaraktam a helyére a régi (hibás) HDD-t és akkor nem csinálta. Ezt meg beraktam egy külső HDD tokba és ott se újra indításnál se ,leválasztásnál, meg sem nyikkant.
Itt a hangja: [link]
És itt vannak hozzá a HDD sentinel printscreencek.
[kép] [kép] -
Barnahalo
tag
Hello! A töredezettség mentesítő azt írja, hogy a rendszer számára fenttartott hely 20%-a töredezett. Sajnos nem engedi optimalizálni. Ilyenkor mi a teendő?
-
Greentea
senior tag
válasz
ElektrikusDE #53093 üzenetére
Szia!
ijj bakker... akkor 14 napos elállás lesz. Slusszpoén hogy még vaciláltam is hogy bemenjek-e érte személyesen vagy inkább futárszolgálat. Dehát ez márcsak ilyen.Köszi a választ!
-
Greentea
senior tag
Ti már láttatok olyat, hogy zsírúj 0 km-es külső hdd első másolás után CRC hibás lesz?
Sentiel 70 hibás szektort ír ki, kondíció 100ról leesett 60-ra 1 óra alattgondolom gyári hibás lesz..
-
javorszky
tag
válasz
King Unique #53079 üzenetére
Köszönöm szépen sikerült!
-
King Unique
titán
Lehet gond akár az USB-kábellel, meg a port és kábel csatlakozója között a fizikai csatlakozásnál, ezért érdemes másik kábellel és másik porton (USB 3.X, USB 2.0 esetén 2 db port Y kábellel, asztali PC-n hátlapi) is kipróbálni az eszközt. Kiszerelni a külső házból a HDD-t - ami ugye garanciavesztéssel járhat, bár ennél a típusnál az már rég lejárt - akkor van értelme, ha maga a HDD biztosan jó és a külső házzal van gond.
Ha gond van a fájlrendszerrel / lemezzel, akkor a CHKDSK rossz esetben max. törölheti az érintett fájlokat, de nyilván nem particionálja újra a lemezt, vagyis nem világos ott megint mit sikerült alkotni.Egyébkét ez az ADATA SH93 is már jó régi, muzeális sorozat, bőven lejárt a gyártói garancia, stb. Vagyis itt is az 1. lépes az, hogy ha vannak rajta fontos adatok, akkor azokról biztonsági másolatokat készíteni - ha eddig nem történt meg - és ne kizárólag csak ezen a külső merevlemezen legyenek tárolva.
-
King Unique
titán
válasz
Jiraiya #53083 üzenetére
Ahogyan az XP, úgy ez a Samsung HDD is már elég régi, muzeális és bőven cserére érett.
Persze a mostani állapotában jó esetben még elketyeghet a HDD X ideig, de a tápegységet nem ártana ellenőrizni, HDS-ben lehet tesztelni a lemez állapotát, stb. + Ha van rajta fontos adat, akkor arról mindenképpen legyen máshol biztonsági másolat, ne kizárólag ezen a muzeális HDD-n legyen tárolva! -
Cs1csó
titán
válasz
Jiraiya #53085 üzenetére
Nem hinném. a Becsült hátralévő időt üzemidőben méri tehát ha folyamatosan kikapcsolás nélkül megy akkor még simán elfut 1 évig, szerintem simán tovább is. HA figyelsz azokra amiket írtam ugyanis a leállás/felpörgés, és a hőmérséklet változás jobban árt egy HDD-nek.
Pár havonta monitorozd, de a legfontosabb neked kell tudni, mire használod, mennyire veszélyes ha nem megy 1-2 napig (amíg kerítesz egy új HDD-t és visszarakod rá a mentett adatokat ) -
Cs1csó
titán
válasz
Jiraiya #53083 üzenetére
Ezt neked kell tudni. Legyen mentésed a rajta lévő dolgokról ha extrém fontos, hogy fusson az a gép akkor cseréld, ha nem akkor - ha már van mentés - akkor had menjen addig ameddig tud és ráérsz cserélni ha már meghalt.
Ki/be kapcsolgatod a gépet, vagy folyamatos üzemben van? Van hogy elalszik, vagy folyamatosan pörög a lemez?
Mert az a jobb egy HDD-nek ha folyamatos üzemben van és minél kevesebb a leállás-elindulás tehát ha szokott alvóba menni mert pl. adat HDD akkor azt kapcsold ki.
A folyamatos üzemnél nincs hőmérséklet ingadozás, és nincs leállás/újrafelpörgés. -
Vegha
senior tag
Sziasztok,
az 500GB-os ADATA SH93 kulso vinyom par honapja rakoncatlankodik: amikor bedugom a gepbe csak a lemezt latja, a particiokat mar nem. Ha atdugom masik gepbe az felismeri. Utana vissza az elozobe es akkor ott is latszanak a particiok - 10 esetbol kb. 3-szor. Egy alkalommal mikor nem latta a particiokat felajanlott a W10 valami kotet ellenorzes vagy mi a turot, engedtem neki. Nem kellett volna: ujra particionalta ugyhogy ment minden a levesbe. Kinkeservers munkaval visszahoztam mindent. Nehany alkalom elteltevel viszont ujra ugyanezt a hektikussagot tapasztalom: neha latszanak a particiok, de gyakrabban nem. Sokszor megoldas hogy atdugom a masik gepbe, majd ujra vissza es akkor mar latszik az elsoben is.
HD Sentinel szerint a lemez hibatlan. A kulso hazzal lenne a gond ? Y csatlakozos usb kabelem van, nem taphianyra gyanakszom.ui: csak most veszem eszre, hogy HD Sentinel szerint a Power on time mindosszesen 2 nap, ami nyilvan kozeleben sincs a valosagnak.
Szerintetek eleg lenne kioperalnom a HDD-t es egy masik hazban feltehetoen jol muzsikalna vagy ilyenkor a HDD sem erdemes mar bizni ? -
javorszky
tag
válasz
King Unique #53079 üzenetére
Még egyszer nagyon szépen köszönöm !
Holnap meg próbálom! -
King Unique
titán
válasz
javorszky #53078 üzenetére
A leírt DiskPart parancsok a teljes lemez 4-re vonatkoznak és értelemszerűen azoknál értendő a parancsok beírása/bemásolása egyesével (vagy akár egyszerre minden kijelölni és beilleszteni ha stimmel a lemez sorszáma). Ahol törölve (
clean
) lesz a lemez 4, majd létrejön rajta (GPT-lemezeknél az MSR mellé) egy elsődleges partíció (create partition primary
), gyorsformázva lesz NTFS-re (format fs=ntfs quick
), meghajtóbetűjelet is kap (assign
), stb. Ennyi és utána nincsen más teendő, max. esetleg tetszőleges nevet beállítani pl. fájlkezelőben / lemezkezelőben a partíciónak, de akár az is elintézhető parancssorban a formázásnál, lásd alább.format fs=ntfs label="javorszky" quick
Ahol a felhasználóneved helyett nyilván beírhatsz mást is, csak a példa kedvéért lett most úgy megadva.
-
javorszky
tag
válasz
King Unique #53077 üzenetére
Köszönöm, hogy ilyen segítőkész vagy,én meg nagyon hülye vagyok.A disk 4 et ha törlöm utána a betű jeleket írjam be?
J - l ??? És ezeket is töröljem?Csak disk 4-el kell végig csinálni amit leírtál vagy mindegyikkel?Vagy csak azt kell végig csinálnom amit leírtál és kész,semmi több.
Nem tudom mire gondolsz,hogy be másolom egyes-ével. -
King Unique
titán
válasz
javorszky #53076 üzenetére
Nyitsz egy rendszergazda parancssort és esetedben a lemez 4-re vonatkozóan beírod vagy bemásolod egyesével (akár egyszerre is lehet mindet, de akkor nagyon figyelni kell a lemez sorszámára, nehogy véletlenül másik legyen törölve) az alábbiakat.
diskpart
list disk
select disk 4
clean
convert gpt
create partition primary
format fs=ntfs quick
assign
exitEnnyi!
-
javorszky
tag
válasz
King Unique #53075 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
Semmi adat nem kell róla!Meg próbálom majd,de nem hiszem,hogy sikerülni fog nekem parancssorral.Nem vagyok egy nagy PC guru. -
King Unique
titán
válasz
javorszky #53074 üzenetére
Mármint ha a lemez 4-re célzol, akkor azon 3 helyett összesen 6 db partíció van, amiből 3 db partíció egy korábbi Windows-telepítés maradéka lehet, mivel utána nem lett rendesen törölve a lemez.
Ha az 1. + a J és L meghajtóbetűjelű partíciókon jelenleg fontos adatok vannak, akkor azokat összevonni a Windows számára fenntartott kicsi partíciók törlése után max. külső particionáló programmal (példa) lehet, mivel a Windows beépített lemezkezelője csak akkor tudja alaplemezként (nem dinamikusként amivel alapesetben nem javasolt játszadozni, olyanra konvertálni) kiterjeszteni, ha közvetlenül a kiterjeszteni kívánt kötet után és mellett helyezkedik el a hozzáadni kívánt nem lefoglalt (unalocated) terület, illetve 2 meglévő partíciót nem tud összevonni.
Ha nincsenek fontos adatok a lemez 4-en lévő partíción, akkor meg adott pl. parancssorban a lemez törlése és újrainicializálása, majd újraparticionálása + újraformázása, stb. -
Giii
senior tag
válasz
King Unique #53072 üzenetére
Elnézést kérek! Nagyon rossz helyre jöttem.
Sikerült megoldani a problémát úgy,ahogyan le van írva a tárolóhelyeknél.(nem is tudtam,hogy van ilyen).
Nagy köszönet értemert erre soha nem jöttem volna rá magamtól.
-
King Unique
titán
Nem, mivel ez a HDD probléma, nem az SSD probléma topik, utóbbi kérdések a Flash SSD topikba valók, vagy ha egyéb hardver / OS specifikus, akkor azon téma topikjába...
De előtte javasolt elolvasni és ellenőrizni, kipróbálni az alábbiakat, lehet csak az a gond, amik amúgy megint elég alap dolgok.• 9 ways to open the Disk Management tool in Windows (all versions)
• How to Change and Assign Drive Letter in Windows 10
• How to format a new hard drive on Windows 10
+ Tárolóhelyek
+ A meglévő Windows alól piszkálni az új SSD-t akkor van értelme, ha másodlagos, adattár lemezként lesz használva. Ha nem, az lesz az új rendszermeghajtó és tiszta telepítés / klónozás történik, akkor viszont teljesen felesleges... -
-
Giii
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre kopogtattam be.?!
Lenne egy Gigabyte GP GSTFS 31120GNTD 120GB-ás SSD.
Rá kötöttem a gépre a Bios és a HWinfo is jelzi de pl a Total Commander meg a fájlkezelő nem mutat plusz meghajtót.
Mi erre a megoldás?
Előre is köszii -
-
Thom95
tag
Sziasztok!
Segítségetek kérném!
adott egy Dell E6410-es laptop.
Régi 160-as HDD volt benne, ami feladta a harcot.
Gondoltuk jó ötlet kapott egy 120GB-os Gigabyte SSD-t, hogy az öreg harcos egy picit pörgősebb legyen.
A probléma: nem látja az új ssd-t, se Biosban, se windows telepítésnél. Windows telepítővel nincs gond. Biosban AHCI már beállítva. Valaki ötlet? Köszönöm előre is! -
-
BBéci
legenda
Sziasztok!
Felemeltem a dokkolót, elfelejtettem kihúzni az USB kábelt, ami visszarántotta és kiesett mindkét 1,5 TB-os, 3,5 colos merevlemez. Egyik a parkettre, másik a 60 cm magas médiaszekrényre.
HD Sentinel látja őket, de a Total Commander nem.
Mit lehet velük kezdeni, a rajtuk lévő adatok menthetőek-e? -
I02S3F
addikt
Sziasztok! Szeretnék kérni egy anyagot, cikket arról, hogy hogyan működik a merevlemez parkolópályára állása. Lehetőleg magyarul! (Tudok angolul, de azért a szakszavak miatt nem biztos, hogy értenék egy angol leírást)
A kérés apropója : Kattogott egy merevlemez az egyik gépbe és a főnök kérdezte tőlem, hogy miért kattog a lemez? Utána, hogy hogy működik a parkolópálya? (Mint kiderült egy tápkábel nem volt bedugva az alaplapon)
Google nem segített!
-
-
jattila48
aktív tag
válasz
King Unique #53062 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
jattila48 #53059 üzenetére
Igen, jó eredmény, manapság egy 7200 RPM, nagy adatsűrűségű lemeztányérokkal szerelt 3,5"-os HDD kb. ilyen értékeket tud, illetve akár 200 MB/s feletti szekvenciális olvasást és írást. A random (4K) olvasás és írás viszont mindig is gyenge volt a HDD-knél (másoknál is ilyen), ilyen téren SATA alapon az SSD-k sokkal jobbak (példa), nem véletlen hogy OS alá is jobb választás az SSD és sokkal gyorsabb lesz a rendszer működése.
-
dozen
csendes tag
-
dozen
csendes tag
válasz
King Unique #53057 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Amikor megpróbáltam volna újra használatba venni a merevlemezt, akkor már a feladatkezelőig sem sikerült eljutni, csak kattogást lehetett hallani a hdd-ből, a gép már nem is volt hajlandó bekapcsolni. -
King Unique
titán
Ha inicializálód, illetve pl. parancssorban törlöd és újraparticionálod, újraformázod stb., akkor utána újra használható lesz a merevlemez. Aztán hogy mire, az már attól is függ milyen az állapota (HDS).
-
dozen
csendes tag
Sziasztok!
A WD Mybook hdd-m tartalmát a fájlkezelőben meg lehetett nézni, de ha bármelyik fájlt másolni szerettem volna akár rá, akár róla, akkor elkezdte a másolást, de soha sem ért a fájl másolásának a végére, mert nagyon belassult, vagy lefagyott.
A hdd-t a házából kiszedtem, de a rajta levő adatok nem láthatók, a lemezkezelő pedig azt írja, hogy nem inicializált lemez.
Azt már megtudtam, hogy ez azért lehet, mert valószínűleg titkosítással volt ellátva külső hdd-ként a szerkezet és a rajta levő adatokra pedignem szeretnék annyit áldozni, amennyiért talán vissza lehetne azokat nyerni.
A kérdésem az, hogy ha inicializálom a lemezt, akkor ezáltal kapok egy használható belső hdd-t, vagy ez a titkosításos játék a hdd inicializálását követően sem fogja engedni használni azt? (természetesen akkor, ha nem maga a hdd ment tönkre....) -
-
King Unique
titán
A PC-be téve sehogy, mivel a WD My Book sorozatoknál általában hardveres titkosítás van, ahol az eredeti/gyári külső házból kiszerelve a HDD-t máshol nem lehet hozzáférni annak tartalmához. Ebből következően ha újra hozzá akarsz férni a HDD-n lévő fájlokhoz, akkor értelemszerűen vissza kell helyezni az eredeti (WD) külső házba. Ahol nem árt pl. a HDS programmal ellenőrizni a HDD állapotát, ami ha pl. szektorhibás, akkor nem meglepő, ha nyögvenyelős a hozzáférés.
Ha az adatmentés a cél, akkor legközelebb az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni, illetve a mostanit ott folytatni, nem a HDD probléma (nem adatmentés) topikban!
-
dozen
csendes tag
Sziasztok!
Nincs szerencsém a küső hdd-kel , mert sorra kihaltak, mint külső adattárolók. Gondoltam sebaj, biztos a hdd külső háza mondta fel a szolgálatot, ezért kiszereltem a WD Elements házból a hdd-t és láttam a csodát: a hdd tökéletesen működik azóta is külső ház nélkül.
Nem voltam ilyen szerencsés a WD Mybook hdd-vel, mert a házból kiszedett hdd-n a rajta levő adatok nem láthatók, a lemezkezelő pedig - ahogy a képen is látható - inicializálni szeretné és még a típusát sem ismeri fel. Mielőtt kiszedtem a házából a hdd-t a fájlkezelőben a tartalmát meg lehetett nézni, de ha bármelyik fájlt másolni szerettem volna akár rá, akár róla, akkor elkezdte a másolást, de soha sem ért a fájl másolásának a végére , mert lefagyott.
Ha inicializálom, akkor minden rajta levő adatomat elvesztem.
Tudtok segíteni abban, hogy hogyan tudnám használni a hdd-n levő adatokat?
-
jattila48
aktív tag
válasz
liksoft #53047 üzenetére
Annyival lettem okosabb, hogy az értéket kell nézni, aminek a küszöb föltt kell lenni, nem pedig az adatnak a küszöb alatt. Ez alapján tényleg semmi gond. Továbbra is kérdés azonban, hogy a 2. és 8. attribútum adata kezdetben miért volt 0? Sőt, most úgy látom, hogy a value és worst értékek kezdetben mind 100-on voltak, most pedig néhány attribútum value és worst értéke ennél nagyobb lett (de mindig egyenlő a két érték). Ez mit jelent? Íme a legelső HDS kép:
-
Cs1csó
titán
válasz
liksoft #53049 üzenetére
Azon hogy nem ördöngösség nem azt értettem, hogy otthon neki kell esni és konkrét KnowHow-t sem írtam, hogy essen neki valaki. A technikákról olvastam már, az szakosodott cégeknek van kiforrott technikája, megoldása akár a fej akár a motor sérült vagy még ki tudja milyen problémák lehetnek.
Erről az "eltolás" dologról is hallottam már korábban.
A "Kürt" céget pedig azért említettem, mert a hazai adatmentés úttörői.Amúgy túl drága mulatság ez átlagembereknek. Jobban megéri a többszörös adatmentés.
Nekem is sok adatom van de ennek a nagy része "pótolhat" filmek, zenék, játék telepítők stb. ami nem pótolható: családi képek, videók, dokuk, azok meg nem foglalnak - nálam - legalábbis extrém sok helyet, tehát a duplikálása, vagy akár pluszban még felhőben tárolása sem extrém költséges mulatság. -
liksoft
nagyúr
válasz
Cs1csó #53048 üzenetére
Bocsi!
Ha nincs pontos információd a mentések menetéről, akkor ne terjessz olyant ami nem igaz!
A lemezeket csak legutolsó esetben szabad átrakni, és ugyanolyan mechanikába, amiben volt. Ugyanis azokat CSAK széria azonos fejjel lehet olvasni, és az áthelyezés során figyelni kell a lemezek eredeti pozíciójára. Ha "csak úgy" átrakod, akkor szögben is elfordulnak, meg az eredeti mágneses középpontból (nem egyezik meg a fizikaival!!!!) is elmozdulnak. Vagyis excentrikusak lesznek a felírt jelek (képtelen lekövetni a fej, hiába rángatja az elektronika), és oldalról oldalra lépés esetén sem az a jel jön amit vár a drive!
Nem, nem szedjük ki, és nincs speciális oldalanként olvasó eszköz. Ilyen próbálkozás 1996 környékén volt, az is külföldön, de pár kísérleti mentés után abbahagyták, mert akkor forintban egy mentés több milla volt! Azóta viszont a drive-ok annyit változtak, annyira bonyolult mikrogépek lettek, hogy az út zsákutca. Elméletileg lehetséges, de ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a felülírt felületről az előző adatok kiolvasása.
Valamint több adatmentéses cég létezik itthon, körbe kell csak nézni.
U.i.: Azért vagyok mérges, mert 1-1 ilyen hozzászólás megerősíti a felhasználót, hogy kibontsa, megnézze, forgassa a lemezeket, és utána már annyi.
Ezt a drive-ot kinyitották, és "csak" kiszedték tapadásból. Sikerült szétszakítani a fejszerelvényt, a felületet megsérteni, és az utána történt ráindítással koncentrikus körökkel felkarcolni a felületet. NEM MENTHETŐ!
A mai főleg az SMR drive-ok már nem hagyományos HDD-k! Önálló tároló szerver mindegyik! És amennyiben nem így tekintünk rájuk, garantált az adatvesztés.
U.i.2: Nem bántásnak szántam, csak a felelősség óriási tud lenni 1-1 nem pontos hozzászólás esetén. -
Cs1csó
titán
válasz
smekone #53044 üzenetére
A legismertebb a Kürt Zrt. híresek, és drágák, DE LAKOSSÁGI ügyekben olcsóbban dolgoznak mint egy cégnek vagy állami szervnek.
Olvastam már korábban az rémlik mint ha talán 60-80k-ért vállalnák.Amúgy nem extrém ördöngősség, létezik cluster eltolás és így olvasható vagy egy steril szobában szétszedik a HDD-t kiveszik a lemezeket és egy speciális saját olvasó fejes eszközbe teszik azokat bele és így oldják meg az adatok visszanyerését mivel sokszor nem a lemezek rosszak, hanem az olvasófej vagy az azt mozgató motor romlik el.
-
liksoft
nagyúr
-
jattila48
aktív tag
Új HGST HDD-m 2. (throughput performance) és 8. (seek time performance) smart értékei 0 értékről megváltoztak, sőt a 2. érték a threshold-ot is meghaladta. Ennek ellenére a HDS jónak találja. Mit jelentenek ezek az értékek, és hogy lehet, hogy eddig 0-án álltak. Nyilván valami teljesítmény adatok, csak az a kérdés milyen mértékegységben és mi számít jónak/rossznak?
-
smekone
tag
válasz
liksoft #53040 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszod, igen már próbáltam másik sata, illetve másik tápcsatlakozással, megy tehát érzem, hogy rezonál a lemez de ugye nem látja a bios se. Úgy hogy ez biztosan halott sajnos.
Mik a lehetőségem, meg lehet javíttatni, az adatokat le tudják róla menteni ? Tudtok esetleg ajánlani embert vagy céget aki foglalkozik ilyenekkel és jó tapasztalatok vannak vele/velük kapcsolatban ?
-
ohway
tag
Sziasztok!
Intel Rapid Storage Technology Driver telepítése előtt az alábbi [kép] üzenet fogad, érdemes telepíteni és átállítani achi-ról?Köszi !
-
jattila48
aktív tag
válasz
liksoft #53041 üzenetére
Köszi a választ. A mentés már megtörtént, de még használom a lemezt. Az az érdekes, hogy kb. 2,5 éve haldoklik, de még mindig egész jó állapotban van, és semmit nem venni észre a hibából (egyébként közel 8 éves). Mindent olvas/ír rendesen. Az utódja a HGST, a seagete pedig megy a polcra 2. backupnak. Te mint hozzáértő, esetleg tudsz mondani valamit a HGST PWL feature-éről is? Ezt mint recertified lemezt vettem, remélem azért elég tartós lesz.
-
liksoft
nagyúr
válasz
jattila48 #53032 üzenetére
Az valóban meg is fog halni. Érdemes minél hamarabb menteni róla ami fontos.
A lemezek felépítése:
- üveg vagy alumínium lemez
- tapadást segítő anyag
- lágymágneses réteg (PMR óta)
- keménymágneses réteg (adattároló)
- lakk vagy gél réteg (védelem hő és mechanikai behatás ellen)Ezek felett alakul ki a légpárna a fej alatt. Viszont a súrlódás (levegőé) és nyomás (fejet rugó nyomja a felület felé) miatt a levegő hőmérséklete 150 fok fölé is simán mehet. Így ha sokáig repül egy sáv felett a fej, azt extrém mértékben felmelegítheti, ha a drive hűtése nem korrekt. A gyártók ezért alkalmazzák, hogy a fejet vagy másik sávra viszik, vagy parkoltatják. A különböző anyagok hőtágulása nem azonos. Így ha a felület egy része túlhevül, képesek egymástól elválni, és elindul a felületről a leválásuk. Ez exponenciálisan berobbanó folyamat, és olyan mint a homokfúvás. A végeredmény "szép" csíkok, üveglemez esetén átlátszó lemezek.
-
jattila48
aktív tag
Kérdezném mindenkitől, hogy találkozott-e már ezzel a Preventive Wear Leveling (PWL) funkcióval?
-
jattila48
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #53037 üzenetére
Ja, én teljesen másra gondoltam. Azt hittem, hogy a fej és a lemez felülete között van valami kenőanyag, mert az angol nyelvű leírás szerint a kenőanyag egyenletes szétosztásáról van szó, ami ha egy bizonyos helyen összegyűlik, ott kopást idéz elő. És ez a fejmozgás nem befolyásolja a sebességet? Nekem úgy tűnt, hogy nem csak idle állapotban csinálja, de lehet hogy tévedek.
Szóval akkor létezik/létezhet olyan firmware, ami ritkábbra veszi ezt a klattyogást? -
ElektrikusDE
senior tag
válasz
jattila48 #53036 üzenetére
"Egyébként tényleg van valami kenőanyag?"
Mivel a fejeket mozgatni kel a lemezek felett, ehhez kell egy fej mozgató szerkezet.
Aminek természetesen van csapágya is.
A csapágynak meg kel valami kenőanyag is.
Tehát van!
A motornál is van egyébként (pl. mágneses folyadék), de ez a jelenség a fej mozgató csapágyazás kopás késeltetése miatt van. (meg a fejek, valamint a lemez felület melegedésének csökkentését is szolgálja)
"És nem lehet ezt legalább korlátozni?"
Nem igen van rá megoldás. (más típusra történő cserén kívül)
Mivel:
"Firmware update segíthet ezen? "
Igen, de olyat ami ezt megszüntetné (még) nem adtak ki. (tudomásom szerint)
" Vagy wdidle program?"
Nem, mivel az a parkolások számának csökkentése szokták használni, és itt nem történik parkolás.
-
jattila48
aktív tag
válasz
ElektrikusDE #53035 üzenetére
És nem lehet ezt legalább korlátozni? Mondjuk, hogy csak 1 percenként csinálja. Firmware update segíthet ezen? Vagy wdidle program?
Egyébként tényleg van valami kenőanyag? Soha nem hallottam róla. -
jattila48
aktív tag
válasz
jattila48 #53033 üzenetére
Ezt találtam:
"Apparently the sound I’m hearing is PWL - “Preventive Wear Leveling”. It’s a periodic head sweep to distribute lubricant and prevent wear in a particular place if lubricant were to build up in one spot. On many older models, this would happen maybe once a minute. But on some builds it’s maybe every 5 seconds."Vagyis a kenőanyag egyenletes szétosztása, mert ha az egy helyen gyűlne össze, az kopást idézne elő?
Hogy mi van? Mi ez a hülyeség? Milyen kenőanyag? Mit tudtok erről? Vagy valamit nagyon félreértek?
-
jattila48
aktív tag
Most vásároltam egy HGST DC HC310 típusú 4 TB HDD-t. Eddig minden OK, csak az a furcsa, hogy pontosan 5 másodpercenként egy gyenge kattanó hangot hallat, mintha a fej seekelne. Egyáltalán nem tűnik rendellenesnek (annál is inkább hogy pontosan 5 sec), de érdekelne hogy mi lehet ez. Tudtok erről valamit?
Ezt akkor is csinálja, miközben sok fájlt másolok, és ekkor hallatszik a fej seekelésének egészen halk percegő hangja, de közben ez az 5 mp.-enkénti hang is, csak erősebben mint a seekelés hangja. -
jattila48
aktív tag
Seagate ST2000DM001-1CH164 merevlmezem lassan, de biztosan haldoklik. Most 70%-ra írja a harddisk sentinel az egészségi állapotát, 8 hibás/gyenge szektorral 6781 uncerroctable error-ral (smart 187). A merevlemez lagalább 5 éves, de a haldoklást akkor kezdte, amikor 2 éve kapott társnak egy Samsung 850 pro SSD-t. Addig 100%-os volt. Gondoltam, hogy valamiért nem szeretik egymást, de nem tulajdonítottam jelentőséget neki, mert egyébként semmi rendellenességet nem tapasztaltam (és most sem) a mindennapi használat során. Ráadásul a Windows naplóba controller error bejegyzések kerültek, amiből arra következtettem, hogy nem is a merevlemez, hanem az alaplap hibás. Most azonban kicsréltem az alaplapot, processzort, memóriát, de továbbra is jönnek az uncorrectable error hibák, csak most a naplóban disk error hibabejegyzéssel. Pedig pár napig úgy tűnt, hogy alaplapcsere megoldotta a dolgot, de sajnos nem. Szerintetek lehet köze a Samsung SSD-nek a merevlemez hibájához?
Tudom, hogy itt offtopic, de milyen megbízható 2-3 TB lemezt ajánlanátok helyette? A fentiek ellenére általában jobb a tapasztlatom a Seagate-ekkel, mint a WD-kel, mást meg úgysem lehet kapni. -
smekone
tag
Sziasztok!
Olyan problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnt a D: meghajtóm. Egy WD Purple 4Tb-os merevlemez, filmek és képek voltak rajta.
Próbáltam visszakeresni a fórumon a megoldást de sajnos nem találtam
Amit eddig próbáltam:
- gép újraindítása
- sata kábel átdugása egy másik csatlakozóbaA BIOS-ban sem jelenik meg a merevlemez, illetve a lemezkezelőben az alábbi a helyzet:
-
N-vidi-A
őstag
válasz
King Unique #53029 üzenetére
A 3. opció megoldotta, ott tudtam törölni a 3 HDD RAID összefűzését! Köszönöm!
-
N-vidi-A
őstag
Sziasztok!
Adott egy elviekben hibátlan HDD, bios látja, eszközkezelő win 10 alatt felismeri, de lemezkezelőben nem látható, így nem jelenik meg háttértárként sem..
Annyi előzmény, hogy elvileg összesen 3 HDD volt RAID-be kötve, de egy másik PC-ben, minitool program sem látja.
Amennyiben valakinek van ötlete, kérem jelezze. Másik SATA kábellel is ez a gond illetve több SATA porton is ugyan ez. -
Geri89
aktív tag
Sziasztok! Adott egy 1 TB-os WD Mypassport Ultra külső HDD. Kb 4-5 éves. Tegnapi nap folyamán át lett rá másolva kb. 130gb videó. A másolás végén a gépről nem sikerült "szabályosan" leválasztani, hiába vártam bármennyit, egyszerűen nem tudta a windows elvégezni a leválasztást (először hibát írt ki, utána bele is fagyott..). Szóval nem volt mit tenni, kihúztam a gépből. Azóta viszont amikor csatlakoztatom, egyszerűen nem jelenik meg a meghajtó. Amit tudok:
- a gép csippanik, ha rákötöm az usb-t
- a hdd-t hallom/érzem, hogy felpörög, nincs semmi rendellenes hang
- az eszközkezelőben megjelenik, mint USB háttértár
- az eszközök-nyomtatók közt látom, mint WD Mypassport
- a lemezkezelő nem látja a lemezt
- és ahogy írtam, a sajátgépben sem látom.
1-2 perc után a gép kiírja, hogy nem sikerült megfelelően felismerni, és ismét csippanik ("leválasztódik)
- próbáltam több gépen, próbáltam tv-vel(amivel korábban működött), illetve másik USB kábellel is.
Szerintetek mi lehet a probléma? Menthető valahogyan? Vannak rajta régebbi képek, amik máshol már nincsenek meg.. Köszönöm! -
fede94
tag
válasz
King Unique #53023 üzenetére
Már megy a dolog. köszönöm a linket. Nem gyors formázást választottam, most tart 33% nál, két órája indult. Közben azért (gondolom) lehet streamen meccset nézni?
-
King Unique
titán
válasz
kkgabor #53015 üzenetére
"Bepróbáltam egy másik HDD-t azzal működik a gép. Így azt gondolom feltételezhetően a WD10EZEX HDD-vel lehet gond."
Ha idáig sikerült eljutni, akkor nem világos ezek után mégis mi a kérdés?
Ha másik SATA porton, másik SATA adatkábellel stb. is ez a helyzet, ellenben ugyanporton porton + kábellel másik HDD-vel oké minden és rendben bootol a Windows, akkor nincs miről beszélni, tönkrement a WD HDD, mehet a garanciális csere, ennyi. -
King Unique
titán
válasz
fede94 #53022 üzenetére
Az előző válaszban direkt linkelve volt ehhez egy komplett leírás, ami szemlélteti hogyan kell, bár úgy látszik feleslegesen...
-
-
kkgabor
csendes tag
válasz
kkgabor #53015 üzenetére
Rajta vagyok a dolgon, de nem jutottam előre. A HDD-ből kihúztam az alaplapi csatlakozót és úgy indítottam el a gépet. F2-vel betudtam lépni BIOS-ba. A SMART-ot engedélyeztem. Kikapcsoltam a gépet és visszadugtam a csatlakozót. Elindítottam a gépet, de a helyzet változatlan.
Most a képen látható felirat fogad és innen nem tudok továbbra sem továbblépni.
Hogyan tovább? -
-
King Unique
titán
-
fede94
tag
Ebben tudnátok segíteni? Dokkolóval usb 3 mal rákötöttem egy új 4 Tb-s HDD-t a gépemre, de az "Ez a gép" nem dobja fel,
Bluetooth egyéb eszközökben ott van:
-
kkgabor
csendes tag
Továbbra is fennáll a probléma. Az asztali számítógép nem tölti be az oprendszert a még garanciális (!)WD10EZEX HDD-vel. Mi a teendő?
BIOSBA se tudok belépni. A képen látható állapotból nem lehet sehová továbblépni.
Ultra DMA mode-5, s. m. a. r. t. Capable but disabled.
Kínálja a press F2 to run setup és press F11 for boot menu, de egyikre se történik változás.
Hogyan tovább? (Bepróbáltam egy másik HDD-t azzal működik a gép. Így azt gondolom feltételezhetően a WD10EZEX HDD-vel lehet gond.) -
Cs1csó
titán
Rendszeresen használd a HD Sentinel-t de lehetőleg a legfrissebb kiadását. A régebbiekkel szokott gond lenni elsősorban SSD vonalon de közrejátszhat pl. oprendszer inkompatibilitás. Tehát mondjuk egy régi HDS build ami mondjuk nem működik jól együtt a Windows 10 20H2-es build-jével.
-
KROK640
nagyúr
93%-al még akár évekig is el lehet lenni simán. Azért én a fontos adatokról csinálnék másolatot, és figyelném milyen gyorsan romlik.
"A Win lassú indítása" pedig lehet akár emiatt is, meg tengernyi más ok miatt is. Ezen a HDD-n van a win, vagy egy másik meghajtón? Mit értesz lassú indítás alatt? mennyire lassú? milyen win? milyen régen telepítetted fel? mennyire sok mindent raktál rá? Milyen programok indulnak el az oprendszerrel? Stb. Szóval ez így túl tág...
-
JHC
tag
válasz
Wagelux #53006 üzenetére
Ha mindjárt első indításra csinálta, akkor lehet ez le esett a kamionról, de ez esetben szó szerint értendő. Én egy WD40PURZ-vel jártam így. Nekem letapadt fejjel érkezett. Na most hogyan mutatod meg a hibát, ha be sem indul a meghajtó? Szakszerűen megadtam neki a hidegindítást mert magától nem indult. Amúgy nem jelzett először semmi hibát, pedig kezdtem rá másolni az adatokat, de gondolta ez már így zsákba macska. Aztán kitaláltam, hogy Sentinellel csinálok egy teljes inicializálást, ha túléli akkor megmarad. Elindítottam, mondanom se kell eltartott majdnem egy napig, mert még 1 TB-ig sem jutott de már lett néhány 10000 hibás szektor, meg szép nagy raw read/write error rate érték, így már biztosan lesz mire hivatkozni.
Javaslok neked egy full teleírást és vissza olvasást, hogy kiderüljön van-e még hiba rajta, mert nem tudom 8 hibás szektorral már hibásnak számít-e, meg az első 3 napban biztosan azonnali cserét kapsz szerintem, legalábbis nekem az Aqua-nál így volt. -
fcc
aktív tag
Hi!
Az egyik háttértár HDD-m 93%-os a sentinel szerint. Lassan kuka? Okozhatja ez, a win lassú indulását? -
Rp526
aktív tag
Sziasztok,
van egy 1,5 éves 2 terrás Seagate-em. Egy másik külső HDD állapota miatt tettem fel a HD Sentinelt és sokkolva láttam, hogy milyen állapotban van az enyém.
Semmi különleges dolgot nem csináltam vele.. betettem, használtam. A kérdésem, hogy még van rajta gari. Van tapasztalatotok, hogy érdemes e ezzel foglalkozni? Vagy visszadobja a gyártó, hogy felhasználói hiba.. vagy esetleg cserélik? Megnéztem most régi HDD-ket és 10+ éves HDD-m jobb állapotban van, mint ez. Sajnos megvételkor nem készült teszt.. így nem tudom bizonyítani, de ez lehet vmi gyári hiba?Vkinek személyes tapasztalat a Seagate-tel?
Köszi! -
Wagelux
csendes tag
Sziasztok! Tegnap vásároltam compkertől egy Toshiba P300 (HDWH130UZSVA) 3TB-os HDD-t. Miután beszereltem a gépbe rögtön bekapcsoláskor ez a fránya hang fogadott.
[link]
Vinyókban annyira nem vagyok szaki így azt gondoltam, hogy hát oké lehet ennél ez a normális az első bootnál.
(Volt már jó pár "kattogós" HDD-m, ami első indításnál ezt csinálta és már mind 10 év feletti és a mai napig 100/100 százalékosak.)
Viszont be sem töltötte a windowst (egy ssd-n van) így nyomtam egy resetet.
Kb. 1 perccel utána a hang elcsendesült, majd szépen bejött minden, pörgött nem volt vele probléma.
Gyorsan rá is néztem sentiből, hogy mit lát erre ez fogadott:Közben el is kezdtem formázni ennek okán újra elkezdett kopogtatni és közben néztem sentiben, hogy talál esetleg még szektor hibát.
Hát lefagyasztotta a lemezkezelőt formázás közben, majd ezt mutatta:Gyanús, hogy garis lesz a kicsike, ez nem vitás. Engem inkább az érdekelne, hogy mi lehet ez a hibajelenség? Felpörög üresjáratban és amint terhelés éri ez jön elő.
Szerelek havi szinten jó pár gépet, de ilyennel eddig még nem találkoztam, csak olyannal, hogy vagy fél év mire betölt, vagy nem is reagál a háttértár.
-
kkgabor
csendes tag
Sziasztok! Egy régebbi gépem úgy döntöttem rendbe hozom csak netezés, esetleg Linuxal való ismerkedés céllal.
Indítás után ez a kép fogadott:
https://ibb.co/sVnp8r1
Kipróbáltam tesztnek egy agyonhasznált régi Samsung HDD-vel, amivel gond nélkül elindult és betöltött az oprendszer:
https://ibb.co/MfwH4V4
Mi lehet a gond a WD HDD-vel, mit tegyek? Kb másfél éves ez a HDD. -
SirAlo
aktív tag
Sziasztok, tapasztalt már valaki hasonlót? a rendszer azt irja 100% a lemez kihasználtság pedig alíg használja valami és be is lassítja nagyon az egész rendszert. Viszont új windows telepítése után 2-3 napig jó volt és néha most is jó 1-2 napig aztán újból előjön. HDD Sentinel szerint 100% a lemez kondíciója és állapota is.
-
blendész
tag
Közben kiderült, hogy valami csak meg-megpörgeti a lezárt, nem használt állapotban lévő winyót is: hallani a gold hangját, ha megmozdul.
Az lehet, hogy a hdsentinel időszakos - alapesetben 5 percre állított - ellenőrzése aktiválhatja a winyót? Vagy van annyira intelligens, hogy külön csak ezért nem kapcsoltatja be? -
blendész
tag
válasz
King Unique #52999 üzenetére
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Melyik tápegységet vegyem?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Spórolós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- További aktív témák...
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest