Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
mutyi
senior tag
válasz
sztyui2 #21330 üzenetére
Ebay-ről vettem egy Hong-Kong-i eladótól, valami 3,74 dollárért postával együtt. Ez egy tök egyszerű irányító Nikonhoz, de van Canonhoz is. Nem lehet vele fókuszálni meg semmit, egy gomb van rajta a kioldó és kész. Amúgy működik faszán,már leteszteltem.
Ha kell a cím, akkor belinkelem. -
Fejo
őstag
válasz
sztyui2 #21278 üzenetére
Pont az a bajom, hogy az ilyen speckó állványok baromi drágák, ezért kellett valami mást kitalálni. Jönni fog róla werk fotó is, abból minden kiderül.
Igen, sajnos a tükrött már csak itthon vettem észre. Betámadott minket egy szunyog felhő (én ennyit még nem láttam! Egyszerre 10-20 szunyog volt rajtam), így gyorsan megcsináltam a próbát, hogy működik e az ötlet és már pattantam is vissza a kocsiba.
-
BEE
addikt
válasz
sztyui2 #21268 üzenetére
Vedd észre hogy a vitaindító képek ellenfényesek !
A sötét oldal helyes kiexponálásához vagy viszel egy talicska vakut,
vagy építesz egy nagy állványzatot a derítőanyag megtartására.
Elég nyilvánvaló, hogy túrista üzemmódban egyik sem járható út.Marad tehát a közvetlen vakuzás a szoborra, ami nem ad helyes megvilágítást,
de már lesznek a képen látható részletek.
Amiket belinkeltél, azok nem ellenfényes fotók, közük nincs az adott esethez.BEE
-
*Ropi*
félisten
válasz
sztyui2 #21248 üzenetére
Kötözködhetek kicsit?
"Hát eléggé speckósan kell egy szoborra vakuzni, hogy normálisan nézzen ki."
-Ez igaz, normálisabb megvilágításához legalább 4-6 nagyteljesítményű vaku kell (darabonként min. 300 Ws, ami kulcsszámban kb. min. 58).
"Ha én arra fanyalodnék, hogy megvakuzzak egy szobrot, akkor először is tuti levenném a gépről vakut(már ez se két ft, ugyanis kell levehető vaku, és egy rádiós kioldó(ha canon van), nikonnál fejlettebb a vakurendszer, és ott ha jól tudom be van építve a vázba az infrás vakuvezérlés, és úgy is el lehet villantani a beépített vakuval egy külső vakut, hogy a beépített vaku ronda fénye nincs a képben)."
- Kibővítettem, helyesen így nézne ki: ha én arra fanyalodnék, hogy megvakuzzak egy szobrot, akkor először is tuti levenném a gépről vakut. Már ez se két Ft, ugyanis kell egy levehető rendszervaku, és egy rádiós kioldó (ha Canon rendszered van). A Nikonnál egyszerűbben megoldható, mert ott jóval fejlettebb a vakurendszer: (ha jól tudom) be van építve a vázba az infrás vakuvezérlés, és úgy is el lehet villantani a beépített vakuval egy külső vakut, hogy a beépített vaku fénye nincs a képben (szerk.: ha elé teszel egy szűrőt, ami likvidálja a látható tartományba eső spektrumát, mert anélkül ugyanúgy benne lesz).
"Na szóval tuti off camera flash-el tolnám, vagy pedig ha Canon user vagyok (márpedig az vagyok
) és mondjuk még nincs rádiós kioldóm, akkor elfordítanám a fejét a vakunak jobbra vagy balra, és valami nagy derítőlapról visszaverném a fényt a szoborra."
- Jó, csak több vaku - több derítőlap (Hungarocell
).
"Így jól kijönnek az árnyékok és a hajlatok a szobron, és nagyobb felületről is kapja a fényt."
- Khm, ezt hogyan is gondoltad egészen pontosan?
Egy tárgyat jól megvilágítani minimum akkora felületű világítótesttel lehet, mint ő maga, de az árnyékmentes kivitelezéshez min. készerese kell legyen a méret. Vagy több kis világítótesttel...Ha egy irányból kapja a fényt, akkor az ellenkező oldala és azok az élei, amik az ellenoldalról kapnák a fényt, sötétek maradnak és árnyékosak lesznek. Túl kontrasztos lenne...
"Ha erre nincs lehetőség, akkor marad a természetes fényekkel a HDR. Akinek nincs külső vakuja, annak én inkább a HDR megoldást javaslom, mert sajnos a beépített vaku fénye rendszerint minden szobron elég ronda
"
- Na ez igaz.
De még így is átírnám a helyedben...
-
nesa
veterán
válasz
sztyui2 #21235 üzenetére
Ez a hdr felig kezbol van 15cm-es alvanyt nyomtam a falhoz, kicsit latszik is
-
Allien
veterán
válasz
sztyui2 #20895 üzenetére
A "szabályokat" NEM én találom ki, mint az aranymetszés, harmadolás, stb. Nem is akarok róla vitatkozni, mert értelmetlen. Nem azt vitattam, hogy csúnya a képén az ég, arra lennék kíváncsi, hogy van valami spec oka, hogy középre rakta, vagy egyszerűen nem gondolt erre. Számomra a 3. képe tetszik, de ott is számomra kellemesebb hatású, ha az említett módon lenne vágva. Mivel úgy gondolom, hogy van mit tanulnom, ezért rákérdezek, hátha olyat mond, ami számomra hasznosítható lenne, főleg, mert nem sokára mondjuk én is (remélem) hasonló helyzetben leszek a Balaton partján.
Ha "csak" nem gondolt erre, semmi baj, nem probléma, de ha van spec oka, azt jó lenne tudni, ennyi!
Fejo, aha, értem. Bár, ebben az esetben is tartom, hogy talán jobb lenne a harmadolás, de ez saját vélemény, ha választanom kellene, akkor is "ragaszkodok" a hármashoz, az tetszik a legjobban, és az általad említett indok ott még elfogadható (számomra), a többinél sokkal hangsúlyosabbnak érzem a horizont vonalat, mint a szigetet, ezért a többinél számomra nehezebben jön le, hogy a szigetet hangsúlyoznád, többek közt azért is, mert a templom (szinte) érinti a horizont vonalat.
-
BEE
addikt
válasz
sztyui2 #20829 üzenetére
Pár éve már van gépem, de még sosem kellett suvickolnom,
szerintem neked sem kell sokat görcsölnöd. De ez a te dolgod.
Szerintem amíg eldöntöd a kérdést, addig patikában vegyél egy kezedbe
illő körtefecskendőt, azzal fújjad le a port. Ez a legolcsóbb.
Aztán majd kitalálod.BEE
-
eastsider
nagyúr
-
törölt tag
válasz
sztyui2 #20733 üzenetére
Igen, egy kis kompaktom van. Éppen ezért nekem még fontosabb a raw használata, úgyhogy kénytelen leszek ráfeküdni erre a témára. Csak sajnos nagyon helyigényes a raw, ezért vehetek plusz memóriakártyát, illetve cserélhetem a vinyómat is, mondjuk azt amúgy is akartam valamikor már
-
BEE
addikt
válasz
sztyui2 #20607 üzenetére
"...és ezt a szemednek is érzékelnie kellene..."
Nincs olyan hogy kell !
Olyan van, hogy hogy mindenki mást láthat a képbe, ez tőle függ.
A kép főtémáját két vonal adja, a partvonal, meg a szalagkorlát.
A lábnyom meg előtér, esetleg hamis téma, de mindenképpen csak megerősíti
a főtémát.
Én az élességpontot picit előrébb vinném, max a második lábnyomig, de inkább
csak a kettő közé. És az égből hagynék kicsit többet.
De ettől ez még egy teljesen jó kép, csak mást gondolunk róla.BEE
-
Sir Riccio
addikt
válasz
sztyui2 #20126 üzenetére
Win7 Pályázat Remélem segítettem!
-
brumesz
aktív tag
válasz
sztyui2 #20011 üzenetére
azért alap téma, mert mostanában lusta vagyok fotózni menni, ez viszont itt van az orrom elött a teraszon
kösziBikerman: neked is köszönöm az értékelést, van akinek tetszik, van akinek nem
jorden06: pacsit átadtam magamnak, köszi
hűha, látszik este van. most vettem észre hogy nem is azt kérdezted hogy " miért annyira alap téma"
és most olyan a hsz-em mint valami díszítősor
-
jorden06
senior tag
válasz
sztyui2 #19965 üzenetére
Igen, én is most néztem sulis gépen, hogy teljesen másak a színeim, mint otthon
Beszéltem is tesómmal, hogy kellene nézni valami progit (vagy egy külön monitort
), a színek beállítására, mert nem mindig kapok valósághű színeket..
Igazából tegnap tettem fel a Ligtroom-ot és gyorsan kerestem egy RAW-ot, amit megszerkeszthetek. Jobb közép az a gyom tényleg nagyon csúnya lett, valószínű minden együtt játszott: a túlszaturáltság, a tömörítés. De köszönöm mindenkinek, igyekszem figyelni erre a buta színekre, tömörítésre..A 35 v. 50 vitára utoljára annyit, hogy amit mondtam: Én nem csak potréra vennék fényerős fixet, és az 50mm engem nagyon hátrafogna a lehetőségekben (most a felépítést, strapabíróságot nem vettem bele) Még úgyis gyűjtök nyáron, aztán majd akkor elég lesz dillemázni rajta..
-
sanyixXx
senior tag
válasz
sztyui2 #19956 üzenetére
csak kötöd az ebet a karóhoz
szóval nem mondtam, hogy nem jó a képe az 50-esnek, és világos, hogy a fix veri a zoomot adott gyújtótávon. arra próbálok rávilágítani, hogy a képminőség ellenére sem olyan univerzális csodaszer egy 50-es obi, mint az algopyrin.példa: buli. sátor. dugig tele. 4-en kérnek egy csoportképet. arra járnak a haverok; "jaj, mi iiiiiis!!!". máris 8-an vannak a fotóra. tehát dupla annyi ember kéne a képre és nem tudsz hátrasasszézni, mert nincs hely. tekersz a gyűrűn és máris beleférnek mindannyian.
ellenpélda: városligeti modellfotózgatás. nem fér bele képbe? na bumm, hátra lépsz kettőt és kész is.
tehát attól, hogy alapobinak hívjuk még nem biztos, hogy tényleg alap. de tény, hogy jól jön a készletben.
-
jorden06
senior tag
-
sanyixXx
senior tag
válasz
sztyui2 #19951 üzenetére
az az "ultimate alapobjektív"
már akinek... csak mert alapobjektívnek mondják, még nem biztos, hogy tényleg alap minden készletben. van 50-esem, szeretem is, de ha dolgozom, akkor a 24-70 van fent.
aki szeret portrézni, annak jó a fix, de nem értem, hogy minek kell az egekbe magasztalni... -
jorden06
senior tag
válasz
sztyui2 #19951 üzenetére
Szerintem is jó obi, csak kár a silány kivitelért. Bár abban igazat adok, hogy nem kell neki semmi extra, mert semmi olyan üveg, lencsecsoport nincs benne, ami nagyobb védelmet igényelne. (Bár azért arra a hülye bajonettre adhattak volna egy fém vázat..)
Ezen is lehet vitatkozni, ki erre esküszik, ki arra, bár nem véletlen volt olyan népszerű a filmes időszakban a 35mm, szinte mindenkinek csak ennek megfelelő volt a hétköznapokban. Maradjunk annyiban, hogy én fényerős obit nem csak kizárólag portréra vennék, és az 50mm leszűkítené a lehetőségeimet.. -
j.bravo
addikt
válasz
sztyui2 #19916 üzenetére
Már megbocsásson, ifjú vádlott, de egy ilyen kinyilatkoztatás-ízű (tökéletes flém-indító) mondat után, mint a harmadik, elég hülyén hangzik azt mondani hogy ne kezdjük a flémet... ejnye.
A képei és az eddigi jó magaviselete miatt most csak felfüggesztettet kap, de a szemünk magán lesz!
(mondhatná egy moderátor...)(#19924) Chapel: Ez a kép így jó. Le ne vágd! Nekem is bejön.
-
Paarthurnax
senior tag
válasz
sztyui2 #19928 üzenetére
Az ötvenes mindenképpen jó választás. Nekem is ott volt a 70-200 mellett mindig a táskában. Főleg portrézni használtam és akkor jött különösen jól ha túl félénkek voltak az alanyok a hatalmas 70-200 láttan vagy épp kerülni akartam a feltűnést. Nekem az 1.8-as van, ami igazából nem a legjobb kiadás, de 2.8-on már fantasztikusan szép képe van. Az 1.4-es meg anyag és megépítés minőségében sokkal jobb. Mellesleg természet fotózáshoz is sokat használtam az ötvenest, mert egy sor közgyűrűvel nagyon jó nagyítást lehet elérni vele. Kell az ötvenes!
-
törölt tag
válasz
sztyui2 #19916 üzenetére
Most már értem, köszi az infót.
Azt láttam én is, komoly fotós oldalakon exif-ekből, hogy a DSLR kategóriában a Canon EOS xxD és xxxD valamint a Nikon Dxx cuccokat favorizálják a leginkább. (Talán ha jól érzem, most a Canon EOS 5D MarkII a csúcs, vagy talán csak közel-csúcs.) Aztán jön csak a Pentax, majd még ritkábban Panasonic DSLR gépek meg Sony Alpha, néhány Konica Minolta... Kompaktban meg inkább az Olympus, a Fuji és a Sony Cybershot és a Panasonic gépeit kedvelik. Jóval kevesebb a Nikon és a Canon az utóbbi kategóriában, Pentax meg még inkább ritkább.
-
Chapel
addikt
válasz
sztyui2 #19917 üzenetére
"Ráadásul lehet, hogy 4-5 év múlva már FF-re vált" ...rem hamarabb....a próféta szóljon belőled!
Obipark,illetve k200d isoban 800-ig ok (bár ott sem árt helyzetfüggően zajtszűrni) 40D pl. olyan 1600ig elég jól használható amennyire tudom. (és hát 40D kollegából meg annyi mint égen a csillag szal az a sok légy nem tévedhet
)
Eredetileg k7-et akartam, mint minden pentaxos de 380k a váz...nem is ff szalNo de nem akarok itt off- csatát nyitni, a lényeg ennyi.
Sztyui, nem hiszem h 50 lenne az első,nem portrézok...nekem valszeg egy 18-50 IS vagy valami ilyesmi aztán 70-200 a mellé egy komolyabb tele 150-500 pl. vagy valami ilyesmi de ez már tényleg távolabbi terv
-
sztyui2
őstag
válasz
sztyui2 #19916 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy a canonhoz azért igen nagy objektívpark tartozik. Nagyon sok lehetősége van, azonban a pentaxnak közel sincs akkora obiparkja.
Lásd például, hogy a pentaxnak nincs egy rendes fix 50-es obija f1.8-as fényerővel, ami autófókuszos lenne. Csak az 1.4-es van, de az már annyi, mint a canon vagy a nikon 1.4-ese. És ugyebár 30ezer és 100ezer között elég nagy a különbség.Ráadásul lehet, hogy 4-5 év múlva már FF-re vált, és oda is kellenek az olyan obik, amik kirajzolják a teljes kisfilmes képkockát. Lehet, hogy az új géphez már úgy vásárol be
Pentaxnak elenyésző ilyen objektívje van, sőt nincs is FF váza se. Lásd például Cassidey azért váltott Canonra a pentax K10D-ről, mert FF-et akart, de sajnos ezt csak a Canonnál tudta megszerezni.
És még számos oka lehet a váltásnak...Természetesen amiket itt leírtam a Canonról, mind igazak a Nikonra is.
-
törölt tag
válasz
sztyui2 #19911 üzenetére
Jópofa ötlet! Nekem egyedül a kép címe nem tetszik. Persze nem azért mert én fantáziadúsabbat tudnék adni neki (sőt, elég béna képcímeket találok ki), csak már sok embernél megfigyeltem, hogy a képe címének egy olyan angol szöveget ad, ami gyakorlatilag magyarul leírja a kép tartalmát, úgy mintha be lett volna írva a webfordításba, és onnét kimásolva. Valójában mindenki tudja mi van a képen, ezért ha már címet adok inkább olyat adnék ami elvonatkoztat a kép témájától, ugyanakkor valamiért össze is függ vele, pl úgy, hogy a cselekmény zajlik a képen, vagy valami más. Kicsit engem zavar mindenkinél ez az english style, a nagyon snassz, fordított címekkel. Kiváló képek színvonalát tudja lerontani. Ezzel együtt inkább olyan utánérzésem támad, hogy az angol címnek inkább az a célja, hogy külföldi nézők figyelmét is jobban a fotóra vonja. Ez nem kizárólag neked szól, csak most a kép alatti flickr linkre kattintva egyből felfigyeltem a címre is.
Elővenném példának a korábbi munkádat, a Super Light képednek találó nagyon a címe, pont a cím ami még nagyot dob a képen. Adhattad volna azt is, hogy "Nike shoe on the finger", vagy valami hülyeséget, jó sokat rontott volna a színvonalán. Így viszont még jobban feldobta az eleve minőségi grafikát.
Tudom, most a véleményem nem elsősorban a fotó minőségéről szólt, de ha már cím kerül a kép fölé, akkor mindenhogyan a kép részévé válik, ha találó a cím, ha nem. -
mob_zzz
aktív tag
válasz
sztyui2 #19673 üzenetére
Szerintem nem hangsúlyozod eléggé, hogy a képpel kapcsolatban ez a te saját, szubjektív véleményed.
Attól, hogy nem egy megszokott kávécsészés fotó, még lehet benne fantázia. Van, akinek a kávézásról, teázásról a pihenés, boldogság, barátokkal való trécselés jut eszébe, amihez simán passzolhatnak az élénk színek.
A víz pedig kb. olyan tartozéka egy feketének mint a csészealj vagy a cukor. Nélküle felszolgálni "prosztóság".
-
kiskornel
addikt
válasz
sztyui2 #19674 üzenetére
Örömmel látom, hogy az alexpo-t, mint hangulatkifejezést használod. Rád nem volt jellemző (2. kép). Az első képnek, bár nem sok köze van a valósághoz, de mint "grafikus" szépet alkottál. Tetszik. Ez a kékeszöld árnyalat is rendben van...
A becsillanás: mikor megnyitottam a képet, nem is vettem észre, hisz a füst vezette a szemet - aztán nap... csak később, mikor a felhőket kezdtem vizslatni... szóval engem nem zavart, de ez személyes. -
sanyixXx
senior tag
válasz
sztyui2 #19657 üzenetére
normálisan is megmondhatod a véleményed, nem kell köpködni. láttam már én is díjnyertes fotót, aminek a kompozíciója a legkevésbé sem tetszett.
technikai tanácsokat mindenki szívesen fogad, viszont ha nem tudod barátságosabban megfogalmazni a véleményed, akkor tartsd meg magadnak bátran, nem sértődünk meg. -
Murderer69
őstag
válasz
sztyui2 #19584 üzenetére
erre csak ennyit
"tudom felrúgtam egy csomó szabályt de valamiért így ebben a formában fogott meg"másik része
"Portrénál: Kis mélységélesség kell. Mi van itt? Nagy!
Portrét teleobjektívvel, vagy teleállásba tolt zoomobjektívvel fotóznak. Mi van itt? Nagylátószög.
Ráadásul a bőrszín nagyon rossz. Túlságosan piros.
Elég csak ránézni a homlokára, vagy a szemüveg alatti részekre. Ott is van nem kevés hiba a sok húzogatás miatt."nem porténak készült ez csak amolyan hangulat kép
Aktív témák
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1000GB 1 év garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest