- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Aktív témák
-
Dale
aktív tag
válasz
Timyyy #30344 üzenetére
Igen, most Amerikában élek, egyelőre csak ideiglenesen, de ami késik, nem múlik. Feltoltam még pár képet, plusz itt van még egy mutatóba. Nem lettek valami hűde jók fotós szempontból, főleg mert bár az 50mm-essel mentem ki, haza kellett jönnöm a 18-55-ért (más üveg nincs) mert egyszerűen semmi sem fért bele a képbe. De mivel elvileg két hetente idejönnek táborozni, legközelebb jobban felkészülök, vagy küzdök a környezettel.
Szóval ez a kép valamiért nagyon tetszik, hangulatos lett szerintem. Jó ez az 50/1.8!
-
Tomate
veterán
válasz
Timyyy #22665 üzenetére
Kösz
Hát az 1. próbálkozás nagyon gyatra lett az volt a tanulópénz. Majd másnap már újragondoltam a dolgot és egy fokkal jobb lett. Majd harmadnap kimentem szabad ég alá, még több fényre még jobban összeszedve magam és ebben az utolsó szériában,már elég sok lett a nézhető kép.
-
eastsider
nagyúr
válasz
Timyyy #22302 üzenetére
hű Te aztán átnézted a topikot
az elsőn nekem kevésnek tűnik az éles rész ez azthiszem az MF miatt vanképtelen volt ráfókuszálni a padra az AF, így kénytelen voltam MF-hez folyamodni, de sötétben nem egy egyszerű dolog...
az utolsó kettő már nekem sem tetszikkorábban kell kimenni..
valahogy meg kéne tanulnom válogatni a fotóimat... szerintem pont inverz a válogatásompont a rosszakat rakom be....
gyönyörű színek, csak életlen : túl hosszú volt a záridő
mindig becsap az autómata (rekesz előválasztást hazsnálok, de lehet hanyagolni fogom a hasonlók után... sokszor, pl a sárgás ellenfényben megbolondul...)
köszönöm a véleményeketkiskornel: köszi
ez egy ilyen elhagyatott terület az utcánk mellett... kiváncsi voltam mit tudok kihozni.. nagyon tetszettek a színek
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Timyyy #21108 üzenetére
Pedig a kiváncsiságból készült szépia lett a legjobb, egyértelműen. A vignettálás-effekt mondjuk inkább zavaró, mint jó rajta, de ha azt lehagyod, remek hangulatos kis kép lesz - messze a legjobb hangulatú a három közül.
A középső nagyon durván műanyag
A harmadik elmegy, de nincs benne semmi, ami megfogna - csak egy kép a sok közül. -
kiskornel
addikt
válasz
Timyyy #20555 üzenetére
Ne mond, hogy nem írok semmit rá.
Szóval nem szeretnélek megsérteni, de ezt nagyon túlélesítetted, és aurája lett a felhőnek a fehér kék átmenetnél.
Engem kicsit zavar ez.
Amúgy a téma ok, de nem mondanám, hogy valami nagy szépség, vagy különlegesség, vagy nehéz lett volna elkészíteni... szóval nincs benne extra. -
Chapel
addikt
válasz
Timyyy #20404 üzenetére
"Tudtam én a kép minőségéből hogy kizárt hogy kompakt legyen. Nikonra tippeltem volna, de a Canon sem rosszabb".
Na itt sok kezdő van és még a végén elhiszik ezeket a ....dolgokat....
Komolyan mondod h a Nikon (főleg h mind1 milyen) jobb képet csinál (élesebbet) mint a Canon? Nem kötözködik még mielőtt,de mond meg miből tippeltél Nikonra? Milyen karakter jegyekből?Nézz szét flickr/fotozz...stb helyeken olyan kompaktos képek vannak h örülök ha pár képem megüti a színvonalat!!
Hangsúlyozom,nem bántás,nem kötekedés. Ha jobban bele gondolsz rem átlátod a dolgot.
-
kisza25
félisten
válasz
Timyyy #20261 üzenetére
köszönöm
kicsit rontott a szépségen,hogy dolgozni voltam
amúgy nincsenek messze 400-450Km innen balatonról(bischofshofen és zell am see közötti szakasz)itt vannak képek
milyen képfeltöltő oldalt tudtok ajánlani? tudom ezzel sok a gond ahova linkeltem -
kisza25
félisten
válasz
Timyyy #20249 üzenetére
készítettem ausztriában több képet is
Zell am zee
thenek
le a völgybe
innen fentről -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Timyyy #20107 üzenetére
Klónozó bélyegzővel talán, de nagyon macerás lenne és nem tudom mennyier járna jó eredménnyel.
Amúgy tényleg jó képek, az utolsó különösen tetszik, amit alaposabban megutómunkáztál. Pedig mennyire egyszerű kis ötlet, mégis nagyon jó hangulata van és nagyon tetszetős, grat!
-
Fejo
őstag
válasz
Timyyy #19877 üzenetére
Igazándiból az összessel bajom van.
Ezek a képek jól mutathatnának így kimerevítve is, ha nem szemmagasságból fotóztad volna, hanem legugolva alulról, hogy a kusza, ronda hátteret kiszűrd a képről, illetve valami újat mutass róluk. Másik lehetőség lett volna a svenkelés, ami a jellegéből adódóan elmossa a hátteret. Némelyik képnél még élességi próblémák is vannak.
Ami az autókat illeti, a Mercis kép semmitmondó, fa mögött álló autót mutat unalmas felső látószögből. A BMW-sek kicsit jobbak.
Azt csak halkan jegyzem meg, hogy nem illik rendszámmal együtt feltenni autókat, pláne nem, ha azok nem a Te autóid! -
*Ropi*
félisten
válasz
Timyyy #19476 üzenetére
Ha csak a téma maga van a kép közepén teljes részletességgel, az egy szűken vágott kép (a sarkítás kedvéért most ne vegyünk figyelembe más komponálási és egyéb szabályokat). Ha egy 10 MP kép közepén van a 10 pixelnyi méretű téma, körülötte csomó felesleges képelemmel: na az turistafotó.
-
sztyui2
őstag
válasz
Timyyy #19421 üzenetére
Ajjaj! Látom nagyon beleszaladtunk az "optikai tulajdonságok megváltoztatása Photoshoppal" című fejezetbe, amit szvsz jobb lenne hanyagolni. Ez pont olyan, mint amikor halszem hatást próbálsz csinálni Photoshoppal. Sose lesz olyan, mint az igazi. Mint írták, a hajkivágás is ugyanez a téma.
Nem kéne ezt erőltetni, főleg ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy az adott képre mekkora mélységélesség illik. Talán a virágoknál ezt meg lehet csinálni, bár ott se látom sok értelmét, de ezen a képen, amit itt linkeltél, nem nagyon kéne erőltetni.A Tilt-Shift hatás megint más. Azt szvsz még egész jó hatásfokkal meg lehet csinálni PS-ban, azonban az se lesz olyan, mint az igazi, de ha arra gondolunk, hogy mennyit spóroltunk azzal, hogy nem vettünk Tilt-Shif objektívet, egész elfogadhatóvá válik a PS-es megoldás
De azt is csak úgy lehet használni, ha tudjuk azt, hogy hova, mekkora mélységélességet szabad rakni. Nem szabad átesni a ló túloldalára, mert szar kép lesz a végeredmény. -
kiskornel
addikt
válasz
Timyyy #19410 üzenetére
Háát... 10-15 perces meló.
1. A rétegről másolatot készítesz (fontos, hogy háttér réteg megmaradjon).
2. A kijelölés eszközökkel körberajzolod a virágot. - ez eltarthat egy ideig, de meg kell ismerni alaposan a kiejlölő eszközöket, és akkor viszonylag gyorsan megy.
3. Festőszínnek válassz egy alapvetően uralkodó szint. - A te képeden pl. a barna volt.
4. tedd aktívvá a másolt réteget, majd a kijelölés/ fordított kijelölést menüpontot katt, aztán nyomd meg a del gombot. - ez letörli majd a hátteret, és csak a virág marad... ezen a rétegen háttérnek meg a kockás minta marad, ami azt jelzi, hogy átlátszó.
5. tedd aktívvá a háttér réteget, majd kijelölés / fordított kijelölés, és aztán del gomb. - a háttérben pedig a kiválasztott színnel letörli a virágot. Itt nincs kockás minta (átlátszó).
6. Most továbbra is a háttér legyen aktív, s indítsd el a Szűrő / életlenítés / Gauss életlenítést. Állítsd akkorára, amekkorára csak akarod a mosást.Ha nem megy, akkor írj...
-
kiskornel
addikt
-
*Ropi*
félisten
válasz
Timyyy #19340 üzenetére
Na, alakul a molekula!
Az első három rendben van, a hattyúsak közül az első csak töltelék, a második kettő jobb lett volna kicsit tágabban komponálva, meg a harmadikon még rávetült a fejtetőd árnyéka is, az sem hiányzik. Az utolsó előtti turistakép, de az utolsóért megérte kimenni fotózni (Legközelebb szinte vízszintről kapd el, mintha egy másik kacsa tette volna!).
-
kiskornel
addikt
válasz
Timyyy #19340 üzenetére
Timyyy: ezek nagyon rendben vannak. Szépek. Tetszik, hogy környezetben sok zöld van.
A végén a két kacsás kép is klafa.
Amit most írok, az már kukacoskodás és nem is kellene... Talán egy kicsit vehetnél el a csúcsfényekből, ha nem szürkül be nagyon.
Tényleg szépek.j.bravo, Murderer69: köszönöm a válaszokat. Nyomatok rá még némi élesítést.
flegos: ezek a harkályos képek is jók. Az enyémeken többet látszik a segge, mint a feje.
-
-
BEE
addikt
válasz
Timyyy #18719 üzenetére
A képek ellenére is ajánlom azt a PS könyvet mindenkinek,
mert a betűk a fontosak benne.
Konkrét munkameneteket ír le benne és sokmindent megmagyaráz.
És még szürketábla is van benne, ami persze alig használható,
mert a jó magyar könyviparból már kirugdosták a szakembereket.BEE
-
sztyui2
őstag
válasz
Timyyy #18719 üzenetére
"most tulajdonképpen a svenkelést írtad le?"
Igen. Ez a svenkelésnek egy speciális formája. Ugyanazt a hatást lehet elérni vele, de itt mégjobban elmosódik a háttér. Azért jobb ez, mert itt nem csak kb-ra kell követned a témát, hanem rá van rögzítve fixen a fényképezőgép a témára, ezért sokkal könyebb dolgod van. Természetesen ezt elég rendesen meg kell szervezni, meg kell ilyen állvány is, amit hozzá tudsz rögzíteni a géphez. Szóval ez csak akkor jó, ha meg van szervezve a dolog. Mondjuk Fejo(meg senki más) értelemszerűen nem teheti fel a gépet állvánnyal a red bull repülőre, hanem ott kézből, érzéssel kell svenkelnie."jaaaj annyit tanulok ma a hsz-ekből meg a cikkekből, hogy lassan kezd túlcsordulni a fejemben a sok információ"
Na látod, nem is kell már könyvet venned -
tete007
tag
válasz
Timyyy #18719 üzenetére
nézd a képeket és a irományt is ha van kedved olvasgatni ilyeneket
Canon PowerShot S3 IS nézd meg itt a képeket a oldal közepe felé
Canon EOS-400Dég és föld a különbség köztük sajnos
-
pisti
őstag
válasz
Timyyy #18701 üzenetére
Az 1/4-es meg 1/8-as úgy értettem, hogy a fény "ennyied" része jut a gépbe ha használod ezeket a szűrőket, tehát ND8 szűrő használata mellett nyolcad annyi fény jut csak a gépbe ahhoz képest, ha nem rakod fel a szűrőt, elvileg.
A szűrő nem fogja megadakályozni, hogy alul vagy túlexponált legyen a kép, vagy akár kiégjen. Ezt továbbra is a beállítások fogják meghatározni, azokat meg te.
Az ND szűrő kibővíti a lehetőségeid, de nem fog helyetted megcsinálni semmit. -
*Ropi*
félisten
válasz
Timyyy #18690 üzenetére
Rossz a kérdés megfogalmazása. Az határozza meg, hogy milyen átmenetes (ND, Neutral Density) szűrőt kell használnod az adott képhez (a 4-esnek a nevéből adódóan 4 fényérték a legnagyobb csillapítása, a 8-asnak meg 8), hogy mekkora dinamikakülönbség van a kompozíció világosabb és sötétebb részei közt, és mit szeretnél kihozni belőle végeredményként.
Tehát ami az egyik képhez mondjuk sok, az a másikhoz pont jó, vagy éppen kevés. De általánosságban az ND8 már sokmindenre elég napfényes időben. Ha meg durvítani akarsz, akkor heggesztőszemüveg lencse...
-
Hydra SR
addikt
válasz
Timyyy #18701 üzenetére
Mármint milyen beállításra gondolsz? Az expozíció korrekcióra? A fénymérő maximum pontos, de sokszor még az sem, viszont egy dolog biztosan sosem lesz: kreatív. Ezért jó, hogy korrigálhatjuk az általa javasolt értékeket. Akár a pontosság, akár a kreativitás érdekében. A legritkább esetben használjuk csak arra az expo korrekciót, hogy rövidebb záridőt csikarjunk ki, az már kicsit sufnituning amikor vagy a felszerelésünk nem elég jó, vagy extrém helyzetben vagyunk de mégis fotózni akarunk és esetleg a minőségromlás ellenére is megéri megörökíteni valamit.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Timyyy #18679 üzenetére
Scott Kelby Digitális Fotóskönyv I. Ezen el tudsz indulni, igaz meg kell szokni a stílusát, de legalább érthetően elmondja, mit miért. Nem technikai halandzsa, hanem lényegretörően rámutat a bevált fogásokra. Aztán idővel majd magadtól kísérletezgetve rájössz egyre több dologra, nomeg segítünk itt a fórumon is.
A második könyv is jó (szintén Kelby), amit linkeltél, viszont ne érjen meglepetésként, hogy csak a borítója színes, belül fekete-fehér.
-
Hydra SR
addikt
válasz
Timyyy #18696 üzenetére
Ha jól értem, alulexponálással akarsz rövidebb záridőt elérni, majd utólag számítógépen kivilágosítani. Meg lehet csinálni, de az ára a minőség. Első leglátványosabb jelenség a képzaj drasztikus növekedése lesz, emellett a színek és a sötétebb részletek is megsínylik az alulexponálást. Megesik, hogy még így is jobb eredmény születik, mint ha az érzékenységet kéne még följebb nyomni, de csodát ettől nem szabad várni.
-
sztyui2
őstag
válasz
Timyyy #18680 üzenetére
Az eszközökről annyit, hogy egy hónapja van meg a tükrösöm, és ahhoz is csak egy 50mm-es obim van, ami azért eléggé korlátozó tényező. Plusz van még egy tripodom, mert az már a régihez is megvolt, és továbbá most vettem egy mikrosat villanj körtét. De nem egy hónapja kezdtem, szóval az eszköz tényleg mellékes. A te fujiddal is lehet jó képeket csinálni. Az már más kérdés, hogy nem kell teljes méretben, vagy A2-ben kinyomtatva nézni
-
sztyui2
őstag
válasz
Timyyy #18679 üzenetére
Naszóval a 3 könyv sorban.
A photoshopos könyveket nem éri meg megvenni. Egyszerűen azt nem lehet csak úgy megtanulni, mert nem nagyon vannak alapszabályok a PS-ben, mint ami a fotózásban van. Az rendben van, hogy leírják, hogy így vágjál, meg így maszkoljál, de ezt megtanulhatod netről is, de magadtól mégjobban. Én is tutorialokból, de legfőképpen magamtól tanultam. Igazából a PS olyan sok mindenre való, hogy tényleg nem nagyon vannak alapszabályok. Meg úgyse tudsz annyi mindent egy könyvből megjegyezni. Ha meg csak az alapokat írja le, akkor nem éri meg.
A zoom in-t nem ismerem, de a A Digitális fotózás műhelytitkait igen. Az viszonylag jó könyv, én is olvastam, csak sajnos túl későn. Az alap dolgokat magamtól, és netről meg fórumokról megtanultam, és már nem tudott újat mondani. Szerencsére nem kellett kifizetnem az árát, mert egy haverom kölcsönadta, amíg elolvastam.
A zoom in, meg ugyanaz, csak máshogy leírva. Igazából tökmindegy melyiket választod, mert mindkettő az alapokat mondja el, amik ugyanazok. A digitális fotózás műhelytitkaival nem jársz rosszul, ha még nagyon satu vagy a fotózáshoz. Viszont a digitális fotózás műhelytitkait el tudom neked küldeni PDF-ben, hogy beleolvashass, neagyjisten monitoron végigolvasd. 3000 ft-ot sztem nem ér, ha ott van a monitorodon. Akár olcsóbban ki is nyomtathatod. Ha kell elküldöm. -
sztyui2
őstag
válasz
Timyyy #18670 üzenetére
Itt ha jól látom csak annyi, hogy mindig új layeren különböző színű brushokat húzogatott, és overlaybe(vagy multiply-be) tette a layer mode-ot, vagy csak simán lejjebb vett az opacity-ből.
Az én képemen ez úgy van, hogy a fehér az fehér maradt. A füst layereket sokszor megduplázod, és mindig változtatsz a színén(én csak simán a hue saturation-nel csináltam, és úgy, hogy a colorize ki van pipálva, így színezi). Ezután meg csak kiradírozod azt a részt, amit nem akarsz olyan színűre, és aztán változtatod az alatta lévő füst színét. Mondjuk itt már érdemesebb maszkolni, nem pedig radírozni. Én maszkoltam. De ha sokszor akarod nyomogatni a Ctrl+z-t, akkor használhatsz radírt is
Szerencsére nekem még van egy évem az érettségiig, de egyre közelebb kerülök hozzá, hogy én se érjek rá ilyenekre
Mondjuk ha van egy kis időm, akkor mindig áldozok rá, mert ez az egy, amihez(valamilyen szinten) értek, és ezzel akarok valamit kezdeni a későbbiekben. -
törölt tag
válasz
Timyyy #18654 üzenetére
Ez nem annyira gépfüggő inkább mint kivitelezés függő, ahogy előtted is írták, az utómunka a lényeg. Persze manuál fókusz legyen, az biztos hogy kell. Ezeket még régebben csináltam, egy tuningolt K800-al ami tud manuál ISO-t és manuál fókuszt:
Most csak szemléltetésként reprodukáltam azt amit sztyui csinált, 5 perce kapcsoltam be a gépet, gyorsan a levágtam, aztán invertálás, a piros és a lila színt a csatornák gamma korrekciójával emeltem ki. Nem bonyolult egyátalán, látod -
KTTech
veterán
válasz
Timyyy #18562 üzenetére
Khm... szerintem ez témafüggő... esküvőket (is) fotózok, és ott az ISO1000-1600 (néha több is kéne...) tartomány játszik legtöbbet beltéren. De ugyanez igaz az olyan sportokra is, ahol nagyon rövid záridők kellenek (és esetlen nem is kültéren játszák őket). Sőt, alapból, ha beltéren fotózol, és szeretnél környező fényeket használni (és nem akarsz pofánvakuzni mindent), már buktad az állításod.
+ vannak olyan szolgáltatások amik megkövetelnek bizonyos beállítást. Pl. a Canonnál (40D-nél) a Highlight Tone Priority üzemmódja a szenzornak lockolja a tartományt ISO200-1600 közt, hiába tud a szenzor ISO100-at. Így gyakran a tájképeket is ISO200-on készítem el, mert ott érem el azt a dinamikatartományt, amire szükségem van...
-
Motion_Blur
félisten
válasz
Timyyy #18548 üzenetére
jaja nekem is kurva lassú, imageshack.us rulz, ott is a direkt link
#18547: azért ez még viccnek is rossz
-
*Ropi*
félisten
-
tete007
tag
válasz
Timyyy #18143 üzenetére
na én nem tudom direkt nem akartam ilyen sötétre a hátteret de hát nem tudom
runner 125 :
haliszerintem kisé világos van a svenkeléshez mert ha kisebb záridőt adsz akkor meg kiég az egész
de valahogy biztos lehet napfényben is svenkelésni de olvastam hogy a 1/4-1/30 a legjobb hozzá
Aktív témák
- Bluetooth hangszórók
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Büszke apukák és anyukák topikja
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Opel topik
- További aktív témák...
- Legion Pro 7 RTX 4090-es laptop 999.000Ft-ért, HP, DELL, Lenovo dokkolók 12.300Ft-tól
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 16GB 512GB FHD 17 1 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest