- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kikristályosodik a Razr 60
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
Allien
veterán
válasz
#31757056 #23380 üzenetére
Jaja, vagy erősítsed fel, vagy, menj vissza, és csináld úgy, hogy kb vízszintben legyen, úgy is elfogadható lehetne, szerintem (tehát a két széléhez mérten vízszintes, hogy középen púpos, az mellékes).
Ha ilyen gondod van (nem elég nagylátó, a nagylátó), sorozat felvétel, és panoráma kép készítés. Igaz, erre nem ártana egy állvány (panorámázni), de kézből is megoldható megfelelő gyakorlással.
-
Allien
veterán
válasz
BLOODSHOT #22774 üzenetére
Természetesen, gondoltam (Natural simplicity), hogy a két "ferdeség" (most az mellékes, hogy a horizont jó, mert nem (igazán) látszik, csak az, hogy a táj balra "lejt") kompenzálására van ott a fa, de ettől még a szememet "birizgálja" kicsit az erre-arra dőlés (keresi a kapaszkodót, és nem tudja eldönteni, hogy most merre dőljek, hol az egyensúlyom).
Before Strom, hát, ha az ég a lényeg, akkor (jelenlegi tudásom szerint) abból kellene többnek látszódnia. Ráadásul a vihart nehezen tudom a fa pallóhoz kötni, ezért tartanám előnyösebbnek, ha kevesebb lenne belőle. Kivéve, ha lenne ott egy tárgy, ami kapcsolható lenne a viharhoz, egy mentő öv, vagy bármi.
A Target sighted-nél meg hajó, nem "szokás" középre rakni mozgó dolgot, meg szintén a horizont középen, és az indok számomra nem "nyerő" (tehát nem érzem létjogosultságát). Természetesen, ez a Te döntésed, és úgy csinálod, ahogy Neked tetszik.Csak, azért "vitatkozok" (bár ez nem annyira vita, inkább eszmecsere), hogy tanulhassak belőle!
A lényeg, hogy tudatosan középre komponált képek ezek, azt, hogy éppen én nem értem, vagy nem értek vele egyet az mellékes! -
Allien
veterán
válasz
eastsider #22745 üzenetére
Mondasz valamit! (mit?)
Itt a beépített vakura való házi barkácsról volt szó. Aki vesz SB800-t, SB900-t, és komoly helyre megy el, az vegyen magának komolyabb cuccot (már fényterelőszerűséget), vagy komolyabb barkáccsal szerkesszen rá, ne lehessen megmondani, hogy az tejfeles pohár.
Tehát minimum, hogy már üres legyen a kefíres pohár!
-
Allien
veterán
válasz
BLOODSHOT #22712 üzenetére
Sok szééép helyen jártál!
De, személyes véleményeket hozzá fűznék, szigorúan szvsz (azaz szerény véleményem szerint). Több képeden is nem tetszetős a komponálás. Rendszerint középre komponálást látok sok képeden. "Natural Simplicity" (a hozzászólásodban az első) mondjuk horizont dőlés problémák merülnek fel. A valóság most mellékes, lehet, hogy ilyen, de a szem nehezen fogadja el ilyennek. Az egy dolog, hogy balra lejt az egész, de a fa meg pont jobbra. Valamelyiket kiegyenesítettem volna.
"Before Storm" (szinte) PONT középen van a vízszint. Alulról bőven vágható lenne, még jobban hangsúlyos lenne a kép (kb. harmadolás). "The Nr. 11" szintén, középen van a vízszint, pedig nagyon szép kép. Az aljából a csónakig vágható lenne.
Pedig van több képed is, mint pl "Lord Old Guy", ahol nem középre, és jót is tesz neki, vagy akár a "Peace Of Mind", ahol az "ernyő" nem középre került (szerencsére). Itt ennél meg az ernyő alsó vonala egyezik a vízszinttel. Talán szerencsésebb lett volna, ha letérdelsz, és az ernyő mondjuk a hegyek fölé kerül.
"Target Sighted" is szerintem rossz kompozíció, a hajónak inkább balra kellene lennie, előtte a nagyobb térséggel, és itt is inkább harmadoló vágást alkalmazva.
Amúgy gratt, van jópár tényleg remek kép, akár háttérnek is, vagy "falra", naptárba valók is. -
Allien
veterán
válasz
#31757056 #22700 üzenetére
Pausz papír, valszeg, amiről a többiek beszélnek.
Még tartása is van. De, szerintem kb 1000x jobban jársz bármely (szinte) külső vakuval. Bár, ez relatív, de mivel annak saját aksija van (már a külső vakuknak), nem a gépbő szíjja ki a delejt, addig "lefagyasztva" aztatat.
Tejfeles műanyag "pohár" is megteszi, szerintem.
-
Allien
veterán
válasz
Tomate #21580 üzenetére
Rossz a vágása a képeknek, azért tetszik a többségnek a fekvő.
Bár, egy kicsit ferdék is (most mellékes, hogy milyen a partvonal). Nagyon középre ment a válaszvonal, sokkal szerencsésebb, ha egyik-, vagy másik rész hangsúlyosabb azáltal, hogy abból hagysz meg többet. Jelen képeknél az ég valszeg szebb, mint az alsó sötétebb rész, de ez alól elvileg lehet kivétel. Nézzük az álló képet. Alulról legalább odáig le kellene nyesni, ahol már kezd nem fekete lenni az uralkodó "szín". Ez kb a kép 1/5 része alulról (minimum). De, inkább a nádas aljáig felhoznám ezt a vágandó részt (jobb oldali rész, ahol a nádas mellett kezdődik a "világosabb" rész). Bal oldalról egy keveset, talán, de ez maradhat. A fekvőnél is hasonlóan, alulról szintén mondjuk 1/4-rész kb.
Alternatív vágás, ha a víz felületén lévő tükröződések lennének érdekesek, de ebben az esetben szerintem talán nem annyira tükröződik, hogy erre lenne érdemes koncentrálni. Az ég nagy részét le kellene vágni, szinte a fák felett, hogy a fantáziánkra bízzuk, milyen is lehet az ég, de mint írtam fentebb, szerintem ez itt most nem annyira lenne jó. -
Allien
veterán
válasz
sztyui2 #20895 üzenetére
A "szabályokat" NEM én találom ki, mint az aranymetszés, harmadolás, stb. Nem is akarok róla vitatkozni, mert értelmetlen. Nem azt vitattam, hogy csúnya a képén az ég, arra lennék kíváncsi, hogy van valami spec oka, hogy középre rakta, vagy egyszerűen nem gondolt erre. Számomra a 3. képe tetszik, de ott is számomra kellemesebb hatású, ha az említett módon lenne vágva. Mivel úgy gondolom, hogy van mit tanulnom, ezért rákérdezek, hátha olyat mond, ami számomra hasznosítható lenne, főleg, mert nem sokára mondjuk én is (remélem) hasonló helyzetben leszek a Balaton partján.
Ha "csak" nem gondolt erre, semmi baj, nem probléma, de ha van spec oka, azt jó lenne tudni, ennyi!
Fejo, aha, értem. Bár, ebben az esetben is tartom, hogy talán jobb lenne a harmadolás, de ez saját vélemény, ha választanom kellene, akkor is "ragaszkodok" a hármashoz, az tetszik a legjobban, és az általad említett indok ott még elfogadható (számomra), a többinél sokkal hangsúlyosabbnak érzem a horizont vonalat, mint a szigetet, ezért a többinél számomra nehezebben jön le, hogy a szigetet hangsúlyoznád, többek közt azért is, mert a templom (szinte) érinti a horizont vonalat.
-
Allien
veterán
Érdekelne, miért középen van ketté vágva a kép?
Hangulatosabb lehetne, ha a "normál szabályokhoz" közelítene, szerintem.
Mivel a felhőzet nem annyira emel a képen (mivel szinte nincsen), ezért az ég részéből lazán kb 1/3 vágható lenne. Próbáld ki, szerintem jobb lenne.
Illetve, ha vissza mennél, olyankor, amikor a felhőzet is dob a képen, akkor meg az ég részhez lehetne még egy kicsit rakni, és akkor az ég hangsúlyosabb lenne, de valszeg az utóbbi nehezebben kivitelezhető, mint a sima crop.
(szvsz) -
Allien
veterán
válasz
Viszlát #14164 üzenetére
Most az a kérdésed, hogy mért "rossz" a középre "komponálás" (már általánosságban)?
Szvsz, tedd fel itt a kérdésedet:
tanuljunk digitalisan fotozni -
Allien
veterán
válasz
ottkar #13866 üzenetére
Kitobi-alapobi, végül is majdnem ugyan az.
Köszi az infókat amúgy, természetessen.
Jópár Zeinth-t láttam, ugyan ezzel az optikával, és nem volt mellé más. Lehet, be kellene cserkésznem az unokatestvéremet, ott van legalább 2 Zenith, és nagyon tuti obiparkja is van hozzá, elmondása szerint (nem kérdeztem még anno, pontossan milyenek).
Ja, és használja is őket, mert a digitet útálja.
-
Allien
veterán
válasz
ottkar #13853 üzenetére
Olyanom nekem is van!
Nem sűrün használom, mert sokszor fontosabbnak tartom az AF-t, de, multkor eljátszogattam vele, és a kitobival. Elég durva. Igaz, az MF-el is kell esettleg játszadozni, főleg 2.8 alatt.
Valszeg, a mattüveget le kellene cserélnem, de ez még túl friss téma a K200D-mnek. Mellékessen, multkor a Soós fotó honlapján egy ilyet 1500 pénzért vesztegettek. Látszik, hogy ez is kitobi volt.
-
Allien
veterán
válasz
Viszlát #13854 üzenetére
Itt kattintsál az "Ártáblázat"-ra. Viszonyitási alapnak szerintem megteszi.
-
Allien
veterán
válasz
Bencus88 #13696 üzenetére
Amúgy, legyünk ON-ok is kicsit. A képek kiégtek. A másodiknál ez akár lehettne direkte is, de az elsőnél nem szerencsés, szerintem. Kompenzálni kellene a géped beállitásainál. Anno, a bridge gépemet minimum -0.7-el "sötétebbre" kellett állitanom, mert felül exponált.
-
Allien
veterán
válasz
Motion_Blur #13246 üzenetére
Azon oknál fogva (is), hogy az elvileg a legnagyobb. Ergo, hiába mondjuk a Dacia-ból fut a legtöbb az utakon, én akkor inkább veszek Lada-t, vagy Wartburg-ot (csak az érthetőség kedvéért).
Másrészt, mivel csóró vagyok, nekem mindegy, hogy mekkora profi/félprofi obiparkja van a C/N párosnak, amikor jódarabig a kit obi szinten fogok mozogni. Ebből fakadóan nekem előnyösebb a gépvázba épített képstabi például. Átnézegettem a lehetőségeimet, ehez megpróbáltam megvizsgálni a márkákat, és a Canon a legdrágábban hoztam ki. Persze, nem minden szempontból, nem mindig a legdrágább (már nekem), de az összességet nézve tutira. A Nikon egy kicsit előnyösebbnek tűnt anno, a D40 ára miatt, a Canon még hasonlót se nyújt ebbe a szegmensbe már eleve. Mivel, úgy gondolom, hogy a vázamat nem fogom tudni lecseréni, előreláthatólag mondjuk 5 éven belül tutira, ezen időn belül nem, vagy csak nagyon kevés obit fogok tudni venni 100E körül, ezért maradtam a Pentax-nál. Állitólag, ennek visszamenőleg a legjobb az obik kompatibilitása, használhatósága. Amikor döntenem kellett, az árból kifolyólag (pontosabban a rendelkezésemre álló pénzből) Canon szinte azonnal kicsukva lett (max egy obival vehettem volna meg). A Sony-t azért (is) kellett kicsuknom, mert memkártya tekintetében még maradi (CF, ami nekem LOL), megnehezítve váltásomat (persze, ha annyival többet nyújtott volna cserébe, de ugyebár nem). Majdnem röviden kb ennyi, de lehetne ragozni. Pl megfogdostam, anno a Canon 400D is már nagyon nem tetszett (nem a színe miatt
), pl fogásra, minőség érzetre se. Amikor kézbe vettem az MM-be a gépeket, fogásra a K100D az egyik legkényelmesebbnek tünt. Amikor megkaptam a K200D-t, már tudtam, JÓL döntöttem (ilyen szempontból mintha a kezemhez tervezték volna).
Persze, azt is tudom, hogy a Canon/Nikon gépeivel is simán megbarátkoztam volna. -
Allien
veterán
válasz
sztyui2 #13229 üzenetére
Sokáig hasonloképpen gondolkoztam, mint Te. Legalábbis, mondjuk a kitobival kapcsolatba, de, már akkor is tudtam, hogy csak erre lesz pénzem, első körbe. Azt kell, hogy mondjam, rosszul tudod. Nem kidobott pénz az. Persze, ez is csak részben igaz, a Canon régi kitobija tényleg elég ótvar volt állitólag, de a mai kitobik, a legegyszerűbb dslr vázzal is magassan verik bármely bridge/kompakt gépet. Nem feltétlenül csak képminőségben, hanem sebességben, és pontosságban is.
Ami a márkát illeti, ne legyél korlátolt. Azzal, hogy eleve beszűkited a választékot, mert Te csak a Canon-t ismered (legalábbis, azt hiszed), csak magaddal szúrhatsz ki, hidd el. Azzal csak nyerhetsz, ha a többit is górcső alá helyezed. Ha másért nem, a legroszabb esetben megerősitheted magadba, hogy mégis Canon kell neked. De, ha kiderül, hogy egy másik márka, mondjuk a Pentax mégis többet nyújtana, de kizárod eleve, az elég gáz lenne, hidd el.
A kiegészitők is, félig kamu. Nekem pl nagyon tetszik a Nikon SB800 vaku rendszere (mert erről láttam videjjót). Csak, ahoz "rendszert" kell kiépiteni, az meg nem egy vaku (bár egyetlen egyel is jól el lehet vigéckedni). De, hasonló vakuja minden "márkának" van (persze, vannak külömbségek). Obi park is, igaz, C/N nagyobb(nak tűnő) választék, és az tény, hogy nem alaptalanul. De, azért nézd már meg, hogy ezek egy jelentős része csak abban külömbözik, hogy van-e benne képstabi, vagy nem.Így eleve, majd 2x annyi optikát tud felmutatni, aminek persze marketing szempontjából is jelentőssége van, mert tudja mondani, hogy a mi rendszerünkhöz biza legalább 100 optika fellelhető. Csak hogy ez marketing, majdnem rizsa duma.
Canon "minőség" meg soxor kifullad az érzékelőben, ha a belépő vázakat nézzük (a többihez képest).
Ráadásul egy év múlva, már lehet, nem is fogsz könnyen kapni D1000-t, mert lassan félévente hoznak új modelt a Canon/Nikon párosnál.
Ja, hogy a Sony mellett is szóljak, az ugyebár Minolta IS! Ezt asszem nagyon elfelejtetted, márpedig, sokak szerint, a Minolta-nak voltak a legjobb obijai. Mondjuk, ez is szubjektív, de ez most mellékes.
A kompromisszumkötést meg minden márkánál meg kell tenned, ez márkafüggetlen dolog. Tökéletes rendszert még nem alkottak, és ne is várj, mert olyan SOHA se lesz, mert ez a fogyasztói társadalom lényege. -
Allien
veterán
válasz
Chapel #13243 üzenetére
Én meg ELVBŐL nem vettem Canon-t (a Nikon az más kérdés, mért dobtam a listáról). Aki nem tudja, mi az a Pentax (már, hogy semmi infója), attól miért várjam el, hogy pozitívan értékelje ezt a dolgot. De őszintén, nem is érdekel.
Ha valamelyik "ismerős" azért nem fog a kamerám elé álni, mert nem Canon felirat van rajta, az nem fogja megérdemelni, hogy egyáltalán megpróbáljam lefényképezni, mert ha nem bízik meg bennem, akkor ott ette meg a rosebb.
-
Allien
veterán
Egy házi cicát mutatnék. Természetessen, már megy a fűtés, a cic hol is érezné jobban magát?
szundiKét kacsa a kertben (sorozat):
1. pancsi, ____ 2. mit találtál?,___
3. kiszállok a medansziéból,___ 4. Oh, mindjárt elpirulok,
5. fürdés után testedzés,___ 6. súgok valamit, gyere közelébb,
7. mindent a helyére,___ 8. jól be kell kenni,
9.idekatt
-
Allien
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #13164 üzenetére
A szép idő relatív fogalom.
Pl én a János hegy-re szoktam néha-néha feljárni. Akkor "jó az idő", ha a fotózás elött relative nagy szél volt, és a párát, szmogot kikergeti a város fölül. Ilyenkor, ha szerencséd van, tényleg messzire ellátni. Volt olyan, hogy a Mátra vonulatait is lehetett látni, a Ferihegy-ről a felszálló gépeket még szin alapján is meg lehetett külömböztettni. De, ha párás, akkor még a Gellért hegy is éppen látszik.
-
Allien
veterán
válasz
Alvin_ti4200 #13151 üzenetére
Lehet, érdemes lenne mondjuk automatán kezdeni. Átállitod a tájképre, megnézed milyen értékeket állított be, megnézed az elkészült képet, mennyire megfelelőnek érzed, és ez alapján megpróbálod beállítani a gépet manuálissan. De, nem feltétlenül kell, full manuálban (M mód) próbálkozni, van még záridős progi is, ott beállitod a záridőt, a gép meg hozzá rendeli a többi dolgot. Lehet, érdemes lenne magaddal vinned a használatit is.
-
-
-
Allien
veterán
válasz
Depression #12777 üzenetére
Én táncversenyeken voltam így. A megoldás nem könnyű, mert por az van, mindig. Legalábbis, a parkett közelében tuti. Ergo, vagy távolabbról kell fotózni, vagy sűrűn nézni az obit, és fujkálni körtepumpával.
Mást nem nagyon tehetsz, vagy esettleg jópárszor felmosod a termet.
-
Allien
veterán
válasz
philoxenia #12648 üzenetére
Számomra a 3. semmiképpen.
Ugyanis, a bak balra "néz", azaz a jobb oldal "üres". Inkább a kettes, már nekem.
-
Allien
veterán
-
Allien
veterán
-
Allien
veterán
válasz
zoltanz #12398 üzenetére
Az egy dolog, hogy nem sikerült a kép (szvsz ez nem bemozdulás, nincs fókuszpont).
De utólag is szerkeszteni kellene (most a hajósról beszélek főleg). A bal oldala nagyrészt felesleges. Akkor nézne ki jól, ha pl nem eltávolodna Tőled, hanem inkább közelítene feléd (kivéve, ha hátul lenne valami érdekes, pl napozó nő, kiskutya, vagy mittomén). Vagy, ha mondjuk nagyobb hullámok lennének, és éppen akkor sikerül lekapni, amikor tajtékzik, permetet szór, vagy mittomén.
Ráadásul, vízszintet utólag módosítani KELL.
Próbálkozz inkább töbször, ha van rá lehetőséged, és ne egy képet készítsél. Várd ki a megfelelő pillanatot, a Balaton tipikussan jó gyakorló tér. Itt is, a hajó mögött bekerült egy másik, és ez látszik is. Vagy várd meg, míg teljessen eltakarja, vagy kerüljön ki mögüle, de akkor meg annak is látszódnia kellene, ne legyen az is esettleg ketté vágva, mondjuk. Hajóról hajót még nehezebb, de persze, nem lehetettlen, "csak" záridő prioritásra kell rakni, vagy, ha automatán fotózol, akkor inkább sportra.
vágással, vízszintezve is
Ja, és a kepfeltoltes-nél a legalsó linket "szeressük", az az: "Direkt link a képhez:".
Akkor a kép jön be reklámok nélkül. -
Allien
veterán
válasz
Pilács #12204 üzenetére
Én speciel vakut használtam volna. Akkor nem ég ki ennyire, nem lett volna túl árnyékos se, ha jól sikerül beállítani a gépet.
Ugyanis, a vaku nem csak arra való, hogy sötétben segítsen pl az AF-nek, meg ilyenek, hanem az erős dinamika külömbségeket is képes lehet kompenzálni. Persze, nehéz amúgy is gyereke(ke)t fotózni.
-
Allien
veterán
válasz
eastsider #11996 üzenetére
Én a másik oldalt vagyok.
Persze, itt nem olyan a naplemente, mint a délin. Itt sokkal roszabb. De, mégis, ezen az oldalon van pl Balatonfüred. Ha hattyút akarsz tutira, akkor oda kell menni. Tegnap voltunk ott, eszmélettlen. Legalább 60-100 hattyú van a kikötőnél. Érdekes, mind kifejlett példány, a fiatalok (szürke szinüek) itt nincsenek. Valszeg, az idősebbek elkergetnék őket, és a szülők inkább másutt nevelik őket, pl B.almádi-nál van egy pár, 4 növendékkel.
Etették őket (is, meg a kacsákat is), de a halak is aktívak voltak, alulról el-el tüntek a kenyér darabok. Néha utánna nyúlt a hattyú, jó mélyre kellett már nyúlnia utánna. Ja, eddig CSAK Füred-n láttam olyan hattyút, amely olyat csinált, mint a kacsák.
tófenék vizsgálat -
Allien
veterán
Elvileg, a középre expo nem szerencsés az esetek nagy részében. De, itt ez nagyon is elfogadható.
Ha viszont ennyi időd volt ott (3expo), nem gondolkoztál egy panorama HDR elkészítésén? Úgy, talán még csodásabb látvány lenne, hogy elöttünk ott a tavacska, és jobbra-balra még van mit nézni (esettleg).
-
Allien
veterán
válasz
Chapel #11916 üzenetére
Két kő közt.
Balatonalmádi, hattyú/kacsa etetés közben. Bár, már rég kiszúrtuk, hogy itt él(nek) siklók. Egyszer csak az egyik fiatal hattyú "felsikoltott", alulról valami hozzá ért, és megijedt. Először nem értettük, mi az, de a kövek közt felfedeztünk két vizisiklót, "veszekedtek" a szerzeményen. Kicsit megzavargattuk őket a folyamatos vakuzással, de hát, ez van, ilyenek a túristák, ugyebár. Persze, egy darabig egyedül voltam, majd jött egy idióta, és oda ugrott mellém, jó nagy zajjal, mit is nézek ott.Majdnem elzavarta a kelgyókat.
Ja, majd elfelejtettem, köszi Biggamer!
(új gép, új remények) -
Allien
veterán
válasz
Chapel #11435 üzenetére
Ha nem érted, nem baj.
Eleinte én is, max vágásra használtam. De, egy ideje felfedeztem pár hasznos dolgot benne (PS). Akár a dinamika tartomány megsegitése, tehát mondjuk az árnyékos részek enyhe világosítása, vagy a majdnem kiégett részek visszább húzása, sokat segíthet a képeken. Főleg, mert a bridge gépem csak jpg-re képes.
-
Allien
veterán
válasz
Cassidey #11411 üzenetére
Csak mindössze 3 éjszakát voltunk ott, most május elején. Oriási mázlink volt az időjárással (is). Pl, elindultunk fel, a kilátóba, és az eső is elindult velünk. Szemerkélt. Asszony az első emelkedőnél azt mondta, ezen Ő NEM tud felmenni.
De, természetessen az eső is elált, az asszony is felért a hegyre.
A kilátót örzik, még télen is. Az őr elmondása alapján, oriási mázlink volt, mert éppen hideg áramlatok voltak, és főleg télen látható a kb 120 km-re lévő Tátra. Nagyon érdekes volt látni a havas részeket (és az Északi középhegység vonulatait is). Lefele, az amúgy aránylag zárt, és szűrt fényben lévő patakban megpillantottunk pár sebes pisztrángot, ahogyan haladtak felfele a patakban (mint a természetfilmekben, mentek ezerrel a vízben, huss, és máris eltüntek a szemünk elől szinte, vagy megáltak pihenni egy kövecske mögött, alol az áramlat nem volt erős). Eszmélettlen volt, ráadásul, a napocska már aránylag alacsonyan volt, és lapossan be-besütött a fák között, pont megvilágítva nekünk a patak ezen részét (nehogy rosszul lássunk valamit, gondolom).
Természetessen, az egyik étteremben (vagy minek nevezzem) pisztrángot is ettünk. Nagyon kellemes volt az ott tartózkodásunk. A kisvasút is, a felső tó, a fátyol vízesés, mind-mind maradandó élményt nyújtott.
Haza érve, rá egy hétre kimentünk a nagycsarnokba (Fővám tér), és vettünk pisztrángot, amit a kedves nejem megsütött, és jól meg is ettük. -
Allien
veterán
válasz
Cassidey #11407 üzenetére
Na ja. Pisztrángot láttál a patakban (és nem az étteremben felszolgálva, mondjuk pirított mandulával)? A Halas tó-nál, a tóban lévő fára még mindig rá-rá repül a kis madár? A cinke, és a rozsda farku nem jött oda, hátha adsz kaját? Az erdésszel beszélgettél? A Milleniumi kilátó-ba felmásztál-e, és láttad onnan a Tátra-t? A Lipizza-i pacikat megnéztétek? stb...
Szilvásvárad egy ékkő kishazánk rohanó világában. -
Allien
veterán
válasz
Bandesz99 #8884 üzenetére
Pontos dátumot ne várj tőlem.
De, a nemrég forgatott 56-s filmek egy részét is ezen a területen készítették. A Dobó Katá-s egyes jelenetei pl a Mosonyi-ban készült.
Egy csomó légkondit le kellett szerelniük, majd vissza. "Sajnos", a Corvin project betett ennek a résznek is (Tömő u.), ergo itt már nem nagyon fog több film készülni. Legalábbis, II. WW, és 56-s tutira nem.
Pedig, számtalan filmet forgattak ezeken a részeken.
-
Allien
veterán
Nézegettem az utóbbi pár képeidet, és mintha nagyon középre készítenéd őket. Pedig, egy kis eltolással, mint harmadolás, aranymetszés, még sokkal hangulatosabbak lehetnének, az amúgy se rossz képeid.
Tipikus példa a lépcsős képed, ahol pontossan középen van ketté vágva, ráadásul az alsó része nem annyira érdekes mint téma, viszont mint előtér hatásossan tereli a szemet, csak túl sok. A fele ennyi lépcső is elég lenne, kb a kép 1/3 része max.
Az első hdr-nél is (road to forest), a bal felöli 1/3 lenyesve erőteljesebb hatásu lenne, meg egy kicsit utánna az aljából vágva, és jobb lenne maga, a képszerkesztés.
(már szigorúan szvsz). -
Allien
veterán
Új jövevény érkezett hozzánk, egy kuvasz képében.
egyenlőre Manó nevet kapta -
Allien
veterán
Igen, a közép nem mindig jó, sőt.
A vas (vagy réz) virágod is középre ment. Ez nem baj, de utómunkával megoldható, ha (ebben az esetben) jobb oldalból jó sokat lenyesel.
Mivel, balról jön a fény, és a virág is arra "dől".
Illetve, akkor már az aljából is nyessni kellene. Itt egy online segítség. A piros nyilakat lehet tologattni.
Aranymetszés segédlet -
Allien
veterán
válasz
ArthurMiller #4448 üzenetére
No, ezek ''vasutas'' képek!
Csattlakozom, elég jók, de a legjobb a 2-s.
-
Allien
veterán
válasz
johnjohn #4410 üzenetére
Szvsz, egy kis vaku jól jött volna (de nem értek annyira hozzá, viszont én rányomtam volna, mondjuk vissza vettem volna egy kicsit). A vágás se tetszik, már az aranymetszés szabályai szerint. De, ha jobb-bal-alsó részekből vágsz egy keveset, akkor akár a szemére is eshettne a ''metszés''.
Minden esettre, a bal kerék egy kicsit zavar. De amúgy nem rossz.
[link]
A piros nyilak mozgatthatóak a képet így is lehet állítgatni.
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
válasz
tkazmer #4356 üzenetére
A megvalósitás nem annyira kafa. Az ötlet, mert szép, nem rossz. De kevés. (szvsz) Valamivel fel kellene dobni, mondjuk pucér csaj, vagy legalábbis fürdőruhás. Természetessen, nuku megvilágitás, csak az, ami a képen látszik, és akkor ugye csak a körvonala látszik, ami plussz hangulat.
Ha esettleg egy cápa is van mögötte, máris hangulatosabb lenne!
Még ha esettleg felfujható mind a kettő (cápa-nő)
-
Allien
veterán
válasz
Zozzant #4322 üzenetére
Nem, hattyú nélkül, és közelebb is vitorlás, meg távolabb is.
Külömben, jó bummos a képed!
Ahol én voltam, már szembeszél volt, és ezért cikáztak, keresztbe-kasul, ráadásul, sok volt a ''civil'' hajó, aki csak úgy beált közéjük.
Tbs, köszi, de azért a több száz képből ez a jobbik termés, mert a végtelennel baja van a gépnek. -
Allien
veterán
válasz
werttzui #4319 üzenetére
Köszi.
Az polárszűrős.
Akkor bepróbálkoznék egy sorozattal (a minőség egy dolog, sok CA, hogy legyen benne szin is). Tehát, nem is olyan régen volt a Kékszalag Vitorlás Verseny:
1.. . 2.
. . . [link] . . . . . . . . . . . . . . . . [link]
3.. . 4.
. . . [link] . . . . . . . . . . . . . . [link]
5.. . 6.
. . . [link] . . . . . . . . . . . . . . . . [link]
7.. . 8.
. . . [link] . . . . . . . . . . . . . . [link]Sajnos, nem igazán van olyan képem, amin látható, milyen sokan is voltak kint igaziból, talán 1-2 háttérből kiszűrhető, de a lényeg, a túlpart felé végig a látóhatárig mindkét irányban vitorlások voltak.
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
Szép csendben én is raknék fel, olyan bridge gépesset.
Kis pelyhes: . . . . . . . . . . . Jön a vihar:. .
. . . . [link] . . . . . . . . . . . . . . . . [link]
Felhő és rózsa: . . . . . . . . . . . álmodozó:. .
. . . . . [link] . . . . . . . . . . . . . . . [link]
Vissza a kikötőbe: . . . . . . . .. . . . Mindenkit hazavárunk:. .
. . . . [link] . . . . . . . . . . . . . . . . [link]
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
válasz
Szten Márs #4208 üzenetére
Szvsz, meg fordíjjad meg vagy a napocskát, vagy a szobrot, hogy a szobor háta mögött legyen a napcsi.
De félre téve a süketelést, szűkebben vágva jobban tetszene. Ha a sok felesleges sallang, mint vezetékek nem lennének ottan. Tehát bal oldalt, és az alsó részt lefaragnám, csal a jobb oldali fa lombkeretet hagynám épen, meg a kereszt aljáig, a többi nyess, szépiában így jobban tetszik. (remélme nem tévedtem)
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
válasz
biggamer #4062 üzenetére
Köszi!
Tehát akkor inkább nem makrózok, mert akkor lassan közel a vég(em)?
A poszméh reggel 10 órakkor még oda volt ''fagyva'' a virágra, és csak a mozgásomra próbált arrébb menni. Sajna, erős szél volt, és lassu voltam én is ahoz, hogy jobban megoldjam (pl mélységélesség egy kicsit még növelhető lett volna). -
Allien
veterán
válasz
D4rkm4n #4059 üzenetére
Köszi.
Kacsafarkú lepke és a szenderek családjába tartozik. De, szinte mindenütt a kacsafarku szender nevet látom használatban.Jellegzetessége, hogy nem leszáll a virágokra, hanem, mint a kolibri, ''lebeg'' felette, amíg nyelvével a virág mélyét pásztázza. 1/1000-s záridő a max. amit a gépem tud, és még így is bemozdulás látható, pedig vakut is használtam.
-
Allien
veterán
válasz
Extremdigita #3998 üzenetére
BEE szeintem jól írja. Mondjuk, szinte elég, ha az ember átrakja FF-re, máris nem annyira hivalkodóak a szinek.
-
Allien
veterán
válasz
Extremdigita #3996 üzenetére
Tényleg köszi! Mikor adod oda a hátfalamat, meg a többi cuccot, hogy pár évig használjam? Persze, igérem vigyázok rá, és gondolom, hogy ezt mind ingyé oda adod!
O.K., néha indokolt (már a hdr). Én sokszor indokoltnak látnám a képeimen, bár néha a PS is olyanokat javít rajta (automatán), hogy az nem semmi, van, amikor meg hozzá se nyúl látszólag. Gondolom, már zavarja a gépem, és azt erősiti, hogy váltsak ''fényképezőgépre'' (minimum dslr, hátfal meg amúgy is magas lenne a tudásszintemhez, sajna).
Alien -
Allien
veterán
válasz
pacorro #3979 üzenetére
Én sem értek egyet, alap esetben is simán indokolt lehet. Az, hogy túlhuzzuk, egy dolog. Lehet azt ''normálissan'' is, erre tbs álltal említett photomatix is shimán megfelelő, csak default-ba kell rakni, és utánna újra tologatni.
Tbs, én eleve -0.7 v. -1.0-ra rakom a gépemet, de a kompaktok, és bridge gépek jelentős része NEM képes raw-ba fotózni. Itt a nehézséget épp az jelenti, hogy 3 képet kell készíteni, ami pedig mozgó témáról nem nagyon megoldható. Habár, pont a fent említett progi kisebb korrekciókat nagyon jól meg tud oldani, tapasztalatom szerint. -
Allien
veterán
A HDR (szinte)mindig indokolt. Hiszen, kicsi a dinamika átfogás.
Az meg nem jó, ha kiég a fotó egy kis része, a másik része meg teljessen sötét.
Persze, ez egyéni vélemény, és éppenséggel én is rittkán tudom alkalmazni, főleg, hogy nincsen RAW lehetősségem, illetve, nagyon rossz.
-
Allien
veterán
válasz
ArthurMiller #3801 üzenetére
A smink sajna létkérdés. Jó alapozó, púder, ha ezek megvannak, AKKOR sikerűlhet egy portré, nékülük necces.
Persze, kivételek lehettnek.
-
Allien
veterán
válasz
werttzui #3777 üzenetére
Hát, én bizti küldök be párat, de csak azért is, jelszóval.
A tavalyi nyertes képe nagy része semmi más, csak photoshop! Annak is ''gyenge'', legalábbis, elvágta keresztbe a Balaton-t, és kitöltötte valami izével, az alján meg hagyott valami köveket, na kösz. Nekem csontra más a balcsi, ami Nekem nyugalmat jelent, hajókkal, fodrozódó vízzel. Sajnos, elfogult vagyok.
De, ha megint eljutok odáig, hogy az egyik képem bekerül a kiállitási fotókba, már annak is örülhetnék! -
Allien
veterán
válasz
Zozzant #3734 üzenetére
Anno, én is próbálkoztam:
[link]
Sajnos, a háttér nem a legjobb, de gyakorlásnak nagyon jó volt. Meglepő, hogy kb 5 méterre voltam az itatótol, és egy autóban ülve.
Utolsó fűvészkerti sorozatom:[link]
de oda már volt szervezve PH-s fotótali, a totyikjában vannak jobb képek, nem tőlem.
Még pár régebbi (mókusos) link:
[link]
[link]
A lényeg, hogy egy dslr géppel minőségileg sokkal jobb lehettne (persze, úgy nem kihívás) Mindezek a képek Pest belső részén készült! Tehát, gyakorolni nem kell messzire menni. Egy kicsivel jobb (gyorsabb) géppel nem maradtam volna le pár érdekesebb jelenetről, madárról (pl szajkó, és rengetek fakopács, mókus). Ez van egyenlőre.
-
Allien
veterán
Szvsz, ami a helyszín kérdését illeti. Aki (esettleg nagyon) kezdő a témában, nyugodt szívvel lehet ajánlani pár helyszínt. Igaz, tucatképeket lehet készíteni, és nem természetbe, de a gépet lehet próbálgattni, hogy már NE az éles helyzettben keljen. Ez ugye egyértelmü, hogy a budapesti Növény-, és Állatkert, az egyik helyszín. A másik egy kevésbé ismert (pedig szinte mindenki olvasott róla), a Fűvészkert, ahol nagyon sok növény található. Esettleg szóba kerülhet még a Margit sziget is, illetve, külkerületeken is vannak nagyon jó helyszínek, de azokat szintén fel kell fedezni. Ilyenek a Duna alsó, és felső része, illetve, a reptér felé elterülő helyek, de ide sorolható akár a Budai hegység. Tehát, gyakorolni lehet, aki komolyabban akar foglallkozni vele, az meg úgy is utánna néz, hol szerveznek ilyen fotózós dolgokat, mert ilyen is van! Ezek után már egy lépés, hogy megtalálja az ember azt a helyet, ami Neki éppen megfelel. Én speciel szerettnék, de a felszerelésem halovány hozzá. Bár, egy bridge géppel is lehet relative jó képet készíteni, ha pl hamisítvány ''az'' a kép, akkor elvileg olyat tutira tudok én is!
-
Allien
veterán
válasz
PazsitZ #3695 üzenetére
Akkor meg van a probléma. Az, hogy kezdő vagy, most persze jó kifogás!
Legalábbis elfogadható.
A másik, hogy én nem tudtam megnézni az exif adatokat, de ha ez 8 másodperc, akkor a kiégés ennek az oka, a bemozdulás meg azért látszik a holdon, és azért nem a fákon, mert a gombnyomásnál bemozgattad, ami az árnyékos részeknél nem jelentkezhet annyira intenzíven, mint az erős fényforrásoknál. Ergo, van azon a gépen (tutira) időzitő. Ha másutt nem, a menüben megtalálod, és azzal kell indítani ilyen felvételeket!
Ami a méretezést illeti. Az alap, a képernyő (asztal) méretek, ami 1024, vagy 1280, a felső részen (jelenleg, és nagy átlagban). Én is szoktam nagyobb méretben is felrakni, de azokban az esetekben, rakok mellé kisebbet is. Ergo, egy kép, több méret is lehetséges (több linket alkalmazva). -
Allien
veterán
válasz
PazsitZ #3685 üzenetére
Először is, bizti más is fog szolni, hogy ezeket a képeket LE KELL MÉRETEZNI! Másrészt, mi a külömbség az utolsó két kép között (ha kivágod a belső 500x400 pixelt, még az is sok lenne)?
Az elsőn meg kiégett a hold, a felhőzet meg elmosódott, valszeg a fókusz a közeli ''tárgyakra'' ment (a méret miatt nem is lehet jól megnézni).
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
Aha.
Ez kézből készült, és ''vélettlenül'' (félig direkt, nagy volt a tömeg). Annyi, hogy sorozatfelvételre állítottam, és minden expo után mozdítottam a kamerán. Idáig tartott a sorozat. Illetve, sajna, menni kelett tovább. De, tervbe vettem, hogy egyedül is kimegyek, koncentrálva azokra a ''témákra'' melyeket akkor jónak találtam. Pl az akvárium a trópusi halakkal, az valami bődületes. Elég jó képeket lehettne csinálni, csak az (is) a bökkenő, hogy az akvárium üvegei össze vannak karcolva, és nagyon látványos némelyik képen.
Nem is beszélve, hogy vakut kell használni hozzá, és a halak sajna néha szenyóak, és ''rohangálnak'' a vízben.
Illetve, a lepkeház még egy jó hely lehettne, csak sok emberen kell átgázolni, hogy azt a lepkét lekapd, ami éppen össze-vissza repked. Volt olyan, amely rám szált, pedig egyszinü ''mezei'' ingben voltam.
[Szerkesztve] -
Allien
veterán
Ha már más is állatkertezett, akkor énis (sorry).
''Nenézz má!'' (gyík panoráma, eredeti 4968 x 1633 volt)
3 méretben (legnagyobb): [link]
közepes 1280x421 697kb:[link]
kisebb 1024x337 456kb: [link]
két kroko fej:... ...
. . . . [link] . . . . . . . . . . . . .[link]
jöjjön egy madár portré. Ennek nem kell szempillaspirál!. . .
. . . .[link] . . . . . . . . . . . .[link]
Csuka (nem cipő, ivadék):
[link]
Daru haj: . . . . . . . . . . . . . Daru borzolja tollait:. . .
. . . . .[link] . . . . . . . . . .[link]
Prérikutya: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Őrszem:. . .
. . . . . .[link] . . . . . . . . . . . . .[link]
halacska (trópusi): . . . . . . . . . . . . . .. No, én megyek:. .
. . . . . .[link] . . . . . . . . . . .[link]
Köszönöm
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Synology NAS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Xbox tulajok OFF topicja
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- OLED TV topic
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- További aktív témák...
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel N4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest