- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Kiszivárogtak a Pixel Watch 5 sajtóképei: marad a jól ismert forma
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Yettel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 17T Pro – korábban érkezik a siker?
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
kirusz1
őstag
Köszi a tippeket
-
Danecay
addikt
hello mini pct keresnék amin elfutna a stronghold 4
A játék hivatalos minimum rendszerkövetelményei PC-n: [1, 2]Operációs rendszer: Windows 10 vagy 11 (64 bit)Processzor: Intel Core i5-4670 vagy AMD ekvivalensMemória: 16 GB RAMGrafika: NVIDIA GeForce GTX 1060 (3 GB)DirectX: 12-es verzióTárhely: 33 GB szabad hely
ez a min rendszerkövetelmény tudnátok ajánlani jó ár értékarányut?
köszikirusz1:
Ezen el kellene ketyegnie a Stronghold 4-nek, ha nemnis Full grafikánnés nem is feltétlenül 60FPS-el.A Losless Scaling további FPS-tvsajtolhatsz ki, ha a SH4 nemntámogat natívan semmilyennfelskálázási lehetőséget. -
Vikthor
nagyúr
A játék hivatalos minimum rendszerkövetelményei PC-n: [1, 2]Operációs rendszer: Windows 10 vagy 11 (64 bit)Processzor: Intel Core i5-4670 vagy AMD ekvivalensMemória: 16 GB RAMGrafika: NVIDIA GeForce GTX 1060 (3 GB)DirectX: 12-es verzióTárhely: 33 GB szabad hely
kösziOlyat keress amiben legalább egy AMD 890 integrált GPU van, az már elég erős fullHD 60 fps-re.
-
kirusz1
őstag
köszi -
tlala
addikt
Na, megcsináltam a pasztázást, kb. 15 fok csökkenést hozott (Noctua NT-H2).
Viszont elég nagy szívás ezt a BMAX B9 Powert szétszedni. Ugyan lepattintható a teteje, ahol a venti van, de ott a háznak van egy széles pereme, ami miatt nem lehet kiszedni a hűtőt. Le kell szedni az alját, kicsavarozni és kiemelni a teljes belét (az elején meg a hátulján is kipattintgatni a házból az összes csatlakozót), így lehet hozzáférni az alaplap másik oldalán lévő ventillátorhoz ill a hűtőhöz. Közben több vezeték van a házhoz rögzítve, ami rövid és a másik fele az alaplapon van (wifi antennák, elem, stb.), iszonyú a zsúfoltság. Közben nézed, hogy a feszegetett alaplapon mennyi sűrűn felnyalt apró smd alkatrész van, és fohászkodsz, hogy semmi ne sérüljön meg. A csavarok meg mind pici feketék, de legalább kicsit eltérő hosszúságúak, hogy össze tudd keverni...
Összességében azért előjött, hogy mennyivel nehezebb szétszedni illetve karbantartani egy mini PC-t, mint egy hagyományos (akár kisebb házban lévő) PC-t. -
Tin
veterán
Köszi és 5letesen neked is, én is az 500€-s árát láttam reálisnak. Aztán persze az emelkedő RAM árak miatt lehet, hogy később még jobb áron adható el, bár az 500-al én már elégedett leszek.
-
5leteseN
őstag
Szerintem a jelenlegi ár-őrületben megáll a klasszikus mondás az esetedben anyagilag:
"Uram: Ön nyert!"
Az Eu-s eBay (használt)árakat szerintem nyugodtan alapul veheted. Ha viszonylag gyorsan el akarod adni, akkor kicsit alatta, és az alkut is beállítva a kb. 70%-os árra beállítva nekem szoktak pörögni az ajánlatok: válogatok.
-
deadbody
tag
Ha valaki kínából megveszi, akkor megveheti éppen tőled is, ez legalább már "tesztelt" példány. Én mondjuk olyan 150-200 közé saccolnám kb.
-
Tin
veterán
hát pedig jó kiindulási alap amit mutatott. A ram és ssd árak felmentek eléggé azóta, úgy 4-5x-ösére, használtpiacon is emelkedtek a használt árak. SSD ha nem noname kínai, akkor pláne. Még az is lehet, hogy külön a ram és ssd és külön a barbone alapgép jobban elmegy. De esélyes, hogy többet ér, mint mikor vetted.
De persze minden annyit ér, amennyiért megveszik, szóval ha felteszed apróra és túl magas lenne a kigondolt ár, akkor még mindig lehet lejjebb vinni.

Igen, ezeket tudom, RAM-ból bevásároltam tavaly. Néztem használt piaci árakat meg új árakat is azóta, engem inkább az érdekelt volna, hogy van-e mostanában ilyesmire igény használtan. Mert ugye kínai és garancia nincs.
-
azbest
félisten
hát pedig jó kiindulási alap amit mutatott. A ram és ssd árak felmentek eléggé azóta, úgy 4-5x-ösére, használtpiacon is emelkedtek a használt árak. SSD ha nem noname kínai, akkor pláne. Még az is lehet, hogy külön a ram és ssd és külön a barbone alapgép jobban elmegy. De esélyes, hogy többet ér, mint mikor vetted.
De persze minden annyit ér, amennyiért megveszik, szóval ha felteszed apróra és túl magas lenne a kigondolt ár, akkor még mindig lehet lejjebb vinni.

-
kenand
veterán
HW apron vannak most 8GBs DDR5 SODOMM RAM-ok barebone CHUWIba akár jó áron
Most nincs kupon de 310 USDa barebone AMD CHUWI Aubox az Alin (kuponnal 270-280 USD-ért is meg lehet csípni időnként) -
Tin
veterán
-
5leteseN
őstag
Sziasztok,
Nem tudom van-e beárazós topik, de mennyit érhet egy Beelink SER8 8845HS 32GB/1TB gép? Kb másfél éve vettem, de teljesen újszerű és hibátlan, szerintem 50 üzemóra sincs benne, mert tavaly vettem egy másféle PC-t, ezt meg akkor visszaraktam a dobozába, hogy valamire csak jó lesz. Dr azóta de használom.
Köszi előre is!
-
Tin
veterán
Sziasztok,
Nem tudom van-e beárazós topik, de mennyit érhet egy Beelink SER8 8845HS 32GB/1TB gép? Kb másfél éve vettem, de teljesen újszerű és hibátlan, szerintem 50 üzemóra sincs benne, mert tavaly vettem egy másféle PC-t, ezt meg akkor visszaraktam a dobozába, hogy valamire csak jó lesz. Dr azóta de használom.
Köszi előre is!
-
Danecay
addikt
-
tlala
addikt
Köszi.
Legjobban az érdekelne, hogy a végén a hűtőborda csavarjait elég csak "érzésre" (mondjuk átlósan) meghúzni, vagy van más trükkje is annak, hogy a hűtés síkja garantáltan egyenletesen felfeküdjön a procira?
De lehet, hogy már túlgondolom az egészet.
-
Danecay
addikt
-
Danecay
addikt
AMD Ryzen 7 7735HS
-
parfish
tag
Munkahelyemen 1-2 éve működik egy BMAX B9 Power mini PC (i9-12900H proci), ami mostanában kikapcsol időnként, túlmelegedik.
Beragadt processzt nem látok, Ai szerint "a BMAX gépeknél a gyári hővezető paszta hajlamos kiszáradni vagy rosszul érintkezni".
Még sohasem pasztáztam újra semmit, de alkalmasnak érzem rá magam.
Ahogy olvasom, az egyik fontos szempont, hogy egyenletesen húzza vissza az ember a bordát rögzítő csavarokat, és ne húzza túl.
Gondolom vannak itt, akik már pasztáztak.
Mi egyebet tanácsoltok még?Én már amatőrként pasztáztam át a mini pc-m, meg is osztottam a tapasztalataim egy régebbi kommentben. A helyzet így fél év után változatlan, egy fokkal nem melegebb a gép, tökéletesen működik. Ez volt a kommentem: [link]
-
tlala
addikt
Munkahelyemen 1-2 éve működik egy BMAX B9 Power mini PC (i9-12900H proci), ami mostanában kikapcsol időnként, túlmelegedik.
Beragadt processzt nem látok, Ai szerint "a BMAX gépeknél a gyári hővezető paszta hajlamos kiszáradni vagy rosszul érintkezni".
Még sohasem pasztáztam újra semmit, de alkalmasnak érzem rá magam.
Ahogy olvasom, az egyik fontos szempont, hogy egyenletesen húzza vissza az ember a bordát rögzítő csavarokat, és ne húzza túl.
Gondolom vannak itt, akik már pasztáztak.
Mi egyebet tanácsoltok még? -
kenand
veterán
Van aki elég komolyan tolja chuwi mini PCvel ( Proxmox fut rajta az írja)

-
kenand
veterán
Megint megvehető 270USDért a Cuwi AUBox Ryzen8745 az Alin Eu raktarból USD kicsit feljebb ment, de 310 alatt van
Ha 2x8 RAM elêg, hw apron ki lehet fogni
Iponnál 250000 FT 16gb RAM +512 SSD , szóval fél áron elhozható -
LógaGéza
veterán
Én nekem a Linux mellett melóhoz kell még sűrűn virtualizálnom egy Windowst, amiben AutoCAD-et, IDE-ket és hasonló memóriaigényes szoftvereket kell futtatnom, ezért kellett a 32GB RAM. De összességében még így is olcsóbban jöttem ki, mintha új gépet építettem volna - és ahhoz is kellett volna RAM egyébként is

Valamint a méret is lényeg, azért ekkora házzal nem sűrűn tudtam volna megoldani ITX-el se. Asztalon van a gépem, monitor alatt, máshol nem igazán fér el, szóval ez így több mint jó megoldás volt. Egy i5-10500-as HP ProDesk Mini-t váltott, ebből lesz majd egy home szerver, arra még jó, viszont így sebességben elég nagy ugrás volt az biztos. -
kenand
veterán
Üdv!
Visszaolvasva itt a topikban, 07.01-én rendeltem egy Chuwi Aubox-ot Ryzen 7 8745HS-el Aliexpressről, kuponnal elég jó áron meg lehetett venni. Francia raktárból jött, ~5 nap alatt megérkezett. Kapott 32GB DDR5-öt (ami majdnem abban az árban volt mint maga a gép...). Felment rá egy KUbuntu 26.04, és azóta nagy örömmel használom.
Köszönöm innen is a tippeket
Szívesen, ezért elégedtem meg egyelőre 2x8GB RAM-mal, de jó vétel, kevésbé bugos, mint az Intel változat, Oculink és USB4 is jól működik az AMD-n.
ha van kupon időnként 160 USD körül ki lehet fogni a BC 250-et (tény novemberben ÁFÁ-val, küldéssel 134 USD volt) -
LógaGéza
veterán
Üdv!
Visszaolvasva itt a topikban, 07.01-én rendeltem egy Chuwi Aubox-ot Ryzen 7 8745HS-el Aliexpressről, kuponnal elég jó áron meg lehetett venni. Francia raktárból jött, ~5 nap alatt megérkezett. Kapott 32GB DDR5-öt (ami majdnem abban az árban volt mint maga a gép...). Felment rá egy KUbuntu 26.04, és azóta nagy örömmel használom.
Köszönöm innen is a tippeket
-
5leteseN
őstag
Igaz a Bc-250 mini PC-nél egy picit nagyobb (#3045), de AMD 6600 szintű GPU egysége van (különösen, ha a letiltott magok is fel vannak oldva), Vulkan API-n keresztül megoldható, hogy lokál LLM-eket futtasson. 16 GB Shared DDR6 ra m egész jó. Pl jó AI alapú diktáló progarm, vagy lokál gépen futó fordító program stb. barkácsolható
Info
Hasonló sebesség mini PC-vel csak eGPU-val oldható meg
(ha az ember csal AI egységet készít belőle, nem a nappaliban lesz, nem számít a kinézet, egy nyomtatott tölcsér elég a hűtséhez, nem kell a bordát sem buherálni)Igen, ilyen részfeladatokra meglepően jó!
Egy "Rejtett-Kincs" volt a BC-250 több részterület számára: az MI/AI területnek is.
Még mindig jó(bb) lenne AI-/MI/re is, ha ezt a felhasználási lehetőséget (is) sokan mások nem veszik észre. De észre vették és sajnos szép lassan fel is kúszott az ára a (nekem) "már éppen nem éri meg" szintre!
Sajnos a "piszok-jó-áras a BC-250" időszakot átaludtam.
Néhány más "piszok-jó-áras a
" dologgal vagyok kénytelen vigasztalódni...
-
Vikthor
nagyúr
Jól értem, így külön külső notiadapter kellene a VGA-nak?
Csodás. Mondjuk max. 270W fogyit ad a rendszerhez, így pont elvisz egy RTX 5070 MINI-t... persze így érdemes moddolni az oldallapot is egy ráccsal/szűrővel.Én inkább az Oculink & eGPU dokkoló felé venném az irányt, ha gaming fontos szempont, írtam is korábban egy bejegyzést a gamer miniPC konfigomról.
-
kenand
veterán
Igaz a Bc-250 mini PC-nél egy picit nagyobb (#3045), de AMD 6600 szintű GPU egysége van (különösen, ha a letiltott magok is fel vannak oldva), Vulkan API-n keresztül megoldható, hogy lokál LLM-eket futtasson. 16 GB Shared DDR6 ra m egész jó. Pl jó AI alapú diktáló progarm, vagy lokál gépen futó fordító program stb. barkácsolható
Info
Hasonló sebesség mini PC-vel csak eGPU-val oldható meg
(ha az ember csal AI egységet készít belőle, nem a nappaliban lesz, nem számít a kinézet, egy nyomtatott tölcsér elég a hűtséhez, nem kell a bordát sem buherálni) -
Darkness1
aktív tag
Azt nem néztem, hogy legalább teljes magasságú VGA megy bele vagy csak alacsony?Szóval eléggé korlátozottak itt a dolgok. Szerintem az a PCIe inkább pl. hangkártya vagy hasonló céljára van ott.
Én inkább egy Jonsbo NV10 házban gondolkodnék, abba sokkal szabadabban lehet építkezni. Gondolkodtam ilyesmiben, de rettenet drága lett volna a végeredmény. Az egésznek csak akkor lett volna értelme, ha kellene a komolyabb VGA, akkor meg már inkább egy klasszikus midi tornyos gép.
Így aztán mini PC lett, ami teljesen rendben van eddig. A 680M nem egy erőbajnok de full HD-ra elegendő. Játék közben kb. 75C-os a beépített szenzor szerint.
-
rxmiss
aktív tag
Csodás. Mondjuk max. 270W fogyit ad a rendszerhez, így pont elvisz egy RTX 5070 MINI-t... persze így érdemes moddolni az oldallapot is egy ráccsal/szűrővel.igen. a gyarilag hozza adott tap az arra eleg h a procit, memoriat, meghajtokat es a max 75W pcie kartyat elvigye.
szerk: nyogve
mert ha 65W a proci es 75W a gpu, akkor nem sok tartalek marad egy 180W-os tapban... -
5leteseN
őstag
Csodás. Mondjuk max. 270W fogyit ad a rendszerhez, így pont elvisz egy RTX 5070 MINI-t... persze így érdemes moddolni az oldallapot is egy ráccsal/szűrővel.Én néznék egy eGPU keretet valamelyik Ali-n: 15€tól indulnak, és van helye rajta egy tápegységnek.
A kisebb teljesítményű 5-10(+)os garanciás nevesebb tápok is kaphatók gombokért(mert már nem elég a teljesítményük a komplett PC-hez), de az esetek többségében semmi bajuk nincs, erre a célra pedig bőven elegendő teljesítményűek.
Alap szintű (hardver-)LEGO-zási feladat, +kis LED-es hangulatfénnyel a jelenlegi divatnak is kreatívan "megfelelhet".Saját vélemény volt, "külföldes" fórumok/videók tapasztalatait is beépítve.
-
AxBattler
félisten
felreertettelek akkor
a shuttle PRC02-s kiegeszitoje nem a pcie csatin leadhato max teljesitmenyt valtoztatja meg, hanem ha jol latom, akkor egy olyan riser, amit a gyari helyere teszel be es amibe mellesleg epitettek egy 19V->12V 'adapter'-t is, tehat ha tetszoleges 19V-os taprol eteted, akkor csinal belole 12V-t (meg 5V-ot is?) es a mellekelt madzaggal azt mar be tudod kotni a videokartya egyetlen 12V kulso csatlakozojaba.
ketsegkivul hasznos megoldas, elmeletileg igy bele tudsz zsufolni pl egy rtx4060 lp kartyat, amivel nagyon utos kis konfig lesz.
az, hogy milyen homersekletek mellett, az mas kerdes
Csodás. Mondjuk max. 270W fogyit ad a rendszerhez, így pont elvisz egy RTX 5070 MINI-t... persze így érdemes moddolni az oldallapot is egy ráccsal/szűrővel. -
rxmiss
aktív tag
felreertettelek akkor
a shuttle PRC02-s kiegeszitoje nem a pcie csatin leadhato max teljesitmenyt valtoztatja meg, hanem ha jol latom, akkor egy olyan riser, amit a gyari helyere teszel be es amibe mellesleg epitettek egy 19V->12V 'adapter'-t is, tehat ha tetszoleges 19V-os taprol eteted, akkor csinal belole 12V-t (meg 5V-ot is?) es a mellekelt madzaggal azt mar be tudod kotni a videokartya egyetlen 12V kulso csatlakozojaba.
ketsegkivul hasznos megoldas, elmeletileg igy bele tudsz zsufolni pl egy rtx4060 lp kartyat, amivel nagyon utos kis konfig lesz.
az, hogy milyen homersekletek mellett, az mas kerdes
-
Wilks
aktív tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre jöttem egy kis élménybeszámolóval.
Kipróbáltam végre, milyen miniPC-vel játszani, főleg olyannal, amit Oculinkkel össze lehet kötni egy rendes asztali videókártyával. Soha nem volt még ilyenem, úgyhogy kíváncsi voltam, tudja‑e azt a szintet, mint egy klasszikus gamer gép. Meglepően jól sikerült a dolog, ráadásul egy csomó pénzt is megspóroltam, mert nem kellett külön házat, CPU-hűtőt meg mindenféle hűtést venni. A miniPC-ben benne van minden: alaplap, CPU, RAM és SSD slotok, WiFi 7, két LAN, rengeteg USB és ami a lényeg, az Oculink port.
Ez az Oculink teszi lehetővé, hogy ne a beépített GPU-val kelljen játszani (ami amúgy egy 890M, 1080p-re tök jó), hanem egy eGPU dokkolóba rakott asztali VGA-val. Én egy Minisforum DEG01-et használok, mellé pedig egy Seasonic FOCUS Gold 850W-os ATX 3.1-es tápot, mert a 5080-as RTX ki tud hágni az 5-600 W-os tartományba.
A miniPC maga egy ACEMAGIC F5A, Ryzen 9 AI HX370, 64 GB DDR5 és egy 2 TB Samsung 990 Pro SSD konfigból áll. Ezt kötöttem össze az eGPU dokkolóval Oculinken keresztül, 64 Gbps sávszélességet ad, ami bőven elég a 4K-s, maximális grafikához akadás nélkül. Indiana Jones, Until Dawn, World of Warships, R6S simán mennek 150-200 átlag FPS körül.Árban sokkal jobban jövök ki így, mintha egy teljes értékű gamer PC-t építettem volna, nagyjából 150-200e forintot sikerült megspórolnom. Egyetlen macera volt: a Windows 11 telepítőben még nem volt benne a miniPC WiFi/LAN drivere, úgyhogy azt külön le kellett vadászni egy másik gépen, pendrive-ra másolni, és úgy folytatni a telepítést. Utána még felraktam a hivatalos oldalról az AMD chipset drivert, az Adrenalint és az Nvidia drivert is, és onnantól minden stabilan fut.
Most ott tartok, hogy a rendszer naprakész, és a 4K max grafika teljesen gond nélkül megy a játékoknál. Nem hangos, nem süvít, kvázi nem hallható a rendszer terhelés alatt.
Na de most jöjjenek a fotók!

Ket evvel ezelott vettem,vagyis epitettem egy asztali gepet.
Sokat gondolkoztam,hogy mini pc-t vegyek,mivel olcsobban kijottem volna.(olyan 200-250k)
De aztan inkabb maradt az asztali gep tobb szempont alapjan.
Idoallobb,"tartosabb",bovithetobb,konyebb huteni,a proci managelheto,stb.(persze,a megfelelo alaplapal)Nem azt mondom,hogy nem jo a mini pc,de a betervezett 6-7 evre nem kell rakolteni(i5 14600k).Az OP rendszer original,szoval azt vihetem barhova.
-
Darkness1
aktív tag
a 75W a full height, full length pcie eszkozoknek a pcie buszon felveheto max teljesitmenye. kevesebbet szabad, tobbet maganak a busznak nem kell tudnia. ezert van a nagyobb teljesitmeny-igenyu kartyakon kulon egy-ket(-harom) tapcsati.
half-height half-length eszkozok 25W-ot alkudoznak ki (szabvany szerint) a busszal. es az x8, x4, x2, x1 csatik is kevesebbet adnak le.Igen, ezt én is tudom, csak a fent linkelt Shuttle gépekben ha működő PCIe csatit akar valaki, akkor kiegszítőt kitet kell vennie. Erre akartam csak felhívni a figyelmet.
-
rxmiss
aktív tag
a 75W a full height, full length pcie eszkozoknek a pcie buszon felveheto max teljesitmenye. kevesebbet szabad, tobbet maganak a busznak nem kell tudnia. ezert van a nagyobb teljesitmeny-igenyu kartyakon kulon egy-ket(-harom) tapcsati.
half-height half-length eszkozok 25W-ot alkudoznak ki (szabvany szerint) a busszal. es az x8, x4, x2, x1 csatik is kevesebbet adnak le. -
Darkness1
aktív tag
Ahogy nézem ezek a gépek alapból 75W-ot adnak le a PCIe slotokban és kiegészítővel lehet ezt megemelni. Attól nincs tapasztalatom, hogy mostanában az Intel egpu-k mire képesek.
-
AxBattler
félisten
Slim vga-ból elég gyengék vannak, vagy marad az eGPU itt is
Igen Winre nincs VGA driver, marad a Linux BC250 nel hat igen kell egy kis elhivatottság hozzá
Amit a pc-s alu hánba tetem annak jobb a hűtése de itt is van a RAM oldalán is egy slim venti a rács alatt
De ez alig nagyobb, mint a Shuttle mini PCSzép lett, grats!
-
kenand
veterán
Nem jó a link, de egyébként tök jó a koncepció, ha végigküzdi magát a júzer a folyamaton... bár ez nehézségben messze van attól, hogy "rendelek BG-ről egy barebone PC-t". Ráadásul W11-et nem lehet rá telepíteni, ha jól értem.
Helyes VGA mag feloldó link
-
kenand
veterán
Slim vga-ból elég gyengék vannak, vagy marad az eGPU itt is
Igen Winre nincs VGA driver, marad a Linux BC250 nel hat igen kell egy kis elhivatottság hozzá
Amit a pc-s alu hánba tetem annak jobb a hűtése de itt is van a RAM oldalán is egy slim venti a rács alatt
De ez alig nagyobb, mint a Shuttle mini PC -
AxBattler
félisten
Megoldás lehet azbest által írt módszer egy másik változata:
This Ultra Compact 1L Mini Gaming PC Is FAST!
1L Gaming PC setup: How to install a graphics card on a Lenovo M90q Tiny PC?Veszel...
- Lenovo M90Q minipc-t, lehetőleg 12. gen CPU-val a PCIe 4.0 szabvány miatt.
- 90 fokos PCIe adaptert, Aliról, vagy Ebay-ről;
- LP Nvidia RTX A2000 6GB/12GB, RTX 2000 ADA, vagy RTX 4000 SFF kártyát, szintén a használt piacról;
- custom 1 slot hűtést rendelsz a VGA-ra.Vagy Shuttle gyárt még egyedi miniPC-ket, dGPU támogatással, PCIe 4.0 x16 sínnel, itt megspórolhatod a custom hűtést egyes modelleknél:
XH510G, XH610G2, XB860G2Szóval nem egyszerű a történet, ha mindenegyben miniPC-t szeretnél, erős játékos képességekkel, de nem is lehetetlen. Viszont biztosan zsebbenyúlós, ha mindent beleszámítsz 250k HUF helyett inkább 500k HUF kategóriában gondolkodj!
Ez egy ilyen műfaj, sok sikert a projekthez!
-
Chapel
addikt
"Ha nem tetszik minden vissza gép meg 14 napig vissza mehet netes rendelés ugye."
Ha a banggod-ra gondolsz [link] , akkor úgy látom, talán az global raktáruk, kínából (vagy nem meghatározott). Szóval ott még külön áfafizetés és vámkezelés is lesz, mivel eu-n kívülről 150 euro érték felett kell. Ha ők is rászámolták az áfát és mágis kell fizetni pluszbna, akkor velük lehet egyezkedni, hogy térítsék vissza az egyiket.Valamint kínából rendelve nincs 14 napos elállás... ígérhetnek esetleg, de behajtani rajtuk lutri.
-
AxBattler
félisten
Ha Linux elég (Bazzite, SteamOS) ott alternatívának egy AMD BC250. nem mini, de alig nagyobb (AMD Bc250-nek RX 6600 szintű a grafikája, nem egy szimpla prociba integrált GPU)
Hűtést kell moddolni, meg kell egy SSD.
Friss hírként :
fel lehet szabadítani a letiltott grafikus magokat 24-ről 36-ra, mint a PS5 ben (de akár 40-re is)
Info ittKipróbáltam megy.
Nem jó a link, de egyébként tök jó a koncepció, ha végigküzdi magát a júzer a folyamaton... bár ez nehézségben messze van attól, hogy "rendelek BG-ről egy barebone PC-t". Ráadásul W11-et nem lehet rá telepíteni, ha jól értem.
-
kenand
veterán
Ha Linux elég (Bazzite, SteamOS) ott alternatívának egy AMD BC250. nem mini, de alig nagyobb (AMD Bc250-nek RX 6600 szintű a grafikája, nem egy szimpla prociba integrált GPU)
Hűtést kell moddolni, meg kell egy SSD.
Friss hírként :
fel lehet szabadítani a letiltott grafikus magokat 24-ről 36-ra, mint a PS5 ben (de akár 40-re is)
Info ittKipróbáltam megy.
-
azbest
félisten
Természetesen, de még így is megéri azt az árat, mivel ez a legerősebb elérhető AMD AI APU, 890M Radeonnal, Oculinkkel, stb.
Ráadásul egy 15mm vastag slim venti van benne, amit saját szakállra bármikor tud cseréni a júzer, ha meghibásodna... vagy ha egy Noctua-t akarna bele tenni.Egyedül egy 2.5" háttértár helyet hiányolok az ilyen kis kockákból, de ez általános sirám, nem az F5A hibája... alig növelné meg a vastagságot, mégis jól jöhet.
igen, maga az alapgép a mostani árfolyamok mellett egészen jó vétel, forintra váltva hasonló volt a régi árfolyamokkal a 8845hs masinám is. Ahhoz képest meg sokkal erősebb az integrált gpuja. Csak azért jegyeztem meg, nehogy kimaradjon a matekból, hogy még az is kell hozzá, ami komolyabb tétel most.
A ram/ssd hűtő ventinél az is számít milyen a csatlakozója. A gmktec m7 és k8 plus gépeimnek sem annyira speciális a ventije, de a csatlakozó és a feszültség kombó nem olyan elterjedt.
-
AxBattler
félisten
Természetesen, de még így is megéri azt az árat, mivel ez a legerősebb elérhető AMD AI APU, 890M Radeonnal, Oculinkkel, stb.
Ráadásul egy 15mm vastag slim venti van benne, amit saját szakállra bármikor tud cseréni a júzer, ha meghibásodna... vagy ha egy Noctua-t akarna bele tenni.Egyedül egy 2.5" háttértár helyet hiányolok az ilyen kis kockákból, de ez általános sirám, nem az F5A hibája... alig növelné meg a vastagságot, mégis jól jöhet.
-
azbest
félisten
Most nézem, elég komoly konfig, Oculinkkel, most akciósan €519,-
ACEMAGIC F5A
+
Top 5 Mini PCs Right Now (2026)plusz ram és ssd is bele, mert barbone

-
Vikthor
nagyúr
ACEMAGIC F5A
+
Top 5 Mini PCs Right Now (2026) -
AxBattler
félisten
ACEMAGIC F5A
+
Top 5 Mini PCs Right Now (2026) -
AxBattler
félisten
Nézd nekem a leírt konfiggal meg sem röccent semmi se a 16k-s 360fokos természetfilmek sem egy game sem maxon.
Robo Recall, Climb, Lone Echo 1-2, HL Alyx, Dirt Rally 2.0, Ever Space, AirCar, theBlu
Semmi újabb game de szépen mentek, akkoriban még nem volt link kábel sem, annyira új volt. Hogy kinél hogy mi megy nem tudom, elhiszem de tudom hogy egy 3070 ti-al bőven jó volt ez az öreg i7 9700k 5Ghz környékén, egy jó léghűtéssel, semmi extra, 10e ft Thermalright Assasin Burts 120.De ez mindegy, megvan a megoldás, az általam linkelt mini pc-t megveszem, dokkolót kapok havertól és kapok kölcsön 2 napra egy Zotax3070 ti-t. Ha nem tetszik minden vissza gép meg 14 napig vissza mehet netes rendelés ugye.
AxBattler:
KÖszönöm, nem gondoltam hogy 1080p az egy erős game skilll, nekem ez 6 éve megvan, az én fejemben UE5 4k 120fps az erős gaming
Köszönöm, végülis kipróbálom a dokkolást ha nem jó 14 napon belül megy visssza minden
Ugyan Oculink nélküli, de ez a videó kábé pont Neked érkezett (Minisforum HX77G):
BEST SFF GAMING PC DEAL RIGHT NOW!
Rizsa 7 + RX6600M... -
Vikthor
nagyúr
Oké, vízhűtéses gamer laptopnak adom, de az is igaz az már rég nem a normál árkategória még gamer pck között sem. havernak van egy 3080 van benne, azt hiszem 12th gen valami K-s proci 32gb ddr4 és hát csak azért vettem mert mint én is sokat utazik de "kell egy gép". Nem bánta meg de félmegoldás max. PErsze az idő tellik és többért mindig van jobb. (NEm vízhűtéses, ordít mint a fene terhelés alatt bár 3080-om volt, megvettem újba és 2 nap múlva vissza is küldtem, óvar inno3d volt windowsban is 80 fokos volt.És kitakarított pasztázott, padozott volt.
Meg kérdezhetem a típusát? Te raktad össze vagy egyben vetted? Bocsha nagyon off jöhet privátba is.
ERAZER Beast 16 X1 Ultimate → kb. 1,3 milla vízhűtéssel (5090) - ilyet használ egyik barátom
Én meg ilyet vettem:
XMG Neo 16 A25 → bőven 2 millió alatt, vízhűtéssel tavaly november óta használok egy ilyen Neo 16 A25-öt, amiben Ryzen 9 9955HX3D, 96 GB DDR5, RTX 5090, 8 TB SSD, Oasis vízhűtés, 3 év prémium háztól-házig garancia, plusz extra adapter (összesen 2 db) volt 2 millióért a laptop hátitáskával.Vízhűtéssel Overboost profillal a GPU-ra +20–30 W is rátehető stabilan és sosincs thermal throttling emiatt. 4k-ban játszom kimaxolt grafikával, mindenhol 150-230 FPS-t látok. Ergo 200W vagy az alatt simán lehet kimaxolt grafikával 4k felbontás mellett játszani AAA-s játékokkal.
-
azbest
félisten
Nézd nekem a leírt konfiggal meg sem röccent semmi se a 16k-s 360fokos természetfilmek sem egy game sem maxon.
Robo Recall, Climb, Lone Echo 1-2, HL Alyx, Dirt Rally 2.0, Ever Space, AirCar, theBlu
Semmi újabb game de szépen mentek, akkoriban még nem volt link kábel sem, annyira új volt. Hogy kinél hogy mi megy nem tudom, elhiszem de tudom hogy egy 3070 ti-al bőven jó volt ez az öreg i7 9700k 5Ghz környékén, egy jó léghűtéssel, semmi extra, 10e ft Thermalright Assasin Burts 120.De ez mindegy, megvan a megoldás, az általam linkelt mini pc-t megveszem, dokkolót kapok havertól és kapok kölcsön 2 napra egy Zotax3070 ti-t. Ha nem tetszik minden vissza gép meg 14 napig vissza mehet netes rendelés ugye.
AxBattler:
KÖszönöm, nem gondoltam hogy 1080p az egy erős game skilll, nekem ez 6 éve megvan, az én fejemben UE5 4k 120fps az erős gaming
Köszönöm, végülis kipróbálom a dokkolást ha nem jó 14 napon belül megy visssza minden
"Ha nem tetszik minden vissza gép meg 14 napig vissza mehet netes rendelés ugye."
Ha a banggod-ra gondolsz [link] , akkor úgy látom, talán az global raktáruk, kínából (vagy nem meghatározott). Szóval ott még külön áfafizetés és vámkezelés is lesz, mivel eu-n kívülről 150 euro érték felett kell. Ha ők is rászámolták az áfát és mágis kell fizetni pluszbna, akkor velük lehet egyezkedni, hogy térítsék vissza az egyiket.Valamint kínából rendelve nincs 14 napos elállás... ígérhetnek esetleg, de behajtani rajtuk lutri.
-
Darkness1
aktív tag
Sziasztok,
Nemrégiben én is mini PC-re váltottam. Végülis egy Acemagic M1 lett ezzel egy Ryzen 5 2600 + 1060 gépet cseréltem le.
Azért ez lett, mert most 419 Euróért árulják és ezt jó ajánlatnak gondoltam. Németországból jött 4 munkanap alatt, DHL + MP, nem volt vele gond.
Windows 11 volt rajta amit én egyből Ubuntu 26.04-re cseréltem. Hibátlanul működik minden rajta, szóval csak be kell lakni. Az Ubuntu miatt szempont volt, hogy valamilyen Radeon legyen a következő gépemben.
Szép teljesítményt nyújt desktopon, gyorsabb is mint a régi 2600-om volt. Az SOC hőmérséklete 50C körül van normál használatnál, ha valami cpu intenzív processz fut, akkor felmegy 60 környékére. Olyankor a venti hangját is hallani, de egyébként csendesen megy. A Radeon 680M-et még tesztelgetnem kell, én csak 1080p@60Hz üzemmódban játszom.
24 BGyte LPDDR5 van benne, ezzel tehát nem lehet mit kezdeni. Az SSD egy MAXIO KYS3100-1TB, még sose hallottam erről a gyártóról. Egy Samsung/Kingston stb. cucchoz képest jóval lassabb, de egyelőre nem cserélem le. Nem találtam hozzá eddig adatlapot egyébként.
-
Chapel
addikt
1L Gaming PC setup: How to install a graphics card on a Lenovo M90q Tiny PC?Veszel...
- LP Nvidia RTX A2000 6GB/12GB, RTX 2000 ADA, vagy RTX 4000 SFF kártyát, szintén a használt piacról;
- custom 1 slot hűtést rendelsz a VGA-ra.Vagy Shuttle gyárt még egyedi miniPC-ket, dGPU támogatással, PCIe 4.0 x16 sínnel, itt megspórolhatod a custom hűtést egyes modelleknél:
XH510G, XH610G2, XB860G2Szóval nem egyszerű a történet, ha mindenegyben miniPC-t szeretnél, erős játékos képességekkel, de nem is lehetetlen. Viszont biztosan zsebbenyúlós, ha mindent beleszámítsz 250k HUF helyett inkább 500k HUF kategóriában gondolkodj!
törölhető duplázás
-
Chapel
addikt
Nekem egy MSI GeForce RTX 3070 GAMING TRIO-m van és egy Meta QUEST 2-em, így nem a levegőbe beszélek. A 3070-n sajnos sok játékhoz kevés, vagy eléggé kompromisszumos, különösen a szimulátor játékokat tekintve, te pedig azt írtad amit írtál:
nem kell nekem erő gép, , Quest 2 menjen maxon
Ezért írtam, hogy ellentmondásos amit írtál.Nézd nekem a leírt konfiggal meg sem röccent semmi se a 16k-s 360fokos természetfilmek sem egy game sem maxon.
AxBattler:
-
Chapel
addikt
Oké, vízhűtéses gamer laptopnak adom, de az is igaz az már rég nem a normál árkategória még gamer pck között sem. havernak van egy 3080 van benne, azt hiszem 12th gen valami K-s proci 32gb ddr4 és hát csak azért vettem mert mint én is sokat utazik de "kell egy gép". Nem bánta meg de félmegoldás max. PErsze az idő tellik és többért mindig van jobb. (NEm vízhűtéses, ordít mint a fene terhelés alatt bár 3080-om volt, megvettem újba és 2 nap múlva vissza is küldtem, óvar inno3d volt windowsban is 80 fokos volt.És kitakarított pasztázott, padozott volt.
Meg kérdezhetem a típusát? Te raktad össze vagy egyben vetted? Bocsha nagyon off jöhet privátba is.
-
azbest
félisten
-
Vikthor
nagyúr
3070 ti ami nem mai csirke és nem volt a maga idejében sem messze a csúcs 40%-os kihasznlátság mellett vitte ai i7 9700k-val. Egy most 100eft-os kártyáról van szó. Nekem az erő gép 4090 vagy 5070ti minimum

Laptopokat rühellem. Olyan hogy "gamer" laptop meg szerintem nincs, vagy elolvasztja magát egy vagyonért vagy egy köztes megoldás egy rendes pc és steamdeck között. fizikai képtelenésg hogy a minek a gépben 30x akkora helyen víz hűtés kell az összepréselve ugyan azt a teljesítményt hozza. RÁadásul nagy nehéz dög, lehúzza a feladandó pogyászom súlyát. Ahogy írtam havi 2 repülök, nekem fontos a méret és súly
AxBattler: kösz!
Ezt azért meg tudnám cáfolni, van vízhűtéses gamer laptopom, és én mást tapasztalok, mint amiket leírsz.
-
AxBattler
félisten
Most ismerkedem a témával, nekem pl új volt hogy gpu, ha egy 5mm vastag laposba meg van.
NEm mondtam hogy azt sem hogy kőben van vésve, tényként írod, én pedig felvetettem, kérdéseket tettem fel.
Mégis hogyan ismerkedjek meg egy dologgal ha nem 3-4 fronton érdeklődöm, ez volt az egyik. GOndoltam hogy ha már hol tart a teló meg laptop teljesítmény kitudja, lehet nem 250-ért hanem 600e-ért de van ilyen.
Kérdések, informálódás. Én kérek elnézést.
-
Danecay
addikt
Ez a mondat így önmagában nem értelmezhető és nem összeegyeztethető:
- nem kell nekem erő gép, , Quest 2 menjen maxon
Én nem tudom, hogy egy dologról beszélünk e, de ha a Meta Quest2-ről beszélünk, akkor annak a natív felbontása 3664 x 1920 pixel, amit legalább 72FPS-el kellene tudnod meghajtani, ha ettől még nem leszel rosszul. Nyilván minél magasabb az FP szám annál jobb.
Én úgy gondolom, hogy tévúton jársz. Serintem vegyél inkább egy gamer laptopot.Nekem egy MSI GeForce RTX 3070 GAMING TRIO-m van és egy Meta QUEST 2-em, így nem a levegőbe beszélek. A 3070-n sajnos sok játékhoz kevés, vagy eléggé kompromisszumos, különösen a szimulátor játékokat tekintve, te pedig azt írtad amit írtál:
nem kell nekem erő gép, , Quest 2 menjen maxon
Ezért írtam, hogy ellentmondásos amit írtál. -
scream
veterán
Azért ez ebben a formában nem igaz, hogy nem lehet ekkorában jót csinálni, Mac Mini-k régóta halkan teszik a dolguk, kis térfogattal, beépített tápegységgel, Studio-ban lévő hűtés is halk és képes normálisan tartani a masinát.
Nyilván, ez is kompromisszumos, annak, aki Windows-t kell/akar csak használni, Linux is korlátozottan, de rakható M1/M2-vel szerelt gépekre is.
Illetve a SER8 nem lett rossz hőkezelés/hang szempontból. Ha AMD tudná normálisan kezelni a hybrid sleep-et és nem pörgetné fel alvó állapotból tök feleslegesen random időközönként a ventit, akkor maradt is volna, de mivel ez nem így van és nincsen benne "legacy" S1, támogatás, így váltottam róla. Kár érte.
-
tlala
addikt
Ami azt illeti, részemről egyik sem volt olcsó. Nem érzékeltettem jól, de azt akartam mondani, hogy az egész műfaj beteg, ekkorában nem lehet jó hűtést csinálni, csak katasztrofálisan kompromisszumost. Azt meg akkor érdemes kötni, ha kifejezetten szükség van rá, mert nincs más megoldás.
Szerintem pl. a K11-es Hyper Ice Chamber 2.0 hűtőrendszere kettős ventilátorral (felső/alsó) és a nagy réz talppal már megugorja a feladatot - saját tapasztalataim szerint.
-
scream
veterán
Ami azt illeti, részemről egyik sem volt olcsó. Nem érzékeltettem jól, de azt akartam mondani, hogy az egész műfaj beteg, ekkorában nem lehet jó hűtést csinálni, csak katasztrofálisan kompromisszumost. Azt meg akkor érdemes kötni, ha kifejezetten szükség van rá, mert nincs más megoldás.
Azért ez ebben a formában nem igaz, hogy nem lehet ekkorában jót csinálni, Mac Mini-k régóta halkan teszik a dolguk, kis térfogattal, beépített tápegységgel, Studio-ban lévő hűtés is halk és képes normálisan tartani a masinát.
Nyilván, ez is kompromisszumos, annak, aki Windows-t kell/akar csak használni, Linux is korlátozottan, de rakható M1/M2-vel szerelt gépekre is.
-
ha3flt
tag
Azért írnám be válaszként szinte mindig, amikor bedobnak egy random olcsó linket "Erről mi a véleményetek??" módra, hogy keress rá a tesztjeire, és válaszold meg a kérdésedet.
Mert az olcsó csimi-csumik folyton vagy a hűtésen buknak el, ill.a forrasztás/alkatrészek/stb. minősége miatt olcsóbbak - nincsenek csodák.
Legtöbbször a hűtésen buknak meg (az Intelek alapvetően forróbbfejűek), és annak is azonnal látható az oka, ha megnézzük a hűtési megoldásokat - amíg egyes gyártók beletesznek egy jól megtervezett réztömböt- és csőrendszert az átgondoltabb, jobban szellőző házba, illetve akár két ventit is a cuccba (hogy se a procinál, se a memóriamodulok, stb. ne legyen túlmelegedés), addig az olcsóbbak egy jóval kisebb hűtővel és egy nyamvadt ventivel próbálják ugyanazt a processzort egy műanyag dobozban lehűteni. Nem szokott sikerülni.Ami azt illeti, részemről egyik sem volt olcsó. Nem érzékeltettem jól, de azt akartam mondani, hogy az egész műfaj beteg, ekkorában nem lehet jó hűtést csinálni, csak katasztrofálisan kompromisszumost. Azt meg akkor érdemes kötni, ha kifejezetten szükség van rá, mert nincs más megoldás.
-
azbest
félisten
Most ismerkedem a témával, nekem pl új volt hogy gpu, ha egy 5mm vastag laposba meg van.
NEm mondtam hogy azt sem hogy kőben van vésve, tényként írod, én pedig felvetettem, kérdéseket tettem fel.
Mégis hogyan ismerkedjek meg egy dologgal ha nem 3-4 fronton érdeklődöm, ez volt az egyik. GOndoltam hogy ha már hol tart a teló meg laptop teljesítmény kitudja, lehet nem 250-ért hanem 600e-ért de van ilyen.
-
Chapel
addikt
-
tlala
addikt
Az ember nem hiszi el, míg meg nem vásárolja az első kocka mini-PC-jét, hogy eladnak a gyártók olyan megoldásokat, amik már egészen kis processzorokat is képtelenek lehűteni, nemhogy 45 wattosakat, amik felugrálhatnak 100 watt disszipáció fölé... A hőmérséklet pillanatok alatt 90-100 fokon van, már fél terhelésnél élettartam-rombolóan sok, a ventilátor pedig, bármilyen jó minőségű is, jelentős, idegesítő és annyira felesleges zajt csap a mütyür, nevetséges, nevetséges és ismét nevetséges hűtőbordák alkalmazása miatt. Pedig pontosan ez történik, akár minden héten megírhattam volna ide. Nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy az egész csak azért ilyen, hogy minél hamarabb tönkremenjen. Az olyan alkalmazások száma, ahol tényleg hordozni kell a számítógépet és egy notebookhoz képest előnyt nyújt, valószínűleg elenyésző.
A második (egyébként márkás) mini-PC-mhez már eleve vettem egy hűtőbordás házat a gép árának negyedéért és átépítettem bele (tudom, az én nagytatámat). Így árban már nem éri meg a mini-PC, csak nekem az alacsony fogyasztása miatt kell, mert szinte éjjel-nappal megy (és azt hittem, jobb ez így a notebookoknál). Észvesztő, mert kb. fél terheléstől csak a különbség már 50, azaz ötven fok körüli a hőmérsékletben az eredeti ház és e közt... Alatta hideg. És ez egy alacsony TDP-jű proci, bár elég fürge - programokat írok vele, néha videót szerkesztek, folyamatosan fut egy Windows egy ablakban (Debianon), abban is írok programokat stb. Igaz, mivel eléggé zárt helyen és fektetve lett a ház elhelyezve, így egy kis híján néma ventilátorral meg van fújatva oldalról, ami kisöpri a meleget a bordák közül.
Azért írnám be válaszként szinte mindig, amikor bedobnak egy random olcsó linket "Erről mi a véleményetek??" módra, hogy keress rá a tesztjeire, és válaszold meg a kérdésedet.
Mert az olcsó csimi-csumik folyton vagy a hűtésen buknak el, ill.a forrasztás/alkatrészek/stb. minősége miatt olcsóbbak - nincsenek csodák.
Legtöbbször a hűtésen buknak meg (az Intelek alapvetően forróbbfejűek), és annak is azonnal látható az oka, ha megnézzük a hűtési megoldásokat - amíg egyes gyártók beletesznek egy jól megtervezett réztömböt- és csőrendszert az átgondoltabb, jobban szellőző házba, illetve akár két ventit is a cuccba (hogy se a procinál, se a memóriamodulok, stb. ne legyen túlmelegedés), addig az olcsóbbak egy jóval kisebb hűtővel és egy nyamvadt ventivel próbálják ugyanazt a processzort egy műanyag dobozban lehűteni. Nem szokott sikerülni. -
ha3flt
tag
Az ember nem hiszi el, míg meg nem vásárolja az első kocka mini-PC-jét, hogy eladnak a gyártók olyan megoldásokat, amik már egészen kis processzorokat is képtelenek lehűteni, nemhogy 45 wattosakat, amik felugrálhatnak 100 watt disszipáció fölé... A hőmérséklet pillanatok alatt 90-100 fokon van, már fél terhelésnél élettartam-rombolóan sok, a ventilátor pedig, bármilyen jó minőségű is, jelentős, idegesítő és annyira felesleges zajt csap a mütyür, nevetséges, nevetséges és ismét nevetséges hűtőbordák alkalmazása miatt. Pedig pontosan ez történik, akár minden héten megírhattam volna ide. Nem tudok szabadulni az érzéstől, hogy az egész csak azért ilyen, hogy minél hamarabb tönkremenjen. Az olyan alkalmazások száma, ahol tényleg hordozni kell a számítógépet és egy notebookhoz képest előnyt nyújt, valószínűleg elenyésző.
A második (egyébként márkás) mini-PC-mhez már eleve vettem egy hűtőbordás házat a gép árának negyedéért és átépítettem bele (tudom, az én nagytatámat). Így árban már nem éri meg a mini-PC, csak nekem az alacsony fogyasztása miatt kell, mert szinte éjjel-nappal megy (és azt hittem, jobb ez így a notebookoknál). Észvesztő, mert kb. fél terheléstől csak a különbség már 50, azaz ötven fok körüli a hőmérsékletben az eredeti ház és e közt... Alatta hideg. És ez egy alacsony TDP-jű proci, bár elég fürge - programokat írok vele, néha videót szerkesztek, folyamatosan fut egy Windows egy ablakban (Debianon), abban is írok programokat stb. Igaz, mivel eléggé zárt helyen és fektetve lett a ház elhelyezve, így egy kis híján néma ventilátorral meg van fújatva oldalról, ami kisöpri a meleget a bordák közül.
-
AxBattler
félisten
3070 ti ami nem mai csirke és nem volt a maga idejében sem messze a csúcs 40%-os kihasznlátság mellett vitte ai i7 9700k-val. Egy most 100eft-os kártyáról van szó. Nekem az erő gép 4090 vagy 5070ti minimum

Laptopokat rühellem. Olyan hogy "gamer" laptop meg szerintem nincs, vagy elolvasztja magát egy vagyonért vagy egy köztes megoldás egy rendes pc és steamdeck között. fizikai képtelenésg hogy a minek a gépben 30x akkora helyen víz hűtés kell az összepréselve ugyan azt a teljesítményt hozza. RÁadásul nagy nehéz dög, lehúzza a feladandó pogyászom súlyát. Ahogy írtam havi 2 repülök, nekem fontos a méret és súly
Tehát 3070TI+ teljesítmény, miniPC-ben, 32GB+1TB kiépítésben, 250k HUF-ért.
Oké, szerintem várd meg a műszak végét, aludd ki magad, gondold át még 1x, és utána gyere vissza kérdezni.
-
azbest
félisten

a minipécékben is jellemzően laptop processzor van és ha van dedikált gpu az alaplapon (ami ritka), akkor az is mobil gpu. Szóval ilyen szempontból nem annyira vagy előrébb, csak nem lapos, hanem kocka.
És a mobil dgpu is lassabb, mitn a hasonló nevű desktop változat, sokszor fele olyan gyors.
A 3070ti vs integrált radeon 780m közt is van vagy 3-8x sebesség különbség, attól függően miben.
-
Chapel
addikt
Én nem tudom, hogy egy dologról beszélünk e, de ha a Meta Quest2-ről beszélünk, akkor annak a natív felbontása 3664 x 1920 pixel, amit legalább 72FPS-el kellene tudnod meghajtani, ha ettől még nem leszel rosszul. Nyilván minél magasabb az FP szám annál jobb.
Én úgy gondolom, hogy tévúton jársz. Serintem vegyél inkább egy gamer laptopot.3070 ti ami nem mai csirke és nem volt a maga idejében sem messze a csúcs 40%-os kihasznlátság mellett vitte ai i7 9700k-val. Egy most 100eft-os kártyáról van szó. Nekem az erő gép 4090 vagy 5070ti minimum

-
Danecay
addikt
Nekifutok újra

Tehát ami keresek egy mini pcben:
- legalább Ryzen 7 8 mag 16 szál vagy Intel ekvivalens.
- 32gb ddr4 (de lehet 16 is elég nem ragaszkodom ddr5 höz
- alapból egy TB M2, természetesen 1-2 slot bővítési lehetőséggel (de ez alap ahogy nézem)
- 4db usb 3 (egér, bill, külső vinyó, Quest 2)
- nem kell nekem erő gép, Rdr2, Gta Enhanched, Quest 2 menjen maxon, a gamek 1080p maxon 90fps mellett.Pl. ez, nem konkrét példa mert még csak ismerekdem a témával de kb ez a konfig csak ugye itt a z intergrált vga ami a szúk keresztmetszet. SZóval kb ez csak egy 3070 ti/4070 szintű vgaval.
Igazából azt látom hogy ennek az Intel porcinak az integrált gpu-ja szépen elvisz még 1440p-is újabb gameket. RTX-et beáldozom szívesen.
?
Én úgy gondolom, hogy tévúton jársz. Serintem vegyél inkább egy gamer laptopot. -
AxBattler
félisten
Nekifutok újra

- alapból egy TB M2, természetesen 1-2 slot bővítési lehetőséggel (de ez alap ahogy nézem)
- nem kell nekem erő gép, Rdr2, Gta Enhanched, Quest 2 menjen maxon, a gamek 1080p maxon 90fps mellett.Pl. ez, nem konkrét példa mert még csak ismerekdem a témával de kb ez a konfig csak ugye itt a z intergrált vga ami a szúk keresztmetszet. SZóval kb ez csak egy 3070 ti/4070 szintű vgaval.
Igazából azt látom hogy ennek az Intel porcinak az integrált gpu-ja szépen elvisz még 1440p-is újabb gameket. RTX-et beáldozom szívesen.
?
Igazából két út létezik:
- AMD 780M, vagy 890M IGP-vel rendelkező kocka, dual channel RAM kittel, és akkor kompromisszumokkal mennek a felsoroltak külső VGA nélkül, de a max. beállításoktól elég távol (780M teszt, illetve Robtech csatornán találsz sok mini PC tesztet);
- Oculink csatlakozóval rendelkező kocka, amihez csatlakoztatsz külső dokkolót, és bele dedikált VGA-t, így lesz egy modern eGPU-s rendszered.Namost a 250k HUF-os keretből nyilvánvalóan csak az első megoldás lehet opció, pl. egy AOOSTAR GEM12+, vagy AOOSTAR MACO, amiknek van Oculink csatija, így a későbbiekben eGPU-t is tudsz kötni hozzájuk.
Megjegyzem, ha a második megoldás a cél, akkor indulhatsz úgy is, hogy Aliról rendelsz M.2 PCIe NVMe - Oculink átalakítót, és belerakod egy OEM mini PC-be, pl. HP Elite Mini.
-
Chapel
addikt
Nekifutok újra

?
-
Chapel
addikt
-
azbest
félisten
HAhó,
Munkám miatt sokat utazom, néha 1 hónapot néha 3-6-12-öt vagyok egy helyen de még ha 1,5 év is nincs értelme egy full vagy microatx pc.t építenem, eleget járok repétéren ahogy dobálják a cuccom fel nem adom.
Jött a megvilágosodás, egy 4070 ti áráért kb vehetek egy korrretk gépet amire nekem kell:
- 1080p minden max, gta 6 hidegen, ha CP elfut medium rtxel már boldog vagyok, és Gta Enhanced ÉS a lényeg pc-ről az RDR2, lehetlőleg majdnem maxon apróságokból vissza veszek.
- a másik fontos az az Quest 2 link kábelel, (gamek része régebbről van még 10 év kezdtem és azok csak pc-ről futnak a kijelző csak megjelenít.
SZóval I7 combosabb 5ghz körüli + 16/32 gb ram (ddr untig elég) alap vinyó 1Tb win 11-el, majd kap egy másik M2-öt filmekre stb van hordozható USB C 3.1 vinyó
Lehetőleg nv karival 1080p-ben 60 fps (rtx) maxon mindent amit írtam és a vr ez, tudom kevsebb erőt igényel- Quest 2 link kábellel.
Segítséteg kérek, bele másztam és kapkodom a fejem a tesztek között.
JA és patika garis perfekt, nem ragaszkodom újhoz.
Ár: max 250e.ft
a mostani árak mellett a ramot és ssd-t kifutja a kereted, már csak gép kell hozzá

Ok, kicsit túlzás. De a leírásod alapján mintha nem lennél teljesen képben, hogy mi micsoda vagy hogy nincs ddr-es minipécé csúcs grafikával, Ddr4-5 ami manapság van és esetleg integrált gpu egy újabb fajta processzorban. Így nvidia ki is esik. -
AxBattler
félisten
HAhó,
Munkám miatt sokat utazom, néha 1 hónapot néha 3-6-12-öt vagyok egy helyen de még ha 1,5 év is nincs értelme egy full vagy microatx pc.t építenem, eleget járok repétéren ahogy dobálják a cuccom fel nem adom.
Jött a megvilágosodás, egy 4070 ti áráért kb vehetek egy korrretk gépet amire nekem kell:
- 1080p minden max, gta 6 hidegen, ha CP elfut medium rtxel már boldog vagyok, és Gta Enhanced ÉS a lényeg pc-ről az RDR2, lehetlőleg majdnem maxon apróságokból vissza veszek.
- a másik fontos az az Quest 2 link kábelel, (gamek része régebbről van még 10 év kezdtem és azok csak pc-ről futnak a kijelző csak megjelenít.
SZóval I7 combosabb 5ghz körüli + 16/32 gb ram (ddr untig elég) alap vinyó 1Tb win 11-el, majd kap egy másik M2-öt filmekre stb van hordozható USB C 3.1 vinyó
Lehetőleg nv karival 1080p-ben 60 fps (rtx) maxon mindent amit írtam és a vr ez, tudom kevsebb erőt igényel- Quest 2 link kábellel.
Miva'? Mitszívsz?

-
5leteseN
őstag
HAhó,
Válasz a kérdéseid egy részére:
Diszkrét VGA-kártya nem szokott lenni nagyságrendileg 500e HUF alatti Mini-PC-kben, esetleg használtakban.
Az nVidia az AI-őrület miatt elszállt magától, és az árai is ezzel "arányosak"!
Szerintem egy mobil-VGA-s noti/"lapos"(-book) lenne inkább jó neked, azoknál (kis szerencsével, "lesben-állkva") ki lehet fogni nVidia-VGA-s darabot 12GB VRAM-mal. -
Chapel
addikt
Természetesen tisztában vagyok az árakkal és nem is az új árakhoz próbálom hasonlítani, hanem az itt néha felmerülő árakhoz. Az is leírtam már, hogy nem állítom, hogy néha ne lehetne kifogni valamit jó áron, de mivel ez az egész beszélgetés a barbone MiniPC-ből indult ki, nem biztos, hogy a legjobb stratégia MiniPC vásárlása során, egy jó áron kifogott barbone verzió mellett, további 2, jó eséllyel használt komponens szintén jó áron történő kifogására alapozni. Itt erről ment a diszkurzus, nem pedig arról, hogy az új, bolti memóriáknál vagy SSD-knél olcsóbbak a másod vagy sokadvkézből vásárolt darabok, mert ez nem kérdés hanem tény, ami mindig is így volt. Csúnya is lenne ha nem így lenne

HAhó,
-
Danecay
addikt
néha előfordul, főleg régebbi fajta használt 30 alatt is. Gyorsan elviszik. [kép]
De ettől még az állítás igaz. Láttad a bolti árakat? 50-60 ezer az új.
Nem két évvel ezelőtti bolti árat, hanem a jelenlegit. Annak allatta van.
Az olcsó nagyon relatív. Ahhoz képest, hogy boltban mennyire elszáltak az árak, ahhoz képest olcsó. Ahhoz képest, hogy fele-negyed annyiért volt sokminden egy-két éve, ahhoz képest meg drága.Természetesen tisztában vagyok az árakkal és nem is az új árakhoz próbálom hasonlítani, hanem az itt néha felmerülő árakhoz. Az is leírtam már, hogy nem állítom, hogy néha ne lehetne kifogni valamit jó áron, de mivel ez az egész beszélgetés a barbone MiniPC-ből indult ki, nem biztos, hogy a legjobb stratégia MiniPC vásárlása során, egy jó áron kifogott barbone verzió mellett, további 2, jó eséllyel használt komponens szintén jó áron történő kifogására alapozni. Itt erről ment a diszkurzus, nem pedig arról, hogy az új, bolti memóriáknál vagy SSD-knél olcsóbbak a másod vagy sokadvkézből vásárolt darabok, mert ez nem kérdés hanem tény, ami mindig is így volt. Csúnya is lenne ha nem így lenne

-
azbest
félisten
néha előfordul, főleg régebbi fajta használt 30 alatt is. Gyorsan elviszik. [kép]
De ettől még az állítás igaz. Láttad a bolti árakat? 50-60 ezer az új.
Nem két évvel ezelőtti bolti árat, hanem a jelenlegit. Annak allatta van.
Az olcsó nagyon relatív. Ahhoz képest, hogy boltban mennyire elszáltak az árak, ahhoz képest olcsó. Ahhoz képest, hogy fele-negyed annyiért volt sokminden egy-két éve, ahhoz képest meg drága. -
Danecay
addikt
1TB-s viszonylag drágább ( 8GBs DDR5 RAM-hoz hasonlóan) , RAM/SSD para előtt az 500-as volt az a méret amit az új Notiból egyből kivettek és s 0km-esen továbbadták, mert az új Notit egyből 1-2TBs SSD-vel vitték el. USANotebok stb rendszeresen árult ilyen SSD-ket gyakorlatilag féláron.
De használt 1Tbs SSD-t most is ki lehet fogni hwaprón Kinai/bolti ár alattDe használt 1Tbs SSD-t most is ki lehet fogni hwaprón Kinai/bolti ár alatt
Most nem néztem meg, de én az elmúlt időszakben, miközben nem nézegetem minden nap, de én 30e alatt tuti nem láttam, jellemzően inkább pár ezerrel fölötte. -
kenand
veterán
1TB-s viszonylag drágább ( 8GBs DDR5 RAM-hoz hasonlóan) , RAM/SSD para előtt az 500-as volt az a méret amit az új Notiból egyből kivettek és s 0km-esen továbbadták, mert az új Notit egyből 1-2TBs SSD-vel vitték el. USANotebok stb rendszeresen árult ilyen SSD-ket gyakorlatilag féláron.
De használt 1Tbs SSD-t most is ki lehet fogni hwaprón Kinai/bolti ár alatt -
Danecay
addikt
Nem kamuzok 2 hónapja volt amikor már bővel RAM para időszakban voltunk.
Egyébként, meg nézegetni kell és ki lehet fogni jó áron 8GB-st, mivel azt cserélik az emberek nagyobbra. AMD-n asztali gépben sem a legjobb a 4 DB - 4x8GB már jól hangzik, de (Létezik SODIMM-Normál DIMM átalakító) az AMD nem jól kezeli a 4 RAM-ot...De nem forrasztott DDR5 aranyáron van a kínaiban is. Barebone 320 USD, RAM-mal SSD-vel 600USD....
500GB NVME SSD
plNem kamuzok
egy szóval sem állítottam ilyet, éppen az ellenkezőjét írta
500GB NVME SSD
pl
Én 1TB-osokat nézegettem.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
társtopik: Mini-ITX
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Linux kezdőknek
- Alkoholista nevelde
- Napelem
- EA Sports WRC '23
- Szijjártó Péter a BYD-hoz igazolt
- Milyen egy hatéves iPhone-t használni 2026-ban?
- Gyúrósok ide!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Dupla árat fizetsz az AI-ért, és nem is tudsz róla.
- További aktív témák...
- The White Lion AMD Gamer : Ryzen 9600X / 32GB DDR5 6000MHZ / RX 9070XT 16GB / 1TB SSD
- Dell OptiPlex 5070 SFF // Core i7 9700 // 16GB // 256GB SSD számla + gari - több db elérhető
- Lenovo M710q Mini PC - Core i5 7400T + gyári wifi! - 8GB vagy 16Gb ram - 256GB SSD - több db
- Új, Gamer félgép - SAPPHIRE PURE B850A WiFi7 + Ryzen 9 9950X + Corsair RGB 2x16GB DDR5 6200MHz
- (Gamer PC) ASUS Rog Strix i9-13900K / RTX 4090 / 64Gb DDR5 6000 MHz / Z790-F / 1600W Platinum
- Dell Latitude 5520,15.6",FHD,i5-1145G7,16GB DDR4,256GB,WIN11,IR KAMERA
- BESZÁMÍTÁS! MSI Cyborg 15 A13VE FHD GAMER notebook - i5 13420H 16GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB W11
- Dell 13 Latitude 5350 FHD 2in1 Touch Ultra7 165U 12mag 32GB 512GB Intel 4core iGPU W11 Pro Garancia
- UGREEN USB 2.0 2x1 USB KVM kapcsoló
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!

" dologgal vagyok kénytelen vigasztalódni...
mert ha 65W a proci es 75W a gpu, akkor nem sok tartalek marad egy 180W-os tapban...