- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
kiskornel
addikt
válasz
rumos14 #50003 üzenetére
Neeem. Nem úszod meg ilyen könnyen. Szóval a legtöbb képnek csak az a baja, hogy nincs utófeldolgozva. Némelyik nagyon helyesen kicsit nagyobb látószöggel készült, mert ott helyben nem volt időd végignézni a terepet. Na de otthon már igazán megvagdoshattad volna a képeket. Pl. gondolkodj 16:9 és 16:10-ben, mert némelyik képen csak az ég, vagy az előtér túl nagy.
Kontraszt, színezet, hőmérséklet, vágások... Én kapásból így ugrottam volna neki. -
kiskornel
addikt
válasz
rumos14 #49992 üzenetére
Én is már 2x beírtam a lesújtó véleményemet, de mindannyiszor bezártam... egy-az-egybe egyetértek m3ss kollégával. A topic célja meg az lenne, hgoy gyakorlással elérjünk arra a színtre, ha ilyen helyre kerülünk, akkor ne poit-and-shoot képeket készítsünk. Azok tetszenek, ahol kicsit kreatívkodtál.
Window of the World VII; Great Wall I; Somewhere in Shenzhen jók. -
kiskornel
addikt
válasz
Magnum_ #49906 üzenetére
Nem. A kontraszt van túlhúzva egy picit, ami azt jelenti, ha kiscsillió:1-es kontrasztú moncsin nézed, ami túl kontrasztosra van állítva, akkor valóban túl színesnek tűnhet. A munkahelyi moncsimon nekem is minden nagyon telitett, de ha kinyomtatom a cuccot, akkor az itthoni moncsi sokkal-sokkal közelebb áll a papírképhez.
Nehéz dönteni, hova állítsam a képeket... -
kiskornel
addikt
(#49902) spanyoll: ez biztos elvont kategória... amihez bölcsen nem szólok hozzá.
(#49900) forceberg: nem rossz.
"a gombás életlen, valahová várnék rá egy kis éles területet." - ha azt akartam volna, akkor lerekeszelem F1,8-ról... de nem az volt a cél, hanem hogy nyitott rekesszel 1 képen (1 képből) legyen rajt nap is, és a gomba is.
-
kiskornel
addikt
(#49891) m3ss: Az első tetszik igazán. Kis zajszűrés még jöhetne a gombára, de csak nagyméretben... A háttér viszont nagyon eltalált.
(#49880) Peregrinator: nem az igaziak. Nincs bennük munka. Odamentél, futkostál, és amit láttál az lőtted. Egyéniség, játék a fénnyel, stb. Olyan esemény, amit nem láthatunk mindennap, stb... Már az is sokat javítana a képeken, ha lentebbről lövlödözöd, de igazi csak akkor lesz, ha...
Kerestem egyet a sajátjaim közül, hogy értsd:(#49853) Sucuka: a tájkép elég jó.
-
kiskornel
addikt
Ez a képeid közül nagyon tetszik: [link];
-
kiskornel
addikt
Köszi srácok! Ez a szabvány HD... 1920x1080. A vágás azért ilyen... Kép letölthető a kék feliratra kattintva.
Sima erdőt fényképeztem már, de nagyon nehéz olyat kattintani, ami szép. Ezek is még akkor készültek, mikor az ősz színeit lehetett fényképezni. Csak pár nap van ilyen. És az árok, meg a partoldal biztosítja, hogy nem lesz hiányos a lombkorona. Faintos köd volt és még naplemente = ND szűrő nélkül hosszú záridő, ami faszán kihozza a színeket. Szerintem még alulszaturáltak is a képeim az eredeti látványhoz képest.
Nagyobb látószöggel a lombkorona hiányossága nagyon meglátszik. Az már sokat ront az összképen.
m3ss: ha van "természet fotóművész" ismerősöd, akkor tanulj tőle. Az öreg rókák sok-sok helyet ismernek... ha csepegtet némi infót a fiatalabb generációnak, az számodra nagy megtiszteltetés. És úgy is kell kezelni, nem visszaélni vele.
"amugy neked ebben az erdoben van a lesed?" - nem.
Ez a szabványos Mecsek. Ha gondoljátok, végigkalaúzollak benneteket a Melegmány völgyön, vagy Óbányán... de ezeket már csak tavasszal lesz érdemes látogatni. (Csupasz fák mindenütt vannak.)
-
kiskornel
addikt
Köszönöm a kommenteket.
(#49771) m3ss: eeggen. a 2. teccik. Én először a szöveget olvastam. Tényleg nem nagyon látszik az a lepke. De mint fotó a többi rész nagyon rendben van.
(#49770) cOxeR:
töltöttem volna fel képet, de most valamiért nem megy a szerver, ahova szoktam.
Majd később, vagy holnap. Máshova nem teszek...
-
kiskornel
addikt
(#49729) Retro11: igen az elrontott képekből lehet tanulni. A másodiknál sejtem mit akartál, de nem elég a háttérmosás. Oda még tágabb rekesz (fényerő) kellene. (már ha az a cél, amit én gondolok).
APSC-n ezért szeretik annyira az 50mm fényerős obikat. Az ilyenre való.(#49721) m3ss: próbálkozásnak jók. Ami kitűnő benne az a háttér és annak mosása. Emlékezz a gép->háttér / gép->téma távolság arányra, és a rekesz értékre. Ez egy jó beállítás.
(#49710) Peethy: értem, amit írsz, csak a kép és a cím, meg a haiku... na mindegy. Mint érzés átjön a cucc, meg klassz. Meg a megrendelőnek kell, hogy stimmeljen, tetszen.
Ez az utolsó nagyon klassz.(#49720) spanyoll: az egy tényleg jó fotó!
-
kiskornel
addikt
válasz
Peethy #49703 üzenetére
Én nem igazán értek a művészi dolgokhoz, de szerintem túl nagy szerepet kapott az arc és annak kifejezése. Említetted, hogy kis méretben lesz majd kinyomtatva... így én megnéztem kis méretben is a képeket, és úgy nem annyira ütősek. Ennek oka az, hogy a főszereplő azonosulása a tájrészlettel az arc mimikájában látszik meg igazán, ami kis méretben korántsem érvényesül. A ruha csillagos 5-ös, mert a lehangoló tájba egy lehangolt személy áll. Ugyankkor feszesen.
Haiku az nem valami japán vers forma. Most nem akarok utána nézni, csak nem értem, hogy jön ez ide. Persze én nem értek az ilyen elvont dolgokhoz. Szerintem a csend képen egy hangcsillapítós füllvédő még jobban kifejezte volna. Ha nem írod alá a címet, én fel sem ismerném. Úgyhogy az én véleményem most OFF-ba megy az egész...
(OFF)(1x.com-on próbálkoztál vele? Ez már témában oda is mehet... még sorozatba is...)(/OFF)
Szerintem ezt meg kellett volna terveznek előre, hogy kicsiben akarod láttatni. Mert a fotók nagyméretben jók...
-
kiskornel
addikt
válasz
spanyoll #49693 üzenetére
Igen, akkor igen.
(#49692) Peethy: az én cégemnél igazgatói engedély kell, hogy behozzam a fényképezőmet, holott az utolsó melós is okostelcsivel mászkál, amin ott lóg a kamera. Erre a következő céges szabály van. Okos telefont lehet használni, de képet készíteni vele csak igazgatói engedéllyel. Én meg a fényképezőmet be se hozhatom, hogy ne kerüljön már a parkoló autóm a duplájába (fényképező felszereléssel a hátuljában).
Nyilván meg vannak a közterületi szabályok is, mikor kell forgatási engedélyt kérni. -
kiskornel
addikt
válasz
spanyoll #49689 üzenetére
Nem fogsz örülni, a jogszabályok nagy része védi a polgárokat a fotós betyárok ellen. Valakinek a képmása, ami alapján azonosítani lehet, az már személyes adatnak minősül, aminek a tárolására pár állami hivatal, illetve az személy által megbízottak hivatottak.
(#49690) Peethy: 911 óta ha fotózol az említett helyeken...
-
kiskornel
addikt
Először is: köszönöm szépen a kommenteket...
(#49644) gab.m: repülés közben rögzített fókusszal kell fényképezni, és a reptüket kell korlátozni, szabályozni. SPOILER: ha már odaszoktak, tedd egyirányból megközelíthetővé a golyót. Máris behatárolt a repülés pályája.
(#49643) Peethy: így sorozatként tényleg bejövős. Színvilágra viszont az első kilóg. Nem tudom, hogy egymás mellé téve nem lesz-e furcsa... Otthon nagyképen a homloka milyen?
(#49642) Santiagain: kis színesítés még jöhet rá. Egy technikai tanács: ha kicsinyítesz, utána élesíts, és használj kis átmérőt, nagy %-ot. Ha picit bemozdult, akkor használok nagy átmérős élesítést csak.
Maga a fényképezés: nagyszerű kezdet. Ha tudsz, menj közelebb (vagy nagyobb tele, de gondolom ennyi a max), és használj beszálló ágat, amire rászállnak, és önmagában, mint ágon ülő madárként lehet fényképezni. Mondom én, aki az őszi évadot még el se kezdtem.(#49635) gab.m: szerintem neked is terepet kellene rendezned. Lásd Santiagain-nak írt válaszom 2. fele.
-
kiskornel
addikt
(#49595) cOxeR: nagyon pihent vagy.
(#49582) Sir Riccio:
Teccik.
(#49579) cOxeR: na így látszik a fejlődésetek. A mostani képeitek utófeldolgozása jobban bejön... sokkal vintácsosabbak
Ez még a lilás korszak volt, most már a sárgás korszakotok van.
A képek még mindig szépek, bár látni, hogy most már jobban bántok az emberekkel, és a geometriai elhelyezés is jobb. Ezek még realisztikusabb látványt nyújtottak...
Úgy összességében meghajlok előtte:Hol maradnak a szokásos őszi szinponpás erdős képek? Halihó! Az utolsó napok, mielőtt csupasz lesz az összes fa.
-
kiskornel
addikt
Ez nagyon kevés. Csúnya színek, lapos fotó... Point and shoot fotó. Nem látszik, hogy kerested volna a látványt. Mutasd be a helyet, vagy a ködöt úgy, ahogy ritkán látjuk. Pl. ilyesmi volt a legutóbbi ködös kirándulásom alatt:
(#49572) Karima: ezek szerint gyógyulsz.
(#49556) Sir Riccio: ettől én is kedvet kaptam... sokat kell kint szobrozni?
(#49517) m3ss: nekem tetszik. Milyen beállítások mellett készült (-ek) a képek. Hova mértél fényt, mekkora korrekcióval?
-
kiskornel
addikt
válasz
Chapel #49496 üzenetére
No. Nononko roszko. Konoszko bette, lá rodzi. Azt írtad: "meg semmi...én adok időt, Te sátrat" - ezt csak úgy lehet, ha te karitatív módon helyettesítesz engem a munkahelyemen, míg én a mezőn ugrabugrizok a sátorral.
(#49494) Real_Necro: Nem mondod... te is szeretnél ingyen helyettesíteni engem. De piszkosul nagy szerncsém van.
(#49493) cOxeR: nekem ez és ez tetszik igazán. Milyen, ha ráraksz még egy kis "régifilm" hatást?
Ezek most kevésbé vintács jellegűek.(#49479) m3ss: az első tetszik nagyon. Polár volt fent?
(#49480) spanyoll: túl művészi... nekem nincs mndanivalója.
(#49477) cOxeR: jaja. Tényleg az a legjobb.
(#49469) m3ss: makroobi.
-
kiskornel
addikt
válasz
Chapel #49488 üzenetére
Vááooow. Te tudsz nekem időt adni. Akkor holnap kérlek jelenj meg a munkahelyemen, mint helyettesítő személyzet. Nem vészes a munka... Életvédelmi reléket (hú ez nagyon pongyola, de átlag ember számára így se érthető... szóval ótomatákat gyártunk, olyan kapcsulós biztosítékot) gyártunk, ahhoz kell mérnökösködni. Majd csak valahogy ellébecolom az időt a réten.
Aztán nehogy kirúgass!
-
kiskornel
addikt
Nagyon szépek... [link]
-
kiskornel
addikt
válasz
fattyu #49384 üzenetére
Teccik, nem teccik, ez így készült szerintem.
Pl. itt nem is titkolják: [link].
Reverse enginer módban kell működni ezekhez a képekhez és azon tűnődni, hogy készültek.
Köpőcső - légy - kilő pókhálóba. Pont oda fog menni, ahol az élesség síkja van. Persze ez a képen nem látszik majd.Hívj, ha összeereseztettél egy ilyen embert egy nagycicussal. Pont tökéletes beállítást lehet csinálni, mikor hamm...
Olyanból úgyis kevés fénykép van.
-
kiskornel
addikt
Mindbe van susmus. Pl egy ágra teszel egy pókot, meg egy sáskát, amit előtte összefogdostál, dunszstos üvegbe tettél. Ideális fotós körülmények közt összeereszted őket.
Ott a hangyás. Látod, hogy hajlik meg a fűszál. Döglött légy odatesz, hangyabolyba be, ráereszt...
Ezt kell belőlük megtanulni.(#49377) Chapel: Kirándulásnak mindenképp jó.
-
kiskornel
addikt
válasz
Chapel #49365 üzenetére
Semmiképp ne érts félre a következkőkben. Van a tudatos fotózás és a kattintgatás. Tudatos fotózás esetén úgy alakítjuk a dolgokat, hogy az a végeredmény szempontjából (kép) megfelelő legyen.
Ebbe szigorúan beleértendő, mikor tájképeknél az ideális állást / szöget megkeressük, a bogaraknál megfigyelve, hgoy mindig ugyanazon a helyen mennek át, vagy a fényképezőt beállítva egy bizonyos érték / határokra. Ide értendő az előre fényviszonyok szerint beállított esküvőfotózás, stb.
Minden, ami előkészületet kíván, vagy forgatókönyv szerint megy, vagy van bent valami trükk, amivel a végeredmény elkészülésének esélyét nagyban növeled.
Rovar fotózásnál megfigyelni, hgoy ezen és ezen a növényeken sűrűbben fordul elő, vagy ezen a rétenek ezen a részén nagyobbak az esélyek. Stb. És ha már, akkor úgy állítjuk be, hogy mosott legyen a háttér, holott tudnánk F22-n is fényképezni, mert van vaku...
Szerintem, minél többet fejlesztesz, gondolkodsz a végeredmény szempontjából, annál inkább tudatos lesz a képed...Az 1x.com ART oldal. Ott a síma tájképet kiszanálják, mert az elvárt a "művészet". Csak a nagyon nagy teljesítményt értékelik sima fotó esetén. Ott bátorítják, hogy a normál világban elő nem forduló (művészi) dolgok szerepeljenek a képeken, és minden (MINDEN) eszköz megengedett erre (az agyon PS-selt dolgoktól a csalásokig minden...)
-
kiskornel
addikt
válasz
Chapel #49360 üzenetére
Nem nagyon értek veletek egyet. Komplett vidravárakat, meg kettéfűrészelt hangyabolyokat, stb szoktak felépíteni. Lehet nézni werk filmeket, hogy készült a BBC-s Blue planet (a kék bolygó), A növények magánélete, a David Attenborough filmek... bizony ezekben mindben van egy-egy zseniális trükk. Van amelyik trükköt 1-1,5 évig építettek.
Pl.: a növények, mikor kinőnek, kivirágzanak 20mp alatt, az kb. 1-2éves munka (stúdióban). 20mp a képernyőn.Én pl. sokkal jobban szeretem kikísérletezni azt a technikát, amivel le lehet fényképezni az adott dolgot irányitottan. És akkor már olyan hátteret választok, ami nekem tetszik.
-
kiskornel
addikt
válasz
Chapel #49345 üzenetére
(#49345) Chapel: a hangyást már megdícsértem a makrós topicban. Itt szerintem jobban mutatna egy kicsit mosottabb háttér.
Én az élesség síkját mindig oda teszem, ahol valamit hangsúlyozni akarok. Jelen esetben a legközelebbi lamellákra tettem volna, vagy kicsivel a mögé, hogy még azért a legközelebbi pont benne legyen a HD-ra számított élesség tartományba, és mellette kisebb mélységélességet használtam volna.
Nem lett volna rossz, ha már hamarabb kezdődik a mosott háttér.
Az is igaz, hogy nagyba megnyitva az F11 meg nudli, de hát te csak ekkorába raktad fel nekünk...(#49318) forceberg: ez a kompozíció nagyon fasza! Grat.
(#49305) Peethy: nem rosszak ezek, de valljuk be, inkább eszmei értékük van (korrajz), mint az a nagy látványosság. Ha csak a fotókat nézem, akkor sokkal zseniálisabb fotókat taláni szerte a neten. Tehát az érték maga a tartalom, mondanivaló, s nem a küllem.
Ami azért nagyon jó egy pár esetben, hogy egymagukban is érződik rajtuk a "korrajz" fotó. -
kiskornel
addikt
(#49293) m3ss: ez már jobb... gondolom ennyit lehetett kihozni a tájból...
(#49292) Marky21: a háttért te raktad oda a kompozíció kedvéért. Kicsit gondosabban maszkolj. Ilyenkor kijelöléssel szűkítetten szoktam nyomni egy Gauss életlenítést a maszk éles határvonalára.
(#49289) D4rkm4n: homályos, kontrasztszegény a jobb oldala. A bokrok helyesen expózva, az ég viszont tejföl, és az épület rózsaszíne...
(#49285) m3ss: nekem nagyon nem jön be. Lapos a téma, és ezen már a HDR se segített. Sorry.
(#49284) Sir Riccio: aranyosak.
(#49273) Cayman: igen alexpósak. Hisztogrammból utána tudsz nézni a dolgoknak.
(#49228) cOxeR:
Nagyon komoly apuka arc.
(#49204) forceberg: ez már sokkal jobb. Címe alapján érthető... még mindig vannak belógó cuccok.
Errefelé nem találni ilyen gombát. Egyesek mesegombának hívják... -
kiskornel
addikt
válasz
#31757056 #49198 üzenetére
Ha ide felraksz egy képet, mindenki feltételezi, hogy te azt a képet olyannak szántad, mint amit látunk. Én ehhez írtam kommentet. Itt ebben a topicban sajnos nem rejtik el a pikáns részletek a képhibákat.
Ez van.
Technikai részről kevés az a kép. Ha ez most tényleg F1,8-2-n készült, akkor megjegyzendő, hogy ez az obi hasonló szituban limitált eredményt hoz.
FOV alapján a modell 5-6m-re, a háttérben a fal meg ennek többszörös távolságában van. 85mm-es obitól nagyobb mosást vártam volna tág rekesz esetén.16:9 egy nagyon jó képarány. Előbb-utóbb nagyobb teret nyer, főleg a HD felbontás elterjedésével. Érdemes minenképp kísérletezni vele. Sokkal rugalmasabb szimmetria szempontjából, mint a 3:2-es képarány. Álló formátumban viszont esetlen, akár papírképként, akár a telefon kijelzőjeként. Idétlenek a harmadolási arányok. Szerintem kerülendő (ez utóbbi szigorúan magánvélemény).
-
kiskornel
addikt
válasz
#31757056 #49195 üzenetére
"kiskornel a merettel nem valtozik a bokeh, az akkora amekkora, a crop-tol mar inkabb, valoszinuleg arra gondolsz..." - Ennél nagyobbat nem is lőhettél volna mellé!
Amíg nem abban gondolkodsz, hogy milyen lesz majd a végeredmény, és nem ahhoz fotózol, addig csak kattintgatsz. Leméretezés a mélységélesség számításokban egyenértékű a fényképező szenzorméretének csökkentésével, és ez bizony alaposan megváltoztatja a CoC értékét -> megnő a DOF.
Azt végképp ne mond, hogy ha 2-3Fé-vel tágabbra nyitottad volna a rekeszt, nem lett volna kisebb a mélységélesség (=mosottabb háttér) ugyanekkora képméret mellett.
Croppolás egymagában (ha nem jár utána átméretezéssel) nem változtat a mélységélességen.
1. Jeleníts meg bármilyen képet teljes méretben a moncsidon.
2. takard le a monitorod felét valamivel. Ezzel gyakorlatilag levágtad az a részt.
3. nézz rá a kép nem letakart felére. Megváltozott a mélységélesség?Méretezéssel bizony sok hibát el lehet tüntetni, hidd el...
-
kiskornel
addikt
válasz
#31757056 #49191 üzenetére
Szerintem az a baj, hogy rossz megjelenítési formát választottál. Az 500px és a 1x.com olyan oldalak, ahol kis méretű képeket lehet felrakni -> tehát már fotózáskor is úgy kell fotózni, hogy kis méretű képen kell ugyanazt a bokeht elérni, mint amit nagyban -> nagyon fényerős obit kell használni tág rekesszel a téma leválasztására (márha ez etikai kérdés mert PS-sel kicserélheted az egész hátteret is).
Tehát az én véleményem az, ha továbbra is ilyen pöttöm méretű megjelenítési formához ragaszkodsz, akkor ki kell kísérletezned azt a rekeszt, amivel hasonló leválasztást tudsz végezni, mint mások a 2048xY méretű fotóiknál, ugyanis a kép fizikai mérete nagymértékben befolyásolja a mélységélesség érzetet.(#49192) cOxeR: olyan video-t, amit a feleséged szokott összerakni (te írtad múltkor, hogy ő rakta össze...), faxa hanggal... olyan jöhet sok-sok.
Majd kialakul az oldalatok. Jó lesz. -
kiskornel
addikt
(#49179) m3ss: aki már próbálkozott élesre állatani a cseppen belüli képet az tudja, hogy az sose lesz teljesen éles. Egyszerűen kifogytál a nagyításból. Ezt egyébként lehetett volna két képből összerakni. Egyik a cseppen belüli, a másik a cseppen kívűli világ helyesen fókuszálva.
A kettő közül az elsőnek tetszenek a színei, de nagyobb csepp kellett volna. Fecskendő, tű a te barátod, ha ilyet akarsz. És 1 csepp nem túl meggyőző, a bokehba nem árt, ha van több is.
Amúgy ilyen egy cseppen belül tökéletes fókusszal készült kép: [link](#49184) cOxeR: nekem a régebbi webdesing az inline képekkel jobban tetszett, mint egy nagy kép alatt pöttönök. A képekről meg csak:
(#49176) Cayman: szerintem is, a liquify (cseppfolyósítás) nagy találmány. Nagyon baró alakot lehet csinálni a kislánynak. A háttér valóban kusza, de ezen a kis fotón 5 percnyi kemény munkával simán ki lehet szedni a fákat (hehe... így kell fát vágni Photoshoppal
tüzelőnek télire).
Tetszik, hogy elindultál ezen a kissé "pikáns" vonalon. -
kiskornel
addikt
(#49152) m3ss: olyan nincs ahol az autó felé megy? Várjuk a szerelős képeket.
(#49149) cOxeR: Amúgy a látképre én alulról húznék egy claritys átmentes szűrőt - pozitív v negatív?
(#49143) Retro11: portréhoz inkább csak műkedvelőként szólok hozzá:
Szerintem hangsúlyos lett a válla mindkét képen, és a modelled vállas. Úgy állítsd be a leányzót, hogy kevésbé legyen hangsúlyos ez a része. Szerintem a második képen nem kellett volna ennyire oldalra néznie. Olyasmi érzésem van, mint amikor közelre néz a modell fotózáskor... bandzsít.
Az elsőn jó a fejtartás, a másodikon (szerintem) előnytelen. Próbáld meg jobban kontrollálni a modelled.
(ezért nem szeretem a modellfotózást...) -
kiskornel
addikt
(#49123) cOxeR: minden nagyon a helyén van. Egyik harmadolóban a baba, a másikban meg a "tökös" kompozíció. Szép a bokeh, jó a feldolgozás. Baba is ideális irányba néz.
(#49118) forceberg: nehéz téma. Fát fényképezni erdőben úgy, hogy az kiemelkedjen... Szinte lehetetlen. Biztos, hogy ott élőben az emberi szem sokkal jobban leválasztotta a háttérről ezt a matuzsálemet. Ez az egyik olyan téma, aminél az ott láthatókat nem lehet visszaadni, legfelejebb csak törekedni lehet rá. Fotóművész kollégámmal beszélgettünk róla régebben, hogy kell az ilyet csinálni, és ő tele szokta szórni a helyszínt vakukkal. Viszont a nagylátós feeling nagyon jó!
(#49104) cOxeR:
<= ez a jel ezután azt jelenti majd: qRv@ jó.
(#49093) End-ru: a háttérzaj nagyon-nagyon jól szűrhető, maszkolható. Aranyos madárka. Jól berenezett terepnek tűnik így elsőre a képek alapján.
(#49082) szaby_gyerek: ha "mi kell a népnek" szemmel nézzük, akkor egyértelműen a 4. a nyerő a domborulatok miatt.
Szinte mindegyik képen van élesség probléma. Ha nagyban felrakod, akkor látszik. Kicsit figyelj jobban oda, hova fókuszálsz. Most nem olvasom át, de a komponálást már mások említették.
-
kiskornel
addikt
válasz
Magnum_ #49074 üzenetére
"több, mint egy éve nem nyúltam a flickr-hez.." - ezzel most azt akarod írni, hogy ha nem fikkerezel, akkor ilyen autód lesz? Vazz, akkor nekem már 2 ilyennek kellene lennie, mert 2 éve nem nyúltam hozzá
(#49075) End-ru: az első jó koncepció, de nem különösebb a háttere. Ilyennel én is próbálkoztam, aztán sokadik után rájöttem, hogy ha mindenképp a napot akarom a képre, akkor inkább már naplemente a szép színeivel. Én spec. kakasmandikóval próbálkoztam. Ez a fajta háttér nekem nem jön be.
A másodiknál már jobb a háttér, de hát az előtér... talán félre kellett volna hajtani a fűvet. Így, hogy még a témádba is belelóg.
A kövtekező kettő nekem megint nem mond semmit, mert én is erdőt szoktam járni. Kicsit furcsa, hogy nincsenek lehullott levelek.
Számomra ezek olyan gyakorló képeknek tűnnek, amiben teszteled, hogy milyen a fogadtatás. Majd meglátjuk a többiek mit mondanak. Számomra átlagos képek.A madár viszont tetszik! Abszolút fav. de hát én ilyenben elfogult vagyok
-
kiskornel
addikt
(#49061) Retro11: szép nagy szemei vannak. Szerintem a szeme alatti ráncok tovább növelik a szem méretét (érzetre, ezt most nem próbáltam ki PS-sel), viszont ha már nagyban élvezhető igazán, akkor érdemes lenne kicsit kitisztázni az arcot. Nem nagyon, csak eltüntetni a foltokat. Így látszatra aranyos a kiscsaj (ha ez volt a cél, akkor talált). Talán kicsit a hajának részlettelenségével nagyon összenyomod az arcát kétoldalról.
(#49053) Larry303: valójában egyik se jó. Ezt még gyakorolni kell. Állvány. Amit még gyakorolnod kell az a látásmód. Hogy fog kinézni a háttér. Az elsőn a téma jó, de a háttér nem. Nincs leválasztva rendesen a téma. Ilyenből egy tucatot találni ilyenkor ősszel az erdőkben, s csak pár darab van, ami mellé oda lehet tenni az állványt. DOF miatt szűk / tág rekesszel is próbálkozni kell. A legtöbben ott cseszik el, hogy nem számolnak vele, mi hogy fog kinézni a bokeh-ba.
(#49050) m3ss: csak egy picit szolidabb háttér... Nem tudok mást elképezelni, mint hogy nagyon kontraszttalan a monitorod, ezért húzod túl őket
Az a baj, ha egy szinten átesik, az emberek fele azt mondja rá giccs.
(#49043) cOxeR: szép éles. Mázlista.
(#49041) m3ss: itt már nem tökéletes a háttér elrendezése, de szépnek szép a kép.
(#49030) m3ss: szerintem ez úgy ahogy van jó.
-
kiskornel
addikt
"es ha bele akarom komponalni a napot is a kepbe, ilyesmi tortenik. tul vilagos gondolom. dinamikahiany? ha minuszexpozom teljesen bebukik az eloter. ha plusz expozom akkor jo lesz a nap, de tulexpos lesz minden"
Mondjuk arra gondoltam, hogy Coxer leírja, ő hogy szokott fényt mérni... Na mind1, akkor én leírom én hogy szoktam hasonló esetben:
"Av" módba szoktam rakni, rekeszt beállítom, spot fénymérés, max zoom, majd, az expo kompenzációt feltekerem +2-re (vagy 1, 2/3-ra). A nap mellett a világos égbolton mérek (valójában azt a felületet, amire aszt akarom, hogy +2 Fé legyen a képen. Az kiköp egy záridőt. Visszakapcs M módba, beállítom a rekeszt és a mért záridőt, visszazoom, és elkészítem a képet, majd utómunkában visszahúzom a kiégett részeket, és egy kicsit felemelem az árnyékos részeket. Próbálkozok kicsit felette, kicsit alatta záridó beállítással is.
Nálunk van ilyen, hogy highlight tone prioroty vagy mi a szösz, mert magyarul csúcsfény árnyalat elsöbbség. Ha ezt bekapcsolom, akkor 2, 2/3-ad Fé-t tudok fölélőni...Vaku ebben az esetben nagyon látszódna.
(#49017) forceberg: ez valami állat lenne. Kicsit kellett volna takarítanod, és akkor sirály.
-
kiskornel
addikt
Ti aztán nyomatjátok a postokat. Örülök neki, hogy készülnek a fotók. Nemsokára jönnek a színes erdők...
(#48989) Chapel: igaz, ami igaz, nem lehet minden fotód ütős. Vannak fotók amivel baromi sokat melóz az ember, és mégiscsak neki tetszik a végeredmény.
Valószínű ez a fotó csak nekem tetszik. Mi már csak ilyen elcseszettek vagyunk. Ilyen kifordult az ízlésünk:(#48988) m3ss: az első a faxa. Főleg a később felrakott verzió.
Ami az ellenfényest illeti... márka jellegzetességek miatt nem tudok segíteni. Coxer elég jól bánik az ellenfénnyel. Szerintem itt is alkalmazhattál volna pro módszert. Felrakod állványra, és két expó. Kit érdekel, hogy a ló közben kisétált? A ló helyes expóval ctrl + c -> ctrl + v lehet.
De hogy mennyit lehet, és hol visszahúzni, azt neked kell kitapasztalnod. Ez ügyben máshogy viselkedik a C mint a N.
A fókusztévesztés meg annyi, hogy arra az időre egy kicsit le kell árnyékolni a napot az egyik kézzel. Tokina írtó nagyokat szokott mellé lőni... De mondjuk mr manuel azt írja, hogy ellenfényben téveszthet a gép.(#48983) Chance: ebbe több melót kell fektetni. Anélkül nem fog menni.
Első probálkozásoknak jók, de ennél több kell... technikailag is jobb kell legyen.
(#48970) forceberg: nekem ez nagyon tetszik. Így kell ezt csinálni.
(#48960) rumos14: A dünék és a Siófok beach tetszik leginkább a slide showból.
(#48955) Balinov: én is először arra gondoltam, hogy az a jó, ha kitöltöm a témával a teljes képet. Sok-sok pénzt, időt, és fáradtságot áldoztam rá, hogy fél méterre legyen tőlem a madár, én meg onnan fényképezzem. Erre mindenki azt mondta, hogy túl szűk a kép, nagyobb hely kell ide, meg oda. Itt is az a baj, hogy túlságosan kitölti a két gomba a képet, és azok valahogy nincsenek szinkronba semmilyen harmóniára utaló ponttal. Miért nem áraszt nyugalmat, ami nyugalomban van?
-
kiskornel
addikt
rosszul fogalmaztam: nem fekete folt, inkább úgy mondanám: fekete terület, részlet. Ilyet nem szoktam csinálni, de így a legérthetőbb. A lámpa feletti fekete rész. Az a kép közepén egy "lyuk"...
Most így, hogy már sokat néztem megszoktam, de emlékszem, elsőnek ez tűnt fel, hogy a szeme körül nagy fekete rész van... mindegy, már nem is olyan, mert megszoktam.
A "szines"-re szavazok!
-
kiskornel
addikt
"fateromnak van egy regi veteran bmwje" - már sokadjára olvasom, és most leesett. BMW motorkerékpárja van.
Kíváncsi leszek, mit hozol ki belőle. Ez lesz a helyszín?
(#48937) forceberg: elég erős HDR, mint tudod, ez egyben megosztót is jelent, kinek-kinek. Én spec nem tiltakozok ellene, csak a halo efektus nem tetszik (az sose tetszett).
(#48932) m3ss: valóban nem tökéletes, egy picit látszik, hogy bemozdult. Ami feltűnik, az a bal oldali lámpa feletti fekete üres folt. Ott van egy lyuk a képben. Igazából a fények nincsenek a helyükön. Így kicsit "kövérkés" az autód.
(#48913) forceberg: elnézegettem volna nagyobba.
(#48912) gab.m: mondjuk ez egyéni vélemény, de kicsit láthatóbban ábrázoltam volna az alakot a képen, de ez a kép most rendben van.
(#48908) m3ss: egy-az-egyben az én cicámnak is ilyen a bundája. Pont ilyen a "rajzolata". Ő a kedvencem. EM a neve. A homlokán található M betűről kapta.
Ezt a fajta képzajt, ennyire felerősítve, ennyire kontrasztosan nem szeretem. Nem maga a szemcsézettség zavar... nagyon keményre felturbóztad, így olyan, mintha gombostűvel lenne megszurkálva. Picit lágyítva viszont jó lehet.
(#48902) Cayman: igaz, hogy telés, de látszik az arcokon, hogy nem tudják a szereplők, hogy fényképezik őket. Olyan őszinte kép.
(#48901) Larry303: ez egy szép panoráma. Kicsit furcsák a színek (lehet, hogy ilyennek szántad...) szóval szerintem a vörös-zöld árnyalat csúszka a zöld felé ment el nagyon, és a bíborok / kékek telitettsége is nagy. Zöldes árnyalatú lámpák voltak a helyszínen (vagy csak neked tetszett így jobban)?
-
kiskornel
addikt
válasz
Stitch #48920 üzenetére
(#48927) ROBOTER:
Köszönöm neked is a kommentet. Én is ezt vettem észre a vagdosások során.
(#48922) Cayman: +1 a 35mm mellett (APS-C-n). Jó a nagytele is, ha messziről, észrevétlenül szeretnél spontán megnyilvánulásokat fotózni. Ha látják, hogy fotózás van, akkor furcsa módon kezdenek el viselkedni az emberek.
(#48920) Stitch, (#48921) aldebaran: köszönöm a tanácsokat. Én úgy megszoktam a látványt, hogy azt gondoltam az a legjobb látószög. De igazatok van, úgy is kellett volna fotóznom egyet-egyet, ahogy ti vagdostátok. Bár van miből vagdosni, de mégis az az igazi, ha úgy van fotózva, ahogy azt kell. Legközelebb nemcsak nagyban gondolkodok.
-
kiskornel
addikt
Köszönöm mindenkinek a kommenteket.
Valóban, ha az alját levágom, akkor jobb lesz. Ez a kép F2,8-as változata...
(#48892) Larry303:igen, szemüvegesről fotókat készíteni nehéz. Coxert kérdezd ő hogy szokta, meg még Ropi írt egyszer (ha jól emléxem) a Nagy Canon EOS fórumba...
(#48881) m3ss: "szep ez a taj, nekunk is elferne itt egy ilyen domboldalas, vizes" - igen, több év után már jó képeket tudok készíteni. Volt olyan év, amikor minden második hétvégén meglátogattam ezt a völgyet.
(#48879) cOxeR: az első hangulatra király. A macsek aranyos, ahogy írták jó a háttér. A harmaidknál PS a maszkolás, vagy egy ilyen alakú kulcslyuk szerű sablnon fényképeztél át?
(#48871) End-ru: az az igazság, hogy nagyon-nagyon ritka az az eset, amikor ilyen gombatelepet találni. Nagyon sok gomba van, de szinte egyiknek se jó a háttere. Bár ez most nagyon jó helyre nőtt, nem kellett mégcsak terepet se rendeznem. (nem is nagyon szabad, mert ez egy természetvédelmi terület).
Vidd jó alacsonyra a fényképezőgépet:
Tipp.: vannak gombák, amik korhadt farönkökön nőnek... némelyik szépen néz ki, és mozgatható a farönkkel együtt.Így már lehet tetszőleges háttered.
-
kiskornel
addikt
(#48850) Karima: kis kontraszt még mehetne rá, meg egy ici-picit mehetne melegebb színek felé a WB. Ez a bőrradír jobban tetszik, mint az előző.
(#48849) zool1: tetszik a téma. Kicsit még élesíthettél volna rajt. Próbáltad lerekeszelve? Úgy milyen?
(#48847) Santiagain: ha ez valami elvont dolog akar lenni, akkor nem értem. Ha meg tájkép, akkor nem igazán jó téma a szemét fényképezése. Én pl. megérem eltüntetni a tájképeimről (hardveresen, nem utómunkában).
(#48845) m3ss: az első feldolgozása tetszik. A második képen bal oldalt túl nagy súly van (túl sok elem csoportosul azon az oldalon).
(#48828) Karima: szerintem rendben van. Talán az arc szélén a szöszöket el lehetne tüntetni. Szép a lány. Kellemes kinézet, de nagyon be van zárva. Most olvasom, ahogy Coxer is írja.
-
kiskornel
addikt
válasz
zgospel #48817 üzenetére
Az elvont képi világ nem az én asztalom, ezért csak mint képkedvelő tudok hozzászólni. Az első kettő rendben van. Olyan gengszteres, bár hirtelenjében nem tudom hová rakni a biciklivázat, így meg már akkor nem értem a mondanivalót -> ha meg magyarázat kell hozzá, akkor régen rossz.
A harmadik az egyértelmű, mondanivalójában világos. Amivel szerintem jobbá lehetne tenni, hogy jobban láthatóvá tennéd a témát. Ilyen kicsiben úgy kell kisilabizálni közelről megnézve mi micsoda. A fogsor szinte eltűnik a képen, először nem is vettem észre. Van ott valami "egyenruha?". A srácnak is lehetne kicsit kifejezőbb a mimikája, hogy egyből felfedezzük, ott valamitől fél. Kisebb tér jobban a kép mondanivalójára irányítaná a figyelmet. Alkalmazz tág rekeszt, mosd el a hátteret, így még inkább az előtér lesz kiemelve. Persze megfelelően nagy nagyításban A3, A2 minden érvényesülni fog, csak te ilyen picikében raktad fel...
Az utolsó, szerintem, nem túl izgalmas városrészlet, túl sok különböző hőmérsékletű fényforrással. Jó a torzítás, bár ahhoz, hogy igazi nagylátós feelingje legyen hiányzik még valami közeli objektum. A két tömbházról Szfvár lakótelep jutott eszembe a csúnya sárga festésű házaival, az út olyan Monaco-s, a kopott sárga épület meg elhagyatott vasútállomást juttat az eszembe. Kicsit sok a fenti üres kék tér. Nézdd meg úgy is, ha vágsz belőle kicsit, szerinted úgy jobb e?(#48818) Cayman: sajnálom, mert lapos, semmitmondó képekből így akarnak valamit csinálni... ha csak hdr...
-
kiskornel
addikt
válasz
zgospel #48806 üzenetére
Itt nem azon van a hangsúly, hogy tömegfotó vagy sem. Rajtad kívül senki nem harapja le a fejét senkinek, ha látja, hogy a kép mögött van munka, próbálkozás, utómunkába belefektette az időt és energiát. Megjegyezzük, hogy próbálkozás és kész.
Viszont van egy nagy látásmód béli különbség a két topic lakói közt. Itt a tervszerű fotózás van előnyben részesítve, míg a kezdő topicban (bár már rég nem jártam ott, ki tudja mi van most ott) inkább az élményfotók, próbálgatások.
Azért kellett szét vállni a két topicnak, mert ha a tervszerű fotózás szerint értékeled a képeket, akkor már feltételezed, hogy minden elemét, csiribiri beállítását ismered a fényképezőgépednek, és a kép azért olyan, mert te olyannak akartad ábrázolni. Vagyis a hiba nem hiba, hanem képi elem. Pl. egy ott hagyott becsillanás, egy vékony aura a templomtorony körül. Nem biztos, hogy érteni fogja egy kezdő emberke, ha valakitől azt a tanácsot kapja, hogy a becsillanást még balrább kellett volna helyezned.
A legtöbb képi elem megrendezett az itteni fotókon, vagy egy jól meghatározható módszerrel behatárolt. Más az, ha egy autót valahova leparkolom fényképezés céljából, és más ha csak látok egy parkoló autót, és azt próbálom megörökíteni.(#48809) m3ss: eddig elég jó helyeken jártál, ahol a téma adta magát, és "eladta" a képet is. Most egy kevésbé kitűnő, átlagos téma, egy melankolikus épületet kell jó képpé varázsolnod. De ehhez már kell egy kis kreativitás, máshogy nem fog menni. A második verzió jobb. Figyelj, hogy tökéletes legyen az égbolt illesztése. Ha még van lehetőséged, fotózd újra. Keress furcsa gyújtótávokat, olyan szemszögeket, amikből nem nagyon láthatja az átlagos látogató az épületet. Az előteret meg buheráld meg. Múltkor láttam egy infra fotót, amin két oldalt műanyag vázákat, vágott virágokat tettek az előtérbe (fizikailag a kép készítésekor), és utólag alaposan meg PS-elték, hogy öregbítsék a virágtartókat...
Pl.: éjjel csillagos égbolt mellett király lenne nagylátó-szögűvel közelebbről. -
kiskornel
addikt
(#48713) XP NINJA: téma szempontjából nem túl izgalmasak. Technikailag se nehéz képek. Szerintem hiányzik belőlük valami... még téma.
(#48711) Cayman: kicsit túl éles. téma jó, szimmetria tökéletes, vezető vonalak egyfele mutatnak.
(#48710) m3ss: a 2. Nagyon jó a bokeh. Ilyennek kell lennie. Panszkodsz, hogy ilyenkor kicsi a mélységélesség. Akkor csináld két képből. Elkészíted a képet szűk rekesszel. Elrepül a lepke, majd tág rekesszel fókuszálás a virágra, fényképezőgép nem mozdul, félrehajtod a virágot, katt. Otthon meg sok-sok munkával össze lehet rakni a képet (kicserélni a hátteret). Ez sem nagyobb csalás, mint a multiexpós tájkép.
(#48705) Cayman: csak a köd, mint téma nem teszi különlegessé a képet. Már 2 hete tervezem, hogy hajnalban kicaptatok ködös tájfényképezésre. Én egy iparterületet, vasúttal néztem ki, csak félek a forgalomtól.
(#48693) j.bravo: tényleg egy kis fény még jó lenne a plüss figurára. Multiexpoval ellenfényesen (surlófénnyel), majd utólag összeszerkesztve. Mintha a képen kívűli hold rásütne...
-
kiskornel
addikt
(#48628) Chapel: de hát nemrég vettél gépet... vagy tévedek?
Sajnálom. Remélem még garis volt a cucc.
(#48622) Cayman: én az előzőt is átnéztem Camera Rawban sokágig állítgattam. A viszonylag kicsi dinamikából lehet azért következtetni a hajnalra. Csak azok csodálkoznak, akik lusták, későnkelők.
Szóval szerintem mind a két verzióban fel kellene emelni a kontrasztot, és a köveken a fényerőt. Elég jó kis mintázatot adnak ki a kövek, kár őket eltakarni. Jó kis kép ez.
(#48598) Cayman: ezt egyszerűen túlhúztad. Kékből vissza kicsit, és jobb lesz.
(#48588) cOxeR: a homlokán maradt egy fényfolt. Most má majd lecsekkolok egy vintács képet nyomtatásban is, me kívácsi vaok rá, hoty mutat péperon... munkahelyi állat jó lézernyomtató.
Megint csak nagyon impresszív a modell. Előbb utóbb fel fogják tenni a kérdést: "mennyit fizetsz a modelleknek?"
Viccet félretéve: Majdnem mind olyan, mint a brazil sorozatok sztárjai.Szépek a képek.
-
kiskornel
addikt
Egyébként nem könnyű a tulajokat "rajtakapni". Nekem a tóhoz kellett engedély, és egyszer hihetetlen szerencsével ott találtam a tulajt. Onnantól kezdve nem volt probléma a kihelyezett sátor... sőt, még örültek is neki, mert az orvhorgászok messzire elkerülték a környéket. Sose tudták, mikor vagyok bent.
Ha meg rajtkapnak, hogy épp fotózol, hihetetlen jóindulat kell a tulaj részéről, lévén: soha nincs mindig minden rendben mindennel (nem tudom érthető-e... olyan birtok nincs, amibe valamely hatóság ne köthetne bele).
Ma pl. légszennyezést mértek a cégnél a KÖJÁLOSok (most már ANTSZ a neve... mindegy, nekem csak köjál)... és egy x5-ös Bömössel parkoltak be... no comment. Mérték a légszennyezést...(#48560) f.lorand: "Igen, a zajtérkép természetesen mindenhol igaz." - kösz az infot, ennek érdemes utána nézni...
-
kiskornel
addikt
(#48539) cOxeR: régebben sóspuksával jártak a gazdák. Jó csípett, mikor dinnyétloptunk. Megérdemeltetek volna egy kis ízelítőt...
(#48537) m3ss: klafa. Nagyban jó.
(#48529) bigmasterg: ha már más nem szól hozzá... szépek. Bár én hang nélkül néztem meg, és kicsit gyors volt néhol a képek váltogatása. Vannak közte szép képek, amit érdemes megnézni.
(#48523) rumos14: ide érdemes volt elmenned. klafa. Ez az abszolút kedvenc. Nagyon szép kék színe van annak a tónak.
(#48511) Sir Riccio: elégedett lehet vele a pár.
(#48506) radi8tor1: jó, hogy linkelted...
(#48495) *Ropi*: helyes pár.
-
kiskornel
addikt
Jó ez az obi. Tetszik a képe. Főleg, hogy a nap felé lehet fordítani. A 17-55 így néz ki nap felé fordítva (és van rajt egy IR szűrő is... azt mondják az elhibázott képekből sokat leht tanulni
).
Megjegyzés: nem értékeltetni szeretném a képet, csak illuszrációként töltöttem fel.Szóval tetszik a képed.
-
kiskornel
addikt
-
kiskornel
addikt
Ha ezek élményfotók, akkor rendben. Portrénak viszont nem jók.
Csak pár képről: az első kép túlságosan világos, beégett háttérrel készült, ami a leányzó körvonalaira is átterjed -> olyan, mintha a clrity negatív állásba volna. A báj körvonalai jól kiemelve, szexi. Viszont a kemény fények, foltok nem a legjobbak. Túlságosan látható maradt a háttér, nem mosott eléggé. Azok a "gömbök" terelik a tekintetet.
Második. Óvatos derítés kellett volna előlről.
Harmadik. Ha találgatnom kell, akkor a gyújtótáv és az ő perspektívikus torzítása az, ami eltorzítja a derekát ilyen vékonyra. Nagy a könyök, viszont a bájai szépen ki vannak emelve.
Stb... a többivel is kb. ez a helyzet.Nehéz egy terep lehet egy ilyen "hídon"... és a napszak az ami gáz. Most pl. felhős nálunk, az kellett volna oda is. Szép lágy szórt fény, és akkor be lehet jóra állítani. De ezt egy nagy derítőlappal / vakuval némileg pótolni lehet.
Amivel tutti nincs gond, az a modell
.
De majd talán a "portrésok" segítenek a továbbiakban... -
kiskornel
addikt
(#48431) cOxeR: ez megint az osztd meg és uralkodj képek egyike. A srác és a csaj fejéből is visszavennék 0,7-0,8Fé-t. Szerintem a horizont vonala túl világos egy éles csíkban. Most már, hogy ilyen sokat néztem, hozzászokott a szemem a látványhoz, de eleinte kicsit furi volt.
(#48423) Chance: itt a hdr hatás miatt szürke foltos lett az ég. Nagy ritkán fényképezek ilyesmit, de ha észreveszem a szürke körvonalakat, akkor az éget 1 expóból készítem el. A többi elem lehet akár hdr-progis is, csak az eget nem szabad engedni ennyire.
(#48422) Sir Riccio: ez is szép... nekem kicsit sötét, de ez egyéni vélemény.
(#48413) cOxeR: ez rendben.
(#48405) Sucuka: A gyilkostó, és a két hegyvidékes baromi jók. Lehet az elsőnél nem kellene rá az ember. A másodikon viszont jól mutat.
-
kiskornel
addikt
Vagdosást nem is említettem. Én azt íram, hogy szerintem úgy kellett volna fotózni, hogy az látszódjon a képen, amit kivágtam.
(#48274) m3ss: tudom, hogy nem lehet összemérni vele, de a fjordok pl elég nehezen fényképezhetők. Itt MO-n is vannak dombokkal határolt tavak, főleg a Dunántúlon, és egyáltalán nem könnyű róluk "WOW" képet készíteni.
-
kiskornel
addikt
(#48269) Larry303: szerintem érteni fogod, ha a következő kulcsszavakat írom: előtér, háttér, tagolódás, horizont pozíció. Gyakorlás jelleggel jó, falra már nem való. Pl. Csinálhattál volna pár lábnyomot a homokba, ami befele vezet. Vagy valami, ami extra.
(#48268) Fejo:Ez ebből a legjobb.
Csaj nem haragszik, hogy állandóan a seggét fotózod? Nem mintha rossz lenne, csak kérdezem.(#48253) m3ss: ismét csak rendben van.
(#48251) cOxeR: nagyban láthatóvá vállnak a részletek, viszont nem kellene ilyen sok táj bele. Közelebb és szigorúbb elhelyezés, majdnem amit 1:1-ben lát az ember: [link]. Így szerintem jobban láthatóvá válna az arckifejezésük.
(#48249) forceberg: kicsit túl van élesítve. Rodosz... a kollégák most jöttek meg onnan. Ott azért van hálásabb téma is. Nincs bent a kreativitásod.
-
kiskornel
addikt
Igen. A ciános-zöldeskék elmosódott hullámok... Olyan, mintha mindenütt egy erős narancssárga szűrő lenne. Kivétel a hullámoknál, mert zöldeskék.
Amúgy tényleg Mordor fíííling a szikla. Nagyon klafa.
Aura eltüntetésével meg érdemes pöcsölni, mert perfect kép csak úgy lehet.
Kész művész lett belőled.... meg Coxer Zoliból is. Má csak mindig azt írom neki szép, szép, nagyon szép, fasza... El kellene rontani a srácot, mert már túl jó
... Meg lassan már neked is romlanod kellene, mert kinövitek teljesen ezt a topicot.
-
kiskornel
addikt
(#48182) m3ss: nagyon látványos. Az a világos folt... mintha nem egy színhőmérsékleten lennének az egyes képek, amikből összeraktad (vagy rétegek). Annak a rétegnek (képnek) a színezete mintha nagyon eltérne. Ennek ellenére szép, csak a narancssárga és a ciánzöldeskék nem jöhet össze egy képen a valóságban, ezért furcsa a szemnek. Meg így egy kis aurát is ad a szikláknak.
Maga a kép tartalom, az elképzelés, a kivitelezés csillagos 5-ös.(#48180) End-ru: nem rossz. Kicsit talán túl van színezve a horizont, és sötét az előtér (<= ez egyéni ízlés). Viszonylag jó az ég alj illesztés.
(#48176) cOxeR: szép... kicsit sávos az ég, de ez gondolom a képtár baja. Fasza a világítás. Te rendezted vagy az asszony?
(#48175) cOxeR: ez is jó.
(#48163) cOxeR: ez így nagyon jó.
-
kiskornel
addikt
válasz
Chapel #48109 üzenetére
Az őszintét megmndva nem tudom. Most kell majd vándormadarakat fotózni. Bár én a szeptembert ki szoktam hagyni... megindul a bőgés, azt hirtelen több vadász lesz az erdőkben, mint vad. 16.00 után meg tiltott a látogatás az állami erdők nagy részében.
Most megyek, és betakarítok némi napraforgót, mert az önmgától nem repül be a tárolóba.Ez a EF-S -> EF csiribiri durva.
Kutyás képek nekem is tetszettek nagyon.
-
kiskornel
addikt
válasz
szaby_gyerek #48101 üzenetére
Szerintem a megfigyelés a legfontosabb.
Megfigyeled, hogy ua. kerszteződésben áthalad az összes autó. Jön a tervezés. Mosott háttér kell, akkor tele állás, messze menni, ügyelni, hogy ki legyen töltve a képkocka, tág rekeszt állítani, letámasztani a fényképezőt. Most a várható távolságba fókuszálni nagyon pontosan. Lock. És várni. Jön az autó, katt. Ellenőrzés. Ahha, kicsit korábban kell megnyomni a gombot, mikor még ott és ott tart. Lesz sok xar képed, de az a kettő-három, ami sikerül, az nagyon f@sza lesz.
Még több selejt várható, ha svenkelni is akarsz. de az következő kategória:
A másik, mikor pályás jelenetek vannak. Ez esetben lehet használni a követő fókuszt, de a prediktív fókusz csak 1-2-3s követés után müxik. A Ilyenkor is kell egy viszonylagos nyugvópont és onnan lekövetni a dolgokat. Nemrég voltak itt a kutyás képek. Az az elmondások szerint az így készültek. Mivel kevés a fókuszpontod, én úgy választanék távolságot / gyújtótávot, hogy a téma 2/3 része kitöltse a képet, és viszonylag állandó távolságban mozogjon tőled, mert ha lecsúszik a témáról a fókuszpont... Több fókuszpont esetében kicsit nagyobb ez a szabadság. -
kiskornel
addikt
válasz
szaby_gyerek #48097 üzenetére
de ha nem tudom pontosan az autón tartani a gépet, akkor nyitott rekesznél annyira elfókuszálna - te nekiállsz töketlenkedni az autofókusszal, miközben minden paramétert ismersz :
Amúgy a téma kicsit jobban is el lehetne helyezve a képeiden. Pl az ugratós képeden teljesen fölülre szorult az autó.
Szerintem az F8 is felesleges ide. Elég lett volna a nyitott rekesz.Második az jó. Én még hiányolok egy kis területet a bal oldalon.
-
kiskornel
addikt
válasz
Santiagain #48068 üzenetére
Olyan sportot válassz, ahova jó a felszerelésed. Ha a foci, akkor az egy tisztességes nagytelével kezdődik. Azt nem tudod semmivel se "leszimulálni". Én nem hiszek a tündérmesékben: annak begyakorlása, felszerelés nélkül, szerintem nem fog menni.
Pl. görkori, biciklizés, futóverseny, gördeszka és még nagyon sok sport van, amihez nagylátó / nagylátó közeli cucc is használható.
(#48065) Peregrinator: nagyban egész jók ezek a képek.
#48062) fi:zi'k: szerintem rendben van.
-
kiskornel
addikt
Szerintem meg ez a képed a legjobb ebből a szériából. Minden a helyén van.
(#48041) m3ss: faintos mind a kettő. Egy picit pontosabb kidolgozás, és az elsőnél jobb oldalon nem lenne világos aura a növények körül. Kicsit világos az a terület így. A koncepció látszik, a kép szép...
-
kiskornel
addikt
(#48038) Cayman: majd rájövök mi az, de egy kicsit valami zavar. Még nézegetem majd ígérem.
(#48031) cOxeR: macskát ti vittétek. Szegény.
(#48025) Sir Riccio: hát Ricsi. Elhelyezés, geometria jó... de hogy mit akarsz vele kifejezni, azt nem tudom. Onnan hiányzik 1 baba...
(#48018) Fejo: ezeket a képeket megéri megnézni. Jók.
(#48022) m3ss: kiválló színek, szép környezet... egy ici-pici zajszűrés mehetne még a részletek nélküli helyekre (pl. majdnem egyszínű égrészlet).
(#48015) m3ss:ezek nem jönnek be.
(#48004) m3ss: ez a kettő faxa. Főleg a tájkép.(#47995) cOxeR: sajnos mindig csak azt tudom írni Bravo. Konstruktívan hozzátenni ehhez most nem tudok semmit. Szépek.
-
kiskornel
addikt
válasz
total90 #47908 üzenetére
Ebből nekem a 4. tetszik.
Az elsőn szépek a színek, de utófeldolgozáskor pontosabbnak, pepecselősebbnek kell lenned. Az az aura nagyon rányomja a bélyegét.
A 3. nekem megszokott látvány. Ezt felhős időben érdemes fényképezni, mert így nagy a kontrasztkülönbség.
Az utolsóra: én nem preferálom a "homorú" csillagjárát. Vagy észak, vagy ha már ilyen csík, akkor domború.Tudom, hogy nem MO-n vagy, de most nagyon erős a nyár, kemény fények vannak. Nehéz olyan témát találni tájfotókba, ami tolerála a kemény fényeket. Naplemente az pl jó, de azért ennél pontosabb kép kellene. Elsötétedett függőleges csíkok, túl sok hangsúly a jobb oldalon, aura, bal oldala olyan, mintha elvékonyodna.
-
kiskornel
addikt
(#47895) eastsider: előző hsz-em óta felpakolt képekből a te panorámád tetszik a legjobban. Ez persze részrehajlás, mert én imádom a panorámákat, és ez egy nagyon baró kép. Szép.
(#47900) cOxeR: ötletesek. Amit ki lehetett hozni belőlük, azt kihoztátok. De ugye nekik ilyen a személyiségük is, mint ami a képekről sugároz? Vidámak, nemtörődömök, stb...
(#47897) Larry303: ez ugye élményfotó
Kicsit túl éles, ha nagyban nyitom meg.
(#47890) Sir Riccio: sok kép. Van közte nagyon jó, csak nem tudok hivatkozni rá. 3 fotód tetszik igazán:
-
kiskornel
addikt
válasz
forceberg #47875 üzenetére
Na igen, de ezeken már én is látom, mit ábrázol. Az előzőn csak sejtettem. Ezek közül az első a befutó. Ott látszik a tömeg is, de ki lehet venni, hogy miből áll, és a háttér bokehja is szép. Kicsit kemény a középső árnyék, de nem vészes.
Ha sokáig voltak mozdulatlanok, akkor egy focus stackinggal bepróbálkoztam volna a helyedben. Bibelől meló, de megéri. Főleg a macro-nál.
-
kiskornel
addikt
(#47846) máyköl: Nem rosszak, de van még mit javítani rajtuk. Kicsit kicsi a mélységélesség, vagy túl nagy a cropp. Ehhez a témához, ha van elég fény, mindenképp az F5,6, de inkább a F6,3 illik kicsit nagyobb gyújtótávval.
(#47847) cOxeR: Nekem ez a fotó tetszik a legjobban ebből a szériából: [link]. Jó alakja van a leányzónak, kicsit kiemelhetted volna 1-2 fényképen... Az én ízlésemnek egy kicsit candys a dolog, de a megrendelő elégedett lehet velük, mert szépre sikerültek.
Egyébként meg ez a legbaróbb, legcoolabb az összeállításból, már ami a helyszínt illeti. Tényleg *-os 5-ös. Oszolop túloldalán 3m-re olyan igazi harmóniában lenne a pár. Mondjuk ez is plakát méretben néz ki jól.Különben nem látszik a pár.
(#47841) Joeey: de jó témát választottál. Ugye itt az volt a cél, hogy kiemeld, milyen cuki ez a kölyök... sikerült. Nagy szemek, és a nézés hangsúlyt kapott.
(#47795) forceberg: Nincs egy kicsit közelebbi képed. Sejtem, hogy ez egy faxa pillanatot megörökítő kép, csak nem tudom értelmezni. Az most valami növény, ami hálót alkot? Vagy azok is pillangók?
Amúgy nagy mákos vagy, hogy te mindig ilyesmi események közelébe jutsz.<= ez csak az irigység volt, mert kezdek irtóra ellustulni. Ebben a melegben nincs is kedvem kimozdulni fényképezni, kirándulni.
(#47802) eastsider: mivel nem ismerem a hölgyet, nem tudom megítélni, hogy ez a legjobb kamera állás, ami hozzá illik. Mindenesetre nem divatfotó.
(#47798) TayRol: számomra kissé elvont, hisz a kép címe mondja meg, mit is ábrázol a kép... én nem találok rajt olyan dolgot, amin javítani lehetne.
-
kiskornel
addikt
Szerintem nagyon szép helyen jártál, és ezek szép emlékképek. Nekem a középső tetszik a legjobban, de (megnéztem) 16:10-es képarányú vágással. Kicsit a tetejéből, kicsit az aljából vágni.
Amúgy a fotók részletgazdagsága tetszik. Ha 1:1-ben nézem, akkor szép. Kisebb felbontásban már nem adja valahogy vissza azt az érzést. -
kiskornel
addikt
válasz
*Ropi* #47726 üzenetére
(#47726) *Ropi*: azért téged se kell ám félteni a feliratok miatt.
Mondjuk te pro állomány vagy, és az más, de azért lehetne egy fokkal szebb. Lehet, hogy megkérnék valakit a PS topicban, hogy javasoljon már valami normibb fontot. Ott úgyis csak dizájnerek vannak.
Az ég még kicsit túl van sötétítve. Minap jegyeztem meg Karimának, hogy milyen dolog sötétebbnek ábrázolni az eget, mint a Földet.
De nagyon jó pillanat, faxán összerakva.
egyébként mi az a "Bazingaaaa?"(#47722) cOxeR: eleinte kicsit furcsa volt a kép, talán szintelen, de aztán megszoktam, és most már nem emléxem mi is volt az első benyomásom... Most már hozzászokott a szemem, és persze tetszik a kép. Szokatlan, de ha nézem egy darabig, minden a helyére kerül. Szép.
(#47698) neevous: én nézegettem ezt a képet, és nemcsak a vágás nem stimmel. Valahogy az arc is elvesztette minden jelentését. Olyan "vizihullás ". A másik ami zavar, hogy mintha nem lennének rendbe a fények. Olyan árnyékok vannak, amiknek nem kellene ott lenniük. Pl. az orr középső része. Aztán a szem alatti táskák is nagyok. Szerintem élőben szebb ez a lány, mint amilyennek ábrázoltad.
-
kiskornel
addikt
válasz
Real_Necro #47739 üzenetére
Hehe. Úgy kell neked
Neked se legyen jobb, mint másnak.
-
kiskornel
addikt
válasz
Karima #47691 üzenetére
Ahha! Kezd bennem körvonalazódni, hogy mi a furcsa a képeiden. Nagylátós üvegből akkor tudod kihozni a nagylátós fííílinget, ha közelebbi tárgyakat is komponálsz bele. A messzi város, mint elem ez esetben nem jó. Messze van. Valami közeli hegy, domb, alakzat, stb... Tovább lehet növelni az érzést, ha lentről fölfelé, vagy fentről-lefelé fordítod a gépet ami meg is volt.
Szerintem valahogy így néz ki jól (vagy hát jobban): [link]
-
kiskornel
addikt
(#47677) Karima: az "őszintét" megmondva, nekem ezek nem tetszenek. Nem a képek témájával van gond, hanem az utómunkával. Olyan feketére nyomtad az eget, ehhez képest az előtér, a talaj ki van exponálva. Szerintem az ég túl sötét, és ahhoz képest túl világos a Föld. Már-már nagyon természetellenes. Ezért kell a sötétnek sötétnek lennie.
(#47676) nesa: viccen kívűl, ez most jól sikerült. Van bent egy kis torzítás, ahogy kell. Faxán kirajzolódik a Tejút, és a hullócsillag is... Ha nincs bent manipuláció, akkor ez egy igen jó kis kép.
(#47675) Cayman: lehet, csak én járok túl sokat mezőkön... így nekem ez olyan mindennapos látvány. Bár az utóbbi időben akkora a szárasság, hogy nemsokára nem lesz az.
-
kiskornel
addikt
"Milyen naglatos efektusra gondolsz, igazabol ehez valami 10mm koruli uveg lenne nyero." - hehe. Feltetted a kérdést, és egyben meg is válaszoltad. Nagylátós üveg + kihasználni, hogy a közeli dolgokat nagynak, a távoliakat kicsinek mutatja.
Mostani képedre: Neked tetszik ez a kékeszöld monochromítás...
Akartam írni: ez lett sötét, de kb ez felel meg az ottani fényviszonyoknak.
-
kiskornel
addikt
(#47660) nesa: Egy nagylátós effektus még elfért volna benne. Kicsit zöldre nyomtad a színteret. Sikerült valamit elkapni az égiekből?
Mióta van programozható kioldóm, hanyagolom az éjszakai fényképezést(#47658) m3ss: kicsit tobb kellene a gyerekből, kevesbb a tájból. Ami még szemetszúró az a háttérben markánsan "lefejező" vonal (az erdő és az előtér kontrasztja). Horizont problémának neveztem el, mert általában azzal szokták lenyakazni a témát.
(#47651) cOxeR: látom, azért mégiscsak használod valamire a nagylátót.
-
kiskornel
addikt
(#47599) Karima: érdekes kép.
(#47588) Fejo: hát. Ebből a tájból tényleg ennyit lehet kihozni? Nekem mindig ez ugrik be a te neved láttán: [link]
(#47587) Eperkutyus: valahogy túl középen van. A leányzó szép, de nem a legsebbnek ábrázolva. Ne hagyd, hogy ő helyezkedjen el abba a pózba, amit ő a legjobbnak ítél (fényképezésről beszélek). Állítsd be te magad. Háttérre figyelni...
(#47585) David33: többsége szép... ami engem megfogott az az 5-ös.
(#47567) Joeey: a hely nagyon szép. A képek jók élményfotóknak. Azért az mindig meglátszik, ha valaki nem fotózni megy valahova, szóval ezen ne bánkódj. Hogy mit lehetne jobban a virító zöld korrigálásán kívűl? Talán kicsit jobban kihasználni a nagylátós nézőpontot. Lejebb vinni a kamerát, hogy közelebbi dolgok is legyenek a képeken. Megbeszélni a képen szereplő személyekkel, hogy úgy csináljanak, mintha előre mennének, de beállítani őket, hogy a legjobb szemszögből legyenek lekapva. Az átmenetes szűrő + jó 5let volt, jól alkalmazva.
Erdei madaras képek, nulla-hulla fény mellett, itató. Ez ám a kihívás
-
kiskornel
addikt
(#47553) m3ss: mindent összevetve egyre szebbre sikerülnek a fotóid.
(#47552) cOxeR: nagyban szép.
Ilyen képeken a modellt viszonyítási alapnak szokták rárakni, hogy elképzelése legyen a nézőnek mi mekkora. Ekkor viszont a háttér a fontos, a fotóalany csak hamis téma. Próbálkozz meg vele, hogy a háttérnál nagyobbnak ábrázold a témádat. Esetleg egy-egy alkalommal kipróbálhatnád, hogy közelebb hozod a modelledet. Különösen nagylátónál.(#47523) bigmasterg: ezek nagyon rendben vannak.
-
kiskornel
addikt
(#47515) Fejo: de gonoszak vagytok.
(#47503) cOxeR:
(#47469) cOxeR: te. Ez még nekem is tetszik.
(nem csak a megrendelőnek
)
(#47489) forceberg: ez rendben van.
(#47458) bubi92: vaku hiány. Kreatív megvilágítás kellene, és szupi lenne.
Mostanában nagyon nyomom a Skyrimet... A végén még én is elfelejtek fotózni
-
kiskornel
addikt
Néha azon veszekszünk itt a fórumon, hogy a makro obinak kell-e gyors fókusz, vagy sem. Én mindig azt mondom: jó a gyors fókusz, mások meg a rögzített fókuszra esküsznek, s a távolsággal előre-hátra billegve fókuszálnak.
"te szitakotod mekkora volt eloben?" - a nagyobbik fajta. 1cm volt a hosszabbik oldala a képnek. A rovar mozdulatlan volt.
De hát nem a futok és kattintok módszerrel készült, mert azért az más...Ilyen ügyben Chapel kollégától kellene tanácsot kérned, mert ő jobb ebben. Én nem vagyok makro megszállott.
Látszik, hogy téged a technika határol...
A piros szitakötős képek felé kellene tovább indulnod. Az látványos. Egyébként azzal egyméretű szitakötőm volt.
(#47449) petrosilov: faja képek. Nekem a 7. nagyon bejön.
-
kiskornel
addikt
Egy jótanács: a szitakötőt némiképp meg lehet vakítani a vakuval. Párszor elővillantasz...
Az ilyen képek nem igazán macro kategóriás képek (sőt, nem is macro képek). Ilyen esetben bátran lehet használni a középső fókuszpontot, majd utólag vagdosni.
Erre speckók a nagy megapixeles vázak. Ugye hamar elérik a DLA-t, de tág rekesz mellett is van miből vagdosni.
Nekem a monopod is bejött ilyen célra, bár kellemetlen volt a cipelése, de használhatónak minősült.Az egyik új elképzelésem: szintakötő repülés közben. Pfü... elég nehéz dió lesz, de megoldható. Kissé életlen képeim már vannak.
-
kiskornel
addikt
Először is köszönöm a kommenteket a felrakott képeimhez.
(#47413) gab.m: sztem a bal oldalról hiányzik egy kis fény neki. Túl nagy lett a különbség, így az átmenetnél látszanak a bőrpólusok, és erős árnyéka van a rúzsnak.
(#47407) nesa: szépek. Kicsit piszkosak itt is a színek, de az csak nagy nyomatban / teljes képernyőn okozhat gondot. Piszkos színek= nap fölött a sárga és a zöld közti átmenet olyan, mintha sok kis apro fekete ponttal lenne teli, és az adná a sötétedését. Persze ez nem igaz.
Kis halo van a hegy felett, de ez esetben az se zavaró.
(#47401) gab.m: célkitűzés. Mit szeretnél? Ha az volt a célod, hogy a témát a legszbbnek ábrázold... az nem sikerült. Elég csúnya ez a régi kép effekt a bőrön. Himlőhelyekre emlékeztet.
(#47398) Fejo: a repülős jó pillanat. A világítótornyos képekből hiányzik valam. Előtérbe egy szikla, stb...
-
kiskornel
addikt
De hát odaírtam a kép alá, hogy stackolt
. Az 1,3sec az csak 1 kép ideje.
nyugodt alanyokat talaltal ugy latom -
Ez a pókosod már rendben van. Bár lehet, ez már túl kicsi még ennek az előtétnek is.
A legyes képek viszont nagyon jók. Szép részletgazdagok. Különösen a 2. tetszik. Nekem a mélyzöld háttér, sárga kontraszt bejön.
-
kiskornel
addikt
Igen. Street fotókhoz tele. A legtöbb aksön street fotó meg se történik, ha odadugod az emberek orra alá a gépet. Vagy elfordulnak és a hátukat fényképezheted, mint a képeid többségén.
És bár látják, hogy valaki fotóz, de 400mm-en pl. 20-22m-ről tudsz képeket készíteni. Néha feléd néznek és észre se vesznek. Így lesz teljesen őszinte az összes reakciójuk, és nem a Leica féle beállított képekről lesz szó...
Persze ez így etikátlannak tűnik, de ha utána odamész, és megkérdezed: "Hello. Készült kép amin szerepelsz. Nem baj? Maradhat?" - erre úgy is vagy egyből jön a válasz: nem baj. vagy a megnézhetem? és akkor megmutatod nekik...
Aktív témák
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest