- Két szempontból sem lesz profi a Xiaomi 18
- Felújított okostelefonokat kínál a Rejoy
- Beletenyerelnek a memóriaárak a mobileladásokba
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Mobil flották
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Yettel topik
- Nézegesd az S26 család renderképeit!
- Megkönnyítette az iPhone az androidos átköltözést
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CJ4567
nagyúr
válasz
XplayR
üzenetére
6000 CL30 a sweet spot ár érték arányban, és ezt a procik nagy része plug and play viszi, bár ez a mostani árazással mindenhogy egy vagyon
Márkából tudomásom szerint kb mindegy, amíg XMP-n akarod hajtani, a Crucial az, amiben nem vagyok biztos, a Micron chipek miatt.
A Patriot volt az még, amit itt nem ajánlottak, minőség ellenőrzési problémák miatt, nemrég volt pont, akinek a hűtőborda elkezdett elválni az RGB diffúzortól. -
XplayR
csendes tag
Sziasztok
Egy olyan kérdésen lenne úgy általánosságban, hogy a ryzen 7 szériás processzorok pl (7800x3d vagy 9700x), és az am5 lapok milyen márkájú/fajtájú/mhz preferálnak jobban milyen ramokat részesítenek előnyben ? -
p2pp
őstag
Sziasztok!
DDR4 3000 Corsair C16 mennyire tudna működni ugyanilyen Kingston DR4 3000 C16 Ramokkal?
2x8 van belőle most és a meghiúsult DDR5 Projekt miatt szeretném bővíteni a meglévőt még 2x8-al.
Nézzek inkább ugyanilyen Corsairt? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
BiffTannem
üzenetére
Cadok 24,24,24,24
Procodt 60
Plusz az előzőek -
fudi2002
Topikgazda
válasz
BiffTannem
üzenetére
VSOC - 1.1v
vddp 0.9v
vddq 1.05v
vdimm 1.4v
aztán próbáld újra 3200 fölött -
BiffTannem
csendes tag
-
Kro
tag
Sziasztok.
Eddig 2x8Gb ddr4 ramot használtam.
Fejlesztettem és vettem 2x16Gb ugyan olyan ramot mint a 2x8as kit.
Használhatom egyszerre a két kitet ha jól gondolom.
Van értelme?
Hogyan osszam el az alaplapban ha igen?
Első a 2x16Gb, második a 2x8Gb kit?
F4-3600C16D-32GTZNC
F4-3600C16D-16GTZNC
Mondhatni átlag felhasználás. Játék és filmezésre használom a gépet.
-
BiffTannem
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Ez lesz az esti progi amit írsz és amit Aprósólyom is írt. Ha reggelre nincs megoldás akkor lecserélem valami másra.
2x16Gb
Azt csak azért írtam hogy 2x32Gb mert a régi garnitúra is megvan. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
BiffTannem
üzenetére
Akkor máshogy, restore defaults, aztán xmp bekapcs, de ne indítsd újra, hanem a frekit vedd vissza kézzel 3200-ra, aztán restart.
Várj csak, tisztázzunk vmit:
"két garnitúra (2x32 GB)"
Ez ugye most nem 4x32-t jelent? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
BiffTannem
üzenetére
Próbáld meg MSI Try-out menüből, ott is vannak memória profilok.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
BiffTannem
üzenetére
Biosz frissítve?
-
BiffTannem
csendes tag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Köszi, ezzel futok egy kört este.
-
BiffTannem
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Hi
Ramok jó helyen vannak, bár ezzel volt egy egy érdekes köröm. Az Aida szerint B1/B2 slotban vannak. Ötször leellenőriztem, hogy nem én vagyok a hülye, még az alaplap manuált is megnéztem és jó helyen vannak A2/B2. Itt elbizonytalanodtam, hogy az Aida lát valamit rosszul vagy a lappal nem stimmel valami. Csináltam egy CMOS Resetet, utána XMP 1 profil bekapcs -3600 Mhz-et látja FCLK Frequency 1600 a voltot felrakta 1,35-re. Restart után maradt a 2132 Mhz. A DRAM Frequency-t egyszer átraktam Autó-ról DDR4 3600 Mhz-re, akkor restart után egyből Memory overlocking fail
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
tranceplanet
üzenetére
Barátod lehet a kísérletben: [link]
-
-
tranceplanet
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Köszönöm! Akkor ez jó hír!
Nyilván egy alapon 3200 MHz lenne az ideális, de mivel ehhez a négy modulhoz kvázi ingyen jutottam hozzá, közhellyel szegény ember vízzel főz.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
BiffTannem
üzenetére
Még akár BIOS bug is lehet, hogy RAM csere után, nem találja a megfelelő értékeket, ami kell a memória buszhoz vagy a megfelelő feszültségek (VDDG CCD+IOD, VDDP).
Első körben az teljesen jó, amit fudi mondott. #67535 fudi2002Ha nem megy az XMP egyből. Akkor érdemes lépésról-lépésre tréningezni az alaplapot: vagyis deafult settings után ne egyből XMP-t adj rá, hanem csak emeld meg a RAM-t 3200MHz-ig. Elsőre vagy 2-3.ik indításra jellemzően sikerül belőnie az alaplapnak a szükséges értékeket a magasabb frekvenciákhoz. Amiket aztán windows alól zen timings program segítségével ki tudsz majd olvasni, hogy manuálisan beírhasd a BIOS-ban.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
tranceplanet
üzenetére
Az a deszka teljesen jó. Itt a linkje a vermeer procikhoz való QVL listának: [link]
Ha megnézed, Hynix chipes RAM-ból még két oldalas dual-rankos modul is ment 3733MHz-en 4RAM stick mellett. Persze ez modul, RAM chip és IMC függvénye is. De akkor is, ez mutatja a képességeit a deszkának, úgyhogy nem kell félni a 4 modultól.A te esetedben sajnos maga a meglévő Samsung modul lesz a korlát, mert 8gbit C-die chipek vannak a modulokon, ami low-end lapka. Másrészről Samsung PCB, semmi olyan megoldás, ami segítené a tunigot. Mivel nem is nagyon tuningolnak vele, ezért csak MI-vel kerestem rá, azt mondja, hogy 3000-3200MHz @ CL16 a reális tuning cél.
Amúgy az is kérdés mi a cél: vagyis ha 2.5K-4K ultra a gaming cél, akkor ritkán lesz limit a RAM, ha esetleg megragadnál 3000-3200MHz-en.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
BiffTannem
üzenetére
Hi
0, Használati útmutató alapján ugye ramokat A2,B2-be raktad.
1,Bios restore defaults
2, Bios xmp bekapcs, restart
Mi történik pontosan? -
BiffTannem
csendes tag
Sziasztok! Fennakadtam a keritésen egy RAM-csere után.
Patriot Signature Premium 2666 MHz-ről frissítettem Patriot Viper Steel 3600 MHz-re, de bármit csinálok, 2132 MHz-nél nem lehet feljebb tornázni. Az XMP-profilt beállítottam, de nem reagál rá. Manuálisan is beállítottam a BIOS-ban az időzítéseket, a DRAM-frekvenciát és a feszültséget, de semmi. Sajnos utólag néztem meg, hogy az MSI MAG B550M Mortar alaplap nem szerepel a RAM QVL-listáján, tehát nincs garancia hogy kihajtja.Sikerült ilyesmit orvosolni már valakinek, vagy jobb, ha eladom a két garnitúra (2x32 GB) RAM-ot, és veszek egy kompatibilis garnitúrát?! -
fudi2002
Topikgazda
válasz
tranceplanet
üzenetére
Hi
Telóról vagyok,de ha jól látom 2400mhzes ram. Ha normálisan működik is a lapodban, eléggé visszafogja a tempót. 3200mhz alá lehetőség szerint ne menj szerintem. -
tranceplanet
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Csak a RAM van meg és egy 9060 XT 16 GB.
Ja és sajnos 4 modul, így 32GB. Jól tudom a Ryzen dual channel, szóval hátrányos sajna.
Amúgy ezeket néztem ki:
Ryzen 5700X Tray
Gigabyte B550 Eagle [link]De az is lehet hagyom az egészet és elpasszolom a memóriákat.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
tranceplanet
üzenetére
ZEN3 IMC-je már tök jó. Inkább az alaplap képességei fontosabbak.
Van 1-2 olcsó B550 ami nagyon ratyi RAM szempontból. Milyen alaplap lesz?
Ha tuningolni is akarod, akkor sokat nem szabad várni a Samsung 8Gbit C die-tól és azt javasolják, hogy 1.35V-nál tovább nem szabad menni vele. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zolee0307
üzenetére
Én nem kockáztatnám meg, pláne ha csak ennyi a "gond".
Lehet kapni alphacoolnak kétoldalas bazierős, de hővezetős ragasztóját(megnemmondom milyen vastagságú, talán 1mm körüli lehet), ha esetleg leválna a chipekről, azzal ragazd vissza aztán sztem ennyi.Szerk: [link] Nézz itt szét, de ez csak ha a chipnél válik el, a ledhez nyilván jó a bármi a fogja.
Szerk2: ja a lényeg, ha nem csináltál ilyet: hajszárítóval és véletlenül se hőlégfúvóval!! megmelegíted a ram oldalát és finoman annyira kihajtod a bordát hogy a led műanyag és a borda közé tudd rakni a ragasztócsíkot, aztán összenyom. Ennyi
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zolee0307
üzenetére
Én a jelen helyzetben óvatosan gariztatnék. (kis/nagykerrel főleg sehogy, max gyártóval) Nehogy az legyen, hogy a pénzt visszakapod, mert az kellemetlen. És biza most elég nagy az esély, hogy át@@@@nak a palánkon a kis/nagykerek.
Azt nem tudom, nem veszek otthonra patriot cuccot

-
zolee0307
őstag
Sziasztok
Adott egy Patriot Viper elite 5 ultra ddr5 ram kit. A modul tetején lévő műanyag rgb diffúzortól elkezdett elválni a hűtőborda. Nem tudom mennyire látszik a képen. Ezt mivel tudnám megragasztani, vagy ne foglalkozzak vele?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
intuicio
üzenetére
[link]
Ezeket tesztelném a helyedben. A jelen profilból biztosan vissza kell lazítani 4 modulnál. Kezdd előről, keress egy stabil és kitesztelt xmp 3200cl16ot 4 modullal, aztán xmpnél kezdd emelni a frekit.
Egy valamit sztem állíts be: tRCDRD 22, erre háklis a micron edie. Ezt majd a végén a max frekihez kell visszafaragni.Dual rank beállításait mindenképpen próbáld ki 3200-on, aztán ahol hasal akkor ezekkel is variálj.
ProcODT 32-34
RTTnom disabled
RTTwr RZQ/3 o. 80 Ohm
RTTpark RZQ/1 o. 240 Ohm
CADs 24-24-24-24 o. 24-20-24-24
Cadokkal játszani fog kelleni, próbáld a fentieket, de próbából elmennék akár 120-20-20-24 felé is. Procodt is ha kell mehet fel 60ig kb. Hűteni kell a memókat, itt már fognak melegedni. -
zebra_hun
veterán
válasz
intuicio
üzenetére
Számos okból jobb a fórumon ezt megbeszélni, mint priviben. Én is átterelek mindenkit ha ilyen jellegű.
Az AMD sem sokban különbözik az Intel-től. 4 modulos felállásban sokkal nehezebb stabilizálni, de nem lehetetlen. Sok türelem szükséges.
Azon kívül hogy magasabb fesz igény van, ezekre feltétlen ügyelni kell! (Intel elnevezést használok, ki kell nyomozni majd a helyes elnevezést)sg - same group,
dg - different group,
dr - different rank,
dd - different dimm.- A _dr sort a Dual Rank (DR) kit-ek esetén használjuk, Single Rank (SR) esetén kikapcsolható)
- A _dd sort pedig 4 modul esetén használjuk, 2 modul esetén kikapcsolható.
Ezekre ügyelni kell, hogy ki legyenek töltve. Sokan nem is szokták kikapcsolni, lehet jobb auto-n hagyni.
Intel esetén a Vdimm (DRAM) fesz marad, nem igényel többet.
A Sytem Agent (SA) viszont nagyon.
Sok sok próbálkozás kell majd. Frekit sem bír a 4x16GB Dual rank. Azok a modulok 4300-4400MHz-ig simán mennek, de így a 3700MHz volt a plafon. "Bődületes" feszültséggel. (Ez még nem vészes, csak ennyivel sokkal magasabb frekit elérek 2 modulos felállásban)
Fenti példa kicsit extrém, hiszen nem is egyforma kit-ek, ráadásul a 4xSR kedvezőbb.
4xDR a legnehezebb.
Van egy példád ami nagyban segít régről. Én azokat óvatosan átvinném még 3200MHz-en. Kinek mi tetszik persze. Nálam a szoros időzítések fontosabbak a frekinél.Sajnos nekem nincs AMD, életemben nem figyeltem mit, hogyan neveznek. Azt ki kell nyomoznod. Hasonló az elmélete mindegyiknek.
Abban biztos vagyok, hogy ha elindulsz, itt megosztod, kapsz további segítséget, tanácsot.
Egy lényeges dolog van ami mindegy hogy kék vagy vörös, elkapálás esetén tudd visszaállítani a géped. Van olyan. Számtalanszor belefut mindenki hogy nem indul.
CMOS, mentett profil visszatölt, minden OK.Figyelemmel kísérem, bár hozzászólni nem tudok. Menni fog

-
válasz
pidzse4
üzenetére
De az fps nem a memoriád sebességétél vagy alacsony késleltetésétől lesz olyan magas hanem a videokártyád miatt.
Akkor ugyanazon beállításokkal futtass le pl egy SOTR bechet 6000-6400-8000-es beállításokkal. Akár XMP-vel is. Lesz különbség miközben a proci, és a vga ugyanazon órajeleken megy. Egy esetben nem lesz, ha VGA limited lesz, amit már írtak neked mások is.De ha nekem nem hiszel, tessék 2 éves videó már itt is kijön, hogy igen is számít a késleltetés meg az órajel. (És mielőtt megint jönnél hogy miért nem 4K azért mert ott VGA limit lenne = nem látod a valós különbségeket mert a VGA nem tud több FPS-t hiába állítgatod a ramot)
-
Baryka007
addikt
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Aprósolyom:
Ki gondolta volna

Teljesen egyetértek veled, a gond az hogy van aki nem olvassa el az első sor után. De ha igen, közben másra figyel
KAMELOT:
Úgyse fogja... Ez már elvi kérdés nála... jöhetsz akármennyi teszttel meg doksival kimért dolgokkal stb... Ő eldöntötte hogy igaza van... Ez ilyen egyszerű.pidzse4:
De lehet akár 200 is . De az fps nem a memoriád sebességétél vagy alacsony késleltetésétől lesz olyan magas hanem a videokártyád miatt.
De hát, látszik a képen amit fentebb beküldtem, hogy teljesen mindegy milyen VGA-t dobsz fölé ami 147 től többet tud... Ugyanis min fps ben odáig droppol a CPU/RAM beállítás miatt az egész rendszer ... Ez nem űrtechnológia...
Lefordítom rövidebbre: Nem a videókártya fogja eldönteni 4K ultrán sem az FPS-t ha a CPU 147 ig droppol

De hát ez látszik a képen és ezt mindenki látja rajtad kívül.
És nézd csak... csak a ram piszkálásától (tehát a CPU hoz nem nyúltunk) és 40 fps el nőtt a minimum...
147 -> 186
-
zebra_hun
veterán
válasz
intuicio
üzenetére
Szia!
Csak helyre billentettem

Huh, ez nekem nem megy, mivel sajnos sosem tapasztaltam, használtam AMD-t.
Pár tippet adok, amitől tuti kapsz jótanácsot.
Kezd el az oc-kot. Eljutsz amíg eljutsz, fotó a beállításokról, mit, hol, miért írtál, leírni.
Ezek után sokkal könnyebb segíteni.
Intel-nél szoktam segíteni ha tudok, de sokkal könnyebb a segédkező dolga is, ha elkezdi a tulaj.
Próbáld ki a 3600mhz-et.
Hasznos infó, ha leírod ha van boot, de a tm5 hibázik. Mekkora feszt emeltél, stb.
Kék oldalon megmondanám mely feszültségek, de felelőtlenség volna tanácsolnom ez esetben.Fudi, Aprosolyom biztos vagyok benne, hogy ad irányt ha elindultál. Kudarc nem gond. Mindenkinek van.
Üdv., Laci
-
Aprósólyom
addikt
36fps?
Mondjuk ha OLED a kijelző a super gyors pixel válaszidővel, akkor lehet még nincs elmosódva a mozgókép, de egylőre ez a kijelző még általános, hogy ebből általános tanácsokat lehessen osztani.
De nah, 36fps mellé elég egy i5-10400 vagy R5-3600 is bármilyen DDR4 társaságában. Bőven.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
zebra_hun
üzenetére
Engem az a 627W lesokkolt
Az már fogyasztás a javából. A RAM OC egy olyan dolog, hogy addig van ellene az ember, ameddig nem használ egy legalább nagyjából (értsd, pl. Buildzoid AM5 időzítései, messze nem a limit, de egy XMP-nél sokkalta jobb) beállított rendszert, utána visszamenni XMP-re bármi miatt érezhető visszaesés tud lenni.
-
zebra_hun
veterán
válasz
pidzse4
üzenetére
Egy probléma van, mégpedig, hogy nem érted. Semmit.
Mondanám azt is, hogy igazad van, de nincs.Itt egy kép tőled az 5090 topikból:

Mit olvas ki az ember a képből?
Elmondom.
Ezen az látszik, hogy nem tudsz gpu-t választani.
Ha te 2160p -n, mellé PT meg frinci-francit is szeretnél, az a gpu édes kevés oda.
Ebben a szituációban egy bármit is tehetsz a gpu alá, menni fog a 30 fps.
Valóban, 30 fps-re nem kell xmp sem. Ugyanis a videókártya elhasal.
Jól leméred a gpu-d erejét.
Teljesen felesleges a vergődésed, ez egy gpu limites szituáció.
Tudod, vannak olyan beállítások, hogy az 5090 kirajzol mondjuk 140 fps-t. Az már használható.
No, itt jön a csavar. Ma azért elvárható, hogy 140 fps meglegyen.
Mi történik nálad ha eldobod a sok felesleget, hogy legyen 140 fps-ed?
Megkotlik az arrow lake-ed.
Ez a cyberpunk totál kimaxolva mindenre alkalmas, de legfőképp nem erre.
Gpu-t mérni talán.
De nehogy megmagyarázd, hogy élvezetes a játék 30 fps-sel 4k kimaxolt grafikán.
Rtx5090 ezt tudja. Te magad raktad be.Mondok jobbat:
Rengeteg játék van ahol ha belegebedsz se tudsz 60-70 fps fölé menni.
Rtx 5090 meg alszik. De még egy 4080, 4070ti is.
Ott hogy csinálnál az 5090-nel mondjuk 100 fps-t?
Ha leveszed 720p-re (ahogy nem játszik senki sem), akkor is 60, max 70 fps.
A legjobb konfigokkal. 1% low pedig 40 fps.
Megmondom, sehogy. A 60 is álom lenne a konfigodon, mivel 50-et sem tud az arl. Avg-ről beszélek, 1%-ot meg sem említem.Szóval értem amit mondasz, de az egy gpu limites szitu.
Gpu ne járjon már 98-99%-on, az rossz választás.
Ebben megoszlanak a vélemények.
Két külön fps-t kell nézni. Gpu előtti, és gpu utáni fps-t.
Ha a gpu-d nem kap semmit, abból nem lesz sok fps. Max ilyen fg féle önbecsapással.
A fenti példa pl a Hogwarts-ban előidézhető RT Ultra-n.Nem kell semmi benchmark tőled, felesleges.
Nem vagyunk egyformák, nem is kell.
Okos választással, beállítással lehet szépen profitálni.
Te bemutattad a Ferrarit a Szabadegyházi bekötő földúton, hogy 30km/h-val tud menni. Trabival is tudok ilyen tempót.
Ha érted, érted, ha nem, hát nem.Peace
-
pidzse4
aktív tag
válasz
Baryka007
üzenetére
De lehet akár 200 is . De az fps nem a memoriád sebességétél vagy alacsony késleltetésétől lesz olyan magas hanem a videokártyád miatt. Most én 9066 Mhz használom a gépem memoriáját de ettől még nem játszom 4K ban sokkal gyorsabb fpssel mintha 6400 lenne. Szerintem tul komolyan veszitek ezt a memoria tuningot. Nekem baromi gyors a memoriám de mit érek vele semmit. Mivel én csak
játékra 4K ban használom a gépet és nem dolgozom vele és nem is tömöritgetek csak ritkán .
-
Aprósólyom
addikt
#67507 Baryka007 Most kerestem rá, jóval többet tud rtx5090.
De amúgy nagyon nem értem mi értelme annak, hogy jórészt GPU limit szcenárióval akarja pidzse4 hitelesíteni a RAM tuningos véleményét.
Tegnap (ami törölve lett), pont PUBG-t tesztet tett be. A 3733-ra belőtt, az időzítéseket végletekig finomhangolt gyenge konfigom (5600X+6600XT) több fps-t produkált egy memória intenzív pályarészen, ugyanabban a perspektívában, mint egy 7600X+6000CL30+jobb VGA. Persze, lehet jobb alkatrészeket is venni, de az XMP-ben mindig lazák lesznek a másodlagos és harmadlagos időzítések, amit pedig egyes alkalmazások nagyon szeretnek. Szóval hiába az említett majd' 2x drágább RAM+proci+alaplap kombináció, tuningolni kell a RAM-t, ha az ember a belépő-közepes gépéből ki akarja hajtani a magas képfrissítésű monitorhoz valót.Az XMP meg olyan eset, hogy a mérnököknek muszáj nagyon lazára belőnie, mert nem tehetik meg, hogy egy rosszabb IMC-vel szerelt CPU mellett, egy rosszabb jelintegritású alaplapban, egy átlag 30-35 fokos éghajlaton élő usernek instabil legyen, gyengén szellőző gépházról már nem is beszélve.
-
pidzse4
aktív tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Én ezzel tisztában vagyok hogy 720p ben látványos az eltérés de ez csak tesztre jó. Senki nem játszik 720p ben. Én speciel még 1440p ben sem játszom csak is kizárolag 4K ban Ultrán RT maxon. Ezen a felbontáson nincs különbség . Persze tudom hogy sokan még mindig 1080p ben nyomják azoknak jó lehet a tuning mert kicsit hozni fog de még azok is jobban járnak ha netán kevés az fps hogy vesznek egy gyorsabb vgat a gépbe vagy ramot és nem kell húzogatni. ok tudom az pénzbe kerül ezért is húzogattok sokan . A húzás ingyenvan az új hardver meg pénzbe kerül. De ha igazi gyorsulást akartok akkor az új hardver az egyetlen alternativa. Mivel húzni nem tudsz olyan sokat max 10% körül, ha meg veszel egy új memoriát az kb 30% os sebességnövekedés .
-
Baryka007
addikt
válasz
pidzse4
üzenetére
Akkor itt van egy kép tőlem jó régről... még amikor 12600K-m volt...
720p low beállítás, de jól mutatja hogyha jó VGA-d van akkor erre képes a setup!
Ha ideraksz egy 5090 et 4K ra feltolt beállítással, akkor a Stock+XMP nél 4k ultrán is malmozni fog a GPU ...Jelmagyarázat:
-Stock = CPU is at default state
-XMP = Memory is at XMP state
-4133 = Memory is at fined OC at 4133
5,3 = CPU overclocked to 5,3ghzItt van stock cpu + xmp memória és stock cpu + feszített memória... Pont olyan emberek számára készült mint amilyen te vagy.
-
zebra_hun
veterán
válasz
pidzse4
üzenetére
Mennyire nem olvasol.
Részletesen, minden adatot hozzáraktam, ua driver, ua játékverzió, ua cpu clock, minden ua.
Az egy bónusz volt a teszthez, hiszen akkor még egy 4100-ig jutottam el.
Az pedig egy 4400mhz-es.
Cpu oc tudod mit ad? Ott van, csak olvasnod kell. Szinte semmit.
Minden mérés ott van, extra log-ot is mellékeltem pont az ilyen esetekre.De láthattad, hiszen a topikban szerepelt már.
Ez egy teszt. Nincs kérdés a világon ami ne lenne ott.
Ilyet szeretnék látni mindig, mindenhol.
Sajnos fehér holló. -
pidzse4
aktív tag
válasz
zebra_hun
üzenetére
Csak egy rövid észrevétel a két eredmény nem hiteles. Mivel az egyik XMP game verzio: és a gpu driver sem ugyan az mint a beállitottérték ( kép) ráadásul a cpu is jóval magasabb értéken van . Ugy lett volna jó ez a teszt hogy a cpu ugyan azon a frekin van és a game verzio és a gpu driver is ugyan az. Mert igy hogy frissités érkezett mind a kettőhöz és a proci is húzott igy már teljesen más. Sőt szerintem a gpu memoriája és a gpu is húzva van. De persze ez az én véleményem . Kizárólag csak a memoriát finomhangoltad volna közel sem lett volna ekkora a különbség. Ha huzom a cput és uj driverek vannak fönt és a gput is huzom plusz a memoriát is finomhangolom persze hogy nagyobb a különbség. Kiváncsi lettem volna 1440p ben ultrán hogy ha csak és kizárolag a memoria van finomhangolva akkor mennyivel lett volna több az xmp és a finomhangolt memoria között az fps különbség. De ez is csak egy vélemény nem kelle gyetérteni vele.
-
Baryka007
addikt
válasz
pidzse4
üzenetére
de ha az ember elmondja a véleményét, és az nem egyezik meg itt egyes emberek véleményével, akkor vegzálják: fogjam be, vagy törölve leszek,
A gond az, hogy neked véleményed van, nekünk pedig sok éves tapasztalatunk és sok ezer teszt.Tesztekből tudom igazolni, hogy nem ér sokat az, ha húzogatod a memóriát.
Kérlek akkor mutasd be ezeket a teszteket, és ha lehet legyen rajta 0,1% low - 1% low, és MIN fps is, mivel ezek a kulcs értékek.
És memória húzogatás alatt kérlek ne csak annyit csinálj, hogy betöltöd az XMP-t és belövöd neki 6000 helyett 6800 ra...
Hanem akkor rendesen ülj neki, állítsd be az ellenállásokat, csinálj egy feszített 8200 cl38 at (rohadt nehéz) LGA 1700 on, ha 1851 en vagy, akkor meg egy 9000 környékét célozz be ha lehet, ha az alaplap nem tudja akkor legyen csak egy 8400-8600... de kitesztelve 2,5 órás TM5 Anta 777 extremmel, meg egy VST/VT3 váltós Y-Crunchert is rakj mellé... És a Ringet is szépen lődd be hozzá, mert gyorsítja a latencyt, ami a memóriának jól jön.Szerintem nem voltam bunkó és nem voltam sértő senkivel.
De igen az voltál
Elmondom miért !
-Sok ember sok évnyi tapasztalatát tesztjeit, és tudását írod le pár szóval. Amikor szemmel láthatóan még életedben nem feszítettél be igazán memóriát... De ha őszinte akarok lenni Tibcsihez képest még én sem
Ő még az ellenállásokat is belövi, hogy a jelintegritás zavart minimálisra csökkentse...
Szóval itt kár is szaporítanom a szavakat, ennyi melót tudást egy asztalon említeni az állításaid mellé, eléggé abszúrd lássuk be. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Lacpac
üzenetére
Pláne, hogy abban az időben még a ramon max a frekvenciát tudtad húzni, aztán pedig a fő késleltetéseket. Nos ő ezen a szinten meg is rekedt.
386sxtől fölfele megfordult néhány gép kezeim között, ebből saccolható, hogy nem 20évesként írom eme sorokat..

Remélem az érzelmi hullámzásnak vége, figyelmeztetésként az elmúlt napok történéseit - első lépcsőként - offba vágtam. Remélem nem kell a következő lépcsőfokra lépnem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Besegít az AI a zöldségespultnál
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Battlefield 6
- Robotporszívók
- Borderlands 4
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- DDR4 -es 8GB -os notebook memória eladó
- DDR3 Lapop Ram csomagban 12db
- BONTATLAN Corsair Vengeance 32GB KIT (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 RGB PRO SL - 5 év gari
- Corsair VENGEANCE 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz CL40 - XMP - 99 hó garancia
- Corsair Vengeance 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 12 hó garancia
- AKTIVÁLATLAN iPhone 16e 128GB Fehér -12 hónap Apple Gar - Kártya független
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB White-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4487
- HIBÁTLAN iPhone 11 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4258
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! I5 6400 / GTX 1060 6GB / 16GB DDR4 / 128SSD+ 500GB SSHD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9060XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
. Hagyom a 3200n.
. Ezt lehet gariztatni? Ill. idővel az egész modulról teljesen elválik, vagy csak a felső részen?