- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- MIUI / HyperOS topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Hirdetés
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dave567
addikt
-
fudi2002
Topikgazda
-
Dave567
addikt
-
CJ4567
nagyúr
válasz
fudi2002 #66866 üzenetére
AM4-en volt Asus-om, és MSI-m is, a legendás B450M Mortar Max
Pont sikerült akkorra időzítenem a váltást, amikor a 7700 nagyon jó árban volt, de mATX lapoknak az árai össze vissza ingadoztak, és a készlet se volt a legjobb, ez a lap felszereltségileg elég jónak tűnt, és ráadásul fehér is. Az mATX pedig a már meglévő ház miatt volt kikötés
Eddig más problémám nem volt az alaplappal, ez is egy elég niche probléma, főleg úgy, hogy a 6200-at sehogy se bírja az IMC-m, sokkal előrébb pedig nem lennék akkor se 6000-en, ha tudnám a feszt pumpálni a RAM-ba.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
fudi2002 #66861 üzenetére
XMP-t betöltve, 1,45V VDD, 1,35V VDDQ nem indul
Nincs semmilyen opció ami PMIC-hez kapcsolatos lenne, amit találtam neten, az a DDR5 Overvoltage, vagy DDR5 High DRAM voltage, de semmi ilyenhez köthető opció nincs a BIOS-omban.
Annyi szerencsém van, hogy 1,4V-on megy a 6000 CL28, szóval így is megvagyok, csak jó lett volna kipróbálni, hogy aktív hűtéssel meddig bírja, de hát ez van, sokkal gyorsabb amúgy se lesz már
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
fudi2002 #66861 üzenetére
Juj most jut eszembe, sztem nem műxik a lapodon a pmic unlock. Asszem annak pont az 1,43v a határa, mármint unlock nélkül.
Bioszban nincs valami hasonló menüpont? Special unlock pmic vagy ilyesmi?
UI: jah, meg is van:
A DDR5 PMIC (Power Management Integrated Circuit) is a chip that manages the power delivery to DDR5 memory modules. The "lock 1.43v" likely refers to a voltage setting on the PMIC, potentially related to a maximum voltage limit or a specific configuration for a memory overclocking profile. DDR5 modules typically operate at 1.1V, but overclocking often requires higher voltages, and the PMIC's settings can influence stability and performance.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567 #66860 üzenetére
Amdvel nincs tapasztalatom gigabyte lappal még annyi sem
, de gyanítom nem tud valamiért betrainingezni. A túl magas fesz miatt is szét tud esni a training legalábbis intelen biztosan. Ha "deltázod" a ram feszeket akkor sem? Ez annyit jelent, hogy pl vdd 1,5v és vddQ 1,41v.
Simán xmp-vel betöltve sem? Tehát csak feszt tolod fel és már nem indul?
-
fudi2002
Topikgazda
-
aAron_
őstag
válasz
fudi2002 #66852 üzenetére
Hát, ez a GDM off irány érdekes.
3733 MHz-et nem sikerült tartanom magasabb VDIMM és extra laza timing-ok mellett sem. MT5 másfél perc után már hibákat dobált.
3600 MHz már jónak tűnt, 3666-ot nem néztem.
Ryzen 5 3600-ra fognám, de úgy látom másnak még 3800 MHz is ment vele (CR 1-gyel). Persze lehet, az enyém gyengébb, RAM gondolom tudna többet is.
#66858fudi2002: Igen-igen, éreztem, ott voltak valóban, azért is jöttem ide kérdezni. Most azokból kicsit visszavettem, de marad a GDM on. Aztán ha lesz pár napom még erre, akkor próbálkozom CR 1-gyel, alacsonyabb frekvencia mellett. Elég időigényes, de szórakoztató hobbit sikerült találni.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Dave567 #66855 üzenetére
Az a gond, hogy minden mindennel összefügg. A training függ a vddtől, vddqtól, tx, sa, vdd2 feszektől és némelyikek egymáshoz viszonyított feszültség különbségétől is. Senkit nem bíztatok az Y cruncher használatára, de én csak azzal tudtam normálisan belőni a jó SA feszt. Viszont azt nagyon visszafogott cpu oc mellett szabad csak. AVX offsettel, vagy visszafogott frekivel szabad csak mert megfőzöd vele a cuccot. A két végletet megközölni esetleg a benchmate->y-cruncher 0.7.10-> PI 2.5B "gyorstesszttel tudod, amit lefuttatsz mondjuk 5x egymás után (kb 1 perc a futási idő). De ezt se használd azért eszetlen cpu beállítás mellett, jót ez sem tesz annak ellenére, hogy rövid terhelés.
Én javaslatom cpu kérdésben (14900k): 250A alatt maradni, 280w alatt maradni, 1,45v alatt maradni, nyilván ez 1szálas peakben értve. Van aki ennél kevesebbet mond, azzal is tudok azonosulni. Nálam elég komoly épített víz van, ezért kicsit "bátrabb" vagyok. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Dave567 #66853 üzenetére
Hi
2 lehetőséget látok:
1, Eddig sem volt stabil a training. Ami annyit jelent, hogy elindítod 10x a gépet, jól trainingez, aztán jön egy pl áramszünet és utána nem. Ezért van, hogy ddr5-öt úgy szoktam tesztelni, hogy közben a tápot lekapcsolom, megnyomkodom a bekapcs gombot és tápegységnél visszakapcsolom, majd teszt. Ha így túlél 2-3x alkalmat, nekem azzal onnantól nem volt gondom. (üdv a ddr5oc pokol bugyraiban)
2, Nyár van és nagyon határon mozgott a stabilitásod. Ergo a meleg miatt a vga-d is jobban fűt és a ram modulok is melegebbek ezáltal. Eddig ipphogy stabil volt, a nyári +2-8fok miatt meg pont átbukik a határon.
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Rendesen be volt állíttatva a gép, nem igazán szeretek BIOSba turkálni, szóval nem is tettem, de észre vettem, hogy valami nem stimmel a géppel, nyomtam egy TM5-őt, és ez fogadott.OCCT is le nyomtam, ott is volt valami LOG hiba, csak arról nem csináltam képet.
Az eredeti ez volt, amikor elkészült.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
aAron_ #66851 üzenetére
A feszültséget, még többet is bevállalnék(bevállalok). Az előző ddr5 7200cl32-m ment 1,48v-on, a mostani 8600cl38-am megy 1,52v-on. Én jelen vízhűtéssel 1.6v-ig elmennék nyugodtan, csakhát nem sok értelme van jelenleg. Hűteni kell és ennyi. Legyen az ventit dugunk az orrukba vagy vízhűtés. Valami legyen, hogy a vga-ról felszálló hő miatt ne legyen instabil és ne főljön évekig (pláne nyáron).
A gdm trükkös dolog. A command rate-el játszik. Ha instabilitást észlel, akkor az 1T-ből visszavesz menet közben 2t-re. Szóval úgy látod hogy stabil, az is, merthogy visszavett a tempóból.
-
aAron_
őstag
válasz
fudi2002 #66850 üzenetére
Azta, komoly eredmény.
1.46V VDIMM viszont kicsit ijesztő számomra, és úgy látom, ez annyira nem lett kitárgyalva. Valóságban ez még több is lehet, legalábbis a 1.43 nálam a gyakorlatban inkább 1.44.
2-3 éves távon is be mernél vállalni egy ilyet?
Nekem 1.45V-on nem ment a 3800 MHz laza timingok mellett sem, ezért azt inkább már nem erőltettem. De lehet itt a 3000-es Ryzen a szűk keresztmetszet.
GDM off érdekes, ezt az irányt még nem vizsgáltam. Az általad is linkelt github guide alapján állítottam ezt csak be már a legelején on-ra.
-
aAron_
őstag
Sziasztok!
Első RAM tuningom (Crucial DDR4 3200 32GB Ballistix Sports LT CL16 KIT (2x16GB) BLS2K16G4D32AESB (M8E)) véglegesíteném 24/7 használatra egy Ryzen 3600-zal (később talán 5000-es procira lesz cserélve).
Akinek ezzel kapcsolatban több tapasztalata van, tudná véleményezni a beállításaim?
Különösen az aláhúzottak kérdésesek számomra. Egy részük talán feleslegesen feszes ennyire, miközben gyakorlatban teljesítményt nem igazán növelik ezen a szinten. De ha már ennyit foglalkoztam vele, a maximumra törekednék.
Stressz tesztek hiba nélkül lefutnak, WHEA logban semmi.
Feszültségeket tervezem még alacsonyabbra vinni, főképp a VDIMM-et (ha engedi).
-
5leteseN
senior tag
+ :
-
KAMELOT
titán
Köszönöm! Valamit javítani kell a progin, mert nem jól mér!
AIDA jól méri az Intelt viszont, AMD-nél más értéket kéne mutatni.
Ugyan az a gond, mint CB esetén, memory acces OFF-al mér. Így viszont nem látjuk a tényleges sebességet. -
Baryka007
addikt
Rendben köszönöm
Akkor 100%, hogy a szoftver motorjával van valami baj.Csak eddig egy 12400F (6mag 12 szál) és a tiéden záródott be (i7 8086k 6mag 12 szál)
Most a kevés szál lesz a gyanúsított...
Bár elvileg nem lehet probléma... De ha a program nem jól méri fel a szálakat, és megpróbál talán több szálat futtatni, mint amennyi van, az talán okozhat kellemetlenséget ... Mivel arra nincs optimalizálva még... Mivel megpróbálja az összes szálat fizikai maghoz kapcsolni. -
-
Baryka007
addikt
A céges gépen nekem is kilép. De ott konkrétan láttam mi történt... a chunk size nagyobb lett mint a memória utolsó címzése... Ezért túlmutatott a memórián, a progi betöltötte (ilyenkor a win swapfájlba a C:\ meghajtóra pakolja) viszont a progi fix memória címhez tud csak nyúlni, és ezért jött az Access Violation, mivel túlmutatott a címzés a memória utolsó címén...
Egyszerűen betelt a ramod (feltételezhetően) erre lesz majd egy fallback, hogy kevés ramot használó felhasználóknál kisebb buffersize-t töltsön be.
De javíts ki ha tévedek, de valószínűleg 8gb vagy kevesebb ramod van, igaz?
Látom, hogy 2x8gb memóriád van... Akkor más miatt mutatott rossz címre... De ettől függetlenül kérlek nézd meg, hogy futás közben betelik -e a memóriád. Ez fontos lenne. -
Baryka007
addikt
Megvan feltehetően a probléma, akkor lép ki a program (Acces Violation stimmel, a megérzésem nem csalt) nem engedélyezett memória területre akart címezni a teszt alatt !
Valószínűleg betelt a memóriád !
Szóval majd csinálok egy fallback verziót az engine-be akinek kevesebb ramja van annak kisebb bufferrel indítja a tesztet... Csak akkor az nem lesz összehasonlítható mások tesztjeivel, mivel nem ugyan akkora blokkokat kellett mozgatni a két tesztben ... ha így teszek... Erre még kitalálok valamit...
Aprósolyom:
Köszönöm a tesztet !! Úgy néz ki, jól skáláz már AMD-vel is
Még az X3D től félek, hogy megeszi a cache a ram tesztet... valaki nem akarja még x3d vel lefuttatni a tesztet? -
Aprósólyom
addikt
Ryzen 5700X @ 4,4GHz / 2x16GB DR @ 3666MHz
-
Baryka007
addikt
válasz
arabus #66826 üzenetére
Köszönöm
Sok meló van még vele ...
Sajnos az SPD-t nem tudom kiolvasni... próbáltam külső SDK-kkal de azok meg nem C# kompatibilisek... Aztán megpróbáltam C++ ból kiolvasni az 51x és 52x címeket (ezek általában az első két dimm slotok)
Aztán csináltam egy CRC errort az SPD ben a memórián... meg kellett vennem a taiphoon-t hogy vissza írjam az SPD-t mert kicsit brickeltem a drága memóriám SPD jétDe hát ilyen ez a fejlesztés... tesztelés közben beüthet néha a gebasz...
Most fullra le van tiltva az egész SPD olvasás... ezért látom csak a memória órajelét, azt is a Windows Task Managerből "lopja" ki magának a progi... hogy véletlenül se nyúljon olyan területekhez amikkel problémát lehetne okozni...
Szóval ezt még megkéne oldanom valahogy...
Aztán majd a stability rész is durva lesz... Bár könnyebb lesz már talán mint a benchmark rész...
Utána meg az összehasonlító rendszert amit a pókdián láthatsz, annak lesz egy beállítása... Hogy milyen rendszerhez szeretnéd a saját eredményedet hasonlítani.
Lehet majd DDR4 vs DDR5, meg intel vs amd, vagy csak 4000mt/s feletti ramok stb...
Elég sok opciót akarok ott majd belőni, és egyszerre több filter is bekapcsolható lesz majd !
Ez akkor lesz majd a legjobb, ha a memória fő időzítéseit is kifogom tudni olvasni... És meglesz a stability rész is már a progiban... Mert a stabtesztnek majd lesz egy funkciója, hogy az eredményed mellé az adatbázisba validáltan fel lesz tüntetve, hogy stable !
És külön lehet majd csak stabil memória profilokkal is hasonlítgatni eredményeket, meg nem stabilokkal is...Szóval majd ez lesz a végső cél... Akkor lesz kész
Onnan már csak finomítgatok rajta...
Lesz még Light és Dark UI (a Light ui egyébként már készen van, csak nincs hozzá kapcsoló) -
Baryka007
addikt
válasz
arabus #66824 üzenetére
Aháá szóval te voltál az adatbázisban azzal a szörnyeteggel
Nagyon szépen köszönöm !Aranyat érnek ezek a tesztek most
Egyelőre úgy néz ki, hogy valid eredményeket mér a program, és tényleg eltaláltam most a motor beállításait.
Talán enyhe finomhangolás kell még neki, de ez eléggé 99% os állapot legalább már.Következő lépés a stability fejlesztése lesz... Aztán jön az okosabb compare system is !
És az már Beta Release állapot lesz.
-
DravenMoral
senior tag
Sziasztok! Adott egy Lenovo Ideacentre Gaming 5 (Ryzen 5 5600G)-s irodai gép, ami kapott 2x8GB 3000mhz-es ram kitet. (G.Skill) fut is szépen a gép vele, de csak 2133mhz-en, és a biosban nem is lehet a ram sebességét állítani, semmilyen módon. Frissítettem a lap biosát a legfrissebbre, de még most sem. Csak megnézni lehet benne, hogy milyen sebességen mennek.
Cserélgettem benne 4 ram párt, mindegyikkel ezt csinálta.A lapnak biztosan tudnia kell a 3200mhz-et a gyártó weboldaláról nézve. Az eredeti 1x16gb-os gyári modullal tudja is alaphangon..
Lehetséges, hogy két modul esetén már csak 2133mhz-et tud gyárilag? Erről nem írnak semmit.Kérdésem lenne, hogy lehet a bioson kívül bárhol máshol állítani a memóriák sebességét?
-
Baryka007
addikt
Stability teszt egyelőre még nem csinál semmit, csak animáció. Hogy majd úgy fog kinézni.
Az egyébkén Access Violation hiba lesz, rossz memóriacímhez nyúl a program... Milyen cpu-d van mennyi memóriával?
És ezt a legújabb verziót próbáltad? (0.1.2) ?
5leteseN:
Köszönöm, ez nagyon sokat segít behatárolni a dolgokatEgyelőre 1.2 es engine-el még csak mi mértünk
Leméred AIDA64 ben is? Hogy lássam ahhoz képest mekkora a különbség ? -
Baryka007
addikt
válasz
5leteseN #66814 üzenetére
Ez azért van, mert egy három tényezős nem lineáris görbéből scalel a program !
Ez most nagyon kínaiul hangzik, de elmondom mi a lényege, és miért scaleli a pontszámot ! (Amit most törölni fogok)
Alapból volt egy hibátlan motorom... Ami azonos CPU magszámú CPU-knál totál releváns értéket dobott, és csak a memóriára reagált... CPU ból 2ghz -t elvettem és 2% ot droppolt a dram tempó... Tehát tényleg alig volt érzékeny a CPU ra...
Viszont !
A haverom 12400F el is elindította a progit 7000 re húzott ddr5 ramokkal (ami aidaban ~100gb/s)
És 20gb/s el lassabb tempót mért mint én a 4200 cl16-16-16 os b-die setupommal... 12600K val...Ez azért történt, mert 32 szálon mért akkor a motor... És amíg nincs a CPU -nak 32 szálja addig CPU ra scalel a progi...
Ezért ha azonos magszámú CPU -val mértél akkor tök releváns volt az eredmény... De amint eltérő magszámú CPU alatt futtatott ramokat akartál egymáshoz hasonlítani, brutál mód elcsúsztak az eredmények...
És akkor itt ment az ötletelés, hogy adjak akkora BufferSize-ot a szálaknak, hogy ha 4 magon indítjuk akkor is lefossa a bokáját tőle a ram...
Ezzel az volt a baj, hogy 16gb ramos gépeket úgy teli etette, hogy lapozófájlig telítette a ramokat... tehát nem kaptál jó eredményt...Aztán akkor visszaállítottam a buffer size-ot...
Ezután azt találtam ki, hogy akkor 4 szálon futtassuk a progit, mert 4 szálas CPU-ja már mindenkinek van...
Noh ezzel meg az volt a baj, hogy bazi kicsi eredményeket kaptunk mert a 64 bites adatbuszon kommunikáló dramot nem bírod 4 threaddel kifektetni... És azon felül, hogy 6-8gb/s tempót mértél, még akkora szórás is volt 2 mérés között, hogy használhatatlan lett...
És akkor kitaláltam, hogy futtassunk egy nagyon erős 4 szálas terhelést, ami scalel-i (tehát felskáláz) az eredményt...
Lefuttatja a benchet 1 szálon 2 szálon 4 szálon...
Majd kiszámít egy nem lineáris görbét, és megsaccolja hogy 32 szálon ez mekkora tempó volna...Noh és most ezért kapsz totál fals eredményeket, mert itt tartok... És nem jól számolja a scalinget a függvény...
Szóval most ezt is nyugdíjazni fogom... Van már ötletem, hogy merre menjek tovább... De nem tudom működni fog -e... Mindenesetre kell a sok tesztelő hozzá, hogy pacekra megtudjam csinálni...
A cél hogy 0,5% alatt legyen két bench között a szórás !
Valós DRAM teljesítményt mérjen, ne CPU-t vagy schedulert akármit ....És összehasonlítható legyen, egymástól nagyon eltérő rendszerekkel is !
-
5leteseN
senior tag
Lenovo Legion "Lapos":
Az a Read/Write közötti 4,5-szeres különbség nekem döbbenetes, szedegetem az állam a padlóról!Lapos-Top: egy forrasztott 8GB, +egy foglalatos 8GB RAM!
Lehetne rajta javítani?+ szurkolok a Projektednek!
-
Baryka007
addikt
Sziasztok!
Aki még nem hallott róla
Fejlesztek egy saját memóriabenchmark programot, GearBench néven, aminek a célja, hogy cache-kerülő, valós DRAM sávszélességet mérjen – nem a CPU-t, hanem tényleg a RAM-ot benchmarkolja.
Futtatható *.exe formában, semmit nem kell telepíteni. Felküldi az eredményeket egy adatbázisba, és össze is hasonlíthatod másokkal (a program automatikusan generál egy pókdiagramot is hozzá ).
Ha van pár percetek, megköszönném, ha lefuttatnátok, mert minél több adat van, annál pontosabb és stabilabb motort tudok alá fejleszteni!
GitHub link: https://github.com/Baryka007/GearBench
A legújabb Release-t töltsétek le v0.1.1-alpha (Pre-release)
Köszi előre is!Amit most tud az előzőhöz képest !
Elméletben X3D re is optimalizált
És a Hybrid mag elrendezésű CPU-kat is támogatja... Mindig a legerősebb magokon futtatja a tesztet amíg van elég belőlük.Ha már nincs erős mag, akkor az új szálat gyengébben indítja majd, de amíg teheti P magokon fut csak !
Ui.: A GearBenchEngine.DLL fájlokat ne keverjétek a régebbiekkel, mert MD5 hash alapján a program megnézi hogy bele lett-e nyúlva. És ha nem az a DLL van mellette, ami neki tetszik, akkor nem fog lefutni. (Anti-Cheat) -
válasz
Kalacskepu #66807 üzenetére
Na így 1 hét után vígan ki tudom jelenteni, hogy Baryka007 által javasolt cmd-s parancsok lefuttatása után végleg megszűnt a net kapcsolatos gondom.
Persze pont ez a hsz elveszett, szóval majd újra le kell írni (nekem sajna nincs meg).
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox Series X|S
- nVidia GeForce GTX 1070 / 1070 Ti / 1080 (GP104)
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Autós topik
- Battlefield 6
- Futás, futópályák
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Azonnali fotós kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest