- Fórumok
- Alaplapok, chipsetek, memóriák
- RAM topik
- (kiemelt téma)
- OnePlus Watch 4 néven újráz az Oppo Watch X3
- Hivatalos a OnePlus Watch 4
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Feltalálta a Google a keresőmotort
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Fotók, videók mobillal
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- iPhone topik
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
-
67783 - 67701
67783 - 67701 67700 - 67601 67600 - 67501 67500 - 67401 67400 - 67301 67300 - 67201 67200 - 67101 67100 - 67001 67000 - 66901 66900 - 66801 66800 - 66701 66700 - 66601 66600 - 66501 66500 - 66401 66400 - 66301 66300 - 66201 66200 - 66101 66100 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:00 Téma összefoglaló
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Samus
addikt
Akkor a jelenlegi felállás a jó (a sorrendet benéztem a lapon, a színek a párokat jelölik). Emelek a feszen, de ez a hiba nekem miért nem okoz problémát? Eddig egy random újraindulás volt, ezután csináltam a tesztet (előtte is, de az a proci túlhúzása miatt volt, kevés volt a feszültség, megfelelően emelve megszűnt). Tegnap direkt jó fél órát hagytam csak úgy az RE9-et, este még egy fél óra a Returnal-al. Igaz nincs sok időm, átlag egy, másfél órákat játszok egyben, de a memóriahibák nem állandó kékhalállal járnak? Soha nimcs kihasználva teljesen a 24 giga, a maximum eddig 14 körül volt, de kétlem, hogy mindig kimarad az az egy cím/terület.
-
fudi2002
Topikgazda
Feszt még nem emeltem, de közben egy érdekes dolog is eszembe jutott. Jelenleg a felállás 8-4-8-4 (A1-B1-A2-B2), és így is Dual Channel, illetve a 8-4-4-8 is Dual lett (más kombinációban nem jött be a BIOS sem). Én így tudtam, hogy mixnél a két csatorna (egy pár) egyforma mennyiségű memóriának kell lennie (esetemben ez 12+12 giga lenne, a második vázolt felállás). Egyébként kettő ugyanolyan kitről van szó, csak az egyik 8,a másik 16GB szett. Órajel, késleltetés gyárilag egyforma, ugyanaz a márka és típus.
Egyenkentta fenti tesztprogival is hibázik, csak nem írja olyan részletesen, mint a Memtest.
A2-B2 és A1-B1 slotok vannak dualban. Tehát A2-B2-be ugyanolyan memóriát kell beletenni. Működhet különbözővel, volt ilyen asszem flex fukció intelnél, nem javasolt.
Ha a feszemelés nem segít akkor kuka az adott modul. -
Samus
addikt
Feszt még nem emeltem, de közben egy érdekes dolog is eszembe jutott. Jelenleg a felállás 8-4-8-4 (A1-B1-A2-B2), és így is Dual Channel, illetve a 8-4-4-8 is Dual lett (más kombinációban nem jött be a BIOS sem). Én így tudtam, hogy mixnél a két csatorna (egy pár) egyforma mennyiségű memóriának kell lennie (esetemben ez 12+12 giga lenne, a második vázolt felállás). Egyébként kettő ugyanolyan kitről van szó, csak az egyik 8,a másik 16GB szett. Órajel, késleltetés gyárilag egyforma, ugyanaz a márka és típus.
Egyenkentta fenti tesztprogival is hibázik, csak nem írja olyan részletesen, mint a Memtest.
-
fudi2002
Topikgazda
Sziasztok. Kérdés. 2x4+2x8 GB felállásban van egy régi DDR3 rendszerem. Memtest86 alapján az egyik 8 gigás modul hibás, mindig ugyanazon az egy címen hibázik (ez változik, hogy egy, kettő vagy négy modul van bent, de mindig ugyanazon a címen lesz a hiba, ahol a teszt során először volt). A nyolcbites változó hatodik bitje mindig egy bittel nagyobb, mint aminek lennie kellene (ez a gyakorlatban ugye totál más érték). Ami érdekes, hogy akárhogy futtatom a tesztet, mindig ugyanez jön ki. Jól gondolom, hogy a memóriában, egy adott chipen belül van a hiba, de nem maga az egész chip hibás?
Hi
Emelj próbaképp ram feszültséget. +10% elsőre.
Amúgy meg én A2 slotban egyesével tesztelném a modulokat, az a biztos.
Van az összefogalóban értelmes minőségű tesztprogram, ne azt vackot használd. -
Samus
addikt
Sziasztok. Kérdés. 2x4+2x8 GB felállásban van egy régi DDR3 rendszerem. Memtest86 alapján az egyik 8 gigás modul hibás, mindig ugyanazon az egy címen hibázik (ez változik, hogy egy, kettő vagy négy modul van bent, de mindig ugyanazon a címen lesz a hiba, ahol a teszt során először volt). A nyolcbites változó hatodik bitje mindig egy bittel nagyobb, mint aminek lennie kellene (ez a gyakorlatban ugye totál más érték). Ami érdekes, hogy akárhogy futtatom a tesztet, mindig ugyanez jön ki. Jól gondolom, hogy a memóriában, egy adott chipen belül van a hiba, de nem maga az egész chip hibás?
-
fudi2002
Topikgazda
Ezt nyilváníthatom stabilnak?
Gearbench:
TM5 extreme:
y-cruncher az auto beállításon hibázik 120 másodperces periódusokban a 80. körnél (AWX 512) nem is csodálom (1 bit félre csúszik). De sejtem, hogy miért. A hőfokok miatt, mert a Trefi érzékeny a hőre, és akkor volt 65 000 határon (ritkábban frissülő memória). Erről vélemény? A Gearbench úgy látom a processzort is jobban megdolgoztatja, mint a TM5 extreme. A hőfokokon és a teljesítmény felvételen látszik.Ez teljesen jó. Yvel sztem ne foglalkozz, proci oldal is ott közbeszólhat.
-
aok1
aktív tag
Ezt nyilváníthatom stabilnak?
Gearbench:
TM5 extreme:
y-cruncher az auto beállításon hibázik 120 másodperces periódusokban a 80. körnél (AWX 512) nem is csodálom (1 bit félre csúszik). De sejtem, hogy miért. A hőfokok miatt, mert a Trefi érzékeny a hőre, és akkor volt 65 000 határon (ritkábban frissülő memória). Erről vélemény? A Gearbench úgy látom a processzort is jobban megdolgoztatja, mint a TM5 extreme. A hőfokokon és a teljesítmény felvételen látszik. -
KAMELOT
titán
-
fudi2002
Topikgazda
-
zebra_hun
veterán
Nem vagyok egy nagy AI használó, de már megkérdeztem tőle, hogy miért vannak különbségek.
"Ha tuningolsz, ezek számítanak:
AIDA64 latency (ez a referencia)
TM5 stabilitás ✔️
játék FPS / frametime
A Gearbench latency: nem tuning mérőszám
Miért mér többet a Gearbench?
1. Nem „nyers RAM latency”-t mér
AIDA64 → direkt a memória + IMC latency (szinte labor körülmény)
Gearbench → valós használat (CPU + cache + OS + scheduler + háttérfolyamatok)
ezért:
AIDA64: ~51–52 ns (best case)
Gearbench: ~60–70 ns (real-world path)
2. Windows és CPU scheduler beleszól
A Gearbench alatt:
Windows 11 thread scheduling
core parking / thread ugrálás
cache miss-ek
ez hozzáad simán +10–15 ns-t
3. Cache hierarchy hatás
AIDA64:
direkt RAM-ot céloz
Gearbench:
L1/L2/L3 → RAM keverten használ
ha egy mérésnél több L3 miss van → ugrik a latency
4. Terhelés és időzítés
Gearbench:
nem fix ciklusokkal dolgozik
workload közben mér
AIDA64:
determinisztikus
ezért a Gearbench mindig „rosszabbnak” tűnik""játék FPS / frametime
TM5 stabilitás ✔️"A lényeg ott van

Aztán, hogy ez 80ns vagy 50ns, nem érdekel.
Amikor olyan 40-45% gyorsulást kihozok mert kihozok, akkor hátradőlök és bontok egy sört
Jobban nem kell belemerülni. -
aok1
aktív tag
Nekem a hobbim, hogy ram oc profilokat farigcsálok, nem férek a bőrömbe

Látom, egy kis RKL rendszered van, szerettem nagyon.
Az volt az első rendszer, ahol elő volt már készítve a DDR5. Végül lehúzták, de a Gear 1 és 2 megmaradt.
Szinte a lehetetlenbe vittem, 5000MHz CL 18 18 18-ig G2-ben. Kísérletezni jó volt.
De Gear 1-ben is összehoztam a 3866 CL 14 14 14-et.Itt van pár oc profilom, de ezek Samsung B die-ok:
[3733CL15]
[3733CL14]
[3866CL14]
[4800CL18]
[5000CL18]Engem csakis az elért FPS mozgat, kicsit játékos szemmel nézem a dolgokat.
Pl. itt egy3200 CL16 XMP + Default BIOS (46x): 192 FPS
és egy
3866 CL 14 OC + 52x OC: 270 FPSLehet itt szépen profitálni "néhány BIOS kattintással".
Szerettem a Rocket Lake-et (RKL), jelenleg egy CML konfigom van, azt reszelgetem.
A fenti eredmények nem egy átlagos memó párral készültek, sok sok b die-ból válogattam össze. De sajnos azt hittem hogy befejeztem, eladtam egybe mindent ár alatt több mint egy éve. Most meg rájöttem, hogy hiányzik ez a hobbi
Nem vagyok egy nagy AI használó, de már megkérdeztem tőle, hogy miért vannak különbségek.
"Ha tuningolsz, ezek számítanak:
AIDA64 latency (ez a referencia)
TM5 stabilitás ✔️
játék FPS / frametime
A Gearbench latency: nem tuning mérőszám
Miért mér többet a Gearbench?
1. Nem „nyers RAM latency”-t mér
AIDA64 → direkt a memória + IMC latency (szinte labor körülmény)
Gearbench → valós használat (CPU + cache + OS + scheduler + háttérfolyamatok)
ezért:
AIDA64: ~51–52 ns (best case)
Gearbench: ~60–70 ns (real-world path)
2. Windows és CPU scheduler beleszól
A Gearbench alatt:
Windows 11 thread scheduling
core parking / thread ugrálás
cache miss-ek
ez hozzáad simán +10–15 ns-t
3. Cache hierarchy hatás
AIDA64:
direkt RAM-ot céloz
Gearbench:
L1/L2/L3 → RAM keverten használ
ha egy mérésnél több L3 miss van → ugrik a latency
4. Terhelés és időzítés
Gearbench:
nem fix ciklusokkal dolgozik
workload közben mér
AIDA64:
determinisztikus
ezért a Gearbench mindig „rosszabbnak” tűnik" -
zebra_hun
veterán
Nekem a hobbim, hogy ram oc profilokat farigcsálok, nem férek a bőrömbe

Látom, egy kis RKL rendszered van, szerettem nagyon.
Az volt az első rendszer, ahol elő volt már készítve a DDR5. Végül lehúzták, de a Gear 1 és 2 megmaradt.
Szinte a lehetetlenbe vittem, 5000MHz CL 18 18 18-ig G2-ben. Kísérletezni jó volt.
De Gear 1-ben is összehoztam a 3866 CL 14 14 14-et.Itt van pár oc profilom, de ezek Samsung B die-ok:
[3733CL15]
[3733CL14]
[3866CL14]
[4800CL18]
[5000CL18]Engem csakis az elért FPS mozgat, kicsit játékos szemmel nézem a dolgokat.
Pl. itt egy3200 CL16 XMP + Default BIOS (46x): 192 FPS
és egy
3866 CL 14 OC + 52x OC: 270 FPSLehet itt szépen profitálni "néhány BIOS kattintással".
Szerettem a Rocket Lake-et (RKL), jelenleg egy CML konfigom van, azt reszelgetem.
A fenti eredmények nem egy átlagos memó párral készültek, sok sok b die-ból válogattam össze. De sajnos azt hittem hogy befejeztem, eladtam egybe mindent ár alatt több mint egy éve. Most meg rájöttem, hogy hiányzik ez a hobbi
-
aok1
aktív tag
Csak almát, almával. Mind mást mér, így engem pl. abszolút nem érdekel egyik sem.
Mindegyik jó, de csak magukkal lehet/érdemes hasonlítani.
Régi kép, de magáért beszél. Itt még GB nem is létezett, de az egy negyedik lenne.
AIDA, Maxxmem, IMLC
Engem már csakis az FPS érdekel, mit ad egy játékban adott jelenetnél.
Mondjuk így. Itt a tiszta profit látható.Stabil és kész. Nem méregetek én már, mert ahogy látom minden szoftver máshogy mér. Nincs értelme görcsölni az értékeken.
-
Dreamcest
kezdő
-
KAMELOT
titán
-
Dreamcest
kezdő
-
zebra_hun
veterán
Csak almát, almával. Mind mást mér, így engem pl. abszolút nem érdekel egyik sem.
Mindegyik jó, de csak magukkal lehet/érdemes hasonlítani.
Régi kép, de magáért beszél. Itt még GB nem is létezett, de az egy negyedik lenne.
AIDA, Maxxmem, IMLC
Engem már csakis az FPS érdekel, mit ad egy játékban adott jelenetnél.
Mondjuk így. Itt a tiszta profit látható. -
aok1
aktív tag
Akkor segitsetek megérteni, hogy melyik program, mit, miért, hogy mér. De a 66 ns nagyon sok. Mert érveket látok, de konkrét magyarázatot nem.
-
KAMELOT
titán
-
fudi2002
Topikgazda
Tudsz legalább 2 olyan mérőprogramot mondani amik ugyanazt az értéket adják hibahatáron belüli értékekkel?
-
aok1
aktív tag
De most komolyan. Ne hülyéskedjünk már srácok. Stabil mint a beton. Ilyen különbség lehetetlen két mérő szoftver között.
A primary, secondary, tertiary timings. Ilyen eredményeket nem adhat. -
Baryka007
addikt
-
KAMELOT
titán
-
aok1
aktív tag
Igen emlékszem azokra a kártyákra ... 1024bites busz volt a VRAM és GPU között...
Asszem azért állt le vele az AMD mert drága volt a technológia...
Egyébként ilyet CPU-ban is gyárthatnának...
És lehetnének mondjuk R5-R7-R9-i5-i7-i9 CPU-kat fix 16-64gb HBME memóriával gyártani... És kiválaszthatnád a polcról hogy kérsz egy i5 16500K 32gb-ot... De ugyan az az i5 le lenne gyártva 16 meg 64gb al is... vagy mondjuk mivel i5 legyen annak a max csak 32...7-8x sára nőne a sávszélesség, a latency pedig negyedelődne...
És nem lenne muszáj kötelezően kizárni az alaplapos DIMM megoldásokat... mert gyorsítónak tehetnél attól még az alaplapra ramokat pluszba...De nem vagyok mérnök, nem tudom mennyire lenne bonyolult egy CPU mellé odabiggyeszteni egy ilyet... De hülyeségnek nem tartom.

Nem értem ezeket a mérési különbségeket. Elmagyaráznád? Lehetetlen ez a késleltetés meg a másolás.

-
KAMELOT
titán
-
Aprósólyom
addikt
Sziasztok!
Mivel a ram árak az egekben, így nem igazán akarnék egy vagyonért csak dual chanelt venni, ellenben ha a mostani 2x16GB-hoz vennék még 2x16-ot, akkor fellépnék a quad channel-re, ezt miben venném észre, instabilabb vagy lassabb lenne? (XMP 6000Mhz, Ryzen 7 9800X3D mellett, semmi extra) Csak játék meg böngészés, nulla munka, de jó lenne néha a több ram, viszont jelenleg csak ez az egyetlen út.
Köszönöm!
Ha kevés a 32G, szerintem vess egy pillantást az alkalmazások RAM használatára.
1. Ha pl. használsz Discord-t, az régen eszméletlenül zabálta a RAM-t, most nem tudom. Az alap baja, hogy chrome böngésző alapú szutyi... Team chatrre érdemes alternatívát használni, ami csak a kommunikáció miatt nem zabál fel gigabájtokat a RAM-ból.
2. Böngésző esetében próbáld ki a Vivaldi-t. Sokkal gazdaságosabban bánik a RAM-mal és jól paraméterezhető, hogy a nem használt lapokat betölts-e vagy nem, stb... Egy programozó ajánlotta nekem is. Azóta használom. Fejlesztő gárda nagy része korábbi Opera böngészős, akik leléptek, miután valamely kínai cég felvásárolta az Operát. -
cyberkind
félisten
Hi
Nem, nem lépnél fel quad channelre, ahogy az előttem szóló is jelezte. Cserébe a 4 modul miatt instabilitás léphet fel, illetve többnyire szokott is. Aztán jöhet a harc a bioszban a stabilitásért, amiből vagy vesztes vagy nyertes leszel. Többnyire vesztes. Ha ilyen kockázatok mellett úgy gondolod, akkor próbáld meg a 4 modult, én nem javaslom.+ KAMELOT
Értem srácok, ez esetben maradok annál ami van, és kivárok, köszönöm a segítséget!
-
fudi2002
Topikgazda
Sziasztok!
Mivel a ram árak az egekben, így nem igazán akarnék egy vagyonért csak dual chanelt venni, ellenben ha a mostani 2x16GB-hoz vennék még 2x16-ot, akkor fellépnék a quad channel-re, ezt miben venném észre, instabilabb vagy lassabb lenne? (XMP 6000Mhz, Ryzen 7 9800X3D mellett, semmi extra) Csak játék meg böngészés, nulla munka, de jó lenne néha a több ram, viszont jelenleg csak ez az egyetlen út.
Köszönöm!
Hi
Nem, nem lépnél fel quad channelre, ahogy az előttem szóló is jelezte. Cserébe a 4 modul miatt instabilitás léphet fel, illetve többnyire szokott is. Aztán jöhet a harc a bioszban a stabilitásért, amiből vagy vesztes vagy nyertes leszel. Többnyire vesztes. Ha ilyen kockázatok mellett úgy gondolod, akkor próbáld meg a 4 modult, én nem javaslom. -
KAMELOT
titán
Sziasztok!
Köszönöm!
A proci dual channel tud.
Add el a ramokat és vegyél 2x32GB vagy 2x24GB ha kell a több ram. -
cyberkind
félisten
Sziasztok!
Köszönöm!
-
Shkiz0
nagyúr
Igen.
A QVL csak egy iránymutató. -
sagat
csendes tag
-
DacMalac
aktív tag
-
fudi2002
Topikgazda
-
5leteseN
őstag
Azt nézted már, hogy a "két régi, +1új" esetén az új modult felcseréled?
Azt is megnézném, hogy egy (korábban biztosan-jó, célszerűen=> egy-régi)modul megy-e mindegyik foglalatban. Bár az A2-B2 a tuti, de meglepő módon nagyos sok alaplap tudja az "egy RAM mindenütt megy" nem híresztelt képességet!
Ezt az előzőleg leírt hardveres-próbálgatós lépés nem tudod (sajnos) kihagyni, ha megoldást keresel, mert enélkül a végtelen/sikertelen körforgalom lesz a hibakeresésből és rémálom. -
KAMELOT
titán
Jelenleg nekem az a kérdés, hogy miért nem indul. Ha majd hajlandó elindulni, akkor lehet beszélni a stabil futásról.
Szóval 2x8+2x4; 3x8 így elindul és stabilan fut, de a 4x8 már el sem indul (nemhogy még fusson).
A Cmos törlésen kívül van még valami amit ki tudok próbálni? Csak próbálok elébe menni a dolgoknak.Szerintem több értelme lenne ha 2x16GB modult tennél a gépbe!
Ezt 2 darab kitet meg add el! -
sagat
csendes tag
-
fudi2002
Topikgazda
Jelenleg nekem az a kérdés, hogy miért nem indul. Ha majd hajlandó elindulni, akkor lehet beszélni a stabil futásról.
Szóval 2x8+2x4; 3x8 így elindul és stabilan fut, de a 4x8 már el sem indul (nemhogy még fusson).
A Cmos törlésen kívül van még valami amit ki tudok próbálni? Csak próbálok elébe menni a dolgoknak.Bioszt frissítesz.
-
sagat
csendes tag
A Cmos törlésen kívül van még valami amit ki tudok próbálni? Csak próbálok elébe menni a dolgoknak. -
aok1
aktív tag
Sztem semmi baja nem lesz a fixált ring mellett, de amúgy nincs jelentősége, hiszen a másodperc töredéke alatt boostol a ring maxra ha terhelés van. Illetve ha nem dinamikus a ring akkor stabilan magasabb lehet a vid, így idle kevésbé energiatakarékos. (ezt most a 13-14.gen alapján írtam, gondolom a Tiédre is igaz lehet) Szóval jóvanazúgy.
De
Na így fest. Én úgy döntöttem, hogy így hagyom. 1.45 v mellett egy Hynix chiptől nem rossz szerintem. 1 napot tesztelgettem TM5 extreme, indiane Jones Great Circle 3 óra játék frame time stabilabb, min FPS jóval jobb. A videókártya miatt teszteltem, hogy ne pihenjen, ezért az is induljon be, hogy a ventilátorok nem is dolgoztak rajta. Még + fűtést adtam neki alulról de semmi akadás, kilépés, fagyás. -
fudi2002
Topikgazda
-
sagat
csendes tag
Az az érdekes, hogy a 2db 8GBos mellé bepakoltam 2 db 4GBost és úgy gond nélkül indul és fut is a rendszer.
-
fudi2002
Topikgazda
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre.
A probléma a következő: a meglévő 2x8GB mellé vettem egy másik 2x8GB kitet, amíg 3 modul van a gépben, addig működik minden, de amint belepakolom a 4.et már a biost sem tudom megnyitni. Mintha "elfogyna" a craft, a ventik felpörögnek és 5 mp után egy alap fordulatra áll minden, de semmi életjel. (DDR4 ramokról van szó, mindegyik HyperX Fury csak más a gyártási idő és az egyik párt a Kingston a másikat valami NANYA gyártotta, egyébként minden más azonos)A rozsdás vas:
ASRock B450M-pro (elvileg a legfrisebb bios)
Ryzen 5 2600x
1660 Super OC
Zalman MegaMax 800WHa bármi infó kell még, akkor szóljatok. Remélem tudtok segíteni.
Előre is köszönöm.Hi
Clear cmost adj neki. Ryzen 2gennel 4modul jó ha elindul 2133on xmp nélkül. A 4 modult senkinek nem javaslom, csak ha nagyon fontos a mennyiség ami másként nem hozható. -
sagat
csendes tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre.
A probléma a következő: a meglévő 2x8GB mellé vettem egy másik 2x8GB kitet, amíg 3 modul van a gépben, addig működik minden, de amint belepakolom a 4.et már a biost sem tudom megnyitni. Mintha "elfogyna" a craft, a ventik felpörögnek és 5 mp után egy alap fordulatra áll minden, de semmi életjel. (DDR4 ramokról van szó, mindegyik HyperX Fury csak más a gyártási idő és az egyik párt a Kingston a másikat valami NANYA gyártotta, egyébként minden más azonos)A rozsdás vas:
ASRock B450M-pro (elvileg a legfrisebb bios)
Ryzen 5 2600x
1660 Super OC
Zalman MegaMax 800WHa bármi infó kell még, akkor szóljatok. Remélem tudtok segíteni.
Előre is köszönöm. -
fudi2002
Topikgazda
Megy tRFC 450 beállítás 1.42 v-ra emelve a feszt. 52.8-53 ns értéket hoz, ahol stabil. A cpu ringet is hozzá állítottam. Min, max 38. Bár a biosban az intel speedstep, C-state meg egyéb energia beállításokat nem piszkáltam, mert nem akarom én, hogy a ringet ne vegye vissza, mert az úgy 24/7-re nem ajánlott kategória. Mert a processzor ring/cache beállítással is lehet nyerni, ha a memória időzítéssel szinkronban van. Még esetleg a harmadlagos időzítéseken tudnék finomítani.
Sztem semmi baja nem lesz a fixált ring mellett, de amúgy nincs jelentősége, hiszen a másodperc töredéke alatt boostol a ring maxra ha terhelés van. Illetve ha nem dinamikus a ring akkor stabilan magasabb lehet a vid, így idle kevésbé energiatakarékos. (ezt most a 13-14.gen alapján írtam, gondolom a Tiédre is igaz lehet) Szóval jóvanazúgy.
-
aok1
aktív tag
Megy tRFC 450 beállítás 1.42 v-ra emelve a feszt. 52.8-53 ns értéket hoz, ahol stabil. A cpu ringet is hozzá állítottam. Min, max 38. Bár a biosban az intel speedstep, C-state meg egyéb energia beállításokat nem piszkáltam, mert nem akarom én, hogy a ringet ne vegye vissza, mert az úgy 24/7-re nem ajánlott kategória. Mert a processzor ring/cache beállítással is lehet nyerni, ha a memória időzítéssel szinkronban van. Még esetleg a harmadlagos időzítéseken tudnék finomítani.
-
fudi2002
Topikgazda
-
conqver
aktív tag
-
fudi2002
Topikgazda
Megpróbálom a tFAW-ot, ez talán valamennyit húz a másoláson és betudok menni az 54 000-es érték fölé. Mert elméletileg a tRRD_S4 érték esetében, ha 16 tFAW-ot lövök be, az az ideális DDR4 platformon, mert elméletileg így jön ki a matek a 4. Parancsnál kell egy kis szünet 4x4= 16 tFAW. Viszont tFAW 20-nál várakoznia kell. Hiába tudná kiadni a parancsokat gyorsabban. Még talán a tWR-t leveszem 8-ra Az is dob a késleltetésen nem? Meg a tRFC-t lejjebb, de ahoz már szerintem fesz emelés kell. 1.4 volt kevés lesz hozzá.
Emlékeim szerint a twr nem fog dobni a késleltetésen, amúgy ha lehet szűkíteni csak gyakorlati értelme egy pont után nem lesz. Trrds 4 esetén a legszűkebb javasolt tfaw 16. Ennek van haszna is, de nem aidában fogod észrevenni.
-
aok1
aktív tag
Megpróbálom a tFAW-ot, ez talán valamennyit húz a másoláson és betudok menni az 54 000-es érték fölé. Mert elméletileg a tRRD_S4 érték esetében, ha 16 tFAW-ot lövök be, az az ideális DDR4 platformon, mert elméletileg így jön ki a matek a 4. Parancsnál kell egy kis szünet 4x4= 16 tFAW. Viszont tFAW 20-nál várakoznia kell. Hiába tudná kiadni a parancsokat gyorsabban. Még talán a tWR-t leveszem 8-ra Az is dob a késleltetésen nem? Meg a tRFC-t lejjebb, de ahoz már szerintem fesz emelés kell. 1.4 volt kevés lesz hozzá.
-
fudi2002
Topikgazda
Hi
Biztonság kedvéért a2es slotba modulonként is teszteld xmpvel. -
fudi2002
Topikgazda
1 hónapig teszteltem 24/7-be, és a kingston hyper X fury 2x16 GB, gyári időzítések CL 18-22-22-39 3600 MHz. 14 000 tREFI, 600 feletti tRFC. Ez a beállítás a betonstabil. Játék, TM5 extreme, nyúztam a rendszert rendesen. Egyszer nem omlott össze. Hynix chiptől ez mennyire jó érték 24/7 használatra?Jónak tűnik. 3600cl16ot meglesheted, tfaw 16, trfc 450et is tudhat akár, némi ramfesz adagolással.
-
conqver
aktív tag
Szevasztok!
A gépem újabban elkezdett kékhalálozni és ram hibára mutatni.
Gyors memteszt ezt dobtaPontos konfiguráció leírása
I7-7700K
16Gb DDR4 2400 mhz Ram
Asus h270i strix alaplap
Cooler Master 550W 80+ Bronze Táp
Samsung SSD 960evo 250 Gb
Samsung SSD 870 EVO 500 Gb
-
hamster13
csendes tag
Sziasztok!
A szemem már yoyozik
3 órája görgetem keresőbe kerestem de használható infót viszont sajnos nem találtam
Kingston gyártói garanciáról lenne szó ha (memória meghibásodás) esetleg valaki tudna segíteni vagy tanáccsal ellátni azt megköszönném!
-
aok1
aktív tag
1 hónapig teszteltem 24/7-be, és a kingston hyper X fury 2x16 GB, gyári időzítések CL 18-22-22-39 3600 MHz. 14 000 tREFI, 600 feletti tRFC. Ez a beállítás a betonstabil. Játék, TM5 extreme, nyúztam a rendszert rendesen. Egyszer nem omlott össze. Hynix chiptől ez mennyire jó érték 24/7 használatra? -
Joczeek
addikt
-
fudi2002
Topikgazda
-
zyndar
tag
-
zyndar
tag
-
fudi2002
Topikgazda
Sziasztok!
Kb. 2 hónapja raktam össze egy új gépet és alapvetően nincs hiba a működésében. Egyszer-kétszer előfordult, hogy az épp futtatott játék (FC26, BG3) egyszer csak leállt. Az utóbbi napokban viszont többször is kilépett a BG3 és kétszer már a gép indult újra.
OCCT-t futtattam és a RAM tesztre hibákat dobott (DDR5 KINGSTON FURY Beast 6000MHz (AMD EXPO) 32GB - KF560C30BBEK2-32 KIT-et használok). Lejjebb vettem 5800MHz-re és a teszt semmilyen hibát nem mutatott. Azóta nem volt időm játszani. A kérdésem az lenne, hogy ez mennyire nagy gubanc, hogy a működési frekvenciát nem lehet a maxon használni?
Hibás teszt [kép]
Hiba nélküli teszt [kép]Hi
Biosz friss? Ramok az A2-B2 slotokban? -
Joczeek
addikt
Sziasztok!
Kb. 2 hónapja raktam össze egy új gépet és alapvetően nincs hiba a működésében. Egyszer-kétszer előfordult, hogy az épp futtatott játék (FC26, BG3) egyszer csak leállt. Az utóbbi napokban viszont többször is kilépett a BG3 és kétszer már a gép indult újra.
OCCT-t futtattam és a RAM tesztre hibákat dobott (DDR5 KINGSTON FURY Beast 6000MHz (AMD EXPO) 32GB - KF560C30BBEK2-32 KIT-et használok). Lejjebb vettem 5800MHz-re és a teszt semmilyen hibát nem mutatott. Azóta nem volt időm játszani. A kérdésem az lenne, hogy ez mennyire nagy gubanc, hogy a működési frekvenciát nem lehet a maxon használni?
Hibás teszt [kép]
Hiba nélküli teszt [kép]Tedd vissza a frekit 6000-re és növeld meg a mem feszt 1.40-ről 1.42v-ra és tesztelj újra. Első körön.
-
zyndar
tag
Sziasztok!
Hibás teszt [kép]
Hiba nélküli teszt [kép] -
F34R
nagyúr
-
fudi2002
Topikgazda
Hi
1066 nem azért mert arra van beállítva a ram szorzó? Kézzel átállítva? -
F34R
nagyúr
Sziasztok, kicsit legacy oldschool kerdesem lenne..
volt nekem 1333-as DDR3-am, ismerosomtol kaptam OCZ Platinum ddr3-ast ami 1600-as low voltage. Viszont 1066-nal tobbon nem nagyon akar menni, ez lehet azert van mert tri-channel es dual-channelben nem tudja a sebesseget?
-
fudi2002
Topikgazda
-
KAMELOT
titán
-
Biga123
addikt

Ennyire tellett.
-
atesss
addikt
Üdv !
Céges régi PC-k bővítésében vagyok éppen (mindegyik PC-t próbálom kicsit, az értelmes határig; pl. CPU 4-fiz-magosra, pluszram, nagyobb SSD; stb.). Lefotóztam bent hogy mi a készlet meg átnéztem melyik gépbe mi mehet (ram szinten: ddr-generáció, ramslot szám). És sakkozok melyik modul hova, meg nézem itt HA-n a ram hirdetéseket.De most igy ránézve a fotómra kiszúrtam hirtelen egy problémát: az egyik régebbről készleten lévő, épp beépítésre váró ramunk: 4GB PC3-14900E
Itt van fotón is: [kép]
Azaz, ECC-s...
Ez akkor tuti nem fog menni asztali gépekben ?
És lehetett olyan hogy elindult de ramdom fagyásokat produkált ?Mert gondolkodom hogy honnan származik ez a modul. És két opció lehet: vagy valamelyik PC-nkből (ami csak asztali volt, mindig is) lett bontva, vagy itt az aprón vettem régebben (csak végül a vásárláskor nem került be gépbe).
Utóbbi valószinűtlen (mármint az hogy se az eladó se én nem vettem észre az "E" jelölést).
Ramdom fagyást produkáló gép ellenben volt (szerintem még meg is van az a lap+ház; most terveztem amúgy kidobni). -
fudi2002
Topikgazda
Tudom, hogy régebbi már, de banyek...
tegnap láttam B760 lapok tesztjét egy 14600K társaságában. Kb. 50ezer alatt tényleg nincs értelmes deszka, aminek a VRM-je kellően erős. Valami nagyon elcsúszhatott az emlékeimben, elnézést itt a volt okoskodásért.
Akkor én keverhettem a 12. generációval? Az rémlett régi Hardware Unboxed alaplapok tesztjéből, hogy a normálisabb B-s deszkák ki tudtak hajtani egy i5-öt, a legjobbak meg i7-t is.
De igaz, 12. gen után a boost órajelek jelentősen nőttek és lett további 4 E-mag legalább... Jól összekverehettem az infókat.
Semmi gond nincs, emberek vagyunk. Amúgy a b lapnál a vrm a kisebb gond, a nagyobb hogy nem tudsz fesz optimalizálni, brutális a teljesítményvesztés. A vrm megoldható, az ember belő fogyasztás limitet és már meg is van. De ahogy a vcorehoz hozzányúlsz, offset vagy bármi ilyen 30-50%ok tudnak eltűnni teljesítményügyileg. Bónusz egy olcsó Z lap kb annyi mint egy közepes B. Tehát egyértelműen legolcsóbb Z.
Ui mikrokód szintű a szándékos butítás amúgy
-
Aprósólyom
addikt
Tudom, hogy régebbi már, de banyek...
tegnap láttam B760 lapok tesztjét egy 14600K társaságában. Kb. 50ezer alatt tényleg nincs értelmes deszka, aminek a VRM-je kellően erős. Valami nagyon elcsúszhatott az emlékeimben, elnézést itt a volt okoskodásért.
Akkor én keverhettem a 12. generációval? Az rémlett régi Hardware Unboxed alaplapok tesztjéből, hogy a normálisabb B-s deszkák ki tudtak hajtani egy i5-öt, a legjobbak meg i7-t is.
De igaz, 12. gen után a boost órajelek jelentősen nőttek és lett további 4 E-mag legalább... Jól összekverehettem az infókat.
-
krekk
tag
Ez egy zöld nyákos micron Single Rank! rev e-die 1rx8 (D9ZFV MT40A2G8JC-062E:E) A hűtés gyengesége indokolja a trfc 32768-at egy 14cm-es artic venti van rajta kb 800rpm-el de max trefin mindig eldobja az anta777 2/12-es hiábával. -
KAMELOT
titán
Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék Alábbi konfigom van:
Intel Core Ultra 9 285K, ROG STRIX Z890-F Gaming Wifi, Corsair Vengeance White RGB 2x16Gb 6000 CL36, MSI RTX 5080 Gaming Trio OC, Samsung 9100 Pro 2TB M.2A kérdés hogy mennyivel lenne "rosszabb" ha vennék még egy ilyen memória párost mint ami most van? Vagy inkább 2x24 vagy 2x32? Többnyire netezek illetve játszom ( ha van időm).
Persze tudom nyílván hogy quad channel-ben jobban terheli a memória vezérlőt. Olvasgattam már (keveset), hogy ez a CPU annyira nem jól kezeli ezt. Esetleg tapasztalat valakinek?Köszi előre is
Inkább 2x24GB 8000mhz+
-
Blue Thunder
senior tag
Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék Alábbi konfigom van:
Intel Core Ultra 9 285K, ROG STRIX Z890-F Gaming Wifi, Corsair Vengeance White RGB 2x16Gb 6000 CL36, MSI RTX 5080 Gaming Trio OC, Samsung 9100 Pro 2TB M.2A kérdés hogy mennyivel lenne "rosszabb" ha vennék még egy ilyen memória párost mint ami most van? Vagy inkább 2x24 vagy 2x32? Többnyire netezek illetve játszom ( ha van időm).
Persze tudom nyílván hogy quad channel-ben jobban terheli a memória vezérlőt. Olvasgattam már (keveset), hogy ez a CPU annyira nem jól kezeli ezt. Esetleg tapasztalat valakinek?Köszi előre is
-
Dreamcest
kezdő
Igen emlékszem azokra a kártyákra ... 1024bites busz volt a VRAM és GPU között...
És lehetnének mondjuk R5-R7-R9-i5-i7-i9 CPU-kat fix 16-64gb HBME memóriával gyártani... És kiválaszthatnád a polcról hogy kérsz egy i5 16500K 32gb-ot... De ugyan az az i5 le lenne gyártva 16 meg 64gb al is... vagy mondjuk mivel i5 legyen annak a max csak 32...7-8x sára nőne a sávszélesség, a latency pedig negyedelődne...
És nem lenne muszáj kötelezően kizárni az alaplapos DIMM megoldásokat... mert gyorsítónak tehetnél attól még az alaplapra ramokat pluszba...De nem vagyok mérnök, nem tudom mennyire lenne bonyolult egy CPU mellé odabiggyeszteni egy ilyet... De hülyeségnek nem tartom.

-
KAMELOT
titán
User Grabs 64 GB DDR5 RAM Kit For Just $6.99; Recommends Checking Liquidator Stores
Velem soha nem történik ilyen..
Ez pár eset a millióból!
-
Decus Trivet
junior tag
User Grabs 64 GB DDR5 RAM Kit For Just $6.99; Recommends Checking Liquidator Stores
Velem soha nem történik ilyen..
-
5leteseN
őstag

Érdekes javaslatok!

Szerintem öt éven belül "rákanyarodnak" erre a megoldásra, és szerintem esélyesen a mobiloknál fogják először meglépni ezt!
Ott nincs későbbi bővítés, és főleg a grafikus részénél nagyon sokat lehetne nyerni az általad felsoroltakban!
Majd visszatérünk rá pár év múlva!

Az elbénázott AMDs RAM-vezérlésnél meg a Ryzen-ek IGP teljesítménye az egekbe katapultálna csak attól, ha visszahoznák a négy-csatornás RAM-ot alájuk.
A négy-csatornás DDR5-ökkel megtáltosodnának a Ryzen-IGP-k csak emiatt. -
Baryka007
addikt
Hát igen, aki lecsiszolja/-szedi a GPU-chip tetjét, majd a hajszálvastagságú arany-rér-... ötvözetű förrasztott öszeköttetéseket újra-építi, az tudás-szinten, és technológiailag egy másik chip-gyártó kb.
De semmi pánik, én sem tudtam erről a technológiáról, ez a konzumer-civil(gamer) kártyákon gyakorlatilag ismeretlen, csak néhány AMD-n (VEGA 56, Radeon VII/ Pro VII, stb...) bukkant fel ez a technológia, de azóta onnan is "kikopott"!
Én is csak onnan tudtam erről, hogy egyszer vmelyik VGA-s fórum-témában (a sokból) felvetettem, hogy miért nem teszik a VRAM-ot a GPU-chip-be, mert azzal sok hibalehetőséget kiküszöbölnének, és ezek eltünésével a felszabaduló "technológiai tartalékot" át lehetne konvertálni sok-sok plussz-MHz-re (VRAM és kicsit akár a GPU is).
"Lehangoltak", mert közölték a "tragikus hírt", hogy már van ilyen "mindent-egybe" megoldás, HBM... a neve, és tényleg sokkal gyorsabb, mint a chip-es VRAM-ok.
Tanultunk!

-
5leteseN
őstag
Hát igen, aki lecsiszolja/-szedi a GPU-chip tetjét, majd a hajszálvastagságú arany-rér-... ötvözetű förrasztott öszeköttetéseket újra-építi, az tudás-szinten, és technológiailag egy másik chip-gyártó kb.
De semmi pánik, én sem tudtam erről a technológiáról, ez a konzumer-civil(gamer) kártyákon gyakorlatilag ismeretlen, csak néhány AMD-n (VEGA 56, Radeon VII/ Pro VII, stb...) bukkant fel ez a technológia, de azóta onnan is "kikopott"!
Én is csak onnan tudtam erről, hogy egyszer vmelyik VGA-s fórum-témában (a sokból) felvetettem, hogy miért nem teszik a VRAM-ot a GPU-chip-be, mert azzal sok hibalehetőséget kiküszöbölnének, és ezek eltünésével a felszabaduló "technológiai tartalékot" át lehetne konvertálni sok-sok plussz-MHz-re (VRAM és kicsit akár a GPU is).
"Lehangoltak", mert közölték a "tragikus hírt", hogy már van ilyen "mindent-egybe" megoldás, HBM... a neve, és tényleg sokkal gyorsabb, mint a chip-es VRAM-ok.
Tanultunk!

-
Baryka007
addikt
Azt nem tudtam hogy HBME memók vannak rajta
A GPU ról azt nincs ember aki letudná szedni
Vagyis aki tudja, az ahogyan mondtad is közel van a gyártástechnológiához is ! -
5leteseN
őstag
Nézz utána több kártyánál nem korlátoz az 1.1,a másik hogy a nyákról csak 12 SMD hiányzik ha rátenni már sokat javul de jellemzően ez csak játékos felhasználást érint.
Viszont 750w fogyasztás minusz 5 kártyánál az nagyon sokat számit.(nekem).
Ez most egy értelmezhető áron beszerezhető kártya a 10 gb verzió az nem túl roszz opció.
Van olyan fizkó aki ebből csinált vagy 10 Nodot,Nodonként 5-6 kártyával csak erre.
Egyébként nem is biztos hogy nincs rajta a HBM.
Ha gondolod veszek egyet és megnézem neked mit lehet moddolni rajta.
Én tavaly év közepén rászántam sok-sok órát erre a kérdésre és a megoldásra a nemzetközi fórumokon, és akkor nem volt megoldás, sőt: még "a kanyarban sem látszott" a megoldás, reménytelennek minősítették AI-célra!
Emlékeim szerint akkor CMP 40-50-ig tudtak módosításokkal 65-95%-ot kihozni altváltozattól függően a civil-Gamer VGA-változatokhoz képest.
Én az "előtte nézelődni", "utána -venni" sorrendet javasolnám, mert azóta sem tudok sikeres módosításról.
Örülnék ha lehetne, de "enyhén" veszett ügynek tűnik!A végére: Az a sok-sok-ezer kínai tulajdonú bányászkártya tulajdonos háttér-motivációja(€-$-Ł-...) sem tudta megoldani az általuk mozdítható, (hozzánk képest gyakorlatilag korlátlan) anyagi- és tudás-háttérrel sem.
De...

Új hozzászólás Aktív témák
-
67783 - 67701
67783 - 67701 67700 - 67601 67600 - 67501 67500 - 67401 67400 - 67301 67300 - 67201 67200 - 67101 67100 - 67001 67000 - 66901 66900 - 66801 66800 - 66701 66700 - 66601 66600 - 66501 66500 - 66401 66400 - 66301 66300 - 66201 66200 - 66101 66100 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Alaplapok, chipsetek, memóriák
- RAM topik
- (kiemelt téma)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Okos lesz a következő szemüveged
- OnePlus Watch 4 néven újráz az Oppo Watch X3
- Battlefield 6
- Hivatalos a OnePlus Watch 4
- Facebook és Messenger
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- BMW topik
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Horgász topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X570 R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG ADATA 750W
- Akciós! Kishibás! Macbook Pro 13 M1 16GB 256GB Akku: 87% 1 év garancia
- Alienware 500HZ AW2524HF 24,5" Monitor 27% ÁFÁS
- BESZÁMÍTÁS! 1300W Seasonic PX1300 tápegység garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RX 7800 XT 16GB Montech XR TG FSP 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

TM5 extreme:
y-cruncher az auto beállításon hibázik 120 másodperces periódusokban a 80. körnél (AWX 512) nem is csodálom (1 bit félre csúszik). De sejtem, hogy miért. A hőfokok miatt, mert a Trefi érzékeny a hőre, és akkor volt 65 000 határon (ritkábban frissülő memória). Erről vélemény? A Gearbench úgy látom a processzort is jobban megdolgoztatja, mint a TM5 extreme. A hőfokokon és a teljesítmény felvételen látszik.

Na így fest. Én úgy döntöttem, hogy így hagyom. 1.45 v mellett egy Hynix chiptől nem rossz szerintem. 1 napot tesztelgettem TM5 extreme, indiane Jones Great Circle 3 óra játék frame time stabilabb, min FPS jóval jobb. A videókártya miatt teszteltem, hogy ne pihenjen, ezért az is induljon be, hogy a ventilátorok nem is dolgoztak rajta. Még + fűtést adtam neki alulról de semmi akadás, kilépés, fagyás.
1 hónapig teszteltem 24/7-be, és a kingston hyper X fury 2x16 GB, gyári időzítések CL 18-22-22-39 3600 MHz. 14 000 tREFI, 600 feletti tRFC. Ez a beállítás a betonstabil. Játék, TM5 extreme, nyúztam a rendszert rendesen. Egyszer nem omlott össze. Hynix chiptől ez mennyire jó érték 24/7 használatra?
3 órája görgetem keresőbe kerestem de használható infót viszont sajnos nem találtam
Kingston gyártói garanciáról lenne szó ha (memória meghibásodás) esetleg valaki tudna segíteni vagy tanáccsal ellátni azt megköszönném!

Ez egy zöld nyákos micron Single Rank! rev e-die 1rx8 (D9ZFV