- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lehet, hogy az a bajom, hogy karpántot utoljára kiskompakton használtam, tükrös korszak óta meg semmit, még nyakpántot se. A PD Clip v3 elég jól bevált, ha olyan szituációba megyek fotózni, ahol várható, hogy nem tudom lerakni a gépet, pedig le kellene, akkor azt felrakom táska pántjára, és minden meg van oldva. Múltkor jutott eszembe, ahogy Pécs belvárosában sétálva, a gépet a kezemben tartva, az objektívet finoman megcombolva majdnem lerúgtam a földre a vasat, hogy kellene valami ilyen helyzetekre, mert bedokkolni, majd három lépés után megint kivenni egy gyors épület fotóra nem volt ideális megoldás. Ráadásul, ha valaki elrohan melletted, és váratlanul kitépi a kezedből a gépet, nem biztos, hogy le tudod reagálni, elég tré a markolat a Z6II-őn is szerintem, közel se annyira bombabiztos fogni, mint a D750-et. Igazából csak ezért vettem a Cuff-ot, mert úgy voltam vele, hogy ebben a gyártóban megbízok annyira, hogy ha kell, tényleg tartani fog ez a kis műanyag bizbasz. 90 kilót ír rá a csomagolás, a kis madzag három rétegű elvileg. Ha 6 ezer forint lett volna, azt mondanám, hogy oké, marad. De így... Hát, még alszom rá egyet. Alza vásárlás, van még pár nap próbálgatni.
-
-
Jahno
veterán
Aztán mit ajánlott, és miért? Ki kell próbálni, 55-210 teljesen jó meg alap cucc mindenre, felette már ugye nem nagyon van, akad a 70-300 gyutávban és a 70-350. Utóbbi drága, de úgyis mindig hiányzik +2mm :-D
210es vége az ugye kb. 310mm. Az alapján így az utca túloldaláról csináltam egy mintát nagy hirtelen:
28, 84, 90 és 300mm:
Viszonyításképpen ez a várból szembe oldal 600mm:
Egyszer megfordult a fejemben, hogy csinálok egy jobban érzékelhető sorozatot gyutávokra, de aztán így maradt. -
Taci
addikt
Nekem egyből ez ugrott be: Sony SEL 70-350mm. Bár 300e Ft jelenleg, viszont ha türelemmel vársz, le lehet szedni belőle majd akciós/kuponozós napokon azért jó pár 10e Ft-ot. Vagy eleve, ha találsz Welcome to Alpha-kupont (vagy a Kuponkunyeráló topikban kérsz), akkor kapásból visszaigényelhető 35e Ft. Igaz, így még mindig 200e Ft fölött leszel, viszont ez egy nagyon jó objektív.
-
Lassú Víz
addikt
Bonyolult kérdés ez. Az élesség minden esetben egy sík. Előtte mögötte bizonyos területetre azt mondjuk, hogy éles, mert a szemünk felbontó képessége, a szenzor felbontása, a nagyítás mérete befolyásolja, hogy élesnek fogadjuk-e el amit látunk.
https://www.cambridgeincolour.com/tutorials/depth-of-field.htmA diffrakció vagy Airy-disk jelenség miatt nem lehet azt mondani, hogy rekeszelj f22-re vagy ha van, akkor még tovább.
https://www.cambridgeincolour.com/tutorials/diffraction-photography.htm -
zodo
nagyúr
Ha a "pár mm cucc" maga csuklópánt akkor valós az aggodalmad.
Én sem tenném kb. telefon/kompakt gépekhez illő pántokra.
Nekem a gyorszáras megoldások sem tetszenek, nagy átlag azoknak is vékony a kapcsolódó zsinórjuk ill. bumszli a kioldó/rögzítő kapcsuk ami szerintem így vagy úgy de nyomhatja a kézfejed tehát nem hiszem hogy így komfortos.
Esetleg a gép aljába/állványcsavarra rögzítve jó lehet.
Amúgy kapni paracord jellegű pántokat, kérdés azok mennyire merevek/használhatók de cserébe strapa zsinórból készül, tuti nem szakadnak el.
Bőr is létezik na meg sok csatlakozási lehetőséggel.Épp azon ügyködöm hogy egy régi nyakpántot alakítók át csukló szíjjá.
-
Jahno
veterán
Mélységélesség / háttérmosás alapban fényerős obi, de ugye meghatározza a gyutáv, rekesz, érzékelő mérete, tárgy és háttér távolsága... Ha azt akarod, hogy ne mondjon el, akkor mindegy, mer rekeszelni mindent lehet és általában az ellenkezőjét szeretnék, nem pedig egy alap F8at.
-
zodo
nagyúr
Nincs mit, örülők ha tetszik.
Van két háti táskám (kicsi egyvállas és oldaltáska mellett) de erősen elgondolkodtam hogy milyen klassz, ennyiért meg pláne.
Nekem kicsit Lowepro koppintás a szín világ+kis táska végett csak mondjuk az első laptop tartó helyére ők tele pakolják kis zsebekkel, kulcstartóval, kártya tartóval." Ilyen esővédőt érdemes rá venni? "
Nem kell, adnak a táskához ha kell ha nem!
Első videó 0:47 veszi ki a belső kis táskából, másodikban 2:37-kor.
Szerencsére nem integrált így máshova is rakhatód vagy épp otthon hagyod.
Nem járok sokat túrázni de kapott már el eső. Használhattam volna a gyári esővédőt is de megoldottam egy széldzsekivel, igaz kicsit feszes volt táskával a hátamon felvenni de nem lehetettlen és védve van a táska is." Csuklópántot ti szoktatok használni? "
Eddig még nem de közeljövőben tervezek egy DIY gyártását/használatát.
-
zodo
nagyúr
Én kihagynám az első egyvállas táskát és tervezett kijelző védő üveget (esetleg a két szállítási költséget) igaz némi pluszköltséggel de a második táskát venném, pláne hogy az közelebb áll hozzád.
Ezt viszont most találtam, kissé hasonlít a favorit K&F 15L-hez de nekem jobban bejön a belső kis táskával amibe szerintem jobb tenni az apróságokat.
Méretben kb, egyeznek, ez picivel nagyobb: 31x15x45cm vs. 29x15x43 cm (K&F)
K&F-nél az első táskalapban a laptop tartó előtt van a másik lapos pakolható zseb, Puluz esetén csak a laptoptartó van + belső kis táska.
Hátulról pakolható!
Laptop tartó, hátul is.
Puluz PU5015B
Szerintem ez lehet a bemutató videó róla vagy még egy. -
Stauffenberg
nagyúr
-
zodo
nagyúr
Teljesen jó lesz a 14L-es váz + 2 obihoz.
Ilyesmihez vagyok szokva azért fura de másak az igények, nincs ezzel gond.
Ha később kellene + elválasztót tudsz venni, szerintem kínai webshopos oldalakon is.
Elfér majd oda több obi is ha később szükség lesz rá.Érdekes amúgy hogy videóban 13" míg a weboldal 14" laptopot ír ami beletehető.
Laptop Compartment Dimensions (cm): 22W x 33H x 2D cm
Laptop/Tablet:Fits a laptop up to 14 inches (35 cm) -
zodo
nagyúr
és sixpak
Átrendezhetőek igen de nézve ezt a táskát nekem mindig, kimondottan túra+fotó kategóriába esik.
Nekem a sablonos hátizsákom van ami főként a fotó-ról szól azaz max. 1-2 leválasztott térbe (objektív, vaku, kis állvány helyére) tudok pakolni (széldzseki, tárca) és a zsebeibe.
Fura volt ennél a táskánál a kis fotós tér azon belül az elválasztók.Most pedig rákerestem... fenti képen a 16L típus van!
Kisebb 10L és 14L -nél 2db szürke L alakú mellett 1 db kék téglatest elválasztót adnak.
Lehet ugyan de elég szegényes az átrendezés lehetősége.Szerk: Esetleg én maradtam le de eddig a 10L és 14L voltak képben.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én 15+ éve fotózok és tavaly jutottam el oda, hogy megvettem az első rendes táskámat (egy Wandrd Prvke 21-est, az bő 120k). Nagyon fájt akkor az ára, meg mindig hülyeségnek tartottam ennyi pénzt adni érte, de ez volt amivel nem kellett kompromisszumot kötni (és a Tenbára három hónapot kellett volna várnom, én meg utaztam el).
Ezek nem csak hordozóedények két pánttal, hanem (jobb esetben) kitalált rendszerek, amik megkönnyítik az életed és nem gyártják őket akkora tömegben, mint egy Nike táskát.
Ha nem számít a komfort, vehetsz Aliexpressről egy rendszerező betétet és egy teljesen hagyományos táskába teszed. Sokáig én is így nyomtam, de egy sima objektívcsere is utálatos feladat volt. A legtöbb 30 ezres fotós táskával az volt a bajom, hogy nem lettem volna sokkal beljebb komfortban és leginkább 100%-ban fotós cuccokra van kitalálva a kapacitásuk (nekem kellett a két különnyíló rekesz a fotós és a nem fotós dolgoknak).
Kérdésedre is rátérve: A belső elválasztókat át tudod variálni a kedvedre.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az oldalról nyíló hátizsáknak is van előnye, sokkal könnyebb ki-be rakosgatni a gépet az éppen rajta lévő objektívvel együtt. Sok ilyen táska úgy van kialakítva, hogy két zipzár is van rajta és ezeknek a fülét ha átdugod egymáson, akkor nem tudod nyitni, mert bármilyen irányba húzod, az húzni fogja a másikat is. Ez sem atombiztos megoldás, de kicsit lelassítja a potenciális zsebest.
-
zodo
nagyúr
Elhiszem hogy kifolyt a szemed mert a közelmúltban én is kb. két hetet pörögtem a témán. Új váz, obi, tartozékok és táskák. Tesztek, videók, helyek és típusok vadászata. Canon promóciós regisztráció, régi termékek hirdetése és eladása szóval ja, átérzem.
Táskából akkor olyat keres ami mindenképp dupla cipzáras az a rekesz ahol a váz, obik vannak azaz akár két oldalról is nyitható ami egyrészt jó dolog másfelől le tudod lakatolni.
pl. bőrönd lakat keresőszóval találsz jó párat
Hozzáteszem attól még az ügyesebb tolvaj megoldja, mindegy hogy honnan nyitható a táskád. Én a tömegközlekedésen sosem utazom táskával a hátamon inkább fogom a kezemben vagy ha sikerül leülni akkor lában közt a földön de egyik vállpántja a kezemben de lehet csak én vagyok túl aggódó. -
zodo
nagyúr
Táskán szerintem nem érdemes spórolni csak tudni kell mi is a pontos elképzelés, keresgélni mert mindig jön egy új találat aztán dönteni a kereten belül.
Nem mindig kis méretű az olcsóbb vagy épp nem is annyival kisebb ha kis plusszal sokkal jobban járna az ember.Egyvállas?
K&F CONCEPT BETA MESSENGER 10Lpl. ez sem olyan kicsi a 40cm magasságával, inkább karcsú.
Fentebb ajánlott táskák szélesebbek és máris belefér a laptop.
pl. K&F CONCEPT 15L BETA szélesebb de csak 3cm magasabb.Kicsi pl. 20k körül Cullmann Panama BackPack 200
-
Jahno
veterán
Akkuból a Neewell nem vacak, de az olcsóbbnál nincs mAh meg semmiféle leírás, drágábbat meg sem néztem, míg van ez. 6000 azért tudja enni rendesen, ilyet végy bele: [link]
Kis táskára meg mindig ezt mondom, oldalról tök jól kivehető a gép, de most már végképp nehéz vele azonosulni, ha laptopot meg fene tudj mit is bele kellene tenni: [link]
-
zodo
nagyúr
Akkor ennyit a kis méretű táskáról.
"ebből kifolyólag 14-est fogok keresni"
Kérdés mekkora a laptop mert az említett típusba max. 14"-os tehető.Nekem van egy "játszós" táska ami a Jackal Amazonas elvileg 15"-ig pakolható.
14"-om van az bőven elfér benne.Akkukban nem tudok segíteni, gyári hívő vagyok vagy power bank.
-
Nekem occsó kínai van.
Egy rossz szavam sem lehet rá, simán megfogja a heveder a hátulján a nagyobb állványokat is.
Nekem gép+2 üveg van benne, emellett töltő, lens filter kit, tisztító cuccok és....3 sör belefér a felső szeparált részbe + egy ásványvíz az oldalsó hálós zsebbe, hogy ne nézzek ki alkesznak. -
Stauffenberg
nagyúr
Tenba Fulton 10L-re nézz rá, nem túl nagy, van külön nem fotós pakolós része is (hasznos egy kiránduláson). Egyetlen gond vele, hogy nagyon hektikus mikor van vagy nincs raktáron, de a 10L modell azért szokott felbukkanni. Ha néha laptopot is vinnél benne, akkor viszont minimum a 14L kell).
Én végül a Wandrd táskák felé mentem, de megnéztem ezeket a Tenbákat is, teljesen okék voltak.
-
Stauffenberg
nagyúr
A Sigma 30mm f/1.4 is jó (pláne 80 pénzért), nekem is megvan a Sigma 56mm f/1.4 mellett, csak Fujifilm X-bajonettre. Nem ez a Contemporary sorban a legélesebb darab, van egy picike hordótorzítása, de rossznak sem nevezném, csak érződik, hogy már 8 éves.
Azzal számolj, hogy egy 23mm-es objektívhez képest érezhetően szűkebb lesz, de szerintem portréra teljesen jó, ha kicsit megmutatnád a környezetet is.
Ha lecserélném, akkor a Fujifilm 33mm f/1.4-re, de az árban is teljesen más liga. De egyelőre nem érzem ennek szükségét.
Itt már képeltem vele (meg az 56-ossal) a Fuji topikba. A Sony változatokhoz szívesebben ad ki firmware frissítéseket a Sigma. Itt pedig egy példa a flare teljesítményre ha szemből süt a nap, nincsenek amorf formák és karikák (a példa az 56-ossal készült, de a 30-as is ugyanazt a bevonatot kapta).
-
Stauffenberg
nagyúr
A TTArtisan objektívekkel az a bajom (de bevallom az 56mm-es tesztjeit nem néztem), hogy az összes amit láttam hányadék minőségű lencse bevonattal van ellátva és nyitott rekeszen nagyon undorító lens flare-t művelnek. A Viltrox 56mm f/1.7 árban ugyanannyi és lehet jobban bíznék benne (de ezt ne vedd készpénznek, ha lesz időm ránézek összehasonlító tesztekre). A Sigma 56mm f/1.4 ebben a tekintetben megeszi őket reggelire, de az a legdrágább a háromból.
A Sigma 23mm f/1.4 egy remek objektív, de a Viltrox 23mm f/1.4 jelentősen olcsóbb, azt is megfontolhatod esetleg.
Szerintem a zoomod mellé egy fényerős 23-as és 56-os egy nagyon ütős kezdő szett lesz, kevesen építenek ennyire jó szetteket kezdésnek.
A Sony FE 50mm f/1.8-at jól ismerem, ez egy 90-es évekből itt maradt technika, egy toldozott-foltozott Minolta konstrukció (a Sony a Minolta felvásárlásával került be a fotóiparba), nyöszörög és lassú az AF. Mivel van APS-C-re hasonló árban sokkal jobb is, nem ajánlom. Ez egy full-frame objektív, maximum full-frame gépre ajánlanám ha nagyon olcsón kell egy fényerős 50-es.
-
Stauffenberg
nagyúr
Gyújtótávolságot jó ha megtanulsz full-frame ekvivalensben számolni, így nem beszélünk el egymás mellett. A szenzorméret meghatározza, hogy mekkora képszöget (látószöget) kapsz és azért a full-frame az alap, mert régen ez a film képkocka méret volt a legelterjedtebb, ma pedig ez a legelterjedtebb szenzorméret a profik között (meg mindenki erre csorgatja a nyálát
bocs mindenkitől aki megszólítva érzi magát, no offense).
APS-C esetén az ekvivalens szorzó (az egyszerűség kedvéért) 1,5x (Canon világban 1,6x), míg Micro 4/3 esetén 2x-es.
Tehát egy 56mm-es objekív Sony APS-C gépen azt a látószöget adja, mint egy 85mm-es full-frame esetén.
Nincs a portrézásnak aranyszabálya, hogy milyen látószöggel muszáj csinálni, de a széles látószög torzít, míg a tele tartomány kompresszál. A leggyakrabban ajánlott portré gyújtótávolság 85-120mm közé esik.
Az én tanácsom a 85mm-nek megfelelő látószög, ami APS-C esetén 56mm lesz (de őszintén szólva ha találsz jó áron 50mm-es objektívet, az is tök jó), már nem torzítja az arcot, de teljes alakoshoz sem kell nagyon messzire hátra lépni. A Viltrox 56mm f/1.7 amúgy egy teljesen oké, pici, kompakt, olcsó objektív, gyorsan jönnek majd a sikerélmények vele (amit nem győzök eléggé hangsúlyozni kezdőknél, mert a legtöbben egy éven belül kiszállnak). Nekem egy Sigma 56mm f/1.4 van, sokkal többe kerül, jobb is, de lehet többre mész, ha a különbözetet beforgatod egy második fényerős fixbe szélesebb látószöggel).
Beltérre szűkös lehet, nekem arra van egy Sigma 30mm f/1.4 (full-frame ekvivalensben kb 45mm). Nekem ez a kettő bőven elég a legtöbb portrézós dologra, ha még szélesebb kell, akkor oda (nekem) elég egy jobb zoom is.
-
Sonyban nem vagyok otthon, amit írtam, általánosságban írtam, egyébiránt Nikonban utazom. 50-essel is lehet, persze, csak a 85 milliméterre írják azt, hogy nagyjából úgy adja vissza az arányokat, ahogyan az reális. Az ötvenes közelről kicsit már kövérít, másképp fogalmazva.
-
Nálam ez úgy alakul, hogy beltéren 50 mm teljes testre, 85 mm félalakra, mell közeli kivágásra, arcközelire. Ha lenne 105, arcközelire azt használnám szerintem. Kint pedig, ahol nem szívesen cserélgetem az objektíveket, a 70-200 vált be. 200-zal kicsit laposabb lesz a téma, erre figyelni kell, de cserébe le lehet robbantani a háttérről a modellt (már ha értelmes kátszazast választasz, 2.8 körül jellemzően). Azt nem értem, hogy a francban portréznak sokan 35 milliméterrel, de jó eséllyel csak ki kellene próbálnom. Ott már annyira figyelni kell, hogy ne legyen hozzád közel a keze/lába, mert mammut végtagokat csinál az ember gyorsan, néha még 50 millin is megesik.
Mivel márkákat is nézegetsz, azért azt jó tudni, hogy a natív objektív mindig a legjobb lesz, képminőségben és AF teljesíytményben is. Nekem is van Viltroxom, azért a pénzért tök jó, de köze nincs a gyári objektívek élességéhez, AF sebességéhez. Tamronnál ugyanezt nem éreztem, talán az AF volt lassabb, de a képminőség rendben volt. Itt is igaz, hogy nem véletlenül kerül valami harmadába, mint a másik termék...
-
Speeedfire
félisten
50-85 mm általában az ideális gyújtótáv portréra. Bár a 105-135 vagy akár a 200 se az ördögtól való. De pl fashionben a 20-35mm is használható portréra. Szóval ez inkább látásmód kérdése. Tájra inkább a nagylátó 14-35mm talán ami "ideális".
De fotózásban semmi sincs kőbe vésbe.
Én pl a kitobit azért annyira nem ajánlom, mert rájössz hogy mindenre is jó, meg semmire is.
Inkább egy Nifty Fifty. Vagy egy 35 mm.A 18-50 apsc, a 28-70 meg ff. Nem egy gépre való a 2.
-
Jahno
veterán
Kb. ezekre, de ne kapkodd el. 28-200at kihagynám, főleg ennyiért.
24-105re meg páran elsírják magukat, ha mutatom mennyiért vettem akciósan:
Az a 85ös picsa jó, 200-ért van a 220voltban is. Erre mondta haversrác, hogy 35 és 85, világból ki lehet vele menni. Itt azért még gondolkoznék, hogy Sigmából mi adja ki, vagy esetleg az olcsóbb Viltrox vonal felé mész. Ott már a képminőség meglátszik, itt-ott szokták köpködni.
Tavaly 400-ért sikerült használtban beújítani Sigma 1.4/35 art-ot, az atom jó, meg egy ilyen 85ös Sonyt.
Egyelőre ne kapkodj, sok víz lefolyik a Dunán, kicsit nézelődni kell, úgyis tanulni is akarsz meg mittomén.
-
Lassú Víz
addikt
Ahogy Jahno írta, nincs jó táska. Nekem a slingbag táska a kedvencem, de amit linkeltél arról nem tudom eldönteni, hogy egy slingbag ami hátizsák akar lenni vagy egy hátizsák ami slingbag akar lenni.
És akkor még nem került szóba, hogy a legtöbb táska csak egy funkciós akar lenni, vagy fotós cucc vagy napi egyebek, mint szendvics, víz stb.
-
Jahno
veterán
Táska téma külön. Az olyan, mint az állvány, bele fogsz hülyülni. Nekem általában nagy oldaltáskán van, de sok cucc. Órákat lehet róla dumálni, ha csak egy gép meg valami, akkor kézben meg bármiben el van, ha pont-pont közt mész, akkor hátizsák, amit kipakolsz, cserélsz, bepakolsz, 10 méteren belül fotózunk. Városban vannak mindenféle jó melltáskák meg olyanok amiben a gép a hátadon van, mégis ki tudod belőle venni.
Nézzél bátran használtan, mert néha negyed áron kapsz bármit de minden utólag derül ki. Nekem van olyan Cullmann táskám ami vízálló, teljesen jó, de legalább 2 kéz kell a kinyitás használatához, szóval le kell venni, le kell tenni, két kézzel bénázni és utálom. Ebben is csak idehaza tartok dolgokat.
Ha valami olyan rendezvény van, akkor bőrönd és kész, 2 gép lóg az oldalalom, többi látótávban a sarokban, akku vagy vaku zsebben, övön. Városban oldaltáska, attól lassan alakul is egy gerincferdülés, de hát valamit valamiért.
Nézd egy darabig a piacot, aztán kiderül. Nekem a hazai új cuccok elég drágák is, mellékesen amibe szélességben beleférek, az speciel túl magas és az elválasztó rekeszek alja nyitott, így apróságot egyikbe sem lehet rakni, oldalzsebe pont ellentétesen áll kézre, az aprólék tartókból meg vagy a mozgáskor, vagy nyitás közben esik ki minden, de ebben a méretben nem volt más lehetőségem. Már azon agyaltam, hogy csináltatok méretre.
Ha megnézed, akkor vannak ilyen okosságok (egy ilyet szintén megleshetsz ha érdekes), ebből úgy ki tudod venni a gépet, hogy a hátadon van:
-
Jahno
veterán
Ha környéken vagy és IIIast veszel, akkor egy kitobit valamerra távra akár tudok is adni rá kölcsön, hogy ismerkedj a dolgokkal.
Esetleg nézd meg a 24-105öt. Haversrácot idézve "BS9 + 24-105 és nagyjából meg is van."
"Kiballagnak valahova (vagy beballagnak egy stúdióba) portrézni és 35 + 85 -el mindent meg lehet oldani. Amúgy ott tényleg."
Egy semmiképpen nem elég a szögek és a többi miatt, bár van a piacon olyan aki nagylátóval és halszemmel portrézik, de arra nagyon rá kell állni a szemnek :-D
Teljesen más technika. Amúgy haver nevében megígérhetem, hogy épülehez egy manuális Samyangot, nagylátót meg a BS9et nálunk ki tudod próbálni, ha elérhető távban vagyunk egymáshoz. Ott elég belenézni a 4 obiba egymás után és érteni fogod, amit most nem látsz, ha meg városliget és metró játszik, akkor főleg.
-
Jahno
veterán
A "több" obi a Sony összes E bajonettes gépére vonatkozik, A7-től felfelé, de az ASPC és FFre is felmennek ugyanazok, mert egy a bajonett. Nyilván az APSC obi nem rajzolja ki a teljes képkört. Nekem az A7es 10 éves, az akkori kit megy az A7-IIIon és A1en meg most a 6600on is. Meg ami manuálisat vettem rá. Canon ez alatt már kb. 3 bajonettet elzavart, meg szériát, ott van az Mes ami még ki sem nőtt a földből már beszántották, de még hirdetik és árulják, natív obi nincs rá, kész is.
"- EyeAF nem változtatható - " Szerintem a színe. Amúgy baromi rugalmas fókuszmódszertana van, aki belemélyed annak jó, mert mindent is tud, cserébe azért kettőnél több menüpont van.
Akinek méretben kicsi az tegyen rá markolatot :-)
Nekem cipelni még majdnem nagy is, szívesen mennék APSC felé, aminél pld. a 6600ban ugyanaz a szemkövetős fókuszrendszer van és ugyanaz az akku is jó bele, ha véletlenül 2 géppel operálnál a távoli jövőben, akkor ez is lehet egy állapot. Bár addig még akármi lehet. De akár nézhetsz egy 10 éves Sonyt is, 100ezer körül van APSCvel, veszel obit, majd jobb vázat, egy jobb APSC-s kb. 200ezer pénz, bőven a Fuji alatt, jobb obi ellátottsággal és tudsz felfelé lépni, bármilyen Sonyt veszel jó lesz rá az obi. Esetleg ha a fotós csoportomhoz csapódsz, akkor lassan 90%a Sonysta lett, tele minden jóval, így ki lehet próbálni az alja vackokat is (amit én képviselek occsó Samyang, TTartisan és hasonlókkal) meg a csuda 1.2-1.4 fényerős prémium izéket, annyiféle vacak szokott nálunk lenni.
"a fókuszkeret sokszor össze-vissza pásztázott. "
Ilyet Sonyról is olvashatsz, nem is értjük. A Nikont értem, adott viszonyok közt sokkal előbb eldobja magát. Képet nem hoznék ki, ha véletlenül ez a csoport létezik Neked, akkor onnan tudok egy hatástanulmányt mutatni: [link] Meg sok mást.
Ezért mondtam Sonyra a IIest is, hogy nem mai darab, de garis, teljesen jó lehet, aztán egyelőre még úgysem kell sem a szemkövetés sem semmi, IIIasnál is akadtak zár problémák, tavaly óta 100ezrest esett az áruk, ha bejelentik az A7-V vagy valamit, akkor lassan a 4est is meg tudod fizetni. Addig széthajtod a IIest és tojsz a világra.
IIvel annyi nem szórakoztam, de fókuszban kb. a Pana S1-5 környékével lehet párban, pedig a Panára jókat mondanak. Megcsináltam azzal is, amit kellett, de kicsit bizonytalanabbul és küzdősebben.
-
ph_5.5
aktív tag
Épp csak belecsöppentem a beszéletésetekbe, de lenne pár észrevételem.
A dslr nem őskövület, a mai napig sokan elégedetten használják. Profi dslr vázakat lehet olcsón vásárolni, mert mindenki felült a milc vonatra. Képminőségben a dslr azonos kategóriában azonos képminőséget tud mint a milc.
Mindkét kategóriának m egvan az előnye/hátránya... a gyártók (érdemi gyártók) már csak milceket fejlesztenek, de ez nem jelenti azt hogy egy most megvásárolt váz időtálló vagy jobban fogja tartani az értékét. Eladhatóság szempontját pl az is befolyásolja majd hogy melyik vázról mi derül ki.
Nikon D750. Igásló. Közel 10 évig használtam több példányt is. Az egyik pl visszahívásban érintett volt, mert minden első fotómon átmentes szürke sáv látszott a belógó zárszerkezettől. Garanciálisan javítják a kifutásig... 50e exponál gondoltam majd zárat cserltetek gariban. Majd 100e-nél.. majd .... szóval sosem cseréltettem ki. Így adtam el.
Az általam használt D750 vázak egyike sem akadt meg soha.
Két általam hitelesnek vélt állítás hangzott el eddig a Nikon tükörmozgató mechanikák kapcsán. Az egyik a Nikon szervíz korábbi vezetőjéé. Ők látják az eladási számokat, és látják mennyi milyen hibával fut be hozzájuk. A még hitelesebb pl a Csurgó László műszerész, akihez az ország hordja a dolgait gari időn túl. Nikonnál ritka a zár és tükörhiba. Ha nálad jön elő akkor a ritka is sok...
Fotózás
Ha jól értem akkor nincs felszerelésed, de van 600e Ft befektetendő pénzed.
Ha jól sejtem nincs ügyfélköröd akit fotózz
Ha jól értettem akkor nem értesz még az utómunkához, de meg szertnéd tanulni
A baj az, hogy rajtad kívűl jelenleg még 27.541 fiatal pont erre készül. És olyan piacot látok a hirdetések alapján ahol már nem kezdők 1.000 Ft-os db áron kínálják a képeket. 2024-ben, amikor 1.000 Ft egy szelet sütemény. Vagy 1 kg kenyér.
A 600e-be nem kalkuláltál bele pár dolgot.
- váz
- objektív
- pótakku
- memória kártya
- szoftver
- táska
- kártyaolvasó
- vaku
- derítőlap
- állvány
... sorolható még mire lesz szükséged.
Ha beleugrasz egy milcbe ami pl CFexpress kártyával megy, plusz még egy SD-vel, akkor 40ezer + 20e körül van egy kártyapár.
Pótakku Nikonhoz közel 30e (milc). Táska ami megvédi a cuccot és belefér egy alap szett, 20e-től 70.000-ig bármit vehetsz. Állvány az épületfotózáshoz nem fog megállni 30e-be, mert annyiért csak használt, és nem túl stabil megoldást kapsz.
Szoftver ahogy korábban mr írták csak legálban célszerű ha dolgozni akarsz, mert a többi bugos... Ha épületet fotózol az jó eséllyel céges megrendelés. Mindegy hogy gyár vagy ingatlanos, oda nem jó a KATA. De ha magánszemély és KATA, a is havi kiadással jár. Szóval 600e induló összegnek kevés. Nagyon.
Te ismered a helyzeted. Te tudod hol élsz, mik a piaci viszonyok,, mi a keresleti oldal... de nem vagyok biztos benne (de biztos vagyok igazából) hogy 2024-ben nem lennék kezdő fotós. -
Ebből nekem az AF az egyedüli probléma, de ott se a darabszám, inkább a szemkövetés hatékonysága az, ami elmarad a Sony-tól. Sorozatfelvétel portréhoz bőven elég, épülethez még sok is, az obi kínálat meg hát olyan, amilyen. Az tény, hogy Nikonra vagy Z-t veszel, vagy semmit, mert az FTZ adapterrel ugyan sokan használnak régi obikat elégedettséggel új vázon, én pont nem vagyok az. Az EVF-nél úgy tudom, hogy a Z5-ben is ugyanaz az egység van, mint a nagytesókban, és az tényleg jó. De ahogy írták is fentebb, ha sok obit akarsz, akkor Sony-t nézz. Ha csak az alap dolgok kellenek, akkor ez nem szempont.
-
Stauffenberg
nagyúr
Az A7III és a Z5 is bőséggel potens arra, hogy jó portrézós szettet rakj össze, de a Nikon mögött sokkal kisebb a felhasználói bázis, így körülményesebb is felkutatni a friss tapasztalatokat, enélkül nehéz megmondani hol tart most firmware fejlesztésekkel (a Nikon eléggé sok energiát fektet ebbe amúgy).
Ha van pénz lóvéra, menj nyugodtan full frame MILC irányba, de (csak azért, hogy összezavarjalak) szerintem az APS-C sem elvetendő. Ebben a formátumban a Fujifilm a leginkább potens szereplő, igaz nekik nincs Full Frame (helyette középformátum), fosásig vannak objektív választékkal gyáriból és third partyból egyaránt, ráadásul nagyon mókás kezelni a retro vázaikat (pláne amin dedikált ISO tárcsa is van, mint az egyszámjegyű T-vázak).
Én a nagy döntés előtt besétálnék egy fotós boltba és végignyomkodnám őket (Sony, Nikon, stb), mert a végén az lesz a legjobb kamera, ami alkotásra inspirál és szeretsz használni, ez meg nagyon személyes dolog.
Egyikkel sem tudsz mellélőni (most, hogy a tükrös gépeket kiszórtad, szerintem helyesen), én inkább az objektívek felé fordítanám a figyelmem. A Fujifilm XF 56mm f/1.2 például használtan 200k alatt kifogható, full fém, van blendegyűrű és egy igazi portré szörnyeteg (igaz nekem Sigma 56mm f/1.4 van, nem feltétlenül spórolásból, inkább a közelpontja miatt).
-
nfsu17
veterán
Szerintem azt kell eldöntened, hogy milyen obikat akarsz majd rátenni.
Sony-ra van minden IS, Nikonra tudtommal utángyárott (3rd party) nincs.
Ahogy Canon-ra se.
A váz majdnem a legkisebb tétel egy rendes fotós felszerelés esetén.
Persze itt olyanokra gondolok, hogy mondjuk fix 35 1.2, meg mondjuk 135 1.8, meg mondjuk egy 300 f.2.8
Ez a 3 obi így bőven súrolja a 4,5 milliót, ami töredéke még az 1 millióba kerülő ÚJ váznak is.
Persze olcsóbban is ki lehet hozni, mondjuk egy fix 50 1.8-al, vagy egy 28-200-al.
Csak ezekhez minek full frame, meg komoly váz.
Mondom ezt A7III tulajként. -
Jahno
veterán
Ez az aktuális állapot, de ha 1 héttel ezelőtt nézzük, akkor a G9 mappa volt elég durva. Előtte meg pont a G6, azokba 50ezer expót beletekertem, ahogy kell éppen ezért kérdeztem, mert ami nem tudományosan bonyolított képem, azok 90%a G6 kittel készült. Inkább arra utaltam, hogy előző pár hónapban ezek jártak a kezemben, előtte meg kb. minden is.
-
Jahno
veterán
" De egyszerűen 100 képből ha 1 kép jól sikerült vele amikor fotóztam. Színek nagyon kontrasztosak voltak, nekem a menüje is kicsit átláthatatlan volt,"
A 100 képből 1re kellene példa és akkor talán tudjuk mi volt a hiba. Biztos júzer. Szín meg vagy egyedi beállítás szerint és akkor a JPG lett, vagy nem tudom de az is teljesen jó, főleg egy iPhoneos telefonoshoz képest. Sokan inkább fordítva szoktak panaszkodni, hogy jajj színtelen és élettelen.
Menü miatt max. kösd fel a gatyát, bármilyen gép is ennél csak bonyásabb lesz és tök mindegy mi a márka. Mindegyikben másnak van fura logikája, nekem általában holmindegy, inkább funkció vagy azok összességével van bajom, nem a menü szerkezetével.
Van pár képem G6al meg mindennel is. Bár katalógusaim éppen archívba mennek, egy összesítést azért megnéznék, hogy én mivel mennyi képet csináltam:
-
Jahno
veterán
Canon 5D-t is felejtsd el, öreg darab. 2 év emég határeset meg lehetett volna venni egy MII-est, de már azt sem. Ha Canon, akkor minimum erős középvonal a IIIas, ahhoz vannak obik is, de alap mantrám, hogy tükröset már csak indokolt esetben vennék.
G6ban mi nem jött be? Nekem bejött, de nem is ajánlom senkinek, bár ár-értékben jó volt, már a G9 is határeset és majdnem az a M4/3 csúcsa.
-
Szerintem olyan 30-40 ezer van az áron, 1 év bolti gariért cserébe nem tűnik soknak, ha biztosra akarsz menni. Csak az az összeg már tényleg annyi, hogy nem biztos, hogy megéri ebbe a technikába fektetni, és nem Z5-öt keresni. Nézz szét itt is, ha nem ragaszkodsz az itthoni rendeléshez, itt új cuccok vannak 1 év garival, a hazai árnál lényegesen olcsóbban. A gari az persze problémás lehet.
-
Jahno
veterán
Az nekem nagyon az meg a szavatosság is érdekes kérdéskör, majd hajtod és azt mondják a zárra, hogy az elhasználódott, ilyen és nem érinti a szavatosságot? Nehéz ügy, meg kellene kérdezni konkrétan. Sonynál a technológia is 10 éves, nem mai az A7-II sem, viszont 1 éve bontotta ki a dobozból és csak kicsit drágább a 2 év teljeskörű garival, de ezeket fent leírtam (:-
-
Ne hallgass most Jahno-ra!
Az a lényeg, hogy ne az aljából válassz a D750-ek közül, hanem valamit lehetőleg 50.000 expo alatt. Ez a gép egy igásló, ha volt gazdája, nem lesz baja, és mégis csak fullframe. ISO indifferens a zajszintje, azaz ISO 800-ig kábé lineárisan nő a zajszintje, utána kezd el rohamosan romlani, de a témák, amiket szeretnél fotózni, nem igényelnek ennél többet jellemzően. Volt olyan sorozat a vázból, amit visszahívtak zárcserére, de ezek a kezdeti sorozatból származtak, a 2020 körüli gépekkel jellemzően nincsen baj. Az akku ideje brutális, főleg ha gyárival használod. Képminősége még mai szemmel se marad le érdemben a 24 megapixeles társakkal, van összehasonlítási alapom, mert felváltva használok jelenleg D750-et Z6II-vel. Nyilván a MILC sok mindenben jobb, de képminőségben pont nem, ISO800-ig biztosan nem, sőt. Emellett, fullframe F bajonettes objektívekkel is tele van a piac, köztük nagylátóval is, szóval nem vennék APS-C tükröst már, mert akárki akármit mondd, szigorúan technikai alapokon nézve egy fotót a képérzékelő mérete nagyon nem mindegy.
Ha tényleg rendelkezésre áll a 600-as keret, akkor azt mondanám, kezdésnek próbálj meg vadászni egy Nikon Z5-öt. Fontos, hogy Z5, nem Z50. Ez fullframe váz, egy elég jó szenzorral, és nagyjából mindent tud, amire portrénál és tájképnél szükséged lehet. Ami a buktató benne, hogy normális markolat nincs hozzá, ezért ha azt szeretnél (van akinek létszükséglet, van akit egyáltalán nem érdekel), akkor ne ezt keresd. Valamiért esett az ára most annak is, valszeg' azért, mert sokan váltottak az olcsósodó Z6II-re, de az egy jó váz ettől függetlenül. Kezdésnek rakj mellé egy Z bajonettes 24-70- F4-et (ez kábé 150 ezer körül reális, ne bolti árat nézz), és ezzel el tudsz indulni.
De tartom a véleményem: ha csak az kell, hogy magadnak tudj fotózni jó minőségben, és még nem biztos, hogy ez egy tartós hobbi lesz, egy D750-nel, meg egy 24-70F2.8-cal jársz a legjobban ár/teljesítmény tekintetében.
-
Jahno
veterán
Nem automatáról beszélünk, ezek fényképezők, más kávéház. És lehet állványt venni, meg vakut meg csomó más vackot
Hirtelen felindulásból simán vennék egy ilyet, még garis is, aztán a többi kiderül. Ehhez képest 200ezer forint felett egy 10 éves tükrös szerintem ár-értékben sehol nincs. Persze lehet jönni, hogy a IIes Sony is "elavult", csomó mindenhez képest űrtechnika, aztán persze, hogy "csak kicsit drágábban" itt a nyakunkon az A7-IV és V, meg újabb funkciók, de az is pár 100ezer, amit akár obiba is rakhatsz. Viszont ha ehhez veszel obikat, akkor az a jövőben a Sonyk csúcs vázaira is felmennek, rendesen kezeli, nem kell sem adapterrel bohóckodni, sem elavult technológiával. Ez az ami a tükrösöknél meg sok másnál zsákutca és nem érdemes megoldani, az meg majd a másik lesz mikor obikat kell rá vadászni. Előbb tudjad mire van szükséged, addig rághatjuk a gittet, azt sem sejted mit kellene visszakérdezni, csak repkednek a márkák meg a gyutávok.
Kolléga is decemberben vett S5öt, mondtam jól gondolja meg, mert azért az obik meg a többi... Most itt vakarózik kitobival, megnézte én mit mennyiért vásároltam aztán hülyét kapott, hogy a Panára nincs vagy drága. Ráadásul hobbizni meg dolgozni is szeretne vele, teljesen más cuccokból kell kiindulni, de azt kétszer. Kíváncsi leszek a végére.
-
p_adam
addikt
Azzal, hogy a videót kizárod, gyakorlatilag ugrásszerűen megnő a lehetőségek száma, ami azért jó, mert így tényleg találhatsz egy gépet a sok közül, ami neked tetszik, és egyáltalán nem biztos, hogy olyannal találod meg, ami a keretet maximálisan kihasználja. Az se kizárt, hogy ehhez venni-eladni kell párat, azért is jó ötlet már említett fix 50-es, mert ez mindegyikhez van olcsón.
Első körben azt célszerű meghatározni, hogy egy nagyobb, nehezebb optikai keresős gépet akarsz használni több kezelőszervvel, ahol a legtöbb dolgot te irányítod, amire szükség is van, csak akkor fog jól fókuszálni, ha fordítasz rá kellő figyelmet.
Avagy egy könnyebb, kompaktabb MILC gépet elektronikus keresővel, amiben adott esetben az AF intelligensebb, könnyebben tud a szemre fókuszálni, és kb. már a valós képhez közeli dolgot látod, ha van IBIS, akkor minden optikád stabilizált, ami miatt könnyű kézben tartva éles képet készíteni, akár hang nélkül is tudsz fotózni, ami adott esetben hasznos, de ezzel sok modern funkcióval sokkal inkább úgy működik, mint egy okostelefon.
Ami nekem a legfurább a régi-új kérdésben, a színkezelés (különösen a bőrtónus, ami eléggé összetett), a legtöbb MILC az én szememnek szimplán nem jó ilyen téren, sokkal tovább tart szerkeszteni (nem egységes, hol jó, hol nem) és még úgy sem lesz olyan szép a végeredmény.
Nikon D700, Canon 5D Classic ez a két gép abszolút etalon ilyen téren, az erre vonatkozó fb csoportokban ez a gyakorlatban is látható.
Amit a régi gépekkel kapcsolatban szoktak említeni, hogy a dinamika, ISO stb. nem olyan jó. De: azzal, hogy valamilyen szinten szűkebb tartományban használható, így az ehhez ideális körülményeket te teremted meg, ami kb. a legfontosabb egy jó képhez. -
Jahno
veterán
Ízlés kérdése, írtam rá, hogy szerintem nem. Ilyen árfekvéssel mellett a tükrös sem és előbb vennék egy Sonyt FF valamit kittel is, ha később tudod önteni a pénzt obikba, mert ha nagy az elhatározás, akkor hosszabb távon olcsóbb, mint tükrössel szívni. Veszel 1-2 obit, olcsónak tűnik, de a Nikon tükrösöknek kb. ez a teteje, többi gép max. drágább és nagyobb, vagy nem lesz annyival olcsóbb, mint amennyiért adni akarják. Váz öregszik, valami elromlik és ott állsz egy csomó obival, amit eladni nem tudsz és max. adapterrel lehet felrakni az újabb vázra aminél nem tudjuk mit meddig és mennyire fog támogatni, meg persze egy elég öszvér megoldás az egész. Többi meg kialakul, hogy mire lesz szükséged. Persze mindennél van jobb, de a 250ezres D750 sokszor már inkább csak 150ezer körül van, amúgy 200ezres felett meg FF Sony, ami nem mai darab, de bővítzhetőbb. Szemkövetés meg hasonlók még nem nagyon lesznek benne, viszont a fókusz alapban pontosabb és gyorsabb, mint a 750él. Hasonló obik meg kicsit drágábbak, így nehéz összehasonlítani.
Mindent nehéz összehasonlítani, mert igaz képet csinál és én azért vettem a Fujit, mert jó az érzékelője és nem érdekelt, hogy lassú a sorozat, meg hasonlók. Timelapse fotókkal keresztbe szopatott, éjszakai képnél sokkal jobb volt, mint a többi vázam, csak nem mindegyik verzió támogatta a Canon obim, innentől meg addig variáltam, míg sikerült jó pénzért kiszállni az egészből, nem szopatom magam 2-3 különböző rendszerrel.
Nehéz lesz, ha nekilóldul az ember akkor úgyis csilliárdok kellenek hozzá, még nagyjából egy erős hobbinak is. Portér / ingatlan megint más típusú objektívek, meg ezt mindenki másképp csinálja, más cuccal, más kivitelben ezért eleve nincs olyan, hogy ezt vedd meg és jó lesz. Majd kialakul. Sokan pld. el vagyunk a 24-105el teljesen jól meg hasonlókkal, szomszéd csoportban most valakinek azt ajánlották, hogy ismerősök szinte csak 70-200al melóznak és ha egy obi kell azt vegye meg. 15 éve legalább olcsó lett volna, ilyen tanácsok miatt jó sokan megvették és nem jött be
-
Jahno
veterán
Huhh, ez 3 homlokegyenest teljesen más cucc. D3300 eleve békebeli tükrös. Én szeretem, meg csoda amiket kihoz magából de azért elment vele az idő. 6D azért FF váz és lehet rá obikat venni bőven kettő közt meg elég nagy a pénzbeli különbség, de én lehet tükröset már nem vennék, az olyan szokásos zsákutca lesz hosszabb távon ha belelendülsz .
S5 ezekhez képest űrtechnika és modern darab, viszont az obi ellátottsága jóval vackabb, mint mondjuk egy Sonynak. Új obik néha drágábbak és Sonynak jobb a használt piaca is.
Az meg sosem fog a fejembe férni, hogy 600ezres keretbe miképpen jött egy kb. 10 éves, értéktelen APSC váz.
Épület/ingatlanhoz úgyis kell valami nagylátó, vagy olyan ami egyenesen tart, ebből most Sonyra elég jól néz ki az occsósított Brighstar 9mm-es obi. Világot megváltja és mivel naponta nem férek be APSCvel valami helyre és épület miatt tuti FFet néznék, ott nagyobb a szög, ár-értékben gyutávon az a 2mm is számítani fog, Sonyra meg ott egy csomó jó manuális Samyang/miazmás obi, meg későbbre újakban olyanok, mint a 35-150 ami kilóra megette a világot. D3300 ilyen pénzből csak szenvedés a kicsi keresőjével, ami nagyjából már homályos is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Anime filmek és sorozatok
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest