Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Az nekem oké, hogy itt mindenki átbasz engem, ahol tud. Mondjuk én eleve belekalkuklálom és ez a normál világ. Ha panaszkodok, azt kimondott átbaszásnak érzem még ehhez képest is.
De így engem azóta is csak idegesít, mikor valaki kiváló ár/értékes VGA-nak hozza, mert jól van, jónak jó, de nem annyira, mint amilyennek ki lett kiáltva, hisz részben ugye átbaszás.
Tudom, az se véletlen, hogy a 4890-ből nem jött 512Mb-os, így el lehetett adni 512Mb-os 4870 tulajnak is. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem teljesen értem, miért holnap. Nekem június 4-et mondtak. A konferencia is akkor lesz ... na mindegy. Mondjuk Charlie megint drámaira vette az utolsó mondatot: Mid-day tomorrow, the winners and losers for the next 2-3 quarters will become very very clear. ... Talán a hír vége felé hatott igazán a beszívott anyag.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezer százalék, hogy volt. Kaptunk is róla hírt mailben. Még gondolkodtam is rajta, hogy megírom hírnek, de voltak fontosabb anyagok is ... meg az AMD is mondta, hogy 10 nap múlva jön a 9.2 WHQL sok újítással.
schwartz: Maguk a fejlesztők is mondták, hogy nem támogatják tovább a játékot. Innentől kezdve nem lehet majd CF támogatást várni. De az AMD nem is a régi játékok miatt dolgozik a CF-en. Az új játékok érdeklik őket.
janos666: Nem mondanak semmit. Félő, hogy visszafelé sül el a dolog (Az NV Physx játékok bejelentése is eléggé negatív eredményeket szült ... gyakorlatilag a többség konstatálta, hogy nem nagy címek lesznek, így kvázi a PhysX mint alternatíva ki lett ütve.). Most ugye a játékoknál benne van a célközönség, de ha te tudod, hogy az x játékkal nem fogsz játszani, akkor világos, hogy az x játék által támogatott technológia (legyen az PhysX, Tesszellátor, DX10.1) neked nem fog számítani. Ellenben ha nem tudod, hogy mi jön DX10.1 és Tesszelátor támogatással, akkor felvetődik benned a kérdés, hogy mi van ha a kedvenced is közé esik. Az NV is jobban járt volna, ha titokban tartja a címeket, mert a Maffia 2 sokan GeForce PhysX-re mondták, aztán most kiderült, hogy mégse. Pedig mennyire jó lett volna ez a tudat a vásárlásnál.
Lesznek még DX10.1-es játékok év végéig, sőt lesz tesszellátoros támogatású is (már ha megjelennek idén).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy az 1200 ALU úgy fog kijönni, hogy +5 clustert betesznek. egy cluster durván 50M tranzisztor, így ha csak ez változna, akkor 1.2Md-nál tartanánk. nagy kérdés, hogy mennyit visz el a +16 ROP, és még mire kell áldozni (szerintem pl. az interpolátorokat is meg kell egy kicsit dobni, de az nem lehet olyan rettentő mennyiség). viszont azt gondolom, ha azt mondjuk, hogy az ALU tömbökön kívül minden duplázódik, azzal már nagyon a szélsőségnél tartunk, és ez lenne 1.68Md - tehát az 1.3Md egyáltalán nem olyan alacsony becslés.
másfelől, elképzelhetőnek tartom, hogy megint pad limitált chipet fognak csinálni, tehát azt kell visszaszámolni, hogy a 256-bites memória-interface meg az egyéb IO milyen kerületet jelent 40nm-en, és meg is van chip mérete...
szerk. na ezt kiszámoltam, 135mm2, lehet, hogy mégse -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az a baj, hogy az R8xx családban nem biztos, hogy az X2-nél megáll az AMD. Idén lesz nyolc utas CrossFireX. Nem nehéz kitalálni, hogy egy kártyára már négy RV870-et is ráapplikálhatnak. Az infók szerint az RV870 1200 SP-s lesz. Ez DX11-en 170 mm^2 max. Van esély a tényleges MultiGPU-ra.
Ha azzal számolunk, hogy az NV 2,4 milliárd tranyóval fogja küldeni ... az 430 mm^2 kb. (most feltételezzük, hogy a tesszellátor lesz a chipben, és nem a pletykáknak megfelelően emulálva dolgozik). Ez akkor is sok ... átlagos előállítási költségen négy RV870 van egy GT300 árán.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Pedig a játékpiacon az AMD sokkal nagyobb hal lesz az Intelnél a közeljövőben. Közel egy év az architektúra alapú előny. Az NV szerintem ezzel a GT300-zal eldönti, hogy melyik piacokra fog koncentrálni. Az Intelt tudjuk, hogy a GPGPU-ra. Az Ati a PC-s VGA-ra. Az NV még kérdés. A kettő együtt nem megy, illetve úgy megy, hogy az egyikben szenvedni fognak, mint most a GT200-zal.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Most akkor az NV visszatér a grafikus processzorokhoz? A GPGPU kódokra a G80 architektúra a legjobb amit ki lehet találni ... grafikára pedig az R600-nál nem lehet jobbat csinálni.
Az a baj, hogy a kettő együtt nem megy. Olyan rendszer nincs ami megfelelő az egyszerű és a bonyolult számításokra is ... valahova mindenképp áldozni kell. Kérdés kinek mi a fontosabb, de a jelenlegi állás szerint már mindketten döntöttek. -
leviske
veterán
Reálisan gondolkodva egyetértek.
Egy nyári RV870 debütálással letarolhatnának egy egész piacot, úgy, ahogy a G80-al tette az nVIDIA. A GT300-at földbe lehetne döngölni az X2-es kártyával is.Nem tudom, hogy mennyi esély van rá, hogy ettől az nV-s partnerek a padlóra kerülnének és azt sem tudom, hogy megérné-e kockáztatni a fix profitot és azt a méretes tábort, akit veszíthetnek egy esetleges kivárással.
És nem szabad megfelejtkezni a Larrabee-ről sem, aki, ha feltudja tényleg mutatni egy RV770 teljesítményét (nekem ez rémlik) játékok alatt, akkor még a nagy magméret ellenére is kapós lehet, ha nem lesz ellenfele. Vagy a Larrabee még később jön, mint a GT300?
-
janos666
nagyúr
Jaja, ha kidobnák most rohamlépésben az RV870-et, akkor ha igazak a GT300 késéséről szóló infók akkor addigra teletömhetnék az userek PC-it a DX11-es kártyáikkal, sőt, mire megérkezik a GT300 már a kapuba tarthatnák az RV870 frissítést, mint ami most csináltak a HD4 szériában. Kidobnák a HD5870 után a HD5890-et, ami olcsóbb mint a GT300-as kártya és/vagy gyorsabb.
-
zuchy
őstag
Uppsz, bocsi skacok
Angol tudásom kicsit hiányos.Mindenkinek: hát ha nem Q3-ban jön akkor mikor? Ha Q4-ben jönne elveszítik azt az előnyüket, hogy hamarabb lesz kint az ATI/AMD DX11-es kártyája. De ezt a hírt nem is érdemes nagyon komolyan venni, messze még Q3 is nem hogy Q4...
-
leviske
veterán
"RV740 16ROP 128bit, RV770 16ROP 256bit"
Akkor elnézést, rosszul emlékeztem. Akkor csak a mag méretet nveli jelentősen a plusz ROP? A használható nyákot pedig mi szabja meg?Vagy keverem és a nyák csak a sávszélesség miatt fontos. (Bár ebből a szempontból sem árt az 512bit, miután a HD4870 a GTA4 alatt a memória órajel emelésére is reagál elvileg.)
Akkor is kétlem, hogy magasabb órajelekkel érkezne. A HD4870X2 is később érkezett, mégsem variáltak az órajelekkel.
(#3288) Keldor papa: Nem írtam egy szóval sem, hogy nyáron jön. Főként miután elvileg az AMD igyekszik a Windows7 indulásához kötni az RV870 debütálását. A Se7enre pedig még lehet várni Októberig az Acer szerint.
-
cizoe
őstag
-
cowboy_bebop
őstag
Ezzel szemben pl. a techpowerup-on még a 830-at sem sikerült elérni (825 lett a vége).
Az én elképzelésem erről a kártyáról - szerintem nem alap nélkül - egy tuning esetén 1ghz-es magórajel volt (ha már ezt az 55nm-es 4890-nél léghűtéssel sikerült elérni), és emellé a 40nm miatt a 4830-nál 30-40 (ne adj Isten 50) W-tal kevesebb fogyasztás volt mind idle-ben, mind load alatt.
Ehhez képest kaptunk egy a 4830-cal kb. ugyanannyit (idle-ben többet, load alatt kevesebbet, de egyes tesztekben még ott is többet) fogyasztó kártyát, és egy "cherry-picked" 850mhz-en szaladgáló GPU-t.Gazdaságilag az AMD-nek persze nagyon is megéri, hiszen sokkal kevesebbe fog kerülni egy 4830 szintű kártya előállítása, de én inkább fogyasztói szemmel próbáltam megközelíteni a dolgot.
Persze ettől még nagyon jó kártya a 4770 (hisz már a 4830 is az volt), csak ki lehetett volna ebből többet is hozni. Pl. megoldják a GDDR5 visszaskálázhatóságát, és mindenki (én mindenképpen) itt ömlengene az RV740-től.
-
VinoRosso
veterán
Na jó de én feltételztem, hogy az rv870 egy GPU-s megoldással próbál majd versenyezni a GT300-al. Mert ennyi erővel akkor az 2xGT300hoz majd kihoz egy x4-et
(#3030) gbors: Erre van a CUDA, hogy levegye a terhet a sw fejlesztők válláról, hogy ne kelljen ilyenekkel foglalkozni.
mod: azt betyárját, hirtelen nem tudtam milyen kutyának írtam itt
-
zuchy
őstag
Én két verzión filóztam eddig. Ugye jön elvileg nyár végén a 8 utas CrossFire támogatás.
1. Ha az RV870 1200Sp-vel jön ki, akkor lehet hogy kevés lenne, egy jövőbeni GT300GX2-höz.Akkor estleg meg lehetne oldani így:
HD5870: MCM: 2 RV870 1200SP 512-bit, kb 3-4 GHz-es GRRD5
HD5850: MCM: 2 RV870 1200SP 512-bit, GDDR3-al.
HD5670: 1db RV870 GPU GDDR5-el itt lehet hogy 256 bit lenne jó...
HD5650: 1 db RV 870 GPU GDDR3-al meg itt is.
Ezek csakis a saját elképzeléseim. Meg lenne az X2-ben 4 db RV870.2. Az RV870 1600~2000SP-vel jön, nem lenne Multi Chip Module,
HD5870: 1db RV870-es GPU, 512-bit, GDDR5
HD5850: 1bd RV870-es GPU, 512-bit, GDDR3....Nem tom kell-e neki egyáltalán az 512-bit, nagyon megdrágítaná a gyártást, lehet jobb lenne 256-bit, gyorsabb, 5GHz-es ramokkal.
Ez nem pletyka, ezek csakis a saját agyszüleményeim
-
leviske
veterán
Nagyon kérdés, hogy 1200SP-al képesek-e elérni a 2,4-2,6 TFLOPS teljesítményt... És az is kérdés, hogy mennyire lesznek shader igényesek a DX11-es játékok. Gondolom eléggé azok lesznek...
És ugyebár eleve azt az utat kezdték el, hogy közel triplázzák a SP-ok számát és ugyebár a HD3-asokkal pedig azt kezdték el (és a HD4-esekkel folytatták is), hogy az új középkítegóriás kártyák az előző felsőkategóriát váltják teljesítményben.
HD2900XT>HD3870^HD3870X2>HD4870^HD4870X2
És ha tudják folytatni, akkor még elég hosszú ideig az nV gondban lesz, az Intellel együtt.
Bár gondolom az érdekes inkább az lesz, hogy az RV740 mekkora lapkamérettel érkezik. Abból már lehet majd valamennyire következtetni arra, hogy egy 200-240mm2-es chipbe mi fér bele. Bár az is igaz, hogy az RV770-el sem értünk sokat a találgatásokkal, mert végül megoldották, hogy 800SP legyen benne...
(#2991): "Szerintem ez is az oka, hogy nem lesz HD4890X2, felesleges lenne a lecet meg magasabbra tenni, mert kozel van mar az ugras
"
Akkor végülis szerinted is reális a Júliusi/Augusztusi start?
(#2969) gyiku: Az AMD-s prezi képeken a HD3870 hűtése figyel... Nem hiszem, hogy elcsesznék egy ilyen rondasággal a kártyát. A HD4750-re pedig szerintem a másik, letisztultabb hűtő kerül, amiről már jelentettek meg képeket.
Szerintem ez csak egy egyszerű AC hűtő... Elég sokan kaptak most rá. (ASUS, HIS, Inno3D, Force3D, Club3D, etc)
-
csatahajós
senior tag
Őőő a tutira tippelhetőt a 40nm-re értettem, csak lejárt a szerk időm.
Nem kevéske az 1200SP ? Elvégre a 4870X2 is hoz 1600-at, ha azt le akarják körözni akkor min. annyi kéne nem? még ha sokat optimalizálnak is a cuccon.
Vágom hogy nem csak SP-ből áll egy kártya persze, de végül is az az ami a számítási kapacitást adja ha jól értem a dolgokat (ami egyáltlaán nem biztos
).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Már tök mindegy fejlesztői szempontból. Az NV-től csak a HBAO-t láttam dokumentálva, azonkívül nem foglalkozik se a DX10-zel, se a DX11-gyel. Az AMD meg ontja magából a doksikat, rengeteg tapasztalattal rendelkezik a fejlesztői csapat, ami meggyőzi a stúdiókat, sőt már meg is győzte ... gondolva a felbontott TWIMTBP szerződésekre.
Remélem nem hiszi az NV, hogy a CUDA elterjedhet. Mondjuk tény, hogy az NV a CUDA nélkül másodhegedűs szerepre van ítélve, de akkor is még van minimum két év ebben a VGA piacban. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Azokat a képeket Sue kapta le az Expreview-től, mivel vettek Kínában egy saját példányt és az valóban 800 SP-s volt. Nem értem, mi értelme van hazudni, az embereknek. Ez megin ugyanaz, mint az X3 négymagos hype. Az AMD ki akarja szórni a készletet és ez jó ingyenreklám. Sőt ezek után már az X3->X4-et sem tekintem véletlennek.
-
attiLANte
tag
Így teljes a történet, valóban. Csak az áprilist javítottam, nem akartam bő lére ereszteni.
Meg aztán addig úgyis változhat a dátum - szivárgó infók már voltak, csak a kártyáknak kell megérkezni. Bár van egy olyan érzésem, hogy április végén még nem fognak rogyadozni a polcok a HD 4770-ek alatt. Ez azért csökkentheti az esélyét a korábbi bejelentésnek, ráadásul ellenfél nélkül nincs kit csőbe húzni...
Driver probléma talán nem lesz: a 9.4-es biztos kijön addigra. Kíváncsi leszek, hogy a régebbi típusok támogatásának kihagyása milyen hatással lesz az új meghajtókra - technikai vagy inkább gazdaságossági okok miatt volt rá szükség? -
VaniliásRönk
nagyúr
-
nixx-21
őstag
hát ha a gyárto bevállalja driverből és odarakja CCC-ben akkor nem ártana eljutni a csík végéig jó hát akkor nem minden esetben bírja
lényegtelen.
sztem azért nem kevés ember lesz aki ~1Ghz-re huzott GPU-val nyomatja a gémeket
(ja és akkor az őrült tuningosokról nem is beszéltem; vmod ,DICE ,LN2én bízom az 1,1Ghz-es órajelben
)
Tényleg Abu most h a GTX295-et visszakapjunk uj köntösben így van esély arra h a HD4995X2(vagy nem tudom h írjam lényeg h a két RV790-es szerelt) -es VGA ki jöjjön nem?(mint presztizskártya)
-
nixx-21
őstag
-
attiLANte
tag
Valahogy el kell adni a kártyákat...
Gondoltam odaírom, hogy a szokásos marketing hablaty a Radeon vs. GeForce teljesítményről, stb., de nem azért szúrtam be: a GFLOPs és a GFLOPs/watt arányból nekem 80W fogyasztás jön ki. Igaz sokkal fontosabb, hogy üresjáratban keveset egyen...
A hűtő azért - ahogy a nyák is - jóval rövidebb, mint a HD 3870-nél. Mellesleg csak egy szerény, 6mm körüli átmérőjű hőcsövet látok, ami általában 50-60W-nál nagyobb teljesítmény elvezetésére nem igazán képes, tehát sokkal többet nem fogyaszthat. Persze ez még nem zárja ki, hogy szép kis hőlégfúvó lesz.
A dual slot heatpipe hűtés valószínűleg a kis magméret miatt kell - ide már az egyszerű alu borda kevés - nem mindegy, hogy a 60-80W-ot 200 vagy 130 mm²-nyi felületről kell elszállítani.
Egyébként még nem kellene leírni a kártyát - nem túl sokat tudni a valós teljesítményéről. Ráadásul az RV770-nel ellentétben a most megjelenő GPU-k támogatják az R700 Family Architecture Details ismertetőben szereplő burst memory reads nevű memória olvasási utasítást, ami talán pozitívan befolyásolja a valós alkalmazások alatti teljesítményt. Hogy pontosan mire használható (okoz-e számottevő gyorsulást, illetve milyen esetekben), azt egyelőre nem tudni - talán Abu-nak van valami infója...
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megjelent a The Last of Us Part 1 PC-s kiadása
- Filmvilág
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASUS routerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 64GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest