Aktív témák
-
csatahajós
senior tag
Egészen pofásak ezek a kártyát, kezd tetszeni ez a hűtő. Az korábbi gyári hűtőknek az alakjával/kinézetével sem voltam kibékülve a hangot ugye meg nem kell ragozni. Remélhetőleg ez hang szempontból is barátságosabb lesz.
A doboz alapján a 850 Mhz-es GPU clock és a 4800Mhzes RAm látszik véglegesnek (korábban volt szó 825/5000 ill 5200ról is).
Szerk a matricán ügyesen megoldották, hogy a kard átfedi a középső piros stráfot
-
csatahajós
senior tag
Erről mi a véleményetek:
"Can anyone tell if this image is a fake? It's supposedly a RV870 die shot, but the interesting thing is that people (tweakers, rage3D) are counting 2560SPs. It would make a lot of sense, given the rumors of TMSC 40nm problems, that even with the larger die ATI could get a great yield if they only enabled 62.5% of the compute and texturing resources on RV870. After yields improved they create a full on 5890 SKU to go against G300. On the other hand, we've already had a fake die shot coming out of chiphell."
A link a chiphelles dieshotra mutat
Lehet igaz a 2560SP? vagy csak valakinek tényleg elgurult a gyógyszere...
-
csatahajós
senior tag
-
csatahajós
senior tag
"X4, MCM, repkedtek a 2-3 ezer SP-ről szóló hozzászólások is) azokból köszönöm nem kérek. " - miről beszélsz ebből legalább 2 bejött
Ahogy leviske is írta aHemlock az 3200SP lesz és ugyan nem MCM de a jelek szerint dual-cluster. Így amennyiben a Hemlock 2 GPU-s úgy lehetne akár X4 is
-
csatahajós
senior tag
válasz
janos666 #7549 üzenetére
Én is ezt a logikát favorizálom, egy 5850 most aztán majd később bagóért még egy és még úgy is bőven elég. Igazából a mostani 4870-emet is csak azért cserélném le, mert a Full HD-hoz kevés sokszor az 512VRAM....
Amúgy a "lehasznál" 4870X-2 is jó választás lehet, csak a magas idle fogyi zavar egy kicsikét, legalábbis az új generációhoz képest magas. No meg ott tutifix a hűtőcsere. 5850-nél egy lehelet esély van, hogy ok-s lesz a cooler.
No de már csak 1 hét és meglátjuk.
Szerk.: ja és szerintem még az sem kizárt, hogy lesz 5850X2 mondjuk 450-500 dodóért
-
csatahajós
senior tag
Ezt nézzétek meg
Az igazi fun alul, a képgaléria forrásának aláírásában a "KIKÚRTNAGY DIÓ"
-
csatahajós
senior tag
válasz
leviske #7131 üzenetére
"Innentől már hihető az is, hogy a HD5700-asok jönnek"
Talán ez meggyőz ;) - ha már a Fuad link nem vót elég hiteles
-
csatahajós
senior tag
Én az 1-es verzióra szavazok és szerintem ez inkább november lesz mintsem december. Mellesleg az ábrán a Hemlock alatt két chip szerepel, tehát nagy valószínűséggel egy X2-t kapunk megint 4GB RAM-mal ezóttal. Valószínűsítem, hogy a 400 USD-s Cypress kezdőáron tetemes hasznuk van így simán lemehetnek a kezdeti hype időszak után mondjuk 350 dodóra és akkor már beférhet 499-be egy X2.
Mellesleg tudtátok, hogy a Hemlock valami méreg is
...
Mi lett a Sequoia kódnévvel?
-
csatahajós
senior tag
válasz
leviske #6905 üzenetére
Tudom nem a leghitelesebb forrás, de most ez volt kéznél, de hát átböngészed a topikban már linkelt cuccokat sok helyen megjelenik az 5700-as széria (Juniper).
Értem a logikádat az előző szériákkal, de ad 1. az AMD a 4000-es szériát túl alulárazta (ja és nem a 8800GTX-hez mérték már akkor hanem a GTX280hoz), a 3800-as meg nem volt elég teljesítményben. Ráadásul (nekünk sajnos) az AMD most sokkal jobb helyzetben van, mert ő a piacvezető és valszeg az is marad egy jó darabig innentől (hacsak a Fermi/G300 nem lesz valami extrémen ütős).
Szerintem a világpiacot nézve (nem a torzított magyart) nagy siker lesz ez a széria is és a 400USD-s GTX285-ök mellett igenis jó vétel lesz. Ha belegondolsz ez most abszolut csúcskártya lesz, felső középkategóriás áron - azért ilyen nem sűrün van, tehát ha azt veszem most is eléggé alulárazott az AMD (nem, nem védem őket, én is jobba örülnék ha 200 és 100 dollárért adnák, de sajnos ez a valóság...)
-
csatahajós
senior tag
válasz
leviske #6868 üzenetére
"Az nem előrelépés és az AMD józan ésszel nem gondolhatja, mikor válság van, hogy egy azonos teljesítményű kártyára, drágábban hajlandóak lesznek befizetni az emberek, csak, hogy DX11 matricát ragaszthassanak a gépük oldalára."
Nem értem mire gondolsz. Most jön egy 5870 400 USD-ért ami a jelenlegi 500 USD-s GTX295-öt is megveri kényelmesen. Kapunk 300 USD-ért egy 400USD-s GTX285-öt verő 5850-et. Nem értem hol itt a gond?
Lentebb meg jönnek majd az 5600-osok és 5700-esek (ezek csak októberben a Hemlockkal). És ahogy írták is mások ezek sorrendben a jelenlegi 4770/4830/4850-et illetve a 4870/4890-eket fogják kiváltani, azok jelenlegi árszintjén, nyílván kevesebb fogyasztással, Dx11-gyel és kisebb méretekkel.
Énszerintem a jelenlegi HD4000-es kártyák karácsonyra már baromi olcsón lesznek az apróban (sőt valszeg már jövő hónapban is...), tehát aki nem akar sokat költeni az még mindig vehet egy 4850CF-et mondjuk 30-35k körül ami azért elég ütős. Aki meg 2560-ban tolja az ne sírjon h drága egy VGA (merthogy a monitora alaphangon 2X de inkább 3X annyi volt).
-
csatahajós
senior tag
nagy felbontású képek a tegnapi eseményről
-
csatahajós
senior tag
"Hemlock, the flagship dual-Cypress product, will be launched sometime in October. There have been several rumours regarding the nature Hemlock (rumoured to be HD 5870 X2). The most voiced rumour is SFR (Scissor or split frame rendering). In the past, Crossfire/SLI have used AFR (alternate frame rendering) solutions – which means frame 1 is rendered on GPU 1, frame 2 on GPU 2, frame 3 on GPU 1, and so on… This led to problems such as micro-stuttering and obvious inefficiencies because the entire frames with all assets were rendered twice over. With SFR, the desired output is split into two or more sections, so each GPU takes care of certain areas of the output. As a result, with SFR, greater than 100% efficiency is a possibility. The folks at Chiphell have also been insisting Hemlock is a single-package / dual-die MCM product."
Mondjátok, hogy elgurult a gyógyszerem, de akkor ebből még simán lehet egy dual MCM mondjuk X4 néven, Sequoia kódnévvel és az tuti hogy az még a dual G300 ellen is versenyképes lesz. Mondjuk a fogyasztás azt nagy kérdőjel
-
csatahajós
senior tag
Még egy kép, ezúttal jobb szögből. Na ezeken már tök más a hűtőburkolat, úgyhogy simán lehet h a korábbi képek ténylegesen egy ES kártyáról készültek.
No rocket megelőzött
Tippre az alaplap egy MSI-GD70-es, ha jól tudom másba nem nagyon megy bele 4 db 2 slotos kártya AMD vonalon. Plusz a kék-fekete memófoglalatok is árulkodóak.
-
csatahajós
senior tag
Na itt van még pár új kép, lehet élvezkedni. Azt a legalsó gépet elfogadnám a 4 db 6 Displayportos 5870-nel
Szerk: ezeknek eléggé más a hátsó panelje mint a korábbi képeken szereplő, "normál" 5870-nek, sőt a hűtő is talán más, bár nehéz megítélni ebből.
balu: miért, 24 monitorhoz hány kábelt szeretnél?
-
csatahajós
senior tag
Sajna azt kell mondjam, hogy az utóbbi évek tapasztalata alapján az Ati képtelen ilyen igényes megjelenésű kártyát produkálni (najó talán van-egy két kivétel azért). De az 5870 nagy deklije borzalmas (nekem), aztán ahogy Oli mondja simán lehet hogy ez csak egy ES és a retail kártyák tök mások lesznek. Ennél csak az R800 hűtőfedele dúrvább
-
csatahajós
senior tag
Abu erre gondolt szerintem is amikor írta h már láttuk elvben. Korábban már szerepel a topikban (kb 50 oldallal ezelőtt
) mint lehetséges FirePro kártya, de ezek a képek csak renderek, nem igaz fényképek.
Nekem külsőre ez sokkal jobban tetszik mint a nagytesó, persze nem a külső számít
-
csatahajós
senior tag
Hát jó, de az akkor is jóval nagyobb mint az Rv770 a sokkal kisebb csíkszélesség ellenére, magyarán a gazdaságossága (előállítás költsége) romlott az előző generációhoz viszonyítva. Na nem mintha az AMD-t sajnálnám ezért, csak hát nyílván ők is a saját zsebüket igyekeznek tömni ezért minél vastagabb a haszon annál jobb neki...és itt jön a képbe, hogy talán, esetleg valamiért ez a native dual-cluster megoldás gazdaságosabb megoldás.
De ez csak az én agymenésem, szóval majd meglátssuk
-
csatahajós
senior tag
Elvben azt mondja, hogy mint egy K8 rev. E die pont olyan lesz, magyarán a közepénél van összeforgatva a két 800SP-s cluster, valahogy így:
Éppenséggel csak azt nem értem, hogy ez a gyártáson hogy segít....
Minden esetre fura nekem, hogy a ~320mm2-es die nem annyira illik bele az AMD small die stratégiájába.
Szerk: levágja a képek jobb szélét, itt az origi link
-
csatahajós
senior tag
válasz
csatahajós #6249 üzenetére
Na lejárt a szerk idő. Szóval az MCM nem MCM igazából amolyan Core 2 Quad módra, hanem inkább egy nativ dual-core vagy dual-cluster chip sokkal inkább Core 2 Dua/K8 módra.
Azt mondjuk nem értem, hogy ennek így milyen gyártási előnyei vannak
de a leírtak alapján hihetőnek tűnik, nekem mint amatőr. De majd gbors és Abu is idővel kifejtik a véleményüket a témában..
Zuchy: éppen azt írja, hogy elvileg nem kell hozzá a CF szoftver, mert hardveresen vannak összekötve, sőt van rész amit közösen használnak ugye.
Az tuti mindenesetre, hogyha a Juniper és a Cypress speckók igazak akkor ezt az elméletet alátámasztják.
-
csatahajós
senior tag
"Jah kinyomja a légnyomás... "
és ha bedugsz egy jacket hátul akkor vigyázni kell hogy el ne törje a karod a gázturbina sugara
Zuchy csak neked, még van aki a zxtremen is hisz az MCM-ben (a kiemeltet én jelöltem be):
Dual core / MCM: This generation supports a new "hard" method of dual gpu rendering that differs from previous Crossfire implementation that we see R800 and in rv870 crossfire situations. The chinese translation is "dual core" or split frame hardware- Has something to do with the way the shaders/alus etc operates inside an individual gpu (a method of simultaneous operations in the hardware, similar to dual core, yet not actually two dies in one package ala MCM). Perhaps there is no more real-time compiler in the driver and its all handled on the hardware level by the scheduler. Because the core of the chip is so modular & scalable with certain areas sharing parts of the die (ROPS + Memory controller logic), you are able to divide the specs in half (1600/256/80/32 to 800/128/40/16) and have two parts (rv870/rv830) and rv870 appears as two rv830's, yet it is still only one die. Hence term "dual-core" - more like "modular". Some people think, yes, but all GPUs are multi-core because each of the shaders is like a core by itself. Well, here we are dealing with two large arrays of 800 shaders, along with other standalone logic that communicates with either one of the two identical arrays. More specifically, one Rv870 die is composed of two Rv830-like 160x5 clusters/shader arrays (like two current-gen revamped rv770's in one die) sharing certain features, but connected via "internal crossfire" working in unison and the entire design is a continuation of R600 architecture. It is load balanced, efficient, and requires no crossfire software optimization (because it is hardware level communication); it works via SFR 8*8-32*32, and is bandwidth intensive. The board is using next-gen 5ghz Gddr5 to provide the required bandwidth. So, apparently they've slapped together two 40nm rv770's... so it's easy to see where "dual-core" confusion comes from. Cypress is like a 40nm 4890x2 in one die! -So, it is like a "native dual core" CPU. Now that specs are known for Cypress & Juniper (rv870 & rv830) you can expect that the remaining parts Cedar & Redwood (rv840 & rv810) are 3/4 Cypress & 1/4 Cypress respectively, and that Hemlock (r800) is 2 x Cypress in the same fashion as the HD4870x2 on a single PCB. So, Cypress is like a larabee, except that it uses 2 rv770 cores, whereas larabee is using several P54C cores. (Even though this isn't an actual rv870 die shot, rather an artist's rendition posted earlier - when you do see an actual one, it will look more like the first two images ie. a symmetrical reflection of two identical core areas over a center axis, rather than the third picture - which is an actual die shot of rv770. Notice in the 3rd pic that the rv770 is asymmetrical by design, not resembling a dual core architecture.
-
csatahajós
senior tag
Az Ati referencia gyártója a SApphire volt korábban, nem tudom hogy ez az AMDs idpkben is így maradt-e, de nagy valószínűséggel igen. Magyarán a TSMC GPUkat és a Samsung GDDR5-öket a Sapphire építi össze a NYÁK-kal amit aztán a többeik megkapnak és matricáznak, csomagolnak stb.
Az más kérdés, hogy a nagyobb gyártók (Sapphire maga+Asus+nha még mások is) építenek saját tervezésű NYÁK-ra ráhúzott kártyát.
Szerk: sorry már Keldor papa megelőzött, de nagyon gyorsan pörög most a topik...
Chalez: ilyet ne jelents ki, mert egyesek kiteszik az aláírásukba aztán ha mégse lesz igazad (amire azért a pillanatnyi állás alapján van esély) akkor emlegetni fogják egy ideig
-
-
csatahajós
senior tag
Szerintem is korai az okt., de azért a G300/Fermi vagy mi a csuda még nagyon homályos, hogy mit tud, így nemárt ha készen van egy igazi übercsúcskártya, feltévve, hogy tényleg lesz szept. végén Nv bemutató (bár nem tudom mire számítanak, hogy majd néhány ppt slidedal meggyőzik a fanokat, hogy várjanak még fél évet mire megvehetik a kártyát mert milyenhűdejóleszmajd...)
Én arra vagyok most nagyon kíváncsi, hogy az 5850 -160 SP-je és az alacsonyabb órajel mennyire veti vissza. Ha jól emlékszem volt róla szó, hogy csak 1 hattűs tpcsatija lesz, hogy ne lehessen könnyen felhúzni a 70-es szintjére. De ha önmagában az is hozza kb. a 4807X2 szintjét azért 300 USDért az elég szép lesz és ott még fogyasztási gondok sem lesznek.
Octa-GPU támogatásról beszélnek már; 5870X2 CF valaki??
-
csatahajós
senior tag
válasz
Iron Funeral #6174 üzenetére
"Ezek a speckók alapján tényleg jó kari lesz, kicsit olyan Radeon9700 érzésem van"
Egyetértek, elég jónak néz ki most. Szerintem nagyobb durranás lehet, mint a HD4xxx széria volt, igaz ehhez az árnak mérséklődnie kéne egy 50 dollárral legalább.
Abba bele se merek gondolni az 5870X2 mire lesz képes
-
csatahajós
senior tag
Minden respektusom, de nem mindenki 1280-ban él...Full HD-ban azért elég sok cím van ahol a 4850 kevés mint a harmat, a gigás 4870 meg 4890 már csakcsak.
És azért a FullHD-s monitorok/HDTV-k mostmár nem az elérhetetlen, csillagászati kategória...(direkt ezért nem írtam 30 colos TFT-t mert azzal tényleg nem sokan rohangálnak, viszont oda már a 4870X2 elég csak, ha minden képjavítást rátol az ember).
Egyszóval ha beáll az ára ételmes szintre akkor nagyon is kell az 5850/5870. a dual GPU-s kari tényleg overkill lesz per pillanat.
-
csatahajós
senior tag
válasz
Ricco_hun #6126 üzenetére
190W-tal mi a baj? Ez egy csúcsérték amit kb Furmark alatt ér el a kártya, gondolom nem azt nézegeted o-24ben
Inkább örüljünk az idle 20-30W-nak, na az gyönyörű.
Ezek pedig kezdő árak, nyílván mivel nincs igazán konkurencia ezért megkérhetik az árát. Melelsleg a 4890 199$ és az az idáigi infók alapján az 5870 hozza a 4890CF-t, tehát reális az ára. Persze én is örülnék, ha olcsóbb lenne de szerintem az Ati szemszögéből teljesen érthető az ár és ugye feltételezem nem a mi pénztárcánkra méreteznek, hanem az amcsi-nyugat eu. piacra...
-
csatahajós
senior tag
Azt okoskodják egyesek, hogy a 21k Vantage pont beleesik a 4870X2-höz képesti 25-40% plusz teljesítmény sávba....ha igaz akkor brutál egy cucc és még az 5850 is kb. hozni fogja a 4870X2-t. Így a 400 dolláros ár is jobban emészthető.
Amit még írnak, hogy a képek alapján ez lesz a leghosszabb 1 GPU-s kártya (~27cm)...
-
csatahajós
senior tag
válasz
Bluegene #6072 üzenetére
Azt mondod ez csak a prototípus álcája?
Különben a hátlapi takarólemez elég masszív, szóval az Nv féltéglák után mostmár jönnek az Ati féltéglák is.
Más, újabb info a Trilian-ről is.
25-40% pluszról írnak, kérdés, hogy mit értenek jelenlegi generáció alatt
(ha az X2-t akkor nemrossz, ha egy rv 770-et akkor elég gyenge).
-
csatahajós
senior tag
A holnap az nálunk inkább péntek lesz, tekintve hogy San Franciscoban lesz az esemény és ottani idő szerint du. ha jól emlékszem. Mellesleg a pletykák szerint tegnap már megovlt a hasonló EU-s rendezvény és hát túl sok minden nincs....
Szóval hogy gyikut idézzük mindenki becsokizik mert nem lesz semmi
-
csatahajós
senior tag
válasz
Oliverda #6002 üzenetére
Egyetértek
Újabb rumor:
"Did anybody posted here the rumored Vantage score? Somebody on an italian forum seems to be in touch with Andrea Yang, who has declared to own the cards and that they score pretty high on the P Vantage.
4x5870 = 60k
1x5870 = 21k with the cpu running at default. "Gondolom nem kell komment a számokhoz, a szöveg annyit takar, hogy egy bennfentes illető aki állítja h birtokolja a kártyákat enniyt hozott ki Vantageben alap proci beállítások mellett.....összehasonlítás képpen: egy 4870X2 egy 940BE-vel 3.6 Ghzen tol olyan 14-15k között P Vantageben.
-
csatahajós
senior tag
Nem túl sok újdonság de azért vlmi:
Állítólag EU-ban és Kínában már tegnap megvolt az ami holnap a Horneten is lesz.
-
csatahajós
senior tag
Minden respektusom a Tiéd de legalábbis egy 384bit-es busz 1500Mhzes GDDR5-tel azért nem lehetetlen (Samsungnak vannak 7Ghzes moduljai is ahogy linkeltem).
A 2000SP és járulékos ROP/TMU-t én sem érzem valószínűnek, de az órajel lehet magasabb.
Egyébként meg nyílván DX és játék függő a teljesítmény kül. szal. azért mondom hogy1,8-2,0X.
-
csatahajós
senior tag
Hát a "rumorált" Juniper és Cypress számok alapján utóbbi az előbbi duplája kivéve memó sávszél. Persze én is kevéssé tartom valószínűnek de azért még nem temetném el teljesen az MCM-et.
Aztán egyébként majd nagyot nézünk ha tényleg 2000 SP lesz, mint anno amikor az Rv770-nél 480-at (+50%) meg 640-eket (+100%) mondtak istenbizonyra (az előző generációhoz viszonyítva) aztán lett 800SP (+150%) - a számok most is ide stimmelnek a 800 vs 1200-1600-2000-rel. Ha egyszer meg tudták csinálni egy ennél ksiebb arányú die shrinkkel akkor msot is meg fogják szerintem (még a Dx11 miatti plusz cuccokat is beleszámítva).
Persze ez csak nagyon laikus vélemény, de a tendencia ilyennek néz ki.
-
csatahajós
senior tag
válasz
#65755648 #5284 üzenetére
xtreme systemsen is pont erről van most szó. ELvileg két lehetőség van, vagy speed binnelt GDDR5-ösök lesznek és az 5870-re mennek a 6, esetleg 7Ghze-t elbíró Samsungok az 5850-re meg az 5Ghzes Elpidák mondjuk. Ezen felül a tápcsatival is tudnak játszani, azaz az 5850 nem kaphat elég kakaót az 1 darab 6-os csatin.
Minden esetre az sem kizárt hogy valóban letiltanak pár SP-t.Előjöttek megint ezek a renderelt képek mint lehetséges HD 5850
-
csatahajós
senior tag
Hát amint sejteni lehetett biztosnak látszik, a Cypress a HD 5870 és 5850 alapja.
-
csatahajós
senior tag
Rémlik hát és számítottam rá hjogy ilyen lesz az új stock cooler....egy álom válna valóra. GPU-t tudnak elég jót gyártani de a stock coolerek csapnivalók az Nvhez képest is (nekik a CM gyártja ha jól tudom). Reméltem az AMD ráhatása idővel ezen a téren is meg fog mutatkozni.
-
csatahajós
senior tag
válasz
attiLANte #5193 üzenetére
Ezért írtam, hogy nem kötekedés, csak olyan magabiztosnak hangzott a kijelentés. De Peace
Na de hogy on is legyünk: szerintem a hűtő felület megtévesztő, lehet heatspreader a GPU-n is vagy akármi, szóval a paszta lenyomata eléggé kérdőjeles. Egyébként pont én linkeltem egy K8-hoz hasonló felépítéső "kétmagos" GPU-t itt korábban, amit a 870nek mondanak, bár valszeg az kamu mint kiderült.
Furattáv: a hűtőn most változtattak, éppen ezért változhatott a furattáv is.Az AMD-TSMC 40nm-es ostya ha jól emlékszem Abu szerint is nem Evergreen die-okat tartalmaz.
Szóval aláírom hogy az MCM teória is billegős még, de én úgy értelmezem a jeleket, hogy az a valószínűbb. Persze lehet csak azért mert szeretnék egy ilyen technikai megoldást látni végre, mert már generációk óta ígérgetik (najó, legalábbis az R700nál komolyan felmerült).
Igen, ez az a Hornet amelyik az Apollokat halászta (plusz részt vett számos IIVh-s ütközetben), nem pedig a Doolittle támadást indítóé (annak elsüllyesztése utána, annak tiszteletére keresztelték át ezt a hajót még a sólyán).
Comrade: persze hogy fake, van egy két jóhumorű emberke itt a topikban akik időnként bedobnak 1-1 ilyet. Szerintem jók, mint anno az egy PCB-s GT200 amihez ajándékba adtak egy 500W-os tápot
-
csatahajós
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #5170 üzenetére
Virtuálisan
-
csatahajós
senior tag
válasz
attiLANte #5145 üzenetére
Nem kötekedés, de ebből a képből honnan jelented ki ezt ilyen biztosan h nem MCM?
A furattáv változhatott az előző generációkhoz képest, másrész meg ha jól emlékszem nem sokkal nagyobbra tippelték az MCM-hez szükséges területet sem. Persze nem állítom én sem h tuti MCM, de sztem ez ak ép még nem zárja ki a dolgot egyáltalán.
Én is arra szavazok egyébként, hogyha egy nagy GPU lesz akkor olyan 1600-2000 SP között lesz, ha két kicsi akkor meg 2X1200. Órajelnek olyan 850-900Mhz-et az 5870-es Cypress-re, memónak meg 1,2-1,4 Ghz GDDR5.
Minden esetre szerintem a korábbi, "jó ha lesz 30-40% teljesítménytöbblet" elmélet megdőlni látszik és megint lesz duplázás.
Azért nem semmi belegondolni, hogy mostmár egy belépőszintű kártya hozza lassan a 4870-512MB szintjétSzerk: - A bemutató egy repülőgép-hordozón lesz - a két hobbym összetalálkozik
-
csatahajós
senior tag
A harware-infos-s cikk alapján ha jól értem az eredeti nlémet forrást, a pontszámok megerősítik, hogy az Rv870 nem más mint két Rv840. Kérdés, hogy akkor az R800 egyenlő-e két 870-nel?
Kezd összeállni ez a dual-MCM történet zuchy
...
TESCO: ezt hogy mérted ki a kép alapján hogy 32 cm? Az Rv870-es kari képére azt írták a chiphellen hogy kicsit hosszabb mint a 2900XT. Erre (R800) meg azt hogy kicsit hosszabb mint az Rv870, de hogy mitől 32 cm? AZ már 13 col (12.6") körül van...
Szerk - ja gondolom a PCI-E sín hosszából kalkuláltad
-
csatahajós
senior tag
válasz
janos666 #5049 üzenetére
Tök igazad van egyébként, de az azért nem teljesen igaz hogy nem lehetne a 4890 GDDR5-ösénél gyorsabbat rápakolni. Ha jól emlékszem a Samsung hónapokkal ezelőtt demózott már 7Ghz effektív órajelő GDDR5-ösöket.
Ettől függetlenül én sem tartom valószínűnek, hogy visszalépnének 192 bitre, valszeg ugyanúgy ahogy a 48xx-es szériában a mainstream és az X2 kártya is ua-t a buszt kapja, azaz 384-est (már ha igaz a pletyka).
-
csatahajós
senior tag
Most találtam, érdekes....
-
csatahajós
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #4967 üzenetére
Hali!
Javítsatok ki ha tévedek de a TSMC féle ostya képen kifejezetten nem Rv870esek vannak. Egyébként utánaolvasgattam más fórumokon is és elég valószínű hogy fake, a memvezérlő részt egy Shanghai die-shotból coppastelték és nem tűnik arányosnak....
VIszont az 1600SP-s számot mindkét linken említik.
Ricco_hun: szerintem a pozícionálás még nagy kérdőjel mindenkinek, az egyetlen amiben konzisztensek a források az hogy a Cypress az Rv870
-
csatahajós
senior tag
válasz
csatahajós #4962 üzenetére
Plusz egy hír 1600SP-ről
-
csatahajós
senior tag
Nemtom kinek mennyire meggyőző, de a cikk és a dieshot alapján esélyes az az MCM vagy még inkább K8 szerű egybetokozás dolog (zuchy figyelsz?
) - engem tökre egy a memvezérlőnél összenőtt K8 Rev E/F-re emlékeztet..persze pont ezért simán lehet fake is
Minden esetre ha ez igaz akkor a nagykártya tényleg 3200SP-nek néz ki. -
csatahajós
senior tag
No offense senki felé, de 3 hónap múlva jókat fogunk mosolyogni ezeken a hszeken, beleértve persze a saját találgatásaimat is
Szvsz ha Abu féle pletyka beigazolódik akkor ha nem is 4X-es de több mint 3X-os gyorsulás lesz. Ha a nagyobbik chip 1200SP-vel jön 1 Ghzen mondjuk az is önmagában azért egy 20%-ot hozhat egy 4890-nen, namost ha ilyenből van 4db egy kártyán akkor még a multi GPU scaleup veszteséget figyelembevévve is komoly teljesítmény várható...és akkor még nem beszéltünk arról hogy a 9.8-as Catalysttól lehet majd 2 ilyen szörnyet CFezni is.
-
csatahajós
senior tag
válasz
Petya2900XT #4494 üzenetére
Még korai, egyáltalán nem biztos az sem hogy HD5800-as lesz a széria neve, még olyat is hallani lehetett hogy a processzorokhoz hasonló nevezéktan lesz (amire a kódnevek is utaltak).
-
csatahajós
senior tag
Azért az R600-nál szerintem elég sok utaló jel volt, hogy vmi nincs rendben, legfőbbképpen a proto-XTX mérete....
Ráadásul ott csúsztak is rendesen és az Nv kése a torkukon volt, most ha nem is 180 fokban fordított a szitu, de sokkal jobban állnak és kötve hiszem, hogy 2X ugyanazt a bakit elkövetnék.
Én amitől félek inkább az, hogy ha jó lesz a cucc elszállnak az árral az elején, illetve lassan fogják kihozni az egyre erősebb és erősebb modelleket, (tehát először 5850 aztán 1-2 hónap múlva 5870/90 és csak mondjuk a GT300 ellen jön az X2. -
csatahajós
senior tag
válasz
BullKoxa #3918 üzenetére
Szerintem nem kell jövő évig várnunk a komolyabb teljesítményű DX11-es Atikra sem, jó eséllyel szeptemberben (de október elején tuti) lesz már olyan kártya ami a 4890-re jócskán ráver majd. Jövő év elején viszont lehet hogy majd jön egy refresh 32/28nm-en.
Persze semmi sem biztos, de a pletykák jelenlegi állása szerint ezt lehet valószínűsíteni.
-
csatahajós
senior tag
Most hogy tudjuk, elég picike magmérettel lesz dolgunk, elképzelhetőnek tartjátok a 4GPU-s vagy az MCM-es megoldást?
Őszintén szólva akármennyire is megnövelik az órajelet, 1000-1200 SPvel chipenként egy X2 kevés lesz majd a GT300 ellen...jó tudom, hogy a mainstrem-re gyúrnak, de szerintem itt valami nagyobb dobásra (is) készülnek Atiék.
-
csatahajós
senior tag
Ha már nem ref. AMD kártya akkor simán rátehetnék az AC Accelero xTreme-t , majd az meghűti a kicsikét
aki meg ilyen teljesítményt akar ne sírjon a fogyasztás miatt...
Mindenesetre ha elég teret akarnak hagyni ennek a kártáynak akkor gyorsan kell lépniük azoknak a bizonyos "board partnereknek", mert ha a nyár vége felé jön az 5870 akkor ez a kártya pikk-pakk létjogosultságát veszíti.
Egyszóval ez inkább egy technikai kuriózum lesz mintsem népkártya (az árától függetlenül is).
-
csatahajós
senior tag
válasz
cowboy_bebop #3221 üzenetére
Ami a tuningot illeti én megvárnám a kicsit bikább, aftermarket hűtőkkel felvértezett példánbyokat mielőtt ítéletet hírdetnék....nem mondom hogy mindnél meglesz az 1Ghz, de szerintem a 900Mhz körüli értékek röpködni fognak, ami azért nem rossz overclock.
És ne felejtsük el, hogy itt egy belépőszintű (najó alsó középkat) kártyáról van szó amit Full HD felbontásig bezárólag minden játékot visz, minimális kompromisszumokkal. Szerintem ezért cserébe az a kis idle többletfogyasztás nagyon minimális negatívum.
Én kíváncsi lennék egy Crossfire tesztre is 2 ilyen kis mókuskával, talán hozhatják a 4890 szintjét.
-
csatahajós
senior tag
Őőő a tutira tippelhetőt a 40nm-re értettem, csak lejárt a szerk időm.
Nem kevéske az 1200SP ? Elvégre a 4870X2 is hoz 1600-at, ha azt le akarják körözni akkor min. annyi kéne nem? még ha sokat optimalizálnak is a cuccon.
Vágom hogy nem csak SP-ből áll egy kártya persze, de végül is az az ami a számítási kapacitást adja ha jól értem a dolgokat (ami egyáltlaán nem biztos
).
-
csatahajós
senior tag
Sokkal erősebb lesz, talán nem lesz akkora ugrás mint a HD3000-ről a 4000-re, de ha a jóslatok beigazolódnak egy 1,5-2X valós teljesítménynövekedésre van esély.
Ami az idáigi hírmorzsákból és fórumokból örvonalazódik az 1600-2000SP és 40nm tutira tippelhető, hogy ez mekkora valós teljesítményt hoz a 800SP-os rv770/790hez azt majd csak az idő dönti el. A dx 11 ficsőrt meg mindneki döntse el maga hogy fontos-e neki. -
csatahajós
senior tag
Szerintem 99% hogy a Sapphire meghúzza a dolgot és végül is az egész azon múlik hogy a HD5xxx széria mikor jön ki, hogy addig gazdaságosan el tudnak-e adni eleget ebből (szvsz igen) krízis ide vagy oda, mert végső soron egy PCB-t kell "csak" tervezni, a többi adott - és ha a 4870-hez meg a 4890hez csinálnak custom PCB-ket, illetve a Sapphire csinál egyedül 4850X2-t is akkor ez is simán beleillik a képbe.
Mellesleg ha emlékeztek anno az Asus Trinity nevű kártyájára a 3 darab 3850-nel, pedigg akkor már küszöbön állt a HD4xxx-ek kiadása és mégis komoly pénzt és energiát áldoztak rá - holott az technikailag egy bonyolultabb kártya volt.
Itt amivel gond lehet az megfelelő de olcsó hűtőt találni
Szerk.: De igaz, már nem árulták mert baromi elkéstek vele, a 4870 csuklóból lenyomta volna.
De ha májusban ki tudnak adni egy 4890X2-t az még mindig élhet egy negyedévet legalább - annyi meglesz mint a GTX295 élettartama -
csatahajós
senior tag
Na úgy néz ki csak altatás volt ez a nem lesz 4890X2
-
csatahajós
senior tag
válasz
leviske #1639 üzenetére
Őőőő passz, én csak közvetítettem a hírt mint a vitátokat partvonalról érdeklődéssel követ fél
Szvsz egyébként az nV most kézzel lábbal kapálózik és minden mindegy alapon fog játszani az Ati ellen (persze ez most költői túlzás, de értitek), úgyhogy teljesen nem tartom kizártnak ezt a pletykát.
Jó lenne többet tudni az Rv790-ről, úgy látszik most az körül forog minden a komolyabb kategóriában (plusz rv740 lentebb), az nV válasza(i), az Rv870 megítélése, az Rv770 további sorsa stb.
-
csatahajós
senior tag
-
csatahajós
senior tag
Ugyan Fudzillás hír de ezek szerint mégiscsak megérdemli a jövevény azt a 790-es számot.
Nagyon kíváncsi leszek ezek után.
(Mondjuk a dolog komolyságát aláássa, hogy tegnap még a fudzilla is azt a verziót közölte, hogy egy órajel emelt 770 lesz a 790).
-
csatahajós
senior tag
Én gari nélkül vettem (vagyis csak 2 héttel) viszont olcsóbban és szerintem ha elég ügyes vagy soha az életben nem mondják megy hogy leszedted a gyári hűtőt...
Engem a 37 fok nagyon meggyőzött, persze a Musashi nem olcsó, de a kompatibilitási listája elég impresszív, így jó eséllyel még tudom használni egy két kártyára.
Arról nem is beszélve hogy gond nélkül megvolt a 825/1000Mhz, amit a gyári hűtővel nem mertem volna.
Na de hogy on-topik is legyek, rv 740ből szerintetek nem lenne logikus egy x2 ? Bazi olcsó lehetne a 128as NYÁK miatt és teljesítményben pozícionálhatnák a 4870 fölé...még azt sem tartom kizártnak hogy ez lenne a az rv790...
-
csatahajós
senior tag
Én is csak egyet tutdok érteni a botrányosan xar Ati hűtőkkel. BÁr a koncepció kártyán bemutatott változat vizuálisan nagyon is tetszik, a 4870-em gyári hűtője elképesztően vacak volt és hangos is.
Elsőre fel se tűnt, mert minden tesztből lejött, hogy igen ez a kártya forró és vigyázni kell a használat utáni megfogással stb és fűt mint állat...ehhez képest tettem rá egy Scythe Musashit meg egy kis Arctic Silver pasztát és láss csodát, a hőfokok a felére ! csökkentek. Azt hittem leesek a székről amikor az addig 90-95 fokos GPU terhelés alatt sem ment fel 45 fok fölé és hanga sem volt szinte, a 37 fokos idle hőfokot meg szinte alig hittem el. Aztán megfogtam a kártyát és a számokat igazolták az eredmények.
Na ekkor tudatosult bennem, hogy a gyári hűtés egy rakás kxxi és kb. mindent kispórolnak belőle amit csak lehet és persze nyílván ha Musashi szerű hűtővel adnák gyárilag akkor nem annyi lenne az ára amennyi, de azért úgy gondolom van középút, a gyári megoldásnál még mindig sokkal jobb de viszonylag olcsó megoldások, így nem is értettem az Ati miért nem engedte oly sokáig a nem ref. 4870eseket...
-
csatahajós
senior tag
Úgy néz ki az órajelek nem fognak jelentősen emelkedni, tehát valamit a kialakításon ügyeskednek. Persze kérdés, hogy így mennyi plusz kakaót tudnak kihozni a cuccból.
Másrészről vannak olyan hírek, hogy nV-éknek nem megy a 40nm-re átállás ezért a GT212 késik.
-
csatahajós
senior tag
Rossz hír az Ati-nak
Asszem azért így nem várhatnak 2009 Q4-ig az Rv870nel.....
-
csatahajós
senior tag
válasz
Dare2Live #275 üzenetére
Én még azt sem tartom kizártnak hogy MCM megoldásban lesznek a 4 GPU-s kártyák, tehát lesz egy die-on 2 GPU középkategóriában, egy felezett belépőszinten és egy 2X2-es csúcskártyának.
Egyébiránt még anno volt róla szó ha jól emlékszem a 4870X2 kapcsán, hogy kicsit a K8-ashoz hasonlóan a memvezérlőn keresztül kapcsolnának össze 2 GPU-t és akkor ténylegesen egynek látszódnának az oprendszer felé.
-
csatahajós
senior tag
Trinity az normál külső buszos megoldás volt, ráadásul kicsit barkácsmű volt (számomra), meg miután egy külön kezdeményezés volt nem AMD ezért nem volt driver támogatás.
MCM mitől lenne lassúbb? Éppen hogy gyorsabb és talán kicsit kevésbé driver függő.
Ami a fogyazstást illeti az kérdőjel nekem is, de szerintem ha ügyesen csinálják akkor megmaradhat a 200W körüli csúcsérték a nagy kártyánál, cserébe viszont olyan teljesítményt kapunk ami a mostani high-end karik 4-5X-öse....azért az nem kicsit durva
Egyébként ha emlékeztek 2-3 hónapja volt valami hír hogy az Ati/AMD új VGA hűtési megoldást vett egy külső cégtől, kicsit hasonló elvű vlt a hőcsőhöz csak kamrásan, de lehet h rosszul emlékszem, ezt csak fejből írom. Esetleg az segíthet nekik a hűtés megoldásában.
-
csatahajós
senior tag
Egyetértek. Mellesleg itt jól jöhet az AMD CPU oldali tapasztalata, ami az nVidiánál hiányzik (persze nem mondom h nem tudnak ők is hasonlót kitalálni).
Sokkolón hangzik, de szerintem a 3200SP mondjuk egy dual MCM-ből hozható (tehát az ha jól számolom 800SP per core - a jelenlegi szint), reális órajelekkel (mondjuk 900Mhz-1Ghz). Kérdés tényleg csak a hőtermelés lesz, de a 40nm ezen sokat segíthet.
(Szvsz egyébként az Rv770esek sem veszélyesek, egyszerűen csak a gyári hűtő egy fos - nekem egy Scythe Musashi van rajta és loadban nincs 65 foknál feljebb a GPU hőm
-
csatahajós
senior tag
válasz
ulveczkii #80 üzenetére
Én amiket ovlastam xtremen meg an eten máshol az RV790/775XT lényegében egy RV770 lesz, nem lesz több SP sem kisebb csíkszélesség, csak annyi hogy ezt azt optimalizálnak a mgon, tehát lesz némi architektúrális buhera, de semmi komoly, csak olyat változtatnak amivel tudják növelni az órajelet és ha minden igaz a 950Mhz van becélozva (memóból meg már most is simán tudnak mellétenni 4Ghz-es effektv GDDR5-öst).
Szóval ez csak egy ilyen átmeneti megoldás lesz a ráncfelvarrt nV karik ellen, hogy ne essenek ki a ringből az RV870ig.
-
csatahajós
senior tag
"Azért kicsit nagy szakadék tátongana a 4-es és 5-ös sorozat csúcsa között
Jó, tudom, hogy a 800SP-s RV770-re is azt mondták, hogy lehetetlen, kamu, fake meg nem hiszem el stb. és mégis így lett, de szerintem tényleg lehetetlen, hogy ezek kijönnének ilyen 3200 meg 1920 SP -vel 40nm ide vagy (y)oda ..."Azt azért ne felejtsd el hogy a 3200 SP nem egy chipen lenne rajta hanem 5-ön, 640esével ha jól értem. Szóval ha a 800-at meg tudták csinálni 55nm-en 750Mhzen (sőt lehet ugye hogy az Rv775XT 1Ghz-es lesz) akkor a 640SP 8-900 Mhzen sima ügy és még bonyolultabbak is lehetnek (tehát lehet slave-master kombó). A fő és al GPU-kat pedig összeköthetik a memóvezérlőn keresztül, a'la K8 Athlon X2.
Nem mondom hogy igaz és tényleg elég durván hangzik így leírva, de szerintem technikailag kivitelezhető. A kérdés csak az hogy mennyiért és mikorra. Mellesleg ha ez igaz lenne az új középkat. kártyák körberöhögnék a mostani high-endeket....
Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest