- Körvonalazódnak az S26 Edge kamerarészletei
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A kínai gyártók 3D arcazonosítással kísérleteznek
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
válasz
Pubszon #2426 üzenetére
Azon vagyok, és mindjárt vissza is keresem a hsz-eidet ha tudom
bocs a sok kérdésért, de csak itt tudok választ kapni tőletek, asrock tulajoktól. Bőszen bújom a manualokat is, a topikot is már egyszer végigolvastam, de már sokat felejtettem belőle
Az a baj hogy szorít az idő és hosszú a topik, holnapra döntenem kell és már 2 lapot eladtam bukóval, mert olyat keresek ami 2-3 évig jó lesz. Több lapra nem lesz keretem. Az asrock mellett szól a 775-ös hűtő felfogatás (mondjuk ez már nem olyan érdekes mert kis barkáccsal bármelyik 1155-ös lapra felmennek 775-ös hűtők), nagyon tetszik hogy Realtek ALC892 Audio Codec van a lapokon, és nekem fontos a jó SPDIF hang, valamint ha jó a ventiszabályozás akkor annak is örülnék. Már csak a lapot kellene megtalálnom.
Közben ráakadtam a Z75 pro3-ra. ha jól sejtem ez a Z-s lapok kisebbik tesója, ami enged tuningot is és a vga-t is. Valamiért ez tetszik leginkább most ahogy nézegetem. -
mexel
veterán
válasz
Pubszon #2413 üzenetére
Akkor itt van a megoldás? A pwm-es ventiknek van egy alapfordulatuk és azért nem tudom leállítani őket? A CPU2 -re nem azt írtad hogyazt nem lehet szabályozni? Lehet hogy ma döntenem kell milyen lapot vegyek. Volt B75-ös asus nálam, eladtam. Most giga B75-van, el akarom adni. Asrock kellene, bár kicsit félek a stabilitástól win8 alatt és nem tudom melyiket vegyem egy G860/i3 alá. A lényeg hogy legyen rajta manuálisan állítható ventiszabályzás mint az első hozzászólásban.
Tuninglehetőség semennyi nincs az i3 esetében? H77 jobb mint a B75 ha a raid nem érdekel? vagy legalábbis bios szinten jobb? (a giga b75-ben a proci feszültségét sem tudom állítani, asusban ment a G860-nak)
Ja és még egy kérdés: olyan állítási lehetőség nincs a prociventinél a PWM mellett hogy Voltage mód? (775-ös gigákban volt és egy-kettő 1155-ben is van állítólag)Azzal lehet szabályozni a 3-4 tűs régi ventiket.
Csk azért kérdezek ennyit mert nem szeretném a 3-ik lapot is eladni már. -
Gulyopapa
addikt
válasz
Pubszon #2276 üzenetére
Köszi !
Viszont nem megy a BF3 és nem igazán segít senki a fórumban ...
Eddig soha nem volt vele semmi baj most meg nem megy tovább a Joining server-től, bármit is csinálok vele ( újratettem, tűzfalban engedélyezve van, up to date, 4 böngészővel is próbáltam és nem .... ) ...
Ötlet ? -
Gulyopapa
addikt
válasz
Pubszon #2256 üzenetére
Na sikerült minden.
Az extreme 4 + 3770 + 8 GB Kingston 1600 elképesztő gyors a 775-höz képest ( 0 tuninggal ).
Minden SOKKAL gyorsabb windows-on belül is és a játékokban megduplázódott az fps.
Egy elégedett user
Bios frissítés is flottul sikerült
Ui: Nem lett jó a 775-ös cooler úgyhogy vettem egy cooler master hyper tx3-at ezt meg eladom ( Xigmatek Red Dragon ) -
-
válasz
Pubszon #2160 üzenetére
Hali. Hát a extrem6-nál maradtam csak aztán lebeszéltek róla mert hogy ár értékben nagyon szar, illetve a hátlapján a csaltlakozokban kis hibát is találtam. És most eléggé el bizony talanitottak megint. Meg a másik nekem nincs szükségem beépitett vga-ra max hdmi a többi ronditja a lapot. Meg ugye a szín is írtam hogy lényeges lenne. Nem azért költöttem ennyit a gépre hogy utána a plexin egy csunya lap nézzen vissza....sok emberszerint hülyén gondolkodok, de kinek mi az igénye.itt még a p8p67pro-val van, szoval fontos lenne külsöre is hogy bele illeszkedjen, Táp-ot is cserélek majd full modulárisra de az nem ide tartozik, meg azt már tudom milyen lesz. A határ kb. 40-45k lenne. Már 3-4 napja bujom a lapokat de semmi.
-
-
-
syl5
őstag
válasz
Pubszon #2018 üzenetére
Rossz ez sajnos... én egyáltalán nem vagyok megelégedve a boot idővel.
Nekem is z77 extreme 4 + i5-2400 + samu 830 128gb és van ennyi. Jó mondjuk nekem már egy éves belakott, de megkímélt win7, és internet security is van, meg vannak ott még jó pár tálcára ülő programok, de akkor is, kevesebbnek kéne lennie.
Egyébként a normál HDD fogja meg nagyon a boot folyamatot, a post képernyőnél nagyon sokat (7-8 ) vár, és a win7 boot is 2-3 sec-el hosszabb, ha van bent HDD is.
Csak SSD-vel már tűrhető, de egyébként szörnyű, pláne úgy hogy a hulladék 10k-s matx am3 lap, meg az x4-es phenom úgy bootolt hdd-ről, mint ez az ivy-sandy keverék ssd-ről. -
LamaCube
addikt
válasz
Pubszon #1883 üzenetére
Okés!
A cpu venti vezérlést át tettem autora, a levelt 1-re, de így is 1700 az rpm 2800-ról. A régi lapomon be lehetett állítani, hogy 1100-ról induljon. Valami ötlet?
A 94 es hibakódra"pci bus enumeration" kipróbálom holnap, hogy indul e a gép, lehet valami alaplapi driver miatt nem indult el. Valaki nem használ itt audigy 2 hangkártyát?
Corsair 1600-as ramok vannak benne de úgy néz ki 1333-on mennek 1.5v ez miért van? -
Garsza
veterán
válasz
Pubszon #1874 üzenetére
És olyasmi funkciót nem támogat a lap mint például a jelenleginél van nekem hogy van egy Asus EPU nevű programom és ha Autora teszem akkor folyamatosan hőfokok függvényében szabályozza a ventiket, és ha például max power save ra állítom vagy kapcsol magától akkor le is kapcsolnak a ventik csak a procesoré megy?
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1604 üzenetére
Az ASMedia portoknál nem tudok Hot Swapot állítani. Ez amiatt van, hogy jelenleg nincs rákötve semmi?
Szerintem igen, mert az UEFI-ben az Advanced/Storage alatt mikor rámész a két ASMedia port beállítására, akkor ha nincs a portra dugva semmi, akkor nem is állítható a két almenüpont (a hot-swap vagy az external drive vagy valami hasonló a nevük). Meg ha fent van a drivere, akkor az eszközkezelőben lehet állítani még két opciót, lehet, hogy ott is engedélyezni kell a hotswapot. De lehet, hogy csak a szokásos két opció van ott (optimalizálás gyors eltávolításra és a write-back puffer ürítésének tiltása). Nem emlékszem, nem a gép előtt vagyok. De én nem is használom az ASMedia chipet, mivel nincs annyi eszközöm és az eSATA se kell nekem, mert ott a házon a dokkoló, amivel az Intel vezérlőre tudom csatolni a drive-ot.Persze, hogy a Win7-tel is működik a hot-swap IRST nélkül is, de ha beállítod az UEFI-ben, amit írtam, hogy a fix drive-ok SATA portjainál disabled-re állítod azt a két opciót, amit a drive-ra kattintva megjelenít (asszem hot-swap és external drive), akkor már sztem a Win7 alatt sem lehet őket lecsatolni, pontosabban nem lecsatolható eszközökként lesznek jelen. (És egy fixen bekötött HDD-t minek is akarna lecsatolni az ember.) Utána felteszed a legfrisebb IRST-t, és ha akkor sem jön vissza a vinyó sleep után, akkor nincs ötletem.
Az egész feltételezésem abból indult, hogy azért nem jön vissza sleepből az az 1 db. drive-od, mert biztos hot-swappable-nek van beállítva, ugyanis az UEFI-ben az enabled a default mind a két albeállításra (hot-swap és external drive). De ha a többi is annak van állítva, és azok visszajönnek, akkor értelemszerűen nincs köze hozzá.
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1597 üzenetére
Ha a HDD-k AHCI módban vannak (márpedig miért ne abban lennének, akkor az UEFI-ben a HDD managementnél be lehet állítani SATA portonként, hogy lecsatolható-e az adott SATA portra kötött eszköz vagy nem (Advanced / Storage vagy hasonló menüpont az UEFI-ben, most nem tudom, mert fejből írom). A beállítás értelemszerűen közvetlenül az adott SATA portra érvényes, és így közvetett módon pedig a porton lógó eszközre.
AHCI enabled + Intel Rapid Storage driver mellett működik a hot-swap (meg az NCQ is), tehát gondolom amelyik nem jön vissza sleep után, annál a SATA portnál lecsatolható van az UEFI-ben beálllítva, és sleepnél le is csatolódik, aztán ébresztésből visszajőve gondolom nem csatlakozik fel újra.
Nekem 4 eszköz van a gépben, 1 SSD, 2 HDD és egy ODD, ezek portjaira mind azt állítottam be az UEFI-ben, hogy ne lehessen őket hot-swapolni (mivel ezeket nem is mozgatom), ezen felül mivel a házamon van egy SATA HDD dokkoló, az ehhez tartozó portnál meg azt állítottam be az UEFI-ben, hogy lecsatolható legyen. Működik is gyönyörűen. Az Intel portjait használom az összes belső eszközhöz és a HDD dokkolóhoz is. A vinyók és az ODD SATA2-esen vannak, az SSD SATA3-ason (nincs, ami indokolná, mert max. 120/70 read/write-ra képes, de miért ne...), a másik SATA3-as porton meg a házhoz tartozó külső HDD dokkoló van kötve. Az ASMedia ASM1061 SATA portjait meg célszerű szintén AHCI módba + lecsatolhatóra tenni ha arra nem dugsz belső vinyókat - legalábbis az első portot mindenképp, mert ha a hátlapi e-SATA-ra kötsz valamit, akkor az azt a portot használja. De ehhez persze kell az ASMedia SATA vezérlő driver is.
-
-
fanti
addikt
válasz
Pubszon #1525 üzenetére
Egyetértünk!
Én is attól kezdve, hogy "megízleltem" az SSD gyorsaságát, merevlemezt csak adattárolásra használok.
Mondjuk ez a mai SSD árak mellett már nem egy különösebben nagy luxus."Nekem pedig felesleges gyorsabb proci meg VGA, ez is bőven elég ami van most."
Na még szép!
i7 3770K meg egy GTX670 OC 16GB memóval karöltve, az azért elég gyilkos kombó! -
syl5
őstag
válasz
Pubszon #1517 üzenetére
Nyugi, ha ezeket az értékeket úgy mondják, hogy van normál HDD a gépben és Windows 7 van telepítve, akkor ez úgy kamu/nagyzolás, ahogy van!
Nálam (win7, SSD + HDD) power gomb megnyomása után 14 sec-el kezd egyáltalán a win7 bootolni, és a komplett indulás minden betöltéssel totál 38 sec. Újraindításnál 6 / 28 sec az eredmény.
Ha nincs HDD a gépben, akkor is kb 4-6 / 26-28 sec az indulás idő! Úgyhogy az ilyen 15 sec-es boot időket csakis win boottól számolva egy totál szűz Windows 7-el, csak SSD-vel tudom elképezlni, esetleg Win8-al. -
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1478 üzenetére
ja, CHA_FAN1 alul van a Dr. Debug LEDnél, a CHA_FAN2 és CHA_FAN3 pedig egymás mellett az 1x PCI-E csati fölött (a cha_fan2-t én is alig találtam meg összerakáskor, inkább elővettem a manualt, hogy hol is van
)
Z77 Extreme4 venticsatik az alaplapon:
CPU: 1 db. PWM (CPU_FAN1) és 1 db. 3 pines "mellékcsati" (CPU_FAN2) másodventilátornak, közös vezérlésselHázventiknek: 1 db. PWM-es (CHA_FAN1) és további 2 db. 3 pines (CHA_FAN2 és CHA_FAN3)
Külső csatlakozós tápventilátornak: 1 db. 3 pines (PWR_FAN1), de erre is lehet kötni nyugodtan házventit is
Amelyik PWM-es (4 tűs), azoknál lehet beállítani target hőfokot és level szinteket (plussz a CPU_FAN1-nél részletesebb custom módot 0-255-ig), a 3 pineseknél csak level szinteket lehet.
Sajna nálam pont a thermocontrolos venti került a CHA_FAN1-re, mivel alulra tettem azt, pedig ez a PWM-es, de így a saját TC szenzora szabályozza azt a ventit. Így "elestem" egy PWM lehetőségtől. Esetleg kicserélhetném az egyik gyári CM ventivel, de nekem ez így jó
-
válasz
Pubszon #1427 üzenetére
Szóval azt mondod,hogyha a CPU_fan 1-en van PWM-es ventim,de a házban lévő két ventillátort ha egy elosztóval a CPU_fan 2-re dugom,akkor ugyanúgy szabályozódik?
Mivel a házventijeim nem pwm-esek ,így az elől lévő ventit egy cha_fanba(nem vezérelhető) a hátsó ventit meg pwm-fanba(ez sem vezérlehető) dugtam. Így számomra hangos,főleg azért mert fejmagasságban van.
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1425 üzenetére
A PWR_FAN az a tápegység ventijének szánt csatlakozó, de mivel manapság beépített ventik vannak a tápon belül, ezért nem igazán szokták használni semmire sem, ha van elég más csatlakozó a lapon. Esetleg akkor jön jól, ha a tápodba olyan pót-ventit teszel, ami nem a tápon belül csatlakozik.
Persze, hogy a CPU_FAN1-re kell dugni a CPU ventilátort, ez egyértelmű. Én a "Target fan speed"-nél level 5-öt állítottam be, nem is néztem, hogy van ilyen "custom fan speed" mód is, ez a beállítás a non-pwm-es cpu fan2-re vonatkozik, vagy egyszerre a cpu fan1+cpufan2-re? (tehát a "custom fan speedje" vagy "custom fanspeed"? érted... sokszor olyan idiótán fogalmazzák meg a BIOS-ban a dolgokat...)
Mondjuk nálam pont, hogy a Freezer 13 Pro ventije a leghalkabb, szóval nekem aztán tökmind1, mire állítom be, csak ne menjen állandóan, azaz ne legyen full onban, nekem ez az egy a lényeg. A CM két saját 12es ventije hangban überel minden más ventit a házban - beleértve az MSI HD7770 VGA-m ventijeit is.
-
J.J. András
őstag
válasz
Pubszon #1417 üzenetére
hali, Neked is köszi,
de a proci 28÷38 fok között mozog, ha besüt a nap a szobába (azaz meleg van, és csak NETezek, sok flash felnyomja a hőfokot)
Ellenben hiába állítom 45÷65°C között, meg hiába teszem level 1-re, ugyan úgy pörög (egy kivétel van, ha FULL ON-ra teszem, akkor 1600-on pörög)
na, mindegy, írok AsRock faszomnak, minek van a piacon PWM-es venti és minek tesznek 2 db PWM-es venticsatit a deszkára, ha nem tudja használni a hardwer.
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1417 üzenetére
a venti fordulatot meg megint 60-ra ott már nem csak level 1-9-ig lehet állítani? vagy ez is már megint BIOS függő?
amúgy nálam a AC Freezer 13 Pro ugye a PWM-es CPU csatiba van betolva, a max. 1350 helyett olyan 900at forog 50 fok targetnél és level 5ön, az első gyári 14cm-es házventi molexre van dugva (direkt nuku ventiszabályzás, menjen mindig fullon), a hátsó és felső gyári 12cm-es ventik nem PWM-esek, de ezek is közepes levelekre vannak állítva (így mennek 650 körüli fordulaton) és a CHA_FAN csatikra vannak kötve, a külön alulra vett 12 cm-es AC hűtő meg TC-s (direkt nem PWM-est vettem), az érzékelő az egyik vinyó aljához van dugva, és így forog 450 körül szintén az egyik CHA_FAN csatin
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1407 üzenetére
igen, pontosan...
full loadnál elég lett volna neki eddig is az ~1.15V, de a köztes szorzóknál csak akkor kapta meg a stabilitáshoz kellő feszeket a CPU, ha offset +0.015V-ot kapott a kényszerű LLC level1 mellett
full load esetén (és a magasabb szorzókon) ugye így LLC level 5-ön nagyobb a vdroop, de a CPU-Z által jelzett 1.15V-al (amihez BIOS-ban +0.030V kell) is stabil 4500on, ha stresselem
1. alacsonyabb UEFI offset pluszfeszültség + nagyon kicsi Vdroop (LLC level 1) de nagyobb fesztüskék loadkor @ 4.5 GHz @ max. 83 fok
vs.
2. magasabb UEFI offset pluszfeszültség + Intel által specifikált Vdroop (LLC level 5) és ezáltal kisebb fesztüskék loadkor @ 4.5 GHz @ max. 75 fok
közül egyértelműen a 2. beállítás a nyertes még akkor is, ha az offset +0.030V miatt a CPU +0.015V-al nagyobb feszt kap az 1.-hez képest IDLE-ben és a kisebb szorzókon (0.85 vs. 0.865V 1600MHzen, ill. 0.985 vs. 1V 3000Mhz körül, tökmindegy...)
persze mindezt csak a CPU-Z és CoreTemp szoftveres feszmérőjével tudom diagnosztizálni, de látszik az összefüggés és a hozomány
amúgy még gyorsan csináltam egy 4.2GHzre tuningot úgy, hogy minden feszt AUTO-n hagytam LLC level 5 mellett, max. 68 fokra mentek fel a magok és kb. 1.12V-ot kapott a CPU full loadkor, szóval ez pont ideális lesz nekem, már csak annyi a dolgom, hogy offset módban leszorítom a feszt, amennyin még elmegy 4.2-n
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1401 üzenetére
jó a BIOS, amit küldtek a Z77 Extreme4-hez
az Instant Flashes v2.21, "LLC level 1 lock" hibamentes verzió itt letölthető
frissítés után visszaállítottam mindent, és a Win újra is indult, tehát kevés volt a load fesz, hála a level 5ös LLC-nek
sejtettem, hogy a 4.5GHz-hez kicsit több vcore fesz fog kelleni offset +0.015V-nál, ha az LLC level 1 helyett mostmár végre be tudom állítani a level 5öt, és így is lett, most +0.03V-ot adtam neki* és pár perce prime95 stabil, a kb. 1.2V load fesz helyett a CPU most csak 1.144 -1.152 - 1.16 V-okat kap, és a legmelegebb mag is csak 75 fokig ment fel (többi 69-74 fok) most stress alatt, nem 83-ra
szóval ez már így már OK, de nem fogom 4.2-nél tovább húzni, mert szerintem ott még kevesebb fessezl is be fogja majd érni
*ez nem biztos, hogy a végleges 4.5höz, csak hasra lőttem be a +0.03V-ot, de nem is nagyon érdekel, mert inkább a 4.2-höz fogom stabilizálni (ott lehet, hogy offset mínuszba is bele tudok menni, ráadásul LLC5-el, majd elválik)
-
Hunyus
senior tag
válasz
Pubszon #1394 üzenetére
Köszi szépen a választ
ŐŐ nem cserélnék
,viszont annyira nem vagyok elájulva tőle,70-75fokon van a cpu 100%terhelés mellett,4.700mhz-nél,persze a fesz elvileg magas volt,azt már írtátok korábban,mondjuk nem tudom mennyire jó érték ez a hőfok,kinek mennyire melegszik más cpu hűtő mellett
-
Hunyus
senior tag
válasz
Pubszon #1392 üzenetére
Szia.
Nekem is ugyan olyan lapom van,mint neked(Z77 Extreme4)jelenleg 1.20 bios van rajt.Hogyan tudom le frissíteni,kell hozzá valami progi stb?Bocsi h láma vagyok,de soha nem frissítettem még biost.Viszont olvastam h van már 2.20 verzió is,gondolom akkor érdemes lenne feltennem.Illetve mit érdemes a biosba állítani,mire érdemes oda figyelni(gondolok ez alatt bármire).Mert igazából,semmit nem állítottam a biosba,azon kívűl h cd-ről bootoljon(mikor telepítettem)
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1384 üzenetére
a feszemelkedés az LLC level miatt lehet, nekem tuningkor automatán állítja magának level 1-re, akármire is állítanám manual módban, ill. auto esetén is level 1-re áll, míg az 1.2 default UEFI-ben viszont volt hatása az LLC level állítgatásának... nézd meg te is, biztos így van most már nálad is
az Ivy topicban azt írtad, hogy neked állítható az LLC, ennek oka az 1.2-es UEFI volt, de mivel én a gépösszerakás után egyből azzal kezdtem, hogy feltettem a 2.1-es UEFI-t, és ott már ez a "forced" LLC level 1-re állás jelenség szintén megvolt, ezért nem értettem, hogy nálad meg miért megy, de akkor az UEFI verzió az oka
lehet azért áll át level 1-re, hogy "hülyebiztos" legyen a tuning, mert végülis mindent auton hagyva, csak a CPU szorzót felnyomva 44-re nekem stabil is volt egyből, LLC level 5ön meg biztos kellett volna még + vcore offsetet állítani még a 4.4-hez is, tehát szerintem ezt a nem túl hozzáértők számára tehették bele (vagy ha nem, akkor bug)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus H410M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest