Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1604 üzenetére
Az ASMedia portoknál nem tudok Hot Swapot állítani. Ez amiatt van, hogy jelenleg nincs rákötve semmi?
Szerintem igen, mert az UEFI-ben az Advanced/Storage alatt mikor rámész a két ASMedia port beállítására, akkor ha nincs a portra dugva semmi, akkor nem is állítható a két almenüpont (a hot-swap vagy az external drive vagy valami hasonló a nevük). Meg ha fent van a drivere, akkor az eszközkezelőben lehet állítani még két opciót, lehet, hogy ott is engedélyezni kell a hotswapot. De lehet, hogy csak a szokásos két opció van ott (optimalizálás gyors eltávolításra és a write-back puffer ürítésének tiltása). Nem emlékszem, nem a gép előtt vagyok. De én nem is használom az ASMedia chipet, mivel nincs annyi eszközöm és az eSATA se kell nekem, mert ott a házon a dokkoló, amivel az Intel vezérlőre tudom csatolni a drive-ot.Persze, hogy a Win7-tel is működik a hot-swap IRST nélkül is, de ha beállítod az UEFI-ben, amit írtam, hogy a fix drive-ok SATA portjainál disabled-re állítod azt a két opciót, amit a drive-ra kattintva megjelenít (asszem hot-swap és external drive), akkor már sztem a Win7 alatt sem lehet őket lecsatolni, pontosabban nem lecsatolható eszközökként lesznek jelen. (És egy fixen bekötött HDD-t minek is akarna lecsatolni az ember.) Utána felteszed a legfrisebb IRST-t, és ha akkor sem jön vissza a vinyó sleep után, akkor nincs ötletem.
Az egész feltételezésem abból indult, hogy azért nem jön vissza sleepből az az 1 db. drive-od, mert biztos hot-swappable-nek van beállítva, ugyanis az UEFI-ben az enabled a default mind a két albeállításra (hot-swap és external drive). De ha a többi is annak van állítva, és azok visszajönnek, akkor értelemszerűen nincs köze hozzá.
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1597 üzenetére
Ha a HDD-k AHCI módban vannak (márpedig miért ne abban lennének, akkor az UEFI-ben a HDD managementnél be lehet állítani SATA portonként, hogy lecsatolható-e az adott SATA portra kötött eszköz vagy nem (Advanced / Storage vagy hasonló menüpont az UEFI-ben, most nem tudom, mert fejből írom). A beállítás értelemszerűen közvetlenül az adott SATA portra érvényes, és így közvetett módon pedig a porton lógó eszközre.
AHCI enabled + Intel Rapid Storage driver mellett működik a hot-swap (meg az NCQ is), tehát gondolom amelyik nem jön vissza sleep után, annál a SATA portnál lecsatolható van az UEFI-ben beálllítva, és sleepnél le is csatolódik, aztán ébresztésből visszajőve gondolom nem csatlakozik fel újra.
Nekem 4 eszköz van a gépben, 1 SSD, 2 HDD és egy ODD, ezek portjaira mind azt állítottam be az UEFI-ben, hogy ne lehessen őket hot-swapolni (mivel ezeket nem is mozgatom), ezen felül mivel a házamon van egy SATA HDD dokkoló, az ehhez tartozó portnál meg azt állítottam be az UEFI-ben, hogy lecsatolható legyen. Működik is gyönyörűen. Az Intel portjait használom az összes belső eszközhöz és a HDD dokkolóhoz is. A vinyók és az ODD SATA2-esen vannak, az SSD SATA3-ason (nincs, ami indokolná, mert max. 120/70 read/write-ra képes, de miért ne...), a másik SATA3-as porton meg a házhoz tartozó külső HDD dokkoló van kötve. Az ASMedia ASM1061 SATA portjait meg célszerű szintén AHCI módba + lecsatolhatóra tenni ha arra nem dugsz belső vinyókat - legalábbis az első portot mindenképp, mert ha a hátlapi e-SATA-ra kötsz valamit, akkor az azt a portot használja. De ehhez persze kell az ASMedia SATA vezérlő driver is.
-
c41r0^
őstag
válasz
bluobluo75 #1536 üzenetére
tedd fel a legújabb UEFI-t, a 2.3-at, tegnap jött ki
1. Update CPU code.
2. Modify CPU load line calibration behavior. - na ha nem írok nekik, akkor ez a bug benne maradt volnatalmam - "a CHA_1 re szeretném de az pwm es ott ne mtudok rajta semmit állítani" pont, hogy a PWM-es csatlakozókat tudod még jobban testreszabni az UEFI-ben a 3 pinesekhez képest, mivel hőfok target és level is rendelhető hozzá, míg a 3 pineshez csak level rendelhető
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1478 üzenetére
ja, CHA_FAN1 alul van a Dr. Debug LEDnél, a CHA_FAN2 és CHA_FAN3 pedig egymás mellett az 1x PCI-E csati fölött (a cha_fan2-t én is alig találtam meg összerakáskor, inkább elővettem a manualt, hogy hol is van
)
Z77 Extreme4 venticsatik az alaplapon:
CPU: 1 db. PWM (CPU_FAN1) és 1 db. 3 pines "mellékcsati" (CPU_FAN2) másodventilátornak, közös vezérlésselHázventiknek: 1 db. PWM-es (CHA_FAN1) és további 2 db. 3 pines (CHA_FAN2 és CHA_FAN3)
Külső csatlakozós tápventilátornak: 1 db. 3 pines (PWR_FAN1), de erre is lehet kötni nyugodtan házventit is
Amelyik PWM-es (4 tűs), azoknál lehet beállítani target hőfokot és level szinteket (plussz a CPU_FAN1-nél részletesebb custom módot 0-255-ig), a 3 pineseknél csak level szinteket lehet.
Sajna nálam pont a thermocontrolos venti került a CHA_FAN1-re, mivel alulra tettem azt, pedig ez a PWM-es, de így a saját TC szenzora szabályozza azt a ventit. Így "elestem" egy PWM lehetőségtől. Esetleg kicserélhetném az egyik gyári CM ventivel, de nekem ez így jó
-
c41r0^
őstag
válasz
zolika010 #1474 üzenetére
ha level1 szintet adok meg, akkor mintha 600on mennének ellenben azzal, mikor level5-re volt állítva és 800-on mentek, de Win alól őszintén szólva még nem néztem meg, csak amit az UEFI mutatott fordulatszámot. A cha_fan1-nél meg 60 fok targetet adtam meg, asszem annál lehet még a leveleken kívül azt is megadni.
-
c41r0^
őstag
válasz
J.J. András #1468 üzenetére
level1 a legkisebb, de jobbra írja is, ha a beállításon vagy rajta, hogy higher level -> higher fan speed
én is kipróbáltam ezt a custom fanspeedet (0-255) a PWM-es CPU ventinél, eddig ugye level 5 + 50 fok targetet adtam meg, most target 60 fok + custom fan speed @55-nél idle-ben leveszi kb. 750-re a fordulatot, de 60 fok körül már újra 1200-1250 körül megy az AC Freezer 13 Pro
mivel 4.2GHz-en full load alatt is max. 70 fok a legmelegebb mag, idle-ben meg 40-42 fok körül van, ez nekem tök jó így CPU hűtő fronton
de amúgy tévedtem, mégis ő a Freezer 13 PRO a leghangosabb, nem a másik 2 db. 12cm-es CoolerMaster gyári házventi, mert ahogy most jobban leveszi a lap az rpm-et, jobban lehet érzékelni, hogy bizony neki van hangja
meg ezen felül minden házventinek szintén a leglassabb fordulatot adtam meg, ahol lehet ott is target 60 fokot, így azok sem 800-on, hanem 600on mennek, a TC-s AC házventi viszont csak 430-on pörög, ezt ugye nem a lap szabályozza, hanem a thermo control
azért halkult valamelyest a gép, de ez előző állapot is bőven jó volt nekem, nem vagyok érzékeny annyira a hangjára, meg nem is mellettem van, hanem a földön
-
c41r0^
őstag
válasz
planbmokus #1442 üzenetére
csak ennek 4+2 CPU fázisa van, nem pedig 10+2, mint az ATX-es Extreme4-nek
tuningnál nagyon nem mindegy, persze "kis tuningnál" (sic!) elég lesz neki a 4+2 fázis is -
c41r0^
őstag
kis tuninghoz (kb. 4 GHzig) elég az ARCTIC COOLING Freezer 13 (nem a PRO, hanem a sima) is (vagy hasonló kategóriájú hűtő), az kb. 8K
RAM-nál pedig mindegy, hogy 1333 vagy 1600-as, csak 1.5V-os legyen és CL9, de akkor már célszerű 1600-ast venni, ha csak 1-2K különbség van köztük
low profile ram akkor kell, ha nem férne el a RAM a CPU hűtőtől, de valóban javallott inkább azt venni, ha később hűtő cserét akarsz, akkor jól jöhetha megnézed az adatlapomat, én is a legjobb ár/értékű cuccokat válogattam össze - lap, cpu, hűtő (4.5GHzen is simán elég), memória terén
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1425 üzenetére
A PWR_FAN az a tápegység ventijének szánt csatlakozó, de mivel manapság beépített ventik vannak a tápon belül, ezért nem igazán szokták használni semmire sem, ha van elég más csatlakozó a lapon. Esetleg akkor jön jól, ha a tápodba olyan pót-ventit teszel, ami nem a tápon belül csatlakozik.
Persze, hogy a CPU_FAN1-re kell dugni a CPU ventilátort, ez egyértelmű. Én a "Target fan speed"-nél level 5-öt állítottam be, nem is néztem, hogy van ilyen "custom fan speed" mód is, ez a beállítás a non-pwm-es cpu fan2-re vonatkozik, vagy egyszerre a cpu fan1+cpufan2-re? (tehát a "custom fan speedje" vagy "custom fanspeed"? érted... sokszor olyan idiótán fogalmazzák meg a BIOS-ban a dolgokat...)
Mondjuk nálam pont, hogy a Freezer 13 Pro ventije a leghalkabb, szóval nekem aztán tökmind1, mire állítom be, csak ne menjen állandóan, azaz ne legyen full onban, nekem ez az egy a lényeg. A CM két saját 12es ventije hangban überel minden más ventit a házban - beleértve az MSI HD7770 VGA-m ventijeit is.
-
c41r0^
őstag
igen, de ha alapon van a CPU (a cpu szorzó AUTO-n áll), és az LLC-t is AUTO-ra állítod, akkor level 5-öt állít be magának
Csak tuning esetén kell bekapcsolni (akkor sem kell feltétlen, csak ha kiküszöbölhetetlenül sok a cpu vdroop), egyéb esetben disabled / 0% / level 5 / normal / default / stb., -re kell tenni, lapgyártótól és BIOS/UEFI-től függően
A load-line calibration-ről a Logouton is van egy jó írás a miértekről.
Emellett a C-state-ek + EIST is nagyon ajánlott.
-
c41r0^
őstag
válasz
J.J. András #1419 üzenetére
De ez chassis fan vagy CPU hűtő fan, amiről szó van? És hová dugtad?
Speedfan nem jó átmeneti megoldásnak, vagy ha van a CD/neten vmi ASRock tuningprogi, amiben a ventiket lehet szabályozni (AXTU, vagy melyik...)? lehet, h csak az UEFI-ben nincs kihatása a beállításoknak, de Win alól lehet szabályozni a fordulatot.
Ez Z77 Pro4-M a lap, ugye?
esetleg írhatsz az ASRock supportnak, nekem is csináltak egy BIOS-t 1 nap leforgása alatt, amiben javítottak egy Load-Line Calibration-nel kapcsolatos hibát, de pár hsz-szel lejjebb megtalálod a témát
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1417 üzenetére
a venti fordulatot meg megint 60-ra ott már nem csak level 1-9-ig lehet állítani? vagy ez is már megint BIOS függő?
amúgy nálam a AC Freezer 13 Pro ugye a PWM-es CPU csatiba van betolva, a max. 1350 helyett olyan 900at forog 50 fok targetnél és level 5ön, az első gyári 14cm-es házventi molexre van dugva (direkt nuku ventiszabályzás, menjen mindig fullon), a hátsó és felső gyári 12cm-es ventik nem PWM-esek, de ezek is közepes levelekre vannak állítva (így mennek 650 körüli fordulaton) és a CHA_FAN csatikra vannak kötve, a külön alulra vett 12 cm-es AC hűtő meg TC-s (direkt nem PWM-est vettem), az érzékelő az egyik vinyó aljához van dugva, és így forog 450 körül szintén az egyik CHA_FAN csatin
-
c41r0^
őstag
válasz
Drizzt01 #1414 üzenetére
Load-Line Calibration
ha nem level, hanem % szintű, akkor a stabil fesz megtalálásáig tedd 100%-ra majd ha megvan, akkor 0%-raJ.J. András - sajnos némelyik UEFI-ben jó, némelyikben nem a ventik vezérlése, ez ilyen általános ASRock UEFI bug, ez az egyetlen hátulütője van a többi laphoz képest, cserébe ugyanaz a teljesítmény jóval kedvezőbb áron elérhető
UEFI update legfrissebbre és próbáld azzal -
c41r0^
őstag
a cpu élettartamának jobb a kicsit nagyobb vcore fesz és nagyobb szintű LLC, mint a kisebb vcore fesz és kisebb szintű LLC beállítás
ez kicsit félreérthetőre sikerült, ugyanis annál jobb, minél kisebb/kevesebb az LLC, azonban ASRockéknál pont, hogy a Level 5 eredményezi a legkisebb LLC-t és a Level 1 a legnagyobb LLC szintet, tehát én gyakorlatiasan írtam a szintekre (szint = level a BIOSban) vonatkozóan az előző HSZben
-
c41r0^
őstag
válasz
Drizzt01 #1410 üzenetére
először is a cpu vcore feszültséget ne hagyd auto-n, hanem offset módban adj annyit a CPU-nak, hogy kb. 1.35V-on menjen, kezdetnek ez jó lesz (ezt tudod monitorozni a CPU-Z-vel és a CoreTemppel), az LLC-t állítsd level 1-re, a Turbo Boost-ot kapcsold ki, majd exit&save... ha ez megvan, akkor utána emeld a szorzót 45-re, és szinte biztos, hogy nem fog kifagyni a Win bootkor, tehát ezután tudod majd stresselni és finomhangolni
persze így elég melegek lesznek a magok, de lehet, hogy kisebb fesszel be sem röccenne 4.5ön, ezért túl kell biztosítani az elején
LLC addig legyen 1-esen, míg meg nem találtad a stabil vcore feszt a 4.5GHzhez
amint megvan a stabil vcore fesz, vedd vissza level 5-re az LLC-t és offset módban adj a végleges vcore feszhez még plusszban kb. +0.015V-ot, majd újabb teszt, hogy stabil-e, mindeközben szintén ne menjen 1.35V fölé a vcore fesz (elvileg pont, hogy ezáltal majd csökkenni is fog)... a cpu élettartamának jobb a kicsit nagyobb vcore fesz és nagyobb szintű LLC, mint a kisebb vcore fesz és kisebb szintű LLC beállítás, de hogy a te lap+cpu párosodnál mi az ideális beállítás, azt neked kell kitapasztalnod
emellett az EIST (intel speed step) és C-stat-eket is NAGYON javallott bekapcsolni, hogy idle-ben visszamenjen kisebbre az órajel és a feszültség
ami biztos, hogy Sandy-t én víz mellett sem hajtanám 1.35V felett 24/7 tuningnál, de 1.35V-ig szerintem elmehetsz nyugodtan
-
c41r0^
őstag
válasz
Drizzt01 #1405 üzenetére
hát, ne Win alól tuningolj (vagy az AXTU-val csak mutatod, hogy milyenek a beállításaid?), hanem az UEFI-ben állíts be mindent és a RAM-okat vedd vissza alap 1333 MHzre, ha azt is húzod, hogy az biztos ne legyen korlátozó tényező, majd ha megvan a végleges CPU tuning, utána húzd csak a RAM-okat (ami igazából nem fog szinte semmit sem a konyhára hozni, 1333 CL9 felett nincs sok különbség)
egyébként neked ha kifagy Prime-nál, akkor még több vcore feszültség kell
mivel Pro lapod van (abból is mATX, aminél 4+2 CPU fázis van csak), nem pedig Extreme, a Vdroop (terhelés hatására csökkenő vcore feszültség) biztosan nagyobb, ezt két módon tudod kijátszani:
1. vagy nagyobb CPU vcore offset plusz feszt adsz UEFI-ben
2. load-line calibration-t használsz, de ha emellett maradsz, akkor már kerüld a legnagyobb LLC szintet (LLC level 1) 1.3V vcore feszültség mellett és feletthőfokokat mindig nézd, ha 85 fok fülé megy egy mag maximum hőmérséklete, akkor inkább lődd le a stress programot és vegyél vissza a vcore feszből vagy LLC szintből és/vagy az órajelből, mert a Sandy TjMax-a 98 fok ellenben az Ivy 105 fokával
*stress progik: Prime95 (small FFTs négy szálon csak CPU-ra, Blend egész rendszerre, mivel a Blend teszt a RAM-ot teszteli), LinX
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1407 üzenetére
igen, pontosan...
full loadnál elég lett volna neki eddig is az ~1.15V, de a köztes szorzóknál csak akkor kapta meg a stabilitáshoz kellő feszeket a CPU, ha offset +0.015V-ot kapott a kényszerű LLC level1 mellett
full load esetén (és a magasabb szorzókon) ugye így LLC level 5-ön nagyobb a vdroop, de a CPU-Z által jelzett 1.15V-al (amihez BIOS-ban +0.030V kell) is stabil 4500on, ha stresselem
1. alacsonyabb UEFI offset pluszfeszültség + nagyon kicsi Vdroop (LLC level 1) de nagyobb fesztüskék loadkor @ 4.5 GHz @ max. 83 fok
vs.
2. magasabb UEFI offset pluszfeszültség + Intel által specifikált Vdroop (LLC level 5) és ezáltal kisebb fesztüskék loadkor @ 4.5 GHz @ max. 75 fok
közül egyértelműen a 2. beállítás a nyertes még akkor is, ha az offset +0.030V miatt a CPU +0.015V-al nagyobb feszt kap az 1.-hez képest IDLE-ben és a kisebb szorzókon (0.85 vs. 0.865V 1600MHzen, ill. 0.985 vs. 1V 3000Mhz körül, tökmindegy...)
persze mindezt csak a CPU-Z és CoreTemp szoftveres feszmérőjével tudom diagnosztizálni, de látszik az összefüggés és a hozomány
amúgy még gyorsan csináltam egy 4.2GHzre tuningot úgy, hogy minden feszt AUTO-n hagytam LLC level 5 mellett, max. 68 fokra mentek fel a magok és kb. 1.12V-ot kapott a CPU full loadkor, szóval ez pont ideális lesz nekem, már csak annyi a dolgom, hogy offset módban leszorítom a feszt, amennyin még elmegy 4.2-n
-
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1401 üzenetére
jó a BIOS, amit küldtek a Z77 Extreme4-hez
az Instant Flashes v2.21, "LLC level 1 lock" hibamentes verzió itt letölthető
frissítés után visszaállítottam mindent, és a Win újra is indult, tehát kevés volt a load fesz, hála a level 5ös LLC-nek
sejtettem, hogy a 4.5GHz-hez kicsit több vcore fesz fog kelleni offset +0.015V-nál, ha az LLC level 1 helyett mostmár végre be tudom állítani a level 5öt, és így is lett, most +0.03V-ot adtam neki* és pár perce prime95 stabil, a kb. 1.2V load fesz helyett a CPU most csak 1.144 -1.152 - 1.16 V-okat kap, és a legmelegebb mag is csak 75 fokig ment fel (többi 69-74 fok) most stress alatt, nem 83-ra
szóval ez már így már OK, de nem fogom 4.2-nél tovább húzni, mert szerintem ott még kevesebb fessezl is be fogja majd érni
*ez nem biztos, hogy a végleges 4.5höz, csak hasra lőttem be a +0.03V-ot, de nem is nagyon érdekel, mert inkább a 4.2-höz fogom stabilizálni (ott lehet, hogy offset mínuszba is bele tudok menni, ráadásul LLC5-el, majd elválik)
-
c41r0^
őstag
na ASRock Support küldött egy új UEFI-t, "BIOS L2.21" néven, elvileg ebben benne van az LLC level 1 lock javítása.
Majd felteszem, de most nincs kedvem
-
c41r0^
őstag
-
c41r0^
őstag
Egy kis információ, magamnak is összeírtam, hogy később is meglegyen és veletek is megosztom:
i5 3570K @ 4.5 GHz stabil OC, ASRock Z77 Extreme4 UEFI v2.2-vel
OC Tweaker beállítások az UEFI-ben
Advanced Turbo 30 - disabled
Load Optimized CPU OC Settings - disabled
Load Optimized GPU OC Settings - disabledCPU Configuration
CPU ratio - all core
All core - 45
BCLK - 100.0
Spread Spectrum - auto
Intel Speedstep Technology - enabled
Intel Turbo Boost Technology - enabled (módosíthatatlan, UEFI által lockolt, ha a CPU ratio nem AUTO, hanem fölötte van)
Additional Turbo Voltage - +0.004V vagy auto (mindegy, nincs szerepe, mivel a Turbo eleve nem működik ha a CPU ratio nem AUTO)
Internal PLL Overvoltage - disabled
Long / Short Duration... beállítások - auto
.. Plane Current Limit beállítások - auto
GT Overclocking Support - disabled (mivel az IGP-t eleve nem használom)DRAM Timing options
nálam XMP profilból betöltve: 1600 MHZ CL9-9-9-24-2T@1.5V
DRAM Reference clock - auto
DRAM Frequency - DDR3-1600
DRAM Configuration almenüben minden auto-nVoltage Configuration
Power Saving Mode - disabled
CPU Voltage - Offset Mode
Offset Voltage - +0.005V
CPU Load-Line Calibration - mindegy, mert sajnos mindig lockolva Level 1-en - UEFI bug, vagy feature v2.1 és v2.2 esetén
IGPU voltage - auto
IGPU Load-Line Calibration - auto
DRAM Voltage - auto - XMP profilból betölti az 1.5V-ot (1.5 V)
VTT Voltage - auto (1.076V)
PCH Voltage - auto (1.059V)
CPU PLL Voltage - auto (1.832V)
VCCSA Voltage - auto (0.925V)Advanced / CPU Configuration (minden energiagazdálkodási feature enabled)
Active Processor Cores - all
Enhanced Halt State (C1E) - enabled
CPU C3 State Support - enabled
CPU C6 State Support - enabled
Package C State Support - auto
CPU Thermal Throttling - enabled
Intel Virtualization Technology - enabled
No-Execute Memory Protection - enabled
Prefetcher beállítások - enabledVCore feszültségek alakulása (szoftveres mérés CPU-z által)
4.5 GHz, Vcore offset +0.005V, LLC level 1
idle állapot 4 mag 1600 MHz - 0.856V-0.864V-0.848V
load állapot 4 mag 4500 Mhz - 1.208V-1.200V-1.216V
load állapot 1 mag 4500 Mhz - 1.12V-1.16VKépek a stabil 4.5 GHz-ről load (terhelt), illetve idle (üresjárat) állapotban:
LOAD állapot, Intel LinX és Prime95 Small FFTs mind a négy magon 1. kép
(katt rá a nagyobb képhez)
LOAD állapot, Intel LinX és Prime95 Small FFTs mind a négy magon 2. kép
(katt rá a nagyobb képhez)
IDLE állapot a LOAD állapotok után, az EIST leveszi a szorzót 16-ra és a vcore feszültséget kb. 0.86V-ra
(katt rá a nagyobb képhez) -
c41r0^
őstag
válasz
Pubszon #1384 üzenetére
a feszemelkedés az LLC level miatt lehet, nekem tuningkor automatán állítja magának level 1-re, akármire is állítanám manual módban, ill. auto esetén is level 1-re áll, míg az 1.2 default UEFI-ben viszont volt hatása az LLC level állítgatásának... nézd meg te is, biztos így van most már nálad is
az Ivy topicban azt írtad, hogy neked állítható az LLC, ennek oka az 1.2-es UEFI volt, de mivel én a gépösszerakás után egyből azzal kezdtem, hogy feltettem a 2.1-es UEFI-t, és ott már ez a "forced" LLC level 1-re állás jelenség szintén megvolt, ezért nem értettem, hogy nálad meg miért megy, de akkor az UEFI verzió az oka
lehet azért áll át level 1-re, hogy "hülyebiztos" legyen a tuning, mert végülis mindent auton hagyva, csak a CPU szorzót felnyomva 44-re nekem stabil is volt egyből, LLC level 5ön meg biztos kellett volna még + vcore offsetet állítani még a 4.4-hez is, tehát szerintem ezt a nem túl hozzáértők számára tehették bele (vagy ha nem, akkor bug)
-
c41r0^
őstag
Egy "gondom" van a lappal: néha egy UEFI mentés és kilépés után a CHA_FAN1* beállításait Full ON-ra teszi az általam manuálisan beállított "automatic / level 5" érték helyett, tehát "elfelejti" a beállításomat.
*a CPU_FAN 1&2 csatlakozónál felejti el, nem a CHA_FAN1-ét, bár a Freezer 13PRO-nál nem is hallani, ha fullon megy
-
c41r0^
őstag
Sziasztok!
Egy Z77 Ext4 (legújabb UEFI) tulaj lettem én is 3570K-val, tuning kérdésem lenne.
A cél mondjuk 4.5 GHz 24/7-re és olyan tuning lenne jó nekem, hogy minden Intel energiatakarékos feature enabled legyen (EIST, C1-C6 states, ezek most mind be is vannak kapcsolva) , de turbo nem kell értelemszerűen, és mindez persze a lehető legalacsonyabb feszekkel.
Most, amióta megvan (2 napja), alapon használom a CPU-t (3.4+turbo on), emiatt minden fesz AUTO-n is van, rendezze le a lap magától. A RAM fesz is AUTO-n van, de XMP profilból kiolvassa a kellő 1.5V-ot is az időzítések mellett (amúgy 2x4 GB 1600 CL9 Corsair Vengeance low profile black), úgyhogy ez nagyon szimpatikus.
Node, visszatérve a tuningra: alapon idle-ben kb. 0.86 a VID (minimális szorzó mellett, ami asszem 14) , full load 4 szálon 3.4-en ~1.06V a VID, load 1-2 szálon turbo ONnal 0.9V-ra lövi be a VID-et a lap.
Kipróbáltam egy gyors, de még optimalizálatlan tuningot, de az ASRock saját auto-tuning marhaságait természetesen mellőztem, tehát az OC tweaker menüpont legfelső 3 opciója disabled.
Na tehát, egy gyors 4.4GHz teszt, szorzó fel 44-re (all cores), minden fesz auto-n hagyva, kivéve PLL overvoltage, ezt disabled-re tettem, EIST, C1-C6 states, thermal throttling, stb. Intel energiamanagement feature-ok ON. Egyből beröccent, de ami feltűnt, hogy
- A TURBO menüpont továbbra is enabled-et mutat, ugyanakkor inaktív, tehát nem lehet rákattintani, de a turbo overvoltage menü viszont aktív maradt, de persze ezt is auto-n hagytam. Gondolom jelentősége nincs, a tippem az, hogy amint nem auto-n van a cpu szorzó (vagy legalábbis az alap szorzó felettit állít be az ember), a turbot egyből letiltja amúgy is lap. Így mivel nincs turbo, nem lesz turbo overvoltage sem, hiába hagyom auton.
- a CPU load line calibration (LLC) is auto-n volt, alap órajelen azonban 5ös szintre állt be, most a megemelt szorzó után az auto-val meghatározott érték átállt 1-es értékre, amit ha manual 5-re állítok vissza, akkor is 1-est jelez a BIOS (balra mellette kijelzi az aktuális értéket). Az Intel spec. micsoda? Az 5ös érték, vagy pedig az LLC full disabled-re rakása? Mert a level 1 sztem nem lenne jó hosszútávon a procinak (1-esen nagyobb fesztüskét kapna loadnál, ahogy a grafikon is mutatja UEFI-ben), szóval inkább nagyobbat vdroop-oljon a lap és maradjon 5ösön, ez lenne a cél. Vagy ha az Intel spec. LLC off, akkor lehet kiakpcsolom. Gondolom az LLC-re hatással van valamelyik más auto fesz beállítás, valahogy biztos el lehet érni, hogy 5ös maradjon, majd megnézem.
Node, 4.4 GHz-en, LLC (auto) level1-en és auto CPU feszen az idle VID-ek nem változtak, turbo valóban inaktív, mivel ha Prime95-tel 1 vagy 2 szálon terhelek, ugyanúgy csak 4.4GHzre ugrott fel az órajel, a load VID az 1.2V alatt volt kicsivel, tehát elvileg a lap nem feszeli szét a CPU-t így sem, szinte minden feszt auton hagyva.
Freezer 13PRO mellett full loadnál max. 68 fokra ment fel, egyik mag pedig 71 fokra az ~1.2V vcore mellett. Szerintem ez már így is elég jó, de javítani szeretnék rajta.
De a cél majd az lesz, hogy 4.5ön menjen olyan alacsony fesszel, amin csak lehet, ugyanakkor jó lenne nem tökölgetni a manuális cpu vcore állítgatásokkal...
Kérdés1: LLC OFF az Intel spec? LGA775-nél az volt. Gondolom mivel tuninglap, itt inkább alapból ON-on van, de a "leggyengébb" 5ös szinten. Emiatt hagytam most auto-n a gyors tuningpróbánál, de ugye felugrott 1-re. Ha kikapcsolom az LLC-t, akkor már lehet, hogy offset módban kell megnövelni a vcore-t a 4.5-höz, mivel load-nál a vdroop miatt le fog esni a cpu vcore, ugye?
Kérdés2: 1.2V körüli VID mellett van esélyem a 4.5GHz-re kikapcsolt LLC-vel? Jól gondolom, hogy 4.5höz 24/7-re inkább kicsit magasabb vcore fesz (offsettel vagy fixen, ez most mindegy) és LLC off, mint auto fesz és LLC level 1-en? Így igaz, hogy load esetén nagyobb lesz a vdroop, de sztem nem nagyon fog lemenni úgy sem 1.1V alá.
Kérdés3: A kisebb szorzók mellé (mikor idle-ben megy) az EIST intelligensen ki fogja osztani a kisebb VID-eket akkor is, ha a vcore fesz offset-re vagy fix-re van állítva? Mert ugye az EIST feature az kell nekem.
Kérdés4: a vcore offset a cpu gyári VID-jéhez képesti eltérés, ugye?
Mire figyeljek, mit finomhangoljak még?
Egy "gondom" van a lappal: néha egy UEFI mentés és kilépés után a CHA_FAN1 beállításait Full ON-ra teszi az általam manuálisan beállított "automatic / level 5" érték helyett, tehát "elfelejti" a beállításomat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Inspiron 5405 - Ryzen5 4500U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- ismét elérhető 3db - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest