- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mobil flották
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- iOS alkalmazások
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Új hozzászólás Aktív témák
-
Coolmat
őstag
válasz
XP NINJA #7556 üzenetére
Szia!
Kernel által leírt módszerek is jók, de a legegyszerűbb talán, ha BIOS-ban kikapcsolod az Intel SpeedStep-et. Ezzel mindig max frekvencián fog pörögni a procid, ami többletfogyasztást is jelent.
-
Coolmat
őstag
Szia!
Az SSD RAID0-ról lebeszelnélek, mert ugyan elvileg van TRIM támogatás 7-es szériás Intel chipsettől, de benchmark eredményeken kívűl valós előnyét nem fogod látni (csak több macera lesz vele). A milyen SSD-t vegyek topikban is ezt fogják javasolni (lásd topikösszefoglalót), ezért inkább azt javaslom, hogy add el a meglévő 60GB-ost és vegyél egy 120/128GB-osat.
A winchester duplázásának már több értelmét látom, de ott is csak akkor javasolnám, ha kihasználnád a megnövekedett szekvenciális sebességet (max ~360MB/s lesz esetedben), azt pedig max akkor fogod látni a valóságban, ha gyakran másolsz SSD-ről HDD-re vagy fordítva. Azon nem fog segíteni ha a torrent lefekteti (gondolom rengeteg szálon megy egyszerre, mert máshogy nem tudom elképzelni hogy ez megakasztja a HDD-t), cserébe megvannak a negatívumai: ha az egyik HDD kiesik, akkor búcsút mondhatsz az összes adatodnak, kétszeres zaj és fogyasztás (ez mondjuk csak HDD-knél releváns), nagyobb processzor terhelés a szoftveres RAID miatt. Szóval jól gondold meg, hogy belevágsz-e a RAID0-ba
-
Coolmat
őstag
Ez az Agressive Link akármicsoda egy energiatakarékos funkció, én inkább kikapcsoltam, mert nem hiszem hogy érdemileg befolyásolná a fogyasztást, ellenben okozhat kisebb lagokat ahogy a linkelt wiki cikkben is írják. Az alatta lévő SMART funkciót viszont bekapcsolhatod, bár ha ki van kapcsolva akkor is látszanak a SMART adatok Windowsban, gondolom a BIOS is végez így minimális ellenőrzést, hogy rendben van-e az SSD/HDD.
-
Coolmat
őstag
Csak attól kell félni, hogy ne legyen áramszünet, a frissítés megvan 2 perc alatt. Ventiszabályozásról tudnivalók.
-
Coolmat
őstag
Szia!
Kell lennie a BIOS Advanced menüjében egy Internet Flash opciónak, ami megkeresi és letölti a legfrissebb BIOS-t, majd frissíti magát és resetel minden beállítást. Ha nincs ilyen az 1.00-s verzióban, akkor egy FAT32-re formázott pendrivera másold fel az innen letöltött új BIOS-t, majd az Advanced menü Instant Flash opciójával indítsd el a frissítést.
Az SSD-hez valójában csak az AHCI-nak kell bekapcsolva lennie, ami default érték már minden lapon, ill. húzd le a HDD-t amíg a Windows települ. Egyéb számodra haszontalan dolgokat (pl. Intel Rapid Start, Serial Port stb.) kapcsolj ki nyugodtan, kevesebb ismeretlen eszközhöz kell majd drivert vadászni. A CPU/házventik beállításáról sok szó volt már itt a topikban, légyszi keress vissza, mert hosszadalmas lenne újra leírni -
Coolmat
őstag
(#5389) DeSanto: Ez igaz, de az 560TI és az 580 is csak Gen2-es, ezért hiába adott a proci északi hídja és a lap felől a Gen3, attól az még Gen2 X8-al fog menni a második PCIE foglalatban. Ettől függetlenül mint kiderült ez sem nagyon fogja vissza a kártyát
(#5390) ADAM1337: 8+3 fázisos tápellátás 26k-ért valóban jó vétel, veheted bátran
-
Coolmat
őstag
válasz
#95590400 #5382 üzenetére
Ne haragudj hogy ezt mondom, de ez így rettentő nagy gányolás
A lapod specifikációinál ezt írják: "- 2 x PCI Express 3.0 x16 slots (PCIE2/PCIE3: single at x16 (PCIE2) / x8 (PCIE3) or dual at x8/x8 mode)", szóval az alsó foglalatban csak x8-al megy, ami már visszafoghatja az 560TI-t.
Azt javaslom, hogy UEFI-ben tiltsd le az Intel IGP-t (multimonitor disable), tedd a felso foglalatba az 560TI-t, és teljesen új Windowst tegyél fel (nem kókány "überszuper editiont", hanem eredeti MSDN-ről származó változatot), előtte persze minden más winchestert húzz le a lapról, és amire telepítessz, arról előtte csinálj biztonsági mentést a fontos adatokról. -
Coolmat
őstag
válasz
#59070464 #5329 üzenetére
Sebességben abszolút semmi difi nincs, szolgáltatásokban különbözik csak a két lap (pl. RAID), nem érdemes lapot cserélned. Ventivezérlése is ugyanolyan a két deszkának (sőt volt szerencsém egy FM2-es laphoz is, abban is ugyanúgy működik minden ventik terén), pontos beállításról/állíthatóságról pedig már többször írtam ide a topikba, keress rá légyszi, mert hosszú lenne újra leírni
-
Coolmat
őstag
válasz
kromatika #5292 üzenetére
Tényleg 3,3GHz, valamiért az I5-2400 órajelével számoltam, szóval mindegyikhez adj hozzá 200MHz-et
Minimális eltérés van csak a két lap szolgáltasáaiban, a H77 amiben többet tud: +2db Asmedia vezérlős SATA3-ja, van hátlapi DVI-D és optikai hangkimenete, 1-el több PCI slot van rajta, és 4+2 fázisos a tápellátása (a Z77 4+1). Ezek szerintem minimális eltérések amiket úgysem használnál ki, a Z77 tuningképessége többet ér, ezért ha csak 1-2 ezer a különbség a kettő közt, akkor a Z77 Pro3-at választanám (mondom ezt H77Pro4/MVP tulajként, csak akkor még én sem tudtam a non-K tuningról amikor megvettem
).
(#5293) Mans20: Akkor lehet az Ivy-ban változtattak valamit, ezen kép szerint a Sandyknél van turbó is az órajel emelésnél is:
-
Coolmat
őstag
válasz
kromatika #5288 üzenetére
Szia!
Igen, valóban csak ennyi a különbség, és Z77-es lapban lehet húzni nem K-s CPU-kat is (H77-esben nem), de "csak" 4-el lehet emelni a szorzóját, vagyis az I5-2500-ad 3,1GHz-es órajelét 3,5GHz-ig lehet emelni, és ott van még a turbó is, amivel 4 mag terhelése esetén így 3,6GHz-en vagy csak 1 mag terhelése esetén akár 3,9GHz-en is pöröghetne a procid.
(#5290) juve600: Ha nem állítottál semmit (vagyis nem növelted a szorzót sem), akkor max 3,6GHz-et menne turbóval a procid 1 magos terhelés esetén: [link].
-
Coolmat
őstag
válasz
tomy0628 #5277 üzenetére
A házventik már problémásabbak az esetedben, mert a B75 Pro3-M-en nincs másik olyan 3 pines csati, amit BIOS-ból lehet szabályozni: a 3 pines PWR_FAN mindig maxon pörgeti a ventit, és a 4 pines PWM-es CHA_FAN-ra ha 3 pines ventit kötsz akkor is maxon pörög, nem tudja szabályozni. Ha a 3 pines CPU_FAN2-re kötöd akkor együtt lesz szabályozva a procival, viszont alacsony custom értéknél az is előfordulhat, hogy nem pörög fel egyáltalán a rákötött házventi, csak terhelésre indul be, ami a hátsó CPU mögötti házventinél nem is rossz dolog, de a többi ráfűzött ventinél már probléma, főleg ha a HDD-t hűti az egyik. Erre sajnos nincsen szoftveres megoldás, csak úgy tudod megoldani, hogy a házventiket nem a CPU_FAN2-re kötöd, és valamilyen ellenállást iktatsz be ami leszabályozza az áramfelvételt és így a fordulatszámot.
-
Coolmat
őstag
válasz
tomy0628 #5272 üzenetére
Igen, így nálam a CM Hyper TX3 Evo valóban a legalacsonyabb 800-as fordulaton pörög. Először 1-re állítottam az értéket, de akkor olyan furcsaságokat csinált Aida64-ben, hogy nem frissítette a venti fordulatszámát, feljebb tettem 20-ra és megjavult, közben pedig ugyanúgy a legalacsonyabb értéken megy a venti.
-
Coolmat
őstag
válasz
juve600 #5216 üzenetére
Szerintem nyugodtan indíthatod egyből VGA-val is, ha valamiért nem indulna, akkor 1 perces művelet kiszedni a VGA-t és átdugni az alaplapra a monitort.
Beállításokat csak BIOS frissítés után végezd el, mert resetel mindent frissítéskor, akkor minek dolgozzál vele kétszer
Kingston RAM-ok 1,65V-ra lövik be magukat, ami nem egészséges a proci memóriavezérlőjének, javasolt 1,5V-ra beállítani manuálisan.
CPU Fan-nál javasolt custom speed értéknél beírni egy alacsony számot (pl. 20), így jó eséllyel lasabban fog pörögni alapjáraton mintha automatic mode level1-re tennéd.
Egyéb nem használt dolgokat érdemes kikapcsolni (pl. COM port, Intel Smart meg Rapid nyavaják stb.), így legalább nem jelennek majd meg a Windows eszközkezelőben és driver sem kell majd nekik.
Esetleg még 1-2 hasznos tippet találhatsz a múltkori szösszenetemből, okos ember más hibájából tanul
-
Coolmat
őstag
Szia!
Valóban nincs már ilyen hangcsati az új lapokon, illetve van, de az az előlapi hangot küldi ki, és nem hiszem hogy kompatibilis lenne a régi hangcsatival. Amúgy az sem biztos hogy kell egyáltalán, ha az eszközkezelőben kétszer szerepel az eszköz (egyszer videóbemenetként és egyszer hangbementként), akkor nincs szükség ilyen mókolásra. Ha nem a tuner részét csak a videóbement részét használnád, akkor az is megoldás lehet, hogy a hangot RCA-Jack kábellel az alaplap kék színű hangbemenetébe dugod, hangforrásként pedig ezt állítod be a szoftverben amit használsz.
-
Coolmat
őstag
1. Fat32-nek is jó lesz a pendrive. Felmásolod rá a kicsomagolt BIOS fájlt és kész, nem kell külön bootolhatóvá tenni.
2. Boot sorrendet nem kell piszkálni, van egy Instant Flash menüpont az Advanced részen ha jól rémlik, azzal felismeri a pendriveot és a rámásolt BIOS fájlt, rákattintassz, és el is kezdi a frissítést, ha befejezte akkor pedig leokézod és újraindul magától. Ha bátor vagy választhatod az internet flasht is, ehhez pendrive sem kell, hanem a netről letölti a BIOS fájlt és frissíti is magát. Olvastam 1-2 esetet amikor meghalt ettől a lap, ezért ha tutira akarsz menni, akkor maradj a pendriveos módszernél
3. Igen, minden default értékére áll vissza, jobb ha leírod egy papírra a frissítés előtt amiket átállítottál. -
Coolmat
őstag
SSD-t XP-vel használni különösen hátrányos, mert nem támogatja a TRIM-et, így hamarabb elhasználódnak a cellák az írástól (ha bővebben érdekel a téma, javaslom nézz át a Flash SSD topikba, rengeteg hasznos leírás van a témaösszefoglalóban).
Win7 64 bit friss telepítés kikapcsolt hibernálással és lapozófájllal 10GB-ot foglalt, 60GB-os SSD-nél is még rengeteg helyed marad programokat telepíteni. -
Coolmat
őstag
Kérlek ne sértődj meg, de nincs mit csodálkozni azon, hogy egy 2012-es alaplaphoz már nincs támogatás egy 2001-ben kiadott oprendszerhez (aminek a kibővített támogatása jövő áprilisban megszűnik). Azt javaslom barátkozz meg a Win7-el (a 8-al még nekem sem sikerült), mert nem lehet örökké XP-t használni, bármilyen jó is volt a saját idejében.
-
Coolmat
őstag
Szia!
Amiket írtál nyugodtan letilthatod a BIOS-ban ha nem használod őket (ilyen még az Intel Rapid Start is ha van). Az ismeretlen PCI-hoz viszont fel kell tenned ezt a drivert hogy eltűnjön az eszközkezelőből.
-
Coolmat
őstag
A 10-es pontban kijavítanálak: amiről írtál az az Intel Smart Response. Az IRST az Intel SATA vezérlőjének AHCI (vagy adott esetben RAID) drivere. SSD-t használva érdemes lehet felrakni, mert benchmarkokban és néha érzetre is egy kicsivel gyorsabb mint a gyári Microsoft AHCI driver.
Amivel még kiegészíteném:
1, 7: Igen kell, de érdemesebb beszerezni a friss drivereket a Realtek oldaláról.
5, 6, 12: Ha BIOS-ban letiltod ezeket (az integrált grafikus kártyát az IGPU multi monitornál lehet) akkor nem kell hozzájuk driver.
Intel illesztőprogramok: frissebb drivereket találhatsz az Intel oldalán (értelemszerűen csak a lapodnak megfelelők kellenek úgymint chipset driver, USB3 stb.). -
Coolmat
őstag
Szia!
Ez 99% hogy az Epson driver hülyesége lesz. Én is szívtam az Epson SX235W nyomtatómmal, mert a gyártótól letöltött legfrissebb driverrel nem volt hajlandó nyomtatni, csak scannelni, a hozzáadott telepítőcd-ről feltelepített eggyel régebbi driverrel pedig flottul működött. Javaslom neked is, hogy tedd fel a cd-ről a régebbi drivert, ha azzal megy, akkor pedig ne frissítsd. A most fentlévő drivert ha máshogy nem megy töröld le az eszközkezelőből, de kell lennie rendes uninstallnak is a telepített programok között.
-
Coolmat
őstag
válasz
Manitou #1784 üzenetére
Ki lehet kapcsolni az automatikus újraindulást, keress rá a "Speciális Rendszerbeállítások"-ra, majd itt a speciális fülön az indítás és helyreállítás résznél beállítás gomb, itt tudod kikapcsolni. Létezik program is az utólagos visszanézésre, ha erről csinálsz egy képet az is jó.
-
Coolmat
őstag
Szia!
Melyik HDD-dre tetted fel a rendszert (látom az adatlapodon hogy van pár Samsungod)? Érdemes lenne lecsekkolni HDSentinellel a winchestereidet, mert elsősorban HDD hiba szokott okozni ilyen tüneteket. Ha mindegyik 100%-os, akkor azt javaslom, hogy a legnagyobb (és ezáltal a leggyorsabb) HDD-nek az elejére csinálj egy akkora partíciót amire a rendszer és programok elférnek (ehhez szükséged lesz egy jó partícionáló programra meg sok időre, hogy adatvesztés nélkül végbemenyjen a folyamat). Ha ez megvan, akkor húzd le az összes többi HDD-t, csak az maradjon bent amire a rendszert fogod telepíteni (ezen lépések persze kihagyhatóak ha már eleve a legnagyobb HDD-re telepítetted a rendszert).
-
Coolmat
őstag
hoffman_: Az ismeretlen PCI vezérlőhöz ezt a drivert kell feltenned hogy eltűnjön (a kiírással ellentétben nem csak Intel alaplapokkal működik a driver, ha jól emlékszem kicsomagolás után hibát dob ki, de ahova kicsomagolta magát onnan már lehet telepíteni a Setup.exe vagy hasonló nevű fájllal).
Kernel: Elnézést ha megbántottalak, teljesen jó dolgokat írtál le, csak mint kiderült tényleg nincs szüksége RAID-re és SSD cachere sem.
-
Coolmat
őstag
Szerintem ezzel most csak mégjobban összekuszáltad szegényt, valósznínűleg nem akar ő sem RAID-et sem SSD cachet. hoffman_, inkább töltsd le innen az iata_cd.exe fájlt és telepítsd fel, ez az Intel AHCI drivere, ezzel nem fognak megjelenni a belső HDD-id leválasztható meghajtóként a tálcán. Van ebből újabb verzió is (11.6), de nem javaslom, mert elég bugos, a linkelt 11.2-es a legutolsó stabil használható változat.
Szerk: ha jól látom Rapid Share Technology drivert tettél fel, ami nem teljesen ugyanaz mint amit linkeltem (vagy csak elírtad), lényeg, hogy ha az eszközkezelőben az IDE/ATAPI vezérlőknél van Intel SATA AHCI controller, akkor más teendőd nincs, ha semmi más ismeretlen eszközöd nincs már az eszközkezelőben akkor megnyugodhatsz, nem kell mindent feleslegesen feltelepíteni.
Tin: Van rá valami registry hack is, de egyszerűbb ha feltelepíted amit most linkeltem IRST drivert, még kicsit gyorsabb is SSD-t használva mint a gyári MSAHCI driver.
-
Coolmat
őstag
válasz
hoffman_ #1690 üzenetére
Természetesen megoldható, hogy egyszerre csak 1 megjelenítő működjön, ezt még a Windows is szépen tudja kezelni: [link]. Hogy ez pontosan így néz-e ki két külön VGA-val azt nem tudom, ha nem, akkor javaslom kérjél segítséget ShellKretortól, neki van gyakorlati tapasztalata is ebben, én csak azt tudom, hogy elméletileg ez működik, de még nem próbáltam.
A két GPU játékban csak Virtuval tud együtt dolgozni. Kipróbálhatod akár HD4850-el is, de valószínűleg vagy el sem fog indulni, vagy bugos lesz.
Két képernyő egyidejű használatára lásd az előbb linkelt képet.
Ha jól rémlik nekem sem volt sehol elérhető az Intel HD Graphics beállítás (valszeg mert én sem arra kötöttem a monitort), most pedig sajnos kideríteni sem tudom neked, mert laptopról vagyok, javaslom ezt is inkább ShellKretortól kérdezd meg.
-
Coolmat
őstag
válasz
hoffman_ #1687 üzenetére
Az alaplapi HDMI-ről mozizás és dedikált VGA-ról DVI-vel monitor megoldható egyszerre, és még virtu sem kell hozzá, csak be kell kapcsolni a BIOS-ban az IGPU multi monitor funckiót, és fel kell telepíteni az Intel HD Graphics drivert.
Virtut nem erőltetném a HD4850-el, valahol azt olvastam, hogy csak DX11-es videókártyákat (HD5xxx-es széria és felette) támogatja rendesen. -
Coolmat
őstag
válasz
AndrewTdi #1684 üzenetére
Nem is a feltelepítésével van nyűg, hanem a használatával. Igaz én d-módban próbáltam (dedikált VGA-ra kötve a monitort), de a legtöbb játék csak problémázott vele, volt ami el sem indult, volt ami szagatott, ami meg normálisan ment, az virtu nélkül is tökéletesen fut, úgyhogy inkább letöröltem, mert nem volt kedvem tovább kísérletezni mivel hajlandó normálisan működni. Lehet csak az Nvidia kártyákra ilyen háklis és AMD-vel jobban össze tud dolgozni, csak ezért viszont nem fogok kártyát cserélni
I-módban én is azt láttam minden tesztben, hogy elhanyagolhatóan fogyaszt csak kevesebbet, mivel nem tudja teljesen lekapcsolni a dedikált VGA-t. -
Coolmat
őstag
válasz
misionline #1635 üzenetére
Igen, van a prociban beépített védelem, hogy bizonyos hőfokot elérve egyszerűen megszűnteti a tápellátást (BIOS-ban Over Temperature Protection), ill. bekapcsolható még a BIOS-ban a CPU Thermal Throttling is, ami visszaveszi a CPU szorzóját ha túl meleg lenne a helyzet.
vlevi: Nem tudom ezt hol olvastad, de biztosan lehet IDE módban is írni, ez vagy a lapod vagy a DVD íród fogyatékossága lehet, ha tudsz próbálj mindkettőn BIOS-t és/vagy firmwaret frissíteni. Az új lapokon nem a SATA3 - SATA2 szerint lehet ki/be kapcsolni az AHCI-t, hanem a vezérlő szerint, vagyis B75 lapon 1db SATA3 és 5db SATA2 tartozik az Intel vezérlőhöz (ezeknél egyszerre lehet kapcsolni az AHCI-t), és opcionálisan egyéb vezérlő (pl. Asmedia) SATA3-nál lehet külön 2 portot átállítani.
-
Coolmat
őstag
válasz
misionline #1633 üzenetére
A CPU magok azért durván melegszenek, 90 fok nagyon sok. Javaslom tegyél rá egy jó hűtőtornyot (minimum Xigmatek Gaia-t, vagy valami hasonló 12cm-es coolerrel rendelkezőt, bővebben a milyen cpu coolert vegyek topikban), mert hosszútávon ez így nem lesz jó.
-
Coolmat
őstag
Esetleg még kipróbálhatod a RAM-okat egyesével a többi slotban is. Jó lenne megnézni más gépben működnek-e a RAM-ok, ill. a te alaplapodban más RAM-ok működnek-e (biztos van ismerősöd akinek DDR3-as RAM-jai vannak a gépében). Clear CMOS-t ne (csak) elemmel hanem jumperrel resetelj, az alaplap kézikönyvében benne van hol található az alaplapon és melyik állásban van reseten. Ha így sincs semmi, akkor javaslom mégegyszer nézd végig alaposan minden tápcsatit rádugtál-e a kellő helyekre (egyszer én is bosszankodtam 10 percig egy portalanítás után, mert nem adott képet a VGA, aztán rájöttem hogy elfelejtettem visszadugni a 6 pines tápkábeleit). Ha tutira klappol minden a szerelésben akkor vidd vissza gariztatni az alaplapot (és a RAM-okat is, hátha csak azokkal nyűgös).
-
Coolmat
őstag
Clear CMOS jumperrel resetelj, ha utána sincs kép akkor pedig vedd ki a memóriamodulokat és csak az egyiket tedd bele az első slotba, ha azzal sem megy akkor a másikat, ha úgysem akkor vagy döglött a lap, vagy nem szereti a RAM-jaidat.
Szerk: csak akkor csipog ha kötsz az alaplapra speakert (kis csipogót):
-
Coolmat
őstag
Szia!
A PCI slot is biztosan működik az alaplapokon, csak kezdetben támadt egy kis félreértés amit egy driver hiánya okozott. Ettől függetlenül biztos PCI-E bővítőkártyát vennék a helyedben, mert azt egy későbbi gépfejlesztés után is biztosan tudod majd használni, míg a sima PCI lassan de biztosan ki fog halni ahogy az IDE is eltűnt mára az új alaplapokról.
-
Coolmat
őstag
válasz
bluobluo75 #1544 üzenetére
Azért próbállak rábeszélni az I5-re, mert bőségesen kihajtja ezeket a videókártyákat (kivéve a 2-4 GPU-s szörnyeket), 4-5 év múlva pedig az I7-el sem mész sokkal többre mint az I5-el, de legalább a videókártyád hosszabb ideig elég lesz.
Nem kell rettegni ettől az UEFI-től, ugyanúgy kell belépni a beállításaiba (bekapcsolod a gépet és nyomod veszettül a DEL gombot), annyi a különbség hogy szép ízlésesen néz ki, és egérrel is lehet kezelni, minden másban ugyanazok a lehetőségek vannak mint egy régimódi BIOS esetén. -
Coolmat
őstag
válasz
bluobluo75 #1541 üzenetére
Az UEFI gyakorlatilag a BIOS továbbfejlesztése (pl. 2,2TB-nál nagyobb HDD-k kezelése, grafikus beállító felület, meg még sok apróság) nincs olyan hogy ezt vagy azt választod, az új lapokon már mind UEFI van. A konfigodhoz annyit fűznék hozzá hogy brutális lesz, viszont ha kimondottan játékra lesz, akkor elég lenne egy I5-ös proci pl. 3570K (az I7 8 szálát nem használják ki a játékok), és akkor beleférhet egy ütősebb VGA pl. HD7950.
-
Coolmat
őstag
válasz
maestro87 #1503 üzenetére
Kíváncsivá tettél, ezért kipróbáltam most ezt az Intel Rapidot. Az ügymenet: előbb be kell kapcsolni UEFI-ben a Rapid Statot, majd fel kell tenni az Asrock Rapid Start Utilityt, ami csinál egy rejtett hibernációs partíciót a rendszermeghajtódra, utána pedig jöhet a driver (én az Intel oldalán található legújabbatt választottam). Hatás: mikor elküldöm aludni a gépet először elalszik, majd 5mp múlva mintha visszakapcsolna, de ezzel ellentétben hibernálja a gépet (miért nem egyből hibernálja le ha arra állítottam be?). Ekkor a prospektus szerint 0W-ot fogyaszt a gép, de sima Sleep módban sem lehet sokkal több (sajnos most nincs itt a fogyasztásmérőm hogy megmérjem). Felkeltve még lassabban is tölt be mint simán sleep módból. ODD nálam nem tűnik el, de nem is kapcsol ki ha megy a gép, szóval elég kamunak tűnik ez a marketingrizsa. Inkább le is törlöm a francba az egészet, csak feleslegesen foglalja a helyet a hibernációs fájl
-
Coolmat
őstag
válasz
Egyfejű #1500 üzenetére
Javaslom hogy inkább BIOS-ból állítsd be a ventik fordulatszámát, a CPU Fan-t a custom speed opciót kiválasztva lehet jól finomhangolni 1-255 közötti szám megadásával (értelemszerűen az 1-es jelenti a legalacsonyabb fordulatszámot). Windows alól használható ez az AXTU is, de sajnos mindig felülírja a BIOS-ban beállított CPU Fan értéket, ezért nem szeretem használni.
Más téma: vettem ma egy AC F12 Pro PWM ventit, amit kicseréltem a ház hátsó beépített 3 pines ventilátorával, ez utóbbit leköltöztettem a ház aljába, hogy alulról szívja a levegőt a GPU-ra. Az új PWM-es venti szépen teszi a dolgát az alaplap 4 pines Cha_Fan1 konnektorába dugva, a legalacsonyabb fordulat amit felvesz 800rpm (gyári adatok szerint 400 lenne a minimuma, de üsse kavics jó így is), terhelésre szépen fokozatosan pörög föl 1500rpm-ig, majd vissza is szabályoz szépen üresjáratban. Röviden megérte a befektetést az új venti, alapjáraton és terhelve sem lett semmivel hangosabb a gép, és legalább kiderült hogy jól szabályoz a Cha_Fan1 konnektorról az alaplap 4 pines ventiket.
maestro87: Érdekes, még nem is hallottam ilyen programról, ha megtalálod írd már le ide a nevét, kíváncsi vagyok én is rá.
-
Coolmat
őstag
fanti: Feldobtam az új BIOS-t, tényleg nincs benne semmi újdonság, ami szembetűnő, hogy lecserélték a BIOS post képernyőt egy szolidabb Asrock logóra, és megjelent egy új menüpont, ahol az internet flasht lehet kicsit részletesebben beállítani (network connectionnél pl. DHCP vagy Static IP, ill. a letöltés régiója). Más változást nem nagyon vettem észre, a régi beállításaim (pl. ventisebesség) is úgy működnek mint az előző verzióval.
jilian: Direkt megnéztem most és nem találtam ilyen beállítást a BIOS-ban, viszont enélkül is tölti a telefonom USB-ről kikapcsolt állapotban, a memóriakártya olvasómat sem kapcsolja le, viszont a külső HDD-met okosan leállítja. Esetleg nézd meg ezt az AppCharger programot, elvileg kikapcsolt állapotban is gyorsítja a kütyük USB töltését, ami nem tudom hogy lehetséges, ha ez egy Windows program...
-
Coolmat
őstag
válasz
margithid #1364 üzenetére
Szia!
Miért akarsz még 1 hálókártyát ebbe a lapba, mikor már integrálva van 1 gigabites (ha szervergépet építessz akkor tárgytalan eme kérdésem)? Egyébként mindkettő belemegy a lapba, a hosszabb foglalat a régi PCI (ebből kettő foglalat van a lapon), a rövidebb az újabb PCI-Express szabvány (ebből 1 rövid és egy hosszab X16-os foglalat X4-es módban van a lapon amibe tehetsz bővítőkártyát), ezért is utóbbit részesíteném előnyben, már csak azért is, mert a PCI-os kártya csak 100-as ethernetet tud, a PCI-E-s pedig gigabitest (1000 Mbit/s).
-
Coolmat
őstag
válasz
maestro87 #1228 üzenetére
Szia!
Gondolom a Windows Ready Boost-hoz van köze a dolognak, vagyis a temp mappát és a cache fileokat át tudod tenni a memóriába, hogy ne fogja vissza a HDD lassú elérési ideje (személyes vélemény, hogy SSD-t használva nincsen szükség erre, így is baromi gyorsan elér mindent róla). Abból hogy el is tűnt egyből az összes hely a RAM-driveon valószínűleg azt jelenti, hogy egyből ki is tett mindent a memóriába. Valószínűleg azért üresek ezek a mappák, mert alapból rejtettek. A programban van ilyen lehetőség is hogy a memory pagefilet is kitegye RAM-drivera, ennek sok értelmét nem látom, mert ugye azt akkor használja a gép, ha elfogyott a fizikai memória.
On/Off Play: nekem ebből a videóból az jött le, hogy a hangkártya engedi át a hangot a line-in és a zöld kimeneti dugóján kikapcsolt állapotban is, tehát pendrive-ról nem tudnál kikapcsolt állapotban zenét lejátszani.
xFast USB: elvileg gyorsíthat USB3-on is, de ezt maximum USB3-as SSD-nél vennéd észre, egy USB3-as HDD-t használva enélkül a program nélkül is maximálisan kihajtja a szabvány (nálam még be is kavart ez a program mert nem akarta mindig felismerni az USB3-as külső HDD-met, ezért inkább letöröltem). USB2-n hozhat 1-2 MB/s gyorsulást, de nem valami egetrengető a dolog.
-
Coolmat
őstag
válasz
Androidus #1197 üzenetére
Nézd meg az eszközkezelőben videókártyánál általános grafikus megjelenítő vagy már az Intel HD4000 szerepel-e, csak utóbbi esetben működhet bármilyen grafikus gyorsítás (flash is, de azzal magában a proci is elboldogul mert kellően erős). A driver telepítésnél a nem éri el a minimum követelményt hibaüzenet akkor szokott előfordulni, ha nem az adott hardverhez (vagy oprendszerhez) tartozó driverrel próbálkozol, de esetedben nem ez állhat fenn, szóval több mint fura.
-
Coolmat
őstag
válasz
Androidus #1190 üzenetére
Szia!
Milyen driverrel próbálkozol? Javaslom az Intel oldalán elérhető legfrissebb driver kipróbálását (feltételezem Win7 64bitet használsz, ha nem más oprendszerre is elérhető driver az oldalon). Ha ez sem segít akkor ellenőrizd a BIOS beállításokat (elsődlegesnek van-e beállítva az IGP, multi igp monitort is kikapcsolhatod ha nincs még dedikált VGA kártyád).
-
Coolmat
őstag
válasz
maestro87 #1183 üzenetére
Virágbolti Win7-el nem is nagyon fog összejönni a virtuális XP, de ahogy írod is a soros és párhuzamos port életrekeltése még így is kérdéses, bár szerintem illene még a Win7-nek is valami általános driverrel támogatnia. Az nlite-os problémádra pedig az jelenthet megoldást, ha XP-s gépen végzed el ezt az integrálást (régen olvastam valahol hogy XP-n illik ezt megcsinálni).
somasz: Alapórajelen biztosan megbízható lesz, tuningra meg sosincs garancia hogy meddig lesz stabil a gép.
-
Coolmat
őstag
válasz
maestro87 #1175 üzenetére
Szia!
Mihez kell neked az XP? Azt ugye tudod hogy egy 10 éves oprendszert nem illik ilyen gépre telepíteni, max ha munkához kell valamilyen program miatt, de oda is inkább a Win7 Prof-tól elérhető virtálus XP-t javasolnám. Ha mégis minden áron ragaszkodsz az XP-hez, akkor töltsd le ezt a programot, és integráld bele az XP telepítődbe a letöltött floppys drivert (angol nyelvű guide van a honlapon).
Szerk: 32 bites XP-hez nyílvánvalóan 32 bites driver kell, innen töltsd le a f6flpy-x86.zip-et. -
Coolmat
őstag
válasz
milszab #1106 üzenetére
Hátul 2db Intel vezérlős USB3 és 2db Etron vezérlős USB3 van, ha tehted az előbbit használd. Az alaplapon található USB3 tüskesort ki lehet vezetni a ház előlapjára ilyen USB3 front panellel.
-
Coolmat
őstag
Alaplapod oldalán leírják: SATA3_A1 connector is shared with eSATA3 port, vagyis igen, ha a hátsó eSATA3 portra dugsz valamit, akkor a belső SATA3_A1 portot nem tudod használni.
A SATA3_0_1 és SATA3_0_2 portokat az Intel déli hídjába integrált (ezt hívják natívnak) vezérlő végzi, ami benchmarkokban valamivel gyorsabb mint az Asmedia külön chip által vezérelt SATA3_A0 és A1 portok.Az alaplapos példádhoz: I7-3770-et (nem K-s végűt) attól még ugyanúgy felesleges 7-8 ezerrel drágább Z77-esbe tenni (kivéve ha 4+1-es tungingot szeretne vele az ember, lásd itt), semmivel sem lesz stabilabb vagy gyorsabb a drágább lapban.
-
Coolmat
őstag
Jönnek az 1TB-os olcsó SSD-k (legyen igazad): szépen rádugom a SATA3 portra és boldogság van. Ha B75-ös lapot vett az illető akkor a régi SSD-t szépen átdugja vagy az egyik Asmedia SATA3-ra vagy Intel SATA2 portra (amik igaz kicsit lassabbak mint az Intel SATA3, de csak benchmarkokban ütközik ki, valós használatban nem), ha H77-et vett akkor ott van még egy Intel SATA3 port erre a célra.
Kéne +lóerő egy új VGA kihajtásához? Biztos nem egy tuningolt konfigban fogok gondolkodni, el is mondom hogy miért: volt régen egy P4 3GHz + Ati 9600XT (AGPX8) konfigom, amiben kb. 2 év után VGA-t cseréltem egy Geforce7600GT-re (szintén AGPX8), és láss csodát, tuninggal sem tudtam rendesen kihajtani (ekkor kezdtek megjelenni a 2 magos asztali processzorok). Azóta azt mondom, hogy ne akarjunk ilyen félmegoldásokat hogy csak VGA-t fejlesztek és a tuningolt régi proci majd elviszi.
El akarom adni 2 év múlva: csak az tuningőrültek fogják elkerülni a cumóm, akit nem érdekel a tuning (és akármennyire nem tudod elhinni az emberek nagy többségét nem érdekli) az potenciális vásárló marad.
S1155-re nem jön már semmilyen high-end proci, azoknak úgyis mindig külön foglalatot csinált az Intel (lásd LGA1366 és LGA2011), az új main-stream procik pedig jövőre már tokozást is cserélnek LGA1150-re, nehogy véletlenül is használni tudd a régi deszkád az új procival.
Crossfire vagy SLI: az emberek 99%-a nem gondolkozik ebben (a legfőbb indok hogy sokat fogyaszt és nagyobb táp kell hozzá), aki meg megengedheti magának, az úgyis eleve olyan alaplapot vesz.
Ezt nem tudod még mindig belátni, hogy az emberek nagy többsége nem igényel 5GHz-es tuningot és hozzá 50ezres alaplapot, mert alapórajelen is mindenre elegek ezek a processzorok, ha meg később fejleszt az ember, akkor úgyis cserélhet le mindent, ha tuningolt, ha nem. Két ember vesz tuningolható konfigot: akinek a munkájához kell, meg aki az e-penist fényezi a tuningrekordjaival, de érdemben nem használja ki.
-
Coolmat
őstag
Akkor leírom mégegyszer hogy te is megértsd: az illető nem akar tuningolni és játékra vesz gépet, akkor mi a frászkarikáért vegyen 3770K-t Z77-es alaplappal, ha az I5-3450 v. 3470 egy B75-ös vagy H77-es lappal is kihajtja bőven a HD7870 v. HD7950 szintű videókártyáját. Azzal meg ne gyere hogy időtállóbb, mert 2-3 év múlva ugyanúgy cserélheti le az egészet ha fejleszteni akar, addig viszont ugyanúgy kiszolgálja ez a tuning nélküli konfig is.
Az alaplap felszereltségére reagálva: natív SATA3 B75-ön is van 1db, SSD-t rákötöd és csókolom, HDD-nek bőven elég a SATA2 is, USB3-ból pedig 4 port szintén elég kell legyen (ha ennél több külső HDD-d van akkor kellhet max több, mert más nem használja ki). 8+4-es vagy nagyobb tápellátásnak tuning lapokon látom csak értelmét, egy sima mezein deszkán hót mind1 ha minőségi tápegységet vesz az ember.
Remélem sikerült rávilágítanom, hogy mi sem sületlenséget magyaráztunk.
syl5: A 6-os szériás Giga lapokkal köztudottan sok nyűg volt, ezért lehet a 20 seces különbség bootban a két lap között (vagy a friss Windows
).
-
Coolmat
őstag
válasz
milszab #1072 üzenetére
Nálam a külső HDD-t lekapcsolja ha kikapcsolom vagy elaltatom a gépet, és az egér/bill sem kap áramot, viszont most direkt megnéztem a külső kártyaolvasómmal, és azt tényleg nem állítja le. BIOS-ban sem nagyon láttam erre opciót, talán a legacy USB beállításokkal próbálkozhatsz ezügyben.
-
Coolmat
őstag
válasz
milszab #1039 üzenetére
A SMART kell ahhoz hogy a HDD/SSD ellenőrző programok mint pl. a HDSentinel ki tudják olvasni az adatokat a meghajtóból. Ajánlott is lenne letöltened és megnézned a meghajtóid ezzel a programmal, mert ez a bootidő és POST-nál való gondolkodás valami hibára utal. Ha jelez a program hogy valami nem 100-as akkor ebben a topikban kérdezz rá, ezt szokta nézni a program fejlesztője is (kivétel a leggyakoribb hiba ha SSD-re 80%-os teljesítményt ír, mert akkor a Flash SSD topikban keress rá a megoldásra).
-
Coolmat
őstag
válasz
milszab #1035 üzenetére
A Rapid Start valamit gyorsít elvileg a Windows booton és az alvásból való felállásban, ha SSD-d van akkor abszolút felesleges, nyugodtan kikapcsolhatod. A Smart Connect időnként felébreszti a gépet alvásból hogy frissüljenek a beállított programok (pl. Facebook), szintén elég felesleges fícsör.
Amiket még kikapcsolhatsz: Smart Response Technology (kis SSD-t használhatsz HDD mellé gyorsítótárnak, külön SSD meghajtónak több értelme van), IGPU multi monitor (Virtu MVP-hez kell, ha nem használod letilthatod), infra és soros port.
Amit érdemes viszont bekapcsolni: Hard Disk S.M.A.R.T. - ez érthetetlen módon ki van kapcsolva defaultként a BIOS-ban.Jack@l: Mehetsz osztani az észt a milyen asztali gépet vegyek topikba ha ennyire értessz hozzá. Amúgy ajánlom megnézni ezt a videót 0:42-ig, szerintem jól jellemzi a szituációt
-
Coolmat
őstag
válasz
SalaLuiz #1032 üzenetére
Lapnak: B75 Pro3 vagy H77 Pro4/MVP
Proci: I5-3450 vagy I5-3470
VGA: HD7850 vagy ha belefér anyagilag akkor HD7870 vagy HD7950
Játékra inkább VGA kell semmint proci vagy feleslegesen drága lap. A fenti két I5-ös simán kihajtja még ezeket a VGA-kat is tuning nélkül.milszab: A két legegyszerűbb módszer BIOS frissítésre:
- Felmásolod egy pendrivera a letöltött BIOS file-t (Instant Flash változatot kell letölteni a honlapról), és a BIOS-ba belépve frissíted róla
- BIOS-ban van Internet Flash opció ami magától letölti a BIOS-t és frissíti is -
Coolmat
őstag
Win7-nek nem kell beadagolni ilyet, van neki gyári MS AHCI drivere. Csak XP-nél kell ezt a floppy lemezes trükközést csinálni, mert az alapból nem ismeri fel az AHCI-re állított SATA meghajtókat (sőt ha jól rémlik még valami hibát is dob rájuk, de ez már jó régen volt
).
-
Coolmat
őstag
válasz
gyenesmartin #1001 üzenetére
Kikerestem neked az alaplapom manuáljából:
Eszerint biztosan jó lesz a 775-ös coolered
-
Coolmat
őstag
válasz
gyenesmartin #999 üzenetére
Szia!
Igen, van furat a 775-ös CPU coolereknek is, használhatod a régi gyári hűtődet, de ha újat kellene venend az sem nagy kiadás, 1000Ft-ért lehet itt aprón kapni gyári S1155-ös hűtőt is.
-
Coolmat
őstag
Ez a sorrend így rendben van szerintem. A Rapid start Intel smart connect stb. nyavajákat tiltsd le szintén az UEFI-ben (ha nagyon érdekel mit csinálnak ezek nézd meg az Asrock vagy az Intel oldalán a marketinganyagot róluk, kétlem hogy bármi hasznát vennéd ezeknek. Az IGP-t az IGPU multi monitornál lehet kikapcsolni (a Virtu drivert meg egyszerűen ne telepítsd fel). Szükséged lesz viszont az Intel Management Engine Driver telepítésére, ez tűnteti el az ismeretlen PCI vezérlőt az eszközkezelőből (ezt felteheted egyből az INF után). Az Intel oldalán van fent egyébként frissebb USB3, INF és IRST driver mint ami az Asrock oldalán található, ajánlom ezeket telepítsd (a kiírással ellentétben nem csak Intel gyártmányú alaplapokra lehet telepíteni). Friss ASMedia driverek itt találhatóak.
-
Coolmat
őstag
Displayport wikipédia oldalán ha megnézed jobb oldali ábrát ott írják hogy a Pin19 felelős ezért a "visszaáramért", ha azt valahogy le tudod földelni akkor elvileg nyert ügyed van. Egyébként nem értem mi szükség volt a szabványba ilyen áramátvitelt berakni, egy monitorhoz édes kevés az a 3,3V 500mA, másra meg úgysem jó, sőt csak a bajt okozza esetedben.
Másik ötletem, hogy próbálj ki egy ilyen HDMI-DP átalakítót, elvileg HDMI-vel nem lehet ilyen galiba. HDMI wiki jobb oldali ábrán pin kiosztásnál a Pin 18-as tud 5V 50mA-t átvinni, de ez édeskevés a ventik világításához szerintem, és itt nem látok power back pint sem ami visszavezethetné az áramot.
-
Coolmat
őstag
Érdekes probléma. DVI kábellel is fennáll a hiba? Ha nem, akkor használd azzal, a Dell U2311H úgyis "csak" 8 bites színkezelést tud, ahhoz meg elég a DVI-d is. Az alaplap beállításai között nem hiszem hogy lenne bármi ilyesmi erre az esetre, talán a power state beállításokkal elszórakozhatsz (C1E, C3 stb.), de nem hinném hogy ez megoldaná a dolgot. Esetleg írj a videókártya vagy az alaplap gyártó supportjának, hátha tudnak valami okosat mondani (erre sem látok nagy sanszot, de egy próbát megér).
-
Coolmat
őstag
Szia!
Táblázat a topik elején is van linkelve, de azért röviden összefoglalom miben "szegényebb" a B75: RAID köteteket nem támogat, nem használhatsz cacheként SSD-t HDD mellé (jobb külön SSD-t haszálni mint ezt hibrid megoldást, teszt erről), 2-vel kevesebb USB2.0 port (így is van rajta 8db USB2 + 4db USB3 kiépített vagy előlapi kivezethetőség formájában), 1-el kevesebb SATA3 port, viszont 1-el több SATA2 port (egyes alaplapokra tesznek még +2db Asmedia SATA3 portot is). Remélem nem hagytam ki semmit
-
Coolmat
őstag
milszab: Próbáld meg azt, hogy letiltassz a BIOS-ban minden felesleges nyavaját amit nem használsz (infraport, párhuzamos port, Intel Smart Connect stb.), valószínűleg el is fog tűnni ezzel az eszközkezelőből. Ha mégsem, akkor nézd végig az Asrock honlapján az alaplapodnak és oprendszerednek megfelelő részen a drivereket, talán mégis kihagytál valamit.
ZozzHUN: Azért ez az AHCI gányolás mégsem teljesen korrekt szerintem, sokkal jobban jártál volna egy friss rendszerrel (Win7 telepítés 30-40 perc, további programok feltelepítése max pár óra), később ha valami gebaszos lesz megint nem tudod majd mi és miért csinálja. A PCI vezérlő ismeretlen eszközhöz tedd fel ezt a drivert (a telepítés elején a kicsomagolás után hibát fog dobni, ahova kicsomagolta magát onnan települ már a Setup.exe-vel).
Tuningos kérdésedre: az I5-3470 ugyebár 3,2GHz-en megy alapból, turbo boost-al mind a 4 magot terhelve ez 3,3GHz-ig, csak 1 magot terhelve pedig 3,6GHz-ig is felmegy (ez ugye folyamatosan skálázódik a magok kihasználtsága szerint, lásd ábra). Ezeket az értékeket emelheted meg 400MHz-el, vagyis pl. 4 magos terhelés esetén 3,3GHz helyett 3,7GHz lesz a turbós órajel. BCLK tuninggal vigyázni kell, csak 103-104MHz körül lesz stabil (vagyis pl. 104*37 = 3848MHz-et tudsz kihozni a prociból ideális esetben). Feljebb ne nagyon próbálkozz a BCLK órajellel, mert kinyírhatsz vele sok mindent a gépedben. -
Coolmat
őstag
válasz
fntastic #822 üzenetére
Ventikkel a következő a helyzet:
- 3 pines házventit manuálisan be lehet állítani egy fordulatra, és fix annyin pörög, vagy a CPU FAN2-re bekötve a procival együtt szabályozza (alacsony terhelésen lehet be sem kapcsol így).
- 4 pines házventit automatikusan tudja szabályozni, de ilyen csati csak 1 van az alaplapon (mivel másik topikban kitárgyaltuk hogy nem ilyet veszel, ezért téged ez nem érint).
- 4 pines CPU ventit szintén automatikusan tudja szabályozni. Level1-re beállítva kicsit magasan pörög alacsony terhelésnél is, ezért az Asrock csinált egy custom fan speed opciót a BIOS-ba, aminél alacsony értéket beállítva teljesen leszabályozza alacsony terhelésnél a ventit (ez az ami pár embernél nem működik rendesen, és viszonylag magas fordulatszámon hajtja a CPU fant). Konkrétan Alpine11-et használva nem tudom működni fog-e neked rendesen ez a teljes leszabályozás, valszeg igen, de ha ne adj Isten mégsem akkor sincs katasztrófa, mert nem egy hangos darab. -
Coolmat
őstag
válasz
fntastic #820 üzenetére
Másik topikban válaszoltam.
Ventivezérlés működik, néhány embernél nem veszi le teljesen a fordulatot, de ez csak pár CPU cooler esetén fordult elő. -
Coolmat
őstag
Szia!
Proci: Ezek olyan erős procik, hogy szerintem nincs szükség tuningolni őket, amikorra meg elavulnak, már tuningolva is kevés lesz a teljesítményük. Jövőtállóság szempontjából az sem rossz ötlet, ha apróról veszel I7-2600-at, 46-50k között lehet már találni.
Alaplap: Intel-Nvidia combo alatt gondolom a Virtu MVP-t érted. Sajnos azt kell mondjam nem éri meg a felárat, elég bugos még a program. Amúgy ehhez nincs szükség semmi SLI-re a lapon, sőt SLI-be kötött Nvidia kártyákkal nem is működik a Virtu MVP. Ezen okok folytán tuning nélküli lapból egy B75 Pro3 is tökéletesen megfelel.
RAM: Az Ivy procik már valóban ki tudják használni az 1600MHz-es RAM-okat, de tesztprogramokon kívűl semmi különbséget nem tapasztalnál egy 1333MHz-el összehasonlítva, ezért bőven jó a legolcsóbb CSX, Kingmax vagy Patriot 8GB-os 1333MHz-es kit is.
SSD: Az élettartam gari nálunk kiskertől függően 3-5 éves jótállást jelent, talán ha RMA-ban kipostázod a hibás darabot a gyártónak kicserélik ezután is, de ilyenről még nem nagyon hallottam. Ugyanazt tudom elmondani mint a RAM-ok esetében: a legjobb ár/érték arányú OCZ Agility3 120GB-nál is csak tesztprogramokban gyorsabb a többi SSD, valós felhasználás során semmi különbséget nem tapasztalnál köztük.
VGA: Az így megspórolt pénzt erre a részegységre költeném ha játék a fő cél, mert játékra elsősorban bika VGA kell. Az előzőekben megspórolt pénz talán elég a GTX560 TI és a GTX670 különbözetre.
Még a régebbi hózzászólásodhoz:
1. BIOS frissíteni FAT32 formázott pendriveról tudsz egyszerűen a BIOS-ba belépve
2. Valszeg nem lesz gond az Audigy2-vel, mégiscsak jobb hangot ad mint egy integrált hangkártya.
3. Azért nem ártana alaposan megnézni azt a tápot, mert a régi tápok elsősorban 5V-os ágra gyúrtak rá, ma pedig majdnem minden alkatrész 12V-on kéri az áramot, ezért kevés is lehet a tápod, hiába 550W és Chieftec (meg el is öregedhettek benne a kondik, stb.). Újnak Corsair CX430V2-t vagy Chieftec CTG500-80P-t ajánlanék.
4. Elég a gyári proci hűtő is ha nem tuningolsz.
-
Coolmat
őstag
Ha nincs szükséged RAID támogatásra, megelégszel 1 natív SATA3 porttal és nem használnál SSD-t cachenek (Intel RST) akkor nyugodtan vedd a B75 Pro3-at. A Virtu MVP sem ér önmagában +3000Ft-ot, ki is van kapcsolva nálam már egy ideje mert elég bugos szegény, majd talán pár hónap múlva megnézem megint alkottak-e vele valamit.
Fizikai méretben én is ATX-et preferálom, könnyebb bővíteni PCI-E X1 vagy PCI kártyával. -
Coolmat
őstag
válasz
banderasz77 #726 üzenetére
Szia!
Ez a 4+1-es tuning szerintem csak olyan prociknál működik, amik támogatják a turbo boostot (vagyis Intel Core I5 és Core I7), Pentiumot nem hiszem hogy lehet így húzni.
-
Coolmat
őstag
ko-ko82:
CPU Thermal Throttling: Ha már túl meleg érzi a CPU-t (nálam ezt 70 fok fölött produkálta gyári hűtővel) akkor elkezd visszavenni a tempóból, speciel nekem még az egérkurzor is akadt ilyenkor
Over Temperature Protection: Ha a CPU eléri a kritikus hőfokot (gyárilag van meghatározva mennyi is ez, 80 fok fölötti az biztos) egész egyszerűen lelövi a gépet.flash-: USB3 driver. Nyugodtan szedd le az általad linkelt Intel oldalról származó USB3 drivert és használd azt (ha esetleg nem engedné telepíteni szedd le a régit és úgy próbáld meg és/vagy indítsd újra a gépet).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16GB) Kingston FURY Beast RGB 6000MHz DDR5 CL30 memória 27% 3 év garancia
- Gigabyte B760M Gaming DDR4 / 30 hónap Alza.hu garancia / Beszámítás OK!
- GIGABYTE B760 GAMING X alaplap eladó!
- G.SKILL Trident Z Neo 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz F4-3600C16D-64GTZN
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 szép, hibátlan nélkül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Essential robotporszívó feltörlő 2db 1999 Ft
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest