Hirdetés
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Még be sem mutatták, már kézben a Honor Magic9 Pro Max
- Megcsinálták az iPhone Duo nyitásanimációját Samsung hajlíthatókra
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Bemutatták, ezeket az újdonságokat hozza az Apple iPhone 18 Pro
- Újraírja az iPhone történetét a kinyitható kijelzős iPhone Duo
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Microsoft Rewards
- Összefog Európa a Starlink ellen
-
14790 - 14701
14790 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
lugosi
MODERÁTOR
Érdekes ez a 9 éves életkor, szerintem kb. pontosan annyi idősen volt nekem is első bicskám, egy piros csehszlovák victorinox-utánzat. Egy vívó volt az emblémája. Az a durva, hogy még megvan. Akkoriban nem volt belőle gond, hogy van az embernél. Szerintem most se kéne, hogy gond legyen egy ilyen jellegű dologból.
-
Digitalpimp
senior tag
Nekem hal alakú volt az első bicskám, iszonyat bugyli volt, a horgászat kapcsán kaptam. 10-11 évesen már másik bicskám volt, azaal el is vágtam a kezemet fűzfa síp készítése közben. 12-13 évesen vettem zsebpénzből a vasboltban egy tiszta fém lapos könnyű bicskát, később valamikor eltört a rúgója. A következő amire emlékszem az a seregben 18 évesen egy tradicionális magyar bicska volt már nem tudom hogy került hozzám, agancs markolathéjakkal, jó nehéz, drabális, konzerveket nyitogattam vele.
Jóval később úgy 15 éve egy áruház zöldség osztályán egy idősebb hölgy kérdezte, hogy vab-e bicskám mert levágná valamilyen zöldségnek a zöldjét, természetesen volt.
Kb. fél éve szintén egy boltban egy kerekesszékes nő kérte, hogy a bontatlan zsugorfóliából vegyek ki neki egy palack ásványvizet, előkaptam a kulcscsomón lógó szikét.Az én elsőm valahol még megvan, ja, kirándulásra, akadályversenyre vittem, vittük magunkkal. Természetesen dobáltuk őket a fákba, én egyszer olyan magasan beledobtam egybe (mert hát úgyse fog beleállni, beleállt
) , hogy haver a nyakába vett, úgy tudtam csak kihúzni. -
pittlaren
tag
Bunta elég masszív, használós késnek tűnik.
Scollar formája megvett.
818 forawd meg túl olcsóra jött ki.
[kép] + [kép]D2-es acélt minden mosás után érdemes olajozni?
Azóta megjött a kizer mini momo S90v. Majd hozok róla képet.
Meg a worksharp precision adjust elite szett is. Ezt tegnap próbáltam ki és az opinel élesebb lett vele, mint valaha. Illetve kizer shotot is újra éleztem.
A bőr szíj / strop kicsit már elkezdett színeződni, tudom ez normális. Az lenne a kérdésem, hogy mi ezzel a tapasztalat, mikor kell esetleg újra pasztázni? Egyáltalán ezt újra lehet?Itt az én PF Scholarom:

D2: melóban egy ilyen acéllal szerelt Ganzo-m van, (hihetelen sok mindent kibír) hasznalat utan kb. eltörlöm, évente nagyjából 1x olajozom, kutya baja. Sztem a minden használat utani kenés overkill.
-
gyapo11
Topikgazda
Régen alap volt, hogy volt mindenkinél bicska, a fiúgyerekek is kaptak, nekem is volt.
Nekem hal alakú volt az első bicskám, iszonyat bugyli volt, a horgászat kapcsán kaptam. 10-11 évesen már másik bicskám volt, azaal el is vágtam a kezemet fűzfa síp készítése közben. 12-13 évesen vettem zsebpénzből a vasboltban egy tiszta fém lapos könnyű bicskát, később valamikor eltört a rúgója. A következő amire emlékszem az a seregben 18 évesen egy tradicionális magyar bicska volt már nem tudom hogy került hozzám, agancs markolathéjakkal, jó nehéz, drabális, konzerveket nyitogattam vele.
Jóval később úgy 15 éve egy áruház zöldség osztályán egy idősebb hölgy kérdezte, hogy vab-e bicskám mert levágná valamilyen zöldségnek a zöldjét, természetesen volt.
Kb. fél éve szintén egy boltban egy kerekesszékes nő kérte, hogy a bontatlan zsugorfóliából vegyek ki neki egy palack ásványvizet, előkaptam a kulcscsomón lógó szikét. -
Digitalpimp
senior tag
Régen alap volt, hogy volt mindenkinél bicska, a fiúgyerekek is kaptak, nekem is volt.
-
Apophis
őstag
Én is 9 évesen kaptam Victorinoxot, vihettem bárhová, senki nem szólt érte, több osztálytársnak volt, 11 évesen már magamnak vettem CRKT-t. Értem, hogy most más a világ, de egy lángos felvágásáért ki pattog?
Nyomi egy világ, a legtöbb férfi már nem hord kést, nem tud verekedni, a fitalabbakat már a motorsport sem érdekli...
-
milan26
senior tag
Sziasztok!
Ti adtatok már kést a gyereknek? Kilenc éves, és a múltkor megszólták, mert elővette és felvágta vele a lángosát.
Iskolába, egyedül természetesen nem viheti sehová.
Én úgy gondolom, hogy így inkább rendet és felelősséget tanul.
-
gyapo11
Topikgazda
Scollar formája megvett.
Meg a worksharp precision adjust elite szett is. Ezt tegnap próbáltam ki és az opinel élesebb lett vele, mint valaha. Illetve kizer shotot is újra éleztem.
A bőr szíj / strop kicsit már elkezdett színeződni, tudom ez normális. Az lenne a kérdésem, hogy mi ezzel a tapasztalat, mikor kell esetleg újra pasztázni? Egyáltalán ezt újra lehet?Fa korongot vontam be filccel, arra kentem a pasztát. Az a tapasztalat, hogy megkeményedik de políroz tovább, abból a kemény rétegből már nem tudnak a szemcsék kijönni. Gondolom azért kopik a réteg, meg a szemcsék is kevésbé hatásosak később, de annyit nem használom, hogy ezt érzékeltem volna. Ez az autós boltokban kapható polírpaszta amivel a krómozott részeket lehet fényesíyrni. Sokféle paszta van, ha viasz vagy más nem száradó anyagban vannak a szemcsék, akkor gondolom teljesen lekoptatja a hordozóról a penge és időnként újra kell kenni. Pl. az optikai gyárakban a lencséket vasra felvitt vízzel kevert szemcsékkel csiszolják, állandóan kenni kell. Aztán jön a polírozás, azt meg valami hidegen kemény gyantaszerűséggel csinálják és tejszerű vizes keverékkel locsolják dörzsölés közben.
-
bigmasterg
addikt
Azért írtam, h. szubjektív. Mondjuk az is igaz, hogy törekszem nagyjából ua. árfekvesben vásárolni, így azért valamelyest megalapozottnak érzem. Az a PF Bunta elég meggyőző, kimondottan tetszik, az pl. kimondottan low budget, mégis milyen pofás, talan egyszer begyűjtök egyet. A Forward paneljén kar azért a hosszanti bemarásért, nélküle sztem jobb lenne. A Scholar pöpec, olyanom nekem is van igaz cocobolo markolatos.
Scollar formája megvett.
A bőr szíj / strop kicsit már elkezdett színeződni, tudom ez normális. Az lenne a kérdésem, hogy mi ezzel a tapasztalat, mikor kell esetleg újra pasztázni? Egyáltalán ezt újra lehet? -
jozsi252
veterán
Megjött a DT Grinder Compact élezőm. Meg vagyok vele elégedve maximálisan! Könnyű vele élezni és aránylag gyorsan nagyon jó eredményt el lehet érni. Szóval részemről ajánlott vétel ha valaki gondolkozik a megvásárlásán!
-
pittlaren
tag
Én nem raknám őket a Kizer felé,
De lehet csak kizerből vannak drágább modelljeim.
A háromból kettő kifejezetten olcsón jött aliról.
Azért írtam, h. szubjektív. Mondjuk az is igaz, hogy törekszem nagyjából ua. árfekvesben vásárolni, így azért valamelyest megalapozottnak érzem. Az a PF Bunta elég meggyőző, kimondottan tetszik, az pl. kimondottan low budget, mégis milyen pofás, talan egyszer begyűjtök egyet. A Forward paneljén kar azért a hosszanti bemarásért, nélküle sztem jobb lenne. A Scholar pöpec, olyanom nekem is van igaz cocobolo markolatos.
-
bigmasterg
addikt
Hülyenevű kínai kések vol 103:
Petrified Fish Tena.Ez az új kedvenc kínai márkám, meglepő, hogy mit ki tudnak hozni ár/érték arányban. A nyitás fluiditását, a markolatpanel anyagát tekintve messze az átlag Sanrenmu, jóval a Ganzo, és némileg talán a Kizer fölé pozicionálnám. Mondjuk a Civivi szintet _szerintem_ nem hozza, node ezt az ára is tükrözi. Mondjuk pont ennek a típusnak a használati értekét csorbítja a bazi nyitóagancs vagymi, de pont ez tetszett benne, hogy olyan drabális, egyben amorf:
Én nem raknám őket a Kizer felé,
De lehet csak kizerből vannak drágább modelljeim.
A háromból kettő kifejezetten olcsón jött aliról.
-
lugosi
MODERÁTOR
Én csak nézek ezekre a drága, illetve modern késekre. Nekem valahogy újabban, főleg hogy némileg öregszek is, egyre inkább a régies, tradicionális bicskák jönnek be. A hazai kézművesek közül is, de azok nekem használati tárgynak drágák, a sorozatgyártott modellek közül a Buck tradicionálisabb darabjai (mostani érzésem szerint a jelenleg birtokolt legjobb zsebkésem egy Buck 112, a pontos árra nem emlékszek, de talán 32e Ft volt annak idején). Sajnálom, hogy nem vettem annak idején inkább 110-et, vagy 110-et is, mert most már drágább.
Amik még tetszenek, azok a Stockman stílusú bicskák, illetve nemrég találtam rá a kategóriára, hogy toenail vagy elephant toe stílusú zsebkés, csak érdekesség miatt egy valami olyat tuti veszek (bár nemrégiben fogadtam meg itthon, hogy több zsebkés egy ideig nincs - bár az egy ideig nem lett definiálva
). -
pittlaren
tag
Nem kívántam hitvitát nyitni, egyrészt nyilván szubjektív vélemény, másrészt azért a Ganzo messze nem a késipar csúcsa - félreertés ne essék, nyilván a Kizer, Civivi, Kansept, PF sem - szóval még az én igen korlátozott látóköröm alapján is, hogyne lenne elérhető jóval minőségibb gyártó mint a Ganzo. Nyilván, mindenki másképp definiálja azt, h. "megfizethető", de az általam említett "al-brand' kések igenis nívósabbak, akár a markolatpanelt, akár a nyitásmechanizmus fluiditását nézzük, miközben árban nem olyan jelentős a különbség a delikvensek között. Pl. a Ganzo G10 panelek keményebb, kopogós műanyag hatásúak, ezt nem tapasztalni az általam említett márkak esetében. De pl a Ganzo FH927 minden fillért megért, nagyon jól sikerült darab, mégis, ha odateszem mondjuk a PF Tena mellé, érthetetlen, hogy kerülhetett közel ugyanannyiba.
-
roseben
tag
Nekem csak egy Axil lockos volt de elajándékoztam. Iszonyatosan akadt. Lehet, hogy már jókat csinálnak, csak az acél vagy D2 vagy nem éltartó. Én elvagyok a 154CM-mel. Most rendeltem egyet N690-nel. De ennél alább nem adom.
-
roseben
tag
Mostanában nem vettem Kizert, részben a fantáziátlan modellek miatt, de főleg, mert nagyon sok a minőségi panasz az utóbbi 2-3 évben. Értem, hogy nem prémium, de durva hibák vannak sokszor, ami Civivi-nél tuti nem gyakori, pedig ez is budget line, de mégis van mögötte egy WE. Civivi késeim egyébként precízebb kidolgozásúak, mint a megmaradt Kizereim (Huntsman, Két Sheepdog), amikben találok azért hibát, bár brutál jó kések egyébként, a Sheepdog C01C egy ideig az EDC-m volt.
Lehet, hogy a minőségellenőrzés jobb a Civivinél. De az alapanyagok - prémium acél, carbon/titán markolat - a Kizernél azért jócskán vannak. Ha az a fantázia amit a WE csinál akkor köszönöm nem kérek. Én a hagyományos formavilágot kedvelem. A Kizer nemcsak simán lenyúlja az ötleteket, de fejleszt rajta. Pl. a Clutch lock egy állítható Axis lock. Az egyik Drop Bear 2-n a Smock lockot a tengely csavar mellé tették amitől az amúgy rövid markolaton nem kell behajlítani az ujjadat amikor oldod a zárat. A dugattyús zárak gomját jó helyre teszik de a 'Top/Button Liner lock'-nál ez volt az első ilyen.
Drop Bear 2
vs
Renissance -
Apophis
őstag
Mostanában nem vettem Kizert, részben a fantáziátlan modellek miatt, de főleg, mert nagyon sok a minőségi panasz az utóbbi 2-3 évben. Értem, hogy nem prémium, de durva hibák vannak sokszor, ami Civivi-nél tuti nem gyakori, pedig ez is budget line, de mégis van mögötte egy WE. Civivi késeim egyébként precízebb kidolgozásúak, mint a megmaradt Kizereim (Huntsman, Két Sheepdog), amikben találok azért hibát, bár brutál jó kések egyébként, a Sheepdog C01C egy ideig az EDC-m volt.
-
milan26
senior tag
-
gyapo11
Topikgazda
Bűnügyi sorozatokban gyakran említik, hogy nem ritka a késes támadásoknál hogy a támadó is megsérül pont a kéz pengére csúszása miatt. Konyhában ritkább a szúrás, a káposzta meg a görögdinnye jut eszembe, és a lelkiállapot is más lehet mint amikor valaki megtámad valait egy késsel. Nekem mindenesetre a merőleges pengető jobban tetszik, de a visszahajló még jobban, bár annak meg 90 foknál kisebb szögű hegye van, viszont rácsúszás ellen a legjobb.
-
fojtviki
őstag
Nem tudom, nekem van jó pár, már beszereztem egy görgőset is kínai másolatot. De vagy nincs egyenes élű késem amire jó lenne, vagy van pl. Nakiri, de az meg olyan széles, hogy lefordul a mágnesről. Na meg gondolom a gyémánt is lekopik hamar a korongokról ha valaki használja. Ha meg olyan anyagú a kés akkor nem is fogja a mágnes.
Azért kérdeztem csak, ha nem lett volna, akkor elküldtem volna ami nekünk van
Morvix lett véve, de marhára semmit nem ér
Azután jött a DT Grinder 
-
roseben
tag
Jó az Globalnak is.

Nincs rajtam az olvasó szemüveg.

Vagy a diszlexia miatt volt. -
Digitalpimp
senior tag
-
roseben
tag
Golbal kés volt?
-
zoltanz
nagyúr
Évtizedekig dolgoztam étteremben hasonlóval, tiszta fém kés, pedig sokszor nedves, étolajos kézzel, de nem csúszott meg. (Én is jobb szeretek érdes vagy tapadósabb nyelűvel dolgozni, nyugodtabb)
Olyan már volt, hogy leesett reflexből utánanyúltam, és sebesültem -
gyapo11
Topikgazda
-
gyapo11
Topikgazda
Nekünk is ilyen felhozatal van, Dick, Solingen, fanyelű dick. A németeket 18-20 fokra csináld szerintem. Nálunk 18 fok a németeknél. A 15 fok az a Japán késeké nem? Van Japán kés is itthon, de a 2 év alatt, azt még mindig nem kellett élezni
Az nagyon jó kés, mondjuk ahhoz mindig bambusz vágódeszka van használva
Volt nekünk ez a Work Sharp élező is a Ken Onion, ha jól emlékszem. Na ahhoz képest ez a Dt Grinder egy álom állítólag 
gyapo11: mikor böngésztem a topikot, olvastam, van itt valaki, akinek sokfajta élezője van, kivéve ez az asztalon görgős. Nem te vagy az véletlenül?
Nem tudom, nekem van jó pár, már beszereztem egy görgőset is kínai másolatot. De vagy nincs egyenes élű késem amire jó lenne, vagy van pl. Nakiri, de az meg olyan széles, hogy lefordul a mágnesről. Na meg gondolom a gyémánt is lekopik hamar a korongokról ha valaki használja. Ha meg olyan anyagú a kés akkor nem is fogja a mágnes.
-
Ereshkigal
őstag
-
pittlaren
tag
Totál szubjektív, az eddig nálam megfordult darabok - nem kizárólag a fentiek, hanem az évek során jöttek/mentek - alapján. Még egy Kanseptet megnéznék, képek alapján elég meggyőzőek tűnnek, kimondottan tetszetős némelyik darab.
-
roseben
tag
Petrified Fish Tena.Ez az új kedvenc kínai márkám, meglepő, hogy mit ki tudnak hozni ár/érték arányban. A nyitás fluiditását, a markolatpanel anyagát tekintve messze az átlag Sanrenmu, jóval a Ganzo, és némileg talán a Kizer fölé pozicionálnám. Mondjuk a Civivi szintet _szerintem_ nem hozza, node ezt az ára is tükrözi. Mondjuk pont ennek a típusnak a használati értekét csorbítja a bazi nyitóagancs vagymi, de pont ez tetszett benne, hogy olyan drabális, egyben amorf:
Érdekes, hogy a Civivi-t a Kizer fölé pozícionálod.
-
pittlaren
tag
Size does matter, vagymi:
-
pittlaren
tag
-
bigmasterg
addikt
Kizer Mini Momo S90v
-
milan26
senior tag
-
zoltanz
nagyúr
Jó ár érték arányu ez az Ikea márkájú is
-
fojtviki
őstag
Köszönöm szépen a információkat és tippeket! Egyelőre kipróbálom ezt a 120-400-bőrszalag triót, aztán ha más nem akkor rendelek 3M szalagot amiket te is említettél.
Nagyon kíváncsi vagyok a tudására, régóta szemezek vele.gyapo11
Húsipari múlt miatt Solingen meg Dick szeletelő illetve csontozókések vannak minden méretben szóval azokat fogom élezni vele.
Nagyon tetszik a DT Grinder gépeken hogy az élszöget ilyen részletességgel be lehet állítani.
Biztos kell majd idő mire kitapasztalom a dolgokat, illetve lehet fogok később rendelni hozzá nagyobb szemcseméretű 3M szalagokat amikkel esetleg finomítani fogom az élezést úgy hogy a bőrszalagot nem használom.
Várom hogy megjöjjön nagyon kíváncsi vagyok a tudására.
Igen azért valamennyire tisztába vagyok vele hogy semmi értelme borotva élesre csinálni egy kést, mert használattól függően gyorsan kimegy az a nagyon finom él.
Arra gondoltam elsőre hogy ilyen 15-20 fok környéki szöget adok meg oldalanként attól függően mire fogom használni a kést. Nyilván egy filéző késnek lehet kisebb szöget adni, viszont egy csontozónak nem feltétlen fontos kicsi élszög.Köszönöm a segítséged és tanácsod neked is!

Nekünk is ilyen felhozatal van, Dick, Solingen, fanyelű dick. A németeket 18-20 fokra csináld szerintem. Nálunk 18 fok a németeknél. A 15 fok az a Japán késeké nem? Van Japán kés is itthon, de a 2 év alatt, azt még mindig nem kellett élezni
Az nagyon jó kés, mondjuk ahhoz mindig bambusz vágódeszka van használva
Volt nekünk ez a Work Sharp élező is a Ken Onion, ha jól emlékszem. Na ahhoz képest ez a Dt Grinder egy álom állítólag 
gyapo11: mikor böngésztem a topikot, olvastam, van itt valaki, akinek sokfajta élezője van, kivéve ez az asztalon görgős. Nem te vagy az véletlenül?
-
jozsi252
veterán
Igen, mert élszög kialakítás után P120 vagy P240 után, a 400-assal már csak egyszer kell meghúzni, majd bőrszalag. De nálunk van még P240, ha nem csorba a kés, akkor nem kell a P120. Pluszban van még 3M szalag A30-A16-A6
. Tehát az élezés úgy néz ki, hogy P120 vagy 240-P400-A30-A16-A6 és bőr
Borotva éles minden, csomószor elvágtam már a kezem. Mert nem tudtam, hogy hirtelen az összes kés meg lett élezve 
Köszönöm szépen a információkat és tippeket! Egyelőre kipróbálom ezt a 120-400-bőrszalag triót, aztán ha más nem akkor rendelek 3M szalagot amiket te is említettél.
Nagyon kíváncsi vagyok a tudására, régóta szemezek vele.gyapo11
Húsipari múlt miatt Solingen meg Dick szeletelő illetve csontozókések vannak minden méretben szóval azokat fogom élezni vele.
Nagyon tetszik a DT Grinder gépeken hogy az élszöget ilyen részletességgel be lehet állítani.
Biztos kell majd idő mire kitapasztalom a dolgokat, illetve lehet fogok később rendelni hozzá nagyobb szemcseméretű 3M szalagokat amikkel esetleg finomítani fogom az élezést úgy hogy a bőrszalagot nem használom.
Várom hogy megjöjjön nagyon kíváncsi vagyok a tudására.
Igen azért valamennyire tisztába vagyok vele hogy semmi értelme borotva élesre csinálni egy kést, mert használattól függően gyorsan kimegy az a nagyon finom él.
Arra gondoltam elsőre hogy ilyen 15-20 fok környéki szöget adok meg oldalanként attól függően mire fogom használni a kést. Nyilván egy filéző késnek lehet kisebb szöget adni, viszont egy csontozónak nem feltétlen fontos kicsi élszög.Köszönöm a segítséged és tanácsod neked is!

-
fojtviki
őstag
-
roseben
tag
Igen, mert élszög kialakítás után P120 vagy P240 után, a 400-assal már csak egyszer kell meghúzni, majd bőrszalag. De nálunk van még P240, ha nem csorba a kés, akkor nem kell a P120. Pluszban van még 3M szalag A30-A16-A6
Borotva éles minden, csomószor elvágtam már a kezem. Mert nem tudtam, hogy hirtelen az összes kés meg lett élezve 
Mennyi volt az élező gép ára?
-
gyapo11
Topikgazda
Sziasztok
Rendeltem egy DT Grinder KS1-Compact élezőt. Van valakinek tapasztalata esetleg vele innen a fórumról? Azt tudom hogy használhatóságra meg minőségre egy kiváló termék, igazából az érdekel hogy mondjuk 1-1 szalaggal hány kést lehet megélezni, meg ilyesfajta tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Csak az otthoni késeket szeretném vele élezni, nem másra akarom használni.Köszönöm!

Tapasztalat ezzel a géppel nincs, másikkal van. Hogy meddig tart egy szalag az több dologtól függ, mennyire ragaszkodnak a szemcsék a hordozóhoz, milyen kemény a kés anyaga és mekkora erővel nyomod a szalagra. Én 10 szalagot kaptam a géppel, mindegyik más szemcseméretű, leginkább a legfinomabbat használom ami 1000-es és azt is a legkisebb fordulatszámon, a szalagnak semmi baja, pár tíz élezés után. Nem kell a kést elcsiszolni, csak az élszalag síkjából kell levenni mondjuk 1 ezred vagy 1 század mm-t és újra éles a kés. Szóval a legfontosabb az élszög tartása. Ha meg az élszög x fok és még rámész az 1000-essel x+1|x+2 fokra akkor tényleg csak finoman simítani kell leheletnyit, de inkább finom kövön vagy kerámián, ehhez már a gép szinte durva. A bőr az egy kérdés, szerintem konyhába nem kell, most is éppen kenőmájas volt a vacsora, kaszakövön pár húzás és mint a vaj, amúgy meg nyomja szét. A kések nem olyan kemény anyagból vannak mint a borotva, tehát a borotva él tartóssága egy késen 0, borotvakés meg kipattogzana konyhai használattól, nem arra való.
-
fojtviki
őstag
-
jozsi252
veterán
Alapból 2db 120-as 2db 400-as meg 1 bőrszalag jár hozzá, ehhez rendeltem 3-3db 120-as meg 400-as szalagot, és akkor 5-5 egy darabig elég lesz.
De akkor a 60 késhez még mindig ugyanazokat a szalagokat használjátok? Ilyen jól bírja? -
fojtviki
őstag
Sziasztok
Rendeltem egy DT Grinder KS1-Compact élezőt. Van valakinek tapasztalata esetleg vele innen a fórumról? Azt tudom hogy használhatóságra meg minőségre egy kiváló termék, igazából az érdekel hogy mondjuk 1-1 szalaggal hány kést lehet megélezni, meg ilyesfajta tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Csak az otthoni késeket szeretném vele élezni, nem másra akarom használni.Köszönöm!

Jó gép nagyon. Nálunk már vagy 60 kés meg lett élezve, de a szalag még jó. Bár párom az rendelt többfajta szalagot.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok

-
bigmasterg
addikt
Petrified Fish PFE04 Scholar
-
-igu-
veterán
-
csibe1
veterán
-
gyapo11
Topikgazda
Igen, a szekercék ilyenek. Az eredeti funkcióhoz ez a bevált forma.
A hasítóképességről volt szó, ott nem nagyon számít, hogy mennyire szimmetrikus a fej vagy az él. Viszont a tömeg és az abbó következő impulzus amit át tudunk vinni a tuskóra az igen. De ha 1 kg-os a fej, akkor az ács nem tudna vele dolgozni egész nap. A Forged in Fire sorozatban láttam kovácsokat nagyobbacska kalapáccsal dolgozni, eléggé el tudott fáradni a kezük. -
milan26
senior tag
-
orbit76
tag
-
gyapo11
Topikgazda
-
fojtviki
őstag
Hát amit most használ, az egy gyorsban tüzépen vett 4000Ft-os balta. Azért kellett mert tavaly a nyaralóban bográcsoztunk, és nem volt mivel összevágni a fát
Szóval nem egy minőségi darab. Azért is gondoltam úgy, hogy kap egy baltát, valami szebbet, ami jól használható. Így le van tudva az ajándék is. Van időm még Október végéig kell beszereznem 
-
orbit76
tag
-
gyapo11
Topikgazda
Meg kell nézni az élszöget, lehet hogy túl kicsi, baltára lehet durvábbat tenni, az erősebb. Csak a gerenda faragó szekercére kell kis szög.
-
gyapo11
Topikgazda
Csal ötlet, ami drót a kezembe került, az általában meggajlítás után úgy marad. ez klipszmél nem annyira jó. Viszont az alaktartó edzett acél meg elpattan ha hajlítani akarom, az se jó. Marad az amit írtál, lágy állapotban hajlítás és utáma hőkezelés.
-
roseben
tag
A legrövidebb drót klipet keresem. Valakinek van ötlete? Ezeket csak meghajlítják vagy hőkezelni is kell?
-
roseben
tag
-
koxx
MODERÁTOR
-
fojtviki
őstag
-
lugosi
MODERÁTOR
-
roseben
tag
Éltartóbb balta kell? Fát hasogatni?
Megélezni a baltát nem jó ötlet? -
fojtviki
őstag
Sziasztok. A jómúltkor Japán kést vettem páromnak,. Most, mivel úgymond sokat főzőcskézünk a kertben, mindig szidja a kisbaltát, hogy azonnal kicsorbul. Tudom, hogy kés topik, de esetleg valami kézműves kisbaltát nem látott valaki valahol? Köszönöm
-
Apophis
őstag
Már majdnem berendeltem, de nézzetek róla videót, milyen pici: Bugout méret, vékonyka pange. Amúgy szép, egyedi darab, ha valakinek ez a méret bejön
. -
koxx
MODERÁTOR
Kérdés, ha elejted, vajon eltörik-e?!
Sanszos. Ez így majdnem kerámia pengés kés kategória. Vágni szabad vele, de mást nem nagyon.
-
Ereshkigal
őstag
-
lugosi
MODERÁTOR
-
koxx
MODERÁTOR

Érdekes edc lehet, bár élezgetni nem szeretném
Séfkések esetén látnám értelmét ennek az anyagnak/keménységnek. -
orbit76
tag
Egész Ausztriára általánosan nem. Vannak tilalmi övezetek pl iskolák, bíróság, rendőrségi épület, ahová nem vihetsz be semmilyen kést, illetve tömegrendezvényeken megtilthatják egyedi elbírálás alapján. 2 hete voltam a rendőrségen Strafregisterbescheinigung miatt, a portán 3 kést adtam le, a rendőr csajnak a szeme sem rebbent. Kifelé visszakaptam.
-
roseben
tag
Ausztriában nincs méret határ. A lényeg, hogy felismerhetően késnek nézzen ki, ne fegyvernek, vagy pl. egy ártatlan dolognak, amiből kihajtható egy penge. A Waffengesetz szabályozza.
Gyakorlati példák:
8 cm-es svájci bicska → általában problémamentes.
12 cm-es normál zsebkés → a 12 cm önmagában nem teszi illegálissá.
20 cm-es konyhakés → a pengehossz önmagában nem tiltja meg a birtoklását.
20–30 cm-es harci kés/tőr vagy machete → már egészen más megítélés alá eshet.Ebből nem lett semmi?
-
orbit76
tag
Ausztriában nincs méret határ. A lényeg, hogy felismerhetően késnek nézzen ki, ne fegyvernek, vagy pl. egy ártatlan dolognak, amiből kihajtható egy penge. A Waffengesetz szabályozza.
Gyakorlati példák:
8 cm-es svájci bicska → általában problémamentes.
12 cm-es normál zsebkés → a 12 cm önmagában nem teszi illegálissá.
20 cm-es konyhakés → a pengehossz önmagában nem tiltja meg a birtoklását.
20–30 cm-es harci kés/tőr vagy machete → már egészen más megítélés alá eshet. -
Digitalpimp
senior tag
Csütörtökön rendeltem knifestockról, ma érkezett meg.
[link] + [link]
A due cigini hámozó részben az ingyen póló miatt jött, 1db volt még raktáron.
Az élesen jött, viszi a papírt, a kizer viszont nem, azt élezni kell majd. De igencsak megvárom vele a worksharpot, nem kezdek most neki görgőssel (lehet azzal nem is lehetne), vagy kézzel, kövön.A shot általános minőség érezte kézbe véve és mechanikája viszont meggyőző.
A csomagoláson még azért érződik, hogy kínai márka (PL a műanyag, amiben a kés van), de maga a kés minőséginek tünik.
Akkor az nem is igazi kínai kés.
Eddig az összes kínai késem olyan élesen jött, hogy ihaj. A legolcsóbb gagyi is. -
roseben
tag
Ausztriában lehet 8cm alatti kés nálam közterületen?
-
bigmasterg
addikt
Csütörtökön rendeltem knifestockról, ma érkezett meg.
[link] + [link]
A due cigini hámozó részben az ingyen póló miatt jött, 1db volt még raktáron.
Az élesen jött, viszi a papírt, a kizer viszont nem, azt élezni kell majd. De igencsak megvárom vele a worksharpot, nem kezdek most neki görgőssel (lehet azzal nem is lehetne), vagy kézzel, kövön.A shot általános minőség érezte kézbe véve és mechanikája viszont meggyőző.
A csomagoláson még azért érződik, hogy kínai márka (PL a műanyag, amiben a kés van), de maga a kés minőséginek tünik.
-
l@ja2
csendes tag
-
roseben
tag
Nem is tudtam, hogy Kínának van VG-10 saját változata a 10Cr15CoMoV.
Náluk van 'nyugati' markolattal és félbaknival ellátott konyhakés. -
-igu-
veterán
Annyi, hogy a kés nyelét fogja meg, nem a pengét.
Szerintem simán be lehet fogatni pálcásba is.
Upsz, egy Marttiini kalapuukko

-
roseben
tag
-
roseben
tag
Annyi, hogy a kés nyelét fogja meg, nem a pengét.
Szerintem simán be lehet fogatni pálcásba is.
Ez még több mozgást fog eredményezni szegény kis műanyag élezőnek.
-
bigmasterg
addikt
-
gyapo11
Topikgazda
"gondolom a szöget a pálcás részen méred"
Igen,
"és akkor lesz helyes az eredmény, ha a kés pengéje pontosan vízszintesen fekszik"
hát erre eddig nem is gondoltam, köszi, hogy felvetetted! Legközelebb ha összeszerelem a cuccot akkor ezt leellenőrzöm. Én mindig csak a pálca szögét néztem eddig, mert ugye az eltérő szélességű (magasságú?) pengék miatt a képzeletbeli háromszög B oldala hosszabb lesz, és ezáltal a B oldallal szemközti szög is változik. De arra eddig nem gondoltam, hogy mi van akkor, ha a B oldal nem párhuzamos a talajjal, azaz nincs vízszintben, pedig ez is tök fontos.
Nagy eltérés a vízszinttől már szemre is feltűnne, de kicsi nem annyira. Az más kérdés, hogy pl. 15 helyett 14 vagy 16 fok zavaró lenne-e az él működésében, szerintem nem. Ez csak olyan műszaki precizkedés.
-
gyapo11
Topikgazda
Igen, kétoldalas a befogója és műanyag. Igaz én nem szoktam rányomni, de így csak minimális mozgása van. Nekem inkább az a fenntartásom ezzel az élezővel, hogy a nagyon kis pengéket (jellemzően zsebkéseket) nagyon nehézkes vele élezni, mert azokra alig tud ráfogni a befogó (pl. a victorinox pengékre). Ott nagyon milliméterezni kell a befogással, hogy tartson is, és az élező ne a befogó pofát érje, mert alig lóg ki alóla a penge. 2-3 centis pengétől felfelé már nincs gond.
Nekem volt a kezemben olyan szalonnázó, aminek kb. 6-7 mm széles volt csak a pengéje, szerintem azt reménytelen befohni. Nem elköszörült volt hanem új, ilyenre gyártották.
-
gyapo11
Topikgazda
Megjött a Tojiro.

A kés nagyon könnyű, a penge nagyon vékony. 1.4mm/109g
21 centis kések vannak itthon, ez a 18cm nagyon rövid. A markolat is kisebb kézbe illik. Az ujjvédő nekem hiányzik.
Eddig ér a nyélben a 'tang'.
Baromi éles. A papírban olyan alakzatokat vág hang és akadás nélkül, hogy ilyenre még sosem tudtam élezni semmit. A dinnyében is átvitte a magokat gond nélkül. Nem lökte arrébb őket.
Elférnek az ujjaid a markolat és a deszka között?
-
koxx
MODERÁTOR
Megjött a Tojiro.

21 centis kések vannak itthon, ez a 18cm nagyon rövid. A markolat is kisebb kézbe illik. Az ujjvédő nekem hiányzik.
Baromi éles. A papírban olyan alakzatokat vág hang és akadás nélkül, hogy ilyenre még sosem tudtam élezni semmit. A dinnyében is átvitte a magokat gond nélkül. Nem lökte arrébb őket.
Gondolom van kb 15 fokos elszoge azert ilyen borotva
-
roseben
tag
Megjött a Tojiro.

-
lugosi
MODERÁTOR
-
l@ja2
csendes tag
Igen, kétoldalas a befogója és műanyag. Igaz én nem szoktam rányomni, de így csak minimális mozgása van. Nekem inkább az a fenntartásom ezzel az élezővel, hogy a nagyon kis pengéket (jellemzően zsebkéseket) nagyon nehézkes vele élezni, mert azokra alig tud ráfogni a befogó (pl. a victorinox pengékre). Ott nagyon milliméterezni kell a befogással, hogy tartson is, és az élező ne a befogó pofát érje, mert alig lóg ki alóla a penge. 2-3 centis pengétől felfelé már nincs gond.
vettem hozzá kis késekhez egy tormek SVM-00-t . csak ajánlani tudom. tudsz vele laposabb szögeket, illetve kb bármekkora kis kést is befogni
-
roseben
tag
-
roseben
tag
A professional kivitel megoldást nyújt erre, ott fém a befogó, csak 100ezer felett van a sima és 200 körül a sok kiegészítős verzió. Ezt egyelőre túlzásnak éreztem volna.

Amúgy azt mondják, hogy nem kell erősen nyomni.
De árulnak hozzá olcsón több fajta clamp supportot is, ami alátámasztja.20-30 ezerért kapsz fémet Alin.
-
koxx
MODERÁTOR
-
lugosi
MODERÁTOR
-
bigmasterg
addikt
A professional kivitel megoldást nyújt erre, ott fém a befogó, csak 100ezer felett van a sima és 200 körül a sok kiegészítős verzió. Ezt egyelőre túlzásnak éreztem volna.

Amúgy azt mondják, hogy nem kell erősen nyomni.
De árulnak hozzá olcsón több fajta clamp supportot is, ami alátámasztja.
Új hozzászólás Aktív témák
-
14790 - 14701
14790 - 14701 14700 - 14601 14600 - 14501 14500 - 14401 14400 - 14301 14300 - 14201 14200 - 14101 14100 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Még be sem mutatták, már kézben a Honor Magic9 Pro Max
- Megcsinálták az iPhone Duo nyitásanimációját Samsung hajlíthatókra
- Most aztán tényleg durván elszállhat az erősebb GeForce VGA-k ára
- Star Citizen
- Apple MacBook
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Bemutatták, ezeket az újdonságokat hozza az Apple iPhone 18 Pro
- Horgász topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Gaming A15 FHD Gamer notebook - R7 7445HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050 4GB
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L580 I i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari
- RTX 4060 Gamer PC Ryzen 5 5500 / 16 GB RAM / 1 TB NVMe / 2 év garancia
- iPhone 12 Pro Max 128GB 99% (3 Hónap Garancia)
- Apple iPad 7. Generáció / 32 GB / Wi-Fi / 6hó Garancia
) , hogy haver a nyakába vett, úgy tudtam csak kihúzni.

Petrified Fish Tena.
Morvix lett véve, de marhára semmit nem ér

sokszor használom, mert olyan élszögeket élezek néha, hogy már le van gyalázva a ws befogó... de simán jó hozzá. és nem, nem lötyög, de nem is kell rányomni a gyémántot ahhoz, hogy szedje az anyagot...
Persze.