Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
SzlobiG
félisten
Valszeg még ez lehet, mert nekem olyan szinten le van húzva a venti profil, hogy még terhelésre se ugrik meg mintha manuálisan fixáltam volna egy bizonyos fordulatra nálam fontos a csend és így hogy xar a hőátadás (tudom ez ilyen) teljesen mind1 hogy mekkora fordulaton tekernek a ventik pláne vízzel.
-
fanti
addikt
-
Simi37
őstag
Hát vagyunk még itt páran C6H lappal. Nem régiben raktam be pár képet. Azok alapján (illetve a topikos eredmények alapján) azt mondanám, hogy nincs különbség. Ugyanoda boostol mint az x470ek ha nem állítom kézzel. A ramot is simán viszi 3600mhz-en. CB pontokban ott van ahol a többi.
[ Szerkesztve ]
Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • ASRock RX 6900 XT OC Formula
-
Pro!Petya
addikt
Szerintem úgy akartad írni hogy:
"Van valami negatív lemaradása az átlagos X470-es lapoknak a X370-es C6H-hoz képest 3XXX-es procik használata esetén?"Akinek nem kell a (*pcie4) és az overkill vrm ahhoz hogy nonstop üvegen hajtson pl egy 3900X / 3950X-et annak értelmetlen a váltás C6H-ról ha már egyszer megvette.
(főleg nem egy átlagos X470-re)Elsők között ugrottam volna C7H/C8H-ra (ugyanúgy mint a C6H-ra) ha szükséges, de a tesztek megmutatták hogy indokolatlan a váltás Matisse alatt.
-
addikt
A hónap végén belevágnék a 2600 cseréjébe, de még mindig nem tudom, hogy mire cseréljem. Már rengeteg teszten vagyok túl, de valahogy nem jutok dűlőre. Csak játék a szempont. 3600, 3600x vagy 3700x, ami szóba jöhet. Nem tudom, hogy van-e értelme 3600 felé mennem. Fhd-ra kellene, asrock x570 steel legend, 16gb 3200 cl16, sapphire 5700xt nitro+ mellé. Ami miatt a 3700x is szóba jöhetne, hogy rdr2 tesztben (és más újabb játékban is) úgy láttam, hogy profitál belőle.
-
Skyner
tag
Sziasztok!
Intelről váltottam, hétvégén összeraktam egy MSI Tomahawk Max + Ryzen 3700x + Noctua NH-D15 kombót.
1.0.0.3 ABBA biost flasheltem a lapra, chipset driverből az augusztusit tettem fel fudi2002 ajánlására.
Olvasgattam a topikot és fudi2002 megosztott tapasztalatai alapján lőttem be a PBO-t kimaxolva egy kis módosítással. Ezúton is köszönöm a megosztott javaslatait. Kénytelen voltam a PBO Limits paramétert Motherboard-ra rakni, mert különben a maximálisan ajánlott CPU Vcore 1.325V feszültségét nem tudtam tartani. Így sem lett tökéletes, mert peak-ben 1.336V és néha picit felé is ment, de nem tudom, hogy az nem baj-e.
Gondolom ekkor még nem kellene aggódnom, viszont kedvenc játékomnál (GTA5) folyamatosan 1.344V CPU Vcore értékem volt 1.352V peakkel.
Windows kiegyensúlyozott energiasémát választottam, így tétlen állapotban szépen visszavesz az órajelből és boostol ha kell, de félek, hogy a proci sok feszt kap játék közben és meggyilkolja pl. egy maratoni 16 órás folyamatos használat.Kipróbáltam all core 4.3Ghz-on fix 1.325V CPU limittel, stabilan futott és 5100 feletti CB20 pontszámot kaptam, de azt olvastam itt, hogy a fix OC nem éri meg. Nekem fontos a fogyasztás is, szóval maradok a PBO-nál, de a procit is kímélni szeretném.
Az alábbi képek kimaxolt PBO értékeket reprezentálják, a játék képen látszik, hogy jók az órajelek, de az aktuális és a Max CPU Vcore szerintem nem annyira.
Minden javaslatot előre is köszönök.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
ÖÖ így akkor most fejből:
pbo: manual, limit disabled, scalar 1x(fiúj ajánlása alapján), override +500mhz, 90 fok throttle
llc 8, under clocking protection -575mw
Global states be, amd cool and quiet be, utána pstates 0, cppc enabled
341-es biosnál így tökjó. A játék alatt nálam 1.48v-ot is kap (olyan játék ami 2-3 szálat mozgat) ez is normál, csérbe nálam csapkodja folyamat a 4500-4525öt. 1usmus féle ütemezővel használom épp, viszont ne a legújabb chipset drivert használd!! 08.nemtomhányadikait rakd fel.Mem tuning->msi try it szuper cucos, ha kell segítünk.
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Skyner
tag
válasz fudi2002 #9611 üzenetére
Köszönöm szépen a gyors válaszodat.
Global States bekapcsolva, AMD Cool and Quiet is bekapcsolva.
Az augusztusi chipset drivert tettem fel, a memória tuning még hátravan.
2db 8GB-os Kingston HyperX Predator 3200Mhz CL16-os modulom van, nem tudom hogy hova lehet még tuningolni és hogyan kell, de köszönöm a segítség felajánlásodat is.Ezek a jelenlegi beállításaim, amint hazaérek a munkából, kipróbálom amiket írtál.
-
fudi2002
veterán
2. kép, cpu mehet auto-ra. NB oké. Többek szerint meg lett erősítve, nem baj a laza terheléskori 1,48v sem.(ezt nekem is szoknom kellett ) Amúgy ha negatív offsetelsz, akkor állj meg valahol -0,0750 körül. A Te értékednél már nagyot esik.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
törölt tag
válasz SECTORnooB #9497 üzenetére
Elnézést még egy kérdés. Atx vagy mAtx? Méreten kivűl van a kettő közt különbség?
-
fudi2002
veterán
-
R3laX
addikt
ROG B450-E-hez Asus alkotott. Bios-ból nem tudja beolvasni a letöltött 2901-est. Pedig érdekelt volna az a : "01. Update Memory Overclocking Rules"
[ Szerkesztve ]
-
Skyner
tag
Bár nem azonos memóriamoduljaink vannak (nekem 2x8GB Kingston Hyperx Predator 3200Mhz CL16 kit), de tudnál adni tippet, hogy miképpen próbálhatnám meg feljebb húzni és milyen tartományokban érdemes próbálkoznom?
Jelenleg XMP profillal megy 3200Mhz-en, az MSI Try It-et még nem próbáltam, viszont olvastam egy külföldi fórumon, hogy 3733 Mhz-re valaki fel tudta húzni CL16-on.
Lehet hogy nekem nem sikerülne, de 3600 Mhz is megfelelne.Mivel tesztelitek az OC-zott ramokat?
-
fanti
addikt
válasz Pro!Petya #9608 üzenetére
Igazad van és köszi!
Ha most vennél (vennétek) lapot és 50K lenne a kereted, mit vennél (vennétek)?
-Nem kell PCI-E 4.0
-Nem kell tuning (csak XFR és PBO)
-Most 3700X menne benne és 64GB G.Skill RipJaws V (4x16GB)
-Pár év elteltével lehet belemenne egy 3950XC6H vagy Gigabyte X470 Aorus Pro ? ? ?
-
DzsedalY
tag
Az biztos, hogyha a sima Tomahawk támogatását megszüntetik a MAX miatt, akkor többet MSI terméket nem veszek, kapják be
-
perfegor17
senior tag
Csak rászánom magam az alaplap cserére mit vegyek? olyan 60e ft a limit de ha kicsit felé megy az se baj
-
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
alaplapos topicból ide irányítottak a szakik a kérdésemmel: Ez a tervezett konfig, alaplap MSI B450 TOMAHAWK MAX vagy ha mATX méret lesz, akkor B450M MORTAR MAX
Kérdés: A jelenlegi ram KINGSTON HYPERX PREDATOR 16GB 3333MHz Kit CL16 megfelelő-e, vagy van ilyen sebességgel jobb vétel, esetleg picit drágábban gyorsabb?
Illetve ha faragni szeretnék a költségeken és G.Skill Ripjaws V 16GB 3200MHz kit CL16 ramot vennék az járna-e érezhető sebességcsökkenéssel játékokban?Nehezítés, hogy Oazisban kell minden komponenst beszerezni, így csak az ott elérhető ramok közül tudok válogatni
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
( V )
veterán
válasz fudi2002 #9611 üzenetére
Bocs a noob kérdésért (régen foglalkoztam már tuninngal), de ezeknek a beállításoknak van 24/7 ben is tartós érdeme? A rendszer a jelenlegi igényeinek megfelel (desktop + játék) egyelőre nem piszkáltam nagyon a gyári beállításokat (csak minimálisan hogy működjön rendesen ram stb), de ha finomhangolni lehet tartósan akkor szívesen beleásom magam
* Sᴀᴍsᴜɴɢ Gᴀʟᴀxʏ S23 Uʟᴛʀᴀ - Sᴛᴏᴄᴋ Aᴅʀᴏɪᴅ 14 * OɴᴇPʟᴜs 7T Pʀᴏ - ᴄʀDʀᴏɪᴅ 10.4 *
-
Skyner
tag
válasz fudi2002 #9635 üzenetére
Én sem tuningoltam soha, de a procit hosszú távra vettem, szóval a megóvása érdekében kellett beleásnom magam a történetbe. Megóvás alatt azt értem, hogy a javasolt feszültségértéken belül legyek, de mégis a maximálisat hozzam ki a rendszerből, középutat választva a teljesítmény és fogyasztás terén.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz Mercutio_ #9632 üzenetére
Ha van hely akkor ne mATX legyen, mert a méret miatt korlátozottak a csatlakoztatási lehetőségek. Szerintem, de lehet neked ez nem fontos...
RAM-ból kérdezd meg az ittenieket mert többen vannak relatíve olcsó tuningos RAM-kal - olyan típus lenne jó 3200 C14 vagy 3600 CL16-ban stabil (ti. ez az ideális a Ryzen 3000-hez). -
csucsbicep
nagyúr
Bár nem igen ide tartozik, de használ valaki itt Dark Rock 4 hűtőt? Elforgatható úgy, hogy a ventilátora a ramok irányából szívja a levegőt? Mert azt hiszem a Pure Rockot nem lehet elforgatni, legalábbis anno úgy olvastam.
-
subaruwrc
félisten
válasz csucsbicep #9641 üzenetére
mivel a hőcsövek kialakítása megszabja hogy építed rá az am4 foglalatra, nem lehet elforgatni 90 fokkal azt a hűtőt sem.
-
Skyner
tag
válasz fudi2002 #9615 üzenetére
Mindent beállítottam amit írtál, kivéve a vddg és p-t, mert az inaktív (szürke mező), hiába expert beállításokra raktam. Természetesen előtte elvégeztem a javasolt bios frissítést. Mondjuk így is nőtt a CB20 pontszáma 4453->4830 és feljebb is boostolta az órajeleket, szóval így is köszönöm az eddigieket. Ja, 1usmus power planjét is felraktam. Mitől lehet inaktív az a 2db paraméter?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz csucsbicep #9644 üzenetére
itt egy Dark rock 4PRO el van forgatva 90 fokkal, a simat nem tudom lehet-e.
-
arnoldito
senior tag
válasz perfegor17 #9631 üzenetére
Mondjuk ezt [link]
Sajnos ennek az Extreme változata már nincs az Alzán. Én még 58k vettem 2 hónapja zsír újan. Na az bivaly, 14fázisos VRM, dupla m.2 SSD rengeteg extra. Abban a 3950X is csont nélkül fog menni. -
Mercutio_
félisten
válasz szasanyi #9647 üzenetére
Jaaaa, leesett
Össz-vissz lesz 1 nvme m.2 és max még 1 sata ssd, és 1 hdd, a venticsatik számára majd felhívom a gyerek figyelmét
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Paxker315
addikt
válasz Mercutio_ #9648 üzenetére
Pár száz forint egy pwm elosztó, illetve, egyes ventik gyárilag tartalmaznak y-kabelt, és sorba tudod kapcsolni. Nekem az itx lapon 2 venticsatlakozo van, és mégis rá tudok kötni öt ventit.
Nézz utána pl, milyen ventik hasonlóak az arctic freezer PST (PWM SHARING TECHNOLOGY) megoldasahoz. Úgy akár 4 venti is mehet 1 csatlakozora, három meg 100%.🙂
legyen üres
-
Motyi
senior tag
válasz arnoldito #9646 üzenetére
14 fázis...ne álmodozz. Az Extreme VRM szempontjából kb. egyezik a Hero-val, azaz 8+4 fázisos vrm-el rendelkezik:
"The VRM is in an 8+4 phase configuration. The ASP1405 produces 4+2 phases and is most likely an IR35201 with support for up to 6+2 phases or 8+0 phases. Here the four CPU phases and two SoC phases are doubled to 8+4 phases through six IR3599 doublers/quadruplers working in doubler mode located on the back of the motherboard. Each power stage is made up or an IR3555M, International Rectifier's latest 60A PowIRstages, and best in class. ASUS is also using their 10K solid capacitors and micro-fine alloy inductors. The VRM is pretty much overkill for the platform."Ha valakinek nemm kellenek az Extreme "extrái" akkor a Hero is tuti vétel főleg ennyiért. Én az Extremet tudtam még alzánál beszerezni, 57k volt, eltettem a szekrénybe tartalék lapnak. Ennyit nagyon megért.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft