- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speed®
titán
-
Habugi
addikt
válasz
Ghoula #40295 üzenetére
Teljesen mindegy honnan nézem, pl 2011-ben & Firestrikeban 40-50%-ról startol a c2c difi, ebben pedig nálad van ~6% és láttam már vagy tucat olyan eredményt ami ennél kevesebb.
HT-Offos pedig beszédes lehet valóban..(#40296) HSM:
Igen, magam sem nagyon tudtam másra gondolni csak a RAM órajelre, ha jól rémlik még csak nem is járatja 100%-ra a magokat, FS-hez hasonlóan, mégis egészen más eredményt ad.
(#40294) GAbre:
Pedig jól jön az a plusz vRam..
DX:MD-vel is bővült a korábbi lista, 1080p & Ultra presettel néha alulról karcolja a 8GB-ot:
Szokásos módon kikapcsolt DoF & MotionBlur mellett és egyel visszavett shadow részletességgel a fix 60fps mindig megvan, mindenfajta OC nélkül. Gyönyörű és részletes egyébként grafika, nekem ez a felturbózott DawnEngine iszonyatosan bejön.
-
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39812 üzenetére
Az AFR más tészta. Ott ugye a fő baj amennyire tudom a memóriatartalmak szinkronba hozása illetve a procedurális képi elemek. Pl. az egyik kártya legenerált egy procedurális füvet, de arra a következő képkockához a másik GPU-nak még az előtt szüksége lenne az adatra lokálisan, hogy egyáltalán az létrejött volna, ráadásul a másik GPU memóriájában.
Viszont az ilyen problémás játékokban is át lehet lapolni rengeteg számítást, a nem szomszédos füveket is lehet egymástól függetlenül számítani, van csomó más dolog is a képen... Nyilván minél több a függés, annál fontosabb a késleltetés, meg annál problémásabb a jó futási sebesség elérése is....A Fury amúgy más tészta, ott mint írtam, én erősen kételkedem, hogy jó lenne a memória-késleltetése...
Sőt. Főleg egy akkora nagy erős GPU-hoz képest. Hiába van közel a GPU-hoz, ha lassú az órajel.
Mint láthattuk, nálam a 290X-en azért nem tettek csodát a 390X BIOS meg mókolt időzítések. Persze, 3-4% ingyen jó, de nem nagy csoda... -
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39801 üzenetére
Pont ez a lényeg, hogy a játékokat úgy fejlesztik, hogy ne nagyon legyen függés az egymás utáni képkockák között (meg képen belül se, nyilván).
Amúgy e téren is vannak érdekes fejlesztések, pl. Polaris-ban az utasítás előbetöltés, de ott is látszik, hogy bár segít, csodát nem tesz a mai kódok alatt...
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39799 üzenetére
"amikor sok dolgot párhuzamosan futtatunk a gpu-n, akkor a latency igen fontos"
Pont nem.Ugyanis a GPU működésének lényege, hogy rengeteg dolgot csinál átlapolva, éppen a latency áthidalására.
Ha valamihez várni kell az adatra, addig csinál mást.
Az NV-nél pl. a Maxwell-nél tuti hoz profitot a 2MB L2 (GM204), szemben a Hawaii 1MB-ával, de azért csodát nem csinál szvsz.
Ahogy a textúraömörítésen is nyer (főleg elvileg magas AA-val, ahogy a review-ok tesztelnek
).
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39621 üzenetére
No, meg nekem kis szabadidő, amit erre lehet áldozni.
Igazából a lökést az adta, hogy kiadták a dolgok... Pl. hirtelen a semmiből lett 390X DC2 nyers BIOS TPU-n, véletlenül pont passzolt bele az általatok is használt szétmókolt XFX MC-blokkja....
Így azért viszonylag megjött a bizalom, és le is egyszerűsödtek a dolgok.
Erre az öregedéses dologra nagyon kíváncsi leszek, főleg hogy a PS-ekben is hasonló képességű GCN van, szerintem épp emiatt ez lesz a megcélzott feature szint. Persze, aztán lehet, hogy mégsem, majd kiderül.
Na ja, azért manapság van már, amihez minimális kompromisszum kell. Engem nem zavar.Régen is le tudtam térdeltetni a 290-em, ma is van, amitől letérdel, de nem fogok ezért milliókat a gépbe locsolni.
Pl. a DOOM Vulcan módjából azért elég szépen kiderült, mekkora kiaknázatlan lehetőségek vannak még ezekben a kártyákban.... [link]
És azért akárhonnan nézem, azért ez az 5-6Tflops 64 ROP-al és gyors memóriával azért komoly erő, szval van mivel gazdálkodni.(#39622) Raggie: Én innen vettem az infókat: [link].
"Gyorstalpalót" nem írnék, ha nem elég a linkelt oldal, akkor jobb, ha nem erőlteted. -
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39617 üzenetére
Ahogy sejtettem... "Megtáltosodott" a 390X DC2 BIOS is az XFX-féle memória blokktól.
[link]Már csak arra kéne rájöjjek, miért nem akarja elfogadni, hogy feljebb tekertem a DPM7 feszültségét.
Hiába adok meg neki 1,225 vagy 1,25V-ot, 1,18V körül marad, és kézzel kell rátekerni +40mV-ot. -
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39617 üzenetére
"Ha azt fullba beletoltad,akkor csináltál egy 290 biost
"
Szval akkor jól sejtem, hogy bőven elég lett volna a móka nagyját megspórolva egyszerűen beletúrni egy Stilt timinget a saját gyári BIOS-omba és annyi?
Sőt, lehet egy-az egyben kiműtöm a memóriás blokkot abból az XFX BIOS-ból, és ha jól gondolom, be is zsebelhetem a +4% sebességem, ha jól gondolm 0 mellékhatással.
Meg is csinálom mindjárt.
Ez a kezd korosodni téma nagyon relatív. Nem mai vezérlő, de rendkívül fejlett volt a maga idejében, a játékok fejlődését meg visszafogák, szval szerintem még évekig nem lesz okunk aggódni a kártyánk sebessége miatt.
Bizonyos kortárs zöld kártyákkal már nem lennék ilyen nyugodt. -
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39615 üzenetére
Szerintem itt a VGA memory latency-nek lehet ehhez köze, valamint a 3Dmark ezen vegyes tesztjének működése.
Szerintem ez éleződik itt ki, de ez a valós szituációkban korántsem biztos, hogy bármi relevanciával bír, szerintem leginkább semennyivel.
Igen, így már megvan. Én sajnos nem írogattam át, pedig hasznos lett volna. No, sebaj, ha esetleg később előveszem a témát akkor rákukkantok.
De, egészen biztos, hogy a MC timigeket is felülcsaptam a gyári BBG értékekkel.Mint írtam, a komplett MC blokkot kicseréltem egy elvileg 390 blokkra, amit átírtak a BBG memóriák gyári időzítéseire. Igazából arra is kíváncsi voltam, mennyire rúgja tökön ez a moddolt 390X BIOS-okhoz képest a sebességet, és hát eléggé.
Szóval én arra jutottam, hogy ezek a 390X MOD-ok leginkább a memória-időzítéseken nyernek seebsséget.Természetesen igazad van, ha kelleni fog plusz teljesítmény, ezt fogom elővenni először. De könnyen lehet, csak simán megpiszkálom a saját 290X BIOS-om memória időzítéseit, és ott leszek majdnem a modbios-ok sebességénél.
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39610 üzenetére
Az szép gyorsulás nálad.
Szerintem nincs másik driver path, hiszen hiába flash-eled át, továbbra is R9 200-nak detektálja, tehát a driver pontosan tudja, hogy mivel van dolga.
Ami más, az elvileg a BIOS kódja, illetve a memóriavezérlő konfigurációja benne. Ez simán magyarázhatja a látottakat.Amúgy ha kiszámolod, nálam tökéletesen arányban áll az XFX BIOS-os eredmény, azaz 13 083 graphics score a te 14 933 pontos eredményed és a magórajeleink aránya, mondhatni tökéletes a skálázódás, 14,2%-al magasabb órajel, 14,1%-al magasabb pontszám.
Ellenben nálam a 290X BIOS valamiért fürgébb, ott neked szintén 1200/1500-on csak 8,6%-al volt több pontod, mint nekem 1050/1350-en, pedig ugyanúgy 14,2%-al magasabb a magórajeled.
Szval első blikkre neked mintha lassabb lenne a gyári BIOS-od, így nyilván több difit hozott a moddolt.
Amúgy 1050/1250Mhz-en is megnéztem, úgy a GS 12166 lett, szval nem sokkal kevesebb.De, a 2D instabilitás egyértelműen attól volt.
A saját BIOS-ával 0,95V körül kap, amit csináltam BIOS-al ez alig 0,9V.
A fesz táblához nem nyúltam, ahogy volt a gyári 390X DC2 BIOS-ban, úgy hagytam.
A 390X-ből marha egyszerűen gyártottam 290X BIOS-t. Fogtam, kivágtam belőle a Hynix memóriák komplet memória tábláját, és beraktam az OCN-en talált 390X MC-hez kalibrált Elpida BBG memóriablokkot. Méretre egyezett, szval nagyon több teendő ezzel szerencsére nem volt, nem kellett a command table pointereket meg offseteket piszkálni.
Ezenkívül a gyári 1500Mhz memória órajelet átírtam egy helyen ("memory 1") 1350-re.
Checksumot igazítottam, és flash.Működött. Annyiból egyszerű dolgom volt, hogy ugyanaz a PCB a 390X DC2, csak a memória blokkot kellett hozzá igazítani az én kártyámhoz. Ez így 12600 helyett 12800 FireStrike GS-ra volt elég, nem is foglalkoztam vele tovább.
Aztán jött a próba az általatok ajánlott XFX BIOS-al, na azzal meglett a szűk 13 100 pont, de látod, ez nálam nem volt azonos órajelen 4%.
Ezért kár debuggolni az anomáliákat.
Amúgy érdekes mód a kombinált pont nőtt nálam is a legjobban, 8,8%-al. Bár annál a tesztnél én vigyáznék a módszertanra, ott könnyen lehet, hogy csak jobban kiadta az időzítés.
(#39612) Hunork: 1500RPM az semmi. Nem csoda, hogy millió fokos, ha komolyabb terhelés éri.
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39600 üzenetére
Annyira nem ástam bele magam, de ami szemre is látszik, hogy a Strix-en más FET-ek vannak, és első ránézésre a kondenzátorok sem egyformák. Ez már épp elég másmilyen VRM-nek. Sajnos annyira nem ismerem ezeket, mennyire van a VRM vezérlőbe (ami azonos) bedrótozva a VRM többi paramétere, de egy ilyen finom rendszernél szerintem fontos lenne a vezérlőnek azt is ismerni, mit is próbál vezérelni.
Ez megint egy rakás utánaolvasás lesz majd attól tartok.A csökkentett VRM freki is kétélű fegyver, egyfelől jó, mert a VRM hűvösebb (az nálam gyárilag is egész korrekt) viszont a GPU-t érő fesztüskékre meg nem igazán van jó hatással. Szóval inkább a GPU lelkére kéne vigyázni, mert ott vannak a jóval komolyabb hiányosságok hűtés tartalék tekintetében.
Igen, a Giga 290-emmel, ami 80% ASIC volt nagyon kellett vigyázni, mert könnyen az egekbe szállt az étvágya.
Ezek a szűk 70-es ASIC-ok lelkére is vigyázni kell, de közelsem olyan durva a hatása egy kis plusz fesznek.(#39601) colossal89:
-
HSM
félisten
válasz
Ghoula #39593 üzenetére
Köszi!
Nézegettem rávaló moddolt 390X BIOS-okat, de nem találtam szimpatikust.
Nem tudsz véletlen egy megbízható, kész BIOS-t, amit Asus 390X kártya BIOS-ából csináltak?
Valahol amúgy mókás, hogy bár sosem volt kedvencem ez a típus, mégis ilyenből sikerült megfelelőt találnom....
De mint írtam, szépen ellátja a feladatát. Főleg, hogy tettem rá hátulra ventiket, amik picit még besegítenek a PCB-t is hűvösen tartani.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ghoula #39104 üzenetére
Nem bántottam, egyszer kapott 30mV-t, azóta sem.
Standard oc-hez nem nagyon bántottam, próbálgattam, hogy 1700 felett stabil-e így, de nem volt.
Plusz fesz nélkül láttam, hogy írogatta a hwinfó a hibákat, de közben nem vettem észre grafikai hibát, ezért is lepett meg.. Pár perc játék után valami közel 900 hibát írt, közben semmit sem vettem észre.
-
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Ghoula #38841 üzenetére
Az órajel változatásokat az alapján csináltam, ahogy annó szenvedtem azzal, hogy mikor, hogy mint jó. Ahogy említettem is, 1550-nél vettem észre értelemszerű lassulást.. De a képeken is látszik, hogy pl. 1710-nél meglassult.
Ezért is maradtam 1700-on jelenleg.
Kicsit gázul sikerültek a shotok, éjjel 1-kor már nem nagyon figyeltem, csak a pontokra, ezért sorry.
1110/1500
1110/1620
1110/1685
1110/1710
1110/1725
-
Hunork
veterán
válasz
Ghoula #38536 üzenetére
Igen, igen, a Virtual Super Resolution-ról ejtek is pár szót majd a tesztben.
Ami jobban érdekel, az a Frame Rate Target Control. Kérdésem: van, aki bekapcsolta? És mit tapasztalt? Mire lőtte be, mekkora értékre? Én is még csak kísérletezek, két hetes a kártya, ezért érdekel annyira, ki, mit állít be, tapasztal a gyakorlatban. (Természetesen a teszt idejére kikapcsoltam, hogy valós fps értékek szülessenek!) -
Omli85
őstag
válasz
Ghoula #38074 üzenetére
Meló után körbe járom pár tesztel a témát aztán meglátom mi az eredmény
.
Gyári értékeken is dobott hibákat igaz ott nem ilyen milliárdokat de ott is látványosak voltak a számok.
Az is lehet, hogy a win 10 kever valamit vagy valami driver mizéria vagy egyéb dolgok. Mindenesetre tesztelem majd DX11 és DX 12 alatt is aztán meglátjuk.
Közben jött ki egy frissebb verzió szóval majd azzal tesztelem lehet ezt valami béta anomália okozta.
-
teko99
tag
válasz
Ghoula #37991 üzenetére
használtan,de 2018ig garis még,ha nem találok megoldást megy gariba.
A verziószám alapján gyári bios van rajta.
CsonkaImo: A legújabb crimsonnal is szórakozik,bár az órajelet nem csökkentettem.
Az a fura hogy pont amikor netezek vagy filmeznék,semmi nem jön elő max terhelés alatt sem akármelyik catalysttel,itt épp fordítva van a hiba az elvárt helyett..
-
-
Habugi
addikt
válasz
Ghoula #37903 üzenetére
Most beugrottam Meltdownra és Foundryra, nekem se megy 60FPS alá Shadow Ultrával némi tekergés után/alatt de jah, startnál kakukkol rendesen, szerintem a Romulánok keze van a dologban de ne legyen igazam..
OpenGL / FTess.., őőő, látod erre nem gondoltam, na akkor még ez a változó is benne van mégis.
(#37904) Cseneles:
OpenBeta utólag kiszivárgott Advanced beállításai, amibe ugye az emberek nem tudtak belenyúlni.
Szerintem a Vulkan API toldásig ilyen marad, az pedig tuti nem holnap kerül bele hanem a 1070/1080 boltokba kerülésével egy időben, +- egy-két nap..
-
Habugi
addikt
válasz
Ghoula #37899 üzenetére
Oké hogy eddig csak a játék elején vágta szét a magas Shadow de mit számít?
1.) Csináljon bárki Low / Nightmare shadow shotot és mutassa meg a különbséget..
2.) Legelső jelenet/szoba amikor ébredsz, na ott konkrétan 30FPS Nightmare shadowal és 110 Lowon, képminőség romlás nélkül.
Hiába mondod hogy nálad jó, ha ezen a részen ugyan úgy kakukkolsz mint más akkor nálad sem jó, max a további pályákon ahol éppen jársz nem büntet akkorát.Kíváncsiságból ránéztem a Tesselációra, ugye sosem lehet tudni, attól mert nem sóhajt az ember arcába az NV logó még bármi megeshet..
Nem segített semmit a forced 8X, szóval semmi nincs ajándék gyanánt szarrá tesselálva..stratova fórumtárs szerint elképzelhető a DeltaColorCompression, amit tud a Tonga/Antigua/Fiji de a Hawaii/Grenada még nem éééés [link]
Tekintettel arra hogy hó végén jönnek az új NV kártyák, semmin nem szabad meglepődni.
Vihar a biliben kb, nincs látható különbség az egyes árnyék beállítások között, egy kicsi se, enyhén Fallout4 Godrays feeling.
Idő kérdése és kiderül a turpisság.. -
Habugi
addikt
válasz
Ghoula #37895 üzenetére
16.5.2-ből már két vagy három különböző variáns kijött az elmúlt ~12órában..
Btw nem driveres a "probléma".., legalábbis én kétlem.
Foundryt most fejeztem be, 8xAA, minden max, MotionB & DoF oFF, 110es FoV egyedül a Shadow Medium és sehol nem ment 70FPS alá, jellemzően 90-100.
-
N@idia
őstag
-
N@idia
őstag
válasz
Ghoula #37825 üzenetére
Pontosan!!
A másik hogy energiatakarékos módban se lehet csinálni vele semmit még egy blu ray. film sem tudott végig menni kifagyott...
Én úgy vagyok vele megy vissza a feladónak nem mókolok a kártyával vállalt garanciát a kártyára szóval visszautalja az összeget meg visszaküldi a Gtx 760 kártyám, már írtam neki korrekt ember és visszatérít mindent!!
-
Jani18
aktív tag
válasz
Ghoula #36677 üzenetére
Igazából nem is terveztem soha vízhűtést.Csak adódott egy lehetőség amivel viszonylag olcsón meg tudtam venni hozzá a cuccokat.Nagyon körülményes ha cserélgetni kell a cuccokat a gépben.Na meg ha azt akarom,hogy nézzen is ki valahogy akkor nagyon sok pénzt kell a vízre költeni
Hang meg soha nem volt számomra zavaró tényező.Fülesbe vagyok csak a gép előtt.Számomra elég a léghűtés.
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36465 üzenetére
Nincsen szoftveresen "rejtett" offset kipróbáltam bármely esedékes befolyásoló tényezőt kiiktatva is és ugyan az a mérése, rosszul olvassa ki az AIDA. Közben én kipróbáltam jó pár bios módosítást. Jelenleg dpm7 1050mhz gyári 1203mV és mem 1625mhz AUX 1023mV kapott 23mV pluszt. Terhelés alatt Vdrop ügyben van egy kis zavar, gpu-z ben 100-80mv drop-ot mér ami elégtelen, de nem hiszek neki, mert lemértem a ráoptimalizált GPUtweak el és ott 20-30mV Vdrop-ot mér ami tökéletes. Aida az 20-60mV drop-ot mér. AB ugyan azt méri mint a Gpu-Z. Sajnos most multiméterrel nem tudom bemérni, mert a mérő vezetéke sérült.
Diagramot csinálhattam volna, de csak a nyers adatokat írom ide kiteszteltem a memória lassulási küszöböt is.
Mindegyik a fire strikeban készült graphics score és test 1-2 foglalja magában. A teszteket többször is lemértem annak megfelelően vannak feltüntetve.................................. Score...test1.....test2
1000mhz / 5040mhz 11471**55.06**45.59
1000mhz / 6000mhz 11967**56.96**47.89
1000mhz / 6500mhz 12042**57.51**48.06
1000mhz / 6680mhz 11973**56.86**48.00HeavenBenchmark ban nem hozott a memória tunning többletet a konyhára. A lassulás itt is bekövetkezett 6680mhz nál.
Bioshock Infinite Benchmark eredmények alapján ugyan azt produkálta mint a fire strike csak kicsit több pluszt hozott a konyhára fps ben. A lassulás ugyan csak bekövetkezett 6680nál.
A tesztek alatt kép hibát nem tapasztaltam még 6680-nál sem csak minimális lassulást.
Amit fent írtam dpm7 beállításnak hamarosan dpm6 lesz a sorsa
, csak még tesztelek, majd azt is beírom ide.
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36463 üzenetére
Új bios, átírtam az adatokat
1000mhz -en 1211mV eredeti beírt 1250mV gyakorlatban 39mV offset
300mhz -en 992mV eredeti beírt 1000mV gyakorlatban 8mV offseteredeti bios
300mhz 984mV
1000mhz 1203mVPicit vissza veszem a feszeket az eredeti stock állapotra és beállítom a maximális órajelet ahhoz. Nem értem miért kell ilyen láthatatlan offseteket bele rakni a biosba gyárilag.
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36457 üzenetére
Megvan!! Aida64 extreme 4.50.3016beta portable kitudta olvasni.
DPM0: GPUClock = 300 MHz, VID = 1.01951 V
DPM1: GPUClock = 483 MHz, VID = 1.14784 V
DPM2: GPUClock = 699 MHz, VID = 1.14168 V
DPM3: GPUClock = 888 MHz, VID = 1.14168 V
DPM4: GPUClock = 930 MHz, VID = 1.17351 V
DPM5: GPUClock = 965 MHz, VID = 1.20637 V
DPM6: GPUClock = 992 MHz, VID = 1.24435 V
DPM7: GPUClock = 1000 MHz, VID = 1.27002 VAmi nekem fura hogy a reader a karin lévő biosfile ból az általam írt 993mV ot ír 300mhz-re, a valóságban pedig amit kiolvasott az aida 1.01951 V
Megnéztem az asic-ot is 79.3 kapot olvastam a külföldi fórumokat még szerencsésnek is érzem magam mert a többségnek 65-70 volt néhány kapott 84 et
A villanykörte kivilágosodott a fejem felett amikor írtad hogy 1.5V és nem lehet változtatni a memóriát, és a két táblázat gpu és mem táblázatban voltage clon-ok és mind a gpu ra értendő. Egy nagy kő esett le, ahonnan le kell esnie, olyan zavaros volt az elején, de így már minden világos, hála neked és a villanykörtéknek
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36440 üzenetére
AB vel sikerült megoldani 500mhz vel, a baj az volt, hogy a szoftvert, profil készítés után, nem indítottam újra. Onnan gondolom, hogy semmilyen körülmény nem változott, az első próba alatt sem volt fent a Gputweak, sterilen szoktam csinálni mindig, nehogy "össze akadjanak".
A black screen csak akkor volt amikor 2D ből 3D órajelre váltott. Igen OC alatt, viszont ehhez annyi érdekességet fűznék, ami meglepő, hogy véleményem szerint a túl nagy órajel különbség okozta. Mert egyszer sem volt black screen ugyan csak azon az órajelen viszont lépcsőzetes órajel emeléssel. A gyakorlatban ez úgy nézett ki hogy 150mhz re ráadtam a 3D gyári órajelet (1260) majd ezután kapcsoltam át pl: 1625 vagy 1670 profilra. Ezzel a módszerrel soha sem volt black screen.
Aida-ban pontosan ugyan úgy csináltam elsőnek is ahogy írtad legutóbb, és azelőtt is. De nem vezetett eredményre csak a dpm7 et tudja kiolvasni. Bemásolom ide mit ír a többi adattal együtt nem csak a dpm7 et hátha észreveszed a turpisságot miért nem dobja ki a többit dpm 0-6 ig. (Még több Aida fajtát megpróbálok majd)
BIOS PowerPlay State #0:
- Level #0: GPUClock = 1000 MHz, MemClock = 1260 MHz, VID = 4.098 V (Boot)
BIOS PowerPlay State #1:
- Level #0: GPUClock = 300 MHz, MemClock = 150 MHz, VID = 0.256 V
- Level #1: GPUClock = 1000 MHz, MemClock = 1260 MHz, VID = 4.098 V------[ ADL GPU Info ]------
Part Number = 113-AD63300-104
BIOS Version = 015.041.000.002
BIOS Date = 2014/06/04 23:16
Memory Type = GDDR5
GPU Clock = 1000 MHz
Memory Clock = 1260 MHz
VDDC = 0 mV
DPM State = 0
GPU Usage = 32 %------[ ADL PStates List ]------
State #0: GPUClock = 300 MHz, MemClock = 150 MHz, VID = 0.000 V
State #1: GPUClock = 1000 MHz, MemClock = 1260 MHz, VID = 0.000 V------[ GPU PStates List ]------
DPM7: GPUClock = 1000 MHz, VID = 1.27002 V
Mem idle 150mhz-t akkor ki sem tudom szedni ésszerű kereteken belül, hogy mindíg maxon menyjen pl 1260? Mert akkor ha megadom neki a dpm 0-7 ig hogy 1260 al tekerjen, még ha a feszt be is állítom a mem nek, akkor is régen rossz mert akkor a gpu is a memória max feszültségén (1.27002 V) menne a 300 mhz en ketyegő gpu is, az elég bajos lenne. Ezt a megállapítást abból szűrtem le, ahogy írtad is hogy a gpu és a mem feszültségnek meg kell egyezni minden azonos dpm state-en. Még technológiai felépítésükben sincsenek köszönő viszonyban egymással a memória és a gpu, miért kell ugyan az a feszültség nekik? Nem kardoskodok, csak tudni szeretném
Számszerűsítve pusztán gyári adatokkal, tuningot most mellőzve: 1.27002V van megadva a gpu-nak 1000mhz -hez
illetve bios-ban 300mhz gpu nak 0.993V és a memnek is 0.993V 150mhz hez
Így ha beállítanám dpm 0-7 ig a mem-et gyári 1260mhz re, akkor kapna 1.27002V-ot a gpu max feszültségével megegyezően ami (1000mhz hez tartozik) ha jól értem, de akkor 300mhz-s gpu is ennyi menne. Lehet ezt valahogy külön választani, hogy ne ugyan azon a feszültségen mennyen a gpu mint a memória?A memória lassulási küszöbét még tesztelem azt nem tudtam ebben a hozzászólásomban leírni.
-
oliba
őstag
válasz
Ghoula #36453 üzenetére
Igazából egyszerű is használni. Amíg lehet a tetejét kenni, addig nem jó. Zsepivel párszor le kellett belőle törölnöm, mert picit jobban folyt, pedig nagyon keveset nyomtam rá. Még 10 kártyát meg lehetne pasztázni
Na, akkor tesztelem egy kis játékkal is
A hőfokokra nagyon már nem emlékszem, de mint ha korábban írtam volna valamit erről, majd visszanézem
-
oliba
őstag
válasz
Ghoula #36449 üzenetére
Összeraktam a gépet. Még pár bubi van benne, de nekem az nem akadály
Elöljáróban annyit, hogy asszony laptopján kezdtem. Ellenőriztem, hogy az a réz valóban réz-e?! Hát az volt, szóval kentem is. Ott egyik magon 1°C-ot, míg másikon 4°C-ot hozott IBT alatt. Ehhez hozzátartozik, hogy MX4 mellett már felkapcsolt a venti elég jól hallható üzemmódba, míg CLU mellett feljebb sem kapcsolt a venti.
Nálam: cirka 1 fokkal melegebb van a szobában most, mint MX4-es tesztnél (20,7 helyett 21,7). Játék előtt mindig bekapcsolom a "tuning" profilt, ami +100mV +50% és 1125/1500MHz. Ekkor a gpu órajele egyből ugrott MX4 esetén 4-5°C, míg egyelőre CLU esetén 3°C. Ja, se körömlakk, se ragasztószalag. Gondoltam bátraké a szerencse (na meg hátha tuningosabb lesz a következő)
Eredmények:
5V
12V
A VRM hőmérsékleteken lehet látni, hogy most jobban átadja a hőt a kártya, ami miatt melegebbek is lettek. Persze ez így sem rossz
1600rpm-es tesztben semmit sem hozott, de a VRM még romlott is. Összességében meg vagyok elégedve
A végén lefuttattam -100mV-on is a gyári értékeket, mert most engedte
A ventik maradtak 1600-as fordulaton. Fogyasztás 420W helyett 375W lett.
Hamarosan megjönnek a 18cm-es ventilátorok is, de szerintem nem leszek jobb hőmérsékletben, de legalább ezeket a szar EK Vardarokat ki tudom dobni a kukába.
A korábbi eredményeim itt vannak.
-
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36421 üzenetére
Kipróbáltam AB-vel, itt már 500mhz-ig le lehetett venni gpu órajelet és a memókat is 630ra, viszont terhelve figyelmen kívül hagyta a gpu 500 at és felvette 1000-re teszt alatt. A gyári feszeket még nem tudtam kiolvastatni egy programmal sem (másik OS-t még nem próbáltam), sebaj azt találtam ki, hogy a state órajelekre beállítom GPU tweak ben (azért ebben mert ahogy írtam AB vel hiába állítom be a gpu órajelet figyelmen kívül hagyja) a gpu-t, és Gpu-z ben mutatott AVG adatot beírom a Reader-be. Ez életképes ötlet e? Esetleg adjak e hozzá +20mV-ot minden egyes mért state V adathoz, mert nem minden esetben a valós, ezért gondolom. A memóriám az effektív 600 és 5040 en is 1V al megy VDDCI.
Kezd körvonalazódni bennem hogyan állítsam be a Reader ben az adatokat, csak még több adat tisztázatlan bennem, hogy úgy jó lesz e ahogy én gondolom. Leírom az elképzelésem és pár kérdést aztán majd a helyesbítesz.
Powerplay fül:
Felűről lefelé haladva GPU1-2-3 itt 300-662-1000 van ebből az 1000 átírnám 1050 re mert itt minden körülmények között stabil volt alap feszen.A MEM clock 1-2-3 nál 150-1250-1260 at átírnám mindet 1625 re (ne ugráljon az órajel le fel volt már belőle bajom tapasztalatból black screen) 1670 en kőstabil mindenben de inkább 1625 re állítanám be 1V gyári feszel.
TDP max 208W ill Power limit 216W ezeket 1.5X beszorzom TDP 312W ill PLim 324W (persze utána szoftveresen már nem adnék többet).
TDC limit 200 ezt 250 re átírnám ezt az adatot láttam több helyen.
Aux voltage ezt nem bántanám 1V van beállítva rajta. Mihez tartozik ez az érték azon kívül, hogy Aux voltage mi ez? VDDCI 1V gpu-z ben ez az AUX lenne vagy a mem voltage? Ezek az értékek nem tiszták melyik melyik.
Az alatt lévő nagy táblázatot nem részletezem nagyon, az elején említett módszerrel beírnám a state voltage-et a 65xxx számok helyére minden egyes lépcsőhöz, ez így releváns?
Az alatt lévő memória táblázatban pedig szintén beírnám mind a 7 lépcsőhöz az 1V -ot és a 1625mhz-t
ergo minden state sorban ugyan az az adat lenne voltage és mhz szinten, így értem.A következő fülnél Limit tables ez nem tiszta még utána olvasást követően sem.
#Start VCE Limit table# Start ACP Limit Table # Start SAMU Limit Table # Start UVD Limit Table #
Itt az összes a GPU ra vonatkozik vagy van amelyik memóriára is? Ha csak a gpu ra vonatkozik mind a négy táblázat, akkor be írhatom azokat a state lépcső feszeket mint amiket kitesztelek 300mhz 484 699....1000 -en?A fan controlt értem, a memory timingot fület, még nem akarom bolygatni, először a leírtakat szeretném hogy tisztán lássam. Az eddigieket is köszönöm
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36418 üzenetére
Elolvastam többször is azt a részt ahol írtad a nagy számok mivoltját, csak én személy szerint nem tudtam értelmezni, hogy miért írnak oda a gyártók ekkor számot, nem látom értelmét, még ha tartozik hozzá egy egészséges feszültség érték is.
- Hogyan tudnám kiolvasni az eredeti feszültség értékeket?
- Jelenleg az Asus gpu tweak ben max 800mhz re tudom levinni a minimum core mhz-t, de szeretnék AGT-ben olyat csinálni hogy max 300mhz ig menjen fel a mhz, ezt hogyan kellene beállítani az editorban, anélkül hogy erre egy külön bios szentelnék? (ne keljen azért kapcsolgatnom a bioszt mert 300 on akarom járatni a külön bios-al, így gondoltam)
- És miért csak 800 mhz-ig engedi visszavenni AGT, ha van 300mhz-s state?Oly sok kérdés van még ami felmerült bennem. Ha esetleg tudnál néhány percet rám szentelni a TS szeróm IP -t elküldeném.
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36377 üzenetére
Persze kiszedtem a szükséges bios file-t, akkor az a bios flash módszer dos alól is működik hogy begépelem a szokásos (atiflash -p -f 0 "filename") és átkapcsolom a kapcsolóval a hibás bios-ra. Ekkor nem a jó biosra írja rá? Valahol olvastam is hogy itt meg lehet adni a "másik" hibás bios chip számát is és akkor nem kell a kapcsolót átváltani, gondolom a nulla helyett valami mást kell beírni azt nem tudom.
-
colossal89
tag
válasz
Ghoula #36371 üzenetére
Így van az egyik bios jó és a másikat akarom megjavítani, eddig csak parancs sorból csináltam. Win alatt hogyan kell bios-t cserélni? Amit le lehet tölteni az asus oldaláról Asus 290 Bios-ok letöltöttem, ezeket elvileg win alatt lehet flashelni, és azt írja elindítva hogy nemszükséges a Vbios-t updatelni. De én rá akarom kényszeríteni ne ő döntse már el nekem mi kell... Kell ehhez valamilyen szoftver win alá? Vagy elég a linkelt telpítőbe burkolt bios?
deadwing És te hogyan szoktad csinálni win alatt? Fentebb ahogy írtam, azt írja nem szükséges az update...
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Ghoula #36059 üzenetére
Nem kicsit elbeszélünk egymás mellett, de nem akarom ezt a meddő vitát tovább folytatni.
Maradjunk annyiban, hogy akkor én innentől tartózkodok bármiféle megnyilvánulástól, ha szóba kerül a konkurencia, félretéve a véleményemet. Abban lehet valami, hogy a csalódástól ami ért, kritikusabban látom most ezeket a kártyákat. Peace
-
SpongyaBob
veterán
válasz
Ghoula #36054 üzenetére
"Természetesen lehet negatív véleményed, de Tőled, mint a Topikgazda titulus viselője pártatlan, de legalább objektív hozzállás lenne az elvárható..
"
Teljes mértékben egyet értek.
Ha ezt most én mindentől független olvasom akkor ez úgy jön le hogy az AMD a rakat sz.r, az NV meg a császár és mint topikgazda ezt sokan készpénznek is veszik. Elhiszem a sok negatív tapasztalatot, de nem lehet ennyire általánosítani. NV topikokban is van számtalan driver hiba, és ott még sincs fosozva a driver
Egyébként nekem is két kijelző van rákötve a 390-re és semmi gond nincsen.
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Ghoula #36054 üzenetére
Annál szakmaibban nem tudom prezentálni a véleményemet, mint ami a saját tapasztalataimon alapszik. Lassan 5 évre visszamenőleg csak AMD kártyát használtam szóval "Nvidia" pártinak is elég elhamarkodott kijelentés nevezni.....
Az, hogy Xy-nak normálisan működik annak nagyon örülök, de ez rajtam és a kollégán, akinek a hsz-ére reagáltam ez még nem segít. Én annyit írtam, hogy ez egy bug a driverben, amit mai napig nem sikerült kijavítani. De a bug nem egyenlő azzal, hogy ez minden felhasználónál jelentkezik, csak bizonyos körülmények, hardverkörnyezet vagy szoftverkörnyezet hatására. És sajnos ez tény, hogy ez létezik, és az is, hogy nincs javítva.
Az Nvidiát meg csak annyiban hoztam szóba, hogy a Crismon driver-el bejött új funkció (amit személy szerint már régóta vártam erre a platformra is) a megjelenés napjától hibásan működött és működik a mai napig is. És nem értem miért nem lehet normálsan megcsinálni, amikor az Nvidia driverekben már elég régóta hiba nélkül funkcionál ez.
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Ghoula #36049 üzenetére
"Topikgazda létedre pont Neked nem kéne a szar az AMD driver, nV mennyivel jobb mantrát támogatni, szerintem."
Ne haragudj, de én nem a topikikhoz igazítom a véleményemet.
Topikgazdaént is ugyanúgy lehet negatív véleményem bizonyos dolgokról, és ezt le is írom, ha tetszik, ha nem.
Az utóbbi időkben volt 290-em, 390-em, két gtx970-em és egy 980ti-m, úgy gondolom ezen tapasztalatok alapján van rálátásom ezekre a dolgokra, de a legutolsó amd karival (és az amd mostani drivereivel) nagyon sok negatív tapasztalatom van, amiket le is írok. Elvégre azért van a fórum vagy mi
proci985 : miután nem ment az afterburner és nem sikerült megoldani a problémát le is szedtem és alapon használtam, mert így is alig tudtam hűteni a kártyát. Az AB-t úgy is csak alulfeszelésre használtam.
De emlékeim szerint utána is emelte a gpu órajelét ha rá volt dugva a tv. De nagyon nem foglalkoztam a dologgal mert elég ritkán van csak így összekötve a gép.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Ghoula #36049 üzenetére
Ezt hol lehet beállítani?
Optikain egyébként ki lehet simán küldeni többcsatornás digitális jelfolyamot, csak játékoknál jellemzően PCM2.0 ami kimegy, filmek és DVDA/SACD oké.
GeneraL_XTX: ezek szerint azzal a kártyával nem ment rendesen az afterburner. ami megesik, csak innentől nem biztos, hogy az AMD driver hibájáról beszélünk, főleg ha eleve órajelet is állítottál.
egyébként tény, hogy nálam alapon megy az összes kijelző képfrissítése, plusz VGAt nem szoktam tuningolni az alapból magasabb terhelés miatt. most vízen lehetne, de egyrészt a Matrix Platinumom antituning, másrészt meg az alapból 390X GPUórajeleken járó vizezett 290X CFnél nem azon a 10%on múlik, hogy elég-e a rendszer.
-
odorgg
addikt
válasz
Ghoula #35811 üzenetére
Jaaa, hogy a 390-es mod is stiltel megy
Szentül hittem benne hogy az a 390 időzítéseivel van megtámogatva, persze hogy azon más csipek vannak arra nem is gondoltam
Nálam 2,6%-ot gyorsult a 290 1500-on, az 1250-hez képest de ugye pötyöz game alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Steam Deck
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest