- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hatalmas teleppel futott be a Xiaomi Mix Flip 2
- Apple Watch
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
-
-
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #25161 üzenetére
Megcsináltam xorg.conf-ot. A script csak akkor műxik ha LVDS1-et ill. VGA1-et adok meg, de ugyanúgy kiakad, elsőtétül a képe, az egér pedig odafagy ahol éppen volt.
Tuti működik a dolog, mert Windows alatt egy kattintás a desktop kiterjesztés, Fedora alatt pedig csak rádugom a külső moncsit, és magátol kiterjeszti rá az asztalt.
-
Lakers
tag
válasz
sh4d0w #24818 üzenetére
Bocs a késői reagálásért. Igen felraktam... legalábbis gondolom. Ati x1100: xorg-driver-fglrx -ezt synapticban illetve az összes ati-s dolgot, de még sehol sem találok semmilyen menüpontot ahol felbontást lehetne állítani.
Vagy valaki, hogy hogyan lehetne egy Ati x1100 feltenni? Követtem két google-s leírást de a terminál nem azt írja vissza ami a leírásban van -
válasz
sh4d0w #24747 üzenetére
Nem a jelszóval volt baj, mert elkezdett továbbmenni, majd visszaadta a belépő képrenyőt. Ha direkt rossz jelszót adtam meg, akkor nem moccant sehova, csak kiírta, hogy nem oké.
Már töröltem a júzert, és "belaktam" a root-ot, így jobb lenne ezen megoldani.
Nem akarom hosszútávon így használni, úgyis csak vmware-ből fut. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #24139 üzenetére
Igaz, és milyen vicces, hogy amikor beírtam, akkor nem jelent meg semmi, pedig van egy 1 terás SATA-s vinyóm.
Aztán rájöttem, hogy valszeg azért, mert IDE-módban üzemel (BIOS-beállítások szerint)... Szerintetek ez jelent észrevehető hátrányt? Mert eddig pár helyen azt olvastam, hogy igazából az AHCI-mód mezei felhasználók esetén csupán parasztvakítás. Lehet olvasni ennek ellenkezőjéről is persze...
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #24020 üzenetére
Sok...
Samba, http, ssh - szerencsére az ftp-t már csak akkor aktiváltam, amikor ismét tűzfal mögött voltam. Egyszerűen megszoktam, hogy a windows automatikusan felhúzza, meg amúgy is router mögött vagyok, azon ha átmegy valaki, akkor már rég rossz, így aztán minden tárva-nyitva volt. Na azóta már nincs. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #24015 üzenetére
Nagyon jól tette, főleg, hogy upszilon nyitotta a topicot, ott tuti, hogy kő kövön nem maradt volna.
Azért az viszont már az eddigieknél is bicskanyitogatóbb, hogy egy moderátorral ilyen hangnemben beszél: [link].
Ami viszont jó hír, hogy upszilontól még több mint két napig megszabadultunk.
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #23943 üzenetére
"nem hagyható szó nélkül, ha valaki marhaságokat terjeszt"
Hát pontosan ez-az! Marhaságokat beszéltek linux biztonság-ügyben. Hiába támasztom alá a mondanivalómat cikkek ezreivel, a valósággal, gúnyolódtok, moderátorhoz rohangáltok, stb. Nem értem miért kell ezt csinálnotok. Miért kell hamis biztonságérzetet adni az itt kérdezőknek? Miért akarjátok belémfojtani az igaz szót. Nem értem én ezt, de mindegy. Tény, hogy ti vagytok többen...
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #23935 üzenetére
Te aztán különösen szégyellheted magad, hogy amikor rádpirítottam, mert hülyeségeket beszéltél a linux biztonságával kapcsolatban, akkor egyből elrohantál az ovónénihez...
Aki szeretne olvasni a valódi helyzetről, az például itt is talál anyagot, meg máshol is a neten. A lényeg, hogy a linux sem biztonságos! Kettő perc alatt törik föl a versenyeken és semmi sem szent. Nemrég törtek be az Intelhez, betörtek a Google szervereire, stb. Utána közzéteszik a kódot, és a szomszép kilecévespistikéje is nézegetheti a leveleidet, meg a bankszámládat, stb....
Én nem értem miért bűn az, ha valaki megírja a valóságot? Tessék utánaolvasni és befejezni a linux-fankodást a biztonság területén!!!
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #23534 üzenetére
Köszi, na most aztán rendesen összecsaptak az érvek, ahogy elnézem.
Végül még nem volt időm felrakni egyiket sem, de most még mindig nem vagyok biztos benne, melyiket is kéne használnom, mert egyik hozzászólónak a 9.04, másiknak a 9.10 bugos.Mondjuk ez elég érthető, tökéletes oprendszer nincs. Csak azért nem lenne rossz tudni egy arany középutat.
(#23545) Vladi: most ezt a poént nem értem, valszeg valami korábbi vitáról lemaradtam, de hogy jövök én a képbe?
Vagy most mi van?
(#23550) body007: hmm, köszi, egy ellenkező vélemény.
Már csak dönteni nehéz.(#23551) n00n: ennyi felesleges időm azért mostanában nincs, hogy a 9.04-et és a 9.10-et is alaposan leteszteljem.
Főleg, hogy nem vágom annyira, konkrétan az én konfigom esetén mi(k) lenne(-ének) az esetleges kritikus pont(ok).
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #23579 üzenetére
Bizony, nagyon nehezen képzelhető el. Mi ez highlander-oprendszer, hogy csak egy lehet?
Most őszintén, neked hány gép van körülötted? Mert nekem vagy öt és akkor még bele sem számoltam a közvetlen rokonokét, vagy a barátokét. Akinek csak egy van, és azon is csak egy rendszer és nincsenek barátai ... az minek él egyáltalán ... hehe
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #23565 üzenetére
Kíváncsi lettem, hogy hogy áll a mobil a kábellel szemben (most hagyjuk, hogy a barátunk betárcsázósról beszél, hiszen a network manager bugjáról volt szó, ami leginkább a dsl-eseket érinti). Lehetne a hup-on indítani egy linux specifikus szavazást, de oda ahogy nézem leginkább tekik járnak, akik könny(ebb)en veszik az ilyen akadályokat, szal nem lenne valós az eredmény.
Megpróbáltam amúgy azt csinálni, hogy letöltöm a ppa-ról a 4 csomagot, és install után felrakom usb-ről, és úgy installálom, de meghalt tőle a nm, szal nem az igazi így sem. Bár ezt mégegyszer megpróbálom, mert gyanús, hogy én baltáztam el valamit közben.
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #23563 üzenetére
Az NHH-nál találtam két sajtóközleményt, az egyik szerint 2010 januárjában 946 ezer volt a mobil internet előfizetések száma (736 ezer aktív), a másik szerint pedig a vezetékes szélessávú előfizetések száma 2009-ben 1,742 millió volt, ebből ADSL 809 ezer (ez utóbbi november végén). Tehát a network manager dsl bugja több embert érintHET kishazánkban, mint ahány aktív mobil internet felhasználó van. Plusz még érintHETi például a Digineteseket is, mert azt is dsl-ként kell konfigolni.
A két sajtóközlemény:
mobil
vezetékesPersze az nem derül ki, hogy milyen oprendszert használnak, erre vonatkozó statisztikát nem találtam.
-
ntomka
nagyúr
válasz
sh4d0w #23535 üzenetére
Reménykedek. Mert tény, hogy erre a legkönnyebb bevarázsolni bármilyen programot és drivert, na a leginkább felhasználó barát. De amit nem értek, hogy miért is ez a rendszer lett a legnépszerűbb linux disztró, tekintve, hogy az egyik legfiatalabb is.
(#23537) sh4d0w: A nasa fedorát használ.
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #23534 üzenetére
"9.10 nagyon bugos, inkább 9.04 vagy 8.04. 32 bites bőven jó lesz, ha nincs túl sok RAM-od."
Tudod ez nem ilyen egyszerű. A 9.10 élből elboldogul a wifimmel, a webkamerámmal. A 9.04 hozzá se szagol ezekhez. Ahogyan a legújabb Suse sem. Csak nézem, hogy itt ajánlgatjátok a régi verziókat, de az ilyesmit valahogy mindig elfelejtitek megemlíteni...
-
törölt tag
válasz
sh4d0w #23519 üzenetére
a kérdés igazából arra vonatkozott volna, hogy az általad linkelt oldalról letöltött forrásból nem make install-lal, hanem a checkinstall-lal telepítéskor is fennáll-e a probléma, de a válaszodból úgy gondolom, hogy nem, merthogy ez nem "a debianos forkolt vacak".
"de én még nem látom ennek eredményét">nem jellemző, hogy idegbeteg módon kapkodnának.
viszont ha már ezt szóba hoztam: érdekesnek találtam, hogy az Ubuntu elvileg - a Sid-re építkezvén - a Debiannál frissebb csomagokat kínál. ehhez képest találtam olyan csomagot, amelyik még a stabil Debianban is (de a testing és az unstable verzióban értelemszerűen) frissebb, mint az Ubuntuban. -
rtom
senior tag
válasz
sh4d0w #23102 üzenetére
Próbálgattam, de nem 100%-os. Az Xrandr-nek meg kéne mondani, melyik monitor micsoda/kicsoda, de xrandr csak azt mondja, hogy screen0, ha ez nincs csak a desktop lesz nagyobb, de nem teszi ki a jobb oldalt a másik ijelzőre. Ezt a leírást nézegettem.
Aztán megpróbáltam a TwinView-al, ezzel már sikerült mindkét kijelzőt használni, de auto módban rosszul ismerte fel a felbontást, a TV-re tette ki azokat az infókat, amiket a monitoron szerettem volna látni (conky, tálca).
Na, majd holnap este folytatom, már kezd összeállni a fejemben, merre kéne tovább haladni (a Xorg.log maszolázgatása sokat segített).
-
rtom
senior tag
válasz
sh4d0w #23099 üzenetére
Reménykedtem benne, hogy az nvidia-settings van annyira intelligens, hogy ezt magától megcsinálja, de úgy tűnik, ez sem tökéletes és marad a régi jó kézi bűvészkedés - ez a virtuális desktop méret beállítás rémlett nekem is. Este teszt (sajna az asszonypajtás ilyenkor TV-t néz, úgyhogy csak korlátozott időm van a variálgatásra, így is állandóan csak azt kapom, hogy mindig a számítógépet bütykölöm) A scriptért kösz.
Még egy kérdés jutott eszembe: ez esetben nincs szükség még egy X indítására, nem?
-
kovaax
őstag
válasz
sh4d0w #22610 üzenetére
Én kifelé is szűrök:
iptables -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -p tcp -m multiport --dport 20,21,25,80:82,110,443,465,995,18
63,6891:6900,8080 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -p udp -m multiport --dport 53,123 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -j LOG --log-prefix "OUTPUT_DROP: "
iptables -A OUTPUT -j DROP"Attól hogy paranoid vagy, még nem biztos, hogy nem üldöznek!"
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #22553 üzenetére
"Nem kell codec pack linuxra. Ha ismeretlen formátummal találkozik lejétszás során, felajánlja a megfelelő codec letöltését."
Tegnap és tegnapelőtt ezzel bíbelődtem. Úgy kezdtem ahogy Te is tanácsoltad. A Firefoxban megjelent egy sárga csík javaslattal, amikor megnyitottam ezt a lapot. Öt darabot sorolt fel. Az elsőn állt. megpróbáltam kijelölni mindet, de nem lehetett. Gondoltam legyen az első, aztán ha nem stimmel, majd megint lesz sárga csík és javaslat. Nem így történt! Nem lett lejátszás, csak fekete képernyő és nem lett sárga csík javaslatokkal. Nem tudtam feltelepíteni a többi kodeket. Utána két napon keresztül csak kaptam itt a tanácsokat, hogy milyen kodekeket telepítsek föl. Rendre megcsináltam az összes tanácsot. És hol tartok ma? Ugyanott. Fekete képernyő van a lejátszás Helyett. És akkor mit olvasok tőled? A fent idézett sort, hogy nem kell kodek. Ne haragudjatok, de nagyon unom már ezeket a csuklóból történő tanácsaitokat, amik aztán rendre nem működnek! Kellene már valami olyan tanács is, amit előtte ki is próbál a tulajdonosa és csak akkor ajánlja, ha az valóban működik!
-
mzx
senior tag
válasz
sh4d0w #22553 üzenetére
köszi. És ezek menyire terhelik a rendszert? A legfőbb szempontom (épp playert keresek, h melyiket telepitsem),
hogy ne terhelje a rendszert kulonosebben, ugyanis
lassu, P3, 500MHz-s gépem van, ami még az energiatakarékos lxde grafikus felulet alatt se valami gyors ( a Windows gyorsabb a gépemen),
és a default playerek (Totem, Rythmbox) iszonyuan terhelik a CPU-t...Kaptam ötletet kb 3 órája, hogy Audacious, melyről olvasom ,h gyorsnak titulálja a synaptic leirása.
Az sokféle codec-t tud?Épp igy okés tehát, ha kevesebb codec -t ismerő playert telepitek,aztán egyszeruen csak engedjem telepítgetni add on -okat, ha adott esetben kiabál az Audacious, hogy kell neki valami?
Nem aktualis eme utolsó bekezdésem; latom, míg irtam e hsz-t, megjott a válasz erre
:
Moc- ot is ajánlotta valaki itt, de amig nem tudom, van -e a frissen telepitett ubuntun ncurses felulet, és ha nincs, hogyan kell telepiteni, addig moc -cal nem probálkozom, pedig érdekel az is. -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #22495 üzenetére
Sajnos a thinkpad egyre inkább a méd in dzsunka kategória...
Enyém T61 pl. menet közben hajlamos lekapcsolni, ha kicsit meghajtom a procit (pl. egy jó kis flashes towerdefense játékkal), pusztán azért, mert szarul van megtervezve a hűtése.
Tökmind1, hogy az ölemben tartom, vagy az asztalon van. -
törölt tag
válasz
sh4d0w #22495 üzenetére
tényleg furák ezek. nekem (régóta először) most megy rendesen a nm, sőt: eddig nem kezelte az eth-t és max. 80% környékén ment a wifi, optikai rálátással kb. 10 méterről. azóta van eth, a wifi pedig inkább 90+%-on megy, sokszor 100%-on. grub2-vel sincs baj, bár a telepítés óta nem piszkáltam. folyamatosan 2 kernel és xp van. ennyire hw függő lenne?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #22248 üzenetére
Igazad van, rosszul írtam, nem a Chrome az open source, hanem a Chromium.
Én jobban örülnék mondjuk egy Chromiumnak a FF helyett. De inkább jobb lenne az a változat, hogy azt telepíted, amelyiket szeretnéd, csak akkor itt meg pl. az Opera is kizárható lenne, mivel nem open source, annak ellenére, hogy nagyon jó és gyors böngésző.Nyilván a Microsoftos példa sántított, de ezt mondjuk jeleztem, hogy nem pont ugyanaz a helyzet, de mégis ahhoz hasonlóan piacbefolyásoló. Ha már itt korábban Jancsikákról és Pistikékről volt szó, minden ilyen képességekkel rendelkező egyén nyilván a Firefoxot fogja használni, mert az volt fent, és nem is nagyon érdekli, mit tud a többi böngésző. Ha viszont kérdés elé lenne állítva, hogy melyiket szeretné használni, akkor az alapján tudna választani, amit hallott az egyes böngészőkről, amit használnak a haverok, és így tovább. Nem az operációs rendszer "mondaná meg" neki azt, hogy nesze, ezt a böngészőt használd.
Remélem érthető, mire akarok kilyukadni.
Pl. én nagyon örülnék, ha többen ismernék az Operát, és nem nyomná el a szerepét a FF és az IE nagy részesedése (amit a FF is a nagyon agresszív marketingkampányának köszönhet). Az Opera az egyik leginkább szabványkövető böngésző, nagy múltja van, és már igen régóta ők találták ki a böngészőkhöz a legjobb ötleteket, amiket aztán a többi böngésző átvett. Hadd ne soroljam. (De ha valakit érdekel, itt van az egész history.)
Bár úgy látom, sokan haraptak erre a témára, mintha az "imádott" Firefox egy hímestojás lenne, amire vigyázni kell, különben eltörik.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #22242 üzenetére
Ugyanez a véleményem a FF-ról...
És akkor sem értem, ha nyílt forrású, hogy miért kell benne lennie az alapcsomagban.
Másrészt ha a Chrome-nak lesz már egy stabil változata Linux-ra is, akkor nyugodtan követelhetné sok júzer, hogy akkor mostantól legyen a Chrome az alapértelmezett. Hiszen az is nyílt forráskódú.
Lehet, hogy ha többet fizet a Google, mint a FF, akkor így is lesz...Továbbra is úgy gondolom, hogy nem véletlenül került bele a FF, nem csupán a magasztosnak látszó nyílt forráskódúság miatt.
A MS-os példa annyiban akkor is hasonló, hogy az Internet Explorer részesedése így lett olyan hatalmas, hogy a legtöbb júzert sajnos rohadtul nem érdekli, milyen böngésző van a gépén, csak tudjon vele netezni, oszt kész. Ha az Ubuntura átáll jópár júzer, akiket szintén nem érdekel, melyik böngészőt használják (és szerintem sokan vannak ilyenek), akkor meg a Firefoxot fogják használni, "mert mé' ne, jó az vidékre".
Hadd válasszon a telepítés után a júzer, milyen böngészőt szeretne használni, és akkor nagyjából egyenlő esélyekkel indulhatnának a böngészők.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
sh4d0w #22231 üzenetére
Én egyre inkább a google chrome mellé állok. Szerintem gyorsabb és a FF-nál és az Operánál is paraktikusabb. Az utóbbi időben nem is használok más böngészőt. Remélem hamarosan jön egy stabil verzió is. Igaz ebben is csak apró de nem bosszantó hibákat vettem észre. Persze azt nem látom mi van a "motorháztető alatt"?
-
ntomka
nagyúr
válasz
sh4d0w #22231 üzenetére
Azt tudom, ezért kérdezem, mert számomra úgy tűnik, hogy FF-nél a 3-as a főverzió, a 0, 5, 6 pedig az alverzió, azon belül pedig a hibajavításokat tartlamazó verziók. Tehát ha főverziókat tartalamaz csak a tároló, akkor nekem logikus lenne, hogy benne legyen a 3.6 is, vagy nyílván, mint frissítés, a 3.5-öt a 3.6 lecseréli. Kapizsgálom ezt a linuxos tároló startégiát, de van egy-két logikátlan dolog benne nekem (hangsúlyozom, megértem, hogy kevesebb verziót könnyebb nekik supportálni).
(#22233) harry: Minimal install esetén még mindig van lehetőség választani. A destop cd esetén sincs ránkerőltetve a böngésző, mert telepítés után simán eltávolítható (persze előtte nem árt az ubuntu-desktop csomagot is kiírta a függőségek törlése végett). Hogy a desktop verza mit tartalmaz, szerintem csupán arculatbeli dolog, a csomag készítői így alakítanak ki egy képet a rendszerről.
A win esetében az verte ki a biztosítékot, hogy nem lehetett az IE-t eltávolítani, nem pedig az, hogy a winnel együtt érkezik. Ezzel pedig a szabad választás lehetősége is korlátozottá vált. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #22231 üzenetére
Amúgy a Firefox alapból csupán azért a rögtön a csomagban megkapott böngésző, mert nyílt forráskódú? Engem mondjuk pl. zavar, hogy a FF alapból benne van, mert azt hittem, itt mindenki megkapja a szabad választás jogát, nem akar senki manipulálni a böngészőválasztásban. Nyilván szabadon leszedhetem és feltehetek helyette másik böngészőt, ami nekem tetszik, de azt hittem, a Linux-nál úgy elvből nem támogatják pl. egyik böngészőt sem. Ilyen alapon ne legyünk felháborodva azon sem, hogy a Windows-okban alapból ott van az Internet Explorer, amit ugye most kibalhézott az Opera, hogy szüntessenek meg, lehessen "bepipálni", ha valaki mégis ezt a böngészőt szeretné megkapni.
Minek kell integrálni az Ubuntuba is egy böngészőt, és ezzel kicsit átalakítva, manipulálva a várható piaci részesedéseket? Miért nem marad ki ebből a játékból az Ubuntu? (nem ez volt a Linux disztribúciók egyik alapelve?) Kezdünk a pénz világa felé fordulni itt is? Nyilván nem csak úgy pusziból teszik bele.
Nyilván ha megrögzött FF-fan lennék, akkor tapsikolnék örömömben, hogy eleve benne van, de nem vagyok egyik böngészőnek sem kifejezett rajongója, aktuális kedvenc mindig az, amelyik legjobban és leggyorsabban kiszolgálja az igényeimet. De nem tetszik, ha "rámerőltetnek" egy programot. Ez inkább arra sarkall, hogy már csak ezért se használjam a FF-ot (így is csak egyedül a Firebug miatt használom). -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sh4d0w #21658 üzenetére
Köszönöm, ez a Tab jó ötletnek bizonyult, még nem jutott eszembe kipróbálni.
Most megpróbáltam az itt látott módszerrel az alias-t, és csak annyi a probléma vele, hogy nálam nem működik, még nem tudom, mit rontok el.
Wine-nal szeretnék működtetni egy programot, ami jelenleg a Windows-os "C-n" (rendszerpartíción) van, ami egyelőre ugye a /host, mivel WUBI-val használom az Ubuntut. A program a kiadott parancssal működik is, de maga az alias nem:
A /root/.bashrc fájlba a következő sort szúrtam be:
alias gib = "wine /host/Program\ Files/GIB\ 3.2\ szótárak/GIB30_32.exe"De a parancssorba beírva a gib-et azt dobja, hogy "No command 'gib' found, did you mean: ..." És egy pár javaslat.
Mi lehet a megoldás, hogy működjön az alias?
Még egy kérdés:
azon eléggé meglepődtem, hogy az alapfájlokban az utasításoknál az egyes "blokkok" úgy vannak lezárva, hogy a blokk kezdetét jelentő szavak (if, case, stb.) fordítottjával zárják le (fi, esac, .bts), mint itt mutatja: [link] Ez a Linux Shell Scripting sajátos szintaktikája, hogy mondjuk nem kapcsos zárójeleket ( { ... } ) használnak az utasítások elejének-végének jelzésére, hanem ezt a módszert?
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21658 üzenetére
Nem véletlenül emlegettem korábban, hogy mégiscsak egy cég, egy vállalkozás áll az Ubuntu mögött...
(megjegyzem, lehet, hogy hűtlenné válok a debian alapokhoz - a RedHat-nél mintha tisztességes - vagy legalábbis annak látszó - doksi lenne. A 2.0-st még megvettem)
Kár, hogy a Fedora párszor megszopatott a virtuális gépeimen. -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21651 üzenetére
Na... kb. az utolsó két mondatod miatt van ez a szófosás részemről... Csak szerettem volna elérni, hogy valaki más is kimondja, anélkül, hogy rákérdeznék.
szerk: nekem már nincsenek éles rendszereim, de a saját játszóteremet sem szeretném agyonverni egy ilyen marhasággal...
---
Mellesleg lásd lejjebb! Azért a stabil debian nem nevezhető annyira alfa-béta-gamma állapotúnak és nézd meg a dokumentációját!
Ellentétben mondjuk a HPUX-szal, ami gyönyörűen le volt dokumentálva, amennyire emlékszem, viszont a legfrissebb stabil verziókat valahogy nem szerettük... -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21648 üzenetére
Te nem tartod kissé veszélyes húzásnak ilyen mélyen belenyúlni egy működő rendszer lelkivilágába? Mert egy két éves rendszerre én bizony nem tennék fel, egy két hónapos rendszerhez tartozó, totálisan átalakított init-et.
(és akkor megintcsak ott tartok, hogy vajon a telepített rendszer mé' nem hoz magával egy tisztességes doksit is...)
---
szerk.
Egyébként te látsz ott bármiféle utalást verziószámokra? Mert én nem... szóval max. sejthető, hogy a verziókkal van a gond.
Egyébként szvsz nem érted a "problémámat"
Megtalálom a megoldást, csak közben morgok egy sort a hanyagul összerakott, átgondolatlan stb. cuccok miatt.
És akkor az offtopic VirtualBox hülyeségeit még nem is említettem... -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21646 üzenetére
Nem init.d! Egyszerűen /etc/init - mint könyvtár, ha jól emlékszem az írásra.
Most másik gépnél vagyok, ha visszaültem a notebookhoz, akkor előszedem, mit is találtam.
(ha jól emlékszem, az említett event.d-ben vannak az upstart scriptek - csakhát ettől kezdve a bánat tudja, még miben tér el az intrepid és az ottani írás) -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21633 üzenetére
Köszi, a gúglival kezdtem, ott találtam valamit, amiről kiderült, hogy használhatatlan, utána kezdtem itt "anyázni"...
Az 1. ha jól értem, egy fórum jellegű valami, ahol a felhasználók által írt doksikat gyűjtik. (majd átnézem alaposabban, egyelőre olyasmit keresek, amit a fejlesztők írtak)
A 2. linken meg mutass nekem egy _használható_ doksit!
(onnan jöttem ide anyázni, miután egymásra mutogató linkek során eljutottam a "Getting Started - upstart" című részhez, aminek köze nincs a nálam futó Intrepid-en található verzióhoz)És azt már meg sem említem, hogy a FAQ-ban azon elmélkednek, hogy a sok hülye gnome rajongó mit aggódik a D-Bus-a miatt...
----
Mellesleg a Debian-on is ki vagyok akadva: szinte minden doksi mellett ott virít az "obsolete" jelző.
De azt még megértem, mert végülis egy "közösségi rendszer", közösség által fejlesztgetve. De az Ubuntu mögött ott egy cég, ők miért nem képesek egy tisztességes, karbantartott, átfogó doksit készíteni a saját rendszerükről?------------------------------------
Szerk.
Az ismételt félreértéseket elkerülendő: általában megtalálom amit keresek, csak baromira bosszantanak az ennyire gyatrán dokumentált rendszerek. Egy fejlesztés ugye nem csak abból áll, hogy úgy-ahogy megtervezem szoftvert és megírom a kódot. Kell hozzá dokumentáció is, ami mostanság nem divat.
Jó, el vagyok kényeztetve, mert a VMS, HPUX, de még a Solaris is viszonylag jól dokumentált volt, azokhoz vagyok szokva, rühellem, ha minden doksit máshonnan, más forrásból kell előtúrni és akkor is kétesélyes a dolog: vagy használható vagy nem... -
harry
veterán
válasz
sh4d0w #21288 üzenetére
Ez fennáll pendriveokra is? Tehát ha mondjuk a ~2-3 gigás szerveremet szeretném egy pen-re rakni, akkor milyen filerendszert használjak? Ext2? Ebből milyen hátrány/előny származhat? Van a gépben egy vinyó is (illetve most azon van minden), arra csatoljak át valamit, pl. /var vagy /tmp? Vagy fölösleges foglalkozni az egésszel?
Igazából csak úgy kíváncsiságképp gondoltam megvalósítani, meg akkor lenne 1TB az adatoknak, nem kéne a vinyót particionálgatni. -
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21165 üzenetére
Ha az a windows részeként jött, akkor igen - többnyire meg is csinálják (lásd épp nvidia driverek)
Félreértések elkerülése végett: kifejezetten az op.rendszerbe csomagolt driverekről beszélek. Azt természetesen nem várom el senkitől, hogy az általam, a gyártótól letöltött drivereket frissítsék! És nem újabb kiadásról, hanem javításokról van szó (részemről).Ha történetesen az nvidiától töltök le egy drivert, azt az én dolgom karbantartani. De ha az ubuntu repository-ból jött ugyanez, akkor elvárom tőlük, hogy tartsák karban és ha a készítője javítja az esetleges hibáit, azt a javítást tegyék be ők is a saját csomagjaikba, amíg a rendszerük támogatottnak van kikiáltva.
Hisz épp azért használok csomagkezelőt (a függőségek mellett), hogy ne kelljen nekem szórakozni az ilyen apróságokkal, követni minden egyes felrakott csomag gyártójánál az update-eket.szerk: végülis épp arról beszélek, amit a legvégén az OOo kapcsán leírtál te is. Korábban viszont mintha nem erről lett volna szó.
Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest